Eh da sada sta i napisem kada je situacija se smirila tj. fabrika je zatvorena na opcu radost dobrog dijela ljudi izgleda a posebno pojedinih dijasporaca tipa @Sarafina ( zapravo veoma interesantno je likovanje o zatvaranju fabrike u BiH sve dok se tipka iz Austrije ili odakle vec).
Kolicina radosnog i euforicnog ....... je zaista zapanjujuca.Valjda sindrom ratujemo ili cemo da ratujemo je jos uvijek debelo prisutan - a oni su oni mi smo mi .. tj. ovo nije BiH jedna drzava nego mi oni i oni oni tako da ako njima crkne krava pa makar i nama dvije super

( i ovdje izgleda dijaspora je na prvim linijama ali ni lokalni mi/oni jurisnici ne zaostaju).
Nisam bez razloga napisao ovaj dio "pa makar i nama crkle dvije" - razlog za to je kakvu poziciju je Aluminij drzao u BiH sto se tice industrije. Efekat gasenja istog ce se itekako osjetiti.
Navest cu primjer koji mogu iz svog iskustva da napisem, banalan ali dobar opis za pocetak :
Gradis objekt - narucujes stolariju ti vanjske elemente na objektu. Nadjes izvodjace radova, oni koji ce da rade unutarnju stolariju kompletnu kao i prozore i vanjske portale i slicno, isti izvodjaci narucuju prefabricirane aluminijumske elemente pretezno od FEALa ili nekog proizvodjaca koji se bavi preradom "sirovog" aluminijuma.Onda svi ti izvodjaci (proizvodjaci stolarije i vezanih stvari) sklapaju te elemente,ugradjuju staklo i slicno pa montiraju.
Iz ovog jednostavnog primjera mozemo da vidimo jedan manji krug proizvodno/obradjivackog/montaznog procesa.
Dalje ako malo razmislimo nije tesko zakljuciti sire aspekte i posljedice koje ce zaustavljanje proizvodnje da ima, sto se tice komplet industrije i prerade,obrade metala kao i proizvodnje svih elemenata koji ukljucuju aluminij.O ovome treba dobro razmisliti, jer iako kratak opis kada se malo dublje udje u tematiku nije tesko shvatiti da dosta proizvodnje upravo i koristi aluminijum, da ne spominjemo recimo neke mogucnosti u buducnosti da se jos neka fabrika pokrene ili proizvodnja nekih finalnih proizvoda.Recimo kao jedan od primjera sto se tice eventualno buduceg razvoja nekih industrija mozemo uzeti namjensku industriju.. kojoj je aluminijum itekako bitan (recimo oces da proizvedes pusku - nato puske sadrze pretezno i elemente od aluminijuma,vozila bilo kakva vrlo cesto koriste aluminijum na mjestima gdje nije neophodan oklop da se smanji tezina vozila i slicno).
Posle ovoga opet treba uzeti i aspekt Aluminija kao potrosaca , koji nabavlja sirovine odakle ? Koristi koje zeljeznice ?
Nije tesko normalnom covjeku shvatiti da je gasenje fabrike , bilo koje fabrike u bilo kojem dijelu BiH veoma losa stvar - po tome jos gore ako je velika fabrika na koju se veze jos dosta industrije.
Isto tako ne vidim neki bunt za dosta preduzeca koja imaju ogromne dugove,i preduzeca koja se sasvim normalno subvencioniraju - tipa GRAS,Zeljeznice... siguran sam da kracom pretragom se moze mnogo duza lista naci.
Sada da predjem ukratko na politicki/etnicki aspekt koji je za dosta ljudi alfa i omega.. znaci ono na cemu se zasniva razlog zivota i postojanja.
To sto je HDZ ili ko vec uspio da u ratu ugura svoje pipke i podobne ljude u fabriku pa onda i da pokrade vjerovatno istu nije razlog za likovanje nad gasenjem fabrike, to je vise uspjeh tog HDZ a jer su natrpali djepove pri tome unistivsi fabriku veoma bitnu za BiH.
Medjutim dali je mogao neki plan biti napravljen sada kada je bilo "stani padni" - da se taj HDZ nogira tj . da se istjeraju uhljebi i podobni na rukovodecim mjestima, da fbih preuzme vodecu ulogu i da se ubaci kompetentan ne politicki menadzment - jasno da je se to moglo... jer pitaj te radnike itd dali bi prihvatili da im djavo preuzme fabriku a da rade ne sumnjam da bi prihvatili.Medjutim kako ocekivati da se takvo nesto desi - kada na drugoj strani vlada opci lopovluk jednak ako ne i veci onom koji provodi HDZ ? Od kojeg interesa da se spasi fabrika ? Jer "drugoj" strani mnogo je velika briga privreda BiH (to imamo priliku gledati koliko godina ? ) da sutra propadne sve nebi ih interesovalo , jedino ako moze njima zavristi sta u djepu e onda se moze "raditi na tome" . Plus na sve to je sto recimo vodecoj Bosnjackog stranci ne pada na pamet da spasava bilo sta.. jer sada imaju i koji poen na ovome tj. radovanje opce ovaca i etnicku euforiju (do neke mjere) svog stada.
Na kraju bi se samo osvrnuo da sta se pisalo ovdje:
SaraFina wrote:Gasiti nego šta. I neka ga u staro gvoždje bace. Pazi molim te 20 000 km plaća direktora.
SaraFina wrote:Pa nije Bošnjo ginuo da bi mu neko jedinu državu dijelio. Nego kome ne odgovara ovakva, put pod noge. Može u susjestvo ponijeti ono blata na opancima ili kamenja koliko u džepove strpa. Toliko.
SaraFina wrote:
Da. Mostar slobodan grad. Ali...
Ode HNK čitav u debeli minus s populacijom. Bošnje ako uđu u AL to znači opstanak i demografsko povećanje.
Ima da se zbiju u Čitluk, Ljubuški, Posušje, Grude i Široki.
Kraj!
zrakomlat wrote:
Ustaše s ceste i krenuše za Sarajevo.
howdy wrote:
Jesi to sam smislio ili ti je neko pomogo hafise skutore stari?
155_mm wrote:koliko li je malo vremena trebalo da se stigne od "srbima, bosnjacima i psima pristup zabranjen" do "ljubi skute begovima sarajskim" i moli se Gospi da te obrezani preuzmu sto prije.

155_mm wrote:koliko li je malo vremena trebalo da se stigne od "srbima, bosnjacima i psima pristup zabranjen" do "ljubi skute begovima sarajskim" i moli se Gospi da te obrezani preuzmu sto prije.

Nivelacija wrote:Vise je degutantno ovo prosjecenje od strane Aluminija..daj sto jeftniju struju izganjaju od bosnjaka a da imaju plate 3000 KM.
Prepametno hrvatsko poduzetnistvo

, treba im udariti na predstavnistva stranih kompanija koja drze(takodjer ratni plijen)..Sto ce u Mostaru sjedista Autocesta, agencije za privatizaciju i jos mnostvo federalnih javnih preduzeca? Premjestaj to tamo gdje ljudi istinski zasluzuju u Zenicki i Tuzlanski kanton..ljude koji su brutalno pokradeni u svim raspodjelama bilo cega u Federaciji.
Nivelacija wrote:Ako ce se zvati ISLAMINIJUM evo i struja odmah halal.
howdy wrote:Volio bih ovog hafisa upoznat, da vidim jel tako kurcevit uzivo kao na forumu.
Smece fasisticko.
Al-Muminijum, bice vam dzuma petkom.
Hajd ne bicuju arapi kao vi sto ste po Dretelju i Heliodromu, bice malo manje dnevnice ali Boze moj. Moze se zivjet i sa 700-750 maraka, a vi ste poznati kao biznismeni, malo smilje, malo duhan, necete vi ni u hali ostat gladni, niste ni do sad

. Robe arapski, nauci bismillu trebace ti.
mO k3 wrote:Izdajice , nema slike cirilcara ili senilnog starca ... dze kristo , karamatic ??
Guadalajara wrote:
Osta im samo Gospa

Dalje da ne citiram, koga interesuje moze lako naci postove slicne ovima.Oni jasno pokazuju stanje , upotrijebit cu rijec uma mada ne znam jeli bas ona primjerena za autore. I ovakvo stanje uma - koje je prisutno na sve tri "strane" jeste garant da situacija naravno nece biti bolja.. apsurd radovanja zatvarnju fabrika i onda vezivanje istog do ratnih sukoba i eksplozija uvreda i soviznizma. Veoma bitno je koliko procenata takvi cine na tim stranama.. jasno je da su oni najglasniji - jer ako ponavljas neku mantru koja nema logicke podloge najbitnije je biti najglasniji (ili podebljavati prve rijeci u tekstu kao onaj drugi forumas

)
Nekako mi uvijek padne na pamet misljenje jednog prijatelja.. koji mi rece da nekako vidi paralelu u ponasanju Bosnjaka (barem onog "udarnog" elementa ) sa ponasanjem Srba u bivsoj Jugoslaviji.. ali da ne zapocinjemo diskusiju oko toga nije tema za to.
Sada znam da ce da krene "aaaajjj krivo ti,juzni , kamenjarski , cetnici ,uzp , rat" itd .. ali naravno da nije tako bilo bi cudno ?