Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
area51

#36001 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by area51 »

A ovo do sad je kao poštenje,doslijednost,moralnost... :D
MuaDib

#36002 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by MuaDib »

Srebrenica: Asfaltiraju put do vikendica, povratnička djeca do škole blatom

U redakciju SB stiglo je pismo ogorčenih mještana srebreničke mjesne zajednice Sućeska, koji su razočarani načinom raspodjele sredstava za afaltiranje puteva u ovom dijelu Srebrenice. Povratnici u Sućesku tvrde, između ostalog, kako je federalno Ministarstvo za povratak, u okviru programa podrške povratnicima, planiralo ove godine asfaltirati put ka srebreničkom selu Zabojna, dugačak dva kilometra.

U svemu ne bi bilo ničeg čudno da u Zabojni bilo ko živi. Kako tvrde Srebreničani, put se asfaltira samo kako bi u njega povremeno mogao dolaziti profesor Adib Đozić koji tu ima vikendicu. Smatraju kako je neshvatljvo da se asfaltira put samo radi nečije vikendice, dok put ka osnovnoj školi Sućeska u koju idu djeca povratnika nije planiran za asfaltiranje.

„Među Bošnjacima se priča da je asfaltiranje puta do vikendice Adiba Đozića i zapošljavanje njegovog sina u opštini Srebrenica upravo cijena profesora Đozića za doktorske i magistarske disertacije koje on treba da obezbijedi za određene kadrove SDA iz Podrinja na tuzlanskom univerzitetu uz pomoć svojih kolega“, stoji između ostalog u pismu kojeg su potpisali mještani Sućeske.

Isto tako, povratnici u selo Brakovce, od kojih gotovo niko ne radi, moraju skupiti 20 hiljada maraka da bi dobili pomoć Općine za asfaltiranje. To znači da svaka porodica mora izvdojiti 500 maraka, dok se obnova puta ka selu u kojem povremeno obitava Đozić finansira iz budžeta.
Opširnije: http://www.haber.ba/vijesti/bih/51078-p ... -foto.html

Ovo je stvarni odnos prema povratnicima, a ne hvalospjevi sarajevskih uhljebljenika. :oops:
It_is_a_Leclerc

#36003 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by It_is_a_Leclerc »

Povodom najnovijeg napada fašista iz bh. entiteta - Republika Srpska, pravi čin svih probosanskih snaga bi bio da se Lagumdžija, Tihić, Radončić, Komšić i svi ostali već danas nađu u Zvorniku, susretnu sa čelnicima tamošnje policije i sa povratničkom zajednicom, te zatraže hitnu istragu i privođenje u roku od 48 sati. U protivnom će tražiti sazivanje sjednice Vijeća za implementaciju mira od koga bi se tražilo da garantiraju sigurnost i ljudska prava Bošnjacima u RS-u.

No, gospodi je mrsko prekidati godišnji.
brucos7

#36004 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by brucos7 »

It_is_a_Leclerc wrote:Povodom najnovijeg napada fašista iz bh. entiteta - Republika Srpska, pravi čin svih probosanskih snaga bi bio da se Lagumdžija, Tihić, Radončić, Komšić i svi ostali već danas nađu u Zvorniku, susretnu sa čelnicima tamošnje policije i sa povratničkom zajednicom, te zatraže hitnu istragu i privođenje u roku od 48 sati. U protivnom će tražiti sazivanje sjednice Vijeća za implementaciju mira od koga bi se tražilo da garantiraju sigurnost i ljudska prava Bošnjacima u RS-u.

Zar odavno nije jasno da ovi nabrojani samo rade za svoj interes!
TheMule

#36005 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by TheMule »

Da li postoji i jedan Bosnjak u rs da ima pistolj? Napali ih i natjerali da govore "pomoz bog" :roll: Pa pucaj u stoku stoko jedna!
It_is_a_Leclerc

#36006 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by It_is_a_Leclerc »

Nadam se da će mediji objaviti imena napadača. :wink:
zavrzlama

#36007 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zavrzlama »

It_is_a_Leclerc wrote:Nadam se da će mediji objaviti imena napadača. :wink:
a oni koji ce voditi slucaj ni manje ni vise se zovu" policija republike srpske" samo ime u startu odredjuje karakter i ishod istrage i kazne za pocinioce...nisu krivi mladici,kriva je srpska politika,crkva i ideologija....

rs je mali ausvic i leglo najveceg fasizma,vecina naroda isti podrzava,istim nista ne znaci da svake godine zrtvuju desetine srpskim mladica,saljuci ih u zatvor,jer je posao odradjen,a posao je zastrasiti povratnike i pokazati nesrbima da im nije tu mjesto i cija je to zemlja..pisam im se na entiet/mali ausvic...
155_mm

#36008 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 155_mm »

matematicar_teski wrote:Ljudi sta je ovo u rŠ ko gradi se nesta recite mi da je ubleha ?
Stanari, autoputevi, obicni putevi
a kako si zaboravio hirursku kliniku u nevesinju. a po svim internacionalnim pokazateljima je vise nego sigurno da ce internacionalni (ma sta internacionalni, intergalakticki) aerodrom u trebinju i ove godine povecati broj putnika. pa onda ova garancija za put od dvije godine, pa to nigdje na svijetu nema.
kavu garanciju ce imati taj vas autoput tarcin-zenica kad ga zavrse pred izbore iduce godine? evo ja cu ti reci da se ne mucis NIKAKVU. :D
pa ti stanari su primjer investicija, poklonis rudnik da bi neko napravio elektranu da moze da potrosi taj poklonjeni ugalj.
:D
tako da ti mogu sa sigurnoscu reci da nije nikakva ubleha. nego se radi brale. :-)
tek ce se za koju godinu vidjeti kako se to sve odradilo. a vi iz pederacije samo gledajte preko tih svojih kokica sa rahat patnje. :D
muha_sa

#36009 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by muha_sa »

zavrzlama wrote:
a oni koji ce voditi slucaj ni manje ni vise se zovu" policija republike srpske" samo ime u startu odredjuje karakter i ishod istrage i kazne za pocinioce...nisu krivi mladici,kriva je srpska politika,crkva i ideologija....

rs je mali ausvic i leglo najveceg fasizma,vecina naroda isti podrzava,istim nista ne znaci da svake godine zrtvuju desetine srpskim mladica,saljuci ih u zatvor,jer je posao odradjen,a posao je zastrasiti povratnike i pokazati nesrbima da im nije tu mjesto i cija je to zemlja..pisam im se na entiet/mali ausvic...
sad na OBN-u uvod u vecernji dnevnik kad procitah--Sukob Bošnjaka i Srba.
prešaltah kanal.
155_mm

#36010 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 155_mm »

TheMule wrote:Da li postoji i jedan Bosnjak u rs da ima pistolj? Napali ih i natjerali da govore "pomoz bog" :roll: Pa pucaj u stoku stoko jedna!
ma smanji malo. ti vjerovatno ne zivis na tih 49% teritorije. pa zar se ne vidi iz mnogih slucajeva ("fatina crkva", otpustanje doktora bosnjaka iz bolnice iz srebrenice, prisila placanja onima koji su te istjerali iz vlastite kuce ....) da su povratnici stavljeni van zakona. oni koji mogu i trebaju da ih stite sjede u sarajevu. ali im je izgleda mrsko.
Biene Maya

#36011 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Biene Maya »

155_mm wrote:
TheMule wrote:Da li postoji i jedan Bosnjak u rs da ima pistolj? Napali ih i natjerali da govore "pomoz bog" :roll: Pa pucaj u stoku stoko jedna!
ma smanji malo. ti vjerovatno ne zivis na tih 49% teritorije. pa zar se ne vidi iz mnogih slucajeva ("fatina crkva", otpustanje doktora bosnjaka iz bolnice iz srebrenice, prisila placanja onima koji su te istjerali iz vlastite kuce ....) da su povratnici stavljeni van zakona. oni koji mogu i trebaju da ih stite sjede u sarajevu. ali im je izgleda mrsko.
Da, upravo tako. Eno onaj idiot Izetbegovic u sred Sarajeva bajramsku cestitku najvise salje svojoj braci Turcima i Arapima. A najvise je hvalio tursku vladu i pricao o ratu u Siriji i Egiptu. Davno sam ja rekla; niti je on Bosnjak, niti ima bilo kakve veze sa Bosnom. Srbin iz Beograda koji je presao na islam. Ako on i slijedece godine pobijedi na izborima onda nismo bolje ni zasluzili. Da moze tako nisko pasti i nas sviju ponizavati, ja ne mogu da vjerujem.
MuaDib

#36012 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by MuaDib »

Jutrošnji događaji u Zvorniku, odnosno mogu slobodno reči napad iz mržnje, treba se i mora okarakterisati kao zločin iz mržnje, te se ista osoba ili grupa osoba koje stoje iz ovoga trebaju procesuirati i kazniti najvišom zapriječenom kaznom.
Pošto napad na vjerski praznik, samo govori da je riječ o zločinu s namjerom da se povrijedi građanin samo zbog toga što je druge vjeroispovjesti. Što treba uzeti kao otežavajuću okolnost pri činjenju ovog krivičnog djela.
zavrzlama

#36013 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zavrzlama »

Dodik: RS je po svemu dovoljno samostalna država i nema nijedan razlog da ostane u BiH
Autor A. A. 07. 08. 2013. • 17:57
Veličina slova: Decrease font Enlarge font
"Srpska nema nijedan ekonomski i socijalni razlog da ostane u BiH. Razlozi koji još postoje u vezi su sa političkim odlukama velikih centara moći, istih onih centara koji su u periodu rata na prostoru bivše Jugoslavije propustili priliku da trajno srede Balkan", rekao je Dodik
kad prvi u srba ovo izjavi,sta ocekivat od cetnicki odgojenih pojedinaca u Zvorniku......

istih onih centara koji su u periodu rata na prostoru bivše Jugoslavije propustili priliku da trajno srede Balkan", rekao je Dodik

propustili su priliku da preko dodikovih istomisljenika srede balkan tako da u istom ne bude bosnjaka pogotovo u BIH...na to je mislio cetnicki krkan,citajuci izmedju redova..
zavrzlama

#36014 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zavrzlama »

MuaDib wrote:Jutrošnji događaji u Zvorniku, odnosno mogu slobodno reči napad iz mržnje, treba se i mora okarakterisati kao zločin iz mržnje, te se ista osoba ili grupa osoba koje stoje iz ovoga trebaju procesuirati i kazniti najvišom zapriječenom kaznom.
Pošto napad na vjerski praznik, samo govori da je riječ o zločinu s namjerom da se povrijedi građanin samo zbog toga što je druge vjeroispovjesti. Što treba uzeti kao otežavajuću okolnost pri činjenju ovog krivičnog djela.

a oni koji ce voditi slucaj ni manje ni vise se zovu" policija republike srpske" samo ime u startu odredjuje karakter i ishod istrage i kazne za pocinioce...nisu krivi mladici,kriva je srpska politika,crkva i ideologija...

zar nije malo licemjerno,traziti od policije"republike srpske" kaznjavanje izvrsilaca ,kad je ta rs nastala istim zlocinima..
vee-jay

#36015 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

zavrzlama wrote:
Dodik: RS je po svemu dovoljno samostalna država i nema nijedan razlog da ostane u BiH
"Srpska nema nijedan ekonomski i socijalni razlog da ostane u BiH. Razlozi koji još postoje u vezi su sa političkim odlukama velikih centara moći, istih onih centara koji su u periodu rata na prostoru bivše Jugoslavije propustili priliku da trajno srede Balkan", rekao je Dodik
kad prvi u srba ovo izjavi,sta ocekivat od cetnicki odgojenih pojedinaca u Zvorniku......

istih onih centara koji su u periodu rata na prostoru bivše Jugoslavije propustili priliku da trajno srede Balkan", rekao je Dodik

propustili su priliku da preko dodikovih istomisljenika srede balkan tako da u istom ne bude bosnjaka pogotovo u BIH...na to je mislio cetnicki krkan,citajuci izmedju redova..
ne mora se citati izmedju redova. tako pise. naravno, rijec je o predizbornoj kampanji koju je Dodik vec sada pokrenuo. on ne moze drugacije, mora ici do kraja. ravno do dna.
MuaDib

#36016 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by MuaDib »

zavrzlama wrote:
MuaDib wrote:Jutrošnji događaji u Zvorniku, odnosno mogu slobodno reči napad iz mržnje, treba se i mora okarakterisati kao zločin iz mržnje, te se ista osoba ili grupa osoba koje stoje iz ovoga trebaju procesuirati i kazniti najvišom zapriječenom kaznom.

a oni koji ce voditi slucaj ni manje ni vise se zovu" policija republike srpske" samo ime u startu odredjuje karakter i ishod istrage i kazne za pocinioce...nisu krivi mladici,kriva je srpska politika,crkva i ideologija...

zar nije malo licemjerno,traziti od policije"republike srpske" kaznjavanje izvrsilaca ,kad je ta rs nastala istim zlocinima..
I onda se čudiš kad ti poručim da si čuvar sistema. A reaguješ onako kako sistem želi, Srbi nevaljaju, Bošnjaci jadni i bespomoćni. E Bošnjaci nisu jadni i bespomoćni, već imaju kukavičko vodstvo, koje je pustilo da sve ide niz vodu, pa kom obojci, kom opanci. Nažalost ti to ne želiš shvatiti, ne možeš da izađeš iz emocionalnog SDA kompleksa, kojim godinama drogira bošnjački narod i nameće mu svojim ponašanjem kompleks bespomoćnosti, niže vrijednosti i inferiornosti. Dok zadovoljno trlja ruke pljačkom naroda koji kao predstavlja, na svaki mogući način krađom donacija, sadakom u ime naroda, crnom ekonomijom, porezima, režijama itd.. Gurajući ga u konfrontaciju sa manjinom koja još uvjek živi sa bošnjačkim narodom, poput slučaja prljava kampanja protiv Bosanaca. Mene strašno vrijeđa stav da se ne može ništa učiniti, jer su ovi u Federaciji mačići, a u RS krvožedni tigrovi.
zavrzlama

#36017 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zavrzlama »

vee-jay wrote:
zavrzlama wrote:

ne mora se citati izmedju redova. tako pise. naravno, rijec je o predizbornoj kampanji koju je Dodik vec sada pokrenuo. on ne moze drugacije, mora ici do kraja. ravno do dna.
odskrino je on malo vrata izlaza,moze se braniti da je mislio da je evropa tokom rata u BIH mogla trajno podijeliti BIH...mada mi znamo dobro sta on misli kad govori..
Last edited by zavrzlama on 08/08/2013 21:22, edited 1 time in total.
zavrzlama

#36018 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zavrzlama »

MuaDib wrote:
zavrzlama wrote:

I onda se čudiš kad ti poručim da si čuvar sistema. A reaguješ onako kako sistem želi, Srbi nevaljaju, Bošnjaci jadni i bespomoćni. E Bošnjaci nisu jadni i bespomoćni, već imaju kukavičko vodstvo, koje je pustilo da sve ide niz vodu, pa kom obojci, kom opanci. Nažalost ti to ne želiš shvatiti, ne možeš da izađeš iz emocionalnog SDA kompleksa, kojim godinama drogira bošnjački narod i nameće mu svojim ponašanjem kompleks bespomoćnosti, niže vrijednosti i inferiornosti. Dok zadovoljno trlja ruke pljačkom naroda koji kao predstavlja, na svaki mogući način krađom donacija, sadakom u ime naroda, crnom ekonomijom, porezima, režijama itd.. Gurajući ga u konfrontaciju sa manjinom koja još uvjek živi sa bošnjačkim narodom, poput slučaja prljava kampanja protiv Bosanaca. Mene strašno vrijeđa stav da se ne može ništa učiniti, jer su ovi u Federaciji mačići, a u RS krvožedni tigrovi.
halo bolan...kakav sda ...mladi cetnici napali vjernike do dzamije....nego da ja tebi nesto kazem iako sam ti ovo napisao xwyz puta....ti zastupas tezu koje salonci furaju...kriv sam ja koji se neznam/nije mi dozvoljeno braniti,a ne onaj koji me bez razloga napada...
MuaDib

#36019 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by MuaDib »

zavrzlama wrote: halo bolan...kakav sda ...mladi cetnici napali vjernike do dzamije....nego da ja tebi nesto kazem iako sam ti ovo napisao xwyz puta....ti zastupas tezu koje salonci furaju...kriv sam ja koji se neznam/nije mi dozvoljeno braniti,a ne onaj koji me bez razloga napada...
Molim te navedi, gdje ja tu tezu zastupam. Ja samo govorim o odgovornoj i neodgovornoj politici. Bošnjačka politika koju je kad je već pomenu, konstituisala SDA od 1990. do danas je neodgovorna politika i prema državi i prema vlastitom narodu, a kao takva je najbolji saradnik velikosrpskoj i velikohrvatskoj politici. Izigrali su povjerenje građanskog bloka koji je zajedno s njima stao u odbranu državnosti, a potom i suvereniteta BiH, da bi ih na kraju odbacili kao stare krpe, i nametnuli politiku čija je osnovna postavka lažna (obredna) religioznost-poslušnost partiji-poltronska prijemčivost i nepotizam.
Koja danas dolazi a naplatu, jer je Bošnjački narod obezglavljen, negativnom kadrovskom selekcijom, osiromašen i materijalno i duhovno, bez dostojanstva, bezlična masa, koja šuti i trpi. A svaki poziv na buđenje se gleda s podozrenjem i u njemu se traže konspirativni srpsko-hrvatski elementi.
tesanj

#36020 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tesanj »

MuaDib wrote:
zavrzlama wrote: halo bolan...kakav sda ...mladi cetnici napali vjernike do dzamije....nego da ja tebi nesto kazem iako sam ti ovo napisao xwyz puta....ti zastupas tezu koje salonci furaju...kriv sam ja koji se neznam/nije mi dozvoljeno braniti,a ne onaj koji me bez razloga napada...
Molim te navedi, gdje ja tu tezu zastupam. Ja samo govorim o odgovornoj i neodgovornoj politici. Bošnjačka politika koju je kad je već pomenu, konstituisala SDA od 1990. do danas je neodgovorna politika i prema državi i prema vlastitom narodu, a kao takva je najbolji saradnik velikosrpskoj i velikohrvatskoj politici. Izigrali su povjerenje građanskog bloka koji je zajedno s njima stao u odbranu državnosti, a potom i suvereniteta BiH, da bi ih na kraju odbacili kao stare krpe, i nametnuli politiku čija je osnovna postavka lažna (obredna) religioznost-poslušnost partiji-poltronska prijemčivost i nepotizam.
Koja danas dolazi a naplatu, jer je Bošnjački narod obezglavljen, negativnom kadrovskom selekcijom, osiromašen i materijalno i duhovno, bez dostojanstva, bezlična masa, koja šuti i trpi. A svaki poziv na buđenje se gleda s podozrenjem i u njemu se traže konspirativni srpsko-hrvatski elementi.
Pa cijelo vrijeme razglabas o bosnjackoj politici. Imas li kakav stav o srpskoj politici, sta je njihov cilj, kako oni vide rjesavanje svi ovih problema???
zavrzlama

#36021 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zavrzlama »

MuaDib wrote:
u svakom postu zaobilazis sustinu i uzrok problema...i umjesto da priznas da je rs nastao ma genocidu,etnickom ciscenju i zlocinima i kao takav treba da bude ukinut,i da je uzrok Zvornickih divljanja upravo ta fasisticka tvorevina,ti po starom obicaju skreces sa sutine i optuzujes bosnjacke politicare da su krivi sto danas mladi cetnici nesmetano nastavljaju tamo gdje su im ocevi stali 95-e,isto ko da su bosnjacki politicari 90-tih tjerali bosnjake da urade srbima ono sto su srbi njima pa danas se srbi svete bosnjacima po Zvorniku i mnogim drugim mjestima..licemjerno relatriviziras i opravadvas zlocine na povratnike kritikujuci bosnjacke politicare koji nemaju ama bas nikakv uticaj na psiholosko-eticko stanje srpskog naroda..

nisu bolan sda govna napravila Zvornik ,pa da danas se tuku povratnici u istom...neznam kako te vise nije stid pisat ovakve providne stvari po forumu..
daddy-kool

#36022 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by daddy-kool »

zavrzlama wrote:

Za njega je jedan od centara moći Sarajevo.
pemanapemani

#36023 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pemanapemani »

Srpska politika je već desetljećima jasna i nedvosmislena, stvoriti etnički čista područja na kojima će Srbi činiti 90% i više populacije. Recimo, Tadić je to uvijao u plašt socijaldemokratije, a sazivao godišnje skupštine Srba iz BiH, HR, CG i Kosova i obilazio potencijalne srpske zemlje sa familijom Đoković. Njegovi prethodnici nisu birali sredstva, od pljačke, protjerivanja do genocida. Opet, nisu svi Srbi pristalice te i takve politike.
Mislim da je pogubnija po povratak u manji entitet bila patrijotska politika, a čiji su sljedbenici pokrali donacije, opstruirali povratak ili u najmanju ruku prepustili ljude same sebi. U isto vrijeme su se busali u prsa jedinom, nedjeljivom i multietničkom BiH. Trebalo je 20 godina da se pokrene nešto kao 1.mart.
Do 2000. godine je povratak bio gotovo nemoguć. Ali niko me ne može ubjediti da se za 13 godina nije moglo napraviti bar četiri puta bolje da je bilo volje i da se manje kralo i bezočno lagalo ljude.

Današnja situacija je takva da Hrvate nema ko predstavljati, jer ih praktički nema u manjem entitetu, a HDZ kao neki ekskluzivni zastupnik Hrvata klima ili ne obraća pažnju na izljeve fašizma Milorada Dodika.
Bošnjaka se više vratilo, ali nemaju nikakvu podršku od tzv. zaštitnika vitalnih nacionalnih interesa Bošnjaka, ili imaju deklarativnu, onako merhametli i saburli iz ograđenih vila i skupih stanova po Sarajevu.
Srbi se ne žele vraćati u veći entitet, ne postoje političke stranke koje promoviraju povratak, uopće se ne spominje. Postoji nekoliko malobrojnih organizacija koje ne dobivaju pažnju ni na opštinskim radio stanicama.
Saraba

#36024 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Saraba »

muha_sa wrote:
zavrzlama wrote:

sad na OBN-u uvod u vecernji dnevnik kad procitah--Sukob Bošnjaka i Srba.
prešaltah kanal.
Pa mora da se nastavi sa pricom Srbi i Hrvati su dobri a Bosnjaci nisu za suzivot i da bi dokazali da su za suzivot na celo svih insitucija se moraju postaviti Srbi i Hrvati
zemo_online

#36025 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zemo_online »

It_is_a_Leclerc wrote:Povodom najnovijeg napada fašista iz bh. entiteta - Republika Srpska, pravi čin svih probosanskih snaga bi bio da se Lagumdžija, Tihić, Radončić, Komšić i svi ostali već danas nađu u Zvorniku, susretnu sa čelnicima tamošnje policije i sa povratničkom zajednicom, te zatraže hitnu istragu i privođenje u roku od 48 sati. U protivnom će tražiti sazivanje sjednice Vijeća za implementaciju mira od koga bi se tražilo da garantiraju sigurnost i ljudska prava Bošnjacima u RS-u.

-de bolan sta trazit? od koga trazit?
od seljaka kojeg svaki dan filuje rtrs!
Locked