Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ali Kemal

#3626 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

spreca wrote:Nema ni krivoustog ni zlobe a nema ni Bobana a mogo bi njih pitati a ovaj jedan sto je jos medju zivima i nema smisla ga pitati jer je propiso i nece ti nista moci reci.......uz los Dejton najvise su krivi nasi komsije preko drine i susjedi preko Une i Save....hajd sto oni nevole Bosnjake ali ono jos usput :izet: i soja stada.....tako da mi i nije bas ni krivo za situaciju :lol:............a kako bi ja koga ubjedio?......mozda treba sta i nauciti od onih preko Une i Save
Mozes li ti nesto konkretno reci kako bi to uradio?
detroit-mercy wrote:Velis od lokalnog znacaja, pa vidis tako ne razmisljaju u Americi, Njemackoj, Francuskoj i drugim drzava. Kod njih imas institucije kulture od drzavnog znacaja.
Pa mi nismo ni Amerikanci, ni Nijemci, ni Francuzi, ali cisto sumnjam da tamo gradovi ne finansiraju svoje muzeje.
Ako predstavnici drugih dijelova BiH kazu da Zemaljski muzej ne treba da finansiraju onda ne trebaju.
Ako vlast grada Sarajeva misli da ne trebaju da finasiraju muzej, i ako narod podrzava iste stranke na vlasti, onda i ne treba da je otvoren.
Ti bi sada na silu da cijela drzava finansira institucije koje drugi ne smatraju za svoj interes.
detroit-mercy wrote:Opet te pitam, je su li susjedi sposobniji manje korumpirani ili pametniji da ne zatvaraju institucije od drzavnog znacaja ili mozda imaju sistem u kojem su mehanizmi blokada kad se kome digne manje izrazeni.
Jesu, pametniji su, to je ocigledno.
detroit-mercy wrote:Ah, dodjosmo do toga sta hoce Srbi i Hrvati, ne znam sta hoce Srbi i Hrvati ali me interesuje sta je htjela vojska Srbije i Hrvatske na BH teritoriju.
Zna se sta je htjela vojska Srbije i Hrvatske, ali cini mi se da ti ovim zelis da kazes da se Srbi i Hrvati ne trebaju nista pitati ili nesto drugo?
Nije mi jasno sta hoces da kazes?

Nije nikakav problem da se Dejton napusti i napravi novo unutranje uredjenje, ako se svi oko toga sloze naravno, a kako drugacije, jer Dejton je i nastao jer se Bosanci nisu mogli sloziti oko toga.
zateznistub

#3627 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

Fudo387 wrote: Bas te dvije kompanije?
Pod kojim je simbolom poslovao na Wall Street-u? :D
Ja bih se na tvom mjesto malo edukovao da ne lupam gluposti po forumu...i ne nabio 1,5 k postova za malo vise od pola godine,
detroit-mercy

#3628 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Ali Kemal wrote:
spreca wrote:Nema ni krivoustog ni zlobe a nema ni Bobana a mogo bi njih pitati a ovaj jedan sto je jos medju zivima i nema smisla ga pitati jer je propiso i nece ti nista moci reci.......uz los Dejton najvise su krivi nasi komsije preko drine i susjedi preko Une i Save....hajd sto oni nevole Bosnjake ali ono jos usput :izet: i soja stada.....tako da mi i nije bas ni krivo za situaciju :lol:............a kako bi ja koga ubjedio?......mozda treba sta i nauciti od onih preko Une i Save
Mozes li ti nesto konkretno reci kako bi to uradio?
detroit-mercy wrote:Velis od lokalnog znacaja, pa vidis tako ne razmisljaju u Americi, Njemackoj, Francuskoj i drugim drzava. Kod njih imas institucije kulture od drzavnog znacaja.
Pa mi nismo ni Amerikanci, ni Nijemci, ni Francuzi, ali cisto sumnjam da tamo gradovi ne finansiraju svoje muzeje.
Ako predstavnici drugih dijelova BiH kazu da Zemaljski muzej ne treba da finansiraju onda ne trebaju.
Ako vlast grada Sarajeva misli da ne trebaju da finasiraju muzej, i ako narod podrzava iste stranke na vlasti, onda i ne treba da je otvoren.
Ti bi sada na silu da cijela drzava finansira institucije koje drugi ne smatraju za svoj interes.
detroit-mercy wrote:Opet te pitam, je su li susjedi sposobniji manje korumpirani ili pametniji da ne zatvaraju institucije od drzavnog znacaja ili mozda imaju sistem u kojem su mehanizmi blokada kad se kome digne manje izrazeni.
Jesu, pametniji su, to je ocigledno.
detroit-mercy wrote:Ah, dodjosmo do toga sta hoce Srbi i Hrvati, ne znam sta hoce Srbi i Hrvati ali me interesuje sta je htjela vojska Srbije i Hrvatske na BH teritoriju.
Zna se sta je htjela vojska Srbije i Hrvatske, ali cini mi se da ti ovim zelis da kazes da se Srbi i Hrvati ne trebaju nista pitati ili nesto drugo?
Nije mi jasno sta hoces da kazes?

Nije nikakav problem da se Dejton napusti i napravi novo unutranje uredjenje, ako se svi oko toga sloze naravno, a kako drugacije, jer Dejton je i nastao jer se Bosanci nisu mogli sloziti oko toga.
91 na referendumu je preko 70% Bosanaca reklo sta hoce, poslije toga su dosle vojske ostalo je istorija.
spreca

#3629 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

Ali Kemal wrote:
nikad a ni tada rs nece biti drzava na tlu BiH.......a posle snova,budjenje u BiH vjerovatno nije prijatno :mrgreen:
Fudo387

#3630 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

zateznistub wrote:
Fudo387 wrote: Bas te dvije kompanije?
Pod kojim je simbolom poslovao na Wall Street-u? :D
Ja bih se na tvom mjesto malo edukovao da ne lupam gluposti po forumu...i ne nabio 1,5 k postova za malo vise od pola godine,
Ok, ne znas, nije problem.
Rece ti Fudo, nisu poslovali u tim vodama.
I neko ko poredi energoinvest sa kompanijama koje su finansijski jace od vecine drzava ovog svijeta zaista je posljednja osoba koja nekom moze reci da lupa gluposti. Ne razmisljate tintarom vec vas ponesu emocije i onda vam se djeca smiju. :D
Ali Kemal

#3631 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

detroit-mercy wrote:91 na referendumu je preko 70% Bosanaca reklo sta hoce, poslije toga su dosle vojske ostalo je istorija.
I sta cemo sad, kako se rjesiti Dejtona koji je kako kazes ludjacka kosulja?
spreca wrote:
Ali Kemal wrote:Nije nikakav problem da se Dejton napusti i napravi novo unutranje uredjenje, ako se svi oko toga sloze naravno, a kako drugacije, jer Dejton je i nastao jer se Bosanci nisu mogli sloziti oko toga.
nikad a ni tada rs nece biti drzava na tlu BiH.......a posle snova,budjenje u BiH vjerovatno nije prijatno :mrgreen:
Tebi je izgleda sve po taman :lol:

Jeboga Tito, kako ne mozes da odgovoris na tako prosto pitanje kako zamijeniti Dejtonski sporazum?
Ako ne znas reci ne znam, a volio bih to i to :oops:
detroit-mercy

#3632 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Ali Kemal wrote:
detroit-mercy wrote:91 na referendumu je preko 70% Bosanaca reklo sta hoce, poslije toga su dosle vojske ostalo je istorija.
I sta cemo sad, kako se rjesiti Dejtona koji je kako kazes ludjacka kosulja?
spreca wrote:
Ali Kemal wrote:Nije nikakav problem da se Dejton napusti i napravi novo unutranje uredjenje, ako se svi oko toga sloze naravno, a kako drugacije, jer Dejton je i nastao jer se Bosanci nisu mogli sloziti oko toga.
Tebi je izgleda sve po taman :lol:

Jeboga Tito, kako ne mozes da odgovoris na tako prosto pitanje kako zamijeniti Dejtonski sporazum?
Hoces reci da je Daytonski sporazum rezulatat dogovara naroda u BiH ili nesto drugo. Kad smo se to sjeli i dogovorili?
spreca

#3633 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

Ali Kemal wrote:
nece ti se svidjeti scenario stavaranja genocidnog entiteta
zateznistub

#3634 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

Fudo387 wrote: Ok, ne znas, nije problem.
I neko ko poredi energoinvest sa kompanijama koje su finansijski jace od vecine drzava ovog svijeta zaista je posljednja osoba koja nekom moze reci da lupa gluposti. Ne razmisljate tintarom vec vas ponesu emocije i onda vam se djeca smiju. :D
Jadan ne bio, tada je energoinvest radio u toliko zemalja da ih ti ni nabrojati ne znas.

A o dobiti....Mozes li bar poimiti koliko radnika tadasnjeg Energoinvesta je platu primalo od istog?

Ali onda dođu demokrate (čitaj nacionalisti) i upale svjetlo...
detroit-mercy

#3635 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

zateznistub wrote:
Jadan ne bio, tada je energoinvest radio u toliko zemalja da ih ti ni nabrojati ne znas.

A o dobiti....Mozes li bar poimiti koliko radnika tadasnjeg Energoinvesta je platu primalo od istog?

Ali onda dođu demokrate (čitaj nacionalisti) i upale svjetlo...
Nije istina, prvo je EI opljacan od strane bratskih republika i naroda, pa rat, pa gubitak trzista i tehnologije, pa globalne promjene u svijetu i sta jos sve ne.
zateznistub

#3636 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

detroit-mercy wrote: Nije istina, prvo je EI opljacan od strane bratskih republika i naroda, pa rat, pa gubitak trzista i tehnologije, pa globalne promjene u svijetu i sta jos sve ne.
:lol: :lol: :lol:
Energoinvest je i u ratu poslovao koliko je mogao. Opljačkan je isključivo od strane SDA kadrova koji ga i daas vode u propast i pitaje je dana kada ce se to desiti,

sto se gubitka trzista ticec ono se desilo iza rata a uplate dugovanja raznih zemalja po raznim ugovorima je tekla i tece i dan danas :wink:
nosara

#3637 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

detroit-mercy wrote:Nije istina, prvo je EI opljacan od strane bratskih republika i naroda, pa rat, pa gubitak trzista i tehnologije, pa globalne promjene u svijetu i sta jos sve ne.
Image
Fudo387

#3638 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

nosara wrote:
detroit-mercy wrote:Nije istina, prvo je EI opljacan od strane bratskih republika i naroda, pa rat, pa gubitak trzista i tehnologije, pa globalne promjene u svijetu i sta jos sve ne.
Image
Da li je tebi, strucnjaku za globalnu ekonomiju, potrebna pomoc da postavis sliku na forum?
Nema problema, samo fino zamoli. :D
zateznistub

#3639 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

Samo mala digresija
na podrucju danasnjeg alipasinog mosta radilo je cirka 5.000 radnika

Znaci Armature, Livnica, TDS i sl samo jedan mali dio od 50.000 Radika Energoinvest-a...
Nabrojte danasnje uspjesne firme u Sarajevo molim lijepo
Last edited by zateznistub on 22/09/2015 18:04, edited 1 time in total.
nosara

#3640 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

dofu, ovo se nece samo narezat...

Image
nosara

#3641 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

zateznistub wrote:Samo mala digresija
a podrucju danasnjeg alipasinog mosta radilo je cirka 5.000 radnika

Znaci Armature, Livnica, TDS i sl samo jedan mali dio od 50.000 Radika Energoinvest-a...
Nabrojte danasnje uspjesne firme u Sarajevo molim lijepo
Oni su pobjegli od ovog rahatluka i kopaju sebi grobove u robovlasnistvu malo vece kategorije... Nisu reljevantni...
Fudo387

#3642 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

nosara wrote:dofu, ovo se nece samo narezat...

Image
Ma ok to, nego...
Ona slika gore, ono si sa jaranom na radnoj akciji? :D
detroit-mercy

#3643 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

nosara wrote:
Image
Tesko priznati da su te oni u koje su se do juce kleo naguzili da ti jos zvoni u usima :mrgreen:.
detroit-mercy

#3644 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

zateznistub wrote:
detroit-mercy wrote: Nije istina, prvo je EI opljacan od strane bratskih republika i naroda, pa rat, pa gubitak trzista i tehnologije, pa globalne promjene u svijetu i sta jos sve ne.
:lol: :lol: :lol:
Energoinvest je i u ratu poslovao koliko je mogao. Opljačkan je isključivo od strane SDA kadrova koji ga i daas vode u propast i pitaje je dana kada ce se to desiti,

sto se gubitka trzista ticec ono se desilo iza rata a uplate dugovanja raznih zemalja po raznim ugovorima je tekla i tece i dan danas :wink:
Mislim da su SDPovi kadrovi vodili EI dugo godina iza rata. A poslovanje u ratu koliko se moze je smijesan argument, jer sam i ja studirao koliko sam mogao. EI je izgubio kadrove, izgubio imovinu, izgubio tehnologiju, izgubio trzista i sta jos sve ne. I jace firme od EI su propadale i bez ovakvih krupnih stvari, naravno na to sve treba dodati i nase tradicionalno postenje.
Fudo387

#3645 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Ako nisi sdpeovac onda si garant sda, nosara zvani logika. :lol:
Sto niste povjerili Nerki aka zlatna trenerka da vodi EI? :D
nosara

#3646 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

Fudo387 wrote:Ako nisi sdpeovac onda si garant sda, nosara zvani logika. :lol:
Nosari su sve nerke iste... Nece ih upravljanje, opravljanje, pravljenje... Nije do njih... :-)
Fudo387

#3647 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

nosara wrote:
Fudo387 wrote:Ako nisi sdpeovac onda si garant sda, nosara zvani logika. :lol:
Nosari su sve nerke iste... Nece ih upravljanje, opravljanje, pravljenje... Nije do njih... :-)
Jbg, nahvataj kakvih milorada, njih hoce. :D
Ali Kemal

#3648 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

detroit-mercy wrote:Hoces reci da je Daytonski sporazum rezulatat dogovara naroda u BiH ili nesto drugo. Kad smo se to sjeli i dogovorili?
Nikada se nije sjelo i dogovorilo. Da se zDogovorilo ne bi ni bilo Dejtona. U Dejtonu se pristalo, po pritiskom naravno, na BiH ovakva kakva je i za BiH, gdje nacionalne, tj nacionalisticke i sovinisticke stranke kolo vode, bolje ne moze i ja pitam po stoti put, ako moze bolje kako?
spreca wrote:
Ali Kemal wrote:Jeboga Tito, kako ne mozes da odgovoris na tako prosto pitanje kako zamijeniti Dejtonski sporazum?
nece ti se svidjeti scenario stavaranja genocidnog entiteta
Sta se ima meni nesto svidjeti, sad ti kao neces da kazes to magicno rjesesnje da se meni ne zamjeris :lol:
mg

#3649 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by mg »

I mene zanima sta je substitut za dejton?
zateznistub

#3650 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

detroit-mercy wrote:Mislim da su SDPovi kadrovi vodili EI dugo godina iza rata. A poslovanje u ratu koliko se moze je smijesan argument, jer sam i ja studirao koliko sam mogao. EI je izgubio kadrove, izgubio imovinu, izgubio tehnologiju, izgubio trzista i sta jos sve ne. I jace firme od EI su propadale i bez ovakvih krupnih stvari, naravno na to sve treba dodati i nase tradicionalno postenje.
Slabo mislis...

nesto malo SzBiH za vakta Turajlica sve ostalo SDA :wink:
Post Reply