Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
RJ57
#36026 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
autoput je nebitan onima koji ne voze, onima koji voze jeste itekako bitan
ja vozim najmanje 2 puta mjesečno tom jebenom cestom, meni je jako bitna, ali sam odavno prihvatio i sažvakao činjenicu da se ne treba nadati ničemu. šta ima ima, kuda ima tuda voziš, ostalo kako je tako je
ja vozim najmanje 2 puta mjesečno tom jebenom cestom, meni je jako bitna, ali sam odavno prihvatio i sažvakao činjenicu da se ne treba nadati ničemu. šta ima ima, kuda ima tuda voziš, ostalo kako je tako je
- escobar__
#36027 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Mislim da bi mnogi kojima danas ne treba rado vozili autocestom da ista postoji.
Koliko je naših ljudi koji provedu čitav život, a ne vide Unu ili šta ja znam neke krajeve zemlje koji su u uslovima cestovne i/ili željezničke povezanosti danas "na kraju svijeta". Smiješne kilometraže, a kilometraže za koje ti treba po 7-8 sati ili više.
Koliko je naših ljudi koji provedu čitav život, a ne vide Unu ili šta ja znam neke krajeve zemlje koji su u uslovima cestovne i/ili željezničke povezanosti danas "na kraju svijeta". Smiješne kilometraže, a kilometraže za koje ti treba po 7-8 sati ili više.
-
RJ57
#36028 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
da, u pravu si, zastrašujuće je koliko ima raje koja neke predivne stvari bosne i hercegovine ne samo da nikada nisu vidjeli nego im nije ni napamet palo da odu tamo. milsim pri tome na lokacije koje su pristupačne a ne npr. na kanjon rakitnice ili slične, teže pristupačne lokacijeescobar__ wrote: ↑10/08/2026 13:17 Mislim da bi mnogi kojima danas ne treba rado vozili autocestom da ista postoji.
doduše ja znam i u gradu gomilu raje kojoj napamet ne bi palo da ode u neke dijelove svoga grada da tamo nema neke dobre kafane ili restorana
- moon_walker_90
#36029 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Pisao sam malo sa chatgptom koliko bi nam trebalo brzih cesta i autocesta u drzavi i kolike bi bile duzine tih cesta.
Nabrojani su sljedeci pravci
# Pravac Vrsta km
1 Koridor Vc Autocesta 333,0
2 Jadransko-jonska autocesta kroz BiH Autocesta 110,0
3 Žepče–Tuzla–Brčko–Orašje Autocesta 100,0
4 Banja Luka–Prijedor–Novi Grad Autocesta 74,3
5 Vukosavlje–Brčko–Bijeljina–Rača Autocesta 70,0
6 Gradiska-Banja Luka–Mrkonjić Grad–Glamoč–Livno–Split Autocesta 190,0
AUTOCESTE UKUPNO 877,3 km
7 Lašva–Travnik–Jajce Brza cesta 67,2
8 Mostar–Široki Brijeg–granica RH Brza cesta 40,4
9 Bihać–Cazin–Velika Kladuša–RH Brza cesta 47,0
10 Bihać–Bosanska Krupa Brza cesta 20,0
11 Ključ–Petrovac–Bihać Brza cesta 50,0
12 Ključ–Sanski Most–Prijedor–Kostajnica Brza cesta 80,0
13 Jajce–Donji Vakuf–Prozor–Jablanica Brza cesta 80,0
14 Sarajevo–Goražde Brza cesta 60,0
15 Tuzla–Doboj Brza cesta 50,0
16 Bijeljina–Zvornik Brza cesta 50,0
17 Tuzla–Zvornik Brza cesta 70,0
BRZE CESTE UKUPNO 614,6 km
UKUPNA MREŽA 1.491,9 km
Znaci sa otprilike 880 km autocesta i 615 km brzih cesta mislim da bi pokrili cijelu drzavu.
Nek je brza cesta u prosjeku kosta 6mil/km, to je nekih 3.7mlrd KM a od 880 km autocesta, nek je izgrradjeno 260 km ugrubo, ostaje 620 km.
Cijena naravno varira, al eto nek je u prosjeku 15 mil/km, to je nekih 9.3 mlrd KM, sto ukupno daje cifru od 13 mlrd KM da se sva drzava uveze.
Ja mislim da ovo nije neka nedostizna cifra i da se ovo na 30 godina isplati uzeti. Naravno idu tu onda troskovi odrzavanja i ostale zezancije ali sa 7 mlrd eura povezati svu drzavu, mislim da nije neka cifra koju godinama ne bi mogli otplacivati. Neke trase bi mozda bile dovoljne da im se samo doda treca traka i mozda jos optimizovati, ali generalno mislim da imamo sredstva da ovo uvezemo i isplatimo.
# Pravac Vrsta km
Znaci sa otprilike 880 km autocesta i 615 km brzih cesta mislim da bi pokrili cijelu drzavu.
Nek je brza cesta u prosjeku kosta 6mil/km, to je nekih 3.7mlrd KM a od 880 km autocesta, nek je izgrradjeno 260 km ugrubo, ostaje 620 km.
Cijena naravno varira, al eto nek je u prosjeku 15 mil/km, to je nekih 9.3 mlrd KM, sto ukupno daje cifru od 13 mlrd KM da se sva drzava uveze.
Ja mislim da ovo nije neka nedostizna cifra i da se ovo na 30 godina isplati uzeti. Naravno idu tu onda troskovi odrzavanja i ostale zezancije ali sa 7 mlrd eura povezati svu drzavu, mislim da nije neka cifra koju godinama ne bi mogli otplacivati. Neke trase bi mozda bile dovoljne da im se samo doda treca traka i mozda jos optimizovati, ali generalno mislim da imamo sredstva da ovo uvezemo i isplatimo.
-
ibizza
#36030 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
moon_walker_90 wrote: ↑10/08/2026 16:20 Pisao sam malo sa chatgptom koliko bi nam trebalo brzih cesta i autocesta u drzavi i kolike bi bile duzine tih cesta.
# Pravac Vrsta km
UKUPNA MREŽA 1.491,9 km
Nego, zar nije bio neki plan da se od Sarajeva, preko Kiseljaka ide sa autoputem na Livno, pa za Split?
-
last mohicans
#36031 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Takoe, ne treba se dzabe sikirat, mi ovo preko 4 banke mandrknut cemo, a dočekat ga nećemo.RJ57 wrote: ↑10/08/2026 12:58 autoput je nebitan onima koji ne voze, onima koji voze jeste itekako bitan
- drug_profi
#36032 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Kad se pocelo praviti ja tek poce mrviti svoju 4 deceniju zivota. Jos svu kosu imao, stomak nemao.
Golfa keca TASovog vozio i kontao, jbt. moram mjenjat auto za sta bolje da se ne raspadnem na autocesti...
Evo me danas pred penziju, kose fali, stomaka ne fali, a vise se ne nadam nekim putovanjima. Ne mogu da se zajebavam sa retardiranim semaforima i kruznim tokovima na magistralama. Koristim svakodnevno ovo malo autoceste od Jošanice do Briješća, i to je to.
Golfa keca TASovog vozio i kontao, jbt. moram mjenjat auto za sta bolje da se ne raspadnem na autocesti...
Evo me danas pred penziju, kose fali, stomaka ne fali, a vise se ne nadam nekim putovanjima. Ne mogu da se zajebavam sa retardiranim semaforima i kruznim tokovima na magistralama. Koristim svakodnevno ovo malo autoceste od Jošanice do Briješća, i to je to.
-
Dr Arsla
#36033 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Jbg do terena je, lahko je bilo Dalmatinu napravitidrug_profi wrote: ↑10/08/2026 17:30 Kad se pocelo praviti ja tek poce mrviti svoju 4 deceniju zivota. Jos svu kosu imao, stomak nemao.
- Haris033
#36034 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Parazitska stoka je shvatila da mogu krasti i opstruirati dok god ima pravosuđe i VSTV da im čuvaju leđa. Baš kao i sve ostalo u ovoj državi koja je, nažalost, privatno vlasništvo tri stranke.
Zato ćemo se i dalje patiti i rizikovati živote po ovim magistralama smrti od Sarajeva do Počitelja i od Zenice do Orašja, umjesto da živimo u normalnom i uređenom sistemu, budemo dio EU i putujemo i uzivamo ko ljudi, bez granica.
Znaju to dobro naši lopovi i mafija na vlasti. Ulaskom u EU i prihvatanjem njihovoih pravila morali bi konačno polagati račune, a u VSTV-u više ne bi sjedili njihova djeca, unuci i poslušnici..
Svima nam ne poznato da njima EU ne odgovara.
Najveći im je strah vladavina prava, jer u uređenoј državi oni ne bi bili nikakva elita nego bi gulili robiju.
Godinama nas ubjeđuju da je normalno čekati 20 godina na par kilometara autoputa, dok se stotine miliona evra sklanjaju kroz namještene tendere i kojekakve anekse ugovora.
Na kraju, dok se oni vozaju u službenim limuzinama sa rotacijama i lete po egotičnim destinacijama, o ičan narod će i dalje da gine po putevima koje nam je ostavio Tito 70-tih godina proslog stoljeća..
Zato ćemo se i dalje patiti i rizikovati živote po ovim magistralama smrti od Sarajeva do Počitelja i od Zenice do Orašja, umjesto da živimo u normalnom i uređenom sistemu, budemo dio EU i putujemo i uzivamo ko ljudi, bez granica.
Znaju to dobro naši lopovi i mafija na vlasti. Ulaskom u EU i prihvatanjem njihovoih pravila morali bi konačno polagati račune, a u VSTV-u više ne bi sjedili njihova djeca, unuci i poslušnici..
Svima nam ne poznato da njima EU ne odgovara.
Najveći im je strah vladavina prava, jer u uređenoј državi oni ne bi bili nikakva elita nego bi gulili robiju.
Godinama nas ubjeđuju da je normalno čekati 20 godina na par kilometara autoputa, dok se stotine miliona evra sklanjaju kroz namještene tendere i kojekakve anekse ugovora.
Na kraju, dok se oni vozaju u službenim limuzinama sa rotacijama i lete po egotičnim destinacijama, o ičan narod će i dalje da gine po putevima koje nam je ostavio Tito 70-tih godina proslog stoljeća..
-
ReymondReddington
#36035 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Sta mislite ima li ovo sanse do kraja godine?
- moon_walker_90
#36036 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ja pretpostavljam da ce pustit od zenice sjever do nemile dvosmjerno, po jednom kolovozou, a onda od nemile do golubinje i jeste vec bilo u upotrebi u full profilu.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#36037 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
100ti put pisem ne glorificirajte ovo ponasanje
Ko da cestitas osobi od 35g što je završila 4ti osnovne trojkom
Ko da cestitas osobi od 35g što je završila 4ti osnovne trojkom
-
Naslovnica
#36038 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
E baš takodrug_profi wrote: ↑10/08/2026 17:30 Kad se pocelo praviti ja tek poce mrviti svoju 4 deceniju zivota. Jos svu kosu imao, stomak nemao.
Odličan post
- Haris033
- drug_profi
#36040 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
2023 su najavili dodjelu ugovora za Prenj i onda malo po malo, mic po mic dogurali to do kao do marta 2026, kada su se potpuno ušutali.
- moon_walker_90
#36041 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Slazem se sa tim da je ovo sve uzasno i presporo ali evo sta da uradimo? Da mijenjamo vlast, a svi isti(samo pljacka i licni/sitni interesi)? Sta mozemo uraditi odnosno sta se moze uraditi da se ovo sve ubrza? Jedino da mi sa foruma napravimo stranku i to guramo, ne znam sta drugo moze da se uradi.