Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
SPQR.SA

#3601 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by SPQR.SA »

odera me carina za item od 36 EUR koji je sa shipmentom bio 43 EUR! Naplatise hahari, 45.90 KM.
sreca pa sam vozio koliko je dozvoljeno pa me novopostavljeni radar kod autobuske stanice ne uhvati jer bih zavrsio u zatvoru zbog napada na organe reda...da su me kojim slucajem zaustavili te da sam morao jos malo dopuniti budzet, ovog jada od zemlje...
kloniran

#3602 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by kloniran »

SPQR.SA wrote:odera me carina za item od 36 EUR koji je sa shipmentom bio 43 EUR! Naplatise hahari, 45.90 KM.
sreca pa sam vozio koliko je dozvoljeno pa me novopostavljeni radar kod autobuske stanice ne uhvati jer bih zavrsio u zatvoru zbog napada na organe reda...da su me kojim slucajem zaustavili te da sam morao jos malo dopuniti budzet, ovog jada od zemlje...
Koje autobuske? :shock:
Picajzla
Location: U svijetu nepravde - http://i62.klix.com/ri6jht.png

#3603 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Picajzla »

SPQR.SA wrote:odera me carina za item od 36 EUR koji je sa shipmentom bio 43 EUR! Naplatise hahari, 45.90 KM.
A sta si tacno narucio ako nije tajna ?
SPQR.SA

#3604 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by SPQR.SA »

"Topeak" pumpa
dinooh

#3605 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dinooh »

Mozda je ovo pitanje postavljeno 142654563454 puta ali nisam uspio naci. Prije mjesec dana kupio duksericu preko Ebay iz Kine i jos mi nije dosla. Estimated delivery bio 28.8-13-9. Znaci 10 dana proslo od zadnjeg dana procjenjenog vremena. Prije par dana pisao prodavcu poruku da nije dosao artikal i on kaze da provjerim adresu svoju. Sve ok. Danas hocu da trazim refund na ebay, ima ona opcija ali mi ne dozvoljava jer imam otvoren case. Ponovo napisao poruku prodavcu da nije stigla roba i da zelim refund. u opisu ovog artikla (kada sam kupovao) je bila i tabela sa isporukama. Pise nakon 31 dan refund, pa sam cekao taj 31. dan i da mu kazem da zelim refund. Da li on moze sam obaviti refund ili cu se morat obratiti i ebayu u vezi ovoga. TN nisam dobio, trazio sam od njega u poruci ali kaze da nema ni on.
kloniran

#3606 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by kloniran »

SPQR.SA wrote:"Topeak" pumpa
Dobro je, znaci nije u Sarajevu :D
kloniran

#3607 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by kloniran »

dinooh wrote:Mozda je ovo pitanje postavljeno 142654563454 puta ali nisam uspio naci. Prije mjesec dana kupio duksericu preko Ebay iz Kine i jos mi nije dosla. Estimated delivery bio 28.8-13-9. Znaci 10 dana proslo od zadnjeg dana procjenjenog vremena. Prije par dana pisao prodavcu poruku da nije dosao artikal i on kaze da provjerim adresu svoju. Sve ok. Danas hocu da trazim refund na ebay, ima ona opcija ali mi ne dozvoljava jer imam otvoren case. Ponovo napisao poruku prodavcu da nije stigla roba i da zelim refund. u opisu ovog artikla (kada sam kupovao) je bila i tabela sa isporukama. Pise nakon 31 dan refund, pa sam cekao taj 31. dan i da mu kazem da zelim refund. Da li on moze sam obaviti refund ili cu se morat obratiti i ebayu u vezi ovoga. TN nisam dobio, trazio sam od njega u poruci ali kaze da nema ni on.
Doci ce ti otprilike do 45-tog dana mozda jos koji dan gore dole, i meni se to desava cesto, ali dođe, mozda je kasnila isporuka iz kine, svasta se u zadnje vrijeme desava.
A ako si otvorio case, onda ces dobiti povrat ako posiljka ne dođe do datuma zatvaranja case-a :wink:
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3608 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by un1ted »

Na zalost, sve po pravilima :(

Za ovog sto mu kasni, estimated delivery je NULA i ona nicemu ne sluzi. Pretpostalvjam da si nesto narucio male vrijednosti ili ide sa china post. Ne cudi kada dodje i nakon 2 mjeseca.
dinooh

#3609 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dinooh »

kloniran wrote:
dinooh wrote:Mozda je ovo pitanje postavljeno 142654563454 puta ali nisam uspio naci. Prije mjesec dana kupio duksericu preko Ebay iz Kine i jos mi nije dosla. Estimated delivery bio 28.8-13-9. Znaci 10 dana proslo od zadnjeg dana procjenjenog vremena. Prije par dana pisao prodavcu poruku da nije dosao artikal i on kaze da provjerim adresu svoju. Sve ok. Danas hocu da trazim refund na ebay, ima ona opcija ali mi ne dozvoljava jer imam otvoren case. Ponovo napisao poruku prodavcu da nije stigla roba i da zelim refund. u opisu ovog artikla (kada sam kupovao) je bila i tabela sa isporukama. Pise nakon 31 dan refund, pa sam cekao taj 31. dan i da mu kazem da zelim refund. Da li on moze sam obaviti refund ili cu se morat obratiti i ebayu u vezi ovoga. TN nisam dobio, trazio sam od njega u poruci ali kaze da nema ni on.
Doci ce ti otprilike do 45-tog dana mozda jos koji dan gore dole, i meni se to desava cesto, ali dođe, mozda je kasnila isporuka iz kine, svasta se u zadnje vrijeme desava.
A ako si otvorio case, onda ces dobiti povrat ako posiljka ne dođe do datuma zatvaranja case-a :wink:
hvala na odgovoru. Meni je inace sve dolazilo do max 25 dana, zato nisam ni navikao na ovo. Reko da ja pokrenem case ako pise na ono tabeli da je refund >31 dan :D . A zanima me sta se desi ako ti vrate pare a roba naknadno dode. Da li on moze vidjeti da smo dobili robu, jer nema TN.
dinooh

#3610 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dinooh »

un1ted wrote:
Na zalost, sve po pravilima :(

Za ovog sto mu kasni, estimated delivery je NULA i ona nicemu ne sluzi. Pretpostalvjam da si nesto narucio male vrijednosti ili ide sa china post. Ne cudi kada dodje i nakon 2 mjeseca.
Prije nego sam kupio citao sam komentare (feedback) prodavca i vidio da je vecina dosla u estimated delivery, zato sam i kupio. A vrijednost je 22 dolara , nije nesto velika ali ni mala da bi je zanemario
shandrprcSA

#3611 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by shandrprcSA »

dinooh wrote: hvala na odgovoru. Meni je inace sve dolazilo do max 25 dana, zato nisam ni navikao na ovo. Reko da ja pokrenem case ako pise na ono tabeli da je refund >31 dan :D . A zanima me sta se desi ako ti vrate pare a roba naknadno dode. Da li on moze vidjeti da smo dobili robu, jer nema TN.
onda kontaktiras prodavca i uplatis mu lovu
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3612 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by un1ted »

A zanima me sta se desi ako ti vrate pare a roba naknadno dode. Da li on moze vidjeti da smo dobili robu, jer nema TN.
Dese se dvije opcije:

A: neces primiti robu jer je nisi ni platio
B: primit ces robu, ali ces nakndando javiti prodavacu i poslat mu novac.
dinooh

#3613 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dinooh »

OK, hvala vam :thumbup:
dinooh

#3614 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dinooh »

Evo odgovora na moj mail u vezi kasnjenja i zahtjeva za refund. Artikal sam kupio 21.8.2013, znaci danas je 33. dan.
Dear friend, I'm sorry that order delayed. Usually the order from China to Bosnia and Herzegovina will arrive in about 32-48 days, but some may take longer due to some reason, which depends on the weather, transportation, holiday and your custom examination.Could you please wait for 10-15 more days? You see you have already waited so long time for it, so I think you are willing to wait another 15 days, right? If you want a refund now, your waiting time will be in vain, so I hope you can wait for it. I really appreciate your patience and understanding. If you do not want to wait, please contact me and I can either resend or refund you. Wait for your reply."

If you're satisfied with this solution, you can let the seller know by sending a message in the Resolution Center. If you don't want to accept this offer, we encourage you to send the seller a message with solution that you'd be happy with.

Da li da pricekam jos 10-ak dana? U najgorem slucaju ako mi ne dode artikal je li moram otvoriti novi case prije 45-og(da ne bi propao zahtjev za refnd) dana ili je ovaj otvoreni dovoljan?
quarterback

#3615 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

ne radi se to tako kako radis

iz kine stvari dolaze za 6 dana (najkrace) pa do 2,5 mjeseca (najduze prema mom iskustvu)

nakon kupovine sacekaj 42/43 dana, ako paket ne dodje, otvori case
kada otvoris case imas jos oko 20/30 dana fore da sacekas paket (dobices mail u kojem ce ti pisati rok)

sacekaj 2/3 prije isteka tog roka (dakle 45 dana + 20/30 dana, nisam vise siguran) roka za claim i ako ni tada paket ne dodje onda ides na claim i trazis da paypal presudi, s tim da ovo nije automatski postupak nego ce ti paypal prije isteka roka javiti mailom da rok istice i da pokrenes claim ako ti paket jos nije stigao

par dana nakon roka za claim, paypal presudjuje ko je kriv i obicno ti pare budu vracene

nerijetko se desi da i cim otvoris case na paypalu prodavac odmah uplati refund tako da ne moras pocinjati claim

e sada, lijepo je biti posten pa ako paket ipak dodje kontaktirati prodavca, reci mu da je paket dosao i uplatiti mu pare preko paypala - jednostavno kliknes send money, stavis email prodavca (imas ga u transakcijama kada si mu platio prvi put ili kada ti je vratio pare nazad) i stavis iznos koji si svakako trebao platiti (imas i njega u transakcijama)

ne otvaraj case prije 42/43 dana jer nije korektno prema prodavcima, oni radi toga dobivaju negativan status a najcesce nije do njih nego do poste
Kofer

#3616 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Kofer »

kloniran wrote:
Stavrno je previše čekati 45 dana jer avionom stiže.Pa da ga vozi brodom prije bi došlo.
un1ted

#3617 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by un1ted »

Ne mogu da vjerujem da neko pristaje da ceka 40 dana pa i vise da mu dodje artikal. Nema jebene sanse da cekam vise od 20 dana, pa nismo u Tunguziji jbte, blizu smo Njemacke na koju ide sav transport.

Moje posiljke stizu u prosjeku za 7 dana, najranije za 4 dana, a najkasnije za 10 dana. Desi se nekada da prebaci na 15ta dana.

Cuj 40 dana, dodje u bih, pa ga nasi jos zadrze 5 dana na carini, pa onda dok postar donese kod tebe 2 dana ode skoro na 50 dana. Je li to ja trebam sada naruciti jaknu koja ce mi trebati u Januaru, a do januara ce se cijena X puta promijeniti i X modela izaci :run:
quarterback

#3618 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

zasto ne bih cekao ako planski kupujem, biciklisticku opremu za zimu narucis pred kraj ljeta npr

ko voli da kupuje impulsivno onda neka plati skuplji shipping i sve ok
dinooh

#3619 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dinooh »

sacekat cu jos 10 dana ali onda je kraj. Kupis jaknu za zimu a ona ljeti dode :D :D. Ako ne dode nek je tati svom salje, jebala ga ona
shandrprcSA

#3620 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by shandrprcSA »

un1ted wrote:Ne mogu da vjerujem da neko pristaje da ceka 40 dana pa i vise da mu dodje artikal. Nema jebene sanse da cekam vise od 20 dana, pa nismo u Tunguziji jbte, blizu smo Njemacke na koju ide sav transport.

Moje posiljke stizu u prosjeku za 7 dana, najranije za 4 dana, a najkasnije za 10 dana. Desi se nekada da prebaci na 15ta dana.

Cuj 40 dana, dodje u bih, pa ga nasi jos zadrze 5 dana na carini, pa onda dok postar donese kod tebe 2 dana ode skoro na 50 dana. Je li to ja trebam sada naruciti jaknu koja ce mi trebati u Januaru, a do januara ce se cijena X puta promijeniti i X modela izaci :run:
I nase bi stizale za toliko da si nam rekao KAKO :)
mirche_

#3621 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by mirche_ »

U predhodna dva mjeseca naručila sam 11 artikala s ebay-a, plus dvije jakne s Hut-a... i nista od toga nije doslo.

Ranije su mi posiljke uredno dolazile, medjutim sad nista, ama bas nista ne dolazi. Ima li neko neki savjet, koga da nazovem, dal' postu dole na zeljeznickoj stanici ili svog postara i raspitam se o posiljkama. I da, artikli su kupovani od provjerenih sellera od kojih je i ranije narucivano.

Neko neki savjet, nesto ? :sad:
dinooh

#3622 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dinooh »

mirche_ wrote:U predhodna dva mjeseca naručila sam 11 artikala s ebay-a, plus dvije jakne s Hut-a... i nista od toga nije doslo.

Ranije su mi posiljke uredno dolazile, medjutim sad nista, ama bas nista ne dolazi. Ima li neko neki savjet, koga da nazovem, dal' postu dole na zeljeznickoj stanici ili svog postara i raspitam se o posiljkama. I da, artikli su kupovani od provjerenih sellera od kojih je i ranije narucivano.

Neko neki savjet, nesto ? :sad:
Vecini je tako, i ja cekam vise od mjesec dana 2 artikla
sema911s

#3623 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by sema911s »

decki i djevojke,.,., na mail ce vam dolazit neke poruke od dhl,i sl.,kao da nemogu da vam isporuce paket,. da cete dobit neku zateznu kamatu nesto ako ne dostavite neke podatke,.,
na tj mail ne odgovarajte,. jer su mi rekli da neko prati te transakcije nesto tako i salje te mailove i to je neka prevara,., evo dolazi mi mail od dhl, fedex, i jos nekih ko lafo ostecen neki atachment i nemoze se otvorit al link pri dnu gdje stoji da upises te neke podatke i pare posaljes radi,.,

narucio nekih 15 arikala i dolso preko 50mailova i svi slicni,,.
agent_001

#3624 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by agent_001 »

quarterback wrote:ne radi se to tako kako radis

iz kine stvari dolaze za 6 dana (najkrace) pa do 2,5 mjeseca (najduze prema mom iskustvu)

nakon kupovine sacekaj 42/43 dana, ako paket ne dodje, otvori case
kada otvoris case imas jos oko 20/30 dana fore da sacekas paket (dobices mail u kojem ce ti pisati rok)

sacekaj 2/3 prije isteka tog roka (dakle 45 dana + 20/30 dana, nisam vise siguran) roka za claim i ako ni tada paket ne dodje onda ides na claim i trazis da paypal presudi, s tim da ovo nije automatski postupak nego ce ti paypal prije isteka roka javiti mailom da rok istice i da pokrenes claim ako ti paket jos nije stigao

par dana nakon roka za claim, paypal presudjuje ko je kriv i obicno ti pare budu vracene

nerijetko se desi da i cim otvoris case na paypalu prodavac odmah uplati refund tako da ne moras pocinjati claim

e sada, lijepo je biti posten pa ako paket ipak dodje kontaktirati prodavca, reci mu da je paket dosao i uplatiti mu pare preko paypala - jednostavno kliknes send money, stavis email prodavca (imas ga u transakcijama kada si mu platio prvi put ili kada ti je vratio pare nazad) i stavis iznos koji si svakako trebao platiti (imas i njega u transakcijama)

ne otvaraj case prije 42/43 dana jer nije korektno prema prodavcima, oni radi toga dobivaju negativan status a najcesce nije do njih nego do poste
A šta raditi ako ti lik kaže da će ti poslati novi, u tom slučaju prostati ili tražiti lovu pa ponovo naručiti?
quarterback

#3625 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

ako novi ne dodje u roku od 42 dana od kada je narucen prvi ja svakako otvorim case - za svaki slucaj, pa cu ja sacekati da dodje - nije problem

moze on reci da ga je poslao, a nije ga poslao, tebi istekne 45 dana od kupovine prvog i dovidjenja...
Post Reply