Novak20 wrote:horkesh wrote:
Siguran sam da dobro znaš da se u medijima koje ti najviše konzumiraš pojam "velikobošnjačka politika" koristi daleko češće, da ne kažem ekskluzivno, a definitivno ne misle na pripajanje Sandžaka već je obično definišu kao "ovladavanje Federacijom".
Zar je baš bitno koje medije "konzumiram" kad mi to svaki put nabijaš na nos ? Jednako čitam sve vezano za BiH, neke me teme zanimaju više, neke manje, nešto prihvatim, nešto ne. Ono što je bitno je da ja ne griješim u upotrebi pridjeva bošnjačka i velikobošnjačka i nisam u stanju jednoumlja i slijepog podržavanja jednog medija odnosno jedne strane.
Čitaš ti sve strane, ali, kako bih to rekao, s predumišljajem. Čim Dnevnik izbaci nešto o "bošnjačkom zetu u OHR-u", ti to upotrijebiš ovdje istog dana. Ditto za Gudeljeve konsocijacije i tome slično.
Kao primjer, dobro se sjećam kada si rekao da Komšić želi da Hrvatima ukine konstitutivnost i citirao Dnevnikov tekst koji to, zaista, ističe u naslovu:
Čak ni oni, međutim, nisu još spali na to da lažiraju tekst same izjave, mada ih obavezno komentiraju (moram ovdje podsjetiti da komentar i kolumna postoje kao poseban oblik medijskog izražaja, a posao novinara nije da komentariše vijesti, nego da predoči informacije i prepusti čitaocu da sam donese svoje zaključke) pa tako u tekstu lijepo stoji da se čovjek zalaže za generalno odbacivanje konstitutivnosti kao principa organizacije države. Ovu nebulozu iz naslova "ali nažalost Bošnjaci ne mogu sami" ne treba ni komentarisati. Ipak, oni su to stavili u naslov kao da je to Komšić zaista rekao. Bukvalno su čovjeku stavili riječi u usta koje nije izgovorio, to na ovim prostorima još samo Informer radi. Ti si, naivno, tome povjerovao.
To je samo jedan primjer.
Novak20 wrote:horkesh wrote:Nije to ni bitno, promašio si suštinu, a to je da postoji politika koju zagovara SDA i postoji politika koju zagovaraju građanske/ljevičarske stranke. Neustavni izbor ovog predsjedavajućeg OV (a on nije jedini i svi su u općinama gdje vlada SDA) je očit primjer.
Par stranica prije ove pozvao sam se na ovaj članak po kojem postoji pet političkih vizija BiH. Kako objasniti političko okupljanje zagovornika tri od tih pet radi ostvarenja nekoga cilja poput tužbi ili Prijedloga Zakona o izbornim jedinicama ? Kako objasniti u praksi ostvarenu koaliciju SDP, SDA, HSP i NSRB 2010. ?
http://www.prometej.ba/clanak/copy-past ... u-bih-3643
Što se tiče izbora predsjedavajućih OV, bilo je toga i u općinama gdje vlada ili je vladao SDP (da ne tražim primjer).
Sve kontra HDZ-a, ne vidim šta je tu neshvatljivo. Isto kao što se danas okupljaju koalicije kontra SDA.
Novak20 wrote:horkesh wrote:Bošnjačka politika" ne postoji. Nikakav put majorizacije Hrvata nije izabran. Ko ga je izabrao? Kada? Gdje? Ko je ikada to izjavio? Tamo gdje HDZ ima više od 51 posto vlasti, ne pitaju nikog drugog ni za šta, rade šta hoće, a kad su sami preglasani, na primjer, u Jajcu - onda se odjednom vade termini poput "preglasavanja" i "majorizacije".
Teško mi je povjerovati da HDZ jednako uspijeva prepasti sopstveni narod 2018. godine izmišljenim prijetnjama kao i 1993. godine, ali ipak uspijevaju. Tada su, ko se sjeća, prepadali Hrvate planovima "ovladavanja Srednjom Bosnom" tako što će naseliti Srebreničane. Naravno, HDZ je i tada jedno pričao, a drugo radio, pa je, u isto vrijeme, zahtijevao pretpočinjavanje svih jedinica Armije RBiH HVO-u, u ostalo ne moramo ulaziti.
Apsolutno sam za to da se nađe način da se bh. Hrvati ugodnije osjećaju u svojoj domovini, kao i da se nađe kompromis oko svega.
Apsolutno sam protiv da se nastavi SDA-ovska politika popuštanja i saginjanja HDZ-u u svakoj prilici kako bi se nahranila armija budžetlija.
Smiješna je tvrdnja da bošnjačka politika ne postoji ako svi njeni ciljevi i izvođači nisu javno objelodanjeni. Dovoljno je vidjeti šta ko (ne)organizovano radi, a ne šta ko priča ili još bolje o čemu se šuti. Dakle, niko Edimu ne može zabraniti da se izjasni kao Hrvat koji predstavlja 23 Hrvata BPK naspram jednog predstavnika PK sa 36.000 Hrvata ili Harisu da bude Srbin ali su rezultat kukavičja jaja u DN F BiH koja istiskuju predstavnike H/S birane H/S glasovima.
Ovo što ti pričaš za Jajce, vrijedi li za Mostar u kojem su Hrvati većina ?
Mostar je, kao što vjerovatno znaš, grad-slučaj i takav je još od potpisivanja Washingtonskog sporazuma. Stolac je daleko bolje mjesto za poređenje u kontekstu slučaja kojeg sam spomenuo, a koji se desio u Jajcu.
Novak20 wrote:Umjesto da su se sve etničke/nacionalne politike okrenule uspostavljanju pravne države u svim segmentima, dobili smo nastavak provođenja ratnih ciljeva u miru i natezanja oko političkog i interesnog pozicioniranja.
Pft. Kao što sam već ponovio već ne znam koliko puta, pravno nasilje i namjerno kršenje Ustava i odluka Ustavnog suda BiH, sada već decenijama, je neminovno moralo dovesti do sadašnjeg stanja. Kada se te odluke ignorišu bez ikakvih posljedica, pitanje je vremena bilo kada će se ignorisati i druge. Tako je bilo i s referendumom u RS-u pa i s ilegalnim imenovanjima predsjedavajućim raznih općinskih vijeća. BTW zanimljivo kako HDZ-u referendum nije smetao, bez obzira što ga je Ustavni sud BiH zabranio. Odlučili su se boriti za "državu" tek kada su mislili da odluka ide njima u korist. A, realno, i ne ide baš.
Novak20 wrote:Što se plašenja naroda tiče, nema potrebe da se priča o ratu. Dovoljno je da se vide arapska naselja i najnovije Bakirovo zalaganje da državljani Katara mogu biti vlasnici nekretnina u BiH ili da se u miru ubica Hrvata koji je priznao zločin pusti na slobodu zbog proceduralne greške ili da se politika poziva na popis iz 1991. i zastupljenost prema njemu a u upravu "svog kantona" od 100 službenika primi 98 "svojih". Mislim da skoro svi Bošnjaci takve stvari osuđuju ali se one događaju i ponavljaju.
Stoga HDZ i HNS nemaju potrebu prepadati narod koji za njih glasa. Narod je svjestan svog položaja u BiH i toga da se politička volja hrvatskog naroda gazi gdje god je to moguće.
Sve ovo što si nabrojao se može direktno pripisati SDA-u, a donekle i SDP-u kad je kantonalna politika u pitanju (mada oni obično imaju dovoljno nebošnjaka u svojim redovima da ispoštuju procedure zapošljavanja).
S druge strane, bez obzira što je SDA direktno odgovorna za sve to, SDA je i dalje za HDZ - kao što su i rekli nakon izbora - najpoželjniji partner u vlasti.
A i odlično dođu za prepadanje svog naroda koji ove stvari ili ne zna ili se pravi da ne zna.
Novak20 wrote:I ja sam za kompromis i protiv ucjenjivanja HDZ ali se bojim da je kasno za pozitivne iskorake, prijeko potreban kompromis i dogovorne promjene Ustava i IZ BiH. Inzkova trećina u DN F BiH, njegovo lobiranje u interesu bošnjačke politike oko implementacije izbornih rezultata, tri mandata nametnutog uhljeba i nehljeba pa sad i Cerićev poziv na okupljanje oko bosanskog nacionalnog i državnog cilja mi nekako govore da se ide u pravcu zacrtanom 1998. i započetom apelacijama rahmetli A.I. na Ustave BiH i F BiH.
Pojma nemam o kakvom Cerićevom pozivu govoriš, ti izgleda pratiš te opskurne portale malo previše. Rekao sam ti već, Faktor = SDA, Avaz = SBB, a i pola ostalih portalčića se može svrstati pod neku stranku. Kome je, pobogu, Cerić danas relevantnan? Je li izabran igdje? Dok, recimo, Karamatić sjedi u Domu naroda kao delegat hrvatskog naroda.
Elem, zaboravljaš spomenuti pokušaj samouprave i koaliciju Dodik-Čović koja traje već, evo, 12 godina. Kao i njihov zajednički prijedlog da se FBiH - ne BiH, ne smije se dirati u RS, nego samo FBiH - podijeli, ni više ni manje, nego na četiri dijela.
Zaboravljaš i da se u HDZ-ovskim mjestima divljački psuje ova država, a potom to HDZ-ovski mediji opravdavaju. Zaboravljaš da se konstantno govori kako Bošnjaci svojataju BiH i kako je ovo zemlja tri naroda, a u HDZ-ovskim područjima zastavu BiH možeš vidjeti samo ispred zgrade općine, ako i tamo. Zaboravljaš i da se ponosi time da se ne navija za Bosnu i Hercegovinu.
Zaboravljaš "bošnjački jezik", "Hercegbosansku županiju", zaboravljaš na skandal s Markom Radićem i njegovo prepuštanje Hrvatskoj, zaboravljaš brojne zločince koji se kriju u Hrvatskoj bez ikakve brige. Zaboravljaš presuđene ratne zločince s kojima se slika i koje se slavi.
Zaboravljaš i to da je Čović, još pred kamerom, izjavio da građanska država znači islamska država. WTF?!
Zaboravljaš, ili ne znaš, da se u Kiseljaku hvale time da je tamo kuna platežno sredstvo, zaboravljaš dvije škole pod jednim krovom, zaboravljaš da se u Jajcu i dalje izdaju svjedočanstva s grbom Herceg-Bosne. Pardon, to je zastava hrvatskog naroda, kad se neko pobuni. Kad je dijete nacrta u školi, onda naravno da se Dnevnik hvali kako dijete zna zastavu svoje domovine.
Zaboravljaš da je HDZ u svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona ubacio i Mostar, i Predsjedništvo BiH, iako oni nisu ni pomenuti u presudi po Ljubićevoj apelaciji te da se od tog prijedloga nije odmakao ni milimetra. Zaboravljaš i da su se složili saslušati Venecijansku komisiju, koja je već rekla, konkretno, da je izmjena Izbornog zakona sasvim prihvatljiva ako se doda onaj stavak "... ako je takav predstavnik izabran u skupštinu kantona".
Da ne nabrajam dalje, a nisam se ni dotakao rata.
Nije ni svaki probosansko maslo za ramazana. Grozim se, također, Srbina Harisa i Hrvata Edina i mislim da se za to treba naći rješenje. Generalno, mislim da se rješenje uvijek može naći, ukoliko postoji volja.
Ali okriviti baš Inzka i probosanski blok, Komšića i Alijine apelacije za sve... pa nismo djeca.
Kao što rekoh, volio bih da se može naći način da se bh. Hrvati osjećaju ugodno u svojoj domovini. Ja sam za svaki konstruktivni prijedlog, nisam ni protiv popisa iz 2013. godine, nisam ni protiv HDZ-ovskog prijedloga popune Doma naroda FBiH. Ko ga šiša, ako Hrvati hoće da HDZ nad njima vječno vlada, ko sam ja da se bunim? Ali to i dalje ne znači da tom neprikosnovenom pozicijom unutar hrvatskog naroda oni trebaju biti u poziciji da uvijek i jedino koče i blokiraju na federalnom i državnom nivou.
Osnovni problem, po meni, je što HDZ današnje generacije već od malih nogu uči da ovo NIJE njihova domovina. Ne zbog svega toga što si ti naveo, već, prosto, zato što je Hrvatska, ne BiH, njihova svetinja i "prva domovina", što reče Čovke, onako kako ni Srbima u RS-u Srbija nije.
Sumnjam da će se to promijeniti, sve i da svane treći. Dapače.