Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

channel10

#36051 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Kralj Tvrtko I. wrote:
channel10 wrote:Ako ti Tvrtko krene pricati sta rade njegove kolege, moze ti samo muka doci, jer ovo sto sam ja napisao nije nista naspram onoga sta se sve radi u toj firmi.
Ima istine u ovom.
Nakon 95-te puno se nakotilo onih IMĐ (imal mene đe) i sličnih likova. Istk tako i familijarno zapošljavanje je dovelo da se nemaš kome obratiti za pomoč ili bilo šta.
Non stop govorim i pišem nije nama EP kriva a ni vlada.
Ljudi su ulagali..
Naša uprava je samo krala i krala. Bitno je da oni imaju do svoje penzije. Nije se gledalo u budučnost. Nikakvih istraživanja, nikakvih priprema za budučnost.
Evo pogledajte Raspotočje. Radio sam tamo. Desila se katastrofa, taj dio jame je zatvoren, potopljen.
Dobili pare od EP, uložili ljudi u široko čelo, ovi kreteni uvalili opremu ispod nivoa koji je potopljen.
Svako normalan zna i mogao je očekivati da će kad tad doći do probijanja vode u taj prostor u kojem se rade.
To je isto da napuniš sprat na drugom spratu vodom i odeš živjeti na prvi sprat...naravnk da će kad tad ta voda doći i probiti dole.

Problem je što niko normalan nema pravo glasa...običan radnik nema pravo glasa, sindikat je u talu sa upravom i jebena stranka smo mi radnici.

Jedini krivac za ovo je uprava naša. Na čelu sa direktorom.
Milionsko ulaganje. Slicno se desilo u Kaknju, samo tamo su kupili takodjer milionsku opremu, i kad su je krenuli sastavljati, ne moze stati dole :D

Eto kakvi kreteni tamo rade. Mada se postavlja pitanje, da li su stvarno kreteni ili samo lopovi i rade smisljeno?!

Direktor rudnika u Zenici je recimo imao vecu platu nego generalni direktor EPBIH-a! A firma u ogromni gubicima! Krade se gorivo itd........ Samo ba zatvoriti, pa neka onda od mame krade. Eno im evropa pa neka gore kradu, svakako nam fali shanera...
sale07

#36052 Re: Zeničani

Post by sale07 »

Sto se tice rudnika i EP, da li neko ima podatak u kojim procentu termo elektrane na ugalj imaju udio u cjelokupnim kapacitetima energetske mreze?
I drugo pitanje koliko od 1kWh proizvdenog samo od uglja pripadne rudniku a koliko EP?
kamen spoticanja

#36053 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

ako se zatvore rudnik i mittal onda nam jos ostaje parna pekara i da budemo cist grad u fullu :D
kad onda navali IT sektor :oops:
vwlover

#36054 Re: Zeničani

Post by vwlover »

kamen spoticanja wrote:ako se zatvore rudnik i mittal onda nam jos ostaje parna pekara i da budemo cist grad u fullu :D
Zaboravio si Zenicatrans,nemoj da mi bus zagađuje s dizel motorima dok ja radim u ITu, isto tako neću ni da vidim onu paru iz vodenih filtera i hladnjaka što neki zamjenjuju za otrovne čestice, to me zbunjuje u IT radu.
N.N.

#36055 Re: Zeničani

Post by N.N. »

N.N. wrote:Prvo i osnovno kada nekada pravna drzava profunkcionise :mrgreen: je krivicne prijave opucati svima za LAZNA bolovonja. Picka im materina, zbog mora i jezera laziraju bolesti.
Drustvo, narod u srzi pokvaren i sklon lopovluku i korupciji. Zato i ne cudi sto gore na jednoj od slika, Omer Skaljo ucestvuje u realizaciji Prostornog plana grada Zenice...ahahahahha
Jebem ti sudija majku.
Pisam sam vec,
Jimmy se javio oko privatnika...
Druze, kod privatnika nema zajebancija kao kod ovih uhljeba. Zato i propadaju jedni po jedni.

Oni krali naftu godinama, cijevima ih isisavali u svoje kanistere, sada kuku lele, spasavaj. Pusite qurac.
Kupis kartu u Gracanici, izadjes na staroj pijaci, on ti trazi kartu da je proda nekome drugom do bolnice...ahahahah
Sada radite za 460 KM. Zenicatrans.
Evo i ovi rudari, vidi se po pusanju im kolege sta i kako se radi.

Pisalo se i oko Zeljezare. Kada su krali klijesta, sarafe, eksere, iznosili mesing i prodavali po otpadima, tada je ok bilo. Malo kasnije, kme kme, uvezite nam staz.

Drustvo, narod, pokvareno i korumpirno do srzi.
Throttle

#36056 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Kojem intelektualcu je palo na pileću pamet da na kruznom u Radakovu instalira onaj displej, oslijepit ćemo svi hebo ga reklama
Casual's

#36057 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Throttle wrote:Kojem intelektualcu je palo na pileću pamet da na kruznom u Radakovu instalira onaj displej, oslijepit ćemo svi hebo ga reklama
Neku noc idem kraj Almya kad "nebo mijenja boje", kontam vatromet na crkvickom, al klinac - displej sve obasjao.
Throttle

#36058 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Ma ono je odron, i lokacija klinac a i intenzitet svjetla prejak. Nije dosta sto stavljaju manje displeje na zgrade nego sad i ono :roll:
Ci-Nick

#36059 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

sale07 wrote:Sto se tice rudnika i EP, da li neko ima podatak u kojim procentu termo elektrane na ugalj imaju udio u cjelokupnim kapacitetima energetske mreze?
I drugo pitanje koliko od 1kWh proizvdenog samo od uglja pripadne rudniku a koliko EP?
Zavisno od godine da li je kišna ili sušna,.. hidro-termo je odnos od 20:80 do nekih super povoljnih godina kad je 40:60.
Moglo bi se uzeti kao neka srednja vrijednost 30% hidroelektrane a 70% termoelektrane.
A što se tiče cijene ona se plaća zavisno od kvalitetu uglja, ne znam tačnu cijenu ali naši rudnici za taj takav ugalj sa visokim udjelom sumpora nigdje ne bi dobili takvu cijenu. Ako bi ga uopšte iko i kupio. Mnogo bi povoljnije bilo za Elektroprivredu uvesti ugalj.
Problem je u tome što je proizvodnja po uposlenom u npr. Poljskoj 10 puta veća. Imamo višak neproizvodnih radnika a onda i taj problem sa lažnim bolovanjima.
clio_dci120

#36060 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

kamen spoticanja wrote:ako se zatvore rudnik i mittal onda nam jos ostaje parna pekara i da budemo cist grad u fullu :D
Firma iz Travničke ulice (pored Binga) ostvarila dobit od preko milion maraka (blizu 1.5 miliona).
Sa jednom kancelarijom i par računara.
Ali hajde, ne vidite vi dalje od Mittala...
smartXL

#36061 Re: Zeničani

Post by smartXL »

clio_dci120 wrote:
Firma iz Travničke ulice (pored Binga) ostvarila dobit od preko milion maraka (blizu 1.5 miliona).
Koliko radnika se omrsilo tom dobiti? I je li u pitanju dobit il prihod?
Nivelacija

#36062 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Jedno drugo ne isključuje..
I it sektor i industrija su pozeljni.
clio_dci120

#36063 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

smartXL wrote:
clio_dci120 wrote:

Dobit, da sam mislio na prihod napisao bi prihod.
8-)
studiorum_tuzlaensis

#36064 Re: Zeničani

Post by studiorum_tuzlaensis »

Rudarska industrija da, ali ne uglja već obojenih i plemenitih metala.

U svakom slučaju, rudarstvo je grana koja dominira u GDPu u nerazvijenim ili super razvijenim državama. Mi smo ovo prvo, kad bolje razmislim, nismo ni neka drzava...
smartXL

#36065 Re: Zeničani

Post by smartXL »

clio_dci120 wrote:
smartXL wrote:
clio_dci120 wrote:

Dobit, da sam mislio na prihod napisao bi prihod.
8-)
Poštom matematikom dodjemo da nam treba oko 600 takvih firmi koje bi zaposlilo stalno zaposlene radnike Mittala. To znači da bi zenica dobila oko 600 milionera. To isto znači da bi uvozili radnu snagu, jer mi nemamo toliku broj skolovanog kadra...

Ako nije tajna, daj reci o kojoj firmi je riječ?
ExNihilo

#36066 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Ne bi mi mrsko malo provjeriti...

U prethodnoj fiskalnoj godini Zenica je imala 17 firmi čija je dobit prešla milion KM. I to: 7 djelatnost trgovine, 7 prerađivačka industrija, 1 javno preduzeće, 1 građevinski sektor, i 1 preduzeće iz sektora usluga.

Nijedna firma iz IT sektora i nijedna sa sjedištem u Travničkoj. :D
Casual's

#36067 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Zenica nema IT firmu koja ide preko 100.000 KM. :D
kamen spoticanja

#36068 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

ExNihilo wrote:Ne bi mi mrsko malo provjeriti...

U prethodnoj fiskalnoj godini Zenica je imala 17 firmi čija je dobit prešla milion KM. I to: 7 djelatnost trgovine, 7 prerađivačka industrija, 1 javno preduzeće, 1 građevinski sektor, i 1 preduzeće iz sektora usluga.

sjoj lika :D
sale07

#36069 Re: Zeničani

Post by sale07 »

Ci-Nick wrote:
sale07 wrote:Sto se tice rudnika i EP, da li neko ima podatak u kojim procentu termo elektrane na ugalj imaju udio u cjelokupnim kapacitetima energetske mreze?
Zavisno od godine da li je kišna ili sušna,.. hidro-termo je odnos od 20:80 do nekih super povoljnih godina kad je 40:60.
Moglo bi se uzeti kao neka srednja vrijednost 30% hidroelektrane a 70% termoelektrane.
A što se tiče cijene ona se plaća zavisno od kvalitetu uglja, ne znam tačnu cijenu ali naši rudnici za taj takav ugalj sa visokim udjelom sumpora nigdje ne bi dobili takvu cijenu. Ako bi ga uopšte iko i kupio. Mnogo bi povoljnije bilo za Elektroprivredu uvesti ugalj.
Problem je u tome što je proizvodnja po uposlenom u npr. Poljskoj 10 puta veća. Imamo višak neproizvodnih radnika a onda i taj problem sa lažnim bolovanjima.
Upravo to je ono sto ljudi ne znaju. Stabilnost u elektro mrezi donose termoelektrane. Da li se termoelektrane mogu prebaciti na neki drugi reurs osim uglja to ne znam.
Ci-Nick

#36070 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

sale07 wrote:
Ci-Nick wrote:
Upravo to je ono sto ljudi ne znaju. Stabilnost u elektro mrezi donose termoelektrane. Da li se termoelektrane mogu prebaciti na neki drugi reurs osim uglja to ne znam.
Termoelektrane će raditi ali na ugalj sa površinskih kopova i na ugalj iz uvoza ukoliko zatreba.
Ugalj iz jamskih kopova je neisplativ, posebno u našim uslovima, nerada i lopovluka.
notsure

#36071 Re: Zeničani

Post by notsure »

sale07 wrote:
Ci-Nick wrote:
Može na smeće.
Ali ga treba puno, mora se sagorijevati na jako visokoj temperaturi i ne smije biti u kotlini. Ili bar dimjjak treba biti dovoljno visoko
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#36072 Re: Zeničani

Post by Bobi »

ExNihilo wrote:Ne bi mi mrsko malo provjeriti...

Pa nije nigdje spomenuo da je IT firma.
clio_dci120

#36073 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Bobi, samo ti citas sto napisem.
Nihilo, nigdje nisam napisao da je IT, ali sam pogriješio ulicu, nije Travnička nego Skolska ulica (mislim da je to pored Carpe Firma negdje).
Tako da ne insinuiras da lupam gluposti, pokusavas nazor ispasti duhovit.
Inače, sa samo racunarom i kancelarijom mozes raditi i druge poslove, koji ne spadaju u IT sektor.
Last edited by clio_dci120 on 10/09/2019 15:44, edited 2 times in total.
clio_dci120

#36074 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

.
ExNihilo

#36075 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

clio_dci120 wrote:Bobi, samo ti citas sto napisem.
Nihilo, nigdje nisam napisao da je IT, ali sam pogriješio ulicu, nije Travnička nego Skolska ulica (mislim da je to pored Carpe Firma negdje).
Tako da ne insinuiras da lupam gluposti, pokusavas nazor ispasti duhovit.
Inače, sa samo racunarom i kancelarijom mozes raditi i druge poslove, koji ne spadaju u IT sektor.
IT spominjem iz razloga jer se ovdje forsira priča o IT sektoru kao osnovini razvoja. Čisto da pokažemo koliko je to utemeljno.

A što se tvoje fantomske firme tiče, kako već rekoh, samo je jedna kompanija sa profitom preko milion KM iz sektora usluga, a ne nalazi se ni u Travničkoj, ni u Školskoj.
Post Reply