Dozer wrote:nasa wrote:E moze li jos jedno pitanje, za ateiste opcenito...glede morala.
Kako vi uopce posmatrate moral, mozemo preskociti pocetni dio, djetinjstvo i sl. da sad ne razvodnjavamo s pricom o odgoju, utjecajima i sl.
Imamo formiranu osobu, unutar nekog drustva, sta je ono sto nju potice da promislja moralno i da se drzi odredjenih vrijednosti te kako dalje u ovom drustvenom razvoju koji je @ali pomenuo, a i ja, sebe koriguje ili kako odgovara ako se nadje unutar drustva koje prolazi period stagnacije ili odredjenog da kazemo nazadovanja, to se desavalo kroz historiju, a i danas ili ratno stanje...
Svjedoci smo da se kod nas desilo da ljudi uprkos odgoju, koji niko nije dovodio u pitanje i uprkos antifasistickom odredjenju i zemlje i vrijednosti koje su se propagirale u drustvu, gotovo preko noci to pogaze te, da dalje ucestvuju ili promatraju bez odgovora divljanje fasizma i niz pojava koje su bez dvojbe ne samo nemoralne vec zlocini.
Sta je zakazalo, mi sami, drustvo, oboje....sta je presudno.
Ja sam ostao isti. Vrijednosti koje sam naucio u "onom" sistemu, za mene vaze i danas. A kako vrijeme prolazi, savrseno mi je jasno da su one vrijednosti iz onog, danas ovim novim "mrskog" sistema, ipak bile neuporedivo bolje, kvalitetnije, postenije, a pogotovo moralnije od ovih danas koje su, kao, naslonjenje na toliko ispravne religijske principe. Pljutz...
A evo i par poredjenja, pa bujrum, neka me neko demantuje...
1. Droga
- U onom bezboznickom sistemu su se narkomani mogli nabrojati na prste jedne ruke, a dileri su ekspresno nestajali.
- U ovom religijski nastrojenom sistemu droga je sastavni dio zivota, narkomani su na svkaom koraku, a dileri sjede u vrhovima vlasti, pa i vjerskih institucija (Sandzak, recimo).
2. Kriminal
- U onom "ateistickom" sistemu kriminalci bilo koje vrste su, i to bez obzira na "kalibar", nestajali da niko nije ni znao kako i gdje, a njihov ukupni broj u odnosu na ukupni broj stanovnika (24 mil. bi, cini mi se) je bio manji od 1%. Ubistva su bila misaona imenica, pljacke takodjer, pronevjere i prevare s drzavnim sredstvima su bile sankcionisane u roku "jucer".
- U ovom "teistickom" sistemu kriminalci svake vrste su sasvim normalna pojava. Pljacke, i to oruzane i cesto sa smrtnim ishodom su "klasika" i opsteprihvacena stvar. Ubistva su takodjer "klasika" i mislim da ne postoji dan da u crnim hronikama nema bar jedno. Ukupni broj svih vrsta kriminalaca u odnosu na broj stanovnika (3,5 mil.) je vjerovatno blizu 20%. Pronevjere i otvorena kradja drzavnih sredstava su pravilo.
3. Obrazovanje, zdravstvo
- U onom "ateistickom" sistemu se sve tacno znalo, u to se sve ulagalo, svi su imali ista prava, obaveze i mogucnosti, i niko tu nije bio zakinut ni za sta.
- U ovom "teistickom" sistemu sve je, jednostavno receno, obrnuto. Ne zna se ni ko pije, ni ko placa, radi ko sta, kad i kako hoce, hiljade ljudi su zakinute, ne ulaze se nista i ni u sta osim neophodnog, nema nikakvog napretka i generalno ovi sektori su u stalnoj stagnaciji.
4. Moral
- U onom mrskom sistemu sex je bio normalna stvar, ali je neka normala bila da se to pocinje desavati s nekih 16-17 godina. S 13 godina je bilo slucajeva, ali su se mogli nabrojati na prste jedne ruke. Da zreo muskarac ozeni djevojcicu bilo je nepojmljivo (bar ja nikad nisam cuo za i jedan jedini slucaj). Pedofilija je bila maltene nepoznat pojam. Homoseksualaca je bilo i onda, cak i javnih (licno vidjao), ali ih niko nije dirao.
- U danasnjem "moralnom" sistemu sex sa 13-14 godina je standard i curice koje o tome tad ne razmisljaju "nisu normalne". Pedofilija je opsteprihvacena pojava, a iako se osudjuje, slabo je koji pedofil kaznjen kako treba, recimo kastracijom. Zenidba odraslog muskarca sa djevojcicom je takodjer "normalna" stvar. Homoseksualaca i dalje ima, samo sto ima i "pravovjernih" koji ih marisu gdje i kad stignu.
Eto, samo 4 stavkice. Ispravite ako je sta pogresno. Uz argumente, naravno.
@Chagalj
Jel' me to opet ignorise? OK, shvaticu to kao nemogucnost, tj. nepostojanje odgovora.