Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
CvjetnaOaza

#3626 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Jeste mi vas dvije vesela družina..Ratarka, nemam pojma kad ću i koliko rezati taj paradajz. Prvo da vidim hoće li uopšte niknuti :-D Mislim da 5m može narasti samo u odličnim uslovima, negdje na jugu. Ako stvarno nikne, naraste preko 2m onda ću ga skratiti u jesen i u podrum.
Kerima, ko piše dajzek?
Ratarka

#3627 Re: Bášča

Post by Ratarka »

CvjetnaOaza wrote:Jeste mi vas dvije vesela družina..Ratarka, nemam pojma kad ću i koliko rezati taj paradajz. Prvo da vidim hoće li uopšte niknuti :-D Mislim da 5m može narasti samo u odličnim uslovima, negdje na jugu. Ako stvarno nikne, naraste preko 2m onda ću ga skratiti u jesen i u podrum.
Kerima, ko piše dajzek?
vjeruj da se vec radujem tvom eksperimentu, nemoj da mi oduzimas zadovoljstvo zamisljanja kako slepas paradajz "zgradA! visine, ovako ili onako podrezanog u podrum :D bas trebas salu, onu ooooogromnu, ova za fizicko mozda nije ni dovoljna :-)
Ratarka

#3628 Re: Bášča

Post by Ratarka »

nije mi bas jasno da ama bas niko nije komentarisao slike koje sam stavila (vrtlara se ceka ocito), grasak mi je bas onako skroz zanimljiv, danas je imao dva cvijeta :) a voljela bih da neko od vas iskusnijih kaze ako sam gdje fulila...(a sigurno jesam)
kerima, tebi sam obecala sliku svaki dan i ti sad .... ccccc :o
Last edited by Ratarka on 16/04/2013 10:47, edited 1 time in total.
CvjetnaOaza

#3629 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Ratarka sačekat ćemo one s iskustvom u vezi graška. Ja ga nisam sijala godinama.

Znači teboi je zadovoljstvo zamišljati kako ja šlepam paradajz :lol:
Ratarka

#3630 Re: Bášča

Post by Ratarka »

CvjetnaOaza wrote:Ratarka sačekat ćemo one s iskustvom u vezi graška. Ja ga nisam sijala godinama.

Znači teboi je zadovoljstvo zamišljati kako ja šlepam paradajz :lol:
sto ne sijes grasak?
a sto ne bi bilo, vozas paradaajz od 5/3/2m tamo-vamo - naravno da mi je zanimljivo :-)
CvjetnaOaza

#3631 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Ne sijem grašak iako ga svi volimo. Za potrebe četvoročlane familije treba ga posijati puno da bi mogla skuhati nekoliko variva, a uz to treba imati grane uz koje će se lozati (ili nešto za tu svrhu), pa sam odustala.
Senći

#3632 Re: Bášča

Post by Senći »

Ratarka wrote:nije mi bas jasno da ama bas niko nije komentarisao slike koje sam stavila (vrtlara se ceka ocito), grasak mi je bas onako skroz zanimljiv, danas je imao dva cvijeta :) a voljela bih da neko od vas iskusnijih kaze ako sam gdje fulila...(a sigurno jesam)
kerima, tebi sam obecala sliku svaki dan i ti sad .... ccccc :o
Image
Neznam šta te konkretno zanima u vezi graška,grašak ti je normalan samo ga je malo i rijetko je posijan, a na tebi je da odlučiš hoćeš li ga ostavit da sazrije ili ti je draže nešto drugo umjesto njega posijat a grašag počupat. Plan sjetve koji si pravila si svakako pobrkala sa salatom koja je malo preširoka, trebala si možda onu foliju uzduž raspolovit pa je na dva mijesta posijat,ali sad šta je tu je uklapaj se nekako. :wink:
kerima1

#3633 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Kerima, ko piše dajzek?
:lol: :wink:
Mu'min

#3634 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ratarka wrote:a grasak sam namjeravala da sklonim, ali kako vidjeh cvjetic nisam imala srca, dakle jos jedan problemcic - kako sad da rijesim raspored?
Image
Grašak slab u komšiluku sa bijelim lukom, grahom, krompirom, lukom i paradajzom.
A dobar je komšija sa korabicom, kupusom, mrkvom, roktvom, salatama.

Povoljan plodored je sa radićom.

Eto to ja izmam zapisano za tvoj grašak. :)
kerima1

#3635 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Ni ja ne sijem grasak nemam prostora,a rado bih.srecom pa domaci i industrijski grasak nema neke bitne razlike,prece mi je posijati ostalo povrce inace nikad ne bih znalai kako mirise pravo povrce ako bih jela onu umjetninu sa polica iz trgovine. :cry:
Draga Ratarka gdje ti to sve stisnes u to malo zemlje? :D
bizet

#3636 Re: Bášča

Post by bizet »

kupovni grasak i domaci su kao nebo i zemlja razlikom okusa...svaka cast ratarka pa si sebi posijala i nesto graska...posto njega beres rano sad je vrijeme da odlucis sta ces sijati kad ga u junu povadis, opet ce ti nesto na tom mjestu do jeseni prispjeti :)
cuj, varivo varivo zuhar je jer je zdravo...a ne mozes porediti domaci grasak i kupovni....ja uzimam zamrznuti, ne u konzervi, i opet je razlika ogromna od mladog domaceg grasaka

rekao ti je davno vrtlar, mu'min ponovio, a imas na temi a bgm i na netu samo ako se potrudis ukucati plodored i dobre i lose susjede, plodored ti je jako bitna stvar i nemoj je zanemariti ratarka

juce gldam vrtlaricu i kako sadi krompir na novinu i preko sijeno...jako zanimljivo izgleda, a nema pljevljenja sto je najbolja stvar :D...isto sam citala na nekom hrvatskom forumu, onako sebe radi, o sadnji krompira u sijeno....nekima je uspjelo a nekima je krompir istruo...imate iskustva sa ovim nacinom sijanja?

btw muz je posijao parazajd, parike i nesto patlidzana...paradajz nikao solidno...isto je klijavost oko 70% po njegovoj procjeni, znaci slabije nego prosle godone a kzpili smo ovogodisnja sjemena od Ljubljanske Semenarne, dok
Last edited by bizet on 01/04/2013 13:11, edited 1 time in total.
bizet

#3637 Re: Bášča

Post by bizet »

paprike jos nisu nikle...treba li duze paprikama da proklijaju i niknu od paradajza?

i da izrazim nezadovoljstvo pijanim tvorom...a mozes citati samo izvjesno vrijeme ako nisi registrovan :( (morala sam se malo pozaliti, ne zamjerite)
kerima1

#3638 Re: Bášča

Post by kerima1 »

bizet wrote:paprike jos nisu nikle...treba li duze paprikama da proklijaju i niknu od paradajza?

i da izrazim nezadovoljstvo pijanim tvorom...a mozes citati samo izvjesno vrijeme ako nisi registrovan :( (morala sam se malo pozaliti, ne zamjerite)
taj forum je nakarada od pravila,samo jedna greskica i eto ti upozorenja na spam ili prijetnja pred ban.mene naljutilo ja namjerno napisem par tema i to sve velim slovima da ih naljutim malo. :lol: zasto se ne registrujes,doduse ima boljih foruma stas tamo?
za grasak,znam da je bolji domaci,al i industrijski ima miris graska i okus,dok paradajz i paprike ne lice na sebe okusom oni kupovni.
Mu'min

#3639 Re: Bášča

Post by Mu'min »

bizet wrote:paprike jos nisu nikle...treba li duze paprikama da proklijaju i niknu od paradajza?
Paradajz treba od 6-9 dana.
Paprike od 10-30 dana.
Ratarka

#3640 Re: Bášča

Post by Ratarka »

senci, zabrljala sam sa folijom skroz, u subotu slijedi ponovno tumbanje salate (presjeci cu je uzduz, trebala sam to u startu) i izbusicu jos rupa, onaj ko je osmislio ovolike razmake sadi neku salatu od po metra precnika. a grasak moram ostaviti, dosijacu jos, vidim i ja da je ko babini zubi :)
mumine, hvala na podsjetniku, priznajem da sam skroz zaboravila da i komsije moram pratit, nema veze, naucicu jos :-)
kerima, cuj gdje? pa na spratove :D
bizet, grasak obozavam, vole ga i djeca pa nisam odolila u sred januara posijala, sad poceo da cvjeta, nemam srca da ga pocupam. plodored je neko (ne sjecam se vise kad) okacio, njega sam isprintala i blenem redovno, valjda necu i to zabrljat. ovo sa sijenom i krompirom moj coek hoce da proba (izbacila sam ga sa krompirom nedje u dno baste, nemam mjesta za krompir) pa ako se odluci javim
i nuto cuda - ja frisko pocela i bas ja da ti kazem da paprika klija duuuugo skroz! nek' sam i ja nesto ovarisala :)
a taj pijani tvor je dosadan sa pravilima, ja sam se registrovala, da citam, pa posto ne pisem sad su mi dali nekakvih iks epiteta, k'o biva ljencuga, pih :lol:
bizet

#3641 Re: Bášča

Post by bizet »

hvala mu'min, znaci paprikama tek treba doci vakat

kerima, sto jest jest paradajz i paprike mozda koristimo u najvecim kolicinama a kupovni su plasticni potpuno
ne znam da ima bolji forum od pijanog tvora...doduse rta god me zanimalo ja ukucam i tako pretrazujem...iscitam koliko mi se da ne pazeci koji je forum u pitanju...jedino sam ovom vjerna :)
ali ako se ukaze potreba da sa nekim drugim ljudima prodiskutujem o nekoj biljci i njenom uzgoju uradicu to....za sad ja sam ovdje nasla sve sto mi je trebalo
Ratarka

#3642 Re: Bášča

Post by Ratarka »

opsta guzva, paprike dvije vrste:
Image

stanje na balkonu:
Image

Image

ovaj feferonic je posijan 01.03 i sve uradjeno po muminovim uputama, danas izgleda ovako:
Image

prakticno pitanje: koliko sadnica cega posadite za vlastite potrebe? koliko recimo paradajza, koliko paprike..? koju povrsinu mrkve, persuna?
CvjetnaOaza

#3643 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Ratarka ovo ti je teško pitanje, koliko: ja imam trenutno oko 200 sadnica paradajza. Posadit ću od svih sorti (9) po 10-tak, ostalo podjeliti.
Paprika će biti oko 50-tak, sebi ću ostaviti 20-tak, ostalo podjeliti....
Gredica peršuna, mrkve.....
Evo i mog posta o dobrim i lošim komšijama. Možda nekom pomogne:

http://cvjetnaoaza.blogspot.de/2013/02/ ... .html#more
CvjetnaOaza

#3644 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Greška, 8 sorti po 10-tak komada i gigantskog 6 (ako nikne) :-D
Ratarka

#3645 Re: Bášča

Post by Ratarka »

oaza, ovaj tvoj post sam citala i prije nego sam se ovdje odvazila da meljem, ali dok nafatam kako mi trebaju izgedati sadnice, dok prebrojim listove, dok se s kerimom nagodim kako da sadimo na spratove - zaboravih komsiluk :-)

znaci, ti ces za svoje vlastite potrebe ostaviti 80 sadnica paradajza i 20 paprike? jadna li sam, dje da naguram toliko paradajza, a nas je 5, odraslih (jos gore u stvari, od toga su 2 puberteta/citaj termita)... o 80 sadnica jos ni mastat ne smijem...a na koliko povrsine posijes marku? persun? koliko buranije sadis?
Mu'min

#3646 Mu'minov trik

Post by Mu'min »

Mu'minov trik :)

Ako ste kada u dilemi kako skinuti oljupinu sjemenke paradajza ili paprike sa sadnice koja jednostavno neće da se skine (obično otkinemo dio sadnice ili je totalno uništimo) evo mali trik:

pljuvačkom navlažite 2 prsta i onda navlažite sjemenku tako što ćete je nježno tiskati sa strane.
Nakon minut pokušajte opet skinuti, bi će puno lakše to uraditi i sa manje mogućnosti da otkinete glavu mini sadnici. :)
CvjetnaOaza

#3647 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Ovaj put ću saditi po 2 sadnice paradajza na razmaku od 20-tak cm (jedan štap) tako ću uštediti na površini. Nas je četvoro odraslih, a onda dolazi i društvo od djeće, pa se uvijek jede uz gril.
Tako sam planirala, pa vidjet ću. Grah sijem i to samo za mahune - "trkljaš". Nemam prostora za grah "čuču".
Ratarka

#3648 Re: Mu'minov trik

Post by Ratarka »

Mu'min wrote:Mu'minov trik :)

Ako ste kada u dilemi kako skinuti oljupinu sjemenke paradajza ili paprike sa sadnice koja jednostavno neće da se skine (obično otkinemo dio sadnice ili je totalno uništimo) evo mali trik:

pljuvačkom navlažite 2 prsta i onda navlažite sjemenku tako što ćete je nježno tiskati sa strane.
Nakon minut pokušajte opet skinuti, bi će puno lakše to uraditi i sa manje mogućnosti da otkinete glavu mini sadnici. :)
maloprije kontam kako da pikiram kad se jos jadno nije rastalo od luske, e sad cu da ih "popljujem" kako si opisao :lol:
koliko ti cega sadis i na kojoj povrsini? sto puta sam cijelu ovu temu prelistala, nikako da zapamtim koje su cije njive...
znam recimo da pravis salsu slicno kao ja, zanima me koliko paradajza uzgojis od koliko sadnica da bi dobacio za vlastitog sosa?
Mu'min

#3649 Re: Mu'minov trik

Post by Mu'min »

Ratarka wrote:maloprije kontam kako da pikiram kad se jos jadno nije rastalo od luske, e sad cu da ih "popljujem" kako si opisao :lol:
koliko ti cega sadis i na kojoj povrsini? sto puta sam cijelu ovu temu prelistala, nikako da zapamtim koje su cije njive...
znam recimo da pravis salsu slicno kao ja, zanima me koliko paradajza uzgojis od koliko sadnica da bi dobacio za vlastitog sosa?
Samo jako pljuni svaku sadnicu koja neće u kontu. :lol:

Ja obično imam standard da sadim 100 sadnica paradajza e sad 10% gor dol.
Koliko paradajza dobijem od 1 sadnice teško bi ti reko, jer nemam bar kod čitača da svaki plod očitam. :D
Naime trešnjevci i oni veliki paradajzi ne daju istu količinu.
Isto tako 1kg paradajzi za sos (pelati) daju različitu smjesu od 1 kg trešnjevaca.

Naše pravilo je: naberemo SVE SORTE i trpamo u naj lonac dok nije pun poslije to preradimo u sos i što dođe dođe. :)
kerima1

#3650 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Hajde d ai ja zadovoljim ovu radoznalu nasu Ratarku sevap je :D
ove godine sam planirala 100 komada paradajza,oko 100 k.paprika.crvenog i bijelog luka po gredu.gredu pastrnjaka,gredu,persuna,gredu mrkve,gredu mahuna i gredu cvekle,zacini.ove biljke su mi prece od onih koje nemam dje sijati pa sam njih odabrala.moji isto siju mrkvu,persun i paradajz koji im prerodi pa i to ide meni.jesil zadovoljna sada :wink:
Post Reply