možda neki nepisani dogovor prodavača da vještački pumpaju cijeneTuzla111 wrote:Ja ne znam na osnovu cega neki ljuid traze po Sarajevu po 2700 po kvadratu u starim zgradama, recimo u Hrasnom. Ko to toliko kupuje stanove po Sarajevu da su cijene tako visoke? Pa nove zdrage idu od 2500 do 3000 po kvadratu.
Cijene stanova All about
Moderator: anex
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3626 Re: Cijene stanova All about
- Haris.ba
#3627 Re: Cijene stanova All about
Svake pola godine se javi neko ko kaže da su cijene nelogične u određenom dijelu grada. Ko što kažu Amerikanci, nisu cijene nekretnine velike - već kupac nema dovoljno para.
Psihologija je u igri. Čovjek samoopravdava svoju odluku drugačije kada vidi određenu cijenu i onda skine sa nje nekoliko hiljada. Naši kupci su na to navikli. Jer kad staviš tržišnu cijenu - konkretno za Hrasno za polovan stan je oko 2000 KM po kvadratu, kupac hoće da je smanji.
Ko što se Arap naljuti ako se ne cjenkaš za žvaku, tako i naša kultura podrazumjeva da skineš 500 KM sa cijene auta, a tako je i sa stanom.
I onda na kahvi pričaš jaranima kako si dobar trgovac.
A, radi se i o lokaciji. Lokacija u Sarajevu određuje sve. Nema puno novogradnje na određenim dijelovima grada gdje ljudi žele da žive.
Otiđite na sliku Menhetna u Njujorku. I vidjećete jednu liniju nebodera. A pored nekoliko stotina metara dalje, ide linija niskih zgradica. Fazon je metro. Tako i u Sarajevu - ovakav kljakav javni prevoz je primamljiv. Naročito tramvajski. Pa je zato uniprometova zgrada kod tramvajske stanice Otoka brzo rasprodata.
A ima i ono što sam ja nazvao "faktor žena". Kada ti žena kaže da želi živjeti u naselju Hrasno - nema tu puno priče.
Psihologija je u igri. Čovjek samoopravdava svoju odluku drugačije kada vidi određenu cijenu i onda skine sa nje nekoliko hiljada. Naši kupci su na to navikli. Jer kad staviš tržišnu cijenu - konkretno za Hrasno za polovan stan je oko 2000 KM po kvadratu, kupac hoće da je smanji.
Ko što se Arap naljuti ako se ne cjenkaš za žvaku, tako i naša kultura podrazumjeva da skineš 500 KM sa cijene auta, a tako je i sa stanom.
I onda na kahvi pričaš jaranima kako si dobar trgovac.
A, radi se i o lokaciji. Lokacija u Sarajevu određuje sve. Nema puno novogradnje na određenim dijelovima grada gdje ljudi žele da žive.
Otiđite na sliku Menhetna u Njujorku. I vidjećete jednu liniju nebodera. A pored nekoliko stotina metara dalje, ide linija niskih zgradica. Fazon je metro. Tako i u Sarajevu - ovakav kljakav javni prevoz je primamljiv. Naročito tramvajski. Pa je zato uniprometova zgrada kod tramvajske stanice Otoka brzo rasprodata.
A ima i ono što sam ja nazvao "faktor žena". Kada ti žena kaže da želi živjeti u naselju Hrasno - nema tu puno priče.
- CaneBos
#3628 Re: Cijene stanova All about
Thorgerson wrote:Pa taj ko trazi tu cijenu ocito zivi u nekom paralelnom svijetu. Ja takav stan prvo ne bi gledao, drugo ne bi uopste dolazio u kontakt sa takvim vlasnikom.Tuzla111 wrote:Ja ne znam na osnovu cega neki ljuid traze po Sarajevu po 2700 po kvadratu u starim zgradama, recimo u Hrasnom. Ko to toliko kupuje stanove po Sarajevu da su cijene tako visoke? Pa nove zdrage idu od 2500 do 3000 po kvadratu.
Kakvih crnih 2700, pa u Ferhadiji za te pare mozes uzet...![]()
I nisu cijene tako visoke. Moze neko trazit i 7000 KM za kvadrat, ali ne znaci da ce dobiti cijenu. Realno za Hrasno cijena ne moze ici iznad 1900 za tip top stan. Sve preko toga ko plati je budala, jer za malo vise novca se moze uzeti novogradnja.
Konkretno znam da u Hrasnu u onim malim duplex zgradicama za stan u originalnom stanju, znaci potrebno je renoviranje apsolutno svega, traze oko 1600KM/m2.
-
emmir1
#3629 Re: Cijene stanova All about
CaneBos wrote:Thorgerson wrote:Pa taj ko trazi tu cijenu ocito zivi u nekom paralelnom svijetu. Ja takav stan prvo ne bi gledao, drugo ne bi uopste dolazio u kontakt sa takvim vlasnikom.Tuzla111 wrote:Ja ne znam na osnovu cega neki ljuid traze po Sarajevu po 2700 po kvadratu u starim zgradama, recimo u Hrasnom. Ko to toliko kupuje stanove po Sarajevu da su cijene tako visoke? Pa nove zdrage idu od 2500 do 3000 po kvadratu.
I nisu cijene tako visoke. Moze neko trazit i 7000 KM za kvadrat, ali ne znaci da ce dobiti cijenu. Realno za Hrasno cijena ne moze ici iznad 1900 za tip top stan. Sve preko toga ko plati je budala, jer za malo vise novca se moze uzeti novogradnja.
Konkretno znam da u Hrasnu u onim malim duplex zgradicama za stan u originalnom stanju, znaci potrebno je renoviranje apsolutno svega, traze oko 1600KM/m2.
1600 je povoljno
- Alfons Kauders
#3630 Re: Cijene stanova All about
Ma jok. Samo budale...Black swan wrote:možda neki nepisani dogovor prodavača da vještački pumpaju cijeneTuzla111 wrote:Ja ne znam na osnovu cega neki ljuid traze po Sarajevu po 2700 po kvadratu u starim zgradama, recimo u Hrasnom. Ko to toliko kupuje stanove po Sarajevu da su cijene tako visoke? Pa nove zdrage idu od 2500 do 3000 po kvadratu.
Nesto poput onih sto i dan danas prodaju (i kupuju) golfove 2 za par hiljada maraka...
-
Heller
#3631 Re: Cijene stanova All about
Kolika je realna cijena za iznajmljivanje dvosobnog stana Grbavica, Hrasno, Malta, Cvila, Pofalici tako taj dio. Znaci spavaca+dnevna+kuhinja+wc i sunce ti jebem doso u stan samo sto gljive nisu pocele rast, sve se raspada na Malti 450 KM mjesec s tim da je soba i kuhinja zajedno+spavaca+wc

-
emmir1
#3632 Re: Cijene stanova All about
Heller wrote:Kolika je realna cijena za iznajmljivanje dvosobnog stana Grbavica, Hrasno, Malta, Cvila, Pofalici tako taj dio. Znaci spavaca+dnevna+kuhinja+wc i sunce ti jebem doso u stan samo sto gljive nisu pocele rast, sve se raspada na Malti 450 KM mjesec s tim da je soba i kuhinja zajedno+spavaca+wc![]()
Odeš na Pik i pogledaš
za 450 bi trebalo da je solidno namješten i pristojan stan
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3633 Re: Cijene stanova All about
ja živim u stanu 1984 izgrađenCaneBos wrote: Konkretno znam da u Hrasnu u onim malim duplex zgradicama za stan u originalnom stanju, znaci potrebno je renoviranje apsolutno svega, traze oko 1600KM/m2.
nikad renoviran
bukvalno što dirneš otpada
tako da ta famozna novogradnja i nije tako skupa ako nećeš ništa obnavljat barem 10-15 godina
-
Heller
#3634 Re: Cijene stanova All about
Ma gledam, ima ok stanova sa ok cijenama al to se izda za par sati, oglas star 4 sata stan izdat, a ima onih koji su tu 6-7 mjeseci.emmir1 wrote:Heller wrote:Kolika je realna cijena za iznajmljivanje dvosobnog stana Grbavica, Hrasno, Malta, Cvila, Pofalici tako taj dio. Znaci spavaca+dnevna+kuhinja+wc i sunce ti jebem doso u stan samo sto gljive nisu pocele rast, sve se raspada na Malti 450 KM mjesec s tim da je soba i kuhinja zajedno+spavaca+wc![]()
Odeš na Pik i pogledaš
za 450 bi trebalo da je solidno namješten i pristojan stan
- Dupli_skalp
#3635 Re: Cijene stanova All about
to je maltene džabe.CaneBos wrote:Thorgerson wrote:Pa taj ko trazi tu cijenu ocito zivi u nekom paralelnom svijetu. Ja takav stan prvo ne bi gledao, drugo ne bi uopste dolazio u kontakt sa takvim vlasnikom.Tuzla111 wrote:Ja ne znam na osnovu cega neki ljuid traze po Sarajevu po 2700 po kvadratu u starim zgradama, recimo u Hrasnom. Ko to toliko kupuje stanove po Sarajevu da su cijene tako visoke? Pa nove zdrage idu od 2500 do 3000 po kvadratu.
u hrasnom nema dvosobnog stana ispod 100k. kao što gore neko reče, lokacija diktira sve, cijene nekretnina su regulativom određene po zonama, hrasno je u dobroj zoni i tu te niko ne pita kad je zgrada izgrađena.
ko hoće novogradnju za te pare, ok ima, ali idi na dobrinju, stup, miljacku... itd...
- Dupli_skalp
#3636 Re: Cijene stanova All about
plafon 350KM. ali da je namještan, sa kablovskom i internetom.Heller wrote:Kolika je realna cijena za iznajmljivanje dvosobnog stana Grbavica, Hrasno, Malta, Cvila, Pofalici tako taj dio. Znaci spavaca+dnevna+kuhinja+wc i sunce ti jebem doso u stan samo sto gljive nisu pocele rast, sve se raspada na Malti 450 KM mjesec s tim da je soba i kuhinja zajedno+spavaca+wc![]()
- Thorgerson
#3637 Re: Cijene stanova All about
Evo dvosoban stan, idealan. Plus mozes napraviti i ok trosoban stan, dakla odlican raspored 91.000 KM.eyesburn wrote: to je maltene džabe.
u hrasnom nema dvosobnog stana ispod 100k. kao što gore neko reče, lokacija diktira sve, cijene nekretnina su regulativom određene po zonama, hrasno je u dobroj zoni i tu te niko ne pita kad je zgrada izgrađena.
ko hoće novogradnju za te pare, ok ima, ali idi na dobrinju, stup, miljacku... itd...
Ne moze bolja lokacija, Vils odmah pored...jedina ako se moze reci mana jeste spratnost...mada meni to predstavlja problem...ne bih samo zadnji sprat i prizemlje. Sve ostalo je meni ok.
http://prostor.ba/nekretnina/hrasno/sta ... rasno/7082
-
prof.
#3638 Re: Cijene stanova All about
ovo idealno?!Thorgerson wrote:Evo dvosoban stan, idealan. Plus mozes napraviti i ok trosoban stan, dakla odlican raspored 91.000 KM.eyesburn wrote: to je maltene džabe.
Ne moze bolja lokacija, Vils odmah pored...jedina ako se moze reci mana jeste spratnost...mada meni to predstavlja problem...ne bih samo zadnji sprat i prizemlje. Sve ostalo je meni ok.
http://prostor.ba/nekretnina/hrasno/sta ... rasno/7082
90k KM za stan gdje treba skinuti sve do zidova ali baš SVE! dodaj na to porez i činjenicu da je stan na 11. spratu što znači svakodnevno korištenje lifta iz 71. i sve to bez garaže.
- Haris.ba
#3639 Re: Cijene stanova All about
Bio sam u ovoj zgradi. Onako. Nije neka pljačka. Bolje su one niske zgrade u tom dijelu grada.
Ova konkretno zgrada i susjedna (gdje je slastičarna Palma) su meni srednja žalost. Bile su na prvoj liniji, bile su i dosta izrešetane.
Ako je istina da su vodovodne instalacije zamjenjene (a to nekima znači nova česma) tj. da su od glavnoga ventila u stanu sve cijevi i odvodi zamjenjeni, onda ovo i jeste otprilike cijena u tom rejonu. Jer, ide renoviranje kuhinje, ulazna vrata, vrata na sobama, kupatila (meni ono ne izgleda da je renovirano kupatilo 2000ih). I dođe se bez problema do cifre 10.000 KM. I eto te na 2000 po kvadratu. Iskreno, meni ova vanjska stolarija izgleda slabo. Možda griješim. Ali, ako treba i stolariju mijenjati - donji si.
Prošao sam renoviranje polovnog stana. Bruka prijatelja mi je renovirala stanove u Hrasnom. I računica je jednostavna. Kolegica je nedavno stavila na papir, da je blizu cifre da je mogla kupiti stan u novogradnji Moja Malta za cijenu koliko je uložila u polovan stan iste kvadrature ko u novogradnji u istom naselju. Jedina razlika je što je prvo kupila polovan stan, pa onda polahko renovirala. Ali, na kraju balade ima renoviran polovan stan.
Ova konkretno zgrada i susjedna (gdje je slastičarna Palma) su meni srednja žalost. Bile su na prvoj liniji, bile su i dosta izrešetane.
Ako je istina da su vodovodne instalacije zamjenjene (a to nekima znači nova česma) tj. da su od glavnoga ventila u stanu sve cijevi i odvodi zamjenjeni, onda ovo i jeste otprilike cijena u tom rejonu. Jer, ide renoviranje kuhinje, ulazna vrata, vrata na sobama, kupatila (meni ono ne izgleda da je renovirano kupatilo 2000ih). I dođe se bez problema do cifre 10.000 KM. I eto te na 2000 po kvadratu. Iskreno, meni ova vanjska stolarija izgleda slabo. Možda griješim. Ali, ako treba i stolariju mijenjati - donji si.
Prošao sam renoviranje polovnog stana. Bruka prijatelja mi je renovirala stanove u Hrasnom. I računica je jednostavna. Kolegica je nedavno stavila na papir, da je blizu cifre da je mogla kupiti stan u novogradnji Moja Malta za cijenu koliko je uložila u polovan stan iste kvadrature ko u novogradnji u istom naselju. Jedina razlika je što je prvo kupila polovan stan, pa onda polahko renovirala. Ali, na kraju balade ima renoviran polovan stan.
-
Tuzla111
#3640 Re: Cijene stanova All about
ma znam da je preskupo i da necu nikad to platiti.Thorgerson wrote:Pa taj ko trazi tu cijenu ocito zivi u nekom paralelnom svijetu. Ja takav stan prvo ne bi gledao, drugo ne bi uopste dolazio u kontakt sa takvim vlasnikom.Tuzla111 wrote:Ja ne znam na osnovu cega neki ljuid traze po Sarajevu po 2700 po kvadratu u starim zgradama, recimo u Hrasnom. Ko to toliko kupuje stanove po Sarajevu da su cijene tako visoke? Pa nove zdrage idu od 2500 do 3000 po kvadratu.
Koja bi bila najbolja lokacija da se izdaje stan. Najbolji odnos na ulozene pare-renta?
- Dupli_skalp
#3641 Re: Cijene stanova All about
spratnost je daleko od idealne, ali cijena je odlična obzirom na stanje stana i lokaciju. ti bi da ti neko renovira i da platiš 90k stan od 53m2 na toj lokaciji?prof. wrote:ovo idealno?!Thorgerson wrote:Evo dvosoban stan, idealan. Plus mozes napraviti i ok trosoban stan, dakla odlican raspored 91.000 KM.eyesburn wrote: to je maltene džabe.
http://prostor.ba/nekretnina/hrasno/sta ... rasno/7082![]()
90k KM za stan gdje treba skinuti sve do zidova ali baš SVE! dodaj na to porez i činjenicu da je stan na 11. spratu što znači svakodnevno korištenje lifta iz 71. i sve to bez garaže.![]()
![]()
novu zgradu da ti neko umjesto te izgradi na istom mjestu, dupla bi ti cijena bila, pa ti sad vidi. a što naši ljudi ne kontaju da cijene nekretnina diktira LOKACIJA, odnosno ZONE gdje se iste nalaze, to je već drugi par opanaka.
moja malta je bila 2600km po m2 i to avansno! pa izračunaj koliko bi te to došlo na 53m2. za tu razliku pare dva stana možeš renovirati u hrasnom.
-
sabanss
#3642 Re: Cijene stanova All about
Ovo je malo preko 1700 KM, ulozis jos 900 po kvadratu da bi stan doveo na nivo te novogradnje i skontas da zivis u zgradi staroj 35 godina i da si mogao uzeti novogradnju u startu.eyesburn wrote: spratnost je daleko od idealne, ali cijena je odlična obzirom na stanje stana i lokaciju. ti bi da ti neko renovira i da platiš 90k stan od 53m2 na toj lokaciji?![]()
novu zgradu da ti neko umjesto te izgradi na istom mjestu, dupla bi ti cijena bila, pa ti sad vidi. a što naši ljudi ne kontaju da cijene nekretnina diktira LOKACIJA, odnosno ZONE gdje se iste nalaze, to je već drugi par opanaka.
moja malta je bila 2600km po m2 i to avansno! pa izračunaj koliko bi te to došlo na 53m2. za tu razliku pare dva stana možeš renovirati u hrasnom.
To ti ljudi pokusavaju reci. Zivio sam u slicnoj zgradi na ovoj lokaciji, jedan od kvalitetnijih zajeba u zivotu.
- Dupli_skalp
#3643 Re: Cijene stanova All about
novogradnju u hrasnom?sabanss wrote:Ovo je malo preko 1700 KM, ulozis jos 900 po kvadratu da bi stan doveo na nivo te novogradnje i skontas da zivis u zgradi staroj 35 godina i da si mogao uzeti novogradnju u startu.eyesburn wrote: spratnost je daleko od idealne, ali cijena je odlična obzirom na stanje stana i lokaciju. ti bi da ti neko renovira i da platiš 90k stan od 53m2 na toj lokaciji?![]()
To ti ljudi pokusavaju reci. Zivio sam u slicnoj zgradi na ovoj lokaciji, jedan od kvalitetnijih zajeba u zivotu.
ako misliš na novogradnju dobrinje 5, miljacke, nove otoke... ne hvala, biram radije hrasno nego takva džungla naselja.
i šta ima veze kad je zgrada izgrađena? kad su izgrađene zgrade u titovoj i po kojoj cijeni se danas prodaju? isto tako u beču, pragu, zagrebu, parizu...
- Haris.ba
#3644 Re: Cijene stanova All about
Zgrade u Titovoj se prodaju zbog lokacije. I mnoge od njih su katastrofalno zapuštene. Pa bio ti tekst na klixu nedavno da je pao dio fasade sa jedne.eyesburn wrote:novogradnju u hrasnom?
ako misliš na novogradnju dobrinje 5, miljacke, nove otoke... ne hvala, biram radije hrasno nego takva džungla naselja.
i šta ima veze kad je zgrada izgrađena? kad su izgrađene zgrade u titovoj i po kojoj cijeni se danas prodaju? isto tako u beču, pragu, zagrebu, parizu...
Bio sam i u Beču i u Parizu. I poređenja ti ne stoje. Imaš kontrole. Od ispunjavanja zemljotresnih standarda, do požarnih, i do estetskih.
Pa u zgradi u kojoj sam bio u Beču došlo rješenje da se mora fasada popraviti. Nema hočeš - nečeš, ili nemaš para. Drugo je što se tamo redovno plaća održavanje, pa se nešta para i skupi na računu pa je lakše.
I takva polovna zgrada iste godine kako austrougarska zgrada u Sarajevu sigurno nisu iste.
Kod nas je kultura održavanja zgrada na veoma niskom nivou.
Kod nas onaj na zadnjem spratu viče samo nek krov ne prokišnjava, šta me briga šta je sa temeljima. A onaj u prizemlju viče šta me briga šta je sa krovom, samo nek nema vlage u temeljima.
- CaneBos
#3645 Re: Cijene stanova All about
Mozemo se mi opravdavati lokacijama, klincima,palcima, ali cijene nasih polovnih stanova i njihovog stanja, spram naseg standarda su u oooogromnoj disproporciji i potpuno su nerealne.
- Dupli_skalp
#3646 Re: Cijene stanova All about
tu se valjda svi slažemo. ali isto tako je skupo i nerealno dati preko 100k za novogradnju u pizdićima i džungla naseljima.CaneBos wrote:Mozemo se mi opravdavati lokacijama, klincima,palcima, ali cijene nasih polovnih stanova i njihovog stanja, spram naseg standarda su u oooogromnoj disproporciji i potpuno su nerealne.
ja kad bih kupovao, prvo bih gledao lokaciju, pa onda na toj lokaciji šta se najbolje može pronaći.
to su stvari ličnog afiniteta i ukusa, možemo mi do sutra pametovati.
- Haris.ba
#3647 Re: Cijene stanova All about
Jesu u ogromnoj disproporciji, ali to ne znači da su nerealne.CaneBos wrote:Mozemo se mi opravdavati lokacijama, klincima,palcima, ali cijene nasih polovnih stanova i njihovog stanja, spram naseg standarda su u oooogromnoj disproporciji i potpuno su nerealne.
To samo znači da malo zarađujemo. A cijene nekretnina određuje tržište na kraju krajeva. Neko kupuje te stanove po tim cijenama koje su velike za standard čovjeka sa prosječnim primanjima.
Da li to znači da će za jednu generaciju biti slučaj ko u Njemačkoj da pola ljudi dočeka penziju u podstanarstvu - ne znam.
Ali, i u komunizmu je postojala tržišna cijena stana. Bilo je ljudi koji nisu bili u domaćim firmama prijavljeni, pa dobili stan preko stanarskog prava.
To je cijena kvadrata bila u ogromnoj disproporciji standardu kupca sa prosječnim primanjima. Već su to kupovali uglavnom oni koji su dolazili sa parama iz inostranstva.
- xamp
#3648 Re: Cijene stanova All about
U tim gradovima se najcesce i ne isplati imati stan... Samo ti dodje racun 'uplati 7000eura za obnovu fasade u roku od 15dana', nema hoces neces...Haris.ba wrote:Zgrade u Titovoj se prodaju zbog lokacije. I mnoge od njih su katastrofalno zapuštene. Pa bio ti tekst na klixu nedavno da je pao dio fasade sa jedne.eyesburn wrote:novogradnju u hrasnom?
Bio sam i u Beču i u Parizu. I poređenja ti ne stoje. Imaš kontrole. Od ispunjavanja zemljotresnih standarda, do požarnih, i do estetskih.
Pa u zgradi u kojoj sam bio u Beču došlo rješenje da se mora fasada popraviti. Nema hočeš - nečeš, ili nemaš para. Drugo je što se tamo redovno plaća održavanje, pa se nešta para i skupi na računu pa je lakše.
I takva polovna zgrada iste godine kako austrougarska zgrada u Sarajevu sigurno nisu iste.
Kod nas je kultura održavanja zgrada na veoma niskom nivou.
Kod nas onaj na zadnjem spratu viče samo nek krov ne prokišnjava, šta me briga šta je sa temeljima. A onaj u prizemlju viče šta me briga šta je sa krovom, samo nek nema vlage u temeljima.
-
sabanss
#3649 Re: Cijene stanova All about
Pa spomenuta je Moja Malta pa sam se nadovezao. Inace lokacije su udaljene 100 m zracne linije.eyesburn wrote:
novogradnju u hrasnom?
Ima veze kad je izgradjena, pogotovo za nebodere. Ti ces renovirati ali komsija nece. Pukne radijator sprat iznad, cijev, lift koji je neredovno servisiran, krov, kanalizacija u podrumu, pumpe za vodu (bitno za 11. sprat koji je pomenut)... Mogu nabrajati do sutra, vidio i prezivio.
-
sabanss
#3650 Re: Cijene stanova All about
Upravo, kod nas samo cekamo da neko pogine kad se fasada obrusi. Dovoljno je vidjeti na koji nacin se "Upravitelji" bore protiv takvih stvari - A4 papir u plasticnoj foliji sa natpisom "Oprez - fasada se obrusava"xamp wrote: U tim gradovima se najcesce i ne isplati imati stan... Samo ti dodje racun 'uplati 7000eura za obnovu fasade u roku od 15dana', nema hoces neces...