Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tranquil

#3626 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by tranquil »

pinkman wrote:
Ecci wrote:Netačna vijest.
A da, bilo je sumnjivo. U svakom slucaju, doci ce i ova vijest prije ili kasnije.
Da, doći će, ali razmislimo kada.

Ovdje pričamo o neometanom dobijanju radne dozvole bez vize, dakle neometanom kretanju radne snage. Tu privilegiju međusobno imaju samo članice EU, čuvaju je za sebe (i par uvezanih zemalja poput Švicarske ili Norveške, koje moraju biti članice EFTA i EEA - što BiH takođe nije), i prilično čvrsto je zakonski uokvirena, a kao što je već rečeno, pojedinačne članice mogu odgoditi to do 5 godina za novu članicu.

Moramo biti svjesni da uprkos bombama koje nam naši političari bacaju, svi moraju biti svjesni da BiH po sadašnjem tempu, realno, neće ući u BiH prije 2030, vrlo moguće i kasnije. Ako nam se Njemačka "smiluje", po ulasku nećemo čekati kao što je Hrvatska npr. čekala dvije godine, nego ćemo odmah moći raditi, i to je najranije kada bismo mogli raditi bez vize u Njemačkoj.

Ukidanje radnih viza za zemlje van EU nije realistično. Politika EU se sigurno neće grupno promijeniti, a jedna zemlja EU (poput Njemačke) neće unilateralno promijeniti EU odredbe, niti će ostale zemlje to dozvoliti, jer zbog slobode kretanja između zemalja EU, to znači da bi uskoro došlo do "preljevanja" u druge zemlje koje ne žele. Svaka pojedinačna radna dozvola za rad u jednoj zemlji EU nakon 5 godina, u nekim slučajevima kraće, postaje radna dozvola za cijelu EU. Naravno, ovdje pričamo o mogućnosti da se radi bez radne dozvole, ali tada je još gore: na te radnike će se onda odmah primjeniti regulativa za tržište rada EU, i mogli bi odmah, a ne kroz 5 godina, raditi bilo gdje u EU.

Neću reći da je nemoguće, ali potsjećam da, kada je Njemačka u pitanju, mi već imamo dva "popusta": ne treba nam viza za običnu posjetu ("default" za zemlje van EU je viza), i od 01.01.2016 do 31.12.2020 imamo neke olakšice po pitanju pristupa tržištu rada (čija je primjene i prouzrokovala ove redove u ambasadi prošle i ove godine, i kako izgleda, i iduće). Neki dalji ozbiljniji "popust" za balkanske zemlje nije realan.

Najviše čemu se trenutno BiH može nadati je:
- produženje ovog aranžmana s Njemačkom i nakon 2020;
- ono što je arman1 pomenuo, da će se promjenom procedure skratiti redovi čekanja u ambasadi Njemačke u BiH za vizu, tj. postupak zahtjeva i izdavanja viza bi bio olakšan i ubrzan.

Ova lažna vijest je, poput tog "doći će prije ili kasnije" komentara, samo plod želja, i dok ima vjerovatnoće da se tako nešto desi, ta vjerovatnoća nije potkrijepljena bilo kakvim realnim događanjima i nagovještajima, i prema tome jako je mala.
Bluemore

#3627 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Bluemore »

malo pretceraste.. ima u starbaksu i porcelanskih solja :-)
Fudo387

#3628 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

Bluemore wrote:malo pretceraste.. ima u starbaksu i porcelanskih solja :-)
Ima, ako poneses od kuce. :D
Bluemore

#3629 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Bluemore »

Fudo387 wrote:
ima i ako ne poneses od kuce
Image
prestanite generalizovati i izmisljati
Fudo387

#3630 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

Bluemore wrote:
Fudo387 wrote:
ima i ako ne poneses od kuce
Image
prestanite generalizovati i izmisljati
Nema. To su lazne solje.
Last edited by Fudo387 on 19/10/2017 10:46, edited 1 time in total.
uglavnomja

#3631 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by uglavnomja »

tranquil wrote:
Neću reći da je nemoguće, ali potsjećam da, kada je Njemačka u pitanju, mi već imamo dva "popusta": ne treba nam viza za običnu posjetu ("default" za zemlje van EU je viza)

:?

"Za državljane BiH koji planiraju putovanje do 90 dana, viza nije potrebna prilikom ulaska u Albaniju, Andoru, Austriju, Bahame, Belgiju, Brazil, Bugarsku, Crnu Goru, Češku, Čile, Dansku, Ekvador, Estoniju, Finsku, Francusku, Gambiju, Grčku, Holandiju, Hrvatsku, Island, Italiju, Izrael, Kipar, Latviju, Lihtenštajn, Litvaniju, Luksemburg, Mađarsku, Makao, Makedoniju, Maleziju, Maltu, Moldaviju, Monako, Norvešku, Njemačku, Poljsku, Portugal, Rumuniju, Samou, San Marino, Sejšele, Slovačku, Sloveniju, Srbiju, Vatikan, Španiju, Švedsku, Švicarsku, Tunis i Tursku."

ne moze njemacka sama nista odluciti, sam si napisao

u biti sve se slazem, samo ovo je malo nakoso napisano :-)
uglavnomja

#3633 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by uglavnomja »

8)

ima, ali ovo je glavni produkt

Image

meni je starbacks nesto kao mc donalds sa fokusom na pice :D
Fudo387

#3634 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

Ma nema, 90% raje uzme kafu na drive trough, malo ko se zadrzava unutra. Nemaju oni tu kulturu ceifljenja i naprdjivanja uz kafu.
tranquil

#3635 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by tranquil »

uglavnomja wrote:
tranquil wrote:
Neću reći da je nemoguće, ali potsjećam da, kada je Njemačka u pitanju, mi već imamo dva "popusta": ne treba nam viza za običnu posjetu ("default" za zemlje van EU je viza)

:?

"Za državljane BiH koji planiraju putovanje do 90 dana, viza nije potrebna prilikom ulaska u Albaniju, Andoru, Austriju, Bahame, Belgiju, Brazil, Bugarsku, Crnu Goru, Češku, Čile, Dansku, Ekvador, Estoniju, Finsku, Francusku, Gambiju, Grčku, Holandiju, Hrvatsku, Island, Italiju, Izrael, Kipar, Latviju, Lihtenštajn, Litvaniju, Luksemburg, Mađarsku, Makao, Makedoniju, Maleziju, Maltu, Moldaviju, Monako, Norvešku, Njemačku, Poljsku, Portugal, Rumuniju, Samou, San Marino, Sejšele, Slovačku, Sloveniju, Srbiju, Vatikan, Španiju, Švedsku, Švicarsku, Tunis i Tursku."

ne moze njemacka sama nista odluciti, sam si napisao

u biti sve se slazem, samo ovo je malo nakoso napisano :-)
Mislio sam da je za Njemačku, a ne za nas, defaultna odredba za zemlje van EU vizni režim. Ovaj bezvizni režim koji sada imamo prema Njemačkoj i Schengen zoni je posebno uvedena povlastica za grupu zemalja kojoj BiH pripada, a ne default.

Da, znam da se bezvizni režim koji uživa BiH odnosi na cijelu zonu Schengen-a, ali bila je konkretno riječ o navodnoj Njemačkoj odluci pa sam se fokusirao samo na nju.

Sama ta odredba o bezviznom režimu, koja je na nivou skupa zemalja Schengen zone, ukazuje na to da Njemačka, kao dio EU, nema više slobodu potpuno samostalnog odlučivanja o nekim stvarima, i sve se rješava kroz dogovor, a to realno znači da će na snazi uvijek biti odredbe članica koje su najkonzervativnije, a ne najliberalnije po tom pitanju. Što i ima smisla, jer zbog uklanjanja međusobnih barijera, svako unilateralno otvaranje barijera prema vani izlaže i ostale članice. Svaka članica ima neki nivo slobode da se u okviru generalnih propisa prilagođava, i u tom okviru su i nastale one olakšice koje je Njemačka uvela za period 2016-2020, ali to je maksimum, dalje od toga ne ide.
HAVANA

#3636 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

A sto je ovo ko nesta abu zenze ova kafa? Proljevusa ko proljevusa :?
muha_sa

#3637 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

nista ja vas ne kontala--a volio bih da sam skontala :lol: :lol:
Fudo387

#3638 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

HAVANA wrote:A sto je ovo ko nesta abu zenze ova kafa? Proljevusa ko proljevusa :?
Nije, ima trista nekih qraca, vako ga nako ga...moze proc’.
Neki dan slusam na radiju, smislili su novi fazon za kafu...pola kile kosta 400 dolara, navodno se ta kafa dobija tako sto dole u Kolumbiji ima neka zivotinja koja jede kafu, i onda oni hodaju za njom, cekaju da se pokenja pa onda uzmu govno i prave od govneta kafu...kazem ja bolan, ovo je sve ludo.
muha_sa

#3639 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

Fudo387 wrote:
HAVANA wrote:A sto je ovo ko nesta abu zenze ova kafa? Proljevusa ko proljevusa :?
Neki dan slusam na radiju, smislili su novi fazon za kafu...pola kile kosta 400 dolara, navodno se ta kafa dobija tako sto dole u Kolumbiji ima neka zivotinja koja jede kafu, i onda oni hodaju za njom, cekaju da se pokenja pa onda uzmu govno i prave od govneta kafu...kazem ja bolan, ovo je sve ludo.
upravo mi je neki dan jedan ovdje pokazivo tu kafu :-)

jebla ga ona :lol:
Bluemore

#3640 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Bluemore »

Fudo387 wrote:Ma nema, 90% raje uzme kafu na drive trough, malo ko se zadrzava unutra. Nemaju oni tu kulturu ceifljenja i naprdjivanja uz kafu.
imaju vala i baste pa fino sjedis i cejfis sto sati uz kafu i torokas sa kolegicom

tako da ne bacaj mi ljagu na starbaks btw nisam fan nego nako ne volim generaliziranje na svjetskom nivou :D
Bluemore

#3641 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Bluemore »

ama bas ga zakerate

uzmes cafaucino ko iz srca sehera 1:1 i cejfis...kako ti volja
muha_sa

#3642 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

Bluemore wrote:
Fudo387 wrote:Ma nema, 90% raje uzme kafu na drive trough, malo ko se zadrzava unutra. Nemaju oni tu kulturu ceifljenja i naprdjivanja uz kafu.
imaju vala i baste pa fino sjedis i cejfis sto sati uz kafu i torokas sa kolegicom

tako da ne bacaj mi ljagu na starbaks btw nisam fan nego nako ne volim generaliziranje na svjetskom nivou :D
Fudara nema koleginice
Fudo387

#3643 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

Bluemore wrote:

Pa eto, ti i jaranica, i jos dva tri stranca. :D
Nije to vidjelo baste, dva zeljezna stola i stolice nakon kojih ti ako duze sjedis ostanu kockice na guzici od one mreze. :D
HAVANA

#3644 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

Fudo387 wrote:
I velis po kile 400 dolara? :mastakazes:
realna do boli

#3645 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by realna do boli »

Treba uvesti te mace..za kafu cemo lako. A mozda i nase mace vole kaficu..treba probati..treba znati prodati proizvod..odakle god on dosao.
Fudo387

#3646 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

HAVANA wrote:
Fudo387 wrote:
Jel ti to biznis ideja sinula?
:lol:
stakasa

#3647 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

Moras napomenuti. Ako ne kazes cesto se po defaultu hvataju za papirnu. Bljak
muha_sa

#3648 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

Fudo387 wrote:
HAVANA wrote:
Fudo387 wrote:
jok eto-tebi je :lol: :lol:

saS vidjet kad naruci tonu kafe po 150 dolara
HAVANA

#3649 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

Fudo387 wrote:
HAVANA wrote:
Fudo387 wrote: Nije, ima trista nekih qraca, vako ga nako ga...moze proc’.
Ja ba,imam ja maltezera.Kontam nek zena uzme one sirove i u tepsiju,najedem maltezera i nek kenja.Dacu ja i po 200. :mastakazes:
HAVANA

#3650 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

A voli narod cuke.Izvozicemo.
Post Reply