Žene pitaju žene
- Cherry-Cherry
#3626 Re: Žene pitaju žene
Ja sam taj dm-ov dobila džaba, zapravo dva rokovnika... Jedan dala nekome, drugi je kući, ne upisujem ništa u njega... Ako mi nešto treba, pišem u bilješke u telefonu, a imam i nekakvu aplikaciju i to je to
- amiliana
#3627 Re: Žene pitaju žene
Ne vjerujem da bih pisala nije meni to vise toliko zanimljivo kao prijedobar osjecaj wrote:@annoy
I meni je zanimljiva tema.
Kad sam se vec udomacila na ovoj temi, zanima me jos nesto u vidu pitanja, premisljanja, misljenja drugih djevojaka/zena![]()
Naidjoh u dm-u na "Zenski rokovnik". Na prvu simpatican rokovnik u nekoliko uzoraka, s ogledalcem na unutrasnjoj stranici korica. Mnostvo rubrika za licne detalje, nekih simpaticnih izreka, misli na krajevima stranica. Tek nakon sto sam ga pregledala, vidjeh da na kutiji pise "by Seve", sto samo po sebi ne mora znaciti mnogo.
Gledajuci sve one rubrike, licne detalje, listu zelja, planova, rubrike za dnevnik ljekarskih pregleda...i brojne druge sitnice, zapitala sam se da li bi zapravo imala strah upisivati sve te podatke o sebi i misliti stalno gdje ostavljam taj svoj "Zenski rokovnik" poznavajuci ljudsku sklonost da zavire u sve. Sta mislite o tom rokovniku/dnevniku? Da li vam se svidja? Da li biste upisivali sve te podatke?
Last edited by amiliana on 17/12/2014 21:23, edited 1 time in total.
- dobar osjecaj
#3628 Re: Žene pitaju žene
Zanimljivo mi je uvijek koliko razlicite asocijacije imamo na neki isti pojam
Meni je taj predmet djelovao tako simpaticno jer prolazim redovnu fazu otpora prema svim karakteristicno muskim interesovanjima, ritualima (ako uopste mogu taj pojam da vezem uz muskarce) i prakticno-prerealisticnom poimanju zivota prosjecnog muskarca, pa mi je ta knjizica djelovala kao dio bijega od tog dijela moje stvarnosti. Ali...kad sam detaljno pocela listati rubrike i vidjela silne rubrike za skroz licne podatke, broj tekuceg racuna, pasosa i ljekarske nalaze i preporuke - vratila sam se u ovu danasnju stvarnost protkanu osjecajem paranoje i zapitala se da li ta knjizica u danasnjim uslovima zivota moze imati ikakvu upotrebnu vrijednost osim ocito neke dekorativne jer knjizica nije ruzna i ima ogledalo
.
I da, vidim da se dosta provlaci ideja pisanja klasicnog starinskog dnevnika, koju sam i sama spomenula - kad bolje razmislim ova knjizica mi se cini nekako drugacije iscjepkana da ne bi zapravo mogla posluziti za neke epske unose - vise je kao neka papirna verzija FB-a za one koji zele da na papiru pisu sve o sebi - samo ne znam u koju svrhu
Meni je taj predmet djelovao tako simpaticno jer prolazim redovnu fazu otpora prema svim karakteristicno muskim interesovanjima, ritualima (ako uopste mogu taj pojam da vezem uz muskarce) i prakticno-prerealisticnom poimanju zivota prosjecnog muskarca, pa mi je ta knjizica djelovala kao dio bijega od tog dijela moje stvarnosti. Ali...kad sam detaljno pocela listati rubrike i vidjela silne rubrike za skroz licne podatke, broj tekuceg racuna, pasosa i ljekarske nalaze i preporuke - vratila sam se u ovu danasnju stvarnost protkanu osjecajem paranoje i zapitala se da li ta knjizica u danasnjim uslovima zivota moze imati ikakvu upotrebnu vrijednost osim ocito neke dekorativne jer knjizica nije ruzna i ima ogledalo
I da, vidim da se dosta provlaci ideja pisanja klasicnog starinskog dnevnika, koju sam i sama spomenula - kad bolje razmislim ova knjizica mi se cini nekako drugacije iscjepkana da ne bi zapravo mogla posluziti za neke epske unose - vise je kao neka papirna verzija FB-a za one koji zele da na papiru pisu sve o sebi - samo ne znam u koju svrhu
- MedenoSrce
#3629 Re: Žene pitaju žene
vise puta sam imala susreta sa nekim varalicama tako da pin kodove od kartica memorisem i onda onaj papir zapalim
nisam srecom imala vece stete od one finansijske iako kad bolje razmislim to je i zasluzno za moju podozrivost, mizantropiju i cinizam spram ljudi
nisam srecom imala vece stete od one finansijske iako kad bolje razmislim to je i zasluzno za moju podozrivost, mizantropiju i cinizam spram ljudi
- sheilak
#3630 Re: Žene pitaju žene
o da.dobar osjecaj wrote:Ovo podebljano mi je najpotrebnija misao ovih danasheilak wrote: pa da.ne razmisljati previse, ne, ne.
![]()
![]()
Desava li vam se da se cesto uhvatite u previse razmisljanja o svemu u tolikoj mjeri da potpuno zaboravite polaznu tacku i da iskonstruisete u glavi toliko razlicitih scenarija koji najcesce nemaju previse veze sa istinom ili vasom stvarnoscu? Kako se izvlacite iz toga? Cekate da prodje?
o dnevniku & co...ne pisem dnevnike, nikada ih nisam ni pisala. nemam strpljenja za tako nesto. nisam to nikad ni shvatala. a ovaj rokovnik, zenski dnevnik, podsjetnik, u roza boji i sa ogledalcem
o oprastanju...ja brzo planem, al me ljutnja drzi nekih 3 min.
- Cherry-Cherry
#3631 Re: Žene pitaju žene
Ista sam.po ovom pitanju sam ekspert. analiziram stvari do ludila. misli mi rade i tako 100 na sat. ponesu te jednostavno i odas se tom nekom groznicavom razmisljanju. ali ima to pozitivnu stranu. budem spremna na sve jer vec u mislima prodjem sve moguce ishode. rijetko me sta moze iznenaditi.
- MedenoSrce
#3632 Re: Žene pitaju žene
optimista je samo osoba sa nedostatkom informacija 
- JaneEyre
#3633 Re: Žene pitaju žene
šta ovo, niko ne piše dnevnik...
ja ga pišem redovno unazad 15 godina i sve ih čuvam...ne pišem svaki dan već ono kad se nešto desi što smatram značajnim i vrijednim zabilježiti...
ja ga pišem redovno unazad 15 godina i sve ih čuvam...ne pišem svaki dan već ono kad se nešto desi što smatram značajnim i vrijednim zabilježiti...
- Ime Korisničko
#3634 Re: Žene pitaju žene
ja sam tek sa 25 polozila jer zbog ogroooomnog straha nisam smjela prije.. i bilo je ok sve cu ja nauciti sto treba ali sjest za volan nema sansesherbett wrote:ja uletavam kao padobranac
krenula sam na vozački, doduše još nisam krenula s vožnjom, za sada samo predavanja..i već uočavam neke probleme..tipa: gledam znakove a ne semafori tako to..doduše istraumatizirana sam znakovima..inače mi taj teoretski dio ide sasvim OK..zanima me kak ste se snašle za volanom? iskustva..nešto? još ne znam kakva ću biti
i kad je doslo vrijeme, sjecam se tog prvog casa, sjedim ja na mjestu vozaca, instruktorica prica (da zensko, a odlicna), mislim "samo ti pricaj, nista od tog nema, ja ne smijem"
poslije polozila "od prve"
samo polako i sretno
- SaraFina
#3635 Re: Žene pitaju žene
sherbett wrote:ja uletavam kao padobranac
krenula sam na vozački, doduše još nisam krenula s vožnjom, za sada samo predavanja..i već uočavam neke probleme..tipa: gledam znakove a ne semafori tako to..doduše istraumatizirana sam znakovima..inače mi taj teoretski dio ide sasvim OK..zanima me kak ste se snašle za volanom? iskustva..nešto? još ne znam kakva ću biti
Ja vozim od 18-te. Dakle 7 godina. U milionskom gradu.
Najveći mi je problem prestavljalo odrediti pravilno rastojanje izmedju vozila ( u uskim sporednim uličicama)
Onda prebacivanje iz trake u traku..to mora na autoputu pogotovo, gdje su velike brzine, biti dobro, gledaj da si das dovoljno vremena, ne prenagljuj. Prebacuj se kad je zbilja sve čisto.
Kamioni su posebno opasni i nikad ne vozi usporedo i s njim i nemoj da mu se nalazis na polovini.
Moze te ne vidjeti i početi se prvebacivati u drugu traku. Znači pretiči.
Što se semafora tiče usporavaj voznju i ne koči naglo. Nemoj da te panika uhvati " moram proći u zurbi sam i sl"
A znakovi ti tokom godina trebaju : jednosmjerna, prednost dati, škola .. I par još.
Samo na ispitu su bitni.
Ne opterećuj se njima.
- klixoris
#3636 Re: Žene pitaju žene
Lijepo ti opisa tipicnu zensku voznju... Posebno ovaj dio sa znakovimaSaraFina wrote:sherbett wrote:ja uletavam kao padobranac
Najveći mi je problem prestavljalo odrediti pravilno rastojanje izmedju vozila ( u uskim sporednim uličicama)
Onda prebacivanje iz trake u traku..to mora na autoputu pogotovo, gdje su velike brzine, biti dobro, gledaj da si das dovoljno vremena, ne prenagljuj. Prebacuj se kad je zbilja sve čisto.
Kamioni su posebno opasni i nikad ne vozi usporedo i s njim i nemoj da mu se nalazis na polovini.
Što se semafora tiče usporavaj voznju i ne koči naglo. Nemoj da te panika uhvati " moram proći u zurbi sam i sl"
A znakovi ti tokom godina trebaju : jednosmjerna, prednost dati, škola .. I par još.
Samo na ispitu su bitni.
Ne opterećuj se njima.
Last edited by klixoris on 18/12/2014 11:36, edited 1 time in total.
- SaraFina
#3637 Re: Žene pitaju žene
klixoris wrote:Lijepo ti opisa tipicnu zensku voznjuSaraFina wrote:sherbett wrote:ja uletavam kao padobranac
Samo na ispitu su bitni.
Ne opterećuj se njima.
Tipično ili ne, djevojka je pitala, ja sam navela što je mene plašilo i na što da obrati pozornost.
Sad vozim ko Lauda, do ZG, Minhena, Beča ili Sarajeva.
Jednom sam i u Luxemburg otišla
I osim navedenih znakova ( plus radovi na putu recimo, i nekih još par) što ti još treba ?
Last edited by SaraFina on 18/12/2014 11:38, edited 1 time in total.
- klixoris
#3638 Re: Žene pitaju žene
Gdje ces je ba savjetovati da pocne ignorisati znakove, cim se uhoda ? 
- dobar osjecaj
#3639 Re: Žene pitaju žene
Izvini ali nikako se ne mogu sloziti s ovim. Daleko od toga da je nuzno da panicno i grcevito gleda svuda oko sebe trazeci znakove i pokusavajuci se sjetiti sta koji znaci ali ljudi koji nisu nikada savladali znatno veci broj znakova od ovih koje si ti nabrojala prave sranja koja ponekad prodju bez teskoca ali isto tako mogu nekoga kostati zivota. I u manjim mjestima a posebno u tim milionskim gradovima sa citavom kombinatorikom puteva i raznih saobracajnih rjesenja prilicno je pozeljno da zna vise od tih par nabrojanih.SaraFina wrote: A znakovi ti tokom godina trebaju : jednosmjerna, prednost dati, škola .. I par još.
Samo na ispitu su bitni.
Ne opterećuj se njima.
- SaraFina
#3640 Re: Žene pitaju žene
klixoris wrote:Gdje ces je ba savjetovati da pocne ignorisati znakove, cim se uhoda ?
Pa nisam rekla da ignorira. Nego da jednostavno neke neće vidjeti svakodnevno osim navedenih.
Daj me molim te demantiraj ako mozeš?
Što vidiš u gradskoj voznji eto osim ovoga još često?
- SaraFina
#3641 Re: Žene pitaju žene
dobar osjecaj wrote:Izvini ali nikako se ne mogu sloziti s ovim. Daleko od toga da je nuzno da panicno i grcevito gleda svuda oko sebe trazeci znakove i pokusavajuci se sjetiti sta koji znaci ali ljudi koji nisu nikada savladali znatno veci broj znakova od ovih koje si ti nabrojala prave sranja koja ponekad prodju bez teskoca ali isto tako mogu nekoga kostati zivota. I u manjim mjestima a posebno u tim milionskim gradovima sa citavom kombinatorikom puteva i raznih saobracajnih rjesenja prilicno je pozeljno da zna vise od tih par nabrojanih.SaraFina wrote: A znakovi ti tokom godina trebaju : jednosmjerna, prednost dati, škola .. I par još.
Samo na ispitu su bitni.
Ne opterećuj se njima.
Ja nisam nigdje rekla da ona ne mora savladat znakove već sam joj navela koji se ponavljaju najviše ..
I nisam rekla da ignorira bilo koji.
Da se razumijemo.
Plus toga kako će poloziti teoriju ako ne zna značenje znakova svih?
Raskrsnica i sl.
Jer na kompjuteru ako pogrešno odgovoriš na glavno pitanje podpitanja ne dobijaš i pala si.
Koliko me pamćenje sluzi.
Navela sam dakle znakove koji se ponavljaju učestalo.
Nisam rekla da ih ne ući i da ih ignorira.
- klixoris
#3642 Re: Žene pitaju žene
Vidim svu signalizaciju na i oko ceste, including svi znakovi, polozaj mog auta u odnosu na ostali saobracaj, polozaj auta oko mene.SaraFina wrote: Što vidiš u gradskoj voznji eto osim ovoga još često?
Neki znakovi su manje bitni a neki vise, ali trebas se truditi da sve uocis, ipak ti je to obaveza kao vozaca. Ne stoje tu kao ukras, nego imaju neku svrhu
I meni je bilo tesko sve pohvatati i pratiti kada sam tek polozio, ali vremenom pocnes da registrujes sve te znakove onako podsvjesno, bez maksuzija koncentracije iskljucivo na njih...
Ja sam tako na pocetku ignorisao onaj znak "divljac na cesti", sve dok mi jednom nije izletila srna, a ja vozio preko 100 km/h
Last edited by klixoris on 18/12/2014 11:52, edited 1 time in total.
- SaraFina
#3643 Re: Žene pitaju žene
klixoris wrote:Vidim svu signalizaciju na i oko ceste, including svi znakovi. Neki su manje bitni a neki vise, ali ja se trudim da svi budu uoceni jer ti je to ipak obaveza kao vozaca. Ne stoje tu kao ukras, imaju svrhuSaraFina wrote: Što vidiš u gradskoj voznji eto osim ovoga još često?![]()
I meni je bilo tesko sve pohvatati i pratiti kada sam tek polozio, ali vremenom pocnes da registrujes sve te znakove onako podsvjesno, bez maksuzija koncentracije iskljucivo na njih...
Navedi ih. Kako se zovu?
Mislim oni koje svakodnevno vidjaš?
Stop, prednost dati, radovi na putu, ograničenje brzine, djeca na putu ( škola i sl ), raskrsnice, ( gdje ima ili nema prednost - pravilo desne strane) jednosmijerna..
Ima li još što?
Ulaz i silaz sa autoputa.
- klixoris
#3644 Re: Žene pitaju žene
Ja nisam dosao ovdje da polazem vozacki (polozio prije 16 godina, od cega aktivno vozim auto trke 10 godina) pa da me ispitujes, a nije mi ni do rasprave.
Skrenuo sam ti samo paznju na veoma pogresan savjet koji si uputila forumasici koja tek treba da sjedne za volan
A evo ti 2 znaka koji vi zene jako cesto ignorisete : znak "stop" i "ukljucenje na put sa prvenstvom prolaza"
Skrenuo sam ti samo paznju na veoma pogresan savjet koji si uputila forumasici koja tek treba da sjedne za volan
A evo ti 2 znaka koji vi zene jako cesto ignorisete : znak "stop" i "ukljucenje na put sa prvenstvom prolaza"
Last edited by klixoris on 18/12/2014 11:57, edited 1 time in total.
- SaraFina
#3645 Re: Žene pitaju žene
klixoris wrote:Vidim svu signalizaciju na i oko ceste, including svi znakovi, polozaj mog auta u odnosu na ostali saobracaj, polozaj auta oko mene.SaraFina wrote: Što vidiš u gradskoj voznji eto osim ovoga još često?
Neki znakovi su manje bitni a neki vise, ali trebas se truditi da sve uocis, ipak ti je to obaveza kao vozaca. Ne stoje tu kao ukras, nego imaju neku svrhu![]()
Ja sam tako na pocetku ignorisao onaj znak "divljac na cesti", sve dok mi jednom nije izletila srna, a ja vozio preko 100 km/h
Ja te pitam u gradu što vidjaš osim nabrojanog?
Čuj divljač? Ima i onaj ko tuba od Paste za zube
- SaraFina
#3646 Re: Žene pitaju žene
klixoris wrote:Ja nisam dosao ovdje da polazem vozacki (polozio prije 16 godina, od cega aktivno vozim auto trke 10 godina) pa da me ispitujes, a nije mi ni do rasprave.
Pa ja sam joj nabrojala ova 2 znaka. Stop i prednost dati
I mani mi te teorije " VI zene ignorirate"
- dobar osjecaj
#3647 Re: Žene pitaju žene
Navescu ti ja jedan primjer kojem sam svjedocila ljetos. Prijateljica je vozila do jednog veceg grada izvan BiH u drustvu dobrog vozaca s kojim je dijelila voznju. Pri povratku je racunala na neku prijateljicu koja je izradila i bila je prisiljena da se vraca sama. Nisam registrovala da se vratila istraumirana dok mi to nije ispricala mjesec dana kasnije kad smo skupa isle do tog istog grada. Ja nikad prije nisam bila tamo i samo sam se potrudila pohvatati nazive bitnijih ulaza/izlaza s autoputeva i nisam imala nikakvih problema. Vec dok smo se vozile prema tamo bilo mi je dosadno koliko me zaskace pitanjima "kako znas gdje smo, kako znas kuda ides, kako znas gdje ces izaci s ceste, kako znas kako cemo doci do tog i tog dijela grada". Pri povratku je bilo jos gore kad me je pitala kako cu izaci iz tog grada sto mi i dan danas ne ide u glavu kako je prezivjela svoju voznju sama nazad i kako niko pa ni ona nije poginuo tokom tog njenog prilicno dugog izleta u nepoznato bez poznavanja osnovih pravila u saobracaju i bez ikakvog osjecaja i pameti sta zapravo radi.SaraFina wrote:klixoris wrote:Vidim svu signalizaciju na i oko ceste, including svi znakovi. Neki su manje bitni a neki vise, ali ja se trudim da svi budu uoceni jer ti je to ipak obaveza kao vozaca. Ne stoje tu kao ukras, imaju svrhuSaraFina wrote: Što vidiš u gradskoj voznji eto osim ovoga još često?![]()
Navedi ih. Kako se zovu?
Mislim oni koje svakodnevno vidjaš?
- klixoris
#3648 Re: Žene pitaju žene
SaraFina wrote:
Čuj divljač? Ima i onaj ko tuba od Paste za zube
cuj "tuba od paste za zube"
I jeste, ignorisete (a i muskarci) neke znakove koji su jako vazni
Hajd budi iskrena pa reci pratis li i postujes 2 znaka koje sam pomenuo ?
- SaraFina
#3649 Re: Žene pitaju žene
klixoris wrote:SaraFina wrote:
Čuj divljač? Ima i onaj ko tuba od Paste za zube![]()
uj "tuba od paste za zube"A znas li sta znaci ta tuba ?
I jeste, upravo ignorisete neke znakove a koji su jako vazniEto ti prva si dala savjet da se mogu ignorisati neki znakovi. Hajd budi iskrena pa reci pratis li i postujes 2 znaka koje sam pomenuo ? Ne samo zene, dosta raje... i muskarci
Bocni vjetar
LOL ako se tako kaze na naš?
Nisam joj rekla da ignorira znakove nego da se ne opterecuje ..
Ni polovinu neće vidjeti u gradskoj voznji
Poštujem sve znakove ali vozim ko manijak na autoputu.
Do ZG mama izadje na makar dvije benzinske postaje i odbija dalje
- klixoris
#3650 Re: Žene pitaju žene
Eh da mi te srest samo negdje na cesti... 
A i taj bocni vjetar ces poceti da postujes kad te jednom, protiv tvoje volje, "prestroji" u drugu traku
A i taj bocni vjetar ces poceti da postujes kad te jednom, protiv tvoje volje, "prestroji" u drugu traku