US presidential election - Trump vs Hillary
- jeza u ledja
#3626 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
I mene fakat fascinira ova prica o skolovanju. Ja sam pola stvari o historiji diskriminacije naucio u skoli, prvih par semestara. Nikakve veze mi skola nije bila sa historijom ili politikom pa sam po 2 semestra oba morao da uzimam. Pa tamo naucis sta su Jim Crow zakoni, pa segregacija sa skolskim sistemima i kako to funkcionise, pa banke i krediti za nekretnine, pa voter supression, pa MLK, Rosa Parks, Harriet Tubman i ostale zajebancije. Od kud geta, od kud manjak obrazovanja, od kud crnci u zatvorima....To su osnovne stvari. I onda dodjem ovdje citam istovremeno frajer pise o fakultetima i o tome kako crnci nece u skolu i mogu uspjet al nece jbg. 
- Drvosjeca iz Dejcica
#3627 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
jeza u ledja wrote:Jeste, time su rijeseni svi problemi i dokazan kraj rasizma.insomnia78 wrote:Da i onda crnac postane predsjednik Amerike. Cool zar ne?![]()
-
aratet
#3628 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
U Juznoj Africi su crnci dosli na vlast i skrojili sebi zakone kako im pasu pa i dalje imas geta, manjak obrazovanja i vecinom crnce po zatvorima.jeza u ledja wrote:I mene fakat fascinira ova prica o skolovanju. Ja sam pola stvari o historiji diskriminacije naucio u skoli, prvih par semestara. Nikakve veze mi skola nije bila sa historijom ili politikom pa sam po 2 semestra oba morao da uzimam. Pa tamo naucis sta su Jim Crow zakoni, pa segregacija sa skolskim sistemima i kako to funkcionise, pa banke i krediti za nekretnine, pa voter supression, pa MLK, Rosa Parks, Harriet Tubman i ostale zajebancije. Od kud geta, od kud manjak obrazovanja, od kud crnci u zatvorima....To su osnovne stvari. I onda dodjem ovdje citam istovremeno frajer pise o fakultetima i o tome kako crnci nece u skolu i mogu uspjet al nece jbg.
- Drvosjeca iz Dejcica
#3629 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Pa možemo napraviti paralelu sa našim društvom ili društvima. U BiH demokratija je došla devedesetih pa su se desili ratovi, progoni, zločini i genocid.aratet wrote:U Juznoj Africi su crnci dosli na vlast i skrojili sebi zakone kako im pasu pa i dalje imas geta, manjak obrazovanja i vecinom crnce po zatvorima.jeza u ledja wrote:I mene fakat fascinira ova prica o skolovanju. Ja sam pola stvari o historiji diskriminacije naucio u skoli, prvih par semestara. Nikakve veze mi skola nije bila sa historijom ili politikom pa sam po 2 semestra oba morao da uzimam. Pa tamo naucis sta su Jim Crow zakoni, pa segregacija sa skolskim sistemima i kako to funkcionise, pa banke i krediti za nekretnine, pa voter supression, pa MLK, Rosa Parks, Harriet Tubman i ostale zajebancije. Od kud geta, od kud manjak obrazovanja, od kud crnci u zatvorima....To su osnovne stvari. I onda dodjem ovdje citam istovremeno frajer pise o fakultetima i o tome kako crnci nece u skolu i mogu uspjet al nece jbg.
-
155_mm
#3630 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
dok u europi vandredna zasjedanja o posljedicama trampove pobjede na istu, ovdje na temi rasprava o problemima crnacke populacije u USA.

- Drvosjeca iz Dejcica
#3631 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
A onaj Boris Dodik odbio da dođe na vandredni sastanak.155_mm wrote:dok u europi vandredna zasjedanja o posljedicama trampove pobjede na istu, ovdje na temi rasprava o problemima crnacke populacije u USA.
![]()
![]()
![]()
-
155_mm
#3632 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Drvosjeca iz Dejcica wrote:A onaj Boris Dodik odbio da dođe na vandredni sastanak.155_mm wrote:dok u europi vandredna zasjedanja o posljedicama trampove pobjede na istu, ovdje na temi rasprava o problemima crnacke populacije u USA.
![]()
![]()
![]()
mozda je to njegov protest zbog pozicije crnaca u americi.
- Drvosjeca iz Dejcica
#3633 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Moguće da je i čin njegove solidarnosti sa protestantima u Americi.155_mm wrote:Drvosjeca iz Dejcica wrote:A onaj Boris Dodik odbio da dođe na vandredni sastanak.155_mm wrote:dok u europi vandredna zasjedanja o posljedicama trampove pobjede na istu, ovdje na temi rasprava o problemima crnacke populacije u USA.
![]()
![]()
![]()
mozda je to njegov protest zbog pozicije crnaca u americi.
-
Innovation
#3634 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Neočekivan preokret: Donald Trump bi mogao ostati bez predsjedničke fotelje - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/261729/neocek ... 8AWS1.dpuf

-
melisina melasa
#3635 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Posto malo jenjava inenzitet teme, da probamo sumirati neke pouke ovih, ali i nekih drugih izbora:
1. ne pljuj (previše), ne vrijeđaj i ne ismijavaj protivkandidata. Možeš ga kritikovati za ono što je rekao ili još bolje što je uradio, kritikovati njegove stavove, ali nema potrebe da ga omalovazavas, ili da u kampanji koristis izjave njegove mrtve majke. Ovakav pristup može izazvati revolt kod onih neopredjeljenih birača koji u prinicipu odlučuju izbore
2. bori se svim silama protiv stvaranja elitizma u svojoj politici. Onaj ko te promovira kao „urbanu stranku“, a sve ostale naziva seljacima i primitivcima je u stavri tvoj najveći neprijatelj. znaj da građanska politika znači jednaka prava svih gradjana koji placaju porez, a ne ovakvo podvajanje. Izbori se dobjiaju u Banovicima i u tim selima u Micigenu, a ne u Novom Gradu ili u LA. Dok ne dobijes naklonost u tim mjestima nisi ništa postigao.
3. Kao političar probaj obecavati realne stvari. Ne zalijeci se da obecavas stvari koje znas da ne mozes ispuniti. ti ne možeš zatvoriti Guantnamo, ne možeš u potpunosti povući vojnike iz iraka, niti možeš smanjiti socijalne nejednakosti. Možda možeš sve to pomalo, ali ne gaji lažnu nadu ljudima, jer ćeš biti kažnjen na sljedećim izborima. Ne obećavaj da ćeš sa vlasti skinuti nacionalne stranke ako već unaprijed znaš da ćeš dobiti masovniju podršku samo na jednom dijelu teritorije.
4. Kao birač pogledaj malo realno na stvari. ako već pristojno živiš od svog rada, imaš posao sa primanjima za pristojan život, imaš automobil, nosaš ajfon ili neku drugu glupost koja ti svakako ne treba, imaš da se provedes svako veče, sta te boli sto se onih 2% ekstremno obogatilo. Ti si onda kao nezadovljan pa nećeš da glasaš, svi su isti je li? Znaj da bi se ostalih 98% na sve nacine rado uguralo u u ovih 2% da ikako može. I kad se jednom ugura biće isti kao ovi sada, ako ne i gori. I kad si bio mali Mahirove sanke su bile brze od tvojih, ali sta ces, to je tako, ne mozes reci da ti nije bilo lijepo na snijegu. A nekog mahira ces uvijek u zivotu imati. i zdrvastvenu ulsugu ćeš svakako platiti, samo je pitanje hoces li za to dobiti racun ili ces placati kroz doprinose na platu ili još gore bijele koverte. A da znaš koje su blagodati „besplatnog“ zdravstvenog vise bi cijenio svoje ljekare kakvi su da si.
5. promjeni gume na vrijeme. Znaš da te snijeg uvijek iznenadi. Dobro, ovo nema veze sa izborima, to sam onako dodao.
6. Nacionalizam i podvajanje su univerzalne ljudske vrijednosi, a ne ljudska prava i i demokracija. Poruke tipa „svi ce njihovi glasati za svoje pa moramo i mi svi za svoje“ jednako prolaze uvijek i svuda, bez obzira na ekonomsku situaciju. Juce Srbi/Hrvati/Bosnjaci i Tutsi/Huti, danas bijelci/crnci/latinosi sutra i flamanci/valonci ili nijemci/francuzi/talijani u svajcarskoj, sve je to u pet deka.
7. Ne navlaci se na forum na klixu. neces biti nista pametniji i neces nista promjeniti. samo gubis vrijeme. Ako imas kakve baste gledaj da posadis nesto, uhar je sta god nikne. Ili izadji malo prosetaj na zraku, ako nista zdravije ti je u svakom slucaju.
1. ne pljuj (previše), ne vrijeđaj i ne ismijavaj protivkandidata. Možeš ga kritikovati za ono što je rekao ili još bolje što je uradio, kritikovati njegove stavove, ali nema potrebe da ga omalovazavas, ili da u kampanji koristis izjave njegove mrtve majke. Ovakav pristup može izazvati revolt kod onih neopredjeljenih birača koji u prinicipu odlučuju izbore
2. bori se svim silama protiv stvaranja elitizma u svojoj politici. Onaj ko te promovira kao „urbanu stranku“, a sve ostale naziva seljacima i primitivcima je u stavri tvoj najveći neprijatelj. znaj da građanska politika znači jednaka prava svih gradjana koji placaju porez, a ne ovakvo podvajanje. Izbori se dobjiaju u Banovicima i u tim selima u Micigenu, a ne u Novom Gradu ili u LA. Dok ne dobijes naklonost u tim mjestima nisi ništa postigao.
3. Kao političar probaj obecavati realne stvari. Ne zalijeci se da obecavas stvari koje znas da ne mozes ispuniti. ti ne možeš zatvoriti Guantnamo, ne možeš u potpunosti povući vojnike iz iraka, niti možeš smanjiti socijalne nejednakosti. Možda možeš sve to pomalo, ali ne gaji lažnu nadu ljudima, jer ćeš biti kažnjen na sljedećim izborima. Ne obećavaj da ćeš sa vlasti skinuti nacionalne stranke ako već unaprijed znaš da ćeš dobiti masovniju podršku samo na jednom dijelu teritorije.
4. Kao birač pogledaj malo realno na stvari. ako već pristojno živiš od svog rada, imaš posao sa primanjima za pristojan život, imaš automobil, nosaš ajfon ili neku drugu glupost koja ti svakako ne treba, imaš da se provedes svako veče, sta te boli sto se onih 2% ekstremno obogatilo. Ti si onda kao nezadovljan pa nećeš da glasaš, svi su isti je li? Znaj da bi se ostalih 98% na sve nacine rado uguralo u u ovih 2% da ikako može. I kad se jednom ugura biće isti kao ovi sada, ako ne i gori. I kad si bio mali Mahirove sanke su bile brze od tvojih, ali sta ces, to je tako, ne mozes reci da ti nije bilo lijepo na snijegu. A nekog mahira ces uvijek u zivotu imati. i zdrvastvenu ulsugu ćeš svakako platiti, samo je pitanje hoces li za to dobiti racun ili ces placati kroz doprinose na platu ili još gore bijele koverte. A da znaš koje su blagodati „besplatnog“ zdravstvenog vise bi cijenio svoje ljekare kakvi su da si.
5. promjeni gume na vrijeme. Znaš da te snijeg uvijek iznenadi. Dobro, ovo nema veze sa izborima, to sam onako dodao.
6. Nacionalizam i podvajanje su univerzalne ljudske vrijednosi, a ne ljudska prava i i demokracija. Poruke tipa „svi ce njihovi glasati za svoje pa moramo i mi svi za svoje“ jednako prolaze uvijek i svuda, bez obzira na ekonomsku situaciju. Juce Srbi/Hrvati/Bosnjaci i Tutsi/Huti, danas bijelci/crnci/latinosi sutra i flamanci/valonci ili nijemci/francuzi/talijani u svajcarskoj, sve je to u pet deka.
7. Ne navlaci se na forum na klixu. neces biti nista pametniji i neces nista promjeniti. samo gubis vrijeme. Ako imas kakve baste gledaj da posadis nesto, uhar je sta god nikne. Ili izadji malo prosetaj na zraku, ako nista zdravije ti je u svakom slucaju.
-
aratet
#3636 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Mozemo povuci paralelu sa nasim drustvom i navesti primjer Rome, koji imaju svoja geta i imaju manjak obrazovanja, jedino sto ne zavrsavaju po zatvorima, a to je zato sto ih drzava stiti.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa možemo napraviti paralelu sa našim društvom ili društvima. U BiH demokratija je došla devedesetih pa su se desili ratovi, progoni, zločini i genocid.aratet wrote:U Juznoj Africi su crnci dosli na vlast i skrojili sebi zakone kako im pasu pa i dalje imas geta, manjak obrazovanja i vecinom crnce po zatvorima.jeza u ledja wrote:I mene fakat fascinira ova prica o skolovanju. Ja sam pola stvari o historiji diskriminacije naucio u skoli, prvih par semestara. Nikakve veze mi skola nije bila sa historijom ili politikom pa sam po 2 semestra oba morao da uzimam. Pa tamo naucis sta su Jim Crow zakoni, pa segregacija sa skolskim sistemima i kako to funkcionise, pa banke i krediti za nekretnine, pa voter supression, pa MLK, Rosa Parks, Harriet Tubman i ostale zajebancije. Od kud geta, od kud manjak obrazovanja, od kud crnci u zatvorima....To su osnovne stvari. I onda dodjem ovdje citam istovremeno frajer pise o fakultetima i o tome kako crnci nece u skolu i mogu uspjet al nece jbg.Dan danas gotovo sva društva u zemljama bivše YU "klimaju" i zaostaju za nekim naprednim društvima.
Kod mene jedan sto zivi par kilometara od mene, na vrijeme ispise djecu iz skole, poslije par razreda kad izmuze donacije, ali lijepu kucu je kupio, 100 000 KM, mozda ih ne ide skola ali zato dominiraju u prosjackoj industriji.
- mousstapha
- Laertes
#3638 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
melisina melasa wrote:Posto malo jenjava inenzitet teme, da probamo sumirati neke pouke ovih, ali i nekih drugih izbora:
- jeza u ledja
#3639 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Zaboravili su rec ciriba-ciribu jbg.aratet wrote:U Juznoj Africi su crnci dosli na vlast i skrojili sebi zakone kako im pasu pa i dalje imas geta, manjak obrazovanja i vecinom crnce po zatvorima.jeza u ledja wrote:I mene fakat fascinira ova prica o skolovanju. Ja sam pola stvari o historiji diskriminacije naucio u skoli, prvih par semestara. Nikakve veze mi skola nije bila sa historijom ili politikom pa sam po 2 semestra oba morao da uzimam. Pa tamo naucis sta su Jim Crow zakoni, pa segregacija sa skolskim sistemima i kako to funkcionise, pa banke i krediti za nekretnine, pa voter supression, pa MLK, Rosa Parks, Harriet Tubman i ostale zajebancije. Od kud geta, od kud manjak obrazovanja, od kud crnci u zatvorima....To su osnovne stvari. I onda dodjem ovdje citam istovremeno frajer pise o fakultetima i o tome kako crnci nece u skolu i mogu uspjet al nece jbg.
Dokaz da ne znaju sta rade.
-
aratet
#3640 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Evo recimo jedne nepravde prema bijelcima u Americi, lakse je dobiti sportsku stipendiju crncu nego bijelcu, da li je nepravda? jeste, da li ima opravdanja za to? ima, crnci su brzi i jaci od bijelaca, to dobiju rodjenjem.
- jeza u ledja
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#3642 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
aratet wrote:Evo recimo jedne nepravde prema bijelcima u Americi, lakse je dobiti sportsku stipendiju crncu nego bijelcu, da li je nepravda? jeste, da li ima opravdanja za to? ima, crnci su brzi i jaci od bijelaca, to dobiju rodjenjem.
-
aratet
#3643 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Vidim da se dva bezmozga smiju, pa vjerovatno smatraju da sam u krivu, ili oko sportskih stipendija ili oko toga da li su crnci brzi ili jaci od bijelaca rodjenjem.
Koliko znate odlicnih bijelaca running bekova u Americi, vjerovatno pozicija za koju trebaju najbolje fizikalije u sportu?
Koliko znate odlicnih bijelaca running bekova u Americi, vjerovatno pozicija za koju trebaju najbolje fizikalije u sportu?
-
aratet
#3644 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
FB, RB, SS, FS, CB, to su pozicije u najpopularnijem americkom sportu gdje u NFL-u i elitnim koledzima nema bijelaca, tu nece ni dobiti svoju sansu zato sto nisu crnci i nemaju fizicke predispozicije kao oni.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#3645 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
i imaju veče Ćundare

- insomnia78
#3646 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Sto bi rekla u mene kona: "sav se u kurac dao" [emoji1] [emoji1] [emoji1]
-
aratet
#3647 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Jel dobra kona?insomnia78 wrote:Sto bi rekla u mene kona: "sav se u kurac dao" [emoji1] [emoji1] [emoji1]
- insomnia78
#3648 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Ko da je to bitno

- Pandakonda
- jeza u ledja
#3650 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
I porasli rasisticki napadi.Pandakonda wrote:![]()
![]()
![]()