Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
rovac13

#3626 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Da bi neko izabrao ono sto je njemu najbolje potrebno je sabrati sve prednosti i mane pa onda se odluciti.

-cijena ulaganja
-potrosnja
-osjecaj u prostoru
-ciscenje odrzavanje lozenje nabavka goriva eventualni kvarovi servis itd.......vjerovatno ima jos tih stavki.

Moji roditelji se griju na pelet od 2008. ove zime smo im ugradili jedan veci inverter jer im je prostor prilicno otvoren.
Platili su ga 1495KM + ugradnja 150.
I malo je reci da su odusevljeni.
Pelet jos nisu upalili ni jedan dan.
Inverter od pocetka zime do danas jos nije potrosio 150KM....mislim da je stanje na oko 130-140 KM
Grijanje od pocetka zime radi 24 h na dan na istu temp oko 24*C.
Ustede ovim grijanjem uopce nisu sitne.

Kako je krenulo vec poslije sledece zime mozda bi mogli ustedit pare koje su dali na inverter.
tcz

#3627 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by tcz »

rovac13 wrote:Da bi neko izabrao ono sto je njemu najbolje potrebno je sabrati sve prednosti i mane pa onda se odluciti.

-cijena ulaganja
-potrosnja
-osjecaj u prostoru
-ciscenje odrzavanje lozenje nabavka goriva eventualni kvarovi servis itd.......vjerovatno ima jos tih stavki.

Moji roditelji se griju na pelet od 2008. ove zime smo im ugradili jedan veci inverter jer im je prostor prilicno otvoren.
Platili su ga 1495KM + ugradnja 150.
I malo je reci da su odusevljeni.
Pelet jos nisu upalili ni jedan dan.
Inverter od pocetka zime do danas jos nije potrosio 150KM....mislim da je stanje na oko 130-140 KM
Grijanje od pocetka zime radi 24 h na dan na istu temp oko 24*C.
Ustede ovim grijanjem uopce nisu sitne.

Kako je krenulo vec poslije sledece zime mozda bi mogli ustedit pare koje su dali na inverter.
koji inverter su kupili?
rovac13

#3628 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Daikin ftx50gv sto se pokazalo kao fenomenalan potez,iskoristili nekakvu akciju ljetos :-D
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#3629 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

Filter wrote: naravno, cijena je bezze faktor
Nije bezze , ali investira se jednom - kao i u bilo koje grijanje , ali puhanje se trpi godinama ...
rovac13

#3630 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

maks_rs wrote:
Filter wrote: naravno, cijena je bezze faktor
Nije bezze , ali investira se jednom - kao i u bilo koje grijanje , ali puhanje se trpi godinama ...
Puhanje je primijetno kad ulozis u inverter 1000-2000KM i hoces da grijes sve na to.

Nije uredu porediti grijanje u koje si ulozio tako malo para sa centralnim u koje si ulozio 10 000 - 15 000 KM
Ako ulozis 10 000 u invertere neces ni primijetit puhanje,neces primjecivat ni da rade.
Svaka soba treba da dobije jednu manju unutrasnju jedinicu.
Onda je i komfor potpun :)
maks_rs

#3631 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

rovac13 wrote: Ako ulozis 10 000 u invertere neces ni primijetit puhanje,neces primjecivat ni da rade.
Svaka soba treba da dobije jednu manju unutrasnju jedinicu.
Onda je i komfor potpun :)
A za te pare kupiš toplotnu pumpu i griješ se bez promahe .... i tako začarani krug :D .
rovac13

#3632 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

maks_rs wrote:A za te pare kupiš toplotnu pumpu i griješ se bez promahe .... i tako začarani krug :D .
Pa to i jest toplotna pumpa :D

TP postoji u vise izvedbi,zrak/zrak (inverter klima),zrak/voda sve isto samo unutra se grije voda,voda/voda itd ........

Sve rade na istom principu besplatno kradu energiju iz jedne sredine i sele je u drugu,kao nus pojava je to sto potrose nesto struje na rad komrpesora elektronike ventilatora :)
Najzanimljivije u svemu sto su zrak/zrak pumpe jedne od najefikasnijih (ponajmanje trose),a cjenovno najdostupnije.
Zato se najvise spominju kod nas.

Duvanje je rjesivo tako sto poredas vise komada i smanjis u minimum duvanje.
Onda to super radi posao po prihvatljivoj cijeni.
maks_rs

#3633 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

rovac13 wrote: Pa to i jest toplotna pumpa :D
Znam ja to odlično , prvi inverter ( da ,pravi inverter - toshiba ) sam ugradio na poslu prije 25 godina.
Duvanje je rjesivo tako sto poredas vise komada i smanjis u minimum duvanje.
Onda to super radi posao po prihvatljivoj cijeni.
Meni smeta i minimalno duvanje pa za istu ili malo veću cijenu radije TP zrak/voda. Lakšu ugradnju na postojeći sistem da ne spominjem.
rovac13

#3634 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Super.
Tad nekad je i izmisljen inverter.
Toshiba je proizveli prvi inverter model grijanja /hladjenje 1981.godine.
To je prije 26 godina.
Svaka cast ako si odma montirao jednu :thumbup:

Imas li podno razvedeno ili su radijatori u pitanju.
Last edited by rovac13 on 26/12/2017 15:08, edited 1 time in total.
maks_rs

#3635 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

rovac13 wrote:Super.

Imas li podno razvedeno ili su radijatori u pitanju.
Radijatori , usput su prigodno predimenzionisani :D , pa mogu grijati i na 45 C, samo treba skupiti 10-12 k :-) za TP.
rovac13

#3636 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

maks_rs wrote:Radijatori , usput su prigodno predimenzionisani :D , pa mogu grijati i na 45 C, samo treba skupiti 10-12 k :-) za TP.
Sve super.
To bi bilo bolje u svakom slucaju nego duvanje ako si toliko alergican na to.
Samo sto efikasnost vjerovatno nebi bila na nivou invertera.

Toshibaestia toplotna pumpa zrak-voda :

Image

Najbolji cop ima nasto nizoj temp vode.
Na visokoj temp uobicajenoj za radijatore 50-60 stepeni je cop najslabiji.
Ali ako imas viska rebara na 45 stepeni je cop vec podnosljiv,nije lose ali moze bolje.

Zrak-zrak ide cop i na 7-8 kad je vani poluhladno.
golfiista

#3637 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

Opet Rovac o toplotnim pumpama i inverterima na temi o peletu. Dokle vise .. :-)
isx

#3638 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Dajte modovi regulisite ovo, jel' ovo tema o peletu ili toplotnim pumpama i inverterima. Pomislih da sam fulio temu.
rovac13

#3639 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Rovac se ukljucio u vec postojecu diskusiju, ali ipak najvise bode u oci njegov komentar :)

Ajmo ga kaznit banovat ili sta vec :)
TRANCE

#3640 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by TRANCE »

Ljudi vam samo pokušavaju objasniti da su toplinske pumpe i plin jeftiniji, čišći i manje peglativni sistemi grijanja u odnosu na pelet, čisto iz razloga da nas ne trujete smogom svaku zimu :mrgreen:
sabanss

#3641 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

To je poprilicno diskutabilno ako gledamo na koji način mi proizvodimo struju.

Dobro sagoren pelet skoro da nema lebdećih čestica koje vraća u atmosferu. Ostaje CO2 koji je opet kod peleta zarobljen prije 20 - 30 godina jer je dobijen iz toliko starog drveta dok se kod plina i uglja koji se koristi za struju radi o milionima godina. Dakle nešto što nije bilo u jednačini atmosfere poznate čovjeku. Još kad spomenemo ostale štetne plinove kod uglja :D
Filter

#3642 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

golfiista wrote:Opet Rovac o toplotnim pumpama i inverterima na temi o peletu. Dokle vise .. :-)
ja sam zakuhao pricu, do mene je ljudstvo :oops: :D
bezze natrcao na @TRANCE troll post
Bakir1

#3643 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Bakir1 »

ovih dana se malo igram sa modulacijom snage kotla kod stilmetalovog kotla od 25 kw.
citam ovu temu i u skladu sa gore navedenim prebacim snagu kotla na 1, rezultat pec puno duze radi da nabije zeljenu temperaturu, i generalno puno duze radi.
sad je na auto, za cas postigne zeljenu temperaturu i vremenski krace radi.
ono sto je zanimljivo u svemu tome je da je potrosnja na uzorku od 7 dana skoro ista u modovima 1 i auto.
mirzasut

#3644 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mirzasut »

Bakir1 wrote:ovih dana se malo igram sa modulacijom snage kotla kod stilmetalovog kotla od 25 kw.
citam ovu temu i u skladu sa gore navedenim prebacim snagu kotla na 1, rezultat pec puno duze radi da nabije zeljenu temperaturu, i generalno puno duze radi.
ono sto je zanimljivo u svemu tome je da je potrosnja na uzorku od 7 dana skoro ista u modovima 1 i auto.
Pretpostavljam da je ovo "skoro ista" ipak u korist rada u modu 1, a to skoro će biti malo više sa vanjskim temperaturama koje se niže.... A već smo pisali da češće gašenje i pokretanje peći guta pelet. Koliko treba brzo ugrijati prostor sami odlučujemo, a i plaćamo.
Iskorištenje peći na pelet je u svim snagama dosta visoko, možda 92 %, ali sagorijevanje mora biti u svim snagama uštimano besprekorno...
isx

#3645 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Paljenje guta pelet, a guta ga i konstantan rad, kod mene je minimum minimuma na kotlu 11.7kW, 2.3kg peleta po satu.

Kod mene ovo paljenje gašenje uzima sigurno 6kg/h peleta.

Ne mogu biti pametan da li da ostavim kotao upaljenim 24h.
betametazon

#3646 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

Bakir1 wrote:ovih dana se malo igram sa modulacijom snage kotla kod stilmetalovog kotla od 25 kw.
Ja sam na svom kotlu mijenjao skoro sve postavke pod milim Bogom i pogodi - potrosnja je ista sta god da.joj uradim. Jedina stvar koju mozes promjenit je upravo to - brzina kojom ce zagrijati vodu u sistemu. Mozes je podesit da radi ko svijeca i trosice saku peleta na sat al ce joj trebat 3 dana da ugrije vodu. I obratno. Tako da...sve je to poprilicno prosta fizika, ako je kvalitet plamena dobar (da dobija dovoljnu kolicinu zraka) to je to, nemas vise sta drugo pametovat...
rovac13

#3647 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Neces vjerovat ali i kod mene je bilo nesto slicno.

Godinama programirao stimao nema sta nisam radio, paljenje gasenje, termo glave, zidni termostat, i sta god uradio potrosnja je od vrecu do dvije zavisno od zime.

Posto je to sprat koji je malo visi, ugasim pumpu za vodu, topla voda onda se lagano podize gore prirodno....... stavim nivo 1 i smanjim ga jos koliko moze samo da se ne ugasi....... i tako radi 24h na dan a potrosnja opet ista ili slicna....... i najljepse je u kuci kad je 24h ista temperatura.
almirkoba

#3648 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by almirkoba »

vidim taj daikin je 5,8kw nek radi 5h dnevno je oko 900kw kako ti sad trošiš tako malo struje?
zlo zlo

#3649 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by zlo zlo »

almirkoba wrote:vidim taj daikin je 5,8kw nek radi 5h dnevno je oko 900kw kako ti sad trošiš tako malo struje?
5,8 je max snaga koju daje, a ne potrošnja :) klime u prosjeku daju 4puta više topline nego troše struju.Klima mu vjerovatno troši 400-500 na sat, znači ništa :D btw. moja klima je od kraja sezone hlađenja, malo s hlađenjem par dana sve skupa potrošila 292,6kw do sada, taman provjerila. 44,90km točnije.
rovac13

#3650 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

almirkoba wrote:vidim taj daikin je 5,8kw nek radi 5h dnevno je oko 900kw kako ti sad trošiš tako malo struje?
Od 13.11. do 13.12. daikin potrosio oko 60 km..... grijao 24h na dan. non stop. uvijek toplo oko 24c
Peleta na ovakvom vremenu bi im trebalo bar 40-45 vreca za taj mjesec.

Oni su se spasili ove zavrzlame s peletom.
Tu je pelet i sad, ali ga i ne spominju :)
Odusevljeni su daikinom.
Toplo jeftino a na dugme :)
Post Reply