Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
svjezi_ustipak

#3626 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by svjezi_ustipak »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
chuchumbamayumbe wrote:O, mene itekako brine kako ide Mustafi, pogotovu na ovih famoznih 24% gdje živim ja i moja porodica koji nismo Bošnjaci (i ne namjeravamo ići nigdje gdje su "naši", jer su oni još gori). Samo ti namiguj, ova zadnja rečenica i tvoj zadnji komentar će biri i zadnji na koji ću se osvrnuti i koji neću niti pokušati komentarisati.
Živ mi i zdrav bio! :) HAUGH!
Haugh! :)
Prijatelju, u mom komentaru nije bilo ni malo zle krvi - učinilo mi se da si jedan od onih bošnjaka koji nikad ne ode u džamiju, a htio bi da ima i reisa po svom mjeri. Usput, reisa bi nabio na neku stvar za bilo šta što se loše dogodi - e pa ne ide to tako. Na takve sam samo tako alergičan.
Da si i ti meni živ i zdrav, i uz brdo brz još dugo vremena... ;-)
Jack Be Nimble wrote:Koliko dugo ce Ceric biti na poziciji reisa? Koga je tu postavio?
Ove godine su izbori za novog reisa. Međutim, to ne znači da ti novi reis, u slučaju da si bošnjak, neće visiti nad savjesti i pokoji puta preporučiti da se ne pije, bludniči i sve ostalo što je loše. :)
To mu je vjerska uloga, propisana od Boga. A kao što gledam, i budućeg reisa (Mustafi je ovo drugi mandat, nažalost je kod nas vremenski ograničeno obavljanje te funkcije) će ni kriva ni dužna, kao i Mustafu pljuvati, potvarati, izmišljati, mrziti i šta sve ne. Doduše, za njega bolje, jer će se mnogo nj. grijeha sprati.
Kao što reče BHF, možda bi velikom broju bošnjaka odgovarao reis po nj. mjeri, koji će za novu godinu obući odijelo Svetog Nikole i pozivati na proslavu tuđih praznika, organizovati Bajramske partije tipa "a da me babo vidi", ali ja mislim da se to nikad neće dogoditi, aBd i da će ići samo na bolje. Nema više partijskih reisova...
itekako ima partijskih reisova. Mustafa Ceric je jedan od njih. u hutbama uglavnom ne spomene Allaha, Poslanika s.a.v.s. vec je uglavnom rijec o dnevnopolitickim pitanjima kada koristi mimber da se u svojim hutbama obracuna sa politickim protivnicima. nakon sto je zdusno puhao Harisu pod krila, pa onda otisao Fahrinu stranu nije se oglasio mjesecima cekajuci da raja zaborave njegove politicke izlete.

nepartijski reis je onaj koji ne staje na stranu jedne politicke opcije vec je malo iznad svega toga i vodi racuna o visim interesima. Mustafa nije jedan od njih, nikad njegovo selo iz njega izaci nece. on je samo nastavio kontinuitet komunistickih reisova prije njega. kad Mustafa jednom konacno ode sa funkcije, bice to pocetak novog (i nadajmo se boljeg) razdoblja.
Jara

#3627 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Jara »

Međutim, to ne znači da ti novi reis, u slučaju da si bošnjak, neće visiti nad savjesti i pokoji puta preporučiti da se ne pije, bludniči i sve ostalo što je loše.
To mu je vjerska uloga, propisana od Boga.
Bošnjak i musliman nisu sinonimi.
valterbranisarajevo

#3628 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by valterbranisarajevo »

Cerićeva funkcija Reis ul uleme nije data od Boga nego od Cara Franje Josipa i Benjamina Kalaja koji su također ustanovili i instituciju Rijaseta i kao takve se nigdje ne spominju u islamskim propisima...Zato se Cerić nedavno klanjao i na sva usta hvalio pokojnog cara jer mu je svojim dekretom omogućio da bude ono što po islamu nikada ne bi mogao biti...
Last edited by valterbranisarajevo on 02/01/2012 14:56, edited 1 time in total.
seln

#3629 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by seln »

Bosna, da prostis,
jedna zemlja imade.
I posna i bosa, da prostis.
I hladna i gladna, da prostis.
Al' uvijek se nadje, da prostis
neki uhljup da ljudima baci kost.
Pa mu oni, da prostis,
usrdno lizu ruke.
I zaborave, da prostis,
i hladnocu i glad.
cyprus

#3630 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by cyprus »

Meni nije jasno otkud se stavlja znak jednakosti između Sv. Nikole i Djeda Mraza... Sv. Nikola se obilježava 6. decembra i znam da katolička djeca ovdje TAD dobivaju paketiće... Čak se sjećam da su iz crkve pozivali da se djeca dovode za Sv. Nikolu umjesto da se vode Djedu Mrazu oko Nove Godine... :-)
ljubav_aha

#3631 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by ljubav_aha »

valterbranisarajevo wrote:Cerićeva funkcija Reis ul uleme nije data od Boga nego od Cara Franje Josipa i Benjamina Kalaja koji su također ustanovili i instituciju Rijaseta i kao takve se nigdje ne spominju u islamskim propisima...Zato se Cerić nedavno klanjao i na sva usta hvalio pokojnog cara jer mu je svojim dekretom omogućio da bude ono što po islamu nikada ne bi mogao biti...
hvala dragom Bogu ,lakse mi je kad procitam ovako nesto :thumbup: :-D
novi.dan.nova.nafak,uci,uci,uci :D
Jara wrote:
Međutim, to ne znači da ti novi reis, u slučaju da si bošnjak, neće visiti nad savjesti i pokoji puta preporučiti da se ne pije, bludniči i sve ostalo što je loše.
To mu je vjerska uloga, propisana od Boga.
Bošnjak i musliman nisu sinonimi.
he he he :D :thumbup:
ljubav_aha

#3632 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by ljubav_aha »

MUNAFIK wrote:Ja kad vidim ko sve Reisa Mustafu napada pljuje i kako se on sa tim svim nosi, dodje mi da odmah podrzim da covjek dobije jos jedan mandat...
e bas je covjek suosjecajan,posjeduje empatiju prema svojim vjernicima,hrani siromasne,i ne bavi se vise politikom od vlastite religije,posteno zaradjuje i ne laze,oh,da i ne slavi rodjedan/e :D
kurty

#3633 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by kurty »

cyprus wrote:Meni nije jasno otkud se stavlja znak jednakosti između Sv. Nikole i Djeda Mraza... Sv. Nikola se obilježava 6. decembra i znam da katolička djeca ovdje TAD dobivaju paketiće... Čak se sjećam da su iz crkve pozivali da se djeca dovode za Sv. Nikolu umjesto da se vode Djedu Mrazu oko Nove Godine... :-)
cak im se i odjeca razlikuje...
i ponasanje (ovo govorim kad neko ima tu ulogu)
i cak se i djeca drugacije ponasaju kad su kod deda mraza i kod Sv. Nikole
popajic

#3634 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by popajic »

Dokle smo dosli :-)
Na temi o sarajevskim vrticima , o nasim najmladjim , najnevinijim malim sugradjanima- pricamo ( jer na zalost moramo) o vjerskom poglavaru :shock:
O- G A - VNO !
fatamorgana

#3635 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by fatamorgana »

popajic wrote:Dokle smo dosli :-)
Na temi o sarajevskim vrticima , o nasim najmladjim , najnevinijim malim sugradjanima- pricamo ( jer na zalost moramo) o vjerskom poglavaru :shock:
O- G A - VNO !
Evo nešto pozitivno za najmlađe, :)

http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/ ... /120102022
popajic

#3636 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by popajic »

fatamorgana wrote:
O- G A - VNO !
Evo nešto pozitivno za najmlađe, :)

http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/ ... /120102022
:thumbup:
BHF_Manijak

#3637 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by BHF_Manijak »

O- G A - VNO !
Bezze je i bez potrebe prica otisla u tom smjeru, a to sve vrijeme pokusavam da kazem, od obdanista, preko svetog nikole pa sad i do Nove godine, nidje veze!
fatamorgana

#3638 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by fatamorgana »

Evo u šta nažalost vodi fanatizam: http://www.sarajevo-x.com/svijet/globus ... /120102119
amrica

#3639 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by amrica »

slicno, jos malo pa isto :sad:
iceman2010

#3640 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by iceman2010 »

fatamorgana wrote:Evo u šta nažalost vodi fanatizam: http://www.sarajevo-x.com/svijet/globus ... /120102119
Dobro je. Nije 7 komada pod jelkom kao prije neki dan u Americi.
darius_maximus

#3641 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by darius_maximus »

MUNAFIK wrote:Lupas lupas, al fakat bezveze... Apsolutno nikad i nigdje IZ BiH nije negirala drzavne praznike BiH... Cak ni u ovom slucaju u vezi nove godine, niko nije negirao nista, bezveze se pravis lud i vuces nekakve 'paralele'...

Ovdje su se VJERNICI MUSLIMANI samo savjetovali, pozvali i uputili na ISLAMSKO UCENJE, kako se jedan MUSLIMAN treba ponasati u odredjenim situacijama, u ovom slucaju kada se radi o slavlju i veselju necega... Posto je zivot jednog muslimana uredjen i odredjen odredjenim pravilima meni onda fakat nije jasno, sta vama nije jasno :-D

To sto sam ja SLAVIO rodjendan ili novu godinu ili bilo sta drugo, opet nema nikakve veze sa onim pravilima koje je Allah preko Poslanika objavio ljudima, niti to odredjuje kako cu se ja u buduce ponasati... Dakle pravila su tu, a duznost hodze (mad ai svih muslimana), i u ovom slucaju IZ jeste da nas sve podsjeca na ta pravila i na Allaha...

Kakvu smo poceli logiku koristiti, ocekjem da se pocnemo buniti sto to mujezin EZANOM poziva ljude na namaz u dzamiju ,ko je ba on da nas poziva, znam ja sam doc dzamiju i sam klanjat ako mi se klanja, sta me ima pozivat... :-)
Hajd' da ovu temu privedem kraju, sto se mene tice.
Nazalost, ne lupam... Pozivanje muslimana da ne obiljeze Novu godinu je negiranje drzavnog praznika. Da je receno da ne treba piti alkohol i slicno vec u krugu porodice docekati Novu godinu, to bih u potpunosti razumio, ovako mi je malo "mutno".

Na tu pricu se onda nadovezao forumas iceman koji je stalno govorio kako to ne treba obiljezavati jer je po hriscanskom kalendaru, a ja sve vrijeme tvrdim da je to sada drzavni, sekularni, kalendar BiH. U to se stalno uplitala prica o svetom Nikoli i jadnom Deda Mrazu, ali sve to vise nije ni bitno...

Nova godina bila i prosla, Deda Mraz otisao za Lapland, a djeca su nekako prezivjela te velike traume... Ne znam kako ce sve izgledati slijedece godine, ali ne ocekujem velike pomake.

Sto se slavljenja rodjendana tice, to je opet samo navedeno zbog famoznog odbijanja zvanicnog kalendara BiH, ali ni to vise nije bitno...

Cujemo se pod nekim drugim okolnostima i na nekim drugim temama... Pozdrav!
neprilagodjena

#3642 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by neprilagodjena »

Zar ovo nije tema o Vrticima :roll: :roll:

P.S ja slavim Novu godinu i slavicu je do kraja mog zivota.

Ko hoce da je slavi neka slavi a ko nece neka ne kvari radost meni i mom djetetu.

Vise ste mi se na glavu popeli sa tim ****** svaki vam klinac smeta.Brinite se za sebe i svoju kucu a ostale ostavite na miru :x :x
Cholina_Lokica

#3643 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Cholina_Lokica »

neprilagodjena wrote:Zar ovo nije tema o Vrticima :roll: :roll:

Ko hoce da je slavi neka slavi a ko nece neka ne kvari radost meni i mom djetetu.

Vise ste mi se na glavu popeli sa tim ****** svaki vam klinac smeta.Brinite se za sebe i svoju kucu a ostale ostavite na miru :x :x
Ne mozes tako... Uskracujes im demokratsko pravo, da oni tebi uskracuju slavljenje cafirskih prazinka :mrgreen:
neprilagodjena

#3644 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by neprilagodjena »

Ma uskracujem im ******** :x :x
iceman2010

#3645 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by iceman2010 »

Eto ti ko biva zabrinuta za zacatavanje teme, a ponovo pokreces raspravu nakon sto je zamrla.
iceman2010

#3646 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by iceman2010 »

Cholina_Lokica wrote:

Ne mozes tako... Uskracujes im demokratsko pravo, da oni tebi uskracuju slavljenje cafirskih prazinka :mrgreen:
Kako se samo vrse zamjene teza i koriste plitki argumenti. Poziv IZ muslimanima da ne slave NG je zabrana? Boga mi ces morati da potrazis klaica i to podhitno.
Cholina_Lokica

#3647 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Cholina_Lokica »

iceman2010 wrote:Kako se samo vrse zamjene teza i koriste plitki argumenti. Poziv IZ muslimanima da ne slave NG je zabrana? Boga mi ces morati da potrazis klaica i to podhitno.
Gdje ja spomenuh IZ?
neprilagodjena

#3648 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by neprilagodjena »

iceman2010 wrote:

Eto ti ko biva zabrinuta za zacatavanje teme, a ponovo pokreces raspravu nakon sto je zamrla.
Pametnjakovicu nisam dugo bila na ovoj temi pa evo dosla da procitam.Od svega sto sam ocekivala raspravu o slavljenju NG na ovoj temi nisam ocekivala.
citadela

#3649 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by citadela »

neprilagodjena wrote:
iceman2010 wrote:

Pametnjakovicu nisam dugo bila na ovoj temi pa evo dosla da procitam.Od svega sto sam ocekivala raspravu o slavljenju NG na ovoj temi nisam ocekivala.
De ti opet procitaj, haman da nisi bas sve skontala...

Ljudi moji, prosla Nova, sa temom sacekajte do sljedece :)
neprilagodjena

#3650 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by neprilagodjena »

Nemam ja sta da citam ponovo,dovoljno sam procitala.
Post Reply