Ma kakvi nikad ne govori odakle si znam to inace samo mozesThe Realist wrote:Ako im ovo daš do znanja, kod finog broja taksista bi ta vožnja mogla biti i 10-20KMglossyB wrote:Koliko bi bilo KM da se dodje taksijem od elektroprivrede do bbi, ne bi da idem tramvajem ili necim gdje je guzva, a za drugi prevoz nisam bas upoznata, tek sam se doselila u Sarajevo.
Sarajevski taksisti- dno dna
- glossyB
#3626 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
- anonimnaosoba
#3627 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Traži da ti vozač uključi taksimetar, pa plati po njemu, makar bilo i 50 KM, kabadahijske prognoze ne uzimaj u obzir, ako se češće budeš vozila tom relacijom, znaćeš otprilike koliko treba platiti, pa taksimetar i nije toliko bitan...
- respo
#3628 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
od mene imas vkoznju gratis 
- Zatamnjena stakla
#3629 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
respo wrote:od mene imas vkoznju gratis
-
Bimmer_
#3630 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
5KM ti kuca taksimetar od slasticarne Palma do taxi stajalista kod BBI 10-20kf odstupanje u zavisnosti od guzve. Tako da bi od Elektroprivrede trebalo 4,5-5KM jer se ne ide VilsonovimglossyB wrote:hvala punoVenomousV wrote:4-5 KMglossyB wrote:Koliko bi bilo KM da se dodje taksijem od elektroprivrede do bbi, ne bi da idem tramvajem ili necim gdje je guzva, a za drugi prevoz nisam bas upoznata, tek sam se doselila u Sarajevo
-
Bimmer_
#3631 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Nema sta to je ta cijena sto sam napisao, napravim bar 5-6 takvih voznji dnevno. Pripremi 5KM ako bude vise udri po prstima i reci da sam ti ja rekaoanonimnaosoba wrote:Traži da ti vozač uključi taksimetar, pa plati po njemu, makar bilo i 50 KM, kabadahijske prognoze ne uzimaj u obzir, ako se češće budeš vozila tom relacijom, znaćeš otprilike koliko treba platiti, pa taksimetar i nije toliko bitan...
I ako si vec nova pazi kad zaustavljas da zaustavis legalni taxi sa TA tablama i istaknutim oznakama i ne bi trebalo biti problema.
-
bull21
#3632 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
I ako si već nova, gledaj da ne zaustavljaš Sarajevo Taxi. Oni su ti najgori.Bimmer_ wrote:Nema sta to je ta cijena sto sam napisao, napravim bar 5-6 takvih voznji dnevno. Pripremi 5KM ako bude vise udri po prstima i reci da sam ti ja rekaoanonimnaosoba wrote:Traži da ti vozač uključi taksimetar, pa plati po njemu, makar bilo i 50 KM, kabadahijske prognoze ne uzimaj u obzir, ako se češće budeš vozila tom relacijom, znaćeš otprilike koliko treba platiti, pa taksimetar i nije toliko bitan...
I ako si vec nova pazi kad zaustavljas da zaustavis legalni taxi sa TA tablama i istaknutim oznakama i ne bi trebalo biti problema.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#3633 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Evo, poslije dugo dobrog iskustva sa zutim taksijem, prestajem da ih koristim 
Jutros onako smusen od temperature zovem taksi i kazem lokaciju, no dispecerka cuje pogresno, ponovim lokaciju i sada zapamti broj. Kaze za tri minute, reko meni treba u 8:45 (za 10 minuta, jbga do mene je to sto odmah ne rekoh), na to ona malo odmakela slusalicu i rece "jebo ga bog hoce za 10 minuta".
Eto, stoke na svkaom koraku
Zahvalio sam se i rekao da ne salje taxi.
Jutros onako smusen od temperature zovem taksi i kazem lokaciju, no dispecerka cuje pogresno, ponovim lokaciju i sada zapamti broj. Kaze za tri minute, reko meni treba u 8:45 (za 10 minuta, jbga do mene je to sto odmah ne rekoh), na to ona malo odmakela slusalicu i rece "jebo ga bog hoce za 10 minuta".
Eto, stoke na svkaom koraku
-
quarterback
#3634 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
ja bih pohvalio taksiste, neki dan mi je jedan dao pravo prvenstva dok sam bio na biciklu...
nemojte brate, jest lijepo, al nismo navikli od vas
- gnjev
#3635 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Taksista Fudo, dobio sina taj danquarterback wrote:ja bih pohvalio taksiste, neki dan mi je jedan dao pravo prvenstva dok sam bio na biciklu...
![]()
Sent from my ST21i using Tapatalk 4
- burekodsira
#3636 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
koliko je trenutno regularna cijena od aJrodroma do aVtobuske usarajvu
i kojeg prevoznika da zovem (br u pp plz)?
znam da je dosad bilo na tu temu ali trenutno ne mogu da nadjem a i mozda nije ap tu dejt
znam da je dosad bilo na tu temu ali trenutno ne mogu da nadjem a i mozda nije ap tu dejt
-
quarterback
#3637 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
dobro signjev wrote:Taksista Fudo, dobio sina taj danquarterback wrote:ja bih pohvalio taksiste, neki dan mi je jedan dao pravo prvenstva dok sam bio na biciklu...
![]()
Sent from my ST21i using Tapatalk 4
- madesa
#3638 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
pitanje sto ne voze po naseljima tipa vrbanjusa,budakovici,bistrik itd realno cijena mu je 4-5 km kaze on meni ne voim ti ja gore i tako mi se desava vec neko vrijeme nece po brdima i bog
- Adriatic
#3639 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Pitam se da li je nekim zakonom, pravilnikom i sl. regulisano ovo odbijanje vožnji?
Da li taksista stvarno može odbiti vožnju, i ako može, u kojim slučajevima i da li to zavisi od dužine relacije (nije valjda)?
Da li taksista stvarno može odbiti vožnju, i ako može, u kojim slučajevima i da li to zavisi od dužine relacije (nije valjda)?
-
azdralovic
#3640 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
pa s obzirom da je privatnik DA, ne mozes nikoga natjerati da radi realnoAdriatic wrote:Pitam se da li je nekim zakonom, pravilnikom i sl. regulisano ovo odbijanje vožnji?
- Adriatic
#3641 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ako neće da radi, neka pusti drugog koji hoće.azdralovic wrote:pa s obzirom da je privatnik DA, ne mozes nikoga natjerati da radi realnoAdriatic wrote:Pitam se da li je nekim zakonom, pravilnikom i sl. regulisano ovo odbijanje vožnji?
Naravno, dobiti licencu ravno je dobitku na lutriji.
A i nasljedna je.
Toliko o tržišnoj ekonomiji.
- drug_profi
#3642 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Pocetkom novembra bi trebao biti usvojen Zakon o taksi prevozu gdje ce se raspetljati mnoge stvari. Vjerujem da nece bas biti drago sadasnjim taksistima, osim onima kao npr. Bimmer koji ipak imaju pristojno auto, kucno vaspitanje, znanje jezika, ljubaznost i obrazovanje. Nadajmo se da će zakon biti poštovan.
Nacrt zakona o taksi prevozu u Kantonu Sarajevo ima 65 članova, a među 11 poglavlja su i poglavlja koja tretiraju uslove, organizaciju i način obavljanja taksi prevoza, broj i razmještaj taksi stajališta i način njihovog korištenja, broj vozila, način naplate taksi prevoza, prava i dužnosti taksi vozača, način registracije te izdavanja taksi oznaka.
Ovaj zakon će, kako je rekao Jusuf Bubica, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, ići na javnu raspravu.
Novim zakonskim rješenjima predložena je promjena kojom je umjesto izdavanja jedne taksi dozvole na do sada predviđenih 700 stanovnika ovaj kriterij promijenjen, te će sada na svakih 500 stanovnika Kantona biti predviđeno jedno taksi vozilo.
Kontrolu vozila pored inspekcije će moći obavljati policijski službenici, što je izuzetno bitno jer kantonalne inspekcije nemaju dovoljan broj ljudi.
Po uzoru na neke evropske gradove, predložena je forma slobodnih taksi stajališta koja će moći koristiti svi koji imaju plaćenu dozvolu za njih. Takođe se ukida nasljedni prenos licence sa taksi prevoznika na člana njegove porodice te će se svaka slobodna licenca dodijeljivati po zakonom predviđenim procedurama.
Oni taksisti koji poznaju jedan strani jezik imat će prednost u dobijanju licence u odnosu na one taksiste koji ne znaju strani jezik.
-
Bimmer_
#3643 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Izgleda da nista od toga nema, ali vidjet cemo...Ovo je bila velika sansa da se ova oblast dovede u red, ali zbog necijih privatnih interesa najvjerovatnije ovo pada u vodudrugi profil wrote:Pocetkom novembra bi trebao biti usvojen Zakon o taksi prevozu gdje ce se raspetljati mnoge stvari. Vjerujem da nece bas biti drago sadasnjim taksistima, osim onima kao npr. Bimmer koji ipak imaju pristojno auto, kucno vaspitanje, znanje jezika, ljubaznost i obrazovanje. Nadajmo se da će zakon biti poštovan.
Nacrt zakona o taksi prevozu u Kantonu Sarajevo ima 65 članova, a među 11 poglavlja su i poglavlja koja tretiraju uslove, organizaciju i način obavljanja taksi prevoza, broj i razmještaj taksi stajališta i način njihovog korištenja, broj vozila, način naplate taksi prevoza, prava i dužnosti taksi vozača, način registracije te izdavanja taksi oznaka.
Ovaj zakon će, kako je rekao Jusuf Bubica, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, ići na javnu raspravu.
Novim zakonskim rješenjima predložena je promjena kojom je umjesto izdavanja jedne taksi dozvole na do sada predviđenih 700 stanovnika ovaj kriterij promijenjen, te će sada na svakih 500 stanovnika Kantona biti predviđeno jedno taksi vozilo.
Kontrolu vozila pored inspekcije će moći obavljati policijski službenici, što je izuzetno bitno jer kantonalne inspekcije nemaju dovoljan broj ljudi.
Po uzoru na neke evropske gradove, predložena je forma slobodnih taksi stajališta koja će moći koristiti svi koji imaju plaćenu dozvolu za njih. Takođe se ukida nasljedni prenos licence sa taksi prevoznika na člana njegove porodice te će se svaka slobodna licenca dodijeljivati po zakonom predviđenim procedurama.
Oni taksisti koji poznaju jedan strani jezik imat će prednost u dobijanju licence u odnosu na one taksiste koji ne znaju strani jezik.
-
Bimmer_
#3644 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
U Sarajevo taxi-u postoji pravilnik o odbijanju voznji i za krsenje postoje sankcije. I ostali vjerovatno imaju istoAdriatic wrote:Ako neće da radi, neka pusti drugog koji hoće.azdralovic wrote:pa s obzirom da je privatnik DA, ne mozes nikoga natjerati da radi realnoAdriatic wrote:Pitam se da li je nekim zakonom, pravilnikom i sl. regulisano ovo odbijanje vožnji?
Naravno, dobiti licencu ravno je dobitku na lutriji.
A i nasljedna je.
Toliko o tržišnoj ekonomiji.
Licenca nije nasljedna
Nemoguce je dobiti jer kanton ne zeli da izdaje nove(prijasnji ministri pokupili lovu, izdali previse licenci i sad je problem)
-
Bimmer_
#3645 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Jeste privatnik ali je i clan udruzenja, udruzenje ima svoj statut i pravila koja se moraju postovati u protivnom imaju sankcijeazdralovic wrote:pa s obzirom da je privatnik DA, ne mozes nikoga natjerati da radi realnoAdriatic wrote:Pitam se da li je nekim zakonom, pravilnikom i sl. regulisano ovo odbijanje vožnji?
- drndalo
#3646 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Mislis:"U protivnom bi trebali snositi sankcije, ali se to bas i ne primjenjuje..."???
- Hemera
#3647 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
mene zanima zasto pojedini taxisti sa TA tablama (legalni) imaju divlje standove?
zar nije nesto regulisano oko njihovih standova?
zar nije nesto regulisano oko njihovih standova?
- daxon
#3648 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Da, nasljedna je, jedan moj drug je tzv. licencu (ili kako se to već zove) nasljedio od svog oca koji se penzionisao. Uostalom, ako nije nasljedna, kako to da se predlaže zakon kojim se ukida mogućnost nasljeđivanja licence za najbliže članove porodice?Bimmer_ wrote:Licenca nije nasljedna
Inače, primjećujem, da su taksisti kao plemstvo, čija se titula prenosi sa oca na sina, također, ograničavanje broja taksi vozila ne postoji nigdje u svijetu.
Da bi se ilustrovalo i shvatilo koliko je ovaj zakon nakaradan i diskriminatorski, dovoljno je zamisliti slijedeću situaciju:
Danas svako može postati sve, svakome je omogućeno da uz odgovarajuću kvalifikaciju postane što god poželi, pekar, frizer, doktor, astronaut... međutim, postoji jedno zanimanje kojim se niko ne može baviti, osim postojećih "bogom danih" i njihovih bližih članova koji imaju pravo naslijedstva.
Zamislite dječaka kojemu je npr. san da nekad, kad poraste, bude taksista, da ima svoje vozilo, moderno i uredno, da u odjelu i kravati, uglađenih manira stoji na raspolaganju svojim mušterijama...
Zamislimo da završi i sve potrebne škole, između ostalog i saobraćajni fakultet, nauči da govori i dva strana jezika, nabavi novo vozilo... ali ne, ništa mu to ne pomaže, jer to je zanimanje rezervisano samo za grupu odabranih i njihove naslijednike. Primjećujete li apsurd?
Kako onda da se u toj branši pomjeri bilo što naprijed?
Dakle, ovaj i svaki drugi zakon će pasti na sudu, ukoliko se dobivanje licence i dozvole za rad, ne omogući svim zainteresobanim građanima pod jednakim, identičnim uslovima.
Šta hoću reći? dok god meni, ili bilo kome drugom, nije omogućeno da budem taksista (ukoliko to želim), pod istim uslovima po kojima je uvaženom kolegi bimeru, omogućeno da bude instruktor vožnje, kazandžija ili pekar..., dakle, dok se ne donese takav zakon, svaki drugi će biti diskriminatorski, privremen, neustavan, i naravno, pod pritiskom tužbi biti će ukinut.
-
689908
#3649 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
cuj nije nasljedna
-
mirzet87sa
#3650 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Bila je, ne znam jel jos uvijek... Navodno zele, ako vec nisu, da onemoguce naslijedje licence.