Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post Reply
Helikopter

#3626 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

radostan dan wrote:Obijena crkva Svetog Jovana u Kosovskoj Kamenici

Fonet | 10. 04. 2012. - 11:05h
Crkva Svetog Jovana iz istoimenog kosovsko-kameničkog sela obijena je, je ali iz crkve nije odneto ništa, niti je unutrašnjost oštećena, javlja danas KiM radio.

- Ono što je nesvakidašnje i što nije slučaj kao u drugim crkvama u kojima se desi provala, jeste to što ovde ništa ne nedostaje. Crkveni novac nije bio meta provalnika. Verujemo da je razlog obijanja crkve legenda da je u crkvi
zakopano zlato - rekao je crkvenjak Živorad Stanković za RTV Puls iz Šilova.

Na crkvi su oštećena ulazna vrata, ali unutrašnjost crkve nije oštećena.

Iako nema zvaničnih podataka, veruje se da je crkvu podigao kralj Milutin još u 13. veku i da je ona označavala
istočnu kapiju srednjevekovnog grada Novo Brdo, prenosi KIM Radio.

greška neka...
radostan dan, Pazi da te ne pojede ta tvoja mrznja prema Albancima? :lol:
Skijaš

#3627 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Skijaš »

a jel se on to treba izvinjavati jer se pravoslavna crkva našla na putu nedužnim provalnicima ?
Helikopter

#3628 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

Skijaš wrote:a jel se on to treba izvinjavati jer se pravoslavna crkva našla na putu nedužnim provalnicima ?
Ne, ne treba, ali ako bolje pratis njegove priloge on cijelo vrijeme trazi greske albancima i dlaku u jajetu a srpske greske, provokacije, rusenja, palenja, ubistva i sve ostalo ili ignorise ili umanjuje. On ti je klasicni Srbofil i sovinista :D A i ne znam sta ga ti branis, nisam znao da si mu ti advokat?, zna on sam sebe odlicno da brani, sad ces vidjeti kad on opali povratnu :lol:
Skijaš

#3629 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Skijaš »

Helikopter wrote:
Skijaš wrote:a jel se on to treba izvinjavati jer se pravoslavna crkva našla na putu nedužnim provalnicima ?
Ne, ne treba, ali ako bolje pratis njegove priloge on cijelo vrijeme trazi greske albancima i dlaku u jajetu a srpske greske, provokacije, rusenja, palenja, ubistva i sve ostalo ili ignorise ili umanjuje. On ti je klasicni Srbofil i sovinista :D A i ne znam sta ga ti branis, nisam znao da si mu ti advokat?, zna on sam sebe odlicno da brani, sad ces vidjeti kad on opali povratnu :lol:
Otkad je to termin "srbofil" nešto negativno i diskvalificirajuće ? A da je šovinista, nisam primjetio. Možeš li mi navesti primjer njegovog šovinizma ?
radostan dan

#3630 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

Helikopter wrote: radostan dan, Pazi da te ne pojede ta tvoja mrznja prema Albancima? :lol:
ne znam da li ćeš me skontati, pa zato evo ovako...
nek mi bog, alah, isus, buda, krišna, kant i njegova monada svih monada daju sve ono što ja želim albancima.
i volio bih da zbog takvog stava i ja zaslužim da mi se tako nešto poželi, sa bilo koje strane.

e sad... da li je problem to što prenosim vijesti bete,tanjuga, rojtersa itd... za nekoga je to novost, za mene nije, zato rezignirano ostavim komentar tipa dešava se, greška neka i slično.

da li si primjetio da sam prvi postavio demantij kosovske vlade da su ona dva kosovske policije uhapšena na teritoriji van kosova? zašto ti to nije zasmetalo?

budi fer i dopusti igru na ravnopravnoj osnovi...ja ću se uvijek smijati srpskoj gluposti, ali ne očekuješ valjda da u ovakvoj situaciji navijam za albance, tačija, klečku, učk, demonstracije iz osamdesetih itd, da ne idemo daleko i široko.

ti imaš svoje viđenje. ja pak svoje.
radostan dan

#3631 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

Helikopter wrote: Ne, ne treba, ali ako bolje pratis njegove priloge on cijelo vrijeme trazi greske albancima i dlaku u jajetu a srpske greske, provokacije, rusenja, palenja, ubistva i sve ostalo ili ignorise ili umanjuje. On ti je klasicni Srbofil i sovinista :D A i ne znam sta ga ti branis, nisam znao da si mu ti advokat?, zna on sam sebe odlicno da brani, sad ces vidjeti kad on opali povratnu :lol:
ja bih te zamolio da ne degradiraš bez razloga, jer ja sam ovdje u funkciji i ugodnoj poziciji velikosrpskog salonca. ili srpskog velikosalonca.
:mrgreen:
radostan dan

#3632 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

e da, zaboravih i ovo...nikad nisam čuo da srbin može biti srbofil.
čuo sam da rus može biti germanofil (opčinjen njemačkom tehnikom, naukom), nijemac frankofil (umjetnost, kabare, šansone) francuz rusofil (istorija, stepe, dostojevski, tolstoj).
tako da u vezi onog gore što si nadrobio...u pravu si samo u jednom, u izvjesnoj mjeri da... može se reći da sam srbofil.
FrankSlade

#3633 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by FrankSlade »

radostan dan wrote:
Helikopter wrote: radostan dan, Pazi da te ne pojede ta tvoja mrznja prema Albancima? :lol:
ne znam da li ćeš me skontati, pa zato evo ovako...
nek mi bog, alah, isus, buda, krišna, kant i njegova monada svih monada daju sve ono što ja želim albancima.
i volio bih da zbog takvog stava i ja zaslužim da mi se tako nešto poželi, sa bilo koje strane.

e sad... da li je problem to što prenosim vijesti bete,tanjuga, rojtersa itd... za nekoga je to novost, za mene nije, zato rezignirano ostavim komentar tipa dešava se, greška neka i slično.

da li si primjetio da sam prvi postavio demantij kosovske vlade da su ona dva kosovske policije uhapšena na teritoriji van kosova? zašto ti to nije zasmetalo?

budi fer i dopusti igru na ravnopravnoj osnovi...ja ću se uvijek smijati srpskoj gluposti, ali ne očekuješ valjda da u ovakvoj situaciji navijam za albance, tačija, klečku, učk, demonstracije iz osamdesetih itd, da ne idemo daleko i široko.

ti imaš svoje viđenje. ja pak svoje.
Iskreno, kada si na ovoj temi ili na ovom forumu zadnji put objavio (i osudio) nesto o srpskim zlocinama nad Albancima ili pak Bosnjacima?

edit: da zaboravio sam, objavio si vijest o ubistvu Mesuda Dzekovica :-)
radostan dan

#3634 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

nije vijest o ubistvu nego vijest o pomenu, i nisam ja nego nellington.
Nacionalniid_BOSANCI

#3635 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

Kuči najavljuje novu akciju na sjeveru Kosova

Image
BETA, AFP - 11.04.2012 21:17
PRIŠTINA – Zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuči večeras je najavio mogućnost da specijalne kosovske policijske snage preduzmu akciju na sjeveru Kosova nalik onoj od 25. jula prošle godine. Specijalne jedinice Kosovske policije Rosu su 25. jula prošle godine izvele akciju zauzimanja administrativnog prelaza Brnjak na sjeveru Kosova.

Kuči je na TV Kohavizion (KTV) rekao da su te mjere neophodne da bi se uspostavio red i zakon i u tom dijelu zemlje, dodajući da je do kašnjenja u preduzimanju akcija došlo kako bi se izdvojili građani sjevera Kosova od kriminalaca i kako bi se izbjegao utisak da Kosovo vrši etničko čišćenje na sjeveru. "Akcija kao ona od 25. jula biće obavezna, ali ne i poželjna za Vladu Kosova", rekao je Kuči.

Zamjenik premijera je izrazio nezadovoljstvo aktivnostima Kfor-a i Euleksa u tom dijelu Kosova, tražeći istovremeno veću saradnju na uspostavljanju reda i zakona. Kuči je ocijenio da je zadatak Euleksa da ostvaruje mandat na uspostavljanju reda i zakona na sjeveru.

http://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu/ ... 36631.html
radostan dan

#3636 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

U odvojenim incidentima napadnuta dva muškarca u Peći
Beta | 12. 04. 2012. - 20:49h

Portparol Kosovske policije u Peći Dževat Ibra potvrdio je danas da su sinoć i danas u Peći napadnuti Žarko Bošković iz Crne Gore i Emil Lečina iz sela Vitomirica kod Peći.

Ibra je rekao da je Lečina zbog ozbiljnosti povreda prebačen iz pećke u prištinsku bolnicu, a da se Boškoviću lekarska pomoć pruža u pećkoj bolnici gde ga čuvaju pripadnici kosovske policije.

Obojica napadača na Boškovica privedena su, a tužilac im je odredio pritvor. Za dvojicom napadača na Lečinu policija traga na osnovu registarskih tablica njihovog vozila.

Ibra je rekao da su Boškovića sinoć napali u jednoj pećkoj kafani ljudi sa kojima je sedeo za stolom i razgovarao nešto o kupoprodaji.

"Prema našim saznanjima, tokom razgovora, koji je duže trajao, jedan od osumnjičenih je počeo da udara Boškovića. Policija je sinoć uhapsila jednog, a danas i drugog osumnjičenog za napad i oni se nalaze u pritvoru u Peći", rekao je Ibra.

On je kazao da se drugi napadnuti, Emil Lečina, prema saznanjima policije, danas dovezao u Peć automobilom koji ima novosadske registarske tablice. Automobil je parkirao u naselju Ciganište u Peći.

"Odmah potom prišla su dva čoveka i zahtevala da otvori prozor na kolima, a zatim su ga udarili u oko. Lečina je prvo prebačen u pećku, a zatim zbog ozbiljnosti povrede u prištinsku bolnicu", kazao je Ibra.

Istraga o napadima na Boškovića i Lečinu je u toku.

nema psydelije da objasni kako su i ova dvojica bila pijani ili su pošli u pi.karenje...
agim.

#3637 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by agim. »

Tači: Vreme je da BiH prizna Kosovo

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da je vreme da BiH prizna Kosovo, ocenjujući da kosovska nezavisnost nije uperena ni protiv koga i da donosi stabilnost u regionu Balkana.
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/31695 ... zna-Kosovo
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3638 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by PipiDugaDevetka »

agim. wrote:Tači: Vreme je da BiH prizna Kosovo

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da je vreme da BiH prizna Kosovo, ocenjujući da kosovska nezavisnost nije uperena ni protiv koga i da donosi stabilnost u regionu Balkana.
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/31695 ... zna-Kosovo
Što se Željka Komšića i mene tiče davno priznato, al' niti Ž.K., niti ja ne odlučujemo o tome.
Ricken

#3639 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Ricken »

Kosovu priznanje BiH neće ništa pomoći da budu više nezavisni nego što jesu.Tako da ne vidim zašto bi to bio prioritet. Dovoljno je iz čisto ekonomskih razloga da se međusobno priznaju dokumenti.

A Kosovo je i bez priznanja BiH država koja ima čvrste institucije i prilično centralizovan sistem odlučivanja. Ko nije bio dole u zadnjih 5 godina nemože iz medija nikada takvu sliku steći, ali to jeste tako.
independer
Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne

#3640 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by independer »

Ricken wrote:Kosovu priznanje BiH neće ništa pomoći da budu više nezavisni nego što jesu.Tako da ne vidim zašto bi to bio prioritet. Dovoljno je iz čisto ekonomskih razloga da se međusobno priznaju dokumenti.

A Kosovo je i bez priznanja BiH država koja ima čvrste institucije i prilično centralizovan sistem odlučivanja. Ko nije bio dole u zadnjih 5 godina nemože iz medija nikada takvu sliku steći, ali to jeste tako.
I ja bih dodao sa velikom gorcinom u grlu da je Republika Kosovo jaca drzava nego sto je to Bosna i Hercegovina.
kiky

#3641 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by kiky »

na kosovu opet žurka ...
radostan dan

#3642 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

kiky wrote:na kosovu opet žurka ...
ništa to, sitno zvečanje u zvečanu...
ActionWoman

#3643 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by ActionWoman »

radostan dan wrote:Bivši britanski ambasador Roberts za podelu Kosova

| 08. 04. 2012. -
Bivši ambasador Velike Britanije u Beogradu, sada predsednik oksfordskog koledža Triniti, ser Ajvor Roberts, izjavio je da bi bilo najlogičnije da se Kosovo podeli i da deo severno od Ibra ostane u Srbiji.

"Meni se čini da bi bilo najlogičnije da se Kosovo podeli i da deo severno od Ibra ostane u Srbiji. To bi bila neka vrsta fer rešenja", rekao je Roberts u intervjuu za današnju "Politiku" .

Image

On smatra da je Kosovo još nerešeno pitanje, podsetivši da ga je manje od polovine članica UN priznalo kao nezavisnu državu, "pa je tako i logično da se uloži novi pokušaj i iznadje rešenje".

Roberts smatra da bi bilo krajnje licemerno da se Srbiji blokira prstup u članstvo Evropske unije pre nego što prizna nezavisnost svoje pokrajine, jer Kosmet, kako je napomenuo, još nisu priznale ni neke zemlje EU.

"Ideja da nerešeno pitanje granica treba da zabrani članstvo u EU zadržala bi, ne samo Kipar, nego i Britaniju, Irsku, Španiju i Dansku izvan EU", dodao je on.

Uvjek sam se pitao šta znači ona uzrečica - šio mi ga Đura... :|
Koja koincidencija, i ja mislim da treba podijeliti Veliku Britaniju, a posto ja to mislim tako treba i biti. Da Bog da se tim sto dijele ove prostore dijelilo u kuci sa istim bolom i patnjom.
radostan dan

#3644 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

Jel ova želja vremenski univerzalna ili važi samo po dekadama?
agim.

#3646 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by agim. »

Oliver Ivanović lider Srba iz Kosovske Mitrovice, umešan u "klanicu" u Mitrovici 2000. godine

Nezir i Shqipe Voca, Niman Sejdiu, Bashkim Rrukeci, Sebiha Abrashi, Bošnjakinja Selime Berisha, Muharrem Sokoli, Nderim Ajeti, Nerimane Xhaka i Remzije Canhasi ubijene su u noći između 3. i 4. februara 2000. godine u sjevernom dijelu Mitrovice. Ove osobe su ubijene i masakrirane od strane srpske kriminalne grupe "Čuvari mosta" prije 12 godina, predvođene od tadašnjeg bivšeg šefa te grupe Olivera Ivanovića. Ovu operaciju ubistava, masakriranja i protjerivanja preko 12 hiljada mještana nesrpske zajednice, uglavnom Albanaca, iz sjevernog djela Mitrovice predvodili su zajedno MUP Srbije, na čelu sa bivšim komandantom Draganom Delibašićem i Oliver Ivanović.
Za ova dva lidera ove operacije, kao i za mnoge druge kriminalce postoje dokazi u dokumentu UNMIK policije, poznat kao "Pandora".
http://www.info-ks.net/2012020414946/vi ... odine.html
radostan dan

#3647 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

UHAPŠEN BIVŠI ČLAN OVK OSUMNJIČEN ZA MUČENJE SRPSKIH CIVILA NA KIM
Marku Kasnjetiju određen pritvor do 48 sati, nastavak saslušanja u ponedeljak

| 14. 04. 2012. - 16:47h 19:59h | Foto: Fonet
Bivšem pripadniku OVK Marku Kasnjetiju, koga je srpska policija danas uhapsila na administrativnom prelazu Merdare zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad srpskim civilima u Prizrenu 1999, tužilac je, posle saslušanja, odredio zadržavanje do 48 sati, rečeno je Tanjugu u Tužilaštvu za ratne zločine.

Bruno Vekarić: Osumnjičenog smo identifikovali preko fotografija
Tužilaštvo za ratne zločine takođe je odlučilo da pokrene istragu protiv Kasnjetija. Saslušanje Kasnjetija se nastavlja u ponedeljak ujutru, kada će o pritvoru odlučivati sudija za prethodni postupak odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, rečeno je u tužilaštvu.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je Tanjugu da je predmet protiv Kasnjetija formiran na osnovu fotografije dobijene od oštećenih, na osnovu čega je ustanovljena njegovu potencijalna odgovornost.

Vekarić je rekao da su tužilaštvu dostupni oštećeni, što je za vođenje postupka od velikog značaja. Na fotografiji se vidi kako Kasnjeti sa još tri pripadnika OVK maltretira dva civila kojima su ruke vezane žicom na leđima, dok ih oni udaraju kundacima...

Hapšenje Kasnjetija u autobusu na Merdaru ranije je potvrdio ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Hapšenje je izvršeno na osnovu poternice koju su izdali naši pravosudni organi za ratne zločine, rekao je Dačić Tanjugu.

- To nije hapšenje po nacionalnoj osnovi. Reč je o ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva, a da li je kriv, pokazaće dalji proces - naglasio je ministar.

U koordinaciji sa MUP-om i tužilaštvom za ratne zločine, u ovom slučaju postupaće se u skladu sa novim Zakonikom o krivičnom postupku i odredbama o tužilačkoj istrazi.

ako se svi međusobno -izuhapse- albanci srbe, srbi albance, postoji opasnost da srbi postanu većina u prištini, a albanci u mitrovici, i onda sve ispočetka jbg. :mrgreen:
agim.

#3648 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by agim. »

radostan dan wrote:UHAPŠEN BIVŠI ČLAN OVK OSUMNJIČEN ZA MUČENJE SRPSKIH CIVILA NA KIM
Marku Kasnjetiju određen pritvor do 48 sati, nastavak saslušanja u ponedeljak

| 14. 04. 2012. - 16:47h 19:59h | Foto: Fonet
Bivšem pripadniku OVK Marku Kasnjetiju, koga je srpska policija danas uhapsila na administrativnom prelazu Merdare zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad srpskim civilima u Prizrenu 1999, tužilac je, posle saslušanja, odredio zadržavanje do 48 sati, rečeno je Tanjugu u Tužilaštvu za ratne zločine.
:
Ovaj Dacic je slican Milosevica , bar tako ga svi zovu :)
Kako bi neko osudio sebe ako je ucinio "zlocine" i isao u jednoj drzavi gdje se isti i trazi i to jos zbog zlocina?
On vas laze !
EP: Cvetkoviću, pusti Albance iz zatvora

Članovi delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama zapadnog Balkana, Eduard Kukan i Jelko Kacin izrazili su u pismu premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću zabrinutost zbog hapšenja kosovskog Albanca Hasana Abazija, 28. marta na prelazu Končulj, i zatražili njegovo oslobađanje.
http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbij ... iz-zatvora
http://www.mondo.rs/s240619/Info/Srbija ... azija.html
radostan dan

#3649 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

možda je kiki ipak u pravu...

Tenzije na Kosovu: Kfor patrolira oko baze ROSU

14.04.2012 15:27
Kfor patrolira oko baze kosovske specijalne jedinice ROSU u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, poslije najava da će ta jedinica krenuti u "uspostavljanje reda" preko Ibra
Komandant Kfora, general Erhard Drevs i kosovski premijer Hašim Tači "izgladili" su nedoumice nastale poslije učestalih patrola NATO oko baze specijalne jedinice ROSU u južnom dijelu Kosovske Mitrovice.
Njemački general rekao da su patrole rutinske.

Image

Tenzije između Kfora i vlasti u Prištini počele su da rastu u noći između četvrtka i petka, za kada je bila najavljena akcija specijalne jedinice ROSU u sjevernom, srpskom dijelu Kosovske Mitrovice.
U posljednji čas, navode svjedoci, u bazu kosovskih specijalaca stigla su dva džipa Kfora, a ROSU je ostao u kasarni.
Slična slika viđena je i u petak, kada su ista dva džipa Kfora čitavog dana "stražarila" nedaleko od ulaza u bazu ROSU, a kosovski specijalci, još jednom, nisu krenuli u najavljenu akciju "uspostavljanja reda" na sjevernoj obali Ibra.
Takav razvoj situacije ozbiljno je razjario kosovske zvaničnike, pa je drugi čovjek Tačijeve vlade Hajredin Kuči oštro regovao, rekavši da niko i ništa ne može da spriječi akcije kosovskih vlasti.
Kfor je, pak, rekao da su patrole "rutinske" i da je NATO ubijeđen da su kosvoske vlasti sposobne da spriječe bilo kakvu eskalaciju stanja na Kosovu.
Takođe, Kfor je naveo da su informacije o "navodnoj kontroli zlonamjerne i podrivaju partnerske odnose Kfora i kosovske policije".
Prištinski list "Koha ditore" piše da je Kfor dobio uputstva od NATO da iskoristi sva sredstva kako na sjeveru Kosova ne bi došlo do nemira, a kosovske institucije poruku mirovnih snaga - da neće dozvoliti da se ponovi mart 2004. godine.
Kosovske institucije dobile upozorenje od Kfora da ne koriste posljednje incidente na sjeveru za "političko podsticanje".
"Jasno su nam stavili do znanja da će Kfor štititi civilno stanovništvo i da se neće štediti kako bi sprečili događaji slični onima iz 2004. godine", kaže neimenovani izvor.
Helikopter

#3650 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

ALBANCI SVE UTICAJNIJI

Nova generacija albanske vojske

POLITIKA, 06:00, 18.04.2012.Autor: Katarina Blagović,Foto: Beta25 komentara

Priština svoje kadrove školuje na Harvardu i Oksfordu, a zapošljava ih u najmoćnijim svetskim institucijama

Image

BEOGRAD - Neki novi klinci.
Zvanična Priština odgajila je novu generaciju mladih, visokoobrazovanih Albanaca, koji su uspeli da se uvuku u najuticajnije svetske institucije. Odmah po hapšenju dvojice Albanaca, Marka Kasnjetija i Hasana Abazija, u javnost je procurila informacija da su njihovi sinovi zaposleni u najuticajnijim kompanijama na svetu - Kasnjetijev sin radi za bankarsku dinastiju Rotšild na Kosovu, dok je Abazijev sin Haki direktor fondacije „Rokfeler“ za zapadni Balkan. Obojica su lobirali kod uticajnih prijatelja da im očevi budu pušteni, a prema rečima nekadašnjeg ambasadora Srbije u Francuskoj Predraga Simića, reč je o novoj generaciji mladih Albanaca koji su se školovali u inostranstvu, imaju dobre veze i moćniji su nego što su to njihovi očevi ikad bili.

- Stigla je nova generacija Albanaca - oni su se školovali u inostranstvu, imali su stipendije, završili Harvard i Oksford, govore po nekoliko jezika, stekli su uticaj i ovo je tek početak, sretaćemo ih često. Oni danas rade u velikim kompanijama. U Nemačkoj ima dosta lekara, inženjera i menadžera s Kosova, a mnogo njih se drži i oko Bedžeta Pacolija - kaže Simić.

Njihove metode borbe za albanske interese, kažu sagovornici Kurira, biće drugačijih od dosadašnjih.

- Oni neće zveckati oružjem, ali će imati moć veću od one koju je njihovim očevima davalo oružje - ocenjuje Simić i podseća da Albanci u svetu imaju jak lobi, ali i da su tradicionalno povezani.

Analitičar „TSM globala“ iz Vašingtona Obrad Kesić kaže da na Zapadu postoji velika empatija prema Albancima, jer su oni tamo viđeni kao žrtve Slobodana Miloševića.

- Mladoj generaciji Albanaca ide u korist taj imidž žrtve, ali i nastojanje Zapada da nešto učini za njih, pa otud i te stipendije, koje su za njih više nego za ostale u regionu.

Plemenski povezani
Kao jedan od vodećih faktora za proboj mladih Albanaca u uticajnim krugovima svuda u svetu, nekadašnji savezni ministar inostranih poslova Živadin Jovanović navodi upravo tu plemensku povezanost:
- Oni imaju jasno zacrtane ciljeve, jako su proračunati, imaju uticajne prijatelje i proalbanski lobi, tako da njihov položaj ne treba da čudi.

http://www.kurir-info.rs/nova-generacij ... nak-181982
Post Reply