o hljebe... solarna brzina, tijelo koje nakon primanja energije nestane, imaginarno ne znaci nepostojece, GPS nema veze sa TR, TR je Realitetet (iako R stoji za Relativity), no mozda je covjek mislio opet u nekom prenesenom znacenju... tesko je ovo gledati dragi gledaoci...HardcoreMX wrote:Ne postoji "lična" logikaMyTao wrote: Fulio si poentu posta, koji je trebao da pokaze da ne mozes uvijek uzimati "svoju" logiku za vodica... Primjer sa Tachyon-om je isto ono sto sam ja rekao... teoretski je moguce, ali u relanosti ne... Svijet koji poznajemo danas nebi bio moguc da mozemo imati imaginarne mase, samim tim i imaginarne energije, sto Tachyon zahtjeva...
Ne moze nesto krenuti danas a doci juce![]()
GPS funkcionise zbog toga sto je teorija relativnosti moguca i Tacna.. inace nista...,ako postoji daj neki link
Ali postoji nešto što se zove samoobmana.A to je već nešto drugo.
Bojim se da ti uopće ne razumiješ,šta je relativnost,a pogotovo ne šta je tachyon,pogotovo što je to više Kvantna Fizika.Tachyon upravo te pobija jer on je još jedan od niza dokaza relativnosti sistema u kojem živimo.Dakle zatvoreni sistem.Pri brzinama većim od solarne,energija se gubi,zato se ne može postiće ubrzanje "udarenog"tijela,takvo tijelo će ili jednostavno nestati ili će se utopiti u cirkulirajući sistem.Imaginarno se kaže u fizici,ne za nešto što neopozivo ne postoji,nego za nešto što je empirijski dokazivo ali je teško ili nemoguće ga kao takvog predstaviti,pojmiti,..dakle može se u formi jednadžbe predstaviti,odnosno zadaju se ,npr.koordinate imaginarnog vremena,pogotovo kad se računa upravo u Kvantnoj teoriji,i matematički dobijaš sasvim korektne rezultate. Kako ti sebi predstavljaš brzinu svijetlosti?Jesi je doživio?vidio,čuo,osjetio...?Ako nisi onda ne postoji jeli?Ukratko rečeno, imaginarno ili iracionalno ne mora značiti i ne postojeće!U osnovi to je ta razlika izmedju TR i Kvantne fizike.
Povratak u vrijeme?!Šta sa tim?
Pa ne bi se baš reklo da mnogo GPS ima veze sa teorijom relativnosti?!TR je Realitet(samo ime kaže), a ne "mogućnost"!!!Kvantna je mogućnost.
Svijet bez religija
-
belfy
#3626 Re: Svijet bez religija
- HardcoreMX
#3627 Re: Svijet bez religija
belfy wrote:....
-
belfy
#3628 Re: Svijet bez religija
nego ljudi, ima li ovde kakav prevodioc za ova prenesena znacenja? ja bih bio zahvalan, pa da se vise ne provaljujem misleci da @Hardcore nezna ni sta je napisao, niti znacenje rijeci koje koristi...
- HardcoreMX
#3629 Re: Svijet bez religija
...svjetlosna brzina,šta se zapalio odmah ko hepo kockica,...šta lupetaš kad pojma nemaš,tachion gubi energiju,nemože postići veću brzinu od svjetlosne,i to nije tema TR nego Kvante fizike,objasni kad palamudiš kakve veze ima GPS sa Teorijom relativnosti?Relativnost samo ime kaže!!!daj se nauči makar čitati.Relativnost je postojanost,a ne mogućnost.belfy wrote: o hljebe... solarna brzina, tijelo koje nakon primanja energije nestane, imaginarno ne znaci nepostojece, GPS nema veze sa TR, TR je Realitetet (iako R stoji za Relativity), no mozda je covjek mislio opet u nekom prenesenom znacenju... tesko je ovo gledati dragi gledaoci...
- HardcoreMX
#3630 Re: Svijet bez religija
šta se pozivaš uvijek na neke ljude,upiši ponovo školu,nemoj preko veze.belfy wrote:nego ljudi, ima li ovde kakav prevodioc za ova prenesena znacenja? ja bih bio zahvalan, pa da se vise ne provaljujem misleci da @Hardcore nezna ni sta je napisao, niti znacenje rijeci koje koristi...
-
belfy
#3631 Re: Svijet bez religija
HardcoreMX wrote:...svjetlosna brzina,šta se zapalio odmah ko hepo kockica,...šta lupetaš kad pojma nemaš,tachion gubi energiju,nemože postići veću brzinu od svjetlosne,i to nije tema TR nego Kvante fizike,objasni kad palamudiš kakve veze ima GPS sa Teorijom relativnosti?Relativnost samo ime kaže!!!daj se nauči makar čitati.Relativnost je postojanost,a ne mogućnost.belfy wrote: o hljebe... solarna brzina, tijelo koje nakon primanja energije nestane, imaginarno ne znaci nepostojece, GPS nema veze sa TR, TR je Realitetet (iako R stoji za Relativity), no mozda je covjek mislio opet u nekom prenesenom znacenju... tesko je ovo gledati dragi gledaoci...
ko bi rekao da u jednom danu kaze sam protiv sebe...HardcoreMX wrote:...Takodjer teoretski, superluminarna čestica postoji, Tachyon, koji se kreće isključivo superluminarno...
Faster-than-light (also superluminal or FTL) => https://en.wikipedia.org/wiki/Faster-than-light
jos neko preneseno znacenje valjda? daj ba, ima li prevodioca ovdje kakvog za ovo? nemoguce da grijesi sa skoro svakom rijeci koju upotrebi...
- MyTao
#3632 Re: Svijet bez religija
Jao... ne moze mene Tachyon pobiti kada tachyon ne postoji... Da postoji i da je moguce kretati se brze od svjetla ovaj svijet bi bio potpuno drugaciji...HardcoreMX wrote:Ne postoji "lična" logikaMyTao wrote: Fulio si poentu posta, koji je trebao da pokaze da ne mozes uvijek uzimati "svoju" logiku za vodica... Primjer sa Tachyon-om je isto ono sto sam ja rekao... teoretski je moguce, ali u relanosti ne... Svijet koji poznajemo danas nebi bio moguc da mozemo imati imaginarne mase, samim tim i imaginarne energije, sto Tachyon zahtjeva...
Ne moze nesto krenuti danas a doci juce![]()
GPS funkcionise zbog toga sto je teorija relativnosti moguca i Tacna.. inace nista...,ako postoji daj neki link
Ali postoji nešto što se zove samoobmana.A to je već nešto drugo.
Bojim se da ti uopće ne razumiješ,šta je relativnost,a pogotovo ne šta je tachyon,pogotovo što je to više Kvantna Fizika.Tachyon upravo te pobija jer on je još jedan od niza dokaza relativnosti sistema u kojem živimo.Dakle zatvoreni sistem.Pri brzinama većim od solarne,energija se gubi,zato se ne može postiće ubrzanje "udarenog"tijela,takvo tijelo će ili jednostavno nestati ili će se utopiti u cirkulirajući sistem.Imaginarno se kaže u fizici,ne za nešto što neopozivo ne postoji,nego za nešto što je empirijski dokazivo ali je teško ili nemoguće ga kao takvog predstaviti,pojmiti,..dakle može se u formi jednadžbe predstaviti,odnosno zadaju se ,npr.koordinate imaginarnog vremena,pogotovo kad se računa upravo u Kvantnoj teoriji,i matematički dobijaš sasvim korektne rezultate. Kako ti sebi predstavljaš brzinu svijetlosti?Jesi je doživio?vidio,čuo,osjetio...?Ako nisi onda ne postoji jeli?Ukratko rečeno, imaginarno ili iracionalno ne mora značiti i ne postojeće!U osnovi to je ta razlika izmedju TR i Kvantne fizike.
Povratak u vrijeme?!Šta sa tim?
Pa ne bi se baš reklo da mnogo GPS ima veze sa teorijom relativnosti?!TR je Realitet(samo ime kaže), a ne "mogućnost"!!!Kvantna je mogućnost.
otkud ti ideja da ja tvrdim da brzina svjetlosti ne postoji? na cemu si ti? gdje sam to rekao??
Nego de mi reci o cemu ti pricas???? covjeku sam pokusao objasniti da ono sto je njemu logicno ne mora biti i tacno... Ti poceo o Tachyon particles
Ja cu ti reci samo da si ti jako jako zbunjen, ocito si procitao i pokupio dosta rijeci za koje nemas pojma sta znace, pa se ponavljas ovdje ko papagaj... Ako zelis da vodimo neku diskusiji o kvantnoj fizici, theoretical physics... moze, ali mislim da ovo nije tema za to.
Ako te vec zanima kako su GPS i relativnost povazani procitaj ovdje: http://www.astronomy.ohio-state.edu/~po ... 5/gps.html
- HardcoreMX
#3633 Re: Svijet bez religija
MyTao wrote: Jao... ne moze mene Tachyon pobiti kada tachyon ne postoji... Da postoji i da je moguce kretati se brze od svjetla ovaj svijet bi bio potpuno drugaciji...
otkud ti ideja da ja tvrdim da brzina svjetlosti ne postoji? na cemu si ti? gdje sam to rekao??
Nego de mi reci o cemu ti pricas???? covjeku sam pokusao objasniti da ono sto je njemu logicno ne mora biti i tacno... Ti poceo o Tachyon particlesde mi reci kako je to povezano sa poentom mog posta? To o teoriji relativnosti je samo primjer mogao sam ih naci hiljadu...
Ja cu ti reci samo da si ti jako jako zbunjen, ocito si procitao i pokupio dosta rijeci za koje nemas pojma sta znace, pa se ponavljas ovdje ko papagaj... Ako zelis da vodimo neku diskusiji o kvantnoj fizici, theoretical physics... moze, ali mislim da ovo nije tema za to.
Ako te vec zanima kako su GPS i relativnost povazani procitaj ovdje: http://www.astronomy.ohio-state.edu/~po ... 5/gps.html
- HardcoreMX
#3634 Re: Svijet bez religija
Pa kad ti treba prevodilac,što onda pametuješ?belfy wrote:]
ko bi rekao da u jednom danu kaze sam protiv sebe...
Faster-than-light (also superluminal or FTL) => https://en.wikipedia.org/wiki/Faster-than-light
jos neko preneseno znacenje valjda? daj ba, ima li prevodioca ovdje kakvog za ovo? nemoguce da grijesi sa skoro svakom rijeci koju upotrebi...
-
belfy
#3635 Re: Svijet bez religija
pomagajte ateisti ako Boga znate!HardcoreMX wrote:Pa kad ti treba prevodilac,što onda pametuješ?belfy wrote:]
ko bi rekao da u jednom danu kaze sam protiv sebe...
Last edited by belfy on 29/07/2016 19:22, edited 2 times in total.
- MyTao
#3637 Re: Svijet bez religija
Haha... cuj solarna brzina, tek sam sada video ovu glupost. Ali eto recimo da si mislio na brzinu svjetlosti.HardcoreMX wrote:...svjetlosna brzina,šta se zapalio odmah ko hepo kockica,...šta lupetaš kad pojma nemaš,tachion gubi energiju,nemože postići veću brzinu od svjetlosne,i to nije tema TR nego Kvante fizike,objasni kad palamudiš kakve veze ima GPS sa Teorijom relativnosti?Relativnost samo ime kaže!!!daj se nauči makar čitati.Relativnost je postojanost,a ne mogućnost.belfy wrote: o hljebe... solarna brzina, tijelo koje nakon primanja energije nestane, imaginarno ne znaci nepostojece, GPS nema veze sa TR, TR je Realitetet (iako R stoji za Relativity), no mozda je covjek mislio opet u nekom prenesenom znacenju... tesko je ovo gledati dragi gledaoci...
tachyon ne moze postojati u fizickom svijetu, to je samo ideja koja je moguca samo ako je masa te cestice imaginarna, jeli znas sta taj pojam znaci u matematici? Ako razumijes, svatiti ces zasto je to moguce matematicki ali ne i u realnom svijetu.
Ako imas E=mc^2 --> c^2=E/m
jedini nacin da dobijes c^2 > E/m je da jedno od E ili m budi imaginary number.
Kada uzmes da je jedno od toga imaginary broj, onda mozes zakljuciti da je c^2 (brzina svjetlosti) veca kako je E (energija) manja. Zbog toga se kaze da tachyons ubrzava kako gubi energiju.
Ali to nista nije realno, jer ne mozes imati negativnu energiju, ili negativnu masu... kako nesto moze biti lakse od nule??
Nemas pojma o cemu pricas...
- MyTao
#3638 Re: Svijet bez religija
HardcoreMX wrote:MyTao wrote: Jao... ne moze mene Tachyon pobiti kada tachyon ne postoji... Da postoji i da je moguce kretati se brze od svjetla ovaj svijet bi bio potpuno drugaciji...
Nego de mi reci o cemu ti pricas???? covjeku sam pokusao objasniti da ono sto je njemu logicno ne mora biti i tacno... Ti poceo o Tachyon particlesde mi reci kako je to povezano sa poentom mog posta? To o teoriji relativnosti je samo primjer mogao sam ih naci hiljadu...
Ako te vec zanima kako su GPS i relativnost povazani procitaj ovdje: http://www.astronomy.ohio-state.edu/~po ... 5/gps.htmlŠta je ovo,sve pozavršavalo na štelu.Halo,jeli ti shvataš šta znači imaginarno u fizici?!?Pa tachyon ti je još u Kelnu dokazan u ,tkz.superluminarnom tunelu mikrovalnih fotona!!!Čim nešto ne kontaš odmah na čemu si,pa daj upiši neku školu regule,šta ćeš ti o kvantnoj fizici pričati.Pričaš preko neki linkova.pa jesi ih sam pročitao?!
Buahaha... cuj tachyon dokazan... sada si se stvarno prosuo. Dali ti svatas kada kazes da je nesto tako dokazano, da ustvari tvrdis da postoji tezina laksa od 0?
To sto broj moze biti imaginaran ne znaci da masa moze... halloooo!!!
-
belfy
#3639 Re: Svijet bez religija
ama bolan, dzabe krecis. kako ovakve stvari objasniti nekome ko kaze ovo:MyTao wrote:Haha... cuj solarna brzina, tek sam sada video ovu glupost. Ali eto recimo da si mislio na brzinu svjetlosti.HardcoreMX wrote:...svjetlosna brzina,šta se zapalio odmah ko hepo kockica,...šta lupetaš kad pojma nemaš,tachion gubi energiju,nemože postići veću brzinu od svjetlosne,i to nije tema TR nego Kvante fizike,objasni kad palamudiš kakve veze ima GPS sa Teorijom relativnosti?Relativnost samo ime kaže!!!daj se nauči makar čitati.Relativnost je postojanost,a ne mogućnost.belfy wrote: o hljebe... solarna brzina, tijelo koje nakon primanja energije nestane, imaginarno ne znaci nepostojece, GPS nema veze sa TR, TR je Realitetet (iako R stoji za Relativity), no mozda je covjek mislio opet u nekom prenesenom znacenju... tesko je ovo gledati dragi gledaoci...
tachyon ne moze postojati u fizickom svijetu, to je samo ideja koja je moguca samo ako je masa te cestice imaginarna, jeli znas sta taj pojam znaci u matematici? Ako razumijes, svatiti ces zasto je to moguce matematicki ali ne i u realnom svijetu.
Kada uzmes da je jedno od toga imaginary broj, onda mozes zakljuciti da je c^2 (brzina svjetlosti) veca kako je E (energija) manja. Zbog toga se kaze da tachyons ubrzava kako gubi energiju.
Ali to nista nije realno, jer ne mozes imati negativnu energiju, ili negativnu masu... kako nesto moze biti lakse od nule??
za njega je imaginarno isto kao empirijski dokazivo.HardcoreMX wrote:...Imaginarno se kaže u fizici,ne za nešto što neopozivo ne postoji,nego za nešto što je empirijski dokazivo ali je teško ili nemoguće ga kao takvog predstaviti,pojmiti,..dakle može se u formi jednadžbe predstaviti...
Last edited by belfy on 29/07/2016 19:29, edited 1 time in total.
-
El Mumin
#3640 Re: Svijet bez religija
HAHAHA show. Odoše sa religija na tachyon xD
-
belfy
#3641 Re: Svijet bez religija
takav ti je svijet bez religija @Mumine.
mada je ovo u stvari potencirao @Hardcore, ali eto...ne ispade pametan...
- MyTao
#3642 Re: Svijet bez religija
Gdje iskopa tachyon particles... pa to je prestalo biti relevantno u fizici jos u 70tim
Znaci on je cijelo ovo vrijeme zivio misleci da masa ili energija moze biti negativna. da nesto moze krenuti danas i doci juce. Da se nesto moze umrijeti, zivjeti i onda se roditi pa ne postojati... jer u biti to je kako tachyons funkcionisu.
Covjek koji je prvi dosao na ideju o cesticama brzim od svjetla i koristio imaginary broj je ideju pokupio iz neke knjige zasnovanoj na fikciji
a jos jadnije je da svako malo spomene kvantnu fiziku, neznajuci da se tu koristi tachyon FIELD a ne tachyon particles

Covjek koji je prvi dosao na ideju o cesticama brzim od svjetla i koristio imaginary broj je ideju pokupio iz neke knjige zasnovanoj na fikciji
a jos jadnije je da svako malo spomene kvantnu fiziku, neznajuci da se tu koristi tachyon FIELD a ne tachyon particles
-
belfy
#3643 Re: Svijet bez religija
cjeka malo, nek se covjek presabere. mozda napokon nesto i nauci. jest malo tesko gledati kako koristi izraze kojima misli impresionirati nekoga, ali se to svede samo na ovo:MyTao wrote:Gdje iskopa tachyon particles... pa to je prestalo biti relevantno u fizici jos u 70timZnaci on je cijelo ovo vrijeme zivio misleci da masa ili energija moze biti negativna. da nesto moze krenuti danas i doci juce. Da se nesto moze umrijeti, zivjeti i onda se roditi pa ne postojati... jer u biti to je kako tachyons funkcionisu.
Covjek koji je prvi dosao na ideju o cesticama brzim od svjetla i koristio imaginary broj je ideju pokupio iz neke knjige zasnovanoj na fikciji![]()
a jos jadnije je da svako malo spomene kvantnu fiziku, neznajuci da se tu koristi tachyon FIELD a ne tachyon particles![]()

- HardcoreMX
#3644 Re: Svijet bez religija
Pa napisao sam,kad ti tu treba crtati šta dalje...MyTao wrote:
Haha... cuj solarna brzina, tek sam sada video ovu glupost. Ali eto recimo da si mislio na brzinu svjetlosti.
Izvini ali nemaš apsolutno veze sa fizikom.Fizika,empirijska nauka, nikada ne govori o stvarima koje ne postoje!Ti si tu pomiješao crtane filmove.
Napisao si formulu relatvnosti!? I kakve veze ima matematika sa tim?Tachyon ubrzava zbog gubitka energije,šta pričaš?!Tijelo ubrzanjem dobija na energiji.Jeli znaš šta znači realno,relativitet,daj uzeću si jednom vremena pa ću ti obasniti.Sevap da zaradim.
Onaj link ti u suštini govori o vremenu,kao bitnoj stavci u TR,gps igra ulogu samo kao signal,ništa više,zato sam s i pitao otku sad gps u svemu tome.Slično je mogao uporediti i radio signal,ili sl. Evo malo formula i svega pomalo o temi...
https://de.wikipedia.org/wiki/%C3%9Cber ... windigkeit
-
kakavdanakneiskustvu
-
belfy
#3646 Re: Svijet bez religija
eto, jesam rekao da nece skontati... evo ja cu biti fin pa mu ponuditi da nauci kako mu i prilici - Wiki!
https://en.wikipedia.org/wiki/Time_dilation
al' pametan je on. savladace do kraja skolske godine.
https://en.wikipedia.org/wiki/Time_dilation
ipak mu trebas pristupiti kao osnovnoskolcu koji zeli da upise fakultet, pa moras malim koracima...Wiki wrote:...GPS satellites work because they adjust for similar bending of spacetime to coordinate with systems on Earth...
al' pametan je on. savladace do kraja skolske godine.
- HardcoreMX
#3647 Re: Svijet bez religija
Ovdje ,u ovom postu, se vidi sva bit problema!Zaklanjanje osobne gluposti,neobrazovanosti,interesa,frustracija,nekulture,iza plašta nevjere/vjere,nebitno.Spreman si belfy žrtvovat kompletni "ateizam" poradi osobni kompleksa.Neće ići.U suštini licemjerstvo nema veze ni sa jednim oblikom religije/ateizma,ono ostaje uvijek samo licemjerstvo.belfy wrote: pomagajte ateisti ako Boga znate!ovaj covjek sve potamani svojom elokventnoscu, sofisticiranoscu, vokabularom i prenesenim znacenjima. daj nek me neko prosvijetli sta je zelio reci sa zadnjih 10-ak postova, jer ja ocito vidim samo kontradikcije i greske. a posto sam nevjernik - ja ne mogu da vjerujem da neko ovoliko gresaka pravi...
- MyTao
#3648 Re: Svijet bez religija
lol... a sta ako gubi energiju jer ubrzava??HardcoreMX wrote:Pa napisao sam,kad ti tu treba crtati šta dalje...MyTao wrote:
Haha... cuj solarna brzina, tek sam sada video ovu glupost. Ali eto recimo da si mislio na brzinu svjetlosti.
Izvini ali nemaš apsolutno veze sa fizikom.Fizika,empirijska nauka, nikada ne govori o stvarima koje ne postoje!Ti si tu pomiješao crtane filmove.
Napisao si formulu relatvnosti!? I kakve veze ima matematika sa tim?Tachyon ubrzava zbog gubitka energije,šta pričaš?!Tijelo ubrzanjem dobija na energiji.Jeli znaš šta znači realno,relativitet,daj uzeću si jednom vremena pa ću ti obasniti.Sevap da zaradim.
Onaj link ti u suštini govori o vremenu,kao bitnoj stavci u TR,gps igra ulogu samo kao signal,ništa više,zato sam s i pitao otku sad gps u svemu tome.Slično je mogao uporediti i radio signal,ili sl. Evo malo formula i svega pomalo o temi...
https://de.wikipedia.org/wiki/%C3%9Cber ... windigkeit

- HardcoreMX
#3649 Re: Svijet bez religija
Prjateljski savjet:manje skači na vugla u zenba,otkrio sam suštinu problema kod tebebelfy wrote:eto, jes...
al' pamet.
- HardcoreMX
#3650 Re: Svijet bez religija
jes to ti na slici?a jesi ružanMyTao wrote:
lol...
ne ozbiljno da ne začatavamo dalje,uzeću si vremena,da naučiš.djabe.sevaba radi.