Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

seln

#36051 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by seln »

Humljanin wrote:Pa to ovaj zadrti seljak sa Bečkom adres ne konta i ne može nikako skontati da je karneval/maškare/poklade prastari običaj koji vuče korijene čak iz paganskih vremena. Preuzet od kršćanskih naroda i prilagođen.
Karneval je vrijeme prije korizme kada se narod "ispuše" i zamaskiran "opere" sve moćnike i sve loše pojave u društvu.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kako si jadan u svojoj aroganciji...

Zabraniti ili cenzurirati karneval/maškare/poklade bi bilo ravno društvenom samoubojstvu, jer je karneval, koliko god primitivan običaj bio, bio i ostao jedan od najiskrenijih i najkreativnijih oblika vox populi. To je kritika društva prema vlastodržcima i moćnicima, kao i negativnim pojavama zamaskirano u vrlo kreativan humor.
Zabraniti -ni pod razno.
Politicki upravljati- bujrum, ali ne ocekujte da se vasa lafina uzima ozbiljno.

Niti su to Hrvati izmislili niti samo Hrvati imaju ovakav običaj , a niti je to počelo jučer sa Komšićem niti je on jedini lik koji je bio glavna tema maškara/poklada..
.

Ajde? Nisu Hrvati izmislili?
Ma sta kazes...
Ali džaba brate, dirnuli čapljinci u osinje gnijezdo :lol: đe ćeš ti Komšićevu karikaturu pronosati kroz grad za karneval... Blasfemija baaaa...
Odmah ustaše :lol:
Dirnula saka muha u osinje gnijezdo :lol:
Da nije smijesno, bilo bi zalosno.
Nije, ba, nego ste ofirni.
Kad se Čovićev lik spaljivao to niti su slikali, niti objavljivali na headlineima.

Foto?

Tko ne razumije humor, satiru i karikaturu, neće razumjeti ni običaje karnevala.

Pozz :thumbup:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ovo kao kad Bosanac kaze "ko ne razumije nauku, nece razumjeti ni baklavu".
seln

#36052 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by seln »

Point. wrote:Ima li gdje slika kad se spaljuje nesuđeni drugi srpski član predsjedništva Dragan Čović?
Mislis, lutka? :wink:
Novak20

#36053 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Novak20 »

seln wrote:
Novak20 wrote:
Može se jednostavno reći da su maškare/poklade od davnina usmjerene na zabavu i društvenu kritiku. Dio je to europskog i svjetskog kulturno-povijesnog nasljeđa (kakvo je da je), a korijeni sežu daleko u prošlost. Koga interesira može pročitati.
Nemoj jebavat? Fakat, niko osim tebe ne zna za wikipediu i biblioteku.

Da Seln & Co. učestvuju u maškarama/pokladama, mogli bi veselo spaljivati Čovića svake godine i dobro se zabavljati. Možda bi netko reagirao, a možda i ne.
Seln ne ucestvuje, ali je seln publika....da ucestvujem, napravio bih lutku Bakira sa vrecom zlata.
Ali je ne bih spaljivao, jer sam misljenja da je spaljivanje lutaka, zastava itd. cin prijetnje i svojstveno raznim kozojebima na bliskom istoku.
Pa za prvu pomoć nije ni wikipedia loša, a običaj je običaj. Zašto ga mijenjati ? Da se udovolji nekome tko ga ne prakticira ???

Kozojebi pale žive ljude umjesto lutke.
Humljanin

#36054 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Humljanin »

Čuj daj dokaze :pisnuo:

Eeee tebi na noge ići i pravit ti uslugu :lol: nejma šansone baa

Nema smisla objašnjavati nekome tko ne razumije šta su poklade :wink:

Sve i da ti ja postavim slike svih maškara iz svih hrvatskih gradova i sela ti bi opet to nazvao fašizmom i seljaklukom jer nemaš pojma koja je vrijednost tog prastarog običaja.

To je jedan od najstarijih i najiskrenijih oblika kritike društva, političara i pojava. Čak se i glavni likovi koji se prepoznaju nasmiju, ali i prime na znanje bilo naroda.

Guglaj malo majka mu stara pa vidi šta sve ljudi u svijetu rade i koji je smisao tih običaja. A ne se ibretit i osjećat uvrijeđen što je "drugi bošnjački član predsjedništva" završio kao glavni Krnje na čapljinskim maškarama. :wink:

Gdje su neki došli ako ne mogu prihvatiti ni humor?
Hafis

#36055 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Evo još malo edukativnog materiala za članove foruma patriJotske nacionalnosti.
Recimo, ovako to izgleda kod primorskih južnih srba.
Znači, radi se o jednom tradicionalnom običaju koji se upražnjava svake godine, i što je interesantnije sve više i više.

Znali itko tko je gore u trokutistanu šef za školski program. Trebalo bi štogod ubaciti u nastavno gradivo, da se barem djeca sutra ne brukaju kao ovi starohani ovdje.

Image
Humljanin

#36056 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Humljanin »

muha_sa wrote:
Point. wrote:Ima li gdje slika kad se spaljuje nesuđeni drugi srpski član predsjedništva Dragan Čović?
i da ima meni to ne bi bilo smiješno

ne kontam ih majke mi mile :-) imaju smisla za humor :lol:

Čuj ne bi tebi bilo smiješno.. ma nemoj me zezat :lol: :lol:

Pa vidiš Hrvatićima je bilo i smiješno i nisu vidili ništa blasfemično da i Čovićev lik pronosaju na karnevalu. :thumbup:

Druga je stvar što u zadnje vrijeme neki samonametnuti likovi istisnuše Čovića kao glavnog lika na Pokladama, pa sad sve udara u plač...

Al haj štaš... Mislim da sam i previše pokušavao objasniti ovaj običaj u Hrvata. Dosta od mene. Za daljnja pojašnjenja googlajte :wink:
mO k3

#36057 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by mO k3 »

poenta maskara je da slabiji taj dan moze da sere po jacim ... zato ovo sa komsicem ne treba stavljati na zlatnu vagu , sve je ok idemo dalje evropa zove, manjinskog naroda vise nego vecinskog gdje ce za 10 godina ih ostati jos 200k ...
muha_sa

#36058 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by muha_sa »

Hafis wrote:Evo još malo edukativnog materiala za članove foruma patriJotske nacionalnosti.
Znači, radi se o jednom tradicionalnom običaju koji se upražnjava svake godine, i što je interesantnije sve više i više.

Znali itko tko je gore u trokutistanu šef za školski program. Trebalo bi štogod ubaciti u nastavno gradivo, da se barem djeca sutra ne brukaju kao ovi starohani ovdje.

Image
što se mene tice ovo je fino za vidjet i rado bi uživo ovo gledo :-D

a ovo je primitivizam, krkanluk i smiješno samo teškim retardima :-)
Image
mO k3

#36059 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by mO k3 »

@muha :thumbup:

Nazalost mi ne razumijemo taj njihov humor , zato ponovo kazem ne zamjetiti ....
Da citiram Krlezu

„Sačuvaj me, Bože, srpskog junaštva i hrvatske kulture“.
daddy-kool

#36060 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by daddy-kool »

Hafis wrote:
Image
Ovo su sjeverni talijani iz Fiume? :D
BHCluster

#36061 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by BHCluster »

Hafis wrote:Evo još malo edukativnog materiala za članove foruma patriJotske nacionalnosti.

Image
I usporedis sa onim iščapljine, niđe veze! Da ovaj iščapljine izgleda kao ovaj u Rijeci nebi sigurno bilo primjedbi.
BHCluster

#36062 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by BHCluster »

muha_sa wrote:

Image
što se mene tice ovo je fino za vidjet i rado bi uživo ovo gledo :-D

a ovo je primitivizam, krkanluk i smiješno samo teškim retardima :-)
Image
:thumbup: Znaci ni tragu karnevalske atmosfere izrugivanja s vlascu, vec jednostavno produblivanju predrasuda mrzne i poticanja na nasilje.
Last edited by BHCluster on 04/03/2019 16:38, edited 3 times in total.
seln

#36063 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by seln »

Novak20 wrote:
Pa za prvu pomoć nije ni wikipedia loša, a običaj je običaj. Zašto ga mijenjati ? Da se udovolji nekome tko ga ne prakticira ???
Ko govori o mijenjanju ili udovoljavanju? Samo slavite sta god vas volja, ali ne izigravajte francusku sobaricu... "eto, mi cisto objektivno ove godine malo rendamo Komsica".. how yes no.
Kozojebi pale žive ljude umjesto lutke.
Svaka cast, onda ste vi kozojebi light, posto palite lutke i zastave.
seln

#36064 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by seln »

Humljanin wrote:Čuj daj dokaze :pisnuo:

Eeee tebi na noge ići i pravit ti uslugu :lol: nejma šansone baa

Nema smisla objašnjavati nekome tko ne razumije šta su poklade :wink:

Sve i da ti ja postavim slike svih maškara iz svih hrvatskih gradova i sela ti bi opet to nazvao fašizmom i seljaklukom jer nemaš pojma koja je vrijednost tog prastarog običaja.

To je jedan od najstarijih i najiskrenijih oblika kritike društva, političara i pojava. Čak se i glavni likovi koji se prepoznaju nasmiju, ali i prime na znanje bilo naroda.

Guglaj malo majka mu stara pa vidi šta sve ljudi u svijetu rade i koji je smisao tih običaja. A ne se ibretit i osjećat uvrijeđen što je "drugi bošnjački član predsjedništva" završio kao glavni Krnje na čapljinskim maškarama. :wink:

Gdje su neki došli ako ne mogu prihvatiti ni humor?
Jarane, tvoja ploca je isparana...
seln

#36065 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by seln »

Image
Provincijalac, nemoj mi bogati tih sirotinjskih karnevala, vidio sam i ljepse i bolje.
To sto ti mislis da si uhvatio boga za mudo zato sto si jednom gledao neki provincijski karneval... to je do tebe.
Sirotinji je koza kao i krava.
BHCluster

#36066 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by BHCluster »

A gle cuda u Kastel Sukurcu "spaljen" je bio Milorad Pupovac, sto li?
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#36067 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by pici »

ja vam od srca zellim taj treĆi i da se pripojite matici, allah mi je svjedok... selam :bih:
seln

#36068 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by seln »

BHCluster wrote:A gle cuda u Kastel Sukurcu "spaljen" je bio Milorad Pupovac, sto li?
Ma sasvim slucajno... cisto zato sto je "osoba iz javnog zivota".
Point.

#36069 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Point. »

Veći je razlog za stavljanje na ove parade Čovićem odlazak na koljena Dodiku prilikom dana genocidnog entiteta ali eto.
ketronsd1

#36070 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by ketronsd1 »

pici wrote:ja vam od srca zellim taj treĆi i da se pripojite matici, allah mi je svjedok... selam :bih:
A kad će treći?????
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
muha_sa

#36071 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by muha_sa »

pici wrote:ja vam od srca zellim taj treĆi i da se pripojite matici, allah mi je svjedok... selam :bih:
:lol: :lol: :lol: :lol:

sikter--umal se ne udavih :-) :lol:
muha_sa

#36072 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by muha_sa »

Čapljina

Image

Venecija
Image
Banksy

#36073 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Banksy »

Humljanin wrote:

Šovinizam pod maskama

Karnevali se u Hrvatskoj sve češće koriste kao prilika za iživljavanje nad manjinama i pojedincima koji kritički progovaraju o stanju u društvu. U Vodicama i Kaštelima ‘zapaljeni’ su Srbi i LGBT slikovnica, u Novom Vinodolskom azilant, a u Prološcu i Omišu novinari.

Pretjerivanje, groteska, razuzdanost, veselje i ruganje institucijama karakteristike su karnevala diljem svijeta. Premda su se njihove funkcije i običaji mijenjali kroz povijest, među one koji su preživjeli spada kritički odnos prema institucijama, ‘koji služi kao politički odušak i neka vrsta katarze društvene zajednice’, piše Hrvatska enciklopedija.

Karnevalska lutka, odnosno mesopust, krnje, fašnik, ovisno o tome gdje se lomača nalazi, vrhunac je gotovo svih karnevala. Kako kaže Hrvatska enciklopedija, lutka je ‘izložena cijeloga pokladnog razdoblja u javnome prostoru ili nošena kao centralna figura u pokladnom ophodu, koju se osuđuje kao krivca za sve nevolje u protekloj godini’.

U tom smislu funkcija karnevala bi trebala biti simboličko svrgavanje moćnika s vlasti, kojima se tijekom pokladnog razdoblja moguće rugati i ismijavati ih. Takvo prividno dobivanje moći onih koji je inače nemaju neki autori u srednjem vijeku povezivali su s ‘kondicioniranjem neobrazovane mase’ kojoj se u karnevalskom razdoblju daje odušak kako bi se njome lakše upravljalo u razdobljima rada.

No primjeri koji su se posljednjih godina pojavili na hrvatskim karnevalima ukazuju na promjene u drugom smjeru: ruganje slabijima, nemoćnijima, pripadnicima najranjivijih dijelova društva, kao i onima čije javne riječi nisu u skladu s opće propagiranim vrijednostima političkog poretka.

Od 1990. u malom dalmatinskom gradu Vodicama tako je obnovljen karneval koji se nije održavao od 1965. godine. Tamošnji krnje nazvan je Jovan, a to ime nosi do danas. Vodičanski Jovan svake je godine dobio novi nadimak pa se tako 1993. zvao Jovan Slobenito, 1994. Jovan Lord Ovan, 1995. Jovan Bali Bali Gali, a 2001. Jovan Mesopusić. ‘Ugrijat ćemo se kada spalimo Jovana’, izjavila je 2010. godine pokladna gradonačelnica Vodica Tatjana Roca za lokalni list nakon što je upitana za moguće loše vremenske prilike tijekom karnevala.

‘Srpski’ krnje nastradao je 2011. i u Kaštel Sućurcu, kada je Krnjevalska pučka udruga Kampanel inicirala paljenje lutke odjevene u srpsku narodnu nošnju sa šajkačom na glavi, opancima na nogama i bedžom ‘PravDA’, čime se aludiralo na tadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića na kojeg je lutka i nalikovala. Uz zvukove pjesme ‘Od Vardara pa do Triglava’, u velikoj karnevalskoj završnici sućuračkom obalom prošetali su ‘hrvatski zatvorenici’, upravo pristigli iz srpskih zatvora, koje je okovane u lancima za sobom vukao jedan od ‘braće’. Za njima je, predvođen Mercedesom na kojem je bila velika slika bivše Jugoslavije i uz stihove Gorana Bare ‘Gdje je nestao čovjek’, išao krnje, glavni krivac za sve ‘ono loše ča se u Lipoj našoj dogodilo u zadnji godinu dan’, poručili su organizatori.

Ove godine u Sućurcu su pak otišli korak dalje. Uz zvukove Užičkog kola spaljena je lutka koja predstavlja Milorada Pupovca. Okarakterizirali su ga kao ‘glavnog krivca za sve što je Sućurane živciralo, ljutilo, zbog čega su se smijali od muke i plakali još od prošlog krnjevala’, prenio je portal Kaštela.org. Inspiraciju su očito pronašli kod svojih susjeda iz Kaštel Kambelovca, koji su lutku Pupovca spalili 2017. godine.

Stanovnici Kaštel Sućurca ove su godine inscenirali i nedavni napad na vaterpoliste Crvene zvezde koji se dogodio na splitskoj Rivi. A da im ne smetaju samo Srbi, u tom mjestu dokazali su prošle godine kada su na dječjem karnevalu spalili slikovnicu ‘Moja dugina obitelj’ koja govori o djeci iz istospolnih obitelji.

U Novom Vinodolskom je pak pred više od tisuću ljudi 2017. godine nastradala lutka ‘azilanta’, a za vrijeme samog čina spaljivanja svirala je pjesma ‘Još Hrvatska ni propala’. Organizatori su kasnije tvrdili kako se ime lutke zapravo odnosilo na probleme lokalnih udruga koje nemaju svoje prostorije za rad.

S druge strane, veliku ‘opasnost’ i ‘prijetnju’ stanovnicima Prološca priuštila je jedna osoba iz njihovog kraja. Nije riječ o lokalnom šerifu, autoritarnom načelniku ili nepoštenom sucu, već o novinaru Anti Tomiću, koji je ritualno ‘spaljen’ 2015. godine. ‘Ja i moje ušljive knjige i moji prokleti novinski članci upropastili smo jedno bogato i sretno mjesto, kazali su primičući baklju lutki, a onda plesali i cerekali se kao demoni plešući oko lomače’, napisao je Tomić o paljenju svog lika.

Nije to jedini put da se Tomić našao na maškarama. Performer Enio Meštrović i KUD Bleke i Konji u Zadru su 2013. godine napravili fotomontažu eksplicitnih scena seksualnog čina u kojoj su ‘glavne uloge’ bile povjerene tadašnjem ministru obrazovanja Željku Jovanoviću i novinarima Anti Tomiću i Borisu Dežuloviću.

Željko Jovanović našao se na udaru maškara i u Imotskom te, pogađate, Kaštelima. U oba mjesta ‘nastradao’ je zbog najave uvođenja zdravstvenog odgoja u škole, pa je u Imotskom spaljen zajedno s knjigom na kojoj je pisalo ‘seksualni odgoj’, a u Kaštel Sućurcu nakon karnevalske kolone u kojoj se nalazila dvojezična tabla s natpisom ‘Васпитаје здравља - Zdravstveni odgoj’.

Omišani su pak 2014. godine zapalili krnju visokog četiri metra koji je prikazivao lokalnog novinara Vinka Vukovića. Više čuđenja od paljenja novinara izazvalo je objašnjenje Srećka Čečuka, predsjednika udruge Omiški gusar. ‘Da, njega smo spalili jer je od Omiša napravio grad-slučaj, nikada ništa lijepo nije napisao! Pa i kad je pisao o Gusarskoj bitci, koja je turistička atrakcija, napisao je da su gusari bili pljačkaši i da se na tvrđavi vijorila zastava s mrtvačkom glavom. A znamo da su takve simbole imali četnici’, izjavio je on tada medijima.

Iste godine zgražanje javnosti izazvale su maškare u Selcu. Tamošnji organizatori karnevala došli su na ideju da spale lutku majke s djetetom i natpisom ‘gay dijete iz epruvete’. No zbog negodovanja javnosti na kraju su odustali od svog nauma.

04. ožujka 2019. Piše Mašenjka Bašić
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#36074 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by pici »

Kolinda Grabar-Kitarović otvara vrata svog ureda za Hrvate iz BiH
jedan po jedan brez laktova
spreca

#36075 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by spreca »

Ona skutorska pederska maskarada nema nista slicno sa maskaradama u civilizovanim drzavama i sredinama i pravo je lice organizatora koje neskriveno pokazuju svoj sovinisticki nacin maskarade i demokratije na svoj nacin i samo njima svojstven
Post Reply