Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
madner

#36176 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

dede merdzane wrote:
Black swan wrote:ovo se može lako riješiti

npr tri prva lika na listi a da su pripadnici različitih nacija da budu u predsjedništvo sa cijelog teritorija bih...

ima li falinki u ovome razmišljanju???
Ok rjesenje, s tim da predstavnici genocidnog entiteta to ne prihvataju dok ih neko malo ne stisne za j...
Naravno da prihvataju.

Predstavnici manje administrativne jedinice bi sutra prihvatili da umjesto Srbin pise prvi sa spiska iz jedinice.

Sejdic Finci znaci da se Ustav mora mjenjat, njima je cilj da izmjena bude sto manja.
zavrzlama

#36177 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zavrzlama »

Svi problemi BIH poticu iz jednonacionalnih eskluziviteta....

Evo moj prijedlog srbima i hrvatima koji zele svoj dio BIH da u njemu oni vladaju i kroje ekonomsku i politicku vlast...

ostaje manji entitet jos mu dodijeliti status federalne jedinice...
napraviti treci entitet dodijeliti status federalne jedinice...

Zauzvrat samo par nebitnih stvari...

a) nazivi entiteta...GEOGRAFSKI POJMOVI....
b) Entiteske institucije za obiljezjima drzave BIH...
c)Policije entiteta sa BIH oznakama....
d) entiteti nemaju pravo na samooprerdjeljenje od BIH
Eto ponuditi ovo dodiku i covicu,pa cete znati sta je njihova istinska politika...

Mali ausvic nema svrhe postojanja ako zivi BIH...treci entitet nema svrhe postojanja ako ce zivjeti BIH...sve inicijative sa srpske i hrvatske strane su pravljenje unutrasnjeg uredjenja BIH takvog da ta drzava nema svrhe postojanja i da se otvori u buducnosti ideja podjele iste....
madner

#36178 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

zavrzlama wrote:Svi problemi BIH poticu iz jednonacionalnih eskluziviteta....

Evo moj prijedlog srbima i hrvatima koji zele svoj dio BIH da u njemu oni vladaju i kroje ekonomsku i politicku vlast...

Eto ponuditi ovo dodiku i covicu,pa cete znati sta je njihova istinska politika...

Mali ausvic nema svrhe postojanja ako zivi BIH...treci entitet nema svrhe postojanja ako ce zivjeti BIH...sve inicijative sa srpske i hrvatske strane su pravljenje unutrasnjeg uredjenja BIH takvog da ta drzava nema svrhe postojanja i da se otvori u buducnosti ideja podjele iste....
Ovo bi odmah prihvatili.
Federalne jedinice, jos sa ovim guranjem etnickih grupa kao nacija od sve tri strane bi bio san snova i jednog i drugog.
Paranoid

#36179 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Paranoid »

It_is_a_Leclerc wrote:Ma nije tačno.
Predstavnici hrvatskog naroda love u mutnom, te pometnju oko osiguravanja prava nekonstitutivnim narodima pokušavaju ušićariti nešto za svoj projekat monoetničkog feuda u kojem će Hrvati biti ono što su Srbi u RS-u. To je dakako nedopustivo i predstavnici kojima su Bošnjaci ukazali povjerenje treba da se na sve načine suprostave ovakvom pokušaju cijepanja Federacije od strane HDZ-a i onih kriminalaca koji se odazivaju na ime SDA.

Jednostavno, ovim se "dogovorom" ne rješava ništa, već se samo osigurava da Hrvat koji nije iz "Čovićlanda" ne može biti ni biletar u vodovodu, a kamoli biti izrabran na neku funkciju.
Borba za feud u kojem će biti vlasnici novca je bio aktuelan dok je država imala nešto što je predstavljalo vrijednost, i to je Dodik fantastično iskoristio i sredio svoje pokoljenje, dok je svoj narod zavio u crno... Ne znam šta hrvatski feud može dobiti obzirom da su prošle "zlatne godine" privatizacije, a i UIO ne donosi značajna sredstva jer je zaposlenih sve manje..

Dugovi su narasli i "šlajboci" su prazni...sumnjam da bi iko normalan preuzeo na sebe dio duga zbog kamenjarskog feuda..
moa

#36180 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by moa »

ultima_palabra wrote:Presuda SF valjda treba da riješi prava nekonstitutivnih, a ne konstitutivnih naroda.
Da i to bi trebalo da znaci demokratska drzava ili ti ga jedan glas=jedan birac, pa saberi misko, koliko Vas ima toliko dobijete i u vlasti a ne ovako. Analogno tome bi se i deytone trebao mijenjati. SDA je obecala, necemo nista uraditi po tom pitanju ako se ne bude mijenjalo i u RSu, ali kurca graha. Mozda je ovo samo da odu sa ovim prijedlogom do brisela da ih ovaj pogura sa sta para i onda opet razvlacenje pameti. Sokci svakako nikad nisu ispunili dogovore tako da me nebi cudilo da i ovo bude jos jedna od komedija.
zavrzlama

#36181 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zavrzlama »

madner wrote:
zavrzlama wrote:Svi problemi BIH poticu iz jednonacionalnih eskluziviteta....

Ovo bi odmah prihvatili.
Federalne jedinice, jos sa ovim guranjem etnickih grupa kao nacija od sve tri strane bi bio san snova i jednog i drugog.
Ne bi nikad...ime manjem entitetu,obiljezje ,pravoslavni sveci kao institucijalni, su kicma tog fasistickog projekta....jos pride ukines kostutivnost nesrbima u manjem entitetu i opet ne bi prihvatili ovo sto sam naveo....ZASTO.....(vrijeme,natalitet i psiho-moralni faktor)

Vrijeme....vremenom se srbi naviknjavaju na drzavu BIH
Natalitet...zbog slabog nataliteta povratnici vise nisu steta,nego popuna praznih prostora i punjnje budzeta entitetu
Psoho-moralni faktor...prestankom politike podjele BIH i okretanjem naroda ekonomoji,lako Ante ili Muhamed postaju politicari,ekonomisti i direktori u manjem entitetu....

Medjutim nastavit ce se rahat patnja...
madner

#36182 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Paranoid wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Ma nije tačno.
Predstavnici hrvatskog naroda love u mutnom, te pometnju oko osiguravanja prava nekonstitutivnim narodima pokušavaju ušićariti nešto za svoj projekat monoetničkog feuda u kojem će Hrvati biti ono što su Srbi u RS-u. To je dakako nedopustivo i predstavnici kojima su Bošnjaci ukazali povjerenje treba da se na sve načine suprostave ovakvom pokušaju cijepanja Federacije od strane HDZ-a i onih kriminalaca koji se odazivaju na ime SDA.

Jednostavno, ovim se "dogovorom" ne rješava ništa, već se samo osigurava da Hrvat koji nije iz "Čovićlanda" ne može biti ni biletar u vodovodu, a kamoli biti izrabran na neku funkciju.
Borba za feud u kojem će biti vlasnici novca je bio aktuelan dok je država imala nešto što je predstavljalo vrijednost, i to je Dodik fantastično iskoristio i sredio svoje pokoljenje, dok je svoj narod zavio u crno... Ne znam šta hrvatski feud može dobiti obzirom da su prošle "zlatne godine" privatizacije, a i UIO ne donosi značajna sredstva jer je zaposlenih sve manje..

Dugovi su narasli i "šlajboci" su prazni...sumnjam da bi iko normalan preuzeo na sebe dio duga zbog kamenjarskog feuda..
Sto je u FBiH privatizirano? :D

UIO prihodi rastu, kao i broj zaposlenih. Vjerovatno mislis na broj nezaposlenih kojih je takodje vise.
Bodkin

#36183 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

moa wrote:
ultima_palabra wrote:Presuda SF valjda treba da riješi prava nekonstitutivnih, a ne konstitutivnih naroda.
Da i to bi trebalo da znaci demokratska drzava ili ti ga jedan glas=jedan birac, pa saberi misko, koliko Vas ima toliko dobijete i u vlasti a ne ovako. Analogno tome bi se i deytone trebao mijenjati. SDA je obecala, necemo nista uraditi po tom pitanju ako se ne bude mijenjalo i u RSu, ali kurca graha. Mozda je ovo samo da odu sa ovim prijedlogom do brisela da ih ovaj pogura sa sta para i onda opet razvlacenje pameti. Sokci svakako nikad nisu ispunili dogovore tako da me nebi cudilo da i ovo bude jos jedna od komedija.
:-) pa zbog ovoga se ratovalo jebote
moa

#36184 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by moa »

Bodkin wrote:
moa wrote:
:-) pa zbog ovoga se ratovalo jebote
Zbog zoga je bio referendum, a agresija je izvresna bas da nebude ovoga...jedan glas=jedan birac sto je normalno u svim zemljama svijeta.
Bodkin

#36185 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

moa wrote:
Zbog zoga je bio referendum, a agresija je izvresna bas da nebude ovoga...jedan glas=jedan birac sto je normalno u svim zemljama svijeta.
nije u svim zemljama svijeta ali eto. nigdje nemas ovakav raspored stanovnistva i da imas jedan covjek jedan glas
Paranoid

#36186 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Paranoid »

madner wrote: Sto je u FBiH privatizirano? :D

UIO prihodi rastu, kao i broj zaposlenih. Vjerovatno mislis na broj nezaposlenih kojih je takodje vise.
:D super... ako je tako, onda ništa..
muzicar_iz_parka

#36187 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by muzicar_iz_parka »

Kad su se svi izređali u vlasti kao "izdajnici" nacionalnih interesa, od Princa Bakira, Sulje Goluma, Zlaje Slučajnog, Lepog Hareta do FaHraona, koga onda izabrati da zastupa narodne interese?
:?
Hafis

#36188 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

ultima_palabra wrote: Pa očigledno da je to prevelik zalogaj, treba prvo riješiti ono što Evropa očekuje od nas. Ali Čović je osjetio povoljan trenutak, ima podršku Dodika i servilnost Lagumdžije i Tihića i pokušava progurati neka rješenja na mala vrata.
Ima on i servilnost Radončića, tako da je cjelokupna patriotska ekipa manje-više obarena, a usput gotovo i nezainteresirana. Uostalom, koliko vidim i ne nude neke prijedloge, uglavnom se ''ne slažu'', optužuju za ''izdaju'' i odugovlače neminovno.
Ne znam koji je đavo u toj stolici člana predsjedništva pa se tako teško rastati od nje.
Bit će da je izvjesna simbolika u pitanju i logika: daš im prst, odnesoše cijelu ruku.
JackTheStripper

#36189 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by JackTheStripper »

Slazem se s ranijom konstatacijom i odlicnom zapaskom jednog forumasa. Treba rijesiti samo ono sto presuda Sejdic-Finci trazi.

Nisam sklon stereotipima, ali se mora priznati Draganu Covicu, koliko god da je njegova politika odbojna meni kao Bosnjaku, da je ovim potezom preveslao Tihica i SDA i preveo ih zedne preko vode. "Onako lukavolatinski".
JackTheStripper

#36190 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

muzicar_iz_parka wrote:Kad su se svi izređali u vlasti kao "izdajnici" nacionalnih interesa, od Princa Bakira, Sulje Goluma, Zlaje Slučajnog, Lepog Hareta do FaHraona, koga onda izabrati da zastupa narodne interese?

I ja se isto to pitam. Sve beskicmenjak do beskicmenjaka. Ali valjda ce bosnjacka majka nekog karismaticnog, dostojanstvenog i na duzije staze razmisljajuceg.
Erwin Huber

#36191 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Erwin Huber »

muzicar_iz_parka wrote:Kad su se svi izređali u vlasti kao "izdajnici" nacionalnih interesa, od Princa Bakira, Sulje Goluma, Zlaje Slučajnog, Lepog Hareta do FaHraona, koga onda izabrati da zastupa narodne interese?
Koga god se izabere morat će se suočiti sa činjenicom da Bosna nije samo bošnjačka. Možda je vrijeme da narod to konačno shvati?
JackTheStripper

#36192 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Erwin Huber wrote:
Koga god se izabere morat će se suočiti sa činjenicom da Bosna nije samo bošnjačka. Možda je vrijeme da narod to konačno shvati?

Slazem se. Istovremeno Hrvati se moraju suociti s cinjenicom da ne postoji samo "hrvatsko pitanje", te da nemaju nikakav ekskluzivitet na podrucja zapadne Hercegovine.

Jel posteno? Evo ruka.
Erwin Huber

#36193 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Erwin Huber »

JackTheStripper wrote:

Slazem se. Istovremeno Hrvati se moraju suociti s cinjenicom da ne postoji samo "hrvatsko pitanje", te da nemaju nikakav ekskluzivitet na podrucja zapadne Hercegovine.

Jel posteno? Evo ruka.
super bi bilo da niko nigdje nema ekskluzivitet, ni bošnjaci na baščaršiji, ni hrvati u centru širokog. ali ako bošnjaci žele bih bez ekskluzivnih teritorija morali bi da budu primjer i krenu od općine stari grad.
Bodkin

#36194 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

Erwin Huber wrote:
JackTheStripper wrote:

Jel posteno? Evo ruka.
super bi bilo da niko nigdje nema ekskluzivitet, ni bošnjaci na baščaršiji, ni hrvati u centru širokog. ali ako bošnjaci žele bih bez ekskluzivnih teritorija morali bi da budu primjer i krenu od općine stari grad.
smijesno
oglo

#36195 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by oglo »

JackTheStripper wrote:Slazem se s ranijom konstatacijom i odlicnom zapaskom jednog forumasa. Treba rijesiti samo ono sto presuda Sejdic-Finci trazi.

Nisam sklon stereotipima, ali se mora priznati Draganu Covicu, koliko god da je njegova politika odbojna meni kao Bosnjaku, da je ovim potezom preveslao Tihica i SDA i preveo ih zedne preko vode. "Onako lukavolatinski".
AKo cemo stvari rijesavati radi nekoga vani,samo da ispunimo formu a da sustina ostane ista, bolje da ih ne rijesavamo,ako cemo ih rijesavat radi nas da svi budu zadovoljni da nekome drzava ne bude mater nekom maceha.Pod ovim mislim i na ostale i na kostitutivne narode ,sto je za jedne treba bit i za druge, trece i ostale.
independer
Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne

#36196 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by independer »

Ja se samo cudim vama da ne vidite da Main Stream bosnjacke politike ustvari radi ono sto Brisel zeli, a to je rastakanje bosnjackog politickog bica i onemogucavanje razvoja bosnjacke komponente u Bosni i Hercegovini. Trenutno se interesi Brisela, Beograda i Zagreba poklapaju i vidimo da Brisel ne reaguje ni na jednu provokaciju antibosanskih snaga a preko svoojih pijuna u vrhu bosnjackog MS otupljuje reakcije Bosnjaka na te provokacije. Hrvatsko pitanje je rijeseno Washingtonskim sporazumom i Hrvati mogu samo liti krokodilske suze, ali njihovi najekstremniji predstavnici su potpisali isti, a koliko znam to je i njihov tzv
sabor ratifikovao. Zato je izdaja da se to pitanje uopste nadje na dnvnom redu ikakvih razgovora. I naravno da su izdajnici i Zlaja, i Tihi i Fahro i Hare i svi oni koji dostignuti stepen suvereniteta BiH dovodi u pitanje.

Sto se tice onog konja Dodika, ja bih ga tukao njegovim oruzjem, on udari mene gdje mene boli, ja onda njega gdje njega boli. Ali ovi nasi gmazovi to ne rade i zato nam se Dodik moze pisati po nasim zrtvama. I niko ne smije nista da uradi.

Sent from my iPad using Tapatalk
Havatar

#36197 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Havatar »

independer wrote:Ja se samo cudim vama da ne vidite da Main Stream bosnjacke politike ustvari radi ono sto Brisel zeli, a to je rastakanje bosnjackog politickog bica i onemogucavanje razvoja bosnjacke komponente u Bosni i Hercegovini. Trenutno se interesi Brisela, Beograda i Zagreba poklapaju i vidimo da Brisel ne reaguje ni na jednu provokaciju antibosanskih snaga a preko svoojih pijuna u vrhu bosnjackog MS otupljuje reakcije Bosnjaka na te provokacije. Hrvatsko pitanje je rijeseno Washingtonskim sporazumom i Hrvati mogu samo liti krokodilske suze, ali njihovi najekstremniji predstavnici su potpisali isti, a koliko znam to je i njihov tzv
sabor ratifikovao. Zato je izdaja da se to pitanje uopste nadje na dnvnom redu ikakvih razgovora. I naravno da su izdajnici i Zlaja, i Tihi i Fahro i Hare i svi oni koji dostignuti stepen suvereniteta BiH dovodi u pitanje.

Sto se tice onog konja Dodika, ja bih ga tukao njegovim oruzjem, on udari mene gdje mene boli, ja onda njega gdje njega boli. Ali ovi nasi gmazovi to ne rade i zato nam se Dodik moze pisati po nasim zrtvama. I niko ne smije nista da uradi.

:thumbup:
MuaDib

#36198 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by MuaDib »

Ustavni sud BiH o vitalnom interesu Bošnjaka

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio je da nije narušen vitalni nacionalni interes Bošnjaka kada je riječ o procedurama usvajanja Zakona o prebivalištvu i boravištu, jedinstvenom matičnom broju, državljanstvu i javnim nabavkama.

Delegati Bošnjaka iz Stranke demokratske akcije u Domu naroda državnog Parlamenta najavljuju da će na toj instanci, na sadržaje sva četiri zakona, pokrenuti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Zbog nenadležnosti za odlučivanje, Ustavni sud je odbacio kao nedopuštenu apelaciju zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Milorada Živkovića za ocjenu ustavnosti člana 2 Pravila Ustavnog suda. Radi se o članu prema kojem nijedan organ vlasti ne može donositi zakone, akte i propise koji se tiču rada Ustavnog suda.

Ustavni sud razmatrao je i zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Ognjena Tadića za ispitivanje regularnosti postupka, odnosno utvrđivanja da li postoji ustavni osnov da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama bh. vlasti od 20. maja 2013. godine proglasi štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda.

Ustavni sud je zaključio da prijedlog zakona, u dijelu koji propisuje osnivanje i sastav komisije, ne sadrži niti jednu odredbu koja stavlja u povoljniji ili nepovoljniji položaj bilo koji od konstitutivnih naroda, u konkretnom slučaju bošnjački narod, zbog čega nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda.

Ustavni sud je usvojio apelaciju Zorana Damjanovića, podnesenu protiv presuda Suda Bosne i Hercegovine kojima je proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Ustavni sud je zaključio da je došlo do kršenja člana 7. stav 1. Evropske konvencije, zato što u konkretnom slučaju postoji realna mogućnost da je retroaktivna primjena Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine bila na apelantovu štetu u pogledu izricanja kazne, što je protivno članu 7. stav 1. Evropske konvencije.

Ustavni sud je odlučio da se predmet vrati Sudu Bosne i Hercegovine koji je dužan da po hitnom postupku donese novu odluku.

BHRT
zavrzlama

#36199 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zavrzlama »

independer wrote:Ja se samo cudim vama da ne vidite da Main Stream bosnjacke politike ustvari radi ono sto Brisel zeli, a to je rastakanje bosnjackog politickog bica i onemogucavanje razvoja bosnjacke komponente u Bosni i Hercegovini. Trenutno se interesi Brisela, Beograda i Zagreba poklapaju i vidimo da Brisel ne reaguje ni na jednu provokaciju antibosanskih snaga a preko svoojih pijuna u vrhu bosnjackog MS otupljuje reakcije Bosnjaka na te provokacije. Hrvatsko pitanje je rijeseno Washingtonskim sporazumom i Hrvati mogu samo liti krokodilske suze, ali njihovi najekstremniji predstavnici su potpisali isti, a koliko znam to je i njihov tzv

Odlicna dijagnoza problema....

MEDJUTIM...probih strana na duge staze ne stoji uopste lose,jer politicko neiskustvo,drzavnicka neodgovornost bosnjackih politickih uhljupa je prolazne prirode,jednom ce se na poltickoj sceni BIH pojaviti bosnjacki Zeljko Komsic,dok na antibosanskoj strani nikad se nece pojavit politicar koji ce imati drugaciju politiku nego je ima dodik,a to je trajno inzistiranje na podjeli BIH..Brisel,Zagreb i Beograd imaju podrsku zapada protiv bosnjaka jer vjeruju istim u obecanjima da podrzaju cjelovitost BIH,a da njihovi sateliti u BIH su samo "Kontrolori Bosnjaka",ali ce se zapad uskoro uvjeriti s kim ima posla...taj isti zapad ce biti stavljen u polozaj da bira izmedju podjele BIH i stvaranja islamske drzave ili ukidanja dejtonskog ustava kojim se blokira BIH i antibosanskim snagama daje legalitet u rusenju/opstrukcijama iste....

USA je vec diglka ruke od ideje da rs bude "Kontrolor Bosnjaka"...sad je evropa na redu....
It_is_a_Leclerc

#36200 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by It_is_a_Leclerc »

To je to. Bošnjaci trebaju napustiti sve ideje o nekom hrvatskom pitanju jer to, realno, ne postoji. Sve što postoji je dosljedna primjena ustavnih rješenja. To što se ona ne poklapaju sa zamislima nekog Dragana Čovića, Borjane Krišto, je najmanji problem. Te floskule o "hrvatskom članu predsjedništva" treba odbaciti, jer po ustavu se iz Federacije bira Hrvat. Njega mogu izabrati i Marsovci. Nigdje u Ustavu to nije precizirano.

To što gospoda Tuđman i Šušak u Washingtonu nisu razmišljali o tome da narod neće uvijek biti telad, već narod koji ljude cijeni po kvaliteti, a ne isključivo i uvijek po nacionalnosti, nije problem ove države, a ni Bošnjaka.

No, uvijek se nađe poneka prodana bošnjačka duša spremna da "pregovara" o "rješavanju hrvatskog pitanja", kao da je pitanje života i smrti.
Locked