Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
kluz franjo

#36001 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Prpa.ba wrote:...
Svaki veći društveno-politički zahvat (ono što se zove reforme) predstavlja kompleksan zadatak.
Kompleksan u kontekstu da postoji toliko varijabli za koje jednostavno ne znamo kako će se koja ponašati u zavisnosti od količine i dimenzije promjena drugih varijabli.
Svako ko misli ili tvrdi da može jednostavnim i brzim rješenjima ostvariti neki zacrtani rezultat laže (i sebe i) druge.
Veće društvene reforme se sprovode po principu "letenja ili jedrenja bez instrumenata".
Bez naglih i drastičnih zaokreta sa konstantnim sitnijim korekcijama kursa.
Mjenjaš-mjeriš efekte-koriguješ-...
Takav pristup nažalost nije nigdje popularan.

A to što je nama sjebano auto, ne znači da je do auta...
Tj, to što se kod nas porezi i doprinosi uglavnom nenamjenski troše, nije do naziva i vrste poreza i doprinosa, već do kriminala i neznanja onih koji njima upravljaju.
Poz
Prpa.ba

#36002 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Prpa.ba »

kluz franjo wrote:A to što je nama sjebano auto, ne znači da je do auta...
Tj, to što se kod nas porezi i doprinosi uglavnom nenamjenski troše, nije do naziva i vrste poreza i doprinosa, već do kriminala i neznanja onih koji njima upravljaju.
Tacno. Ipak, dva su puteljka do rjesenja. Jedan je borba protiv kriminala i neznanja, masovni gradjanski aktivizam i edukacija te stvaranje novih, pozitivnih drustvenih tekovina i odgovornosti. Drugi je solomonski, ako je domacinsko upravljanje nemoguce ostvariti - onda ne treba biti upravljanja ni tih instuticija uopce, a trziste ce vec naci odgovor. Ne zbog humanosti nego zbog prilike. Jasno, oba puteljka imaju svoju cijenu.
Hakiz

#36003 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

kluz franjo wrote:
Svaki veći društveno-politički zahvat (ono što se zove reforme) predstavlja kompleksan zadatak.
Kompleksan u kontekstu da postoji toliko varijabli za koje jednostavno ne znamo kako će se koja ponašati u zavisnosti od količine i dimenzije promjena drugih varijabli.
Svako ko misli ili tvrdi da može jednostavnim i brzim rješenjima ostvariti neki zacrtani rezultat laže (i sebe i) druge.
Veće društvene reforme se sprovode po principu "letenja ili jedrenja bez instrumenata".
Takav pristup nažalost nije nigdje popularan...
Strašna frka ze diže kada industrije kozmetike, lijekova itd koriste životinje, pogotovo naše "rođake", za testiranje proizvoda.

Kada političari eksperimentišu nad svojim građanima, to je u redu jer mijenjaš-mjeriš efekte-koriguješ.

Da i oni malo koriste kompjuterske modele i simulacije umjesto da esperimnetišu sa živim ljudima, što su to životinje više zaštićene od ljudi?
kluz franjo

#36004 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Hakiz wrote:
kluz franjo wrote:
Takav pristup nažalost nije nigdje popularan...
Strašna frka ze diže kada industrije kozmetike, lijekova itd koriste životinje, pogotovo naše "rođake", za testiranje proizvoda.

Kada političari eksperimentišu nad svojim građanima, to je u redu jer mijenjaš-mjeriš efekte-koriguješ.

Da i oni malo koriste kompjuterske modele i simulacije umjesto da esperimnetišu sa živim ljudima, što su to životinje više zaštićene od ljudi?
"Kompleksan u kontekstu da postoji toliko varijabli za koje jednostavno ne znamo kako će se koja ponašati u zavisnosti od količine i dimenzije promjena drugih varijabli."
Nisam neki stručnjak za programiranje komjuterskih modela i računarskih simulacija, ali ako se ne varam iste funkcionišu po principu "if" ovo, "then" ono...
Kada bi se sve individualne i grupne varijable, njihove interakcije i ovisnosti u jednom društvenom sistemu znale, onda nam vlade i skupštine ne bi trebale. Samo jedan moćan računarski centar.

Ali i tada bi nam trebali pjesnici...
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#36005 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

kmirsad wrote:Hvala na odgovoru, Pažljivo sam ga čitao. Očigledno ste u njega uložili trud, da odgovorite, a da mi ne date konkretan odgovor
Sve pomenute amandmane je sastavila i napisala Fabrika propisa u saradnji sa Regionalnim odborom Nase stranke Sarajevo.

Ljudi iz Fabrike propisa su napustili Nasu stranku nemalo nakon odlaska Albina Zuhrica iz iste dok je Regionalni odbor Nase stranke Sarajevo prije nekoliko dana ukazom predsjednika stranke potpuno nelegitimno i antistatutarno raspusten jer su tamo sjedili bar neki ljudi koji bi suludom okarakterisali jaransku koaliciju Predraga Kojovica i Elmedina Konakovica.

Valjda vidite da sam vam dala i vise nego jasan odgovor i prosli put i sada.
drug_profi

#36006 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

@prpa.ba
Svidja mi se kako razmisljas

@madner & @kluz
Cijenim misljenja obojice i uvijek jesam
kmirsad

#36007 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

sabina1 wrote:
kmirsad wrote:Hvala na odgovoru, Pažljivo sam ga čitao. Očigledno ste u njega uložili trud, da odgovorite, a da mi ne date konkretan odgovor
Sve pomenute amandmane je sastavila i napisala Fabrika propisa u saradnji sa Regionalnim odborom Nase stranke Sarajevo.

Ljudi iz Fabrike propisa su napustili Nasu stranku nemalo nakon odlaska Albina Zuhrica iz iste dok je Regionalni odbor Nase stranke Sarajevo prije nekoliko dana ukazom predsjednika stranke potpuno nelegitimno i antistatutarno raspusten jer su tamo sjedili bar neki ljudi koji bi suludom okarakterisali jaransku koaliciju Predraga Kojovica i Elmedina Konakovica.

Valjda vidite da sam vam dala i vise nego jasan odgovor i prosli put i sada.
E... ovo sada je odgovor. Nisam to znao. Nisam znao ni za tu Fabriku propisa. Hvala sabina. Ovo je zovem odgovorom. :-D
drug_profi

#36008 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

U vezi politike postoje razne floskule.

Npr. Politika je kurva.
Ili politika je vjestina moguceg.

Onaj ko nije svjestan ovoga bice uvijek razocaran.
MK81

#36009 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by MK81 »

Činjenica je da novca ima u opticaju i na računima. ISto tako činjenica je da taj "realni" sektor kuka ali niko ne zatvara firme i radnje. Ja odgovor znam zašto ne zatvara.
Neki dan sam slušao predsjednika udruženja poslodavaca FBiH i on stalno tvrdi da treba rasteretiti "realni" sektor. Ok ali ako ćeš tu razliku "preliti" u novčanik radnika. Neko je dobro spomenuo mislim Franjo Kluz, da treba povećati potrošnju i apsolutno je u pravu. Oporezovati i štednju isto. Dobro razmisliti šta i kako rade banke na teritoriji BiH i kakvu one politiku vode.
madner

#36010 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by madner »

Pa zatvaraju ljudi firme. Nije da ne zatvaraju. :D
wewa

#36011 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by wewa »

prosto mi je nejvjerovatno citati neke od prijedloga
to mogu valjda pisati samo ljudi koji u svom okruzenju nemaju penzionera - dakle, jednim udarcem bi ih 'ladno pobili povecanjem PDV-a i smanjenjem davanja za fondove solidarnosti.

a da umjesto čikaških ekonomista konsultujete, recimo, Naomi Klein, pa se prestanete klanjati americkim podavacima magle?
drug_profi

#36012 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

wewo, poenta je da se penzija poveca za iznos povecanja PDV-a tako bi efekat bio neutralan za penzionera. Istovremneo odredjeni iznos iz pdv-a usmjeriti da puni te fondove. Smanjivanje davanja iz plata u fondove bi donijelo malo pravde da i oni zaposleni na crno preko pdv-a pocnu puniti te fondove koje obilato koriste. Istovremeno pojeftinjujemo radno mjesto, povecavamo potrosnju, ubrzavamo tok novca, sto opet povecava iznos uplacenog PDV-a itd.
Jer vise ljudi placa PDV nego sto ih placa doprinose. To je cinjenice.
Ali hajde da spustimo loptu. To je ideja koja moze da se potvrdi ili ospori matematikom bez ikakvih problema. Ako je neizvodiva, onda ok.
Ali sistem mora biti pravedniji prema onima koji najvise placaju.
wewa

#36013 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by wewa »

pa eto, diferencirana stopa PDV-a je solidan pocetak, IMHO.
Seawolf

#36014 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Seawolf »

wewa wrote:prosto mi je nejvjerovatno citati neke od prijedloga
to mogu valjda pisati samo ljudi koji u svom okruzenju nemaju penzionera - dakle, jednim udarcem bi ih 'ladno pobili povecanjem PDV-a i smanjenjem davanja za fondove solidarnosti.

a da umjesto čikaških ekonomista konsultujete, recimo, Naomi Klein, pa se prestanete klanjati americkim podavacima magle?
Nemam vremena čitati niti čikaške, niti montrealske ekonomiste, radim puno.

Od moga rada se pune fondovi za PIO, zdravstvo i nezaposlene, sa skoro 20.000 KM godišnje, a od svoje neto plate pomažem dva penzionera u svom okruženju.

Napisao sam jednom, i ponovit ću. Ako se moja neto plata smanji i za jedan promil, zbog povećanja izdvajanja za doprinose, prestat ću raditi u Bosni i Hercegovini i prestati popunjavati bosanskohercegovačke fondove, a započet ću popunjavati fondove neke od EU država.

A i dvoje penzionera koje pomažem, u tom slučaju će dobijati više.
MK81

#36015 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by MK81 »

Seawolf wrote:

Od moga rada se pune fondovi za PIO, zdravstvo i nezaposlene, sa skoro 20.000 KM godišnje, a od svoje neto plate pomažem dva penzionera u svom okruženju.

Napisao sam jednom, i ponovit ću. Ako se moja neto plata smanji i za jedan promil, zbog povećanja izdvajanja za doprinose, prestat ću raditi u Bosni i Hercegovini i prestati popunjavati bosanskohercegovačke fondove, a započet ću popunjavati fondove neke od EU država.

Pa i jeste poenta ovde koju većina propagiraju smanjenje doprinosa uz uslov da se to smanjenje odrazi na povećanju neto plate a ne da se gazde bogate.
Hakiz

#36016 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

kluz franjo wrote: Kada bi se sve individualne i grupne varijable, njihove interakcije i ovisnosti u jednom društvenom sistemu znale, onda nam vlade i skupštine ne bi trebale. Samo jedan moćan računarski centar.

Ali i tada bi nam trebali pjesnici...
A ubrzano idemo tim smjerom. Ni pjesnici neće biti pošteđeni sudbine nepotrebnih.

Nego, https://www.klix.ba/vijesti/bih/covic-r ... /181119069

Sad, ako HDZ napravi koaliciju sa SBB na entitetskom i/ili državnom nivou, da li to treba da ima reprekusije na koaliranja NS-a i SBB-a na kantonalnom nivou?

Pravim biznis sa partnerom u jednom poslu, a taj partner u drugom poslu pravi biznis sa nekim koga smatram neprihvatljivim.

Doduše, svako ima cijenu...
JThomas

#36017 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JThomas »

puno je veći problem u stavkama trošenja, nego prikupljanja. naravno, korupcija postoji i u norveškoj. ali da se ona, hajmo reći, svede na razuman nivo, sa istim davanjima bi se moglo napraviti puno, puno više. toliko više da veći dio naroda ne bi bio ni ogorčen na ta davanja koliko je sad.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#36018 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JoseMujica »

Seawolf wrote:

:thumbup:

tako je!

manite se teorijskih rasprava i shvatite da svaki potez koji država povuče ima realne posljedice po ljudske živote. Ako teretite non stop ljude koji rade i pune fondove doći ćete u situaciju da će i ti ljudi prestati da rade i otići jer im se ništa drugo ne isplati.

A glede penzionera nemam uopće nikakve zablude da će im država ikada pomoći, ali mi isto tako nije jasno kako ti ljudi ne razmišljaju sami o sebi i ne idu iz pretrpanih kasaba živiti u manja mjesta gdje je život jeftiniji i zrak čistiji :?

neminovno dolaze reforme sistema penzionog i zdravstvenog osiguranja jer ovako kako je ne može opstati još dugo. Ljudima koji plaćaju ta osiguranja mora se omogućiti da biraju šta će plaćati i gdje će se liječiti.
Hakiz

#36019 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

wewa wrote:a da umjesto čikaških ekonomista konsultujete, recimo, Naomi Klein, pa se prestanete klanjati americkim podavacima magle?
Hakiz approves this message.
Hakiz

#36020 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

JoseMujica wrote:Ljudima koji plaćaju ta osiguranja mora se omogućiti da biraju šta će plaćati i gdje će se liječiti.
U redu je to. Dok ne dođe situacija da liječenje ili operacija koštaju 500.000 Eura, a armija pravnika u osiguravajućoj kući pronađe kvaku, mala slova, itd po kojima osiguranik nema pravo na pokrivanje troškova od osiguranja.
Hakiz

#36021 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

JoseMujica wrote:
A glede penzionera nemam uopće nikakve zablude da će im država ikada pomoći, ali mi isto tako nije jasno kako ti ljudi ne razmišljaju sami o sebi i ne idu iz pretrpanih kasaba živiti u manja mjesta gdje je život jeftiniji i zrak čistiji :?
Je li to ode u penziju, odmah poslati u instituciju i ako ne umre za 5 godina, riješiti se na "human" način. Znali su stari Spartanci šta valja.

Povratak u distopijsku budućnost.
detroit-mercy

#36022 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by detroit-mercy »

JoseMujica wrote:
Seawolf wrote:

:thumbup:

tako je!

manite se teorijskih rasprava i shvatite da svaki potez koji država povuče ima realne posljedice po ljudske živote. Ako teretite non stop ljude koji rade i pune fondove doći ćete u situaciju da će i ti ljudi prestati da rade i otići jer im se ništa drugo ne isplati.

neminovno dolaze reforme sistema penzionog i zdravstvenog osiguranja jer ovako kako je ne može opstati još dugo. Ljudima koji plaćaju ta osiguranja mora se omogućiti da biraju šta će plaćati i gdje će se liječiti.
I gdje ti doktor ordinira samo Ponedeljkom kad je pazarni dan a prva apoteka ti je samo 3 sata hoda :mrgreen:.
drug_profi

#36023 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Hakiz wrote:
JoseMujica wrote:Ljudima koji plaćaju ta osiguranja mora se omogućiti da biraju šta će plaćati i gdje će se liječiti.
U redu je to. Dok ne dođe situacija da liječenje ili operacija koštaju 500.000 Eura, a armija pravnika u osiguravajućoj kući pronađe kvaku, mala slova, itd po kojima osiguranik nema pravo na pokrivanje troškova od osiguranja.
A za razliku od sadasnje situacije, jel tako?

Sad ti osporava trosak od 3 milje, jer zaboga radis i imas platu.
Ne jebu sto si za pola godine uplatio tu sumu u fond. Te pare nisu tvoje nego njihove, i daj jos...
Hakiz

#36024 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Ovo sada je devijacija sistema.

Vi zagovarate da ta devijacija postane pravilo.

To ti je isto kao kada bi neko zagovarao da se RS otcijepi od BiH jer je haman država.

Realnost je takva, pa umjesto da je mijenjamo, hajde da je pravno priznamo donoseći takve zakone.

OK, neka i tako. Ali onda da se ne igramo socijalnih prava. Ko ima para neka živi i školuje se, ko nema neka crkne. Da se pomirimo sa tim, napravimo takvu državu u kojoj samo oni koji imaju novac mogu živjeti i prestanemo pričati gluposti o socijalnim pravima, društvu jednakih šansi itd.
drug_profi

#36025 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Nije ba nikakav problem ZZo rješiti. Ako KCUS i JZU fakturisu prema ZZO usluge koje su uradili, onda postoji neki cjenovnik ZZO. Neka ZZO ponudi PZU isti cjenovnik i potpise ugovore. Neka PZU zadrze pravo da naplate eventualnu razliku u cijeni.

I eto!

Ali ne, cilj ovog sistema je da te odvrati od koristenja usluge.
Locked