Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Falbala

#3626 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Falbala »

Da ne otvaram sad temu, čula sam da ima dobar pansion za cuke kod Semizovca ali ne mogu ništa da nađem na netu, ni adresu ni broj, zna li neko naziv? :zjev:
MrsJ

#3627 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by MrsJ »

.
Partizzanka

#3628 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Partizzanka »

Neko ko dobro sisa pse u Sa? Po mogucnosti da zna osisati kokera?
Cula sam da ima nekih koji sisaju ali i udaraju pse po potrebi. :(
lavorpunvode

#3629 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by lavorpunvode »

:(
Last edited by lavorpunvode on 28/03/2017 15:06, edited 1 time in total.
Sodom1

#3630 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Sodom1 »

Kako nabaviti engleskog buldoga kod nas u Bosni?
Nesto sam gledao na piku , uzasno su skup :-) :-)
kakavdanakneiskustvu

#3631 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by kakavdanakneiskustvu »

cuko nece da jede,vlasnica cuke,moja mama vec treci dan u bolnici,vjerovatno tuguje,sta li,kako mu pomoci?
Njanjavi

#3632 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Njanjavi »

kakavdanakneiskustvu wrote:cuko nece da jede,vlasnica cuke,moja mama vec treci dan u bolnici,vjerovatno tuguje,sta li,kako mu pomoci?
Povedi ga u bolnicu, ispod prozora, ako je zena u mogucnosti da izadje na prozor, ponesi i hrane i tu ga nahrani ili odnesi njoj pa neka mu odozgo ona baca, bilo sta da pojede.
lavorpunvode

#3633 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by lavorpunvode »

Ja sam evo, nakon vise od decenije zajednickog zivota, ostala bez svog mezimca :sad: Nadam se da ce vrijeme uciniti svoje, jer bol je nepodnosljiva :(
KermoZe

#3634 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by KermoZe »

Pozdrav,zna li iko ima li u Zenici neko da dobro kupira uši?
mondo bizarro

#3635 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by mondo bizarro »

koristi li iko preko ljeta one hladeće podloge za pse, fercera li to po baštama :D
bushido

#3636 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by bushido »

lavorpunvode wrote:Ja sam evo, nakon vise od decenije zajednickog zivota, ostala bez svog mezimca :sad: Nadam se da ce vrijeme uciniti svoje, jer bol je nepodnosljiva :(

Bol ce postati podnosljiva ali nece nestati :( . Moj medo (cuko) je otisao ima vise od decenije i jos uvijek ne mogu pricati o njemu a da suza ne krene.
lavorpunvode

#3637 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by lavorpunvode »

bushido wrote:
lavorpunvode wrote:Ja sam evo, nakon vise od decenije zajednickog zivota, ostala bez svog mezimca :sad: Nadam se da ce vrijeme uciniti svoje, jer bol je nepodnosljiva :(

Bol ce postati podnosljiva ali nece nestati :( . Moj medo (cuko) je otisao ima vise od decenije i jos uvijek ne mogu pricati o njemu a da suza ne krene.
:(
saiks

#3638 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by saiks »

Sta uzeti protiv buha i krpelja,ogrlicu ,sprej, ampule??
realna do boli

#3639 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by realna do boli »

I ja se to pitam..sta je efikasno..svom sam psu stavila ampule frontlajna..ogrlicu protiv buha..i redovno ga cistim od istih..nista nije pomoglo.
kakavdanakneiskustvu

#3640 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

krpelj mi bio na cuki,zena ga odstranila,treba li ga voditi veterinaru,neke ampule sam cuo da postoje protov krpelja?
Banksy

#3641 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Banksy »

Čisti ga od krpelja specijalnom pincetom koju možeš kupiti u svakoj vet ambulanti. Ako želiš preventivu, pokušaj s ogrlicom, manje je štetno od ampula. Proguglaj, pa odluči. Kad je u pitanju ampula, Selamectin zna biti opasan i jako štetan i po same pse (ili mačke).
kakavdanakneiskustvu

#3642 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Banksy wrote:Čisti ga od krpelja specijalnom pincetom koju možeš kupiti u svakoj vet ambulanti. Ako želiš preventivu, pokušaj s ogrlicom, manje je štetno od ampula. Proguglaj, pa odluči. Kad je u pitanju ampula, Selamectin zna biti opasan i jako štetan i po same pse (ili mačke).

hvala
kakavdanakneiskustvu

#3643 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

.
Last edited by kakavdanakneiskustvu on 09/06/2017 20:32, edited 1 time in total.
kakavdanakneiskustvu

#3645 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

treba li cuko poslije napada krpelja dva puta ili jednom dobiti injekciju imizol ili kako se već zove,jedan veterinar mi rec da je dovoljno jednom,drugi da je potrebno dva puta?
Zoya

#3646 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Zoya »

Imam jedno pitanje. Kćerka želi psa, nekog malenog, slatkog,veli. :roll: Meni je bitno da se ne linja puno, da ne moram usisivačem stalno hodati:facepalm: i da ne vrši nuždu unutra :facepalm: Ja jesam imala psa kada sam mala bila, ali to je bio onaj avlijski. Ovaj bi bio za 'unutra'.

Šta bi vi odabrali?
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3647 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pici »

u azil po avlijanera :mrgreen: sala mala... meni su ovo extra psici

Džek Rasel terijer
Image
SanskiBiser

#3648 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by SanskiBiser »

Zoya wrote:Imam jedno pitanje. Kćerka želi psa, nekog malenog, slatkog,veli. :roll: Meni je bitno da se ne linja puno, da ne moram usisivačem stalno hodati:facepalm: i da ne vrši nuždu unutra :facepalm: Ja jesam imala psa kada sam mala bila, ali to je bio onaj avlijski. Ovaj bi bio za 'unutra'.

Šta bi vi odabrali?

Ko' prvo sve i jedan ce ti vrstiti nuzdu unutra dok ne bude barem 7-8 mjeseci star, do te starosti cesto jedu i cesto pisaju i kenjaju, i samo ako budete u mogucnosti da jos dok je stene omogucite rutinu i izlazak vani redovno 4-5 puta dnevno ili cesce u skoro pa isto vrijeme relativno brzo ce nauciti da ne obavlja nuzdu u kuci, sami od sebe to nauce samo im treba omoguciti - poslije grebu po vratima kad im se navali :lol: ... Lako izvesti ako se ima kuca sa okucnicom u stanu teze puno. Drugo najbitnije je da to nije igracka, da taj kojeg ste imali u aviliji je drzan kao zivotinja a ne kao kucni ljubimac, a vi uzimate kucnog ljubimca koji nakon nekog vremena postane kao clan familije ili zavrsi na ulici ili se da nekome drugom a ponekad zavrsi i na lancu na selu negdje kod dida i nane...

Sto se tice linjanja imate par pasmina koje se ne linjaju i pogodne su za ljude sa alergijama ali stenci tih pasmina - koje kod nas nisu ceste - nisu jeftini, moja preporuka bi bila vestika ili minijaturna pudla jer se mogu naci kod nas po oglasima mada je kvalitet tih stenaca upitan uglavnom... kod dobrih poznatih uzgajivaca ti stenci ne idu ispod 500 Eura...Ti psi i pored toga sto se ne linjaju moraju se trimovati tj. mora im se rucno skidati mrtva dlaka inace dobiju dermatitise...

Preko 20 godina se bavim kinologijom, drzao sam vise razlicih rasa, isao po izlozbama i bavio se obukom pasa tako da ovo sto pisem pisem iz licnog iskustva.
Zoya

#3649 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Zoya »

pici wrote:u azil po avlijanera :mrgreen: sala mala... meni su ovo extra psici

Džek Rasel terijer
Image
Awww, presladak :thumbup:
SanskiBiser wrote:

Ko' prvo sve i jedan ce ti vrstiti nuzdu unutra dok ne bude barem 7-8 mjeseci star, do te starosti cesto jedu i cesto pisaju i kenjaju, i samo ako budete u mogucnosti da jos dok je stene omogucite rutinu i izlazak vani redovno 4-5 puta dnevno ili cesce u skoro pa isto vrijeme relativno brzo ce nauciti da ne obavlja nuzdu u kuci, sami od sebe to nauce samo im treba omoguciti - poslije grebu po vratima kad im se navali :lol: ... Lako izvesti ako se ima kuca sa okucnicom u stanu teze puno. Drugo najbitnije je da to nije igracka, da taj kojeg ste imali u aviliji je drzan kao zivotinja a ne kao kucni ljubimac, a vi uzimate kucnog ljubimca koji nakon nekog vremena postane kao clan familije ili zavrsi na ulici ili se da nekome drugom a ponekad zavrsi i na lancu na selu negdje kod dida i nane...

Sto se tice linjanja imate par pasmina koje se ne linjaju i pogodne su za ljude sa alergijama ali stenci tih pasmina - koje kod nas nisu ceste - nisu jeftini, moja preporuka bi bila vestika ili minijaturna pudla jer se mogu naci kod nas po oglasima mada je kvalitet tih stenaca upitan uglavnom... kod dobrih poznatih uzgajivaca ti stenci ne idu ispod 500 Eura...Ti psi i pored toga sto se ne linjaju moraju se trimovati tj. mora im se rucno skidati mrtva dlaka inace dobiju dermatitise...

Preko 20 godina se bavim kinologijom, drzao sam vise razlicih rasa, isao po izlozbama i bavio se obukom pasa tako da ovo sto pisem pisem iz licnog iskustva.[/quote]

Hvala puno na odgovoru, Sanski Biseru.
Živimo u kući i imamo dosta prostora oko kuće a u blizini je šuma tako da nam i to ne bi bio problem. Jedini problem nam je vrijeme i to izlaženje od 4-5 puta dnevno je gotovo nemoguće. Moglo bi eventualno rano prije posla izvesti ga u šetnju i onda bi pas bio najvjerovatnije sam do nekad 14.00. Najbolje je u tom slučaju nabaviti starijeg psa?
Gledala sam ove pudlice i vestike. A to trimovanje, je li se može kod kuće raditi? Huh, bolje im brata ili sestru roditi nego pasće kupiti meŠČini :D Biće tu posla čini mi se a sav će posao na mene pasti :facepalm:
SanskiBiser

#3650 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by SanskiBiser »

Zoya wrote:
Hvala puno na odgovoru, Sanski Biseru.
Živimo u kući i imamo dosta prostora oko kuće a u blizini je šuma tako da nam i to ne bi bio problem. Jedini problem nam je vrijeme i to izlaženje od 4-5 puta dnevno je gotovo nemoguće. Moglo bi eventualno rano prije posla izvesti ga u šetnju i onda bi pas bio najvjerovatnije sam do nekad 14.00. Najbolje je u tom slučaju nabaviti starijeg psa?
Gledala sam ove pudlice i vestike. A to trimovanje, je li se može kod kuće raditi? Huh, bolje im brata ili sestru roditi nego pasće kupiti meŠČini :D Biće tu posla čini mi se a sav će posao na mene pasti :facepalm:
To i previse cesto vidjam da se nabavi pas, stene i kad odraste obicno jedan ukucan ili mama ili tata preuzmu svu brigu oko njega, imam slucaj u komsiluku pa je dido preuzeo na sebe setnje i ostalo - i cesto nabija ukucanima to na nos kako ih je upozoravao da je to obaveza i da oni nisu za to spremni. :lol:

Uz to sve kad se nabavi stene, od dva mjeseca idu barem jos dvije (do tri, svakih 21 dan) obavezne vakcinacije protiv zaraznih bolesti DHPP+L vakcina (stenecak, parvoviroza i parainfluenca, hepatitis i leptospiroza) i svaki put prije vakcinacije moraju se ocistiti od crijevnih parazita barem par dana prije, inace od 8 sedmica pa do 5 mjeseci starosti bi trebalo ih svakih mjesec dana ocistiti od crijevnih parazita da se istjeraju toksikare (mlijecne gliste kako ih popularno zovemo) koje dosta uzimaju hranjivih materija i usporavaju rast steneta.

Ako mozete napraviti ogradjeni, improvizovani, boks vani u dvoristu u hladu u kojem bi stene bilo dok niste kod kuce to bi bilo neko rjesenje ili cak u garazi ako je imate, moze posluziti. Stenci su prirodno uredni i gledace da obavljaju nuzdu ako mogu sto dalje od mjesta gdje spavaju. Vec sa dva i po mjeseca starosti mogu se uciti polako i navikavati na komande Ne ( da prekinu da rade to sto rade), Fuj da ispuste iz usta ako su nesto uzeli, Stani (da stane naravno) , te tri su osnovne prve komande poslije idu Dodji, Sjedi, Lezi, Idemo i komanda Van ili Idemo Van i na kraju Ostani Tu...Ako se prepuste djeci dok su stenci onda obicno to ne ide nista kako treba - mora odrasla osoba tj. neko sa iskustvom preuzeti na sebe to, taj rad sa psom. sve te komande treba da prati i pokret rukom i eventualna korekcija psa rukom, kasnije je dovoljno samo rukom napraviti gest i da pas vec zna sta se hoce od njega....

Stariji pas ako je naviknut na kucu a neko ga daje ili je napusten je svakako odlicno rjesenje, kod mene je pekinezerka vec 4 godine koja je 3 godine bila u kuci kod zene koja je odselila u USA. Da je nisam uzeo zavrsila bi na ulici.

To se slazem za brata i sestru :mrgreen:

Trimovanje se moze raditi kod kuce, nabave se nozevi za trimovanje dlake i cesljevi za izvlacenje mrtve poddlake ako pas ima duplo krzno sa dlakom i poddlakom. Trimerima se izvlaci mrtva dlaka. Ima tu posla i treba prakse i pas treba da se navikne. Alternativa je da se kupi elektricna masina trimer i da se takvi psi ostrizu na kratko, samo takva masina kvalitetna sama kosta oko 450 KM :lol: npr. marke Oster...a onda nakon tog sisanja masinom se pas iscesljava tj. cetka da se izvuce mrtva dlaka.
Post Reply