Sarajevo Construction
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#3626 Re: Sarajevo Construction
ovo je... Hastahana?
e ĐeĆe onda bit' Sarajevo Holidej Market?
- DaysleepeR
#3627 Re: Sarajevo Construction
džaba je pričati o estetici i funkcionalnosti, urbanizmu i sl, bošnjačka vladajuća elita želi da putem arapskih para obezbijedi 10 narednih koljena sa parama pa samim tim stavlja fokus ka ogromnim staklenim građevinama koje strše iz urbanog ambijenta jer tako vole arapski investitori
Sarajevo sa SDA ide prema ovome

Sarajevo sa SDA ide prema ovome

- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3628 Re: Sarajevo Construction
HaramChmoljo wrote:ovo je... Hastahana?
- So What!
#3629 Re: Sarajevo Construction
Koji je itekako potreban, sam Muzej ratnog djetinjstva je pokazao koliko je bitno obilježiti na takav način jedan strašan period u historiji grada.breuer wrote:projekat koliko sam upoznat nije pravio sam Vuk već u saradnji sa našim najboljim arhitektima
Muzej opsade, koji je, pored toga što je koristan sam po sebi i predstavlja siguran pogodak sa aspekta turizma, kolektivnog sjećanja, samopoštovanja i zašto da ne, pozitivnog utjecaja na kulturu stanovnika,
izuzetno arhitektonski osmišljen i samim tim simbolizuje izlazak ovog grada iz gliba mračnjaštva u koji je isti zapao
uporedite grafiku perspektivnih prikaza i shvatit ćete da je na nivou najrazvijenijih evropskih, potpuno savremen i umjetnički potkovan pristup, što je naravno u koliziji sa pristupom koji nas inače okružuje...
I prije ili kasnije, imaćemo Muzej opsade, ali kao što sam naveo ovo je samo jedan od njegovih koncepta.
-
breuer
#3630 Re: Sarajevo Construction
al je ovo ubjedljivo najbolji i na najboljoj lokaciji, kako za samu zgradu, tako i po građane i posjetitelje...So What! wrote:Koji je itekako potreban, sam Muzej ratnog djetinjstva je pokazao koliko je bitno obilježiti jedan strašan period u historiji grada, muzejom.
I prije ili kasnije, iamćemo Muzej opsade, ali kao što sam naveo ovo je samo jedan od njegovih koncepta.
izgledat će kao da sam sam radio na njemu, što nije tačno, jednostavno bi bilo dobro da grad ima ovu zgradu...baš ovakvu i na ovom mjestu...
- drug_profi
#3631 Re: Sarajevo Construction
Nama bi trebao muzej Lazi, prevara, praznih obecanja i krminalnih poduhvata stranke SDA. To bi bio najkorisniji i najvrijedniji muzej za ovaj narod.
jer narod neće zaboraviti Srebrenicu, tuzlansku kapiju i opsadu Sarajeva, ali zaboravi preko noći šta im SDA radi.
jer narod neće zaboraviti Srebrenicu, tuzlansku kapiju i opsadu Sarajeva, ali zaboravi preko noći šta im SDA radi.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3632 Re: Sarajevo Construction
Dok nekoliko stotina metara juznije imas pofin prostor kojim dominiraju parkinzi, rusevne zgrade, te naselje u kojem ljudi zive kao prije 50 godina. Nane u dimijama, cjepanje drva, blatnjavi putevi, trosne kucice, sve to imas u po mrtvog Marin Dvora, preko puta one praonice. 
- VladaFBiH
#3633 Re: Sarajevo Construction
nema tako velike lokacija u Sarajevu gdje bi ga napravilidrugi profil wrote:Nama bi trebao muzej Lazi, prevara, praznih obecanja i krminalnih poduhvata stranke SDA. To bi bio najkorisniji i najvrijedniji muzej za ovaj narod.
- So What!
#3634 Re: Sarajevo Construction
Realni su ti argumenti. Svako ima svoje viđenje situacije, i muzej i po mom mišljenju bi fino stojao tamo. Ali k'o što bi se reklo "nije farz".breuer wrote:al je ovo ubjedljivo najbolji i na najboljoj lokaciji, kako za samu zgradu, tako i po građane i posjetitelje...So What! wrote:Koji je itekako potreban, sam Muzej ratnog djetinjstva je pokazao koliko je bitno obilježiti jedan strašan period u historiji grada, muzejom.
I prije ili kasnije, iamćemo Muzej opsade, ali kao što sam naveo ovo je samo jedan od njegovih koncepta.
izgledat će kao da sam sam radio na njemu, što nije tačno, jednostavno bi bilo dobro da grad ima ovu zgradu...baš ovakvu i na ovom mjestu...
-
BadBoy
#3635 Re: Sarajevo Construction
A zašto se baš tu mora nešto graditi, zašto ne može neki park ili trg bez neke glomazne zgradurine? Ne mogu govoriti sa aspekta prostornog uređenja jer nisam ni urbanista ni arhitekta po struci, već više onako laički kao građanin pitam.
- drug_profi
#3636 Re: Sarajevo Construction
zgrada nije toliko grdna koliko joj nije mjesto u tom skučenom prostoru austrougarskih građevina. Uz to još ih nadvisuje pa to izgleda zaista neskladno.
Klaustrofobična postaje ulica Maršala Tita.
Klaustrofobična postaje ulica Maršala Tita.
- So What!
#3637 Re: Sarajevo Construction
Nisam ni jaBadBoy wrote:A zašto se baš tu mora nešto graditi, zašto ne može neki park ili trg bez neke glomazne zgradurine? Ne mogu govoriti sa aspekta prostornog uređenja jer nisam ni urbanista ni arhitekta po struci, već više onako laički kao građanin pitam.
Ali se razumijem donekle. Negdje ranije sam napisao, ljudima koji žive u drugim gradovima BiH, poput mene samog (iako zadnjih godina nastanjen u Sarajevu), Sarajevo je centar države, a Marijin Dvor je centar Sarajeva.
Svaka država koja teži ka nekom ekonomskom napretku, između ostalog kao što je naša, treba da ima neki financial and business district.
Još za vrijeme Jugoslavije na Marijin Dvoru je započeo projekat, izgradnje tog poslovnog i finansijskog distrikta kroz izgradnju tornjeva Momo i Uzeir, zatim izgradnje državnih institucija te izgradnju hotela Holiday Inn.
Čuven arhitekt Juraj Neidhart je čak 1953. godine u magazinu, davao prijedloge o Sarajevu u budućnosti. I sam je predvidio njegovu transformaciju, još ranije, koja je započela, ali nije se desila u tolikom obimu.
Ovdje imaš jako lijep tekst o tome kako je Sarajevo viđeno još 1953. godine u očima arhitekata.
Stoga, Sarajevo mora doživljavati svoju transformaciju, a sebično je posmatrati Marijin Dvor kao nešto što priapda Sarajevu i nikome drugom. Ja sam protiv toga da se unakaze i ruše stare zgrade i baština grada, ali sam zagovornik daljnje gradske izgradnje i razvoja.

- P308
#3638 Re: Sarajevo Construction
Ja ne znam da je ikada predstavljen projekat na koji su ljudi pozitivno reagirali.
"samo beton, daj park, daj trg", "ovo ce zaustaviti protok zraka", "dno dna", "arapi ono, arapi ovo"
"samo beton, daj park, daj trg", "ovo ce zaustaviti protok zraka", "dno dna", "arapi ono, arapi ovo"
-
BadBoy
#3639 Re: Sarajevo Construction
Apsolutno nisam protiv izgradnje, razvoja i napretka. ALi čak i na ovoj slici koju je kolega forumaš postavio iznad jasno se vidi koliko ima zelenih površina, slobodnog prostora i skladnog uređenja. To sve fali trenutnom "urbanom razvoju" grada Sarajeva. A zelenih površina naročito.
- Cossack
#3640 Re: Sarajevo Construction
Generalno se svaka informacija vezana za Sarajevo obavezno popljuje. Nekad bude validnih argumenata ali u 90% slučajeva je to čista ljubomora.P308 wrote:Ja ne znam da je ikada predstavljen projekat na koji su ljudi pozitivno reagirali.
- JThomas
#3641 Re: Sarajevo Construction
ne preko noći, nego svaki dan ponovo.drugi profil wrote:Nama bi trebao muzej Lazi, prevara, praznih obecanja i krminalnih poduhvata stranke SDA. To bi bio najkorisniji i najvrijedniji muzej za ovaj narod.
- Dupli_skalp
#3642 Re: Sarajevo Construction
ma ja... tipično razmišljanje građevinske mafije (ništa lično).Cossack wrote:Generalno se svaka informacija vezana za Sarajevo obavezno popljuje. Nekad bude validnih argumenata ali u 90% slučajeva je to čista ljubomora.P308 wrote:Ja ne znam da je ikada predstavljen projekat na koji su ljudi pozitivno reagirali.
- So What!
#3643 Re: Sarajevo Construction
A gdje su neki ozbiljniji argumenti, osim izjava fuj to je arapsko ili u šta pretvaraju Sarajevo.eyesburn wrote:
ma ja... tipično razmišljanje građevinske mafije (ništa lično).
Ima li neko ozbiljnijih nekih argument, čime navedene zgrade narušavaju Sarajevo, a one prijeratne nisu itd...
- DaysleepeR
#3644 Re: Sarajevo Construction
gabaritima izlaze poveliko iz nivoa spratnosti i narušavaju austrougarki standard i šmek gradaSo What! wrote:A gdje su neki ozbiljniji argumenti, osim izjava fuj to je arapsko ili u šta pretvaraju Sarajevo.eyesburn wrote:
Ima li neko ozbiljnijih nekih argument, čime navedene zgrade narušavaju Sarajevo, a one prijeratne nisu itd...
prave od njega bloskoistočnu betonsku džunglu koja ima smisla kad se pravi u sred pustinje
glupo e objašnjavati nekom ko to sam ne vidi zaista
ona prijeratna vizija marijin dvoja je puna parkova, prostora, samim tim i sunca
ovo sada je klaustrofobično, sve nabudženo do granice saobraćajnice, nema sunca, nema zraka, beton, staklo, popločan asfalt, megalomanija na kvadrat, papaluk, čobanluk, skorojevićka vizija, kič, šund, seljakluk, balinluk
- So What!
#3645 Re: Sarajevo Construction
Nije to samo slika, uz sliku sam prikačio čitavu studiju o Sarajevu i njegovoj planiranoj arhitekturu. U odnosu na Jurajov plan za Marijin Dvor, ništa manje zelenila nema ni danas.BadBoy wrote:Apsolutno nisam protiv izgradnje, razvoja i napretka. ALi čak i na ovoj slici koju je kolega forumaš postavio iznad jasno se vidi koliko ima zelenih površina, slobodnog prostora i skladnog uređenja. To sve fali trenutnom "urbanom razvoju" grada Sarajeva. A zelenih površina naročito.
Nažalost po njegovom planu ostvarena je samo zgrada Parlamenta i Doma Naroda BiH, dok je s vremenom tu ubačen malo drugačiji sadržaj, mislim na period do rata. Nakon rata izgradnja je maltene bliža Neidhartovim planovima, nego što je bila pred rat.
I u sam navedeni projekat zgrade i trga Nijaza Durakovića, uključeno je zelenilo. Dakle zelenilo je potrebno, SCC je recimo trebao imati po orignalnom projektu na svom prilazu dijelove sa zelenilom, to je već ogroman propust bio. Koga više krivim, pa nadležne naravno.
- So What!
#3646 Re: Sarajevo Construction
Pa šta bi rekao za tornjeve Momo i Uzeir, Parlament, Dom Naroda, zgradu PMF-a koja je smještena između Marijin Dvora i Zemaljskog muzeja te Mašinske škole, da li su oni uništili taj austorugarski šmek.DaysleepeR wrote:gabaritima izlaze poveliko iz nivoa spratnosti i narušavaju austrougarki standard i šmek gradaSo What! wrote:A gdje su neki ozbiljniji argumenti, osim izjava fuj to je arapsko ili u šta pretvaraju Sarajevo.eyesburn wrote:
prave od njega bloskoistočnu betonsku džunglu koja ima smisla kad se pravi u sred pustinje
glupo e objašnjavati nekom ko to sam ne vidi zaista
ona prijeratna vizija marijin dvoja je puna parkova, prostora, samim tim i sunca
ovo sada je klaustrofobično, sve nabudženo do granice saobraćajnice, nema sunca, nema zraka, beton, staklo, popločan asfalt, megalomanija na kvadrat, papaluk, čobanluk, skorojevićka vizija, kič, šund, seljakluk, balinluk
Da li su Austrougari narušili orijentalni duh Sarajeva? Svako ostavlja svoj trag, pa tako i ovo vrijeme. Svako vrijeme ima svojih fula, ali ima i dobrih stvari.
Zapamti da je Eiffelov toranj bio popljuvan kada je izgrađen, a Parižani su ga mrzili.
-
leo karan
#3647 Re: Sarajevo Construction
Argumenti bodu u oci svaki dan. Ne ulazeci u problematiku estetiku zgrada, koja je koliko toliko zadovoljavajuca problem sa poslijeratnom gradnjom je sto se skoro nikako ne obraca paznja na funkcionalnost grada i javnu infrastrukturu. Tolike poslovne zrade su se napravile na Ali-pasinom u A fazi u prvom redu do zgrada, a jebeni podvoznjak u Buca potoku se ne moze rijesiti.So What! wrote:A gdje su neki ozbiljniji argumenti, osim izjava fuj to je arapsko ili u šta pretvaraju Sarajevo.eyesburn wrote:
Kako nema vizije da se naprave potputnjaci na 5-6 velikih raskrnica duz bulevara M. Selimovica?
Kako se moze dozvoljavati bespravno sagradjenim objektima, da se ukljucuju cestom na glavne saobracajnice, mimo svih saobracajnih propisa (primjer duz citavog tranzita, i dalje ul. Safeta Hadzica)
Jel napravljen i jedan jebeni tunel u gradu poslije rata?
Most?
Ove poslijeratne gradjevine kao takve nisu problem, problem je prvobitno saobracajna infrastruktura, kako za automobile, tako i za pjesake. To je upropastilo grad.
Jebo park u Kranjcevicevoj, ako ce oko njega biti saobracajni kolaps svaki dan sa obje strane.
Grad se siri sa sirenjem mreze funkcionlanih puteva, a ne podizanjem zgrada uz saobracajne trase iz 1920. god.
- So What!
#3648 Re: Sarajevo Construction
Sa dijelom oko bespravne gradnje i priključcima istih na saobraćajnice bi se složio, ali napravio si grešku u svom izlaganju. Miješaju se privatne i javne investicije. Dakle privatne finansira investitor koji ima novca, javne investira vlast (lokalna, kantonalna, entitetska, državna), koja u pravilu i nema novca.leo karan wrote:Argumenti bodu u oci svaki dan. Ne ulazeci u problematiku estetiku zgrada, koja je koliko toliko zadovoljavajuca problem sa poslijeratnom gradnjom je sto se skoro nikako ne obraca paznja na funkcionalnost grada i javnu infrastrukturu. Tolike poslovne zrade su se napravile na Ali-pasinom u A fazi u prvom redu do zgrada, a jebeni podvoznjak u Buca potoku se ne moze rijesiti.So What! wrote:A gdje su neki ozbiljniji argumenti, osim izjava fuj to je arapsko ili u šta pretvaraju Sarajevo.eyesburn wrote:
Kako nema vizije da se naprave potputnjaci na 5-6 velikih raskrnica duz bulevara M. Selimovica?
Kako se moze dozvoljavati bespravno sagradjenim objektima, da se ukljucuju cestom na glavne saobracajnice, mimo svih saobracajnih propisa (primjer duz citavog tranzita, i dalje ul. Safeta Hadzica)
Jel napravljen i jedan jebeni tunel u gradu poslije rata?
Most?
Ove poslijeratne gradjevine kao takve nisu problem, problem je prvobitno saobracajna infrastruktura, kako za automobile, tako i za pjesake. To je upropastilo grad.
Jebo park u Kranjcevicevoj, ako ce oko njega biti saobracajni kolaps svaki dan sa obje strane.
Grad se siri sa sirenjem mreze funkcionlanih puteva, a ne podizanjem zgrada uz saobracajne trase iz 1920. god.
U Sarajevu su napravljeni tuneli i mostovi na Sarajevskoj obilaznici, kao i sama obilaznica, koja je nakon toliko godina napokon usmjerila saobraćaj pored, a ne kroz Sarajevo. Izgrađena je brza cesta od Ilidže do Blažuja, sadrži nekoliko mostova,
Pješačke mostove nećemo spominjati, ali trenutno ne postoji potreba ni za jednim drugim mostom. U izgradnji je most(vijadukt od Tvornice dalekovoda do Bljakovog potoka. Također se radi priključak Sarajevske obilaznice na ulicu Safeta Zajke, koja opet koristi pergole i mostove.
Nekoliko kružnih tokova je izgrađeno, jedan je u izgradnji. Jedini tuneli koji su potrebni Sarajevu su onaj kroz Kobilju Glavu, koji ruku na srce nije izgrađen, ali eto radi se kao nešto na tome. Drugi je projektovani tunel od Grbavice prema Lukavici, ali i sami znamo zašto se to još neće izgraditi.
Na kraju krajeva izgrađena je i Stupska petlja nakon skoro 40 godina i izvedena je kao jedno moderno rješenje. Malo je ignorantno reći da se baš nije ništa uradilo, nije Sarajevo (u saobraćajnom smislu, u urbanom manje više jeste) samo Baščaršije do Nedžarića.
- P308
#3649 Re: Sarajevo Construction
Kad se samo sjetim pljuvanja po Festina Lente mostu. A danas ne mozes proci pored tog mosta da ne vidis grupe turista kako fotografisu i daju pozitivne komentare a i nas narod ga je polako prihvatio.So What! wrote: Pa šta bi rekao za tornjeve Momo i Uzeir, Parlament, Dom Naroda, zgradu PMF-a koja je smještena između Marijin Dvora i Zemaljskog muzeja te Mašinske škole, da li su oni uništili taj austorugarski šmek.
Da li su Austrougari narušili orijentalni duh Sarajeva? Svako ostavlja svoj trag, pa tako i ovo vrijeme. Svako vrijeme ima svojih fula, ali ima i dobrih stvari.
Zapamti da je Eiffelov toranj bio popljuvan kada je izgrađen, a Parižani su ga mrzili.
- DaysleepeR
#3650 Re: Sarajevo Construction
So What! wrote:
Pa šta bi rekao za tornjeve Momo i Uzeir, Parlament, Dom Naroda, zgradu PMF-a koja je smještena između Marijin Dvora i Zemaljskog muzeja te Mašinske škole, da li su oni uništili taj austorugarski šmek.
ako ti ne vidiš koliko prostora ima između MOme i Uzera i parlamenta i ostalih zgrada onda nemamo šta pričati...
prostor jarane prostor
austrougari su gradili zgrade gdje su bila kuće od čerpića i zemlja, sarajevo nije imalo orijentalnih mermernih građevina, ne znam gdje si učio školu, ali nisi dobro naučio
ovo što ti guraš je urbicid, ako ti to ne vidiš ili nećeš da vidiš, bespredmetno je raspravljati, neko je papak i džaba
ta logika "on ima pare, može gradit šta hoće" je papanluk čisti