Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Junuz_Juka

#3626 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Junuz_Juka »

Mislim da hoće, jer ono što su banke dostavile jeste transfer sa PayPal-a na tvoj račun. Banka ne vidi koje tebi poslao novac i odakle je došao putem PayPal-a, nego ona zabilježi transakciju kada "spustiš" taj novac na svoj račun
she+

#3627 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by she+ »

e da, koliko tacno radnika firma treba imati da salje MIPove? >=30?

i da, to za broj je presmijesno, odes, predas zahtjev.. zahvale, kazu dodjite iduce hefte izmedju toliko i toliko.. onako, wtf.. ko da mi ga na osnovu licne ne mozes samo dati tu na licu mjesta
Indigont

#3628 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

Junuz_Juka wrote:Mislim da hoće, jer ono što su banke dostavile jeste transfer sa PayPal-a na tvoj račun. Banka ne vidi koje tebi poslao novac i odakle je došao putem PayPal-a, nego ona zabilježi transakciju kada "spustiš" taj novac na svoj račun
Ali imam ja dokaze, isprintam Paypal izvod gdje pise da sam primio pare od Ime i Prezime, ne firma. Otprilike četvrtina uplata mi je takva pa je značajno umanjenje ako se ne bi trebalo plaćati porez na to.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3629 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Indigont wrote:A zna li neko da li se oporezuje novac poslan preko Paypal od fizičkog lica meni kao fizičkom licu? Kad mi pošalje prijatelj iz Njemačke 100 eura ili prijatelj iz Bosne 100 eura?
Generalno da, jer je to priliv iz inostranstva. Veci problem mozes imati, jer ako se dobro sjecam, u BIH nije dozvoljen platni promet koristeci paypal za transakciej unutar zemlje.
she+

#3630 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by she+ »

Indigont wrote:A zna li neko da li se oporezuje novac poslan preko Paypal od fizičkog lica meni kao fizičkom licu? Kad mi pošalje prijatelj iz Njemačke 100 eura ili prijatelj iz Bosne 100 eura?
to bi trebalo ici preko poreza na poklon, koji je razlicit od kantona do kantona :lol:
ja sam neki dan iskopala za KS do ovog novog bilo do 2000 DEM :lol: od jednog lica u toku jedne godine neoporezivo, preko.. odnio me vrag, 10%?
al mislim da treba neki ugovor o poklonu

sa druge strane i za ove ostale prihode valjda treba neki ugovor (o djelu/autorski/nesto..) nejasno mi je kako razlucuju obzirom da niko nema nista
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#3631 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

un1ted wrote: u BIH nije dozvoljen platni promet koristeci paypal za transakciej unutar zemlje.
Koja logika stoji iza ove odredbe? :-) :mrgreen:
DexterTZ

#3632 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

Velkoski wrote:
un1ted wrote: u BIH nije dozvoljen platni promet koristeci paypal za transakciej unutar zemlje.
Koja logika stoji iza ove odredbe? :-) :mrgreen:
U Srbiji je to zato što potkopava domaću valutu.Traže da se koristi domaća valuta.Al ne znam kakave veze to ima za nas jer smo vezani za EUR i kod nas se ništa ne talasa.Koristio ne koristio isto ti je.Kad bi EUR propao propali bi i mi ,BAM ne igra ulogu.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3633 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Pravili smo poslovni model i odustali radi kontradiktornih informacija. Nismo mogli dobiti tačne informacije a tržiste BIH nam je ionako nezanimljivo, pa nismo ni istraživali. Evo npr u Srbiji

https://startit.rs/cargo-paypal-zakon-prekrsaj/
Matris

#3634 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

DexterTZ wrote:
phillie wrote:
Matris wrote:Ja sto vise citam ovo, sve manje znam :D
vida..Da je to sve tako pokriveno onda ne bi ljudi nakon 30 godina rada imali par mejseci radnog staža.Na kraju dobiju otkaz i ni na nebu ni na zemlji.
Kako ni na nebu ni na zemlji, trazice im porezna da plate porez na dohodak retroaktivno. Ovi u propalim drzavnim firmama niko nije placao porez na dohodak :D
she+

#3635 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by she+ »

ovdje pise da se moraju slati MIPovi ako firma ima vise od pet zaposlenika.. al ja kao da sam nekad negdje procitala 30 :D

u svakom slucaju nekad se ipak mora cekati na GIP :D
Indigont

#3636 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

un1ted wrote:
Generalno da, jer je to priliv iz inostranstva. Veci problem mozes imati, jer ako se dobro sjecam, u BIH nije dozvoljen platni promet koristeci paypal za transakciej unutar zemlje.
o sve te ne yeblo, kakva smo mi drzava :shock: :?

Nije dozvoljeno da ja frendu iz BIH u BIH pošaljem 20 eura na Paypal? De majketi nađi mi taj zakon, da se ibretim

Inače spadamo u grupu možda 5 najretardiranijih država koje uopće ne mogu koristiti Paypal Balance i lova se povlaci automatski 1. u mj. htio ne htio. Tako su trazili nasi zakonodavci od Paypala valjda.

Kad imaš $100 na paypal balance i platiš nešto od 20 dolara, balance ostaje isti, a povlači ti sa kartice da plati.
un1ted

#3637 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Nisam dobio nikada konkretan podatak, ali vodeci se da u Srbiji ne mozes, ne bi trebalo ni kod nas. Vezano je za to da placanje mora biti u KM, a na PayPalu nemas KM. Zamršeno...

Moguce da ima više informacija na http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/z ... .47-10.pdf
Kad imaš $100 na paypal balance i platiš nešto od 20 dolara, balance ostaje isti, a povlači ti sa kartice da plati.
Ovo vjerovatno mogu samo zemlje gdje je PayPal povezan sa poreznom, inace bi PayPal bio raj za izbjegavanje poreza. Naplatis od stranca 1.000$ i kupujes sa tim na internetu, a niko ne zna za tvoja primanja.
Indigont

#3638 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

Pa lova se konvertuje ionako u KM kad šalješ sa Paypala na karticu. Ne možeš isplatiti dolare ili eure sa Paypala u BIH. Na bankomatu izlaze samo KM-ovi. Mislim da se smije slati unutar države preko Paypala, pogotovo jer ovo nije platni promet, nego šaljem prijatelju pare ko poklon. Ne plaćam ni dug ni proizvod.
Saka

#3639 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Saka »

Jeste, načelno je tako i mislim da od domaćih eShop-ova traže da plaćanje online bude u KM. Od domaćih platnih online servisa samo Raiffeisen ePay podržava plaćanje u KM.
un1ted

#3640 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Razvodnjavamo temu, ali bilo koje placanje je platni promet. Nije bas tema a i nece ganjati u ovom trenutku unutar zemlje uplate. Eh sada, ako nekome treba dokazati, neka se raspita šta i kako.
Indigont

#3641 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

Pa razumljivo za prodavnice. Nećeš trgovati u eurima, nije 1995-ta. Ali da ja ne mogu poslati 20 dolara frendu iz BIH u BIH preko Paypala, ma hajte molim vas.

Smijem li frendu dati iz ruke u ruku dolare? : )))))
Rimes87

#3642 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Rimes87 »

Indigont wrote:
Smijem li frendu dati iz ruke u ruku dolare? : )))))
Ne, moraš prvo poreznoj prijaviti, ali ako je iznad dvije tisućice markica (za KS) :lol:
Indigont

#3643 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

Repeat after me "I am free"
tester33

#3644 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by tester33 »

ExNihilo wrote:
tester33 wrote:
Matris wrote:Ja sto vise citam ovo, sve manje znam :D
Znaci u Bosni kad neko dobije posao recimo, ko je obveznik poreza na dohodak?

Da li radnik uopste ima pojma jel ovo uplaceno ili nije? Tj, da li poslodavac daje izvjestaj radniku ili kako to ide?
Ako sam ja radio za nekog i pretpostavljao da obavlja svoju obavezu kao poslodavac da plati moje poreze, sta ce se desiti ako ja saznam poslije da on nije ispunjavao tu obavezu da plati moje poreze?
Ako je drzava ovlastila isplatioca da je njegova duznost, da li je moja zakonska duznost da ga kontrolisem? Kako to ide?

Moj team knjigovodja kazu , ako zelis da ZNAS da li su UPLACENI DOPRINOSI svaki mjesec trazi MIP ovjeren pecatom od poreske i na kraju godine GIP isto ovjeren pecatom od poreske Za skracenice sta znaci MIP ili GIP nadji u zakonu ...

Fazon je da MIP i GIP se NE MOGU poslati poreskoj AKO NISU uplaceni DOPRINOSI.... Eto .... sad znate kako da "provjeravate". :wink: :wink: :wink:
Pošalji "timu knjigovođa"

http://www.pufbih.ba/v1/stranica/35

Znaju oni za to ..... ali ja sam napisao za ove "koji ne znaju za internet" a takvih je mnogo :wink: :wink: :wink:
rusmir.ba

#3645 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by rusmir.ba »

Po zakonu ne. To mozes prikazati kao poklon. Procitaj fino u onom.dopisu Porezne i iz Ministarstva. Novac dobijen prodajom preko online platformi se ne oporezuje. Pokloni do 2000KM u KS takodjer. Pusti se ovih strucnjaka na forumu. Fino odes do porezne i kazes ove uplate su pokloni ili prodaja. I vidi sta ce ti oni reci.

Ako kazu plati, ti im poturi dopis pod nos i pitaj po kom clanu Zakona. Naravno, za ovo trebas imati argumente, jer paypal ne daje podatke banci o uplatiocu nego samo prebaci total iznos sa balansa.
Indigont

#3646 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

rusmir.ba wrote:
Po zakonu ne. To mozes prikazati kao poklon. Procitaj fino u onom.dopisu Porezne i iz Ministarstva. Novac dobijen prodajom preko online platformi se ne oporezuje. Pokloni do 2000KM u KS takodjer. Pusti se ovih strucnjaka na forumu. Fino odes do porezne i kazes ove uplate su pokloni ili prodaja. I vidi sta ce ti oni reci.

Ako kazu plati, ti im poturi dopis pod nos i pitaj po kom clanu Zakona. Naravno, za ovo trebas imati argumente, jer paypal ne daje podatke banci o uplatiocu nego samo prebaci total iznos sa balansa.
Mogu isprintati Paypal izvod transakcije. Piše ime prezime i iznos. Fizičko lice mi poslalo npr 200 dolara.
DexterTZ

#3647 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

Indigont wrote:
rusmir.ba wrote:

Mogu isprintati Paypal izvod transakcije. Piše ime prezime i iznos. Fizičko lice mi poslalo npr 200 dolara.
A šta ti je dokaz da je to poklon a ne zarada ? Na paypalu ti sigurno nije naznačeno da ti je to poklon,niti to isto piše na izvodu.Nemoj me pogrešno shvatiti ne želim da te oporezuju radi toga ali kako to njima dokazati?
Indigont

#3648 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

A jbg ne znam ni ja. Valjda ovisi onda od njihove dobre volje hoće li prihvatiti to.
victom

#3649 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

kakva je situacija ?
Last edited by victom on 01/03/2021 03:11, edited 2 times in total.
SanskiBiser

#3650 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by SanskiBiser »

DexterTZ wrote:
Indigont wrote:
A šta ti je dokaz da je to poklon a ne zarada ? Na paypalu ti sigurno nije naznačeno da ti je to poklon,niti to isto piše na izvodu.Nemoj me pogrešno shvatiti ne želim da te oporezuju radi toga ali kako to njima dokazati?

Onaj koji salje ukuca u Note rubriku prilikom slanja da je Poklon/Gift/Donacija, to je sasvim dovoljno i vidi se na izvodu...
Post Reply