Demokratska fronta Željko Komšić

JThomas

#36076 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JThomas »

nije sretan ko puno ima, nego ko je zadovoljan s malo.
daddy-kool

#36077 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by daddy-kool »

Styling wrote:
daddy-kool wrote:Šta će biti vidjećemo, ali mislim da je DF malo dosadilo prenemaganje u BH bloku i da je ovim htio da preuzme inicijativu na građansko-lijevoj strani glasačkog tijela. E sad ako pristanu da budu "bošnjačka građanska stranka" u raspodjeli vlasti, tj ako ne otkinu HDZ nijedno ministarsko mjesto, onda je u pitanju suštinska pogreška.
I Mile i Dragan su bili jasni, DF moze samo sa SDA dijeliti "bosnjacku" kvotu ministara. Niti mogu dobiti hrvatske a kamoli srpske pozicije u VM. Kako stvari stoje ne pise im se dobro i u raspodjeli u Federaciji.
Ključna bitka je na federalnom nivou, ako tu ne mogu dobiti nijedno mjesto iz tzv hrvatske kvote, ne vidim šta traže u vlasti.
pemanapemani

#36078 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by pemanapemani »

daddy-kool wrote:
Styling wrote:
daddy-kool wrote:Šta će biti vidjećemo, ali mislim da je DF malo dosadilo prenemaganje u BH bloku i da je ovim htio da preuzme inicijativu na građansko-lijevoj strani glasačkog tijela. E sad ako pristanu da budu "bošnjačka građanska stranka" u raspodjeli vlasti, tj ako ne otkinu HDZ nijedno ministarsko mjesto, onda je u pitanju suštinska pogreška.
I Mile i Dragan su bili jasni, DF moze samo sa SDA dijeliti "bosnjacku" kvotu ministara. Niti mogu dobiti hrvatske a kamoli srpske pozicije u VM. Kako stvari stoje ne pise im se dobro i u raspodjeli u Federaciji.
Ključna bitka je na federalnom nivou, ako tu ne mogu dobiti nijedno mjesto iz tzv hrvatske kvote, ne vidim šta traže u vlasti.
Pa nisu ni prošli put dobili, nego su bacili šuplju kako je Zora Dujmović zajednički kandidat HDZ i DF. :-)

Ne vidim da im je neko plaho zamjerio, odnosno, većina se toga uopće ne sjeća.

Zanimljivo je što sada Komšić gura Bakirovu priču o četvrtoj građanskoj "nozi". Znači, gura se politika u kojoj bi "legitimne" narodne stranke morale biti u vlasti, a kao dalo bi se nešto i četvrtoj kategoriji. Zato je i bila ona Komšićeva priča od prije mjesec dana kako moramo biti svjesni da će nacionalne stranke uvijek dobivati većinsku podršku građana i da u takvoj postavci stvari građanske stranke trebaju tražiti svoje mjesto.

Od priče kako osigurati trećinu zastupnika u klubu Hrvata Doma naroda FBiH i tako pokušati izbaciti i HDZ i SDA iz vlasti, dolazimo do defetističke priče kako je nemoguće praviti vlast bez nacionalnih stranaka.
I onda bezobrazni šupak Komšić traži neko ujedinjenje kako bi ostatak građanskih stranaka uveo u svoju mentalnu kaljužu koju mu je napisao Bakir Izetbegović inspirisan "usisavanjem" opozicije od strane Dodika i Čovića.

Ako se pristane na glumljenje četvrte noge, odnosno patrljka, pristaje se na to da BiH nikad neće i ne može biti istinski demokratska građanska država.
nemampojma0

#36079 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by nemampojma0 »

A ako ode gradjanska opcija u opoziciju i tamo polako izumre, jer se u medjuvremenu promijenio izborni zakon na nacin kako zagovara HDZ, a da se ne lazemo, to odgovara i SDA u krajnjoj liniji, sta onda?
Ne da nece biti cetvrta noga, nego nece postojati, jer nece imati smisla organizovati se kao gradjanska stranka ili ce SDP definitivno prihvatiti ulogu bosnjacke stranke i u toj bosnjackoj izbornoj jedinici se otimati sa SDA za komad vlasti.A NS svakako i ne zanima nista drugo osim KS i ucenja Bosnjaka multietnicnosti.
Moji vidoviti i sveznajuci analiticari...blago ovoj drzavi s takvim vizionarima, odlazak u 3 pm joj je zagarantovan ako se takvi domognu vlasti.
pemanapemani

#36080 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by pemanapemani »

nemampojma0 wrote:A ako ode gradjanska opcija u opoziciju i tamo polako izumre, jer se u medjuvremenu promijenio izborni zakon na nacin kako zagovara HDZ, a da se ne lazemo, to odgovara i SDA u krajnjoj liniji, sta onda?
Ne da nece biti cetvrta noga, nego nece postojati, jer nece imati smisla organizovati se kao gradjanska stranka ili ce SDP definitivno prihvatiti ulogu bosnjacke stranke i u toj bosnjackoj izbornoj jedinici se otimati sa SDA za komad vlasti.A NS svakako i ne zanima nista drugo osim KS i ucenja Bosnjaka multietnicnosti.
Moji vidoviti i sveznajuci analiticari...blago ovoj drzavi s takvim vizionarima, odlazak u 3 pm joj je zagarantovan ako se takvi domognu vlasti.
Koje alate ima DF u vlasti, a nema DF u opoziciji da spriječi usvajanje Izbornog zakona?

Zakon mora proći u Parlamentu i Domu naroda. DF u vlasti i DF u opoziciji će za taj zakon dizati ili spuštati ruke u Parlamentu i Domu naroda.
Znači, ako SDA i još dva zastupnika (SBB, PDA, NBL...) podrže taj Zakon, DF može pjevati borbene, pa taman imali sve ministre u svim vladama iz DF.

Ista priča i za NATO.

Dakle, to je čista jebena demagogija, jer se ne može naći racionalno objašnjenje za to što je Komšić lijena šupačka hinja koja gura Bakirovu priču, koju mu je opet servirao Čović - legitimni predstavnici naroda, majorizacija, ugrozba, bošnjačka reporezentacija, nikad se vlast neće moći formirati bez nacionalnih stranake, jer one jebu, a ne vade...
nemampojma0

#36081 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by nemampojma0 »

Da ti imalo razumijes politiku i kako stvari funkcionisu, koji faktori jos uticu na donosenje odluka ne bi postavljao takva pitanja.
Znam da je to sablon, sjedi i ne radi nista da imas po kome pljuvati, a ljudi ozbiljne programe imaju za provedbu svojih planova koji vode rasparcavanju BiH. Dakle, preporuka je sjedi i uzmi za sebe sta mozes i gledaj kako ljudi razvaljuju, jos im daj legitimitet svojom neaktivnoscu.
Ti si ozbiljno frustriran politikom, sto se vidi iz nacina na koji komentarises sluzeci se pijacarskim rijecnikom, a htio bi da budes shvacen..tesko moj druze.
Politika je malo siri pojam od stranackog sablona, da bi je razumio moras, kako ovo moderno kazu, razmisljati out of the box.
Znam da je lakse na tvoj nacin, pa ocekujem da ces nastaviti po istom. :wink:
JThomas

#36082 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JThomas »

ukratko niko ništa ne razumije, niti može stati na put paklenim planovima osim željke, refke i šamarlića...
pemanapemani

#36083 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by pemanapemani »

nemampojma0 wrote:Da ti imalo razumijes politiku i kako stvari funkcionisu, koji faktori jos uticu na donosenje odluka ne bi postavljao takva pitanja.
Znam da je to sablon, sjedi i ne radi nista da imas po kome pljuvati, a ljudi ozbiljne programe imaju za provedbu svojih planova koji vode rasparcavanju BiH. Dakle, preporuka je sjedi i uzmi za sebe sta mozes i gledaj kako ljudi razvaljuju, jos im daj legitimitet svojom neaktivnoscu.
Ti si ozbiljno frustriran politikom, sto se vidi iz nacina na koji komentarises sluzeci se pijacarskim rijecnikom, a htio bi da budes shvacen..tesko moj druze.
Politika je malo siri pojam od stranackog sablona, da bi je razumio moras, kako ovo moderno kazu, razmisljati out of the box.
Znam da je lakse na tvoj nacin, pa ocekujem da ces nastaviti po istom. :wink:
Ma naravno, ja sam plitak, glup i ne kontam, ali zato imamo Komšića i intelektualce iz sjene poput tebe, koji svojom visprenom out of box inteligencijom bdiju nad nama dok bezbrižno spavamo.

Principjelna opozicija = neaktivnost. Sad da podastrem hiljadu argumenta, ti ćeš i dalje isto tvrditi.
Kažem da izmjene Izbornog zakona moraju proći u Parlamentu i Domu naroda - ne znam kako stvari funkcionišu. Dakle, nikakvog objašnjenja gdje se usvaja Izborni zakon, nego samo odgovor - nemaš ti pojma.

Kažeš, ljudi imaju ozbiljne planove za razvaljivanje države, ok. Onda se takvim ozbiljnim planovima trebamo suprotstaviti Komšićevom strategijom - objavi stranački program za naredne 4 godine 17. dan kampanje.
Hladno objavi da je taj program isti kao i program iz 2014., a iz kojeg ništa nisi ispunio.
Onda 5 mjeseci nakon izbora odaberi komisiju u stranci koja će napisati Program pregovora sa drugim strankama. Komisiji daj rok od 14 dana da to napravi. Nakon 14 dana komisija donosi 20 rečenica koje je prepisala iz nekog tariguza koji su kao potpisali SDA, SNSD i HDZ.
Usput reci da ideš u pregovore sa "legitimnim" predstavanicima naroda oko ulaska u vlast, a 10 minuta poslije ultimativno zahtijevaj ujedinjenje ljevice i stvaranje četvrtog patrljka...

Mislim da su se rušitelji države usrali od straha.
bunk

#36084 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by bunk »

Principijelna opozicija .
To je u krizaljkama sinonim za hladovinu :mrgreen:
kluz franjo

#36085 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kluz franjo »

Ko pjeva, zlo ne misli.
Idemo! :serbo: :violina: :kontrabas:
"Lijevo-desno nigdje moga stana..."
nemampojma0

#36086 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by nemampojma0 »

Znam da mnogi s nostalgijom gledaju na Beograd kao mjesto gdje su se donosile odluke o buducnosti BiH, pa i sad bi da pratimo odluku Beograda o pitanju NATO-a, al et ima nas koji i drugacije mislimo.

Helem nejse, ovo je demokratsko drustvo i svako ima pravo na svoje odluke i izbore, samo se mora preuzeti i odgovornost za iste. A vrijeme ce najbolje pokazati sta je bilo ispravno.
kurtasevic

#36087 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kurtasevic »

bunk wrote:Principijelna opozicija .
To je u krizaljkama sinonim za hladovinu :mrgreen:
Po ko je kriv poziciji, što nikad ne želi prihvatiti kritike opozicije kao u svim normalnim demokracijama, samo u nas je paradigma opozicija=nerad. Ono glupost na kvadrat. Lijepo su vas vlastodršci istrenirali, nema govora.
Last edited by kurtasevic on 27/03/2019 11:05, edited 1 time in total.
Banksy

#36088 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

Previše šuplje ni oko čega,
Bakirova Gnjidica izašla iz ormara, odlično,
pozdravimo to i okrenimo se zdravim snagama koje dolaze i polako preuzimaju igru :thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#36089 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Tomahawk11 »

Image
Maraschino

#36090 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Maraschino »

Banksy wrote:Previše šuplje ni oko čega,
pozdravimo to i okrenimo se zdravim snagama koje dolaze i polako preuzimaju igru :thumbup:
Nista se nema od toga sto ti konstatujes stanje. Pijesak curi kako nama tako i ljevici.
25 god. ide nam ista prica(slijedeci put su gotovi) a lopovi smisljaju narednu prevaru i tako u krug.
Banksy

#36091 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

Maraschino wrote:
Nista se nema od toga sto ti konstatujes stanje. Pijesak curi kako nama tako i ljevici.
25 god. ide nam ista prica(slijedeci put su gotovi) a lopovi smisljaju narednu prevaru i tako u krug.
Nepotreban i neprimjeren defetizam
Ja sam, vrlo precizno, stanje u vezi ovog kloca utvrdila još 2015. a pijesak curi i curiće, s njim ili bez njega,
Prvi put u tih 25 godina, sasvim neočekivano, imamo ogromnu promjenu i najavu nove političke i društvene paradigme (grozna riječ), prvi put. To što smo je dugo čekali, nimalo ne umanjuje značaj trenutka i novih okolnosti i prilika koje nam se otvaraju.
Maraschino

#36092 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Maraschino »

Ovaj ako udje u formiranje vlasti sa SDA nece dobiti ni jedno drugo mjesto osim bosnjackih cime se i definitivno svrstava u Bosnjake.

Mene zanima sta ce uraditi Bh blok da to promijeni. Kako oni misle dobiti hrvatska ili srpska mjesta?

Ja bih ovo sve blokirao dok HNS ne shvati da ima Hrvata i izvan tog bloka odnosno da Srbi shvate da postoje Srbi i izvan brloga.
Roccohljup

#36093 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Roccohljup »

Ako pod zdravim snagama podrazumjevaš NS i Hadžikadića ok, al NiP, NB i ostali derivati su sve sem toga. :D
palermo

#36094 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

Pa mnog zavisi od toga šta je stvarnio cilj SDA- Na ovom forumu se nitko time ne bavi (osim onih uobičajenih mantri, uhljebiti se i itd....što je meni prilično sumnjiva teza, jer su svakako uhljebljeni) ali mislim da je i SDA-u lakše i vrže formirati vlast sa SBB-om i PDA nego uključivanjem DF-a. Tako da ja ne bih isključivao mogućžnost da se ovim nastoji dodtanoi usporiti porces formiranja vlasti i usput prebaciti odgovornost na HDZ (jer će oni biti u poziciji da ne prihvataju ponuđena rješenja). Nekako mi to za SDA izgleda najprobitačnija kombinacija. A DF je tu jednostavno samo alat.
daddy-kool

#36095 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by daddy-kool »

palermo wrote:
Pa mnog zavisi od toga šta je stvarnio cilj SDA- Na ovom forumu se nitko time ne bavi (osim onih uobičajenih mantri, uhljebiti se i itd....što je meni prilično sumnjiva teza, jer su svakako uhljebljeni) ali mislim da je i SDA-u lakše i vrže formirati vlast sa SBB-om i PDA nego uključivanjem DF-a. Tako da ja ne bih isključivao mogućžnost da se ovim nastoji dodtanoi usporiti porces formiranja vlasti i usput prebaciti odgovornost na HDZ (jer će oni biti u poziciji da ne prihvataju ponuđena rješenja). Nekako mi to za SDA izgleda najprobitačnija kombinacija. A DF je tu jednostavno samo alat.
Naravno da dosta zavisio i od planova SDA, a još više i od šire političke slike. Dodik pravi sveobuhvatnu koaliciju iz RS na državnom nivou, nudi svima ministarska mjesta na uštrb svoje partije, HDZ je već preko HNS sve poklopio. Bakir, takođe, od izbora drži otvoren poziv svim strankama, prije svega BH bloku, za ulazak u vlast. Zašto ovoliko mobiliziranje na svim stranama? Očekuje nas rješavanje izbornog zakona, vjerovatno veliki pritisak stranaca, i još nešto - jer zašto u suprotnom praviti bespotrebno široke koalicije, zašto dijeliti teško stečenu vlast?
ultima_palabra

#36096 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ultima_palabra »

Kod balkanskih naroda je uvijek neko postrojavanje i prestrojavanje pred naredne bitke, koje "još nisu oružane, mada i takve nisu isključene". Ne treba ni Vučiću Dačić, pa ga drži cijelo vrijeme uz sebe. A u stvari se uvijek radi o usisavanju i eutanaziji opozicije. Kako ćeš najlakše uštrojiti nekoga, postavi ga u vlast da drži dva ministarstva i glumi fikus.
daddy-kool

#36097 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by daddy-kool »

ultima_palabra wrote:Kod balkanskih naroda je uvijek neko postrojavanje i prestrojavanje pred naredne bitke, koje "još nisu oružane, mada i takve nisu isključene". Ne treba ni Vučiću Dačić, pa ga drži cijelo vrijeme uz sebe. A u stvari se uvijek radi o usisavanju i eutanaziji opozicije. Kako ćeš najlakše uštrojiti nekoga, postavi ga u vlast da drži dva ministarstva i glumi fikus.
Jbg, mi i u jogurt pušemo.
Banksy

#36098 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

Roccohljup wrote:
Ako pod zdravim snagama podrazumjevaš NS i Hadžikadića ok, al NiP, NB i ostali derivati su sve sem toga. :D
Hadžikadić je novi SDA Komšić, tako da je on sve osim zdrave snage.
palermo

#36099 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

ultima_palabra wrote:Kod balkanskih naroda je uvijek neko postrojavanje i prestrojavanje pred naredne bitke, koje "još nisu oružane, mada i takve nisu isključene". Ne treba ni Vučiću Dačić, pa ga drži cijelo vrijeme uz sebe. A u stvari se uvijek radi o usisavanju i eutanaziji opozicije. Kako ćeš najlakše uštrojiti nekoga, postavi ga u vlast da drži dva ministarstva i glumi fikus.
Ma u principu se slažem, samo što ne vidim kakva im to opasnost prijeti od DF-a da bi ga kao morali ustrojavati
kmirsad

#36100 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kmirsad »

to ti je moj Mostarac ona igrica... kako se pojebat , a ostati nevin... bila kod nas u mahali jedna takva... :lol:
Post Reply