Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
dječak sa šibicama

#3626 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by dječak sa šibicama »

Drago mi je da smo rijesili dilemu, ovo je jedna jako bogata zemlja, u rangu Norveske, ali nece narod da se grije na plin i struju.

Mi moramo naci bolji, novi, ljepsi narod.
JThomas

#3627 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

suštinski i u prosjeku, vala i nismo čemu. sve o čemu pričamo na ovoj i sličnim temama svjedoči tome, šta radimo kad smo prepušteni sami sebi bez tutora. dosta ljudi se prave budale i "nemaju" za fasadu, za projekat, za dozvolu, za plin, a voze bolja auta i žive u više kvadrata od onih koji "imaju". jer je pušteno i jer se tako kupuje socijalni mir. puno muda i istrajnosti će trebati da se to ikad riješi jer je to masa koja odlučuje izbore.
putokaz1

#3628 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by putokaz1 »

jefff wrote:Na lokalnim izborima ove strannnke ce biti gubitnici, a samo je pitanje srazmjera njihove propasti.
Koje?
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#3629 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by izvrsni direktor »

addem wrote:Narod nema hljeba da jede a niko od gladi umro nije. Cak sto je gore jedna smo od najpretilijih nacija u Evropi.
Tebi pretilost pokazatelj da neko ima para? Oo majko
Roccohljup

#3630 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Roccohljup »

AmiĐa_Idriz wrote:Jel realno kakav je krkan ovaj Dević?
Malo je reći :)

https://www.mojportal.ba/2018/12/17/zas ... -pozicije/
Prpa.ba

#3631 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Prpa.ba »

Banksy wrote:"Standard" nema nikakve veze s tim, u pitanju je javašluk,
Nije u pitanju javasluk nego dobro osmisljeni sistem koji je proizveo masovno naseljavanje brdskih podrucja stanovnistvom za koje nije obezbjedjen sistematski pristup rjesavanju njihovog stambenog pitanja.

Ljudi su kuce i spratove gradili kroz razne sisteme "donacija" i mikrokreditnog finansiranja, plocu po plocu, zid po zid, sto maraka po sto maraka godisnje. Pored gradnje zavisnosti navedenog segmenta stanovnistva od finansijskih tokova kojima su se kucili i trajno naseljavali u KS, tu je i faktor nelegalnosti tako sagradjenih objekata i posljedicne izlozenosti raznim rizicima (klizista, vodosnabdjevanje itd.), a sto je dominantna politika mogla koristiti od izbora do izbora (klix pomoci, povremene legalizacije, malo asfalta, tovar cigli..)

Ili stvarno mislite da je neciji izbor zivjeti u favelama koje jedva da imaju asfalta, smrdi kanalizacija ili obliznja deponija, a okucnica je velicine WC-a? :-D
Thorgerson wrote: Druze, vani ako nemas nista primas socijalu.Dok primas socijalu:
- ne mozes putovati tipa da ti sad kupujes avio karte hodas po majorci / mislim mozes ti to al uz odredjene vratolomije
- ne mozes voziti automobil iznad neke vrijednosti
itd itd.

Ako to sve pak uradis - gubis socijalu. Dakle, ti nisi socijalni slucaj.

Ja bih prvo donio zabranu totalnu uglja i opciju da predjes ili na pelet, ili na plin. Da izaberes. Naravno, ostaviti dovoljan rok ljudima. Ne mozes im sad to reci. Moezs sad, ali za iducu godinu.

Potom onda napraviti studiozno istrazivanje kome treba dati tu subvenciju za ugradnju grijanja na plin, kome ne.

Jer nije isto da lola sa dvije mečke ispred kuće sa bazenom dobije subvenciju i neko ko je jedva sklepao sprat kuće.

Dakle, fino stavi se na papir, aha imate toliko primanja. Zao mi je. Nema subvencije, a OBAVEZNI ste da prikljucite plin. Hvala. Dovidjenja. Necete? Ne morate, ali ugalj necete loziti, pa izvolite. Onda fino ako ne slusaju, saljes im inspekciju pa nek kaznjava dok se ne nauce pameti.
Prvo, postoji velika razlika izmedju toga je li neko socijalni slucaj i je li neko ima novca za ugradnju grijanja na plin i njegovog finansiranja iz godine u godinu. I onda razlika izmedju tog i nekoga ko ima "dvije mecke ispred kuce sa bazenom". Otvori katastarske i terenske mape pa nadji koliko to bazena ima po brdskim naseljima koja su najveci zagadjivaci, a 90% ljudi od blizine susjedne kuce ne vide ni sunca ni mjeseca.

Drugo, ovo je kanton gdje se ni kazne za parking ne pisu po slovu zakona "jer nema dovoljno parking mjesta", a jos je u pitanju trivijalna problematika u odnosu na zagrijavanje prostora gdje zivi jedna sestina kantona.

Detalje poput tih da ogroman broj kuca uopce i ne postoji ako pitamo ZK odjeljenje Suda u Sarajevu, nemogucnost i/ili sporost izvrsenja naplate desetaka miliona KM i za obicne komunalije, i dobijamo sliku stanja sa kojim se i mnogo sposobnije politike ne znaju ili ne smiju obracunati. Lako je rusiti jedan bespravno izgradjeni objekat. Lako je kazniti pedeset prestupnika. Nije lako uvesti efektivni godisnji porez na cist zrak za jednu sestinu stanovnistva u iznosu od par prosjecnih placa godisnje, kolika je razlika izmedju plina s jedne, i cumura i raznih otpada s druge strane.

Kasnije navodis korektan, ali sa konkretnim problemom nepovezan stav, a to je ako ja moram placati rezije, neka ih i oni placaju.

Placaju i oni rezije, jedina razlika izmedju dvije kategorije je sto ti placas racun toplanama jer zivis u stanu gdje su toplane vec razvukle infrastrukturu i cjenovno i pravno je nesredjeno iskljucivanje sa toplana i razvlacenje alternativnog metoda grijanja. Uostalom, deseci miliona KM dugovanja govore u prilog tezi da dosta nasih sugradjana i ne placa a griju se. Stanovnici brdskih naselja u znacajnom broju zive na tudjoj zemlji u nepostojecem objektu i griju jednu i po sobu na ono sto im dodje pod ruku.

Dalje, cijena zagrijavanja kroz Toplane i plinom za individualne potrosace nije ista jer su Toplane dobrim dijelom subvencionirane. I trosak se obracunava po pausalu a ne po potrosnji. Vidjecemo kad dodju kalorimetri koliko se "mora placati rezije u urbanizovanom dijelu grada", kada racuni skoce za 30-40% - minimalno. Nije ni cudo sto odugovlace sa realizacijom projekta, katastrofa sa zagadjenjem ce tek tada ici na vrhunac.

S obzirom da je zagadjenje iz brdskih naselja otprilike na svom statistickom vrhuncu zbog fizicke nemogucnosti daljeg sirenja bespravne gradnje, modernizacija javnog prevoza bi mogla imati omanji vidljivi efekat. Projekat zagrijavanja kroz TE Kakanj bi mogao stabilizovati urbani sistem, a potrebni su i projekti izgradnje skladista prirodnog plina s obzirom na nestabilnost rusko-srpskog snabdjevaca, te puna podrska gradnji snabdjevanja kroz Republiku Hrvatsku. Uz sve to, kod EU fondova kumiti i moliti za grantove kojima ce se implementirati pilot-projekti gasifikacije brdskih naselja koja najvise doprinose zagadjenju, uz kantonalnu garanciju cijene i sprjecavanje talasanja cijene poput ovog sto je radila Vlada FBiH.

I onda za 8 godina mozda budemo vidjeli malo sunca kroz smog.
wewa

#3632 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by wewa »

u nacelu se slazem s tobom, osim ovog dijela koji se tice izbora dragih nam padinskih neimara...

ko nema para, ne krece u gradnju kuce - ima Bog dao nekretnina za unajmiti. nego ljudima zine guza da zive mimo svojih mogucnosti, a odsustvo sistema i nepostivanje propisa im to omoguci.
dijete sam grada, k'o i moji roditelji, k'o i obje nane, pa mi ne pada na pamet upustiti se u avanturu gradnje kuce. bojim se da graditelji ne dijele moje skrupule.
internazionale

#3633 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by internazionale »

wewa wrote:u nacelu se slazem s tobom, osim ovog dijela koji se tice izbora dragih nam padinskih neimara...

ko nema para, ne krece u gradnju kuce - ima Bog dao nekretnina za unajmiti. nego ljudima zine guza da zive mimo svojih mogucnosti, a odsustvo sistema i nepostivanje propisa im to omoguci.
dijete sam grada, k'o i moji roditelji, k'o i obje nane, pa mi ne pada na pamet upustiti se u avanturu gradnje kuce. bojim se da graditelji ne dijele moje skrupule.
Ova prica se moze sagledati iz raznih uglova i aspekata. Iz jednog od njih je ova tvoja prica glupa.
Prvo fizicki nisu svi stanovnici grada mogli dobiti stanove. Posebna prica kako su dijeljeni. A drugo, covjek zanatlija, gradjevinac ili generalno covjek "koji se u dosta stvari razumije" i kojem nije mrsko i prije a i poslije radnog vremena raditi na kuci, se upustao u avanturu pravljenja sopstvene kuce. Cinjenica je da je zbog nedovoljnih sredstava vecina tih kuca dugo bile nedovrsena
Styling

#3634 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

internazionale wrote:
wewa wrote:u nacelu se slazem s tobom, osim ovog dijela koji se tice izbora dragih nam padinskih neimara...

Ova prica se moze sagledati iz raznih uglova i aspekata. Iz jednog od njih je ova tvoja prica glupa.
Prvo fizicki nisu svi stanovnici grada mogli dobiti stanove. Posebna prica kako su dijeljeni. A drugo, covjek zanatlija, gradjevinac ili generalno covjek "koji se u dosta stvari razumije" i kojem nije mrsko i prije a i poslije radnog vremena raditi na kuci, se upustao u avanturu pravljenja sopstvene kuce. Cinjenica je da je zbog nedovoljnih sredstava vecina tih kuca dugo bile nedovrsena
To je zato sto su svi megalomani koji hoce kuce na dva ili tri sprata, na 4 ili 2 vode. Za ime boga, ne moze njegova kuca biti manja od komsijine. Niko nece da napravi kucu normalne kvadrature ali da ta kuca ima i fasadu, normalan pristup, gdje ce troskovi grijanja i odrzavanja biti puno manji.
wewa

#3635 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by wewa »

internazionale wrote:

ko prica o dobijanju stanova? nijedno od mojih roditelja nije dobilo stan, a neces vjerovati, nisam odrasla u kuci na 3 sprata bez fasade.

btw, vozarim podosta svaki dan, usput razgledam kuce pa namastavam da nekad kupim neku - i nemas sta izabrati, jer gotovo da nema prizemnica do 100 kvadrata, sve su megalomanski uzasi.

da ne govorimo o tome kako su te kuce 'dizajnirane'. za sve je kriva indolentna drzava, koja svima pusta da rade sta hoce dok god se ne talasa.
internazionale

#3636 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by internazionale »

Styling wrote:
internazionale wrote:

To je zato sto su svi megalomani koji hoce kuce na dva ili tri sprata, na 4 ili 2 vode. Za ime boga, ne moze njegova kuca biti manja od komsijine. Niko nece da napravi kucu normalne kvadrature ali da ta kuca ima i fasadu, normalan pristup, gdje ce troskovi grijanja i odrzavanja biti puno manji.
I to je tacno, to se desi kad "nema sistema" odnosno kad ljudima prepustis da sami odlucuju o nekoj stvari koju bi drzava trebala propisati i urediti.
Ali postoji i jedna "prakticna" stvar zasto ljudi ne ostaju na prizemnim kucama. Malo ljudi odoli iskusenju da na uradjenu prizemnu kucu prije postavljanja krova ne dozida jos jedan sprat. Za to mu je potrebno par stotina blokova, malo materijala za malter i on to sam sazida za par dana. Naravno taj sprat ce cekat bolja vremena da se dovrsi i uradi kako treba
Banksy

#3637 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Banksy »

Prpa.ba wrote:
Nije u pitanju javasluk nego dobro osmisljeni sistem koji je proizveo masovno naseljavanje brdskih podrucja stanovnistvom za koje nije obezbjedjen sistematski pristup rjesavanju njihovog stambenog pitanja.

Ljudi su kuce i spratove gradili kroz razne sisteme "donacija" i mikrokreditnog finansiranja, plocu po plocu, zid po zid, sto maraka po sto maraka godisnje. Pored gradnje zavisnosti navedenog segmenta stanovnistva od finansijskih tokova kojima su se kucili i trajno naseljavali u KS, tu je i faktor nelegalnosti tako sagradjenih objekata i posljedicne izlozenosti raznim rizicima (klizista, vodosnabdjevanje itd.), a sto je dominantna politika mogla koristiti od izbora do izbora (klix pomoci, povremene legalizacije, malo asfalta, tovar cigli..)

Ili stvarno mislite da je neciji izbor zivjeti u favelama koje jedva da imaju asfalta, smrdi kanalizacija ili obliznja deponija, a okucnica je velicine WC-a? :-D
U par prvih rečenica samo konstatiraš stanje. Slažem se, upravo tako je bilo, uz napomenu da vlast, ova koja nas jaše 30 godina, ruralno stanovništvo - koje je svojom rukom dovelo u grad da mu bude glasačka mašina - svjesno i namjerno drži u neriješenom stanju kontroliranog haosa i svjesnog otežavanja rješavanja svih pitanja vezanih za stanovanje, ne bi li ih tako što duže držala u glasačkom ropstvu.

Nema spora da je takav život upravo njihov izbor, naravno da jeste, nego čiji će biti. Skoro svi i dalje imaju posjede u RS-u ili u naseljima i selima iz kojih su došli. Kad ih je dovelo u grad i bar po jednog iz familije smjestilo na budžet i na razne povlastice koje svi redom imaju, računalo se da će izbor daleko boljeg biti logičan, pa je tako i bilo. Ali izbor i dalje postoji.

Ja taj izbor nemam. Iako rođena u ovom gradu, nemam nikog iz familije nigdje na budžetu (osim par penzića koji su svoje penzije davno zaradili), nemamo baš nikakve povlastice, nijednu, a sve račune izmirujemo redovno i uredno. Očekuješ li to da takva kakva jesam - a vidim i na temi nas je puno, a vjeruj i u realnom životu još više, više nego što misliš - imam razumijevanja za ove kojima je država (a meni maćeha) pogodovala na sve moguće načine, a koji svoje građanske obaveze na sve moguće načine izbjegavaju i izvrgavaju ruglu? Da aplaudiram bezakonju dok sve zakone sama apsolutno ispunjavam? Ma, nema šanse.

Ja znam da nije politički pametno aktivno djelovati protiv višedecenijskog, etabliranog bezakonja, ali neko će na tom nedjelovanju i izgubiti političke poene. Ako je gornja ciljana grupa Kiflino buduće biračko tijelo, razumijem, ali onda se mora znati da su ovi kao ja biračko tijelo NSa i SDPa i da će biti vrlo, vrlo nezadovoljni zadrži li se postojeće stanje. Razumijem i da je trenutno Kifla ta kantonalna lokomotiva, ali neko se vozi i u tim vagonima iza. A lokomotiva bez vagona nije voz. Pa nek se zamisle...
wewa

#3638 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by wewa »

Banksy wrote:
Prpa.ba wrote:

U par prvih rečenica samo konstatiraš stanje. Slažem se, upravo tako je bilo, uz napomenu da vlast, ova koja nas jaše 30 godina, ruralno stanovništvo - koje je svojom rukom dovelo u grad da mu bude glasačka mašina - svjesno i namjerno drži u neriješenom stanju kontroliranog haosa i svjesnog otežavanja rješavanja svih pitanja vezanih za stanovanje, ne bi li ih tako što duže držala u glasačkom ropstvu.

Nema spora da je takav život upravo njihov izbor, naravno da jeste, nego čiji će biti. Skoro svi i dalje imaju posjede u RS-u ili u naseljima i selima iz kojih su došli. Kad ih je dovelo u grad i bar po jednog iz familije smjestilo na budžet i na razne povlastice koje svi redom imaju, računalo se da će izbor daleko boljeg biti logičan, pa je tako i bilo. Ali izbor i dalje postoji.

Ja taj izbor nemam. Iako rođena u ovom gradu, nemam nikog iz familije nigdje na budžetu (osim par penzića koji su svoje penzije davno zaradili), nemamo baš nikakve povlastice, nijednu, a sve račune izmirujemo redovno i uredno. Očekuješ li to da takva kakva jesam - a vidim i na temi nas je puno, a vjeruj i u realnom životu još više, više nego što misliš - imam razumijevanja za ove kojima je država (a meni maćeha) pogodovala na sve moguće načine, a koji svoje građanske obaveze na sve moguće načine izbjegavaju i izvrgavaju ruglu? Da aplaudiram bezakonju dok sve zakone sama apsolutno ispunjavam? Ma, nema šanse.

Ja znam da nije politički pametno aktivno djelovati protiv višedecenijskog, etabliranog bezakonja, ali neko će na tom nedjelovanju i izgubiti političke poene. Ako je gornja ciljana grupa Kiflino buduće biračko tijelo, razumijem, ali onda se mora znati da su ovi kao ja biračko tijelo NSa i SDPa i da će biti vrlo, vrlo nezadovoljni zadrži li se postojeće stanje. Razumijem i da je trenutno Kifla ta kantonalna lokomotiva, ali neko se vozi i u tim vagonima iza. A lokomotiva bez vagona nije voz. Pa nek se zamisle...
potpisujem od - do.
Styling

#3639 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

Banksy wrote:
Prpa.ba wrote:

Slazem se i prepoznajem sebe u tvojoj prici. Mislim da je krajnje vrijeme da se nesto po pitanju "brsko-planinske" gradnje i nacin agrijanja tih objekata pocne desavati i da se krene sa uredjenjem stanja. Bice to bolna promjena, ali neophodna. Kantonalna sestorka je, sigurna sam, svjesna da ti koje treba dovesti u red su 90% ISKLJUCIVO SDA glasaci u svim okolnostima, tako da nece rizikovati gubitak glasackog tijela jer ga nisu nikada ni imali, mogu samo pridobiti novo dovodjenjem u red trenutnog stanja. Ko zeli da zivi u gradu mora da bude svjestan da to sa sobom nosi i odredjenu odgovornost. Vrijeme je da ih se podsjeti sta odgovornost zivota u gradu podrazumijeva.
saabsa

#3640 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by saabsa »

izvrsni direktor wrote:
bunk wrote:Naravno ,to sto je subvencioniranje od strane kantona populisticki potez koji uz to nije legalan cemo previdjeti,skiljeci na jedno oko.
:mrgreen:
Treba biti ovoliko bezobrazan. 30 posto poskupljenja citavoj privredi i gradjanima i onda imati jos obraza spomenuti kako nije legalno pomagati tim istim.
Cak i kad se krijes iza anonimnosti foruma, treba opet imati obraza pa makar minimalno. Kojim metodama vas sda uci da zaboravite obraz?
Imaju urođen nedostatak istog...
Prpa.ba

#3641 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Prpa.ba »

Banksy wrote:U par prvih rečenica samo konstatiraš stanje. Slažem se, upravo tako je bilo, uz napomenu da vlast, ova koja nas jaše 30 godina, ruralno stanovništvo - koje je svojom rukom dovelo u grad da mu bude glasačka mašina - svjesno i namjerno drži u neriješenom stanju kontroliranog haosa i svjesnog otežavanja rješavanja svih pitanja vezanih za stanovanje, ne bi li ih tako što duže držala u glasačkom ropstvu.

Uzimas opasno pojednostavljeni pogled na jako kompleksan problem. Postavljanje price u okvire "mi protiv njih", uz zacin "idite nazad u RS" i "od ponedjeljka treba pravna drzava" samo ide na mlin SDA i tome da se odrone i lokomotiva i vagoni, a bogme i pruga. Pa onda ne samo da nece biti polaganog rjesavanja problema, nego nece biti nicega.

Prvo, postoji jako suptilna razlika izmedju "svojerucnog dovodjenja stanovnistva u grad da bude glasacka masina" i iskoristavanja prirodnog trenda kojim su interno raseljena lica, iduci od smjestaja do smjestaja, u potrazi za poslom i mogucnosti normalnog i sigurnog zivota dosli do Sarajeva. SDA vlade su, umjesto sistematskog rjesavanja problema trzista nekretnina kroz stanogradnju, liberalizaciju, provedbu prostornih planova itd., problem rijesili na sebi svojstven i u svoje svrhe iskoristiv nacin - evo vam donacije i gradjevinski materijal, necemo pitati gdje gradite, ionako je kuca koju gradi domacin bez dozvola i u vlastitom aranzmanu jeftinije rjesenje od stana. U nekim varijantama su ljudi svojom ustedjevinom kupovali placeve, u nekim im je opcina govorila "ma samo vi". Ko kaze ista protiv, 90% sanse su da ce reci "pa ljudi imaju zemlju u RS-u, neka idu nazad". Tim protivnicima nalijepimo etiketu "ko nas bre zavadi" i nema zime.

Drugo, izbor u 2019. efektivno ne postoji. Ko se domogao Sarajeva i tu izgradio zivot, taj je sarajlija koliko i ti i ja. Odrzivi povratak se mogao graditi do prije 20 godina, sada vise ne, taj voz je prosao. Potencirati pricu o tome da neko treba otici iz Sarajeva u pasivne krajeve FBiH ili jos gore RS-a iz zivota koji je izgradio u Sarajevu je vise nego provokativno i polarizirajuce u drustvu sa niskim stepenom socijalne mobilnosti. Postavlja se kontra teza - ako tebi smeta zagadjenje u Sarajevu, prodaj nekretninu, otkupi plac od sugradjana iz brdskih podrucja i idi ti zivjeti na cistom zraku Istocne Bosne gdje se postuju zakoni. Zvuci nekorektno?

Trece, prebrojavanje nas i njih je bespotrebno jer ne doprinosi rjesavanju problema. Upadas u istu zamku u koju je Lagumdzija uveo SDP po direktivi, a u koju je NS upala samim svojim nastankom. Gradska FGR jezgra cini jedva trecinu stanovnistva kantona i ne moze dirigovati nikakve procese, moze sluziti tek kao korektiv politickim procesima koje nose preostale dvije trecine stanovnistva. Od izbora do izbora se na pricu "pitomi protiv divljih" osvaja do 12 mandata od 35 u Skupstini KS. Prvi put kad se prestalo sa tom diskusijom, imamo ponajbolju Vladu KS od rata.

Na koncu, nemoj smatrati da sam ja za zagadjenje ili da drzim stranu bezakonju. Jedina razlika je sto ja uvazavam realnost trenutnog stanja i potenciram rjesenja koja su ostvariva i koja ce ljude kroz tok jednog desetljeca uvesti u normalne pravne tokove. Bespravno sagradjene objekte se nece rusiti u velikim akcijama. Individualne lozace se nece kaznjavati. Mislim, moze neko probati, ali smatram da ce taj tek tada vidjeti brzinu kojom se moze zavrsiti politicka karijera. Valjda smo do sada naucili da nema pravne drzave od ponedjeljka. Navike se grade procesima koji traju tako dugo da ih i ne primijetimo.
madner

#3642 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by madner »

Da dodam da je to samo dio problema. Pa kuce koje su prije rata uvele plin su masovno presle na druge energente. To sto neko ima rezervu ili nema, ne igra ulogu u tom razmisljanju.

Ljudi jednostavno razmisljaju racionalno, tako da je ispravan nacin da se sistem postavi tako da cumur ne bude racionalan izbor.
Banksy

#3643 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Banksy »

Prpa.ba wrote:
Pogled je možda pojednostavljen, ali je i prilično realan, priznaćeš. Niko od fragilne šestorke ne očekuje rješenja danas, ali očekuje demonstarciju želje i namjere, pa kad god. Mandat je svakako četiri godine, vjerovatno i duže. Nazivanje problema ''kompleksnim'' šalje poruku nespremnosti (možda i izostanka želje) da se s njim suoči.

Da, istina, ali to su konstatacije, s propuštenom prilikom da se naglasi da je SDA to radila svjesno, da je radila mimo zakona, i da je iza svega stajao jasan cilj.

Ne Potenciram pricu o tome da neko treba otici iz Sarajeva u pasivne krajeve FBiH ili jos gore RS, već potenciram potrebu da se zakoni gradskog života poštuju, i da ih u potpunosti poštuju svi, bez iznimke. A odlučim li, kako sugeriraš, odseliti na čisti zrak Istočne Bosne, i tamo ću, kao i ovdje, poštovati sve zakone i ispunjavati sve finansijske obaveze.

Ovo zvuči kao podsjećanje ko je šef šestorke. Znamo, dosad smo naučili. A ne padam na matricu ''pitomih i divljih'', taman posla. Samo očekujem da svi budemo jednaki pred zakonom, da ga svi jednako poštujemo i ispunjavamo. Zar je to puno?

Da, razumijem realnost trenutnog stanja , razumijem da je to trenutno (na početku) neizvodivo, da procesi traže vrijeme i (u ovom okruženju) postepeno, neosjetno nametanje, ali podsjećam i ja tebe da se jednom mora napraviti prvi korak. Kad kažeš Navike se grade procesima koji traju tako dugo da ih i ne primijetimo to zvuči kao poziv na veliko strpljenje, ali i kao dobar izgovor da se oni nikad i ne pokrenu. Pogotovo ako ciljaš na publiku koja ti je potencijalno biračko tijelo.

Jako volim kako pišeš i poštujem tvoja razmišljanja, ali nekad ih moramo i sukobiti :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3644 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by _BataZiv_0809 »

wewa wrote: dijete sam grada, k'o i moji roditelji, k'o i obje nane, pa mi ne pada na pamet upustiti se u avanturu gradnje kuce. bojim se da graditelji ne dijele moje skrupule.
Kakve to veze cije si dijete ima sa mogucnoscu da gradis kucu? Pare ili imas ili nemas, njih ti ne daje porijeklo iz grada, ono ti samo daje start u zivotu bolji nego sto ima 95% drzave.
wewa

#3645 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by wewa »

_BataZiv_0809 wrote:
wewa wrote: dijete sam grada, k'o i moji roditelji, k'o i obje nane, pa mi ne pada na pamet upustiti se u avanturu gradnje kuce. bojim se da graditelji ne dijele moje skrupule.
Kakve to veze cije si dijete ima sa mogucnoscu da gradis kucu? Pare ili imas ili nemas, njih ti ne daje porijeklo iz grada, ono ti samo daje start u zivotu bolji nego sto ima 95% drzave.
Pisac je htio kasti da sam, budući na 'domaćoj teritoriji' u prednosti pred onima koji su preseljenjem našli dom u Sarajevu.
Da me opet dežurni dušebriznici ne napadnu jer su krivo protumačili post: prednost se odnosi na jednostavnije snalaženje i lakši pristup resursima, infrastrukturi.
A_A_AKCIJA

#3646 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by A_A_AKCIJA »

Prpa.ba wrote:
Banksy wrote:U par prvih rečenica samo konstatiraš stanje. Slažem se, upravo tako je bilo, uz napomenu da vlast, ova koja nas jaše 30 godina, ruralno stanovništvo - koje je svojom rukom dovelo u grad da mu bude glasačka mašina - svjesno i namjerno drži u neriješenom stanju kontroliranog haosa i svjesnog otežavanja rješavanja svih pitanja vezanih za stanovanje, ne bi li ih tako što duže držala u glasačkom ropstvu.

Uzimas opasno pojednostavljeni pogled na jako kompleksan problem. Postavljanje price u okvire "mi protiv njih", uz zacin "idite nazad u RS" i "od ponedjeljka treba pravna drzava" samo ide na mlin SDA i tome da se odrone i lokomotiva i vagoni, a bogme i pruga. Pa onda ne samo da nece biti polaganog rjesavanja problema, nego nece biti nicega.

Prvo, postoji jako suptilna razlika izmedju "svojerucnog dovodjenja stanovnistva u grad da bude glasacka masina" i iskoristavanja prirodnog trenda kojim su interno raseljena lica, iduci od smjestaja do smjestaja, u potrazi za poslom i mogucnosti normalnog i sigurnog zivota dosli do Sarajeva. SDA vlade su, umjesto sistematskog rjesavanja problema trzista nekretnina kroz stanogradnju, liberalizaciju, provedbu prostornih planova itd., problem rijesili na sebi svojstven i u svoje svrhe iskoristiv nacin - evo vam donacije i gradjevinski materijal, necemo pitati gdje gradite, ionako je kuca koju gradi domacin bez dozvola i u vlastitom aranzmanu jeftinije rjesenje od stana. U nekim varijantama su ljudi svojom ustedjevinom kupovali placeve, u nekim im je opcina govorila "ma samo vi". Ko kaze ista protiv, 90% sanse su da ce reci "pa ljudi imaju zemlju u RS-u, neka idu nazad". Tim protivnicima nalijepimo etiketu "ko nas bre zavadi" i nema zime.

Drugo, izbor u 2019. efektivno ne postoji. Ko se domogao Sarajeva i tu izgradio zivot, taj je sarajlija koliko i ti i ja. Odrzivi povratak se mogao graditi do prije 20 godina, sada vise ne, taj voz je prosao. Potencirati pricu o tome da neko treba otici iz Sarajeva u pasivne krajeve FBiH ili jos gore RS-a iz zivota koji je izgradio u Sarajevu je vise nego provokativno i polarizirajuce u drustvu sa niskim stepenom socijalne mobilnosti. Postavlja se kontra teza - ako tebi smeta zagadjenje u Sarajevu, prodaj nekretninu, otkupi plac od sugradjana iz brdskih podrucja i idi ti zivjeti na cistom zraku Istocne Bosne gdje se postuju zakoni. Zvuci nekorektno?

Trece, prebrojavanje nas i njih je bespotrebno jer ne doprinosi rjesavanju problema. Upadas u istu zamku u koju je Lagumdzija uveo SDP po direktivi, a u koju je NS upala samim svojim nastankom. Gradska FGR jezgra cini jedva trecinu stanovnistva kantona i ne moze dirigovati nikakve procese, moze sluziti tek kao korektiv politickim procesima koje nose preostale dvije trecine stanovnistva. Od izbora do izbora se na pricu "pitomi protiv divljih" osvaja do 12 mandata od 35 u Skupstini KS. Prvi put kad se prestalo sa tom diskusijom, imamo ponajbolju Vladu KS od rata.

Na koncu, nemoj smatrati da sam ja za zagadjenje ili da drzim stranu bezakonju. Jedina razlika je sto ja uvazavam realnost trenutnog stanja i potenciram rjesenja koja su ostvariva i koja ce ljude kroz tok jednog desetljeca uvesti u normalne pravne tokove. Bespravno sagradjene objekte se nece rusiti u velikim akcijama. Individualne lozace se nece kaznjavati. Mislim, moze neko probati, ali smatram da ce taj tek tada vidjeti brzinu kojom se moze zavrsiti politicka karijera. Valjda smo do sada naucili da nema pravne drzave od ponedjeljka. Navike se grade procesima koji traju tako dugo da ih i ne primijetimo.
Svača čast na strpljenje kojim u nekoliko postova objašnjavaš o čemu se radi :thumbup:

Moram da dodam:

Brdska naselja u Sarajevu su tradicionalno izbjeglička. I ne mislim na ovaj rat, nego i na onaj drugi. Ko je ikada pokušao da sazna nešto o tim ljudima, zna da su čitave mahale naseljene stanovnicima pojedinih sela i gradova, većinom iz istočne Bosne. Npr. Švrakino i Aneks su poznati po Gadžama i Okerićima, porodicama koje su dožle kao izbjeglice iz mjesta Borač, oko Kalinovika. Ili porodica Hećo, kako se maltene preziva svaki drugi u Buća potoku, su iz dva sela oko Rogatice, takođe došli poslije onog rata. Proguglajte malo o izbjegličkom kampu na Alipašinom Mostu u drugom svjetskom ratu, šta se desilo sa tim ljudima i gdje su se naselili poslije.

Velika većina kao da ima amneziju kada se priča o razlozima njihovog dolaska u Sarajevo. Kretenski je porediti migracije tog tipa, sa uobičajenim migracijama na ekonomskoj osnovi. Neuporediv je neobrazovani seljak koji je završio u Sarajevu jer je morao pobjeći iz okoline Rogatice i neko ko je završio školu u Sarajevu, dobio posao i ostao da živi. Ko god osuđuje tog seljaka, jer se ne uklapa u gradski život, je najkraće rečeno ksenofob sa fašistoidnim tendencijama. Da ne okolišam. Optuživati ljude za njihovu nesreću, tražiti rješenje u tome da se oni vrate nazad, je u rangu protjerivanja Jevreja pred onaj rat. Najtužnije je da u tome prednječe pseudo ljevičari na forumu. Da ponovim, ko god ovako reaguje na ljude koji su ispod noža pobjegli u Sarajevo, ko od njih takvih neobrazovanih nesretnika očekuje da se preko noći obrazuju i promijene je jednostavno ksenofob i fašista. Isti ti će ovdje divljati oko gay parade, a skoro 100.000 svojih sugrađana bi ugnjetavali, raseljavali, oduzimali imovinu, rušili kuće, nasilno ih vraćali tamo gdje se zločinci i danas slobodno kreću i gdje im se ne priznaje pravo na jezik... Jad i bijeda današnje ljevice, gdje se borba za ljudska prava doživljava kao švedski sto. Gay je OK, al nemoj mi favela sa Briješće brda, Rome da ne spominjem. Koga briga što su u tim naseljima jedini istinski proleteri koji žive u Sarajevu. Ljudi koji su radili fizičke poslove u Žici, Hidrogradnji, ŽGP-u, Vranici, Željeznicama, a danas vam vagaju voće u Bingu i Konzumu i po pijacama... jadnici koji su izgradili Sarajevo i odbranili ga u prošlom ratu, ma kako to zvučalo patetično.

Prošla vlast je takođe ignorisala postojanje ovih naselja i nije apsolutno ništa uradila po tom pitanju. Treba biti pošten i reći da su sva naselja od Vraca do Mojmila, te od Pofalića do Briješća, postojala prije ovog rata i da su izgrađena na privatnoj, a ne državnoj imovini. Prethodna, socijalistička vlast za ta naselja nije radila nikakve urbanističke planove. Pravilo se da ti ljudi i naselja ne postoje i apsolutno ništa nije urađeno osim jadnog gradskog prevoza i par škola, da se ti ljudi integriraju u grad. Da ne govorim da većina legalnih vlasnika zemlje, nije mogla raspolagati svojom imovinom, samo zbog nepostojanja planova i regulacije. Ovo je direktan razlog postojanja nelegalne gradnje. Niko, u proteklih 70ak godina nije uzeo u obzir da se Sarajevo širi na ovaj način i da se tu nešto mora poduzeti. Po ovom pitanju postoji totalni kontinuitet vlasti. U 70 godina u ovom gradu ne postoji ured, agencija, služba za migracije, koja bi pomagala ovakvim ljudima i ubrzavala njihov proces asimilacije. Ljudima, koji danas čine većinu u ovom gradu, a ignorišu se decenijama.

Većina nelegalne gradnje se odnosi na nepostojanje dozvola, a ne na gradnju na tuđoj zemlji. Razlog za ovo je prije svega u ideološkom gledanju na privatnu svojinu ovog i prošlog sistema. U prošlom sistemu privatna svojina je bila daleko od svetinje, kako je vidi kapitalistički zapad. Zato i jeste bilo moguće da osoba posjeduje imovinu sa kojom ne može raspolagati. Kompletna naselja Buća i Boljakovog potoka su izgrađena na privatnoj zemlji i svima je gradnja oficijelno bila zabranjena. Ko je ikada bio tamo, zna da to nije poljoprivredano zemljište, pa da je gradnja opravdano zabranjena. Hibridna situacija moguća samo u socijalizmu, koju sada uzimamo zdravo za gotovo, a zapravo je kršenje osnovnih ljudskih prava. Normalna država, ako želi da spriječi gradnju, otkupi navedeno zemljište i sa njim raspolaže kako želi. Bivša država je jednostavno zabranila gradnju i ignorisala problem. Čitave ulice su nastajale kupovinom zemlje od par domicilnih vlasnika, poput porodica Savić, Knežević ili Merhemić. Sve kuće u tim ulicama su bile nelegalne i legalizirane su tek poslije 90ih. Ovo sada je samo nastavak istog modusa djelovanja.

Čitava priča o ovim naseljima i problemima koji se vežu za njih, me podsjeća na priču o white privilege u Americi, gdje jedan sloj privilegovanih, apsolutno ne konta one koji to nisu (uglavnom latinose i afroamerikance) i ubiše se u svom rasizmu da objasne kako su upravu. Kako objasniti npr nekome ko je dobio stan od države, a sa njim i vodu, struju, grijanje, školu i tramvaj u 200 metara od kuće, da postoje ljudi koji su se za to morali izboriti sami?

Da su ti jadnici morali sami plaćati prije rata gasifikaciju naselja, asfaltiranje ceste ili razvoditi vodovod? I da to nisu radili jer su stoka, kako reče jedan od forumaša, nego samo zato jer nisu imali izbora, te da bi sigurno i oni prihvatili stan i grijanje na toplane, da im je neko ponudio. Jel iko razmišlja o kreditnoj sposobnosti mladog bračnog para gdje muž radi na parkingu, a žena na pijaci? Jel fakat mislite da njih dvoje, sa 10ak godina škole ukupno, mogu donositi efikasne i racionalne odluke poput vas? Jel vi znate kako je njima dići kredit i kupiti stan? Ne znate, jer da znate, bilo bi vam jasno zašto ti jadnici po 10 godina žive u podrumima kao podstanari i kuckaju prvo za 200 kvadrata zemlje koju će platiti 10ak hiljada, pa onda gledaju da ozidaju sprat pod pločom isto za 10ak hiljada, za 10 godina... Jeste li ikada čuli priču ovakvih ljudi koji se raduju neplaniranom prilivu novca od 300 KM, kojim će konačno završiti kupatilo?
Od takvih vi očekujete da vode računa o načinu grijanja??!!

Očigledno je ovo izazov vremena u kojem živimo, jer identičnom pričom je Trump dobio izbore. Dolaze Latinosi, prljavi, zatucani, neobrazovani i ružni sa užasnim navikama i kvare naše gradove svojim prisustvom i neprivikavanjem životu u njima. Naseljavaju se u getoima, u kojima vladaju prljavština, kriminal i bezakonje i sve bi bilo bolje da ih nema. A ne kontamo da su ti ljudi kičma naše ekonomije, da bez njih ne bi imao ko raditi u supermarketima, popravljati aute ili ostale fizičke poslove... Da, krše zakone jer moraju od muke, a ne zato jer su takvi od sebe. Priča o bazenima i čumuru je identična apologetika da su svi crnci dileri droge i gangsteri i izgovor za rasizam.

Samo ubacite umjesto Latinosa i crnaca Fočake ili Sandžaklije, a umjesto getoa Vitkovac i vidjećete sličnost.
JThomas

#3647 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

a kad čovjek šire razmisli, i komplet južne slavene je u petom-šestom vijeku potjeralo ovamo.
Styling

#3648 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

_BataZiv_0809 wrote:
Svi mi cija porodica je u Sarajevo jednu ili dvije generacije unazad, tj. jos od prije rata, imali smo priliku, da smo htjeli raditi nezakonito i protiv pravila, zaokupiti slobodne parcele po Buca potoku, Mojmilu, Hrasnu, itd i nezakonito napraviti kuce, bez dozvola, infrastrukture, fasade, itd. Nismo, iz prostog razloga sto smo legalisti i sto postujemo pravila, i sto raditi tako nesto protiv zanona apsolutno nije bila opcija niti jednog momenta. Moji roditeli su razmisljali da naprave kucu, ali kada su sveli racunicu koliko vremena i para treba da se kupi parcela, nabave sve dozvole, odobrenja, projekti, itd. skontali su da je bolje da ostanu u dvosobnom stanu i pare trose na putovanja. Zasto? Zato sto smo tako odgojeni i vaspitani. Oni koji su tokom i poslije rata dosli u ovaj grad nisu ni tamo odakle su dosli imali dozvole i odobrenja, infrastrukturu, itd, pa su takav nezakonit nacin razmisljanja prenijeli i u grad. Naravno, sve uz svesrdnu pomoc vladajuce SDA koja im je to dozvolila.
Last edited by Styling on 01/11/2019 09:05, edited 1 time in total.
madner

#3649 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by madner »

Malo manje patetike. Nisu kicma ekonomije nego su tu prikaceni na najveci ekonomski centar, koji naravno ima vecu potrebu za pomocnom radnom snagom.
Ali daleko od toga da su svi socijalni slucajevi. Pogotovo naspram penzionera.

Recenica da se vrate nije vrijedna pomena, sporedni prijedlog koji nema nikakvu podrsku bilo koga.

Prijedlog da se uspostavi sistem sa bonusima i minusima na osnovu energenta trazi samo malo sredstava i politicke volje.
Styling

#3650 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

madner wrote:Malo manje patetike. Nisu kicma ekonomije nego su tu prikaceni na najveci ekonomski centar, koji naravno ima vecu potrebu za pomocnom radnom snagom.
Ali daleko od toga da su svi socijalni slucajevi. Pogotovo naspram penzionera.

Recenica da se vrate nije vrijedna pomena, sporedni prijedlog koji nema nikakvu podrsku bilo koga.

Prijedlog da se uspostavi sistem sa bonusima i minusima na osnovu energenta trazi samo malo sredstava i politicke volje.
Veliki broj njih nista ne radi, ili radi na crno a usput su na nekom davanju iz kantonalnog ili opstinskog budzeta.
Locked