CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
jahac96

#3601 Re: CARINA U BiH

Post by jahac96 »

tnt-tunja wrote:Opet se priča o toj inicijjattivi, s tim što se sad spominje iznos od 150€, a ne 200KM kako je to bilo prije nekoliko mjeseci. Nadam se da će doći do toga, kao što i sami kažu u tom slučaju bi svi bili na dobitku...

PS: Je li ima neki broj telefona carine da mogu kontaktirat u vezi svog paketa? Nevjerovatno mi je da nakon 45dana nije došao, a ni na trackingu ništa ne piše...
Koliko znam pogasili su telefone jako slabo odgovaraju, ista situacija je i sa mailom, ali eto pokusaj imas sve na njihovoj stranici
zincx

#3602 Re: RE: Re: CARINA U BiH

Post by zincx »

jahac96 wrote:
tnt-tunja wrote:Opet se priča o toj inicijjattivi, s tim što se sad spominje iznos od 150€, a ne 200KM kako je to bilo prije nekoliko mjeseci. Nadam se da će doći do toga, kao što i sami kažu u tom slučaju bi svi bili na dobitku...

PS: Je li ima neki broj telefona carine da mogu kontaktirat u vezi svog paketa? Nevjerovatno mi je da nakon 45dana nije došao, a ni na trackingu ništa ne piše...
Koliko znam pogasili su telefone jako slabo odgovaraju, ista situacija je i sa mailom, ali eto pokusaj imas sve na njihovoj stranici
Bolje postu kontaktirajte, imaš njihov call centar.

Poslano sa mog U15 Pro koristeći Tapatalk
TRANCE

#3603 Re: CARINA U BiH

Post by TRANCE »

Iznos od 150 € se odnosi na carinu, vjerovatno ne i na PDV. Sistem u EU je:
- do 22€ - bez dažbina
- 22€ do 150€ - plaća se PDV
- 150€ do 1000€ - plaća se PDV i carina prema carinskoj tarifi, ne ofrlje 10% carine na sve kao kod nas
- preko 1000€ - plaća se PDV, carina i špedicija
I naravno nema idiotskih fiksnih troškova u vidu administrativne takse od 10 KM, pregleda paketa od 3,5 do 8,5 KM i troškova uplatnica.
Da uvedu taj sistem i kod nas, bili bi na dobitku i građani i država. Građani, jer bi na paket vrijednosti 100 KM platili 17 KM PDV-a direktno poštaru i to je to, a država jer bi se kupovina skupljih stvari povećala nekoliko puta, te bi tako zaradili na PDV-u više nego što zarađuju danas ogromnim dažbinama.
Ali nažalost nasi seljoberi ne vide dalje od nosa i kontaju da će visokim nametima na nivou Sjeverne Koreje puniti budžet. Pa nije niko budala, radije će raja švercati autobusima, nego na paket od 50 KM platiti još 100 KM dažbina.
jahac96

#3604 Re: CARINA U BiH

Post by jahac96 »

uz to sve poste ce imati puno veci promet sto znaci zaradit ce vise jer ce raja vise narucivati :D
xeksor

#3605 Re: CARINA U BiH

Post by xeksor »

Postovanje svima.
Imam pitanje za sve . Iz poljske sam narucio jednu posiljku vrijednu 7 eura i tezine oko 500 grama, vidim prekovtrakinga da je uvezeno na carinu 28.01. I danas je na carini , prije sam narucivao iste stvari slicne vrijednosti i nikad nije duze na carini na pregledu bilo duze od 3 dana. Jel i vi cekate dugo posiljku
Hakiz

#3606 Re: CARINA U BiH

Post by Hakiz »

xeksor wrote:Postovanje svima.
Imam pitanje za sve . Iz poljske sam narucio jednu posiljku vrijednu 7 eura i tezine oko 500 grama, vidim prekovtrakinga da je uvezeno na carinu 28.01. I danas je na carini , prije sam narucivao iste stvari slicne vrijednosti i nikad nije duze na carini na pregledu bilo duze od 3 dana. Jel i vi cekate dugo posiljku
Meni su iz Češke i Njemačke pošiljke stizale u rasponu od 7 do 45 dana. Doduše, nisam pratio na trackingu gdje je bio zastoj, to je bilo prije internet kupovine.
AkumAone

#3607 Re: CARINA U BiH

Post by AkumAone »

xeksor wrote:Postovanje svima.
Obicno ne, ali sada mi je paket na carini od 31.01 i ne pomjera se. Vjerovatno cekaju da rjese ovaj problem, pa da nastave sa radom.
Paket je preko 50KM, ima urednu fakturu.
2017-01-31 07:37 BOSNIA AND HERZEGOVINA, BASJJA - SARAJEVO 71003, Evidentiranje carinskih podataka o pošiljci - UVOZ
2017-01-30 14:08 BOSNIA AND HERZEGOVINA, BASJJA - SARAJEVO 71003, Otprema pošiljke na Carinu - UVOZ
2017-01-30 12:00 BOSNIA AND HERZEGOVINA, BASJJA - SARAJEVO 71003, Prispijeće pošiljke u Izmjeničnu poštu - UVOZ
xeksor

#3608 Re: CARINA U BiH

Post by xeksor »

I kod mene tako pise samo je datum 28.01. Uvoz na carinu , al je vrijednost pisiljke 7 eura
zincx

#3609 Re: CARINA U BiH

Post by zincx »

xeksor wrote:I kod mene tako pise samo je datum 28.01. Uvoz na carinu , al je vrijednost pisiljke 7 eura
To ti je dodatnih 3,5 maraka...
AkumAone

#3610 Re: CARINA U BiH

Post by AkumAone »

zincx wrote:
xeksor wrote:I kod mene tako pise samo je datum 28.01. Uvoz na carinu , al je vrijednost pisiljke 7 eura
Prokleto Loch Ness cudoviste:
https://www.youtube.com/watch?v=9xCAs08QPNw
choxnox

#3611 Re: CARINA U BiH

Post by choxnox »

Bio u carinskom referatu i rece mi sluzbenica da nista nece vracati dok valjda ne rijese ovaj problem. U svakom slucaju savjetujem da redovno provjeravate kod za pracenje (ko ga ima) jer ako odluce slati nazad onda ce se pokazati na kodu i imat cete vremena za reagovati.
jahac96

#3612 Re: CARINA U BiH

Post by jahac96 »

AkumAone wrote:
zincx wrote:
Ha hahah dobar dobar
zincx

#3613 Re: CARINA U BiH

Post by zincx »

AkumAone wrote:
zincx wrote:
Tree-Fiddy :D
xeksor

#3614 Re: CARINA U BiH

Post by xeksor »

Ma druze tnam ja za te 3,5 km globe. Meni je smjesno kako kinezi pisalju artikal za pola KM, gree shiping i dođe kod nas i oglobobe nas 3,5 km. Znaci valja cekat ponedeljak jel gispida nerade , a ne znam sta naprimjer moja posiljka ceka, nije predmet carine, ni po cijeni ni po robi jer moj artikal nije predmet carine
kockica_kockica

#3615 Re: CARINA U BiH

Post by kockica_kockica »

Internet kupovina i carinjenje robe vrijednosti iznad 50 KM. Zanima me da li cijena dostave shipping ulazi u ovih 50 KM?

Kupljena roba je 21 euro
Dostava 14 euro

Zvali da ce poslati na carinu. Ne razumijem zasto uzimaju u obzir cijenu dostave da bi slali na carinu?
ke_ma

#3616 Re: CARINA U BiH

Post by ke_ma »

kockica_kockica wrote:Internet kupovina i carinjenje robe vrijednosti iznad 50 KM. Zanima me da li cijena dostave shipping ulazi u ovih 50 KM?

Kupljena roba je 21 euro
Dostava 14 euro

Zvali da ce poslati na carinu. Ne razumijem zasto uzimaju u obzir cijenu dostave da bi slali na carinu?
Ulazi
klixo

#3617 Re: CARINA U BiH

Post by klixo »

kockica_kockica wrote:Internet kupovina i carinjenje robe vrijednosti iznad 50 KM. Zanima me da li cijena dostave shipping ulazi u ovih 50 KM?

Kupljena roba je 21 euro
Dostava 14 euro

Zato sto bi prodavaci u dogovoru sa kupcem fiktivno uvecali cijenu postarine ,a smanjili cijenu proizvoda kako bi se izbjeglo placanje carine.
kockica_kockica

#3618 Re: CARINA U BiH

Post by kockica_kockica »

klixo wrote:

Kupljena roba je 21 euro
Dostava 14 euro

Zato sto bi prodavaci u dogovoru sa kupcem fiktivno uvecali cijenu postarine ,a smanjili cijenu proizvoda kako bi se izbjeglo placanje carine.
Meni je ovo van svakog zdravog razuma... pogotovu sto se taj proces za nesto sto kosta manje od 50 KM placa 120 KM za obradu plus troskovi dostave...
Obicno stranice na kojima se moze online naruciti u EU imaju utvrdjene cijene za slanje u BiH sto je sve provjerjivo...

Hvala za info
Running

#3619 Re: RE: Re: CARINA U BiH

Post by Running »

klixo wrote:
Kako ces to izvesti? Jedino da prave posebno oglase takve i da stave samo shipping za Bosnu. A taman ce se peglati toliko oko Bosanaca i sebi komplikovati... :D Ovako imaju kedan oglas, vise kupovina, dojmova, reviewa itd.

Jeste bezveze sto racunaju postarinu u sklopu 50km :)

Sent from my Gphone
klixo

#3620 Re: RE: Re: CARINA U BiH

Post by klixo »

Running wrote:
klixo wrote:
Kako ces to izvesti? Jedino da prave posebno oglase takve i da stave samo shipping za Bosnu. A taman ce se peglati toliko oko Bosanaca i sebi komplikovati... :D Ovako imaju kedan oglas, vise kupovina, dojmova, reviewa itd.

Sent from my Gphone
Sestra je narucivala par puta neke stvari kod istog prodavaca te ga pitala za popust , odgovor je bio 10% popusta.
Takodjer na neke skuplje artikle(preko 50 USD) bi stavila napomenu da zalijepi 29 dolara cijenu.
Od nekih 30ak porudzbina na samo jedan je carinu platila,sve ostalo glat proslo.
Tako da ta prica ne stoji...nisu oni ko mi , svaki kupac se cijeni.
KB9

#3621 Re: CARINA U BiH

Post by KB9 »

pa carina ti je napravljena namjerno da nas narod nema i ne moze imat skroz normalne stvari

kod nas ih ne moze nabavit a narucit tako mu se ne isplati jer mora kihnut 2-3 puta vise nego normalan svijet

sve je to domisljato i skontano u cilju ne dajemo vam nista al ima da vam bude dobro jer dobro znate da vazda mozemo napravit da vam bude gore ooo glupi bosanski narode :bih:
seoBIH

#3622 Re: RE: Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Running wrote:
klixo wrote:

Sent from my Gphone
I kad bi izveli, ne pije vode. Shipping ulazi u cijenu paketa, odnosno u kompletnu cijenu koja se carini.
glossyB

#3623 Re: CARINA U BiH

Post by glossyB »

Da li znate kako se krece carinjenje na granicnim prelazima? Ako se vrsi npr.povrat pdv-a iz Austrije vidjet ce se koliko se para potrosilo na racunima e sad sve sto bi uzeli bilo bi za nas kuci ( npr. hrana, kozmetika, odjeca), ako je vrijednost svega oko 2000 KM da li je neko imao iskustva? :?
zincx

#3624 Re: RE: Re: CARINA U BiH

Post by zincx »

glossyB wrote:Da li znate kako se krece carinjenje na granicnim prelazima? Ako se vrsi npr.povrat pdv-a iz Austrije vidjet ce se koliko se para potrosilo na racunima e sad sve sto bi uzeli bilo bi za nas kuci ( npr. hrana, kozmetika, odjeca), ako je vrijednost svega oko 2000 KM da li je neko imao iskustva? :?
Skini etikete i stavi u ličnu prtljagu.

Poslano sa mog U15 Pro koristeći Tapatalk
klixo

#3625 Re: RE: Re: CARINA U BiH

Post by klixo »

seoBIH wrote:
Running wrote:
klixo wrote:

Sent from my Gphone
I kad bi izveli, ne pije vode. Shipping ulazi u cijenu paketa, odnosno u kompletnu cijenu koja se carini.
Ja covjeku objasnjavam zasto shipping ulazi u cijenu paketa ,a ti nam govoris da shipping ulazi u cijenu paketa :mrgreen:

@GlossyB

Zaboravi na to , ako prijavis povrat poreza na HR granici nasi te docekaju na granici jer su im hrvatski carinici poslali obavijest.
Post Reply