Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post Reply
Hafis

#3626 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

LSD wrote:
Hafis wrote:I onda kažu ja šovinist.
Sva sreća pa se u ovim i sličnim slučajevima radi o bilbord šovinizmu...
Eki šovinista :lol:

Navedi jednog ponoljetnog hrvata, a da nije zaposlen u Sarajevu. Pri tome da nije u penziji, jasno.
Ne možeš ga navesti, jer ne postoji takav....jel kakav konkurs, dođe ih par i odmah dobijaju posao po nacionalnom kljucu....a bošnje na biroe, normalno.

Al zato kukaju o ugroženosti vec 20 godina :lol: namazana politika.
Izgleda imamo ishemijsko područje u temporalnom režnju. Neki kažu da preparati poput Ginko Forte u velikoj mjeri povoljno utječu na kortikalnu cirkulaciju, mada sam mišljenja je to čisto otimanje para od ljudi. Znači prvo uraditi MRI, ustanoviti lokaciju i opseg promjena i onda gledati odrediti najpovoljniji način tretmana.
Ali ipak da te podsjetim, kažu da je među ostalim intelektualnim aktivnostima i stimulacija na sjećanje jedan od najboljih nemedikamentoznih pristupa tretmanu. Pa da probamo:
LSD wrote:
Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima (tj. domacim UZP-ovcima)
Znam, sada ćeš reći da pod terminom ''BH Hrvatima'' s kojim si ih izjednačio s UZP-ovcima, nisi mislio na BH Hrvate, već samo na one zločince što su u Hagu...je li tako?

Malo moraš poraditi na verbalizaciji, sadržajnosti, jer te netko može pogrešno razumijeti.
horkesh

#3627 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by horkesh »

Novak20 wrote:
horkesh wrote:
Siguran sam da dobro znaš da se u medijima koje ti najviše konzumiraš pojam "velikobošnjačka politika" koristi daleko češće, da ne kažem ekskluzivno, a definitivno ne misle na pripajanje Sandžaka već je obično definišu kao "ovladavanje Federacijom".
Zar je baš bitno koje medije "konzumiram" kad mi to svaki put nabijaš na nos ? Jednako čitam sve vezano za BiH, neke me teme zanimaju više, neke manje, nešto prihvatim, nešto ne. Ono što je bitno je da ja ne griješim u upotrebi pridjeva bošnjačka i velikobošnjačka i nisam u stanju jednoumlja i slijepog podržavanja jednog medija odnosno jedne strane.
Čitaš ti sve strane, ali, kako bih to rekao, s predumišljajem. Čim Dnevnik izbaci nešto o "bošnjačkom zetu u OHR-u", ti to upotrijebiš ovdje istog dana. Ditto za Gudeljeve konsocijacije i tome slično.

Kao primjer, dobro se sjećam kada si rekao da Komšić želi da Hrvatima ukine konstitutivnost i citirao Dnevnikov tekst koji to, zaista, ističe u naslovu:
Željko Komšić: Oduzeo bih Hrvatima konstitutivnost, ali nažalost Bošnjaci ne mogu sami mijenjati ustav

https://www.dnevnik.ba/vijesti/zeljko-k ... -mogu-sami
Čak ni oni, međutim, nisu još spali na to da lažiraju tekst same izjave, mada ih obavezno komentiraju (moram ovdje podsjetiti da komentar i kolumna postoje kao poseban oblik medijskog izražaja, a posao novinara nije da komentariše vijesti, nego da predoči informacije i prepusti čitaocu da sam donese svoje zaključke) pa tako u tekstu lijepo stoji da se čovjek zalaže za generalno odbacivanje konstitutivnosti kao principa organizacije države. Ovu nebulozu iz naslova "ali nažalost Bošnjaci ne mogu sami" ne treba ni komentarisati. Ipak, oni su to stavili u naslov kao da je to Komšić zaista rekao. Bukvalno su čovjeku stavili riječi u usta koje nije izgovorio, to na ovim prostorima još samo Informer radi. Ti si, naivno, tome povjerovao.

To je samo jedan primjer.
Novak20 wrote:
horkesh wrote:Nije to ni bitno, promašio si suštinu, a to je da postoji politika koju zagovara SDA i postoji politika koju zagovaraju građanske/ljevičarske stranke. Neustavni izbor ovog predsjedavajućeg OV (a on nije jedini i svi su u općinama gdje vlada SDA) je očit primjer.
Par stranica prije ove pozvao sam se na ovaj članak po kojem postoji pet političkih vizija BiH. Kako objasniti političko okupljanje zagovornika tri od tih pet radi ostvarenja nekoga cilja poput tužbi ili Prijedloga Zakona o izbornim jedinicama ? Kako objasniti u praksi ostvarenu koaliciju SDP, SDA, HSP i NSRB 2010. ?
http://www.prometej.ba/clanak/copy-past ... u-bih-3643
Što se tiče izbora predsjedavajućih OV, bilo je toga i u općinama gdje vlada ili je vladao SDP (da ne tražim primjer).
Sve kontra HDZ-a, ne vidim šta je tu neshvatljivo. Isto kao što se danas okupljaju koalicije kontra SDA.
Novak20 wrote:
horkesh wrote:Bošnjačka politika" ne postoji. Nikakav put majorizacije Hrvata nije izabran. Ko ga je izabrao? Kada? Gdje? Ko je ikada to izjavio? Tamo gdje HDZ ima više od 51 posto vlasti, ne pitaju nikog drugog ni za šta, rade šta hoće, a kad su sami preglasani, na primjer, u Jajcu - onda se odjednom vade termini poput "preglasavanja" i "majorizacije".

Teško mi je povjerovati da HDZ jednako uspijeva prepasti sopstveni narod 2018. godine izmišljenim prijetnjama kao i 1993. godine, ali ipak uspijevaju. Tada su, ko se sjeća, prepadali Hrvate planovima "ovladavanja Srednjom Bosnom" tako što će naseliti Srebreničane. Naravno, HDZ je i tada jedno pričao, a drugo radio, pa je, u isto vrijeme, zahtijevao pretpočinjavanje svih jedinica Armije RBiH HVO-u, u ostalo ne moramo ulaziti.

Apsolutno sam za to da se nađe način da se bh. Hrvati ugodnije osjećaju u svojoj domovini, kao i da se nađe kompromis oko svega.

Apsolutno sam protiv da se nastavi SDA-ovska politika popuštanja i saginjanja HDZ-u u svakoj prilici kako bi se nahranila armija budžetlija.
Smiješna je tvrdnja da bošnjačka politika ne postoji ako svi njeni ciljevi i izvođači nisu javno objelodanjeni. Dovoljno je vidjeti šta ko (ne)organizovano radi, a ne šta ko priča ili još bolje o čemu se šuti. Dakle, niko Edimu ne može zabraniti da se izjasni kao Hrvat koji predstavlja 23 Hrvata BPK naspram jednog predstavnika PK sa 36.000 Hrvata ili Harisu da bude Srbin ali su rezultat kukavičja jaja u DN F BiH koja istiskuju predstavnike H/S birane H/S glasovima.

Ovo što ti pričaš za Jajce, vrijedi li za Mostar u kojem su Hrvati većina ?
Mostar je, kao što vjerovatno znaš, grad-slučaj i takav je još od potpisivanja Washingtonskog sporazuma. Stolac je daleko bolje mjesto za poređenje u kontekstu slučaja kojeg sam spomenuo, a koji se desio u Jajcu.
Novak20 wrote:Umjesto da su se sve etničke/nacionalne politike okrenule uspostavljanju pravne države u svim segmentima, dobili smo nastavak provođenja ratnih ciljeva u miru i natezanja oko političkog i interesnog pozicioniranja.
Pft. Kao što sam već ponovio već ne znam koliko puta, pravno nasilje i namjerno kršenje Ustava i odluka Ustavnog suda BiH, sada već decenijama, je neminovno moralo dovesti do sadašnjeg stanja. Kada se te odluke ignorišu bez ikakvih posljedica, pitanje je vremena bilo kada će se ignorisati i druge. Tako je bilo i s referendumom u RS-u pa i s ilegalnim imenovanjima predsjedavajućim raznih općinskih vijeća. BTW zanimljivo kako HDZ-u referendum nije smetao, bez obzira što ga je Ustavni sud BiH zabranio. Odlučili su se boriti za "državu" tek kada su mislili da odluka ide njima u korist. A, realno, i ne ide baš.
Novak20 wrote:Što se plašenja naroda tiče, nema potrebe da se priča o ratu. Dovoljno je da se vide arapska naselja i najnovije Bakirovo zalaganje da državljani Katara mogu biti vlasnici nekretnina u BiH ili da se u miru ubica Hrvata koji je priznao zločin pusti na slobodu zbog proceduralne greške ili da se politika poziva na popis iz 1991. i zastupljenost prema njemu a u upravu "svog kantona" od 100 službenika primi 98 "svojih". Mislim da skoro svi Bošnjaci takve stvari osuđuju ali se one događaju i ponavljaju.
Stoga HDZ i HNS nemaju potrebu prepadati narod koji za njih glasa. Narod je svjestan svog položaja u BiH i toga da se politička volja hrvatskog naroda gazi gdje god je to moguće.
Sve ovo što si nabrojao se može direktno pripisati SDA-u, a donekle i SDP-u kad je kantonalna politika u pitanju (mada oni obično imaju dovoljno nebošnjaka u svojim redovima da ispoštuju procedure zapošljavanja).

S druge strane, bez obzira što je SDA direktno odgovorna za sve to, SDA je i dalje za HDZ - kao što su i rekli nakon izbora - najpoželjniji partner u vlasti.

A i odlično dođu za prepadanje svog naroda koji ove stvari ili ne zna ili se pravi da ne zna.
Novak20 wrote:I ja sam za kompromis i protiv ucjenjivanja HDZ ali se bojim da je kasno za pozitivne iskorake, prijeko potreban kompromis i dogovorne promjene Ustava i IZ BiH. Inzkova trećina u DN F BiH, njegovo lobiranje u interesu bošnjačke politike oko implementacije izbornih rezultata, tri mandata nametnutog uhljeba i nehljeba pa sad i Cerićev poziv na okupljanje oko bosanskog nacionalnog i državnog cilja mi nekako govore da se ide u pravcu zacrtanom 1998. i započetom apelacijama rahmetli A.I. na Ustave BiH i F BiH.
Pojma nemam o kakvom Cerićevom pozivu govoriš, ti izgleda pratiš te opskurne portale malo previše. Rekao sam ti već, Faktor = SDA, Avaz = SBB, a i pola ostalih portalčića se može svrstati pod neku stranku. Kome je, pobogu, Cerić danas relevantnan? Je li izabran igdje? Dok, recimo, Karamatić sjedi u Domu naroda kao delegat hrvatskog naroda.

Elem, zaboravljaš spomenuti pokušaj samouprave i koaliciju Dodik-Čović koja traje već, evo, 12 godina. Kao i njihov zajednički prijedlog da se FBiH - ne BiH, ne smije se dirati u RS, nego samo FBiH - podijeli, ni više ni manje, nego na četiri dijela.

Zaboravljaš i da se u HDZ-ovskim mjestima divljački psuje ova država, a potom to HDZ-ovski mediji opravdavaju. Zaboravljaš da se konstantno govori kako Bošnjaci svojataju BiH i kako je ovo zemlja tri naroda, a u HDZ-ovskim područjima zastavu BiH možeš vidjeti samo ispred zgrade općine, ako i tamo. Zaboravljaš i da se ponosi time da se ne navija za Bosnu i Hercegovinu.

Zaboravljaš "bošnjački jezik", "Hercegbosansku županiju", zaboravljaš na skandal s Markom Radićem i njegovo prepuštanje Hrvatskoj, zaboravljaš brojne zločince koji se kriju u Hrvatskoj bez ikakve brige. Zaboravljaš presuđene ratne zločince s kojima se slika i koje se slavi.

Zaboravljaš i to da je Čović, još pred kamerom, izjavio da građanska država znači islamska država. WTF?!

Zaboravljaš, ili ne znaš, da se u Kiseljaku hvale time da je tamo kuna platežno sredstvo, zaboravljaš dvije škole pod jednim krovom, zaboravljaš da se u Jajcu i dalje izdaju svjedočanstva s grbom Herceg-Bosne. Pardon, to je zastava hrvatskog naroda, kad se neko pobuni. Kad je dijete nacrta u školi, onda naravno da se Dnevnik hvali kako dijete zna zastavu svoje domovine.

Zaboravljaš da je HDZ u svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona ubacio i Mostar, i Predsjedništvo BiH, iako oni nisu ni pomenuti u presudi po Ljubićevoj apelaciji te da se od tog prijedloga nije odmakao ni milimetra. Zaboravljaš i da su se složili saslušati Venecijansku komisiju, koja je već rekla, konkretno, da je izmjena Izbornog zakona sasvim prihvatljiva ako se doda onaj stavak "... ako je takav predstavnik izabran u skupštinu kantona".

Da ne nabrajam dalje, a nisam se ni dotakao rata.

Nije ni svaki probosansko maslo za ramazana. Grozim se, također, Srbina Harisa i Hrvata Edina i mislim da se za to treba naći rješenje. Generalno, mislim da se rješenje uvijek može naći, ukoliko postoji volja.

Ali okriviti baš Inzka i probosanski blok, Komšića i Alijine apelacije za sve... pa nismo djeca.

Kao što rekoh, volio bih da se može naći način da se bh. Hrvati osjećaju ugodno u svojoj domovini. Ja sam za svaki konstruktivni prijedlog, nisam ni protiv popisa iz 2013. godine, nisam ni protiv HDZ-ovskog prijedloga popune Doma naroda FBiH. Ko ga šiša, ako Hrvati hoće da HDZ nad njima vječno vlada, ko sam ja da se bunim? Ali to i dalje ne znači da tom neprikosnovenom pozicijom unutar hrvatskog naroda oni trebaju biti u poziciji da uvijek i jedino koče i blokiraju na federalnom i državnom nivou.

Osnovni problem, po meni, je što HDZ današnje generacije već od malih nogu uči da ovo NIJE njihova domovina. Ne zbog svega toga što si ti naveo, već, prosto, zato što je Hrvatska, ne BiH, njihova svetinja i "prva domovina", što reče Čovke, onako kako ni Srbima u RS-u Srbija nije.

Sumnjam da će se to promijeniti, sve i da svane treći. Dapače.
LSD

#3628 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by LSD »

Hafis wrote:
LSD wrote:
Znam, sada ćeš reći da pod terminom ''BH Hrvatima'' s kojim si ih izjednačio s UZP-ovcima, nisi mislio na BH Hrvate, već samo na one zločince što su u Hagu...je li tako?

Malo moraš poraditi na verbalizaciji, sadržajnosti, jer te netko može pogrešno razumijeti.
Ovo je dio foruma o politici. Pricamo o politici.
Dakle, pricamo o HDZu (saucesnicima na agresiju domovine u kojoj živiš i baštinicima uzp politike) - a oni su ti koji su politicka volja i predstavnici hrvatskog naroda.
Namjerno kažem naroda, pošto se oni po uzoru na srbe ne vole nazivati građanima, vec narodima.
Hafis

#3629 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

LSD wrote:
Hafis wrote:
LSD wrote:

Ovo je dio foruma o politici. Pricamo o politici.
Dakle, pricamo o HDZu (saucesnicima na agresiju domovine u kojoj živiš i baštinicima uzp politike) - a oni su ti koji su politicka volja i predstavnici hrvatskog naroda.
Čini mi se da ne pričamo o HDZ-u već o BH Hrvatima koje si gore nazvao domaćim UZP-ejcima. Pa ne misliš valjda da se meni sada možeš vaditi s tom seoskom vadionom. Pa valjda vidiš što si gore napisao..Šta ima veze, ne voliš Hrvate, a pretpostravljam ni Srbe i boli te ćuna. Nisi ni prvi ni zadnji takav...Ali nemoj mi se sada nepotrebno vaditi... šta ima veze, takav si kakav si, ta neću te kući voditi.
Namjerno kažem naroda, pošto se oni po uzoru na srbe ne vole nazivati građanima, vec narodima
Stvarno baš čudno, i to veliš po uzoru na Srbe. Znači narod koji vole da ga zovu njegovim imenom, umjesto da ga k'o sav pošten svijet nazivaju građanima. E jebote teorije....mogao bi u nadrealistima glumiti doktora Ćimića.
LSD

#3630 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by LSD »

Hafis wrote:
Namjerno kažem naroda, pošto se oni po uzoru na srbe ne vole nazivati građanima, vec narodima
Stvarno baš čudno, i to veliš po uzoru na Srbe. Znači narod koji vole da ga zovu njegovim imenom, umjesto da ga k'o sav pošten svijet nazivaju građanima. E jebote teorije....mogao bi u nadrealistima glumiti doktora Ćimića.
Apsolutno po uzoru na srbe. Valjda i sam vidiš koliko se furaju na srbe u svakom pogledu.
Hrvatu je najbitnije da je hrvat, po mogucnosti mega hrvat, dakle to je prvo i najbitnije...pa tek onda ostalo tipa: posao, familija, životni standard, brak, djeca i tako te neke nebitne sitnice.
Biti što veci hrvat (ili srbin, nebitno) - e to je prava stvar...to je omiljena disciplina koja donosi priznanje i ugled u društvu.
Hafis

#3631 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

LSD wrote:
Hafis wrote:
Apsolutno po uzoru na srbe. Valjda i sam vidiš koliko se furaju na srbe u svakom pogledu.
Hrvatu je najbitnije da je hrvat, po mogucnosti mega hrvat, dakle to je prvo i najbitnije...pa tek onda ostalo tipa: posao, familija, životni standard, brak, djeca i tako te neke nebitne sitnice.
Biti što veci hrvat (ili srbin, nebitno) - e to je prava stvar...to je omiljena discilplina koja donosi priznje i ugled u društvu.
Izgleda imamo na forumu samoukog sociologa-amatera, uža specijalnost kroatistika. Jebote, kao da si 40 godina života proveo družeći se s ljudima na relaciji Varaždin - Dubrovnik. Mislim ovo ''družeći se'' shvati kao stilski izražaj.
LSD

#3632 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by LSD »

Hafis wrote: Izgleda imamo na forumu samoukog sociologa, uža specijalnost kroatistika. Jebote, kao da si 40 godina života proveo družeći se s ljudima na relaciji Varaždin - Dubrovnik. Mislim ovo ''družeći se'' shvati kao stilski izražaj.
Ma kakvi, šta ti je.... ne treba biti nikakav sociolog kroatistike, vec obicni laik da bi se shvatilo koliko se furaju na srbe.
Copy- paste srbovanja....samo što croati ubacuju neke svoje elemente mitomanije, pošto srbi vec imaju svoje.
Međugorje, gospa, predziđe kršćanstva, blajburg ovo ono....a kod ovih kosovski boj, kosovo, srpski ustanci, gorski vijenac itd
Sve je to u pet deka, ali ista furka na nebeske narode.
Maraschino

#3633 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Maraschino »

@Hafise, odma to u filter. :pliska:
Hafis

#3634 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

LSD wrote:
Hafis wrote: Izgleda imamo na forumu samoukog sociologa, uža specijalnost kroatistika. Jebote, kao da si 40 godina života proveo družeći se s ljudima na relaciji Varaždin - Dubrovnik. Mislim ovo ''družeći se'' shvati kao stilski izražaj.
Ma kakvi, šta ti je.... ne treba biti nikakav sociolog kroatistike, vec obicni laik da bi se shvatilo koliko se furaju na srbe.
Copy- paste srbovanja....samo što croati ubacuju neke svoje elemente mitomanije, pošto srbi vec imaju svoje.
Međugorje, gospa, predziđe kršćanstva, blajburg ovo ono....a kod ovih kosovski boj, kosovo, srpski ustanci, gorski vijenac itd
Sve je to u pet deka, ali ista furka na nebeske narode.
Izgleda imamo i kompleks niže vrijednosti prema Srbima...Neka te to ne zabrinjava, to je već ionako kolektivna pojava.
Dobra je stvar što će vremenom izgubiti na svom intenzitetu...vrijeme i bilbordi čuda rade.
LSD

#3635 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by LSD »

Ako im kažeš da su jeftina kopija srba, onda konstatuju da neko ima kompleks prema srbima :lol: :lol:
Sjajan štos :thumbup:
Hafis

#3636 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

LSD wrote:Ako im kažeš sa su jeftina kopija srba, onda konstatuju da neko ima kompleks prema srbima :lol: :lol:
Kao što rekoh gore.
LSD

#3637 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by LSD »

Hafis wrote:
LSD wrote:Ako im kažeš sa su jeftina kopija srba, onda konstatuju da neko ima kompleks prema srbima :lol: :lol:
Kao što rekoh gore.
To ne mijenja cinjenice da ste jeftina kopija srba.
De boldiraj još koji put srbe, ono reda radi :nargila:
Hafis

#3638 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Vego Kant, da se vratimo na inkriminirajuću rečenicu:
LSD wrote:
Za razliku od Srba gdje je činjenica da postoji zavidna razina kompleksa niže vrijednosti, u ovom slučaju radi se o mržnji. To je općepoznata činjenica koja se uglavnom ne iznosi javno, ali ne beri brigu - postoji jasna svijest o njoj.
Vidiš, nisi samo ti sociolog amater :)
Point.

#3639 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Point. »

Filterom ga Afise.
LSD

#3640 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by LSD »

Hafis wrote:Vego Kant, da se vratimo na inkriminirajuću rečenicu:
LSD wrote:
Za razliku od Srba gdje je činjenica da postoji zavidna razina kompleksa niže vrijednosti, u ovom slučaju radi se o mržnji. To je općepoznata činjenica koja se uglavnom ne iznosi javno, ali ne beri brigu - postoji jasna svijest o njoj.
Realno, srbi su vam nabili žešće komplekse niže vrijednosti, pokušavate ih imitirati, ali opet nekako slabo ide to kopiranje. Morate se jace potruditi. Posebno Dragan Čovke i njegova uzp bratija.
Hafis

#3641 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

LSD wrote:
Hafis wrote:Vego Kant, da se vratimo na inkriminirajuću rečenicu:
LSD wrote:
Realno, srbi su vam nabili žešće komplekse niže vrijednosti, pokušavate ih imitirati, ali opet nekako slabo ide to kopiranje. Morate se jace potruditi. Posebno Dragan Čovke i njegova uzp bratija.
Au stari, moram ti ići.
Pripremi se za sutra malo bolje, pa da te babo malo propita.
Vrtiš mi se u tri rečenice, i bojim se izgustirat ću te, a onda možeš qurcu svirati.

P.S.
Eto @pointa. Možeš malo ljudikati sa njim o bauštelama, a možeš bogami slobodno s njim o tim tvojim kompleksima, i on ti je tu negdje... samo mu nipošto ne okreći leđa da si jadan ....brz je na ćuni k'o Doc Holiday :run:
LSD

#3642 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by LSD »

Hajd važi, naleti ovih dana da nas propituješ.

I poselami raju u ljubuškom :kiss:
Novak20

#3643 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

BHCluster wrote: Sta ce drugo? @Novak pravda slavljenje osudjenog ratnog zlocinca u Mostaru zlocinom i da odvrati paznju od cinjenice da je Sud u RH ukinuo dio presude koja se odnosi na UZP.
Ne pravdam nikoga, ne skrećem pažnju, nego se čudim otkud potreba da se na temi "Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima" zalijepi link bez komentara koji se tiče podrške osuđenom ratnom zločincu Hrvatu. Kad već pričamo o bošnjačkoj politici samo ukazujem činjenicu na postojanje duplog standarda bošnjačke politike prema ratnim ubicama u uniformi. Počevši od Suda koji ubistvo u Fojnici tretira kao civilno "ubistvo u krčmi", četiri pomilovanja od kojih su tri od glavnog u državi pa do finansijske pomoći boračkih udruženja iz budžeta države nakon zatvora. Pametno je što sve to prođe bez transparenata podrške koja objektivno postoji kada je u pitanju vlastiti zločinac. Dupli standard, ništa drugo, a sve po zakonu.

Ako je prebacivanje ratnog zločinca u RH i oslobađanje od dijela kazne i sudske presude mimo zakona, učesnike iz BiH se može odnosno mora tužiti i kazniti primjereno zakonu.
decembar2017

#3644 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by decembar2017 »

I to u kraju gdje je kra-de-ze na vlasti vec 27 godina, a Covic vec 12 godina zajaho i ne silazi pa neka se zahvale njima...ili su im i za ovo Bosnjaci krivi :lol:

Zbog nedostatka berača u Hercegovini propadaju tone maslina

Kampanja berbe i prerade maslina u Hercegovini pri samom je kraju. Uz, sigurno je, rekordni urod čemu je, prije svega, doprinijelo odrastanje maslina, a zatim i solidan urod, ima i drugih zanimljivosti.

Nedjeljko Zubac, umirovljenik iz Crnića u čapljinskoj općini, nastanjen u Metkoviću, nakon 38 godina rada u inozemstvu vratio se u rodni kraj. Međutim, dogodilo mu se ono što nikada nije očekivao – nije mogao naći dovoljno berača za berbu maslina.

''Teško je naći berače, u mom masliniku pomogli su mi kum Andrija i njegova supruga te prijatelj Marko Zelenika i njegova žena iz Jara kod Širokog Brijega. Ne možeš ovdje nikoga naći. Jednostavno, ne možeš naći ljude. Imam masline i u Neumu. Ostavio sam ih, nisam htio ni ići ni brati, nema tko. Otišao narod, dio bere mandarine uz Neretvu, a za ovakve poslove ne možeš nikoga naći'', naglašava Zubac u izjavi za Večernji list.

''Vratio sam se prije 12 godina, sve imam, ali nisam zadovoljan. Nisam ovo očekivao. Bio sam 38 godina vani, u Africi, Francuskoj, Njemačkoj, vratio sam se u svoju zemlju, ali nisam zadovoljan kad vidim da od mog prvog susjeda sva djeca odlaze. Hvata te strah i panika, pa se čovjek zapita kad umre tko će ga zakopati'', rezigniran je Nedjeljko.

"Ove sam godine imao 712 kilograma maslina i nisam ih sve obrao, dobio sam 110 litara ulja. Od tih 110 litara, možda ću ja potrošiti 10, 20 litara, ostalo ću podijeliti prijateljima. Meni je drago kad mi prijatelj kaže: “Pa, stvarno ti je jako dobro ovo ulje”. Neću prodavati, to mi je plaća, znam da će meni bliskim ljudima dobro doći''. kaže Zubac.

U Nedjeljkovu masliniku sve je organsko. Prehrana je isključivo stajsko gnojivo, od kukaca ih štiti ljepljivim trakama, a pobrinuo se i za zdravu vodu iz Neretve. Kako su podzemne vode u Gabela Polju već zaslanjene, napravio je dublju bušotinu do sloja u koji prodire Neretva, tako da njegove masline u godinama kada ih treba zalijevati imaju čistu vodu.

Kada bi mogao, kaže, mnogo toga bi mijenjao, prije svega odnos privatnih poslodavaca prema radnicima koji mu stvaraju dohodak, pa nadalje.
BHCluster

#3645 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

Novak20 wrote:
BHCluster wrote: Sta ce drugo? @Novak pravda slavljenje osudjenog ratnog zlocinca u Mostaru zlocinom i da odvrati paznju od cinjenice da je Sud u RH ukinuo dio presude koja se odnosi na UZP.
Ne pravdam nikoga, ne skrećem pažnju, nego se čudim otkud potreba da se na temi "Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima" zalijepi link bez komentara koji se tiče podrške osuđenom ratnom zločincu Hrvatu. Kad već pričamo o bošnjačkoj politici samo ukazujem činjenicu na postojanje duplog standarda bošnjačke politike prema ratnim ubicama u uniformi. Počevši od Suda koji ubistvo u Fojnici tretira kao civilno "ubistvo u krčmi", četiri pomilovanja od kojih su tri od glavnog u državi pa do finansijske pomoći boračkih udruženja iz budžeta države nakon zatvora. Pametno je što sve to prođe bez transparenata podrške koja objektivno postoji kada je u pitanju vlastiti zločinac. Dupli standard, ništa drugo, a sve po zakonu.

Ako je prebacivanje ratnog zločinca u RH i oslobađanje od dijela kazne i sudske presude mimo zakona, učesnike iz BiH se može odnosno mora tužiti i kazniti primjereno zakonu.
A tvoj zakljucak je bio sta dupli standardi?! Da li su dupli standardi bili kad se Kordic docekivao prvo u Zagrebu pa onda od strane HDZ BiH? Pa taj transparent je komentar sam za sebe, slave ga radi zlocina sto je pocinio a ti pravdas to zlocinom svecenika u Fojnici. :thumbup:
Hafis

#3646 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Nema šta, sve su se karte ubacile u igru.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/federal ... /181120012
Federalni zavod za statistiku odgovorio CIK-u: Prilikom raspodjele mandata koristiti popis iz 1991.
Naš statističar Emir, osim profesionalnog znanja o prebrojavanju ljudi, vjeroispovjedi, etničkog izjašnjavanja, školskih sprema, kuća, okućnica i stoke, pokazuje i zavidno amatersko poznavanje Ustava i izborno-zakonske legislative.
U pauzi između dva zbrajanja stručne spreme ljudi na području USK, našao je vremena i da uputi dobronamjerne savjete CIK-u u svezi predstojeće odluke ali i da se obrati predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru i još nekoj ekipi i, citiram: ''zamolio europske zvaničnike da se stave u zakonske i ustavne okvire međunarodnog prava. (ovdje je nešto ovaj priučeni ''novinar'' zajebao u rečenici...ta neće europski zvaničnici sebe stavljati u zakonske okvire :lol: ).

Nadam se da je podvukao dokle je došao u brojenju, je zajebano je vratiti se kad nešto brojiš pa nepotrebno prekineš.

Vego, što se ovo i barba Ibro iz Pomorskog društva nije oćitovao o ovom očitom kršenju zakona od strane CIK-a. Mogao je i on koje pismo prema EU sastaviti u ime društva... jebat ga, muhur je muhur, od viška glava ne boli.

"
spreca

#3647 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by spreca »

Hafis wrote:
P.S.
Eto @pointa. Možeš malo ljudikati sa njim o bauštelama, a možeš bogami slobodno s njim o tim tvojim kompleksima, i on ti je tu negdje... samo mu nipošto ne okreći leđa da si jadan ....brz je na ćuni k'o Doc Holiday :run:
E Hafizaga...izgleda da je u Banovicima bilo svasta :oops: ..otkud toliki strah za ledja :mrgreen:
Point.

#3648 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Point. »

spreca wrote:
Hafis wrote:
P.S.
E Hafizaga...izgleda da je u Banovicima bilo svasta :oops: ..otkud toliki strah za ledja :mrgreen:
Ne kaže se džaba (G)uznik.
Novak20

#3649 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

BHCluster wrote:
Novak20 wrote:

A tvoj zakljucak je bio sta dupli standardi?! Da li su dupli standardi bili kad se Kordic docekivao prvo u Zagrebu pa onda od strane HDZ BiH? Pa taj transparent je komentar sam za sebe, slave ga radi zlocina sto je pocinio a ti pravdas to zlocinom svecenika u Fojnici. :thumbup:
Moj zaključak na postavljanje članka bez komentara o hrvatskom zločincu i nekakvoj podršci njemu na temi Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima je poruka tipa poslovice "kako siješ tako ćeš i žeti". Ovo o duplim standardima je samo reakcija jer je poslovica univerzalna i važi za sve.
BHCluster

#3650 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

:lol:
Post Reply