Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
amar1994

#3627 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by amar1994 »

Logovan wrote:
BadBoy wrote:Saobraćajnica za vozila ili šetnica?! Ako je saobraćajnica to je katastrofa
Za vozila.

Evo gdje će provući novu saobraćajnicu.
Image
mogli bi i koji semafor stavit , da mlo para operu :lol: :lol: :lol: :run:
Cossack

#3628 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Cossack »

Jel tu u sredini ide ono novo naselje? Ako ide onda je potrebno.
BadBoy

#3629 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by BadBoy »

Reagovah malo na prvu prenaglo. Možda i nije tolika katastrofa, sad kad bolje razmislim. Nisam iz tog naselja pa ne znam, da li je Željeznica lijepa rijeka i ima li potencijala da se uredi u finu površinu za rekreaciju i odmor? Ako ima onda ostajem pri stavu da je saobraćajnica nepotrebna totalno, ako ne može onda neka iskoriste prostor na najbolji mogući način.

Ja dole znam samo da onaj sumpor zna smrditi i da nije uvijek baš ugodno biti pored rijeke. Da li je to uvijek tako ili samo povremeno?
Logovan

#3630 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Logovan »

Cossack wrote:Jel tu u sredini ide ono novo naselje? Ako ide onda je potrebno.
U planu je izgradnja stambeno-poslovnih objekata. Evo članak: http://sa-c.net/component/content/article/30/429.html

Ne znam šta je sa ovim donjim dijelom.

A što se tiče šetnice i saobraćajnice, mislim da za oboje ima prostora.
trambusek88

#3631 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by trambusek88 »

cadburry wrote:
Haris.ba wrote:Ne kontam u čemu je problem sa XI transferzalom kao projektom. To ako Efendić uradi slobodno mu treba spomenik ispred općine podići.

Jer to znaći čistu trasu za tramvaj za Dobrinju, novi ulaz na Dobrinju i pripremu za sve probleme koji će biti kada se krene sa južnom longitudinalom.

Proširenje XII transferzale (od Stupske petlje do aerodroma) nije projekat gdje će općina davati pare, ali nek rješava eksproprijaciju brzo. I to je dovoljno od općine. Vjerovatno će nešta raditi oko servisnih okolnih cesta.

Nek još gura IX transferzalu do kraja, i puna šaka brade.

Nego, možda je offtopic, zna li iko šta se ono pravi preko puta Bitumenke na parceli uz Miljacku? Vidim da su navukli zemlju.
Da se razumijemo, nisam ja protiv XI transverzale, nego samo smatram da je realnije i prioritetnije zavrsiti Juznu longitudinalu, nego raditi XI transverzalu (i to od bulvera na Dobrinji do A transverzale, kako Efendic najavljuje).
Kaže prva faza od Bulevara Branilaca Dobrinje do A transverzale.
Na tom dijelu je bio planiran isključivo tramvaj a nikako saobraćajnica. A tu na tramvajskoj trasi imaju možda 3 objekta za rušiti.

11 transverzala, (saobraćajnica + zeleni pojas) je planirana od A transverzale do Avaza, a tu ima na desetine kuća za rušenje.
Haris.ba

#3632 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Haris.ba »

BadBoy wrote:Reagovah malo na prvu prenaglo. Možda i nije tolika katastrofa, sad kad bolje razmislim. Nisam iz tog naselja pa ne znam, da li je Željeznica lijepa rijeka i ima li potencijala da se uredi u finu površinu za rekreaciju i odmor? Ako ima onda ostajem pri stavu da je saobraćajnica nepotrebna totalno, ako ne može onda neka iskoriste prostor na najbolji mogući način.

Ja dole znam samo da onaj sumpor zna smrditi i da nije uvijek baš ugodno biti pored rijeke. Da li je to uvijek tako ili samo povremeno?
Smrdi povremeno, ali počesto - tako da izgleda kao da stalno smrdi.

Ima prije nekoliko stranica napisano zašto se pravi ta saobraćajnica uz obalu Željeznice. Ukratko - veoma je potrebna i bez planirane stanogradnje.
Ukratko - omogućava pravljenje šetnice u centru Ilidže, otvara novu vezu sa Butmirom i Hrasnicom (rasterećuje kružni tok), to će biti cesta koja će se kopčati na brzu cestu za autoput. A možda ako budu htjeli u Istočnoj Ilidži i nova moderna veza prema Bjelašnici, Trnovu i Foči.
trambusek88 wrote:Kaže prva faza od Bulevara Branilaca Dobrinje do A transverzale.
Na tom dijelu je bio planiran isključivo tramvaj a nikako saobraćajnica. A tu na tramvajskoj trasi imaju možda 3 objekta za rušiti.

11 transverzala, (saobraćajnica + zeleni pojas) je planirana od A transverzale do Avaza, a tu ima na desetine kuća za rušenje.
Pa odlično je za krenuti. Neka napravi šetnicu i tako sačuva trasu da kada bude vakat da se stavlja pruga ne bude Ivazovića.

Svakako od pruge tu nema ništa u slijedećih 10 godina. Neka se trasa očisti. Da jednu kuću godišnje skinu - i to je ogroman napredak.
So What!

#3633 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

Radi se o velikoj saobraćajnici 1+1 kako izgleda i imaće sigurno široke trotoare, možda čak i biciklističku stazu.
So What!

#3634 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

Južna longitudinala - 08. 08. 2017. @ Mamkić (SSC)

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Thorgerson

#3635 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

trambusek88 wrote: Kaže prva faza od Bulevara Branilaca Dobrinje do A transverzale.

Tacnije vise desetina
Sarajevsko naselje Nedzarici, tacnije 50 kuca sa ovog prostora, jos 1991. predvidjeni su za eksproprijaciju.

Star je tekst, malo se pljuje po Baketu, al nebitno ima nekih ok informacija. https://www.bhdani.ba/portal/arhiva-67- ... /t143a.htm

Evo kako izgleda jedan dio trase, oznacio sam strelicama, a vidi se i ucrtana trasa. I to je ovo stariji snimak sa katastar.ba, u medjuvremenu je izgradjena A transverzala i ovaj donji dio XI se spaja na nju kod rijeke na onom mostu. Ubacio sam samo A transverzalu, mozda se ne poklapa najbolje, ali samo da se ima orijentacija.

Image

Dakle, ko ovo sve uspije da sredi, da ove ljude iseli, dogovori s njima eksproprijacije, cudesa treba mu spomenik dici. Znaci to je nemoguca misija. I mozda bi najbolje bilo od toga odustati. Jer dosta ljudi je kupilo kuce od orginalnih vlasnika, ulozili, obnovili...samo eto pustite mozak da masta koje sume novca ce isti traziti? A mogu. Kuce su legalno tu. Mozda ima nesto da je izgradjeno poslije rata, ali opet i to je legalizovano.
Haris.ba

#3636 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Haris.ba »

Ucrtaj tu sad i južnu longitudinalu.

Pa ćeš da vidiš problema. Na čistoj dionici na Grbavici ide puževim korakom. A šta kad ondje ulete svije saobraćajnice koje presjecaju naselje koje ima strašno lošu saobraćajnu infrastrukturu. Ima revolucija da krene.
So What!

#3637 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

Južna longitudinala - 09. 08. 2017. @ motika (SSC)

Image

Image
Cossack

#3639 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Cossack »

Logovan wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/ebrd-sp ... /170810058

Evo love za prvu transverzalu. :skoljka:
Kad vidim naslov "izrazili spremnost", "spremni graditi"... odmah mi bude loše! Ja bih ovakve glupe sponzorisane naslove dekretom zabranio.
Logovan

#3640 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Logovan »

Cossack wrote: Ja bih ovakve glupe sponzorisane naslove dekretom zabranio.
Onda ne bi imali šta čitati. :mrgreen:
El_comadante

#3641 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by El_comadante »

eno zatvorili su azize šačirbegović ulicu dakle počelo je to oko kuržnog toka
Cossack

#3642 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Cossack »

El_comadante wrote:eno zatvorili su azize šačirbegović ulicu dakle počelo je to oko kuržnog toka
zakuhalo se :D
So What!

#3643 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

Logovan wrote:
Od EBRD-ovih para ni halu više ne možemo napravit dok ne dignemo akcize.

Kratko i jasno, gospodo, plaćate među najnižimi akcizama u Evropi. Ne može stalno sadaka, mora se nešto i platit. :D
BadBoy

#3644 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by BadBoy »

Imam jedno, možda glupo pitanje. Hoće li se iz Azize Šaćirbegović uključivati u kružni tok uzbrdo? Ako hoće to će tek biti dernek :D
tec

#3645 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by tec »

So What! wrote:
Logovan wrote:
Od EBRD-ovih para ni halu više ne možemo napravit dok ne dignemo akcize.

Kratko i jasno, gospodo, plaćate među najnižimi akcizama u Evropi. Ne može stalno sadaka, mora se nešto i platit. :D
Samo ako traže preko JP Cesta federacije, razvojni projekti za lokalne administracije nemaju te zahtjeve jer bi imali pokriće EU (pristupnim sredstvima).

Nisu među najnižim akcizama u Evropi nego su ubjedljivo najniže. Još gore je da ljudi ne razumiju da u svim državama iz akciza na gorivo pored izdvajanje za ceste i autoceste ostalo ide u punjenje budžeta.
DaysleepeR

#3646 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by DaysleepeR »

možete se slobodno vratiti u SDA centralu sa tom ublehom o akcizama

nije prošlo i neće proći, ne zato što su akcize loša stvar, nego zato što ne bi bile pare od akciza upotrijebljene za autoceste već za troškove administracije

stoga, sikter sa akcizama
amar1994

#3647 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by amar1994 »

Akcize sa karinaskim platama :-) :-) :-) :bih: :bih: :bih:

:run:
El_comadante

#3648 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by El_comadante »

BadBoy wrote:Imam jedno, možda glupo pitanje. Hoće li se iz Azize Šaćirbegović uključivati u kružni tok uzbrdo? Ako hoće to će tek biti dernek :D
koliko sam ja skontao da. mada spominju neke etaže pa sad kako če to izgledati vidjet čemo
Tomahawk11
Globalni moderator

#3649 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Tomahawk11 »

Vidi ti priče i opravdanja....najniže akcize....a šta uradiše sa parama koje su dosad naplaćene od akciza?!
Gdje je 8 milijardi?
Da su bar pola autoputa završili, pa da kažemo da je opravdano podizanje akciza....ali jok, imamo par krpa, par pokušaja i to je to.
I što je najgore, akcize nisu usvojene samo zato što oni između sebe ne mogu da se dogovore, tj. vide to kao metod ucjene onih drugih i gledaju da izvuku što više.
Jednog dana i kad se usvoje, mi ništa od tih para nećemo vidjeti. Autoput u BiH?! Biće...
Qler

#3650 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Qler »

zanima me to z anajnize akcize, kad uporedimo prosjecna primanja i odnos cijene i toga... koliko je to u stvarnosti nisko...
Post Reply