Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Nekako s proljeća

#3626 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Nekako s proljeća »

Nije to adekvatan odgovor, jer je u pitanju u fokus stavljeno lice bez oružja. A to je već kršenje ženevskih konvencija i nije stvar mogućeg odgovora , već osude takvog čina.
Dozer

#3627 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ja koliko znam, kod nas je bio samo onaj jedan lik sto je s Bristola pucao na djecu na Grbavici, i radi toga je osudjen.
Nije mi poznat vise ni jedan slucaj da je neko s ove strane pucao na djecu tamo, pa se cak ne sjecam ni da je SRNA prenosila bilo kakve dodatne priloge o tome ikada, tako da ce se to pitanje morati postaviti na soklocakom forumu, ili nekom slicnom. Ipak su oni bili ti koji su uredno pucali i na djecu.
Last edited by Dozer on 13/03/2015 10:22, edited 1 time in total.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#3628 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Woody »

Dozer wrote:Ja koliko znam, kod nas je bio samo onaj jedan lik sto je s Bristola pucao na djecu na Grbavici, i radi toga je osudjen.
Nešto ne mogu naći taj "detalj" o suđenju u svom crnom rokovniku. Može l' još malo detalja ili potpitanja. Može i na PP

Unaprijed zahvalan,

Tvoj Woody :kiss:
Dozer

#3629 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Mislim da je negdje, nekad, ranije na temi o tome pricano. Ne sjecam se kako se lik zvao, nit' sam ga poznavao, ali 100% mu je bilo sudjeno za to dvoje djece. I dobio je bio i kaznu, ali se ne sjecam koliko dugu.
Cini mi se da je njemu granata ubila nekoga dan ranije, i onda je i on u tom nekom afektu napravio sta je napravio.
Nekako s proljeća

#3630 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Image
Mourning relatives and friends at the funeral of Natasa Ucur, 9, and Milica Lalovic, 11, in the Serb-held Sarajevo suburb Miljevici. Monday, March 13, 1995. The two Serb klix were killed by a suspected Bosnian sniper Saturday while playing outside in the Bosnian-Serb district of Grbavice. The Bosnian government expressed its deepest condolences for their deaths and promised a thorough investigation. On Monday a Bosnian soldier was arrested and is in investigative custody as an alleged suspect in the case.

Jesmo pisali, koliko se sjećam da se ubica prezivao Piskic . Da se ne ponavljamo ovdje, ako te @Woody baš zanima možemo na ovoj temi :
http://forum.klix.ba/a-bili-su-samo-dje ... 87s75.html
taxidriver

#3631 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by taxidriver »

Procjena cilja je licna procjena i odluka strijelca.
Pucati u djecu je zlocin,zlocin koji je za svaku osudu.
PM72

#3632 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Njima je bilo "lakše". :D Dođe naredba da ispali pet ili pedeset granata na cilj br. 28,namjesti nišanske sprave i "plop"...ode mina.Pa popravi nišanske sprave i opet "plop".I sve tako.Neće on ispaliti ni manje ni više,naredba je to.Kad to obavi,javi komandi da je izvršio zadatak.Pa sjedne da odmori i zapali Vek jal Moravu...on zna da je cilj br. 28 koševska bolnica ali naredba je naredba.On to radi za dobrobit borbe zbog koje je ostavio mašinu u Famosu.Svi oni "dole" su mu bili dušmani,on je ubjeđen u to jer gleda televiziju na kojoj prikazuju prilog TVBG kako lavove hranimo malim srbima ili imamo 126 logora u kojima patimo na desetine hiljada njegovih sunarodnika. :mrgreen:

a pucati u dijete je :-) to treba biti pomračen um i krvolok.Tu nema nikakve više naredbe.Ti odlučuješ koga i kad ćeš gađati.
NeenaSa

#3633 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by NeenaSa »

Woody wrote:
NeenaSa wrote:Pitanje - "Kako ubijati civile i medju njima djecu?" :(
A bilo ih je. :( Naravno , nece se nitko javiti.
Fakat, pitam se , kako zivite?
Imate l' sopstvenu djecu, kako bi se osjecali da su cilj nekog poput vas?
E, evo ti odgovor:

Pitali nekog profi snajperistu: "Šta osjećate u trenutku okidanja obarača kada jasno vidite crte i izraz lica cilja koji i ne sumnja da proživljava zadnji trenutak svoga života?"

A on daje hitan odgovor: "Trzaj puške!"

Pozdrav domovini :thumbup:
Ne mozhesh niti ignorirati.
:shock: :-) :(
Aferim. :-)
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#3634 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by arman1 »

Woody wrote:
NeenaSa wrote:Pitanje - "Kako ubijati civile i medju njima djecu?" :(
A bilo ih je. :( Naravno , nece se nitko javiti.
Fakat, pitam se , kako zivite?
Imate l' sopstvenu djecu, kako bi se osjecali da su cilj nekog poput vas?
E, evo ti odgovor:

Pitali nekog profi snajperistu: "Šta osjećate u trenutku okidanja obarača kada jasno vidite crte i izraz lica cilja koji i ne sumnja da proživljava zadnji trenutak svoga života?"

A on daje hitan odgovor: "Trzaj puške!"

Pozdrav domovini :thumbup:
O čem se najviše brineš? Da oružje ne zakaže i da te ne otkriju dok ne opališ.
O te dvije curice na grbavici ima više varijanti. Po jednoj je žrtva bila mlađa kao poravnanje nekih propalih talova, a starija samo kolateraalna žrtva rafala. U toj prići i batka spominju.
Rahmetli Piskića sam lično poznavao i nikako ne mogu da akceptiram da je tako nešto trijezan uradi ali sve je moguće.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#3635 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Woody »

Dozer wrote:Mislim da je negdje, nekad, ranije na temi o tome pricano. Ne sjecam se kako se lik zvao, nit' sam ga poznavao, ali 100% mu je bilo sudjeno za to dvoje djece. I dobio je bio i kaznu, ali se ne sjecam koliko dugu.
Cini mi se da je njemu granata ubila nekoga dan ranije, i onda je i on u tom nekom afektu napravio sta je napravio.
Ma znam to moj @dozator, protarlaho sam ja tu temu (i mnoge druge :wink: ) ali mi opet fali ta stranica o SUĐENJU. Il' ga nije bilo il' su mi đeca istrgala tu stranicu iz rokovnika ;-)

Il' sam ja "odveć star za te stvari..."

Image

Daklem :?
aldinjo

#3636 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by aldinjo »

Meni je čovjek koji sa njim bio u jedinici lično rekao da uopšte nije bio u pritvoru poslije tog događaja. A ta osoba je umrla poslije rata, barem je tako rekla meni osoba s kojom sam razgovarao.
shandrprcSA

#3637 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by shandrprcSA »

aldinjo wrote:Meni je čovjek koji sa njim bio u jedinici lično rekao da uopšte nije bio u pritvoru poslije tog događaja. A ta osoba je umrla poslije rata, barem je tako rekla meni osoba s kojom sam razgovarao.
Sejo Piskic, bio sa mnom u jedinici u Hrasnom
NeenaSa

#3638 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by NeenaSa »

Ne znam, fakat ne znam, sto se zbivalo u mozgovima i otkud tolika mrznja.
I da si spreman ubijati nekog tko se bori za "goli" zivot i bez ikakvog naoruzanja.
Ono, ides po vodu, kruh, etc., i djecica zeljna igranja vanka. I paf ... :(

Da li je to bila mjesavina sporta i mrznje sa datom situacijom i kako formulisati?
*Nedostaju mi.
P.s.
*Svako kako hoce. :wink:
butmir

#3639 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by butmir »

Da se potsjetimo na "adrenalince" i egzibicioniste,slika iz "mracnih" dana:

https://ir2-attach.ymail.com/de.f1726.m ... 6&partner=
Clanovi Aerokluba Sarajevo.

S' lijeva na desno:
I.F.nastavnik padobranstva,u ratu snajper.
O.K.nastavnik padobranstva,profesor,ex.generalni inspektor u avijaciji,muzicar,za vrijeme rata pilot rahmetli Predsjednika Alije Izetbegovica,
S.S.(slova sa kukicom,gore),padobranac,u ratu snajperist i pratilac Generala Sibera.Zivi u Austriji.
Z.K.padobranac,Zlatni ljiljan!
butmir

#3640 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by butmir »

Izvinjavam se postovanim ucesnicima Foruma,nisam uspio prikazati zeljeni fotos.
Sacekacu da mi unuk pokaze kako se to radi,pa cu ponoviti.
Virtualni pozdrav sa Butmira.

Ah,taj unuk:
"Dedo,ostavi se corava posla,necu da ti pokazem kako se slike kopiraju".
Last edited by butmir on 16/03/2015 10:23, edited 1 time in total.
butmir

#3641 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by butmir »

--
Nekako s proljeća

#3642 Re: Snajperisti u Sarajevu..

http://www.e-novine.com/region/region-l ... ocila.html

'' snajperiste sa Šopinga - Dragana Jakovljevića, Dragana Laleta Drage, Željka Rodića, Duška Đurišića Bibera, Zorana Lizdeka, Aleksandra Glogovca Ace, Dušana Šolaje Šoleta, bivšeg Željinog napadača - Slobodana Kojića Koke, snajperiste Igora Osima, Željke Vasića, Gorana i Pere Pandurevića sa Sokoca, Rore iz Pofalića, komandira policije Sime Šipčića, Momira Marčete Mačka, Ljube Delića, koji je toliko ubistvima iz snajpera okrvario ruke po Marijin Dvoru, da su četnici sa Jevrejskog groblja znali dozivati civile koji su živjeli u blizini, govoreći: „Hodajte slobodno, danas nije Ljuban na smjeni“.
Tomi110

#3643 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Tomi110 »

Nekako s proljeća wrote:http://www.e-novine.com/region/region-l ... ocila.html

'' snajperiste sa Šopinga - Dragana Jakovljevića, Dragana Laleta Drage, Željka Rodića, Duška Đurišića Bibera, Zorana Lizdeka, Aleksandra Glogovca Ace, Dušana Šolaje Šoleta, bivšeg Željinog napadača - Slobodana Kojića Koke, snajperiste Igora Osima, Željke Vasića, Gorana i Pere Pandurevića sa Sokoca, Rore iz Pofalića, komandira policije Sime Šipčića, Momira Marčete Mačka, Ljube Delića, koji je toliko ubistvima iz snajpera okrvario ruke po Marijin Dvoru, da su četnici sa Jevrejskog groblja znali dozivati civile koji su živjeli u blizini, govoreći: „Hodajte slobodno, danas nije Ljuban na smjeni“.
Naježio sam se čitajući ovo iz e-novina, mislim da bi pravosuđe BiH trebalo razmotriti ponovo uvođenje smrtne kazne(i to vješanjem) za ovakve i slične neljude kao što je ovi Batko.
trocadero

#3644 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by trocadero »

Dozer wrote:Ja koliko znam, kod nas je bio samo onaj jedan lik sto je s Bristola pucao na djecu na Grbavici, i radi toga je osudjen.
Nije mi poznat vise ni jedan slucaj da je neko s ove strane pucao na djecu tamo, pa se cak ne sjecam ni da je SRNA prenosila bilo kakve dodatne priloge o tome ikada, tako da ce se to pitanje morati postaviti na soklocakom forumu, ili nekom slicnom. Ipak su oni bili ti koji su uredno pucali i na djecu.
Дозз,
Ја могу лично потврдити два случаја.
Један средњошколац је убијен на улазу у СКЦ на Илиџи! Један хитац из Бутмира са поприличне удаљености. Што значи да је тај убица био "професионалац".Био је прилог и на СРНИ гдје су приказали његове потресене школске другове.
Дванестогодишња дјевојчица је тешко рањена у свом дворишту у Аеродромском , исто једним метком са Добриње 5.
Можеш прелистати дневник доктора Лазића а има и документарац да би се увјерио колико дјеце је завршило код њега на операционом столу, што због гелера што због метака!
А он је био само један од хирурга у три болнице.
Имаш и овдје на теми Грбавица, кад су писали О' zone и још двојица дјечака Бошњака који су рат тамо провели,
а наводе ко су све биле жртве и на кога је пуцано. Прочитај ако можеш да би стекао бољи увид да је таквих који су за жртве тражили дјецу на нашој страни итекако било!
PM72

#3645 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Trocadero,
Ne znam kako je mogao taj dečko stradati pred ulazom u SKC Ilidža od hica iz Butmira.Možda je pogođen zalutalim metkom ali da ga je neko maksuz nanišanio - ne mogu da vjerujem.Ne vidi se ulaz iz Butmira.Prve naše linije i bunkeri prema Butmiru su bili kod poljoprivrednog dobra.Kod škole je bila jedna dvospratnica na kojoj je bio PAM okrenut prema Ilidži.Bio sam u toj kući u januaru 1995 i gledao prema Ilidži.

Ista stvar je bila i sa pogibijom načelnika MUP-a Srpsko Sarajevo koji je 1994 ubijen pred elektrotehničkim fakultetom u Lukavici.Preko 2 km su naše linije.
butmir

#3646 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by butmir »

Прочитај ако можеш да би стекао бољи увид да је таквих који су за жртве тражили дјецу i на нашој страни итекако

Trocadero,izvini sto sam u Tvom tekstu izvrsio malu korekturu,jer bi bez ovog "i"smisao recenice bio sasvim drukciji.

A,sto se tice nasih:
Tesko je doci do UNO izvjestaja,ali ima zivih svjedoka koji su bili u Domu staraca Nedzarici,kao clanovi UNO Komisije , gdje su vidjeli mrtve starce koji su pogodjeni hitcima sa Vojnickog Polja.
Dozer

#3647 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

trocadero wrote:
Дозз,
Ја могу лично потврдити два случаја.
Један средњошколац је убијен на улазу у СКЦ на Илиџи! Један хитац из Бутмира са поприличне удаљености. Што значи да је тај убица био "професионалац".Био је прилог и на СРНИ гдје су приказали његове потресене школске другове.
Дванестогодишња дјевојчица је тешко рањена у свом дворишту у Аеродромском , исто једним метком са Добриње 5.
Можеш прелистати дневник доктора Лазића а има и документарац да би се увјерио колико дјеце је завршило код њега на операционом столу, што због гелера што због метака!
А он је био само један од хирурга у три болнице.
Имаш и овдје на теми Грбавица, кад су писали О' zone и још двојица дјечака Бошњака који су рат тамо провели,
а наводе ко су све биле жртве и на кога је пуцано. Прочитај ако можеш да би стекао бољи увид да је таквих који су за жртве тражили дјецу на нашој страни итекако било!
Nisam rekao da nije bilo, nego da meni nije poznato.
Ako ti nije tegoba, daj link na te dijelove s tim detaljima na temi o Grbavici.

Edit: Nasao sam.
Vidi nesto... ako zaista mislis da mogu povjerovati u one price o rasprkavajucim mecima, onda me jos nisi upoznao dovoljno :D
Prvo, mi nismo ni imali snajperskih rasprskavajucih metaka.
Drugo, koliko je meni poznato, takav metak nije celicni, kako je @O'Zone opisao metak koji mu je ranio oca. Takav metak, sa celicnim jezgrom, je pancirni, i nema sanse da bi se odbio od lopatu nego bi kroz nju prosao kao kroz puter. A isto bi tako prosao i normalni, FMJ, ali bi se kosuljica raspala, sto se 99% i desilo, pa ga je komad kosuljice ranio. Ovoga sam se nagledao u kolicinama, i to od raznih metaka.

Sto se radnih vodova tice, tacno je da se ponekad pucalo na njih, i to u noge. Znam ih par koji su to radili. Naravno, opet nikakvim rasprskavajucim mecima, to je besmislica, a ni razlozi pucanja na njih nisu bili oni koje je O'Zone opisao, nego potpuno drugaciji i koliko god to nekome zvucalo besmisleno, to se radilo kako bi se ti ljudi spasili.
Naime, ranjavanjem su ljudi u radnim vodovima imali veliku sansu da zavrse u ambulanti/bolnici, a tamo onda budu zavedeni od strane Crvenog krsta. Kao takvi, o njima je onda postojao trag, pa su imali puno vece sanse da prezive i ne "nestanu".
Eh, sad...jebi ga... ali nije bilo moguce toliko birati i bas toliko precizno pogoditi prednji dio butine, kroz misic, pa da to bude laksa ranica, nego su se desavali i pogotci u butnu kost.
Ali, opet kazem, nisu to bili nikakvi rasprskavajuci meci, jer i najobicniji metak iz 7.62 iz AP kada pogodi kost - ona ce se u 90% slucajeva rasprsnuti, a takva rana ce zahtijevati fikastor.
Naravno, veci kalibar najcesce znaci i vecu tezina i brzinu zrna, pa samim tim i vece rasrpskavanje kosti, kao u slucaju 7.9 recimo.

Da su tu zaista koristeni nekakvi rasprskavajuci meci, tada bi 90% tih pogodjenih nogu bilo amputirano.
trocadero

#3648 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by trocadero »

PM72 wrote:Trocadero,
Ne znam kako je mogao taj dečko stradati pred ulazom u SKC Ilidža od hica iz Butmira.Možda je pogođen zalutalim metkom ali da ga je neko maksuz nanišanio - ne mogu da vjerujem.Ne vidi se ulaz iz Butmira.Prve naše linije i bunkeri prema Butmiru su bili kod poljoprivrednog dobra.Kod škole je bila jedna dvospratnica na kojoj je bio PAM okrenut prema Ilidži.Bio sam u toj kući u januaru 1995 i gledao prema Ilidži.

Ista stvar je bila i sa pogibijom načelnika MUP-a Srpsko Sarajevo koji je 1994 ubijen pred elektrotehničkim fakultetom u Lukavici.Preko 2 km su naše linije.
Паша.
Можда се сад тај дио испред СКЦ не види из Бутмира због новоизграђених објеката али онда се видио тачно кроз пролаз између двије приватне куће.Знаш и сам колика је вјероватноћа да буде погођен у главу рикошетом. Мислим фебруар, март 1994 да је то било нисам баш сигуран.
А ону дјевојчицу је МАКСУЗ гађао и погодио у врат.Познавао сам је а отац јој је био са мном на линији. Могу ти и име и презиме и све остало на ПП! Процјенио сам и са ког мјеста је пуцао па смо га после вребали да му једну Осу саставимо.

Бутмир,
У праву си, хвала на исправци!
Знам ја добро, а имам и свијест о почињеном злочину и његовом обиму од појединих припадника мог народа.Искрено и стид ме је због тога.Наручито од наших злотвора који су жртве тражили у цивилима а поготову дјецом. За такве нема никаквог оправдања!
Знам и за те убијене пензионере у Дому у Неџарићима врло добро. Ако се не варам Милена је била главна сестра и она би требало да има све прецизне податке.

Дозер,
Није ми јасно шта покушаваш казати! Он је тад био дијете па није ни могао разликовати муницију баш добро. Можда твоја јединица није имала тих метака али други су их могли негдје заробити, пронаћи у становима и сл.
То да сте припаднике радних водова гађали да би их ранили у ногу ...ајдееее... :-) Можда опет важи за твоју јединицу, али ја их знам подоста који нису били те "среће" да их ту погоде. Разумијеш се у своју струку па знаш колике су шансе неког ко се креће погодити у бут а да му не стрефиш главну артерију након које искрвари за пола сата. Можда једна у хиљаду!
Не знам јеси ли прочитао али O' zone је писао и својој мајци која је рањена у руку на балкону.Чак су после рата са тим и сједили а тај је питао "Па госпођо јесам ли вас пуно ранио " мож мислит :-?
Ramzess Veliki

#3649 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Ma za objesiti sa koje god strane bili. Mislim na taj profil ličnosti koji puca u dijete.
Takva životinja ne zaslužuje da živi.
Fantassin

#3650 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Fantassin »

Trocadero bas neki fin pripadnik VRS.Jes da me ubija sto citam cirilicu a nisam naviknut tako da izbecim oci ko kameleon :D
Sve u svemu ima mjesta na svijetu vjerovali ili ne dje u jednoj borbenoj grupi u operaciji Srbin je mitraljezac,musliman protu-tenkista a Hrvat strijelac ... i to trenutno :) (sa tim da se radi o Srbinu iz Srbije,Hrvatu iz Hr a Bosnjaku iz BiH)

;) Pozdrav svima vama .

Ko nas zavadi bre :D
Last edited by Fantassin on 16/03/2015 15:26, edited 1 time in total.
Post Reply