Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Država

#3601 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Država »

sv12 wrote:Koridor 5C je ukupne duzine 325 kilometara. Poceo se graditi negdje 2006 godine ako se ne varam. Kad Karic zavrsi svoj mandat, imati ce godisnji prosjek od oko 10 kilometara izgradjene autoceste koridora 5C, sto znaci da ce nam za kompletnu izgradnju koridora 5C biti potrebno 32.5 godine, sto opet znaci da ce se koridor 5C zavrsiti negdje 2038 godine, mislim ako se drasticno ne ubrza sa izgradnjom i ako se ne desi cudo pa napokon ne dobijemo sefa JP autocesta koji ce stvar odraditi za par godina.

Varaš se. Autoput se počeo graditi 2002. godine...

... i da, sjećam se pred izbore 2006. kad je rahmetli Premijer Hadžipašić (SDA) otvarao urađenu dionicu puta, i sam je zajedljivo primjetio da je kolona službenih vozila duža od izgrađene dionice...

:bih:
Maystor

#3602 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maystor »

Kakanj-Biljesevo, zatvoreni sistem naplate, zavrsen lot 1 sa zaobilaznice, nije u upotrebi zbog traljavosti drugih instanci vlasti
Maystor

#3603 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maystor »

Sv12 nas uci da se na zapadu za dva i po mjeseca izgrade objekti poput mostova Studencica, Trebizat, tuneli kao Vijenac, Suhodol. Ma nema smisla vise citati njegove nebuloze. Kao sto jedna poslovica kaze - psi laju a karavani prolaze.
Maystor

#3604 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maystor »

Adore, ja sam u vise navrata navodio kako je autoput nacionalni interes drzave BiH i kako bi gradnju svi trebali podrzavati, bez obzira na politicko opredjeljenje. Razlog zbog kojeg smo mi danas u ovakvoj situaciji primarno nije ni SDA ni SDP, vec mi sami. Kao sto nas je Mesa Selimovic opisao, ne mozemo podnijeti uspjeh komsije pa makar crkli. Po svemu se pljuje, sve se nastoji obezvrijediti. Imas na ovom forumu hiljadu stranica pljuvanja po Papetu, legendi koja nas je toliko zaduzila.
Laze se, podmece, sva sredstva se koriste za blokiranje bilo kakvog napretka. Kakav smo narod, cudo je da imamo i ovo sto imamo.
Maystor

#3605 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maystor »

Pravila tendera odredjuje kreditor (ebrd, kuvajcani itd.). Ne moze niko hidrogradnji dati posao tek tako. Ono sto se moze uraditi jeste neko lobiranje, npr. Tamo gdje je euroasfalt dobio posao da ih uzme kao podizvodjaca. Ali ko ce ih? Gdje god da ih stavis to ti je tempirana bomba. Ne znas hoce li sutra raditi ili nelegalno strajkovati. Radnici hidrogradnje sami rezu granu na kojoj sjede.
mahalas505

#3606 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mahalas505 »

Maystor wrote:Pravila tendera odredjuje kreditor (ebrd, kuvajcani itd.). Ne moze niko hidrogradnji dati posao tek tako. Ono sto se moze uraditi jeste neko lobiranje, npr. Tamo gdje je euroasfalt dobio posao da ih uzme kao podizvodjaca. Ali ko ce ih? Gdje god da ih stavis to ti je tempirana bomba. Ne znas hoce li sutra raditi ili nelegalno strajkovati. Radnici hidrogradnje sami rezu granu na kojoj sjede.
Daleko cemo mi dogurati dok ljudi ovako misle, koje licemjerstvo covjece, eto ljudi onako strajkuju. Treba raditi, a nemas place ni doprinosa, sta ce oni, nemaju oni djece,ccc... :thumbup: :bih: .
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3607 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Truba »

što ne mogu kapitalista na baterije iz holivudskih filmova
ba ljudima niš ne ide u firmi
pare pokradene nisu uplaćeni doprinosi
nemaju zdravstveno
kasne plate i dobiju poso sad trebaju biti sretni što rade a nemaju plata
mahalas505

#3608 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mahalas505 »

Black swan wrote:što ne mogu kapitalista na baterije iz holivudskih filmova
nemaju zdravstveno
Ma sta reci nego fuj, tesko nam ko gradi ovu drzavu.
drug_profi

#3609 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Nemojte bas tako. Nije sve crno bijelo.
Primi ih izvodjac kao partnera u posao. Oni ulete u strajk (opravdan ili ne, zakonit ili ne) zajebu izvodjaca i cijeli projekat.
Koliko god mi shvatali njihove razloge, ljudi iz npr Euroasfalta nisu krivi za to, jer i njihovi radnici imaju porodice koje se hrane platama koje zavise od radova zavrsenih u ugovorenom roku.
Tako da ja razumijem strah svakoga da sa njima saradjuje ili njima daje posao.
saibaba

#3610 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by saibaba »

Black swan wrote:što ne mogu kapitalista na baterije iz holivudskih filmova
nemaju zdravstveno
Postujem borbu za prava i treba da im se isplate sva dugovanja
ali bi morali pocet radit ako zele dobro firmi i sebi... ne radom ce izgubit ugovore navuc ce firmi tuzbe i penale ...
drug_profi

#3611 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Stani ba malo. Hajd se uhavizaj.
Dobar dio tendera je bio pod lupom EBRD, a i prilikom izrade glavnog projekta zna se kolika je realna cijena izgradnje.
Naravno da se na tenderu nece prihvatiti ponuda koja je ispod te, ili one koje su daleko iznad. Analiziraju se samo one priblizne. Kazem da je gradjevinska djelatnost najpogodnija za uzimanje para, ali shvati da se tu ne moze ukrasti bitan procenat. O kreditima i penalima ne bih pricao jer ne znam tacne podatke, ali mislim da si ti nesto pogresno skontao. I opet te moguce cifre jesu steta i bacen novac, ali opet to ne moze bitno povecati brzinu izgradnje jer je to malo, a narocito sto je tema AP postala politicki poligon gdje jedni drugima klipove podmecu.

A ovaj dio meni jasno govori odakle kod tebe vjetar duva:
SDP u pocetnom mandatu nista radili nisu, pa su onda izdali Bosnjake i Bosnu, pa su izgubili na popularnosti, Komsic napravio partiju i sad se u SDPu zele vaditi sa dionicama koridora 5C na kasicu koje su smijesno kratke, pa su ko nesto ubrzali, ali nisu ni to. Sve je vise propaganda i laz, nego stvarnost i realnost, a sve je kap u moru.
saibaba

#3612 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by saibaba »

sv12 wrote:
drugi profil wrote:
U toj jednacini nedostaje jedan detalj. Gdje su pare za to?
Sad ces reci bilo bi da se ne krade. Krade se sigurno, na gradjevini je to najlakse, ali ne moze se ukrasti toliko da je to znacajno. Uostalom za svaku dionicu se raspisuje tender i ona kosta toliko koliko kosta. Neuporedive su cijene izgradnje od prije deceniju i danas. Cement, celik, gorivo sve je mnogo skuplje.
Dok su SDA, SDP i HDZ pametovali o koridoru 5C, natezali se, pricali, a ama bas nista nisu radili, davali bankrotiranim firmama kapitalne projekte, zaduzivali FBIH, placali penale bankama za vec dobivene, a ne iskoristene kredite, zajebavali se sa Vijencem i SA zaobilaznicom, blokirali jedni druge, a u stvari blokirali FBIH, u medjuvremenu Hrvatska je izgradila 1000 kilometara i plus autocesta, Kosovo je prestiglo BiH po kolicini izgradjenih kilometara, a Albanija je toliko izgradila da se vise s njom ne mozemo ni porediti.

Cijene izgradnje jesu skocile, to stoji, nije danas isto milijarda dolara i u doba kad je recimo davno u proslosti Bosmal pricao da zeli graditi cijelu trasu koridora 5C.

Hrvate je Dalmatina izasla 8 miliona eura po kilometru, ove nase mikrodionice od par kilometara duzine po pravilu kostaju izmedju 12 i 20 miliona eura po kilometru, a jos nisu ni naceli najteze i najskuplje dionice koridora 5C, ne samo sto su cijene skocile, nego i zato sto politicke stranke na vlasti grade na kasicu koridor 5C i to grade na taj nacin da stimaju gradnju i sto je bitnije, stimaju zaduzivanje na osnovu stranackih i licnih interesa, sto kradje, sto promocije u izbornoj kampanji.

SDP u pocetnom mandatu nista radili nisu, pa su onda izdali Bosnjake i Bosnu, pa su izgubili na popularnosti, Komsic napravio partiju i sad se u SDPu zele vaditi sa dionicama koridora 5C na kasicu koje su smijesno kratke, pa su ko nesto ubrzali, ali nisu ni to. Sve je vise propaganda i laz, nego stvarnost i realnost, a sve je kap u moru.

I da sve zavrse sto obecavaju do izbora, to ce biti nekih popisanih 10tak kilometara autoceste po godini. A u tom periodu su zaduzili FBIH vise od pola milijarde eura, placaju penale stranim bankama zato sto su uzeli kredite, koje ne koriste.
Auto put se sporo gradi i to je fakat... Sto se tice hrvatskih cesta to je jedna druga krajnost. Oni su zaduzivali i pravili neke dionice koje ni u snu nisu isplative to nam svakako ne treba biti uzor ....
tec

#3613 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Maystor wrote:Pravila tendera odredjuje kreditor (ebrd, kuvajcani itd.). Ne moze niko hidrogradnji dati posao tek tako. Ono sto se moze uraditi jeste neko lobiranje, npr. Tamo gdje je euroasfalt dobio posao da ih uzme kao podizvodjaca. Ali ko ce ih? Gdje god da ih stavis to ti je tempirana bomba. Ne znas hoce li sutra raditi ili nelegalno strajkovati. Radnici hidrogradnje sami rezu granu na kojoj sjede.
Stupili su u štrajk zbog dvije neplaćene plate nakon što su dobili da rade na još dva gradilišta (lot 3b spoj vlakovo-mostarsko raskršče i zemljane radove Svilaj-Odžak) i pored toga što od 2010 nisu u stanju da završe 700 metara XII transverzale ili 11 mjeseci nisu u stanju sagraditi više od 20 stubova vijadukta Briješče.
Naravno kada prije par godina nisu primali 12 i više plata nisu se bunili, ovo je čisto politički naručeni štrajk. Dosta je više ne rada, puno firmi ima financijskih problema ali izbjegavaju vršiti samoubistvo kada imaju posao, sada ih sigurno više niko neće zvati.
Hidrogradnja se je dokazala kao ubjedljivo najsporiji izvođač radova.
drug_profi

#3614 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

C5 se mora napraviti i radi drzave i radi Evrope.
kako cemo ga napraviti i kojim parama to cemo u hodu rjesavati. Uglavnom sto prije bude gotov, to bolje, mada se ne treba zaduzivati posto poto jer treba sve druge opcije iscrpiti prvo.
Onda treba razmisljati o brzoj cesti/AP od Bihaca preko Jajca, Travnika, do Gorazda i granice sa CG. Kako i kojim parama, ne znam, ali da li je to potreban pravac, mislim da nema dileme.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3615 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Chmoljo »

@sv12 - zagušio si temu politikanstvom. izvoli temu na odgovarajućem podforumu i odgovarajućeg naziva. slobodno prenesi postove koje želiš odavde na ovu novootvorenu temu, jer ću pobrisati sve što se ne uklapa u temu.

imaš dva dana fore.

http://www.klix.ba/forum/autoputevi-u-b ... 6.html-f=3
sv12

#3616 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sv12 »

Chmoljo wrote:@sv12 - zagušio si temu politikanstvom. izvoli temu na odgovarajućem podforumu i odgovarajućeg naziva. slobodno prenesi postove koje želiš odavde na ovu novootvorenu temu, jer ću pobrisati sve što se ne uklapa u temu.

imaš dva dana fore.

http://www.klix.ba/forum/autoputevi-u-b ... 6.html-f=3
Ako je politikanstvo koliko je Karic gradio kilometara autoceste godisnje i kad ce se po tom tempu izgraditi autocesta, onda OK, brisi. Ja cu se presaltati na onu drugu temu.
detroit-mercy

#3617 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

drugi profil wrote:C5 se mora napraviti i radi drzave i radi Evrope.kako cemo ga napraviti i kojim parama to cemo u hodu rjesavati. Uglavnom sto prije bude gotov, to bolje, mada se ne treba zaduzivati posto poto jer treba sve druge opcije iscrpiti prvo.Onda treba razmisljati o brzoj cesti/AP od Bihaca preko Jajca, Travnika, do Gorazda i granice sa CG. Kako i kojim parama, ne znam, ali da li je to potreban pravac, mislim da nema dileme.
Ne mislis da sam sebe negiras ovom recenicom :D .
Problem sa posto poto je da nam se ne ponovi hrvatski slucaj gdje sad sve autoceste idu na dobos :D .
drug_profi

#3618 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Pa sta sam rekao?
Da prije kredita treba sve druge mogucnosti probati, ali da ne treba stati sa gradnjom ako nema para, nego ici po kredit.

Ili sta?
detroit-mercy

#3619 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

drugi profil wrote:Pa sta sam rekao?
Da prije kredita treba sve druge mogucnosti probati, ali da ne treba stati sa gradnjom ako nema para, nego ici po kredit.

Ili sta?
To su ipak velika zaduzenja koja se ne mogu u hodu rjesavati jer ce nas onda vjerovatno doci skuplja pita nego tepsija. Isto tako kada nesto pravis po svaku cijenu obicno ispadne da je cijena prevelika.
I zadnje, koje su nam druge opcije osim kreditnog zaduzenja?
SSemir

#3620 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by SSemir »

detroit-mercy wrote:Problem sa posto poto je da nam se ne ponovi hrvatski slucaj gdje sad sve autoceste idu na dobos :D .
idu na dobos. dobro, i? hoce li im neko odnijeti te autoceste? podici, i odnijeti u spaniju pa prostrijet a hrtvatskoj ostati izrovljena zemlja na trasi?
ili ce se promijeniti vlasnik a gradjani i privreda ce i dalje moci da koriste te autoceste na isti nacin kao i do sada?

pravite bauk od toga sto ce (eventualno) dati u koncesiju te autoceste. cisto onako, podlegli novinarskom senzacionalizmu.
drug_profi

#3621 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

detroit-mercy wrote:

Ili sta?
To su ipak velika zaduzenja koja se ne mogu u hodu rjesavati jer ce nas onda vjerovatno doci skuplja pita nego tepsija. Isto tako kada nesto pravis po svaku cijenu obicno ispadne da je cijena prevelika.
Vidi, moram izgleda biti precizan. Imamo sad 4 cela na koridoru. Skupo je zatvarati gradiliste, te bi gradnja na njima trebala biti konstantna. Dakle trebalo bi godisnje iznaci nekoliko stotina miliona da se ta gradilista ne gase i da se na svakom celu godisnje izgradi 5-10 kilometara. To niposto nije srljanje i niposto nisu pare koje ova zemlja nema. Dakle profiti JP, prihodi iz goriva, putarine, malo optimizacije troskova i mozda neki kredit. Zatim, javno-privatno partnerstvo, koncesija, obveznice, prodaja neperspektivne drzavne imovine i manjinskih udjela u preduzecima...
detroit-mercy

#3622 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

SSemir wrote:
detroit-mercy wrote:Problem sa posto poto je da nam se ne ponovi hrvatski slucaj gdje sad sve autoceste idu na dobos :D .
idu na dobos. dobro, i? hoce li im neko odnijeti te autoceste? podici, i odnijeti u spaniju pa prostrijet a hrtvatskoj ostati izrovljena zemlja na trasi?
ili ce se promijeniti vlasnik a gradjani i privreda ce i dalje moci da koriste te autoceste na isti nacin kao i do sada?

pravite bauk od toga sto ce (eventualno) dati u koncesiju te autoceste. cisto onako, podlegli novinarskom senzacionalizmu.
Problem jedan, Hrvatska nece dobiti lovu koju je platila za izgradnju tih cesta nego frakciju. A lova se mora vracati kreditorima.
Problem dva, koncesionar uzima cestu pod koncesiju da bi ostvario profit a ne nako? Kako moze ostvariti profit na jednoj autocesti :D ?
Pod tri, za nas je autocesta ogromno kapitalno ulaganje gdje ako fulas dovodis cijelu zemlju u veoma nezgodnu situaciju. Ne smijes zaboraviti da smo mi veoma ogranicena ekonomija, cak i ova auto cesta nije djelo cijele zemlje nego jedne njene polovine ili nekih 65% ekonomije. Kada budes vracao lovu, kreditori ne pitaju odakle nego daj. A odakle se zahvaca, pa iz skolstva, zdravstva, socijalnih davanja, penzionih davanja i dr.
detroit-mercy

#3623 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

drugi profil wrote:
detroit-mercy wrote:

Ili sta?
Vidi, moram izgleda biti precizan. Imamo sad 4 cela na koridoru. Skupo je zatvarati gradiliste, te bi gradnja na njima trebala biti konstantna. Dakle trebalo bi godisnje iznaci nekoliko stotina miliona da se ta gradilista ne gase i da se na svakom celu godisnje izgradi 5-10 kilometara. To niposto nije srljanje i niposto nisu pare koje ova zemlja nema. Dakle profiti JP, prihodi iz goriva, putarine, malo optimizacije troskova i mozda neki kredit. Zatim, javno-privatno partnerstvo, koncesija, obveznice, prodaja neperspektivne drzavne imovine i manjinskih udjela u preduzecima...
Profit iz kojih JP, jedini ko ostvaruje neki profit je Telekom ostali su ili nesto sitno (EP) ili nista. I GRAS je JP, odakle ce se podmiriti njihov dug, Zeljeznice isto tako i njihov dug mora neko podmiriti :mrgreen: .
E sad, cuna je usla malo i povratka vise nema :mrgreen: sad ga valja gurnuti skroz, jer se ne moze hebati samo malo :mrgreen: .
Ne misli da sam protiv autoceste, ali ova gradnja 5 km vamo pa 100 km nista pa 10 km vamo pa opet 100 km nista mi ne mirise na dobro.
Ja sam svjestan da se ovom auto-cestom promovise i neki mode New Deal-a, puno para za ionako slabasnu BH ekonomiju.
Ne znam koliko su se radile simulacije razlicitih modela izgradnje i finansiranja (ako uopste) da bi se izvukao optimalan model na nasu ekonomiju.
drug_profi

#3624 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Dosta je da 50% profita telekoma uloze godisnje u AP, a uz racionalizaciju u toj kuci profit bi bio jos veci. Ostalo iz prodaje udjela koji ne donose nista drzavi. Bosnalijek, FDS, Sarajevo osiguranje, pa mozda jos koji procenat oba telekoma, pa obveznice. Mislim ima nacina kad se hoce da se dobar dio izvuce iz vlastitih. Nabrojao sam ti nekoliko izvora finansiranja bez zaduzivanja.
Mislim kako god, samo da se gradi bez prekida, bilo kojim intenzitetom. Ne bih sad da se ja i ti raspravljamo o tome jel to moze. Znam da ne moze sa ovim kleptomanima u vlasti koji kupuju socijalni mir kreditima, dok prihode trose na svoje benefite. Ali govorim da moze ako bi se htjelo.
detroit-mercy

#3625 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

drugi profil wrote:Dosta je da 50% profita telekoma uloze godisnje u AP, a uz racionalizaciju u toj kuci profit bi bio jos veci. Ostalo iz prodaje udjela koji ne donose nista drzavi. Bosnalijek, FDS, Sarajevo osiguranje, pa mozda jos koji procenat oba telekoma, pa obveznice. Mislim ima nacina kad se hoce da se dobar dio izvuce iz vlastitih. Nabrojao sam ti nekoliko izvora finansiranja bez zaduzivanja.
Mislim kako god, samo da se gradi bez prekida, bilo kojim intenzitetom. Ne bih sad da se ja i ti raspravljamo o tome jel to moze. Znam da ne moze sa ovim kleptomanima u vlasti koji kupuju socijalni mir kreditima, dok prihode trose na svoje benefite. Ali govorim da moze ako bi se htjelo.
Dobit telekoma je oko 110-120 miliona pola od toga je oko 55 mil maraka ili 22.5 mil Eura. Za 22.5 mil eura moze napraviti u nasim uslovima izgleda 1.5 km autoputa :mrgreen:. Sve ostale firme se vrte do 10 miliona maraka profita na godisnjem nivou, sto je nista, obzirom kolike budzetske rupe postoje.
Al hajde nek se gradi, samo da ne bude poslije, poslije jeb.... nema kajanja :mrgreen: .
Post Reply