Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Paranoid

#3626 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Paranoid »

guber90 wrote: Kod nas postoje ciste krajnosti ili je brana pukla ili brana ne moze puci, nigdje sredine.

Kao svaki ljudskom rukom napravljen objekat, tako i brana moze da pukne, medjutim to se sigurno nece desiti u datoj situaciji, ako sinoc pod takvim pritiskom nije bila ni blizu naprezanja, a ne pucanja nece vala ni puci, tako da treba narod popustit vise sa ovom branom.
Niko nije spomenuo pucanje...ja sam čuo da se osipa, a info sam dobio od lika iz direkcije EP...
General War

#3627 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by General War »

O'zone wrote:
UŽIVO:
Mićo Mićić izjavljuje da je trenutno na nasipu, stiže velika grupa ljudi, stižu kamioni sa pjeskom i sve je pod kontrolom !!!
Evo sa ptcpa

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=112327
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#3628 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by bordo gandalf »

BHF_Manijak wrote:Joj svake veceri ista prica. Dosad je jedno 800 puta brana na Modracu raspala se, pukla, napukla i slicno... Sta vam je ljudi ba, pa nije od papira.

Drama queens... Isto sad za Bijeljinu, svaki treci post "nasip pao, gotov je". Mislim nije nemoguce, ali ne letite bezze pred rudu.
Bezze se panici

Nego moze li neko provjeriti ovu informaciju da se paketi koji su danas dopremljeni u Maglaj preprodaju???
Last edited by bordo gandalf on 16/05/2014 23:25, edited 1 time in total.
Suicidal Siberian

#3629 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Suicidal Siberian »

Da li nam neko strucan moze objasniti ovaj olujni oblak iznad BiH i Srbije? Pisu da ima sve elemente uragana koji se stvara iznad mora a ne iznad zemlje!

"Ok, to je moja prva pomisao, taj je oblik CHISTI ciklon, tj. uragan, MADA nikada se ciklon/uragan nije (do sada) stvorio iznad zemlje!!! Uvek iznad mora, jer se tako more ohladi - tj., drugim rechima, teshko Evropi ako popije vlagu/vodu iz tolkih reka Srbije, i da zavrshim: prvi uragan/ciklon na juznoj hemisferi je izmeren pre 3-4 godine...dali to znachi da je ovo prvi uragan/ciklon formiran iznad zemlje? Nije nemoguce, a nadam se da nije!"
mrAdil

#3630 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by mrAdil »

O'zone wrote:
UŽIVO:
Mićo Mićić izjavljuje da je trenutno na nasipu, stiže velika grupa ljudi, stižu kamioni sa pjeskom i sve je pod kontrolom !!!
Tip smiriva situaciju, sto je i za ocekivati.
Ali, Bijeljini belaj tek slijedi...
Max Bunker

#3631 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Max Bunker »

E ljudovi, ne bih pisao ali vidim da neki namjerno ili slucajno pisu neke apokalipticne dezinformacije.

Sto se tice Bijeljine, voda jeste poplavila ali ovo oko nasipa nije tacno i nasip je ok.
Sto se tice Posavine, sada je situacija koliko-toliko ok ali ih je strah Save jer raste iz sata u sat a puno jos vode se ulijeva iz Une, Drine, Bosne i Vrbasa.
Sto se tice brane na Modracu, sve je OK i nema nikakvog urusavanja.

Izvori informacija su RTRS (direktno gradonacelnik Bijeline), FTV, RTS i internet te raja.

P.S.
Klizista lagano postaju veci problem, nego poplava.
dog_killer

#3632 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dog_killer »

Suicidal Siberian wrote:Da li nam neko strucan moze objasniti ovaj olujni oblak iznad BiH i Srbije? Pisu da ima sve elemente uragana koji se stvara iznad mora a ne iznad zemlje!

"Ok, to je moja prva pomisao, taj je oblik CHISTI ciklon, tj. uragan, MADA nikada se ciklon/uragan nije (do sada) stvorio iznad zemlje!!! Uvek iznad mora, jer se tako more ohladi - tj., drugim rechima, teshko Evropi ako popije vlagu/vodu iz tolkih reka Srbije, i da zavrshim: prvi uragan/ciklon na juznoj hemisferi je izmeren pre 3-4 godine...dali to znachi da je ovo prvi uragan/ciklon formiran iznad zemlje? Nije nemoguce, a nadam se da nije!"
imas li ti pojma sta je uragan?

uraganski vjetrovi dostižu brzinu između 100 i 180 kilometara na sat.
Last edited by dog_killer on 16/05/2014 23:27, edited 1 time in total.
Oligarh

#3633 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Oligarh »

Upravo žena iz CZ Bijeljina javlja da nasip na Batkovcima blago popušta i da je samo 8 ljudi na naspiu trenutno.

Imam osjecaj da se Micic prepucava sa RTRSom i da je ovo neki glupi tihi rat na relaciji BL-Bijeljina. Kakve gluposti u ovakvim teskim trenutcima!
Last edited by Oligarh on 16/05/2014 23:28, edited 2 times in total.
Did

#3634 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Did »

Postoji li nadležnost moderatora u sankcionisanju ovih što šire dezinformacije, a samim tim i paniku na forumu?
O'zone
Globalni moderator

#3635 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

EVO PORUKA UPRAVO STIGLA IZ BATKOVICA Vratili si maloprije po mraku ne mozes vise niti vidis kad nema osvetljenja nigdje..Na jednom mjestu ima do vreća doslo i ide preliva ispod toga,a na ostalim mjestima ima pola metra do metar..U medjuvremenu sta se desava pojma nemam...Kisa je pocela da pada,vjetar duva,mokri svi,odlaze.doolaze drugi i sve tako..Sta ce biti ko zna..Duga je noć...
guber90

#3636 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by guber90 »

Paranoid wrote:
guber90 wrote: Kod nas postoje ciste krajnosti ili je brana pukla ili brana ne moze puci, nigdje sredine.

Kao svaki ljudskom rukom napravljen objekat, tako i brana moze da pukne, medjutim to se sigurno nece desiti u datoj situaciji, ako sinoc pod takvim pritiskom nije bila ni blizu naprezanja, a ne pucanja nece vala ni puci, tako da treba narod popustit vise sa ovom branom.
Niko nije spomenuo pucanje...ja sam čuo da se osipa, a info sam dobio od lika iz direkcije EP...
Prema mjerenjima u 20.00 sati visina vodostaja na brani HA Modrac iznosi 203,29 mnm, a preljev je 329 cm. Objekat nije vitalno ugrožen, rekao je direktor JP Spreča Enver Ćosićkić.
Eto, je li dosta o brani sada?
kamberovica polje

#3637 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by kamberovica polje »

Max Bunker wrote:E ljudovi, ne bih pisao ali vidim da neki namjerno ili slucajno pisu neke apokalipticne dezinformacije.

Sto se tice Bijeljine, voda jeste poplavila ali ovo oko nasipa nije tacno i nasip je ok.
Sto se tice Posavine, sada je situacija koliko-toliko ok ali ih je strah Save jer raste iz sata u sat a puno jos vode se ulijeva iz Une, Drine, Bosne i Vrbasa.
Sto se tice brane na Modracu, sve je OK i nema nikakvog urusavanja.

Izvori informacija su RTRS (direktno gradonacelnik Bijeline), FTV, RTS i internet te raja.

P.S.
Klizista lagano postaju veci problem, nego poplava.
Ovo je nažalost istina, i u idućih par dana bi mogla bit najveći problem zbog povlačenja vode.
titinho

#3638 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by titinho »

Evo sad novo ukljucenje iz Bijeljine na rtrs, ipak nasip kod Batkovica u Bijeljini propusta vodu.
Nasip su gradili 200 ljudi danas ali nasip polako popusta
jasko_ba

#3639 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by jasko_ba »

Trenutno oko 40 klizišta - Zavidovići.
Ne znaš gdje krenuti, kako pomoći. Iz dost sela se vrši evakuacija ljudi. Trenutno su u Prvoj osnovnoj školi i sportskim dvoranama. Ne znam stvarno šta učiniti, tek kad izbliza vidite kako izgleda kad to silno blato bubne u kucu, shvatis koliko si bespomocan
Image
Image
Image
Image
Last edited by jasko_ba on 16/05/2014 23:32, edited 1 time in total.
Paranoid

#3640 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Paranoid »

guber90 wrote:
Paranoid wrote:

Prema mjerenjima u 20.00 sati visina vodostaja na brani HA Modrac iznosi 203,29 mnm, a preljev je 329 cm. Objekat nije vitalno ugrožen, rekao je direktor JP Spreča Enver Ćosićkić.
Eto, je li dosta o brani sada?
Ok ...thnx
liverpool-ynwa

#3641 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by liverpool-ynwa »

Molio bih da mi neko napiše gdje je pomoć NAJPOTREBNIJA jer planiram sutra aBd krenuti iz SA prema Zenici ili negdje drugo sa kombijem punim stvari iskupljene i kupljene od raje.
Molim vas da neko navede gdje je najpotrebnije za ljude kojima je najpotrebnije i gdje se nalaze.
Hvala
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#3642 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by ladyblue18 »

bordo gandalf wrote: Nego moze li neko provjeriti ovu informaciju da se paketi koji su danas dopremljeni u Maglaj preprodaju???
Na fejsu ima grupa pomoc Maglaju gdje sami ljudi koji tamo zive to kazu.
A i realno kao da nam treba potvrda, nije to nista cudno ni neuobicajeno za nas pa da se sumnja.
bordo gandalf

#3643 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by bordo gandalf »

liverpool-ynwa wrote:Molio bih da mi neko napiše gdje je pomoć NAJPOTREBNIJA jer planiram sutra aBd krenuti iz SA prema Zenici ili negdje drugo sa kombijem punim stvari iskupljene i kupljene od raje.
Molim vas da neko navede gdje je najpotrebnije za ljude kojima je najpotrebnije i gdje se nalaze.
Hvala
Zar ti danas nisi isao?
Tirkiz

#3644 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Tirkiz »

Kada je 2010 bila ona poplava u Gorazdu i kad je brana visoka 98 metara na Mratinju (Foca) u jednom trenutku izdrzala totalno prelivanje jer klapne potpuno otvorene nisu mogle da prime toliku kolicinu vode...Izdrazat ce i Modrac

Znate i samo kako je izgledalo Gorazde 2010 i nije se ni procalo o pucanju brane, jer po JUS-u brane su se morale praviti da izdrze preko 10 puta vise opterecenja u trenutcima kada su maksimalno opterecene - ovu informaciju sam cuo od inzinjera projektanata koji je radio na nekoliko brana na Neretvi.

Brana na Modracu nece popustiti.
It_is_a_Leclerc

#3645 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Mićo Mićić laže ko pas.
Novinarka RTRS-a je upravo demantovala sve što je rekao i rekla da Bijeljinu brani još osam ljudi i da sve izgleda kao da je uzaludno.
julisiz es grant

#3646 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by julisiz es grant »

Koja je svrha ovih paničnih napisa o pucanju nasipa kod Bijeljine ili brane na Modracu? Vi zamišljate to kao na filmu, čim se jedna pukotina desi, voda navali i ode sve u pičku lijepu.
A i da se desi, šta ćete postići ovom pričom "samo što nije"? Sad svi da ustanemo i da vraćamo vodu nazad, jel?
bordo gandalf

#3647 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by bordo gandalf »

ladyblue18 wrote:
bordo gandalf wrote: Nego moze li neko provjeriti ovu informaciju da se paketi koji su danas dopremljeni u Maglaj preprodaju???
Na fejsu ima grupa pomoc Maglaju gdje sami ljudi koji tamo zive to kazu.
A i realno kao da nam treba potvrda, nije to nista cudno ni neuobicajeno za nas pa da se sumnja.
Kako smo mi pogan narod :roll:
ilkbahar

#3648 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by ilkbahar »

emigrazione wrote:
ilkbahar wrote:Strasno mi je zao ljudi kojima su kuce porusene, posebno ljudima iz SVraka. MOgu samo zamisliti kako im je tesko, a jos su jednom te iste kuce izgubili u ratu,kada su srusene i popljackane, zapaljene, pa su ih mukom ponovo gradili.

Sta nas ljudi ovo snadje.
Zanimljivo, kuce pored ovih koje su imale drenazu i rijesen problem odvodnje povrsinskih voda nisu se pomjerile s mjesta...
Priroda je zajebana i na neke stvari se ne moze uticati, ali brate ima i do ljudi. Padinski dijelovi koji nemaju rijesenu kanalizacionu mrezu, neko imaju septicke ce najebati 100%, u vecini slucajeva se ne ciste kad treba i kako treba, tlo je svakako i previse zasiceno i jos sad ova kisurina i eto belaja...
ma sve je to ok, ali ljudi su primorani zbog nedostatka novca graditi na taj nacin. vidis i kako su kuce lose gradnje, los materijal. nego sad sta je tu je, treba gledati kako da jedni drugima pomognemo.
Danguba

#3649 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Danguba »

mrAdil wrote:
O'zone wrote:
UŽIVO:
Tip smiriva situaciju, sto je i za ocekivati.
Ali, Bijeljini belaj tek slijedi...
:roll:

jbt ovo mi lici na ono ''mirno spavajte rata nece biti''.

ne znas sta je gore, reci da je sve u redu a sta ako nasipi popuste ili reci da je kriticno pa narod nahrli bjezati...
StupskaBitanga

#3650 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by StupskaBitanga »

It_is_a_Leclerc wrote:Mićo Mićić laže ko pas.
Novinarka RTRS-a je upravo demantovala sve što je rekao i rekla da Bijeljinu brani još osam ljudi i da sve izgleda kao da je uzaludno.
:shock:
a ja ispadam paranoičan
Post Reply