hadzinica...torta je wao...fenomenalna dal moze recept??
Evo i moje torte preko vikenda sto sam je pravila skoro je otisla...

Moderator: anex

Joj majko mila ona nekome govori da je kod njega prava kuhinja. Evo cu se sad hrkljus...Indigo-X wrote:@dalmatinka, nemas pojma kako bi mi sad legao ovaj tvoj rucak. Ja imam neki elektricni rostilj, ali nije to ono kao sa gradele. Zato da znas da ti zavidim![]()
![]()
I da znas da se veselim tvojim postovima i slikama jer je to ona prava kuhinja
Dalmatinka je kuhala kao zmaj prije 10-15 godine. Ovo danas nije ni sjena onog što sam prije izvodila. Vi ste još mlade, ali vam se može desiti kao meni da počnete sve više i duže raditi ( ne svojom voljom), samim starenjem postajete sve umornije, vremena sve manje, a volja se topi. Počinje pitanje - da li ću ovo malo vremena utrošiti na kuhanje ili na milijun drugih stvari što ih još moram obaviti?budala_mahnita wrote:Joj majko mila ona nekome govori da je kod njega prava kuhinja. Evo cu se sad hrkljus...Indigo-X wrote:@dalmatinka, nemas pojma kako bi mi sad legao ovaj tvoj rucak. Ja imam neki elektricni rostilj, ali nije to ono kao sa gradele. Zato da znas da ti zavidim![]()
![]()
I da znas da se veselim tvojim postovima i slikama jer je to ona prava kuhinja
![]()
![]()
![]()
![]()
P.s. Ovo naravno ne znaci da dalmatinka ne kuha k'o zmaj

hvala dalmatinkadalmatinka wrote:@dina_qa - pogledala sam sliku, ribe meni nepoznate, ne žive u Jadranu. Pokazala sam mužu, on je potvrdio moj zaključak, da ne bude zabune još smo pogledali u knjizi, nespojivo s bilo kojom iz Jadrana. Ova mala donekle oblikom podsjeća na oradu, ali nije orada. Evidentno je samo da je bijala riba i jedna i druga, a s bijelom možeš što hoćeš, zavisno od veličine. Ako su presitne onda ti ih je najbolje pržiti u ulju, uvaljati najprije u brašno, a ako su veće, onda u pećnici s krumpirima, na lešo ili najbolje na žaru.
dina_qa wrote:hvala dalmatinkadalmatinka wrote:@dina_qa - pogledala sam sliku, ribe meni nepoznate, ne žive u Jadranu. Pokazala sam mužu, on je potvrdio moj zaključak, da ne bude zabune još smo pogledali u knjizi, nespojivo s bilo kojom iz Jadrana. Ova mala donekle oblikom podsjeća na oradu, ali nije orada. Evidentno je samo da je bijala riba i jedna i druga, a s bijelom možeš što hoćeš, zavisno od veličine. Ako su presitne onda ti ih je najbolje pržiti u ulju, uvaljati najprije u brašno, a ako su veće, onda u pećnici s krumpirima, na lešo ili najbolje na žaru.
ova velika ima sigurno 50 cm, a mala oko 30 cm.. nisu male
znaci ne treba nikakva posebna priprema, posoliti i u pecnicu, posto ne mogu rostiljati vani na 45 stepeni
harka wrote:Sonne 08,pogaca izgleda ma samo 'naka![]()
moze li recept molim te i redosljed pravljenja

a recept?????covjek_sam_zeno wrote:

sonne08 wrote:harka wrote:Sonne 08,pogaca izgleda ma samo 'naka![]()
moze li recept molim te i redosljed pravljenja
covjek_sam_zeno wrote:
Sve super ali mozes li kako ova slova ako ih vec zelis pisati napisati negdje u cosku ili na dnu slike ili da budu manja, ovako kvare sliku jer su usred slike i bodu oci, bar meniIndigo-X wrote:Danas za rucak
Za desert sladoled od mente

covjek_sam_zeno wrote:
njam njamIndigo-X wrote:Torta od narandze i grejpa, recept je od @b.boja![]()
možel recept molim te7777777 wrote:njam njamIndigo-X wrote:Torta od narandze i grejpa, recept je od @b.boja![]()
![]()
![]()
hvalaIndigo-X wrote:ovo je recept @b. boje dole je fino objasnjen postupak,i sama sam radila po tom receptu![]()
b.boja wrote:recept za brzinsku tortu od narandze:
biskvit :
3 jajeta i tri kasike brasna sa koricom od limuna i praskom za pecivo.
krema:
jedan puding od vrhnja(bolje bi bilo od narandze), ali nema ga u SA. kupiti:)skuhati u soku od grejpa
jednano vrhnje za slag,1/2l,(odvoiti malo slaga za vanjsku dekoraciju torte) i1 supena kasika zelatine,(rastopljene)![]()
mala teglica dzema od narandze...sve to zajedno sastaviti i premazati preko biskvita...
za kraj karamelizirati secer, sa jednim oguljenim grejpom...preliti preko torte.. drzati u frizideru...
prijatno!
vidila sam ti tortu i na culinarkiIndigo-X wrote:Torta od narandze i grejpa, recept je od @b.boja![]()