Alfons Kauders wrote:quasar wrote:convict wrote:ja bi ovoj omladinki oprostio U na kapi

Ma ne bi, nego bih sve to lijepo zakonom zabranio. Nema revizije istorije.
Jedino se nadam da ce drzava i gradjani imati vise koristi od ove neprincipijelne koalicije, nego sto bi bilo bez nje.
I stvarno, siguran sam da znate i da smo vec milion puta rekli, da SDP nije sanjao o HSP-u, sasvim sigurno ni u najludjim snovima. Medjutim, brojke i slova su okrenuli curak.
Ja recimo SDP-u ne bih oprostio da su ostali u opoziciji. Koji qrac mi trazis glas kad se bojis preuzeti vlast? Koga ti zaje*avas? Jel cekas da imas sam 51% pa da onda vladas? A svi znamo da se to nikad nece desiti. Ja im ga nikad vise ne bih dao.
Znaci morali su odabrati. SBB i SBiH su toliki otpad i sljam da ih treba zaobici u luku. SDA se podosta ocistio pa ispadaju najmanje zlo. Da HSS ili Lijanovici imaju iole vise glasova, naravno da im HSP ne bi trebao.
I kad se sve sravni, nekom je u stvari KRIVO sto je SDP uopste na vlasti, pa zato pljuje po koaliciji koja je takva kakva je. Brak iz interesa, a ne iz ljubavi. Sta je u tome lose, kad znamo da je i politika u stvari udruzivanje radi provodjenja interesa grupa.
Sta je lose? Lose je to sto se slabo radi na ostvarenju ciljeva iz platforme i volio bih kad bi novinari pritiskali sa tim pitanjima na presicama vlade, a ne sa dnevnom politikom.
GDJE JE PLATFORMA? To hocu da vidim. Znam da ne moze sve i odmah, ali daj da vidimo nesto od toga. Pa ako je uradjeno, a da mi ne znamo, dajte press konferenciju i recite: od 25877 tacaka, uradjene su dvije - ova i ova. Pa majkamustara, niko nije dijete da ne shvata ludnicu u kojoj zivimo, ali dajte nesto.
sdp je praaaavo lose odigrao prvih nekoliko mjeseci nakon izbora... praaavoooo... propaganda nula bodova, odnosi s javnoscu takodjer
mogu oni do sutra pricati o nekim kozmetickim reformama, usvajati zakone, uvoditi nove mjere stednje itd. ali dzaba im kad prosjecni gradjanin to ne osjeti... naprotiv, plate su iste vec cetiri godine, a inflacija je u medjuvremenu pojela dosta, tako da ljudi zive sve gore... i zaboli ih kurac za prijedlogom zakona o izmjenama zakona... zaboli ih i za dnevnikom... i za pet tacaka i platformom... prosjecni gradjani ne prate politiku ni blizu kao vecina forumasa, a cak su i na forumu ljudi neinformisani... i u toj situaciji je debilno ocekivati da ce ljudi osjetiti ili cak primjetiti bilo koje poteze vlade...
jos prije izbora smo svi znali da ce ekonomska situacija biti katastrofalna, a sdp ne koristi nijednu priliku da se reklamira... da sam na njihovom mjestu, organizovao bi redovne pressice, mjesecne ili kvartalne, na kojim bi npr. prezentirali koliko su razne mjere stednje na svim nivoima vlasti bile uspjesne... deset milja ustede u nekom ministarstvu USK... sto i kusur milja u ZE-DO... milion i nesh u tom i tom federalnom ministarstvu... mogu citavu kampanju napraviti od toga, jebeni reality show, jos pride na netu objavljuju koliko je love ustedjeno svim tim sitnim mjerama... raja pada na takve stvari... a sta sdp radi? nista...
druga je stvar sto zive u nekom la-la lendu kao i ostatak politicara, pa kontaju da su bitni i da narod redovno prati sta rade... mudo marjanovo... vise bi im glasova i podrske osiguralo par kilometara obilaznice i autoputa nego da oba doma parlamenta prebace plan ko rudnik banovici... ljudima je lakse prodati asfalt i beton nego neke reforme u sluzbenim listovima... i sta se uradilo? nista... a bilo je nekih pomaka, rijesene su neke stvari i na obilaznici, i na autoputu... da su pametni, fino bi od toga napravili dobru pr kampanju, cak i da se radovi nastave trenutnom dinamikom... usput, stidljivo su pomenuli spajanje tk na autoput preko zavidovica... i na tom se zavrsilo... da su samo to pitanje ozbiljno potegnuli i zasukali rukave, pokupili bi jos metar glasova u najmogoljudnijem kantonu...
Jebiga Alphonse, ti u ovom postu savjetujes kako SDP da farba narodu oci, i ti izgleda ode u politicare
Sta znace presice i izvjestaji kada nema konkretnog napretka u odnosu na prosle vlasti?!
Kakve su bile prosle vlasti? KATASTROFALNE!!!! Tu nema zareza, ni tacke vec samo usklicnik. Tu cemo se sloziti obojica,
ali kakvi su parametri vazili za bivse, ima da vaze i za ove sadasnje.
Kazes da sa ovim novim ima napretka i pomaka, pa spominjes obilaznicu itd.
Izvini Alphonse, ali ako cemo tako ocjenjivati onda je bilo napretka i sa onim starima.
Pogledaj bilo koji grad u FBiH danas i uporedi ga prije 15 godina, pa ces vidjeti da je ljepsi, usminkaniji,...
Renovirana je masa fasada, puteva, bolnica, ponesto se novo napravilo svugdje...
Pogledaj politicke stvari - uspostavljeno je bezbroj drzavnih inistutucija, licna dokumenta, pasos, tablice, valuta, ukinute nam vize, usvojene hiljade zakona i odluka...
Jebiga, ne mozes se sada posrati na sve to i reci da je BILO KAKVA odluka ili zakon koji su donijeli platformasi znacajanija od pobrojanih. Mislim da ces se sloziti sa mnom.
Kada sve te poztivine stvari podjelis sa 15 godina poslijeratne vladavine dobices prosjek koji sasvim sigurno nije nista losiji od ovih platformaskih 7-8 mjeseci.
Medjutim zasto su i jedni i drugi katasrofalni?
Pa zato sto se se sve to desava samo i iskljucivo po inerciji. Nigdje plana i strategije. Mi smo jedina zemlja bez kapitalne investicije. Svaka druga zemlja svake godine ili najvise svake dvije pokrece neki bas kapitalni projekat.
Nas jedini kapitlani projekat je krenuo prije 10 godina (koridor) i boga pitaj kada ce se zavrsiti.
Ova vlast nastavlja po inerciji kao i prethodna. Budezti kantona i federacije su oko 4 milijardi. Kada na to dodas opstinske budzete, dio drzavnog koji ce zavrsiti u federaciji, zatim kredite, donacije, poneku investiciju...u jednom cetverogodisnjem mandatu kroz fbih ce procirkulisati bar 30 milijardi maraka.
Pa da bukvalno ljude ostecene u razvoju postavis na vlast, naravno da ce od tolike cifre MORATI ostati nekakav materijalni trag u vidu ponekog puta, vodovoda, bilo kakve infrastkutre itd., samo se to bas i ne moze nazvati uspjehom jer ga uspjehom nismo nazivali ni kod prethodne.