Deblokada Sarajeva???

Post Reply
Dozer

#3626 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

CPT wrote: Prije par postova nisi ni znao za RA u Srebrenici a sad si postao strucnjak? Really? Jesi pogledao sta sve je otislu u Srebrenicu pored RA? Malo manje prekodrinske propagande ...
:lol: :lol: :lol: :lol:
Pa bas zato sto sam procitao, zato te i pitam sta te pitam za BK i ostalo :lol: :lol: :lol:
Hosh odgovorit'?
CPT

#3627 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

Dozer wrote:
CPT wrote: Prije par postova nisi ni znao za RA u Srebrenici a sad si postao strucnjak? Really? Jesi pogledao sta sve je otislu u Srebrenicu pored RA? Malo manje prekodrinske propagande ...
Pa bas zato sto sam procitao, zato te i pitam sta te pitam za BK i ostalo :lol: :lol: :lol:
Hosh odgovorit'?
Alija, SDA... nesto.
Dozer

#3628 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Za BK i koliko to traje borcu u aktivnoj borbi? :D

Znas li uopste sta je BK?
CPT

#3629 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

Dozer wrote::lol: :lol: :lol: :lol:

Strucnjak, bar 4x put u ovoj temi pise. Detaljnu analizu sta, kako i gdje imas malo vise. Postao sam je ja. U toj analizi general ARBIH koji o tome zna pun qurac vise od tebe ne filozofira o BK ili nedostatku istih. Zapravo kontra.

Isto tako, u ovoj temi sam zapisao da su Srebrenicani koristili ono sto ti nisi ni znao da imaju (a dobili od Alije). Imali su ali su tenk promasili, vise puta. Kontas? Zbog neznanja, panike ili xyz. Nije ni bitno sad. Dobar dio doturene opreme su Srbi nasli u Srebrenici. Spisak postoji na netu.

Za pocetak da priznas da nisi znao sta su sve imali? Da su dobili od Alije (koji je istovremeno spremo "zamjenu"). Moze? Usput skontaj jel to "malo" ili "puno". General to u analizi poredi sa SA.
Guadalajara

#3630 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Guadalajara »

Ma djaba sve...kad nisu imali nikakvih fortifkacija...infrastrukture...
madner

#3631 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by madner »

CPT wrote:
madner wrote:
CPT wrote: A sad je vec "dio komandnog kadra"? Iako svi znamo da se tu zapravo misli samo Nasera Orica i da je otisao par mjeseci prije. Iako u analizi pise da je citav stab bio u Srebrenici, da je postojala TK veza, itd, itd. Pored rahatluka '95 cudno da je Bihac bio pred padom tj. spajanjem "RSK i "RS".

Ama nije samo NO, izvuceni su i komandanti ceta. Imao si stab, imao si komandu 3 brigade, iste su imale bataljone, ali od svih njih samo je jedan bataljon bio efikasan u cijeloj 28. diviziji tog jula. To je porazavajuce.
Naspram 5. korpusa gdje je svaka brigada bila prava, inace...

'95 Bihac nije bio pred padom, nesto su te slagali u Sloveniji. Bila je ofanziva, puno veca nego na Srebrenicu.

Nego haj sad ti meni reci koliko vojnika je napalo Srebrenicu '95?
De bar procitaj sta se pise... Misli se na Nasera Orica jer se u toj prici samo on potencira. "Pobegao bre, ostavio svoje bre, i ta prica". Bas oni znaju svakog komandira u Srebrenici. Znaci ako se mislis na Orica, otisao je par mjeseci prije. Komanda je ostala u Srebrenici. Detajljno je sve u analizi pada Srebrenice. Sve ostalo je poznata cetnicka prica.

Bihać je '95 bio pred padom:
1995.
23. srpnja su ponovno izbili minobacački i tenkovski napadi na bihaćku enklavu, što su promatrači UN-a nazvali "najozbiljnijim borbama u Bosni u zadnjih mjeseci". Tisuće vojnika VRS-a i 100 tenkova su krenule u napad.[8] Opća skupština Ujedinjenih naroda osvrnula se na napade:
Vojne aktivnosti su pojačane nakon što je bosanski V korpus ušao u okršaj sa srpskim snagama u zapadnoj Bosni (područje Bihaća). Istodobno, Srpska vojska Krajine je započela sa opširnim pripremama radi ofenzive u zapadnoj Bosni.... U rujnu 1994., 700 do 800 dobrovoljaca iz Srbije su trenirani u Slunju radi borbi u zapadnoj Bosni.[22]
Naravno pise fino, 16 komandira ceta a ne samo Naser.
Naravno da nije pobjegao, nego je komanda izvukla istog a ostavila covjeka koji nije mogao obici liniju. Do koga je to?
Posto predpostavljam da si procitao svoj dokument, da li inace ne znas citati i sta ti je prosinac u rodu?

Gdje ti tu vidis da je pred padom?
To ti je opet najveci vojni poraz VRS, 1995 nisu uspjeli slomiti Bihacki dzep i shodno tome nisu se mogli odbraniti od Oluje.
madner

#3632 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by madner »

Guadalajara wrote:Ma djaba sve...kad nisu imali nikakvih fortifkacija...infrastrukture...
Ako mislis na komandnu infrastrukturu, onda si u pravu. Ako mislis na zemljanje radove onda nisi.

Na drugim mjestima se branilo i sa puno losijim omjerom snaga i tehnike.

CPT namjerno izbjegava reci koliko je ljudi napalo Srebrenicu, mada se zna i broj tenkova i OT koje su imali.
CPT

#3633 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

madner wrote: Naravno pise fino, 16 komandira ceta a ne samo Naser.
Naravno da nije pobjegao, nego je komanda izvukla istog a ostavila covjeka koji nije mogao obici liniju. Do koga je to?
Posto predpostavljam da si procitao svoj dokument, da li inace ne znas citati i sta ti je prosinac u rodu?

Gdje ti tu vidis da je pred padom?
To ti je opet najveci vojni poraz VRS, 1995 nisu uspjeli slomiti Bihacki dzep i shodno tome nisu se mogli odbraniti od Oluje.
A da procitas sve? General doslovce o toj gluposti govori o analizi. On je otisao par mjesec pred padom, ne po svojoj zelji i po svojoj zelji sa bar pola godina odbijanja naredjanja da ode jer je znao sta ga ceka kad se javi. Ne uklapa se bas u pricu kako su ga "izvukli" ili kako je "pobjegao".
Komande i njegovo odbijanje isto postoji kao javni dokument. Samo Google treba upoznati i malo manje siriti prekodrinske price.

Ja to vidim pred padom jer mi je dobar dio rodbine bio u Bihacu i znam kroz sta sve smo prolazili. Mi i oni.
CPT

#3634 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

madner wrote:
Guadalajara wrote:Ma djaba sve...kad nisu imali nikakvih fortifkacija...infrastrukture...
Ako mislis na komandnu infrastrukturu, onda si u pravu. Ako mislis na zemljanje radove onda nisi.

CPT namjerno izbjegava reci koliko je ljudi napalo Srebrenicu, mada se zna i broj tenkova i OT koje su imali.
CPT je objavio link analize u kojoj je sve detaljno navedeno. Mozda trebas u u txt formi jer ne znas citati sa .jpg-a?
Guadalajara

#3635 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Guadalajara »

madner wrote:

Mislim opcenito na infrastrukturu...jer taj kraj je i prije agresije dosta zaostajao...od energenata...proizvodnje hrane...industrijskih kapaciteta...

Lahko je za vojsku...u se i na se...Mislim da su civili bili najveci teret...

Znamo iz Sarajeva da su mnogi vojnici porcije hrane nosili sa linije kucama zeni i djeci...
Dozer

#3636 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

CPT wrote:

Strucnjak, bar 4x put u ovoj temi pise. Detaljnu analizu sta, kako i gdje imas malo vise. Postao sam je ja. U toj analizi general ARBIH koji o tome zna pun qurac vise od tebe ne filozofira o BK ili nedostatku istih. Zapravo kontra.

Isto tako, u ovoj temi sam zapisao da su Srebrenicani koristili ono sto ti nisi ni znao da imaju (a dobili od Alije). Imali su ali su tenk promasili, vise puta. Kontas? Zbog neznanja, panike ili xyz. Nije ni bitno sad. Dobar dio doturene opreme su Srbi nasli u Srebrenici. Spisak postoji na netu.

Za pocetak da priznas da nisi znao sta su sve imali? Da su dobili od Alije (koji je istovremeno spremo "zamjenu"). Moze? Usput skontaj jel to "malo" ili "puno". General to u analizi poredi sa SA.
Strucnjak, to sto neki nas general nesto pise ne znaci da je to ni tacno, ni ispravno, ni izvodljivo, kontas?
Nasi generali nikad nigdje metka nisu opalili (osim legende Dudeta), niti su bili s vojskom na linijama.

A, zar nije jednostavnije reci - ne znam sta je BK ni koliko traje vojniku u aktivnoj borbi, nego da se ovako izvlacis i provaljujes pametologijom :D
Dozer

#3637 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

CPT wrote:Ja to vidim pred padom jer mi je dobar dio rodbine bio u Bihacu i znam kroz sta sve smo prolazili. Mi i oni.
Cekaj sad... Nedavno si izjavio da ti je rodbina bila u Prijedoru, a sad u Bihacu... Gdje su tacno bili? :D
Ili ni to ne znas? Ili malo lagis da se "potkujes", a? :D
CPT

#3638 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

Dozer wrote:
CPT wrote:

Strucnjak, to sto neki nas general nesto pise ne znaci da je to ni tacno, ni ispravno, ni izvodljivo, kontas?
Nasi generali nikad nigdje metka nisu opalili (osim legende Dudeta), niti su bili s vojskom na linijama.

A, zar nije jednostavnije reci - ne znam sta je BK ni koliko traje vojniku u aktivnoj borbi, nego da se ovako izvlacis i provaljujes pametologijom :D
A da... tebi general ARBIH nije ni do koljena. Po znanju ili cinu. Zaboravio sam. Inace je ta analiza koristena na vise sudova. Ne sjecam se da bi neko previse osporavao ono sto pise u analizi. Osim tebe naravno koji do danas nisi ni znao da postoji ali ok.

Nigdje je nisam zapisao da sam imao rodbinu u Prijedoru (iako imam). Nigdje je Prijedor nisam spomenuo kao svoj zavicaj. To je opet nesto sto si ti izmislio. U Bihacu svi svrsili svoji oni koji su u pocetku rata preko sume otisli prema Zapadu (ne iz Prijedora).

Nije ta informacija nema nikakve vrijednosti, pogotovo u kontekstu ove price i pored spiska doturene opreme. Do danas nisi znao sta su sve imali tj. dobili a sad si vec strucnjak koliko su trebali. Mozes mislit....

p.s.: I ne bi o laganju na tvom mjestu.
Dozer

#3639 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

CPT wrote: A da... tebi general ARBIH nije ni do koljena. Po znanju ili cinu. Zaboravio sam. Inace je ta analiza koristena na vise sudova. Ne sjecam se da bi neko previse osporavao ono sto pise u analizi. Osim tebe naravno koji do danas nisi ni znao da postoji ali ok.

Nigdje je nisam zapisao da sam imao rodbinu u Prijedoru (iako imam). Nigdje je Prijedor nisam spomenuo kao svoj zavicaj. To je opet nesto sto si ti izmislio. U Bihacu svi svrsili svoji oni koji su u pocetku rata preko otisli prema Zapadu (ne iz Prijedora).

I ne bi o laganju na tvom mjestu.
Da mi nije mrsko, sad bih po onoj nekoj tamo temi trkeljao da nadjem tu tvoju izjavu o "masi rodbine koja je stradala u Prijedoru".
Kao i onu da si ti "treca generacija Bosnjaka u Sloveniji".
Samim tim - nemas blage veze o realnim desavanjima ovdje.

Sto se nasih ratnih generala tice, sad bih hladno na bilo kakav teren sa svima njima zajedno, cisto da vidimo koliko bi opstali sa svim tim znanjem i iskustvom i cinovima koje imaju ;)
Jedino Dudeta priznajem, sve ostalo - taraba.
Slobodno se i ti pridruzi na njihovu stranu :D
CPT

#3640 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

Dozer wrote:
CPT wrote: A da... tebi general ARBIH nije ni do koljena. Po znanju ili cinu. Zaboravio sam. Inace je ta analiza koristena na vise sudova. Ne sjecam se da bi neko previse osporavao ono sto pise u analizi. Osim tebe naravno koji do danas nisi ni znao da postoji ali ok.

Nigdje je nisam zapisao da sam imao rodbinu u Prijedoru (iako imam). Nigdje je Prijedor nisam spomenuo kao svoj zavicaj. To je opet nesto sto si ti izmislio. U Bihacu svi svrsili svoji oni koji su u pocetku rata preko otisli prema Zapadu (ne iz Prijedora).

I ne bi o laganju na tvom mjestu.
Da mi nije mrsko, sad bih po onoj nekoj tamo temi trkeljao da nadjem tu tvoju izjavu o "masi rodbine koja je stradala u Prijedoru".
Kao i onu da si ti "treca generacija Bosnjaka u Sloveniji".
Samim tim - nemas blage veze o realnim desavanjima ovdje.

Sto se nasih ratnih generala tice, sad bih hladno na bilo kakav teren sa svima njima zajedno, cisto da vidimo koliko bi opstali sa svim tim znanjem i iskustvom i cinovima koje imaju ;)
Jer vidim da si n00b.... u search stavis moj nick i rijec Prijedor. Inace u PD (u Puharskoj) imam rodbinu ako ti je to bas toliko vazno.
I da, ja sam treca generacija. Moj otac je druga, njegov otac 1. Matematika ti bas nije jaca strana?

Mozes mislit da cak i treca generacija zna vise o tebe o nekim stvarima?! Strasno.

Koji je sad tvoj finalni odgovor? Imali su ali nisi znao? Znao si ali nisu imali dovoljno (na bazi tvog bla bla ba)? Znao si ali Alija nesto?

Zar nije taj isti Dude poznat po svercu tj. kupovini od Srba koji ti u Sarajevu nikako nije jasan?! WTF?

Znaci kad se pred padom Bihaca za Alijine pare (karikiram) kupuje PPU muncija (jako bitan detalj) onda je to ok. Kad se to radi u Sarajevo onda je znak dogovora. Haj dobro...
Dozer

#3641 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Koji klocni pacenik, mati mila :lol: :lol: :lol:

Kad budes skontao sta je BK, tad ce ti biti jasno i da li su imali dovoljno :D

Nego, sta kazu izvjestaji, zasto nijedna jedinica ne ode u ispomoc Srebrenici, s obzirom da se znalo da ce biti napad, inace im se ne bi slao "onoliki" MTS? :D
Last edited by Dozer on 27/08/2019 14:46, edited 1 time in total.
CPT

#3642 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

Dozer wrote:Koji klocni pacenik, mati mila :lol: :lol: :lol:

Kad budes skontao sta je BK, tad ce ti biti jasno i da li su imali dovoljno :D
Image

Kako ces ti znati jesu li imali dovoljno kad do danas nisi ni znao sta su uopste imali?!

Ako tvrdis nisu imali dovoljno kako ocekujes da se brane (to samo onako usput).
Last edited by CPT on 27/08/2019 14:48, edited 1 time in total.
Dozer

#3643 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Jadan ne bio... Za sve te izvjestaje sam znao jos kad su se prvi put pojavili. Koliko si ti tada imao godina...? :roll:
Ali, ono sto ja jos znam, a ti o tome nemas pojma, jesu svjedocenja ljudi, direktnih ucesnika. logicno, i u skladu s tvojim mentalnim kapacitetima, tebi je uvijek bitnije ono sto je napisao neki general, koji nema blaga veze o zoni djelovanja o kojoj pise, nego ono sto je neko dozivio i prezivio, jel' tako?
Last edited by Dozer on 27/08/2019 14:52, edited 1 time in total.
CPT

#3644 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

Jadan ne bio... Za sve te izvjestaje sam znao jos kad su se prvi put pojavili. Koliko si ti tada imao godina...? :roll:
i lukavo si krio informacije... strategija! ono.... :lol:

koga zanima detaljno, ti naravno sve znas i imas altenativno vidjenje stvari :lol:
Image

ti nisi direktan ucesnik tako da ti necu vjerovati na rijec, vazi? svakako mozes slagati sta zelis (po onom starom pravilu)
CPT

#3645 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

Dozer wrote:je uvijek bitnije ono sto je napisao neki general, koji nema blaga veze o zoni djelovanja o kojoj pise, nego ono sto je neko dozivio i prezivio, jel' tako?
recimo Nasera Orica? :wink:
Dozer

#3646 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Pa sve se to zna godinama, moj CPT... najveci krivac je MZ.
A do rasula je doslo jer je vecina krucijalnog komandnog kadra mjesecima prije napada bila izvan Srebrenice. Oni koji jesu bili tamo - nisu imali ni znanja ni iskustva, i samo su gledali kako da izvuku sebe.

Taj raspolozivi MTS koji su imali mogao im je posluziti za 2-3, max. 4 dana aktivne borbe (jesi naguglao sta je BK i koliko traje borcu u aktivnoj borbi? :D). Da ne pricamo o tome da najzesce oruzje koji su imali - nisu znali koristiti.

Sta bi s onim o jedinicama izvana koje se nisu pojavile u ispomoc?

A cega ja to nisam direktni ucesnik? Srebrenice? Nisam. Ali jesam rata u BiH, od Sarajeva, preko srednje Bosne, do Krajine. U kojim si ti borbama ucestvovao, osim onih u CoD-u? :D
Tromblon

#3647 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

Najjače je kad ti počnu govoriti da si četnik... :zzzz: :zzzz: :zzzz:

Što se tiče generala jedan od njih, inače jedan od komandanata 1. Korpusa reče meni i tridesetorici mojoh saboraca u decembru 1993. godine kako ćemo za mjesec dana biti mnogo dalje od Sarajeva nakon akcije koju smo trebali obaviti to veče. Poslije toga istog samo nabijem na onu stvar, a sa njim i većinu njegovih kolega.
славянин

#3648 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by славянин »

@Dozer ti zaboravio da ovdje ih ima spremnih sa sabljama u rovove i transeje da uskacu :D municija uopste nije ni neophodna :D , ono poviknes alah u ekber i cetnici pobjegnu odmah.

Nedo Bog da se zakuha sta ovako opet - bila bi repriza naivnosti jer ovakvi ko ovaj slovenac (iako dijete to su te mladje generacije koje su nacule o pobjedama i moodima i kako su neprijatelji samo bjezali a ono kad nisu onda jel ili izdaja ili neko drugi kriv - to vazi za sve strane) bi dokobeljali se ili pozicija ili uticaja to sam siguran jer su najglasniji takvi i da zatvoris usta na nesto drugo bi progovorili.

Sto se tice generala ja nekako gledam prema uspjehu - ono pod njegovom komandom je zauzeto/oslobodjeno sta ili odbranjeno sta - tako recimo alagicu,dudakovicu,seferu i jos par kapa dole - eto da cujem sta je to naser odbranio ili zauzeo pa cu i njemu kapu dole jel. Velicanje epp likova je itekako prisutno na svim stranama - jer su se “uklapali” u ideoloske poglede vlasti koje su ih kontrolisale.

PS za koga se vise zna i ko je “popularniji” Naser Oric ili Avdo Palic i moze li mi neko nakon odgovora na to reci i razloge.
CPT

#3649 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

Dozer wrote:Pa sve se to zna godinama, moj CPT... najveci krivac je MZ.
A do rasula je doslo jer je vecina krucijalnog komandnog kadra mjesecima prije napada bila izvan Srebrenice. Oni koji jesu bili tamo - nisu imali ni znanja ni iskustva, i samo su gledali kako da izvuku sebe.

Taj raspolozivi MTS koji su imali mogao im je posluziti za 2-3, max. 4 dana aktivne borbe (jesi naguglao sta je BK i koliko traje borcu u aktivnoj borbi? :D). Da ne pricamo o tome da najzesce oruzje koji su imali - nisu znali koristiti.

Sta bi s onim o jedinicama izvana koje se nisu pojavile u ispomoc?

A cega ja to nisam direktni ucesnik? Srebrenice? Nisam. Ali jesam rata u BiH, od Sarajeva, preko srednje Bosne, do Krajine. U kojim si ti borbama ucestvovao, osim onih u CoD-u? :D
Da, da... Zbog tog krucijalnog komandnog kadra su pali svi ostali gradovi. Iako se u analizi to eksplicitno demantuje. Al kako ces oni znati vise od tebe?!
Oni koji su bili tamo su pali sa Marsa gdje su proveli nekoliko godina prije pada i ne u Srebrenici. Usput, u analizi se to eksplicitno demantuje. Nije mi jasno zasto je Srebrenica pala prvi pored tog krucijalnog komandnog kadra al ok. Retoricko pitanje...

Taj MTS je mogao posluziti 2-3 dana max... ili 200 ili 3000. Onako ofrlje. Uvijek se na tri (3!) tenka (podatak iz analize) moze ispaliti 250 rpg projektila. 20 raketa, 500bombi, 150 podmornica, itd. itd. Gdje ces sa 12 raketa RA napasti 3 tenka (4 na tenk). Ha ja.
O jednicama i ispomoci imas sve detaljno u analizi. Znaci sad smo prosli od "Srbi usli slucajno sa par vojnika" do toga da je trebalo arsenal citave bivse JNA brani od tih nekoliko vojnika.

Ti si sa Srebrenicom imao koliko i ja. 0. U biti ja bar priblizno znam sta su imali. Ti do danas nisi imao blage.
Dozer

#3650 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Mogu li te pitati nesto, ali da mi iskreno odgovoris...

Jel' te imalo stid kada ti, koji nisi rata ni omiriaao, a kamoli ucestvovao u njemu, pricas o tome ljudima ovdje koji su to prezivljavali 4 godine? Hajde, onako, iskreno...

I povrh svega toga, jos se raspravljas o tome s ljudima koji i te kako dobro znaju sve to, a tvoji argumenti se zasnivaju na analizama onih koji vecinom metka u ratu nisu opalili, kao ni ti...
Last edited by Dozer on 27/08/2019 15:23, edited 1 time in total.
Post Reply