Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
ultima_palabra

#3601 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ultima_palabra »

Corto Maltese wrote:
ultima_palabra wrote: Je li napuštanje politike žrtve podrazumijeva produžavanje trovanja građana BiH ruskim gorivom koje ne ispunjava standarde, bez da od Dodika dobiješ išta zauzvrat? Prestati se ponašati kao žrtva znači neku vrstu hrabrosti, kod Tihića vidimo samo beskičmenjaštvo i trule kompromise ispod stola...
Imam problem u obraćanju osobama koje sebe predstavljaju u trećem licu jednine ili prvom licu množine.
Ja, u ime svog prvog lica jednine, vidim nešto sasvim drugo. A to što vi vidite to što ti vidite, to je demokratsko pravo da se ima drukčije viđenje.

Nego da se vratimo temi. Kako onaj četnik Kuzmanović, kukavičje jaje u naci-austrijskoj organizaciji kao što je Naša Stranka, (što svi moramo priznati, kako što nam sugeriše jedan drugi forumaš) potplati Sunday Telegraph da ga ovoliko nahvali.
http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/100801060
:lol: Očekivah malo teži posao, ali šta ćeš, 3 boda su 3 boda ;-)
Suti i trpi

#3602 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Suti i trpi »

Opet ispade da je SDA jedina sansa za ovu drzavu :D . Bem ti krkanluk i turbo folk, sve je ovo krivica Mileta Kitica :D . Definitivno smo omadjijani, ne moze biti da smo ovoliko glupi...
Pedja Kojovic

#3603 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Postoje, ja mislim, samo dva motiva za odbranu sadasnjeg stanja i ideologija koje su nas dovele do ovdje.
Prvi je banalan, licna korist, a drugi je osjecaj da se nista nece i ne moze pormjeniti i da su svi politicki subjekti isti i da ce se po dolasku na vlast ponasati identicno kao i sadasnji.(Za razliku od prvog drugi je iracionalan).
Kao sto mozete vidjeti ne samo na ovom nego i na drugim forumima/medijima sadasnja vlast se i ne brani od optuzbi da je kriminalna, korumpirana i nefunkcionalna. Oni svoje pravo na vlast u naredne cetiri godine zasnivaju na tezi da su svi isti kao i oni i da je u tom slucaju "djavo kojeg poznajes" bolji, sigurniji, izbor.
Njihov cilj je da na izbore izadje i glasa sto manje glasaca. Zasto? Pa zato sto ce njihovi glasaci koji od sadasnje vlasti imaju licnu korist, posao u aministraciji, odredjene veze i statusne polozaje sasvim sigurno izaci i glasati. Najbolji nacin da se sprijeci glasanje onih koji ne misle kao oni, onih koji se ne slazu sa nacinom na koji su vladajuce stranke vodile zemlu u zadnjih skoro 20 godina, je da se stvori osjecaj da sadasnjoj vlasti i situaciji nema alternative.

Iz dana u dan, novine na naslovnim stranama objavljuju podatke o pljackama drzavnih budzeta, o kriminalcima koji slobodno setaju ulicama, o absurdnostima naseg legalnog sistema. Moze li iko vise i da zamisli situaciju u kojoj politicar koji je umjesan u korupcijski/kriminalni skandal podnese ostavku?

Direktorica javne ustanove, ciji mandat je po zakonu davno istekao i cijim radom su korisnici vise nego nezadovoljni od budzetskog novca kupi sebi nepostejece medjunarodno priznanje...
Direktor javne kompanije koji je osudjen i smjenjen zbog visegodisnjeg sklapanja stetnih ugovora je stranackim vezama vracen na mjesto direktora. U sudskom procesu koji je u vrijeme otkaza pokrenuo protiv firme koju je ostetio za 3.5 miliona KM se sada kada je ponovo direktor nagodi u vansudskom procesu sa samim sobom da mu kompanija isplati 70 000 KM odstete zbog prethodnog otkaza...

Stranke na vlasti ce u nekoliko narednih mjeseci, kao sto to vec rade 20 godina, pricati o problemu korupcije, o potrebi izgradnje drzavnih institucija i uraditi vise nego sto su uradile u prethodne cetiri godine. Najveci dio kapitalnih projekata je tempiran tako da se zavrsetak radova i svecana otvaranja dogode pred same izbore. Milioni i milioni maraka ce biti potroseni u kampanjama. "Pokrivace" se svaki medij - ukljucujuci i ovaj forum - koristice se svaki moguci metod da se sprijeci masovni izlazak onih glasaca koji smatraju da "ovako vise ne moze".
Ostanak na vlasti za njih nije samo pitanje politickog prestiza nego mnogo vise i cesce to je jedini nacin da se ilegalno stecena materijalna korist zadrzi i da se izbjegne odgovornost pred zakonom.
Jedna od najvaznijih poluga u njihovoj kampanji je da se u javnosti stvori percepcija da su sve stranke iste- krimogene kao oni - i da se nista ne moze promjeniti.
To naravno nije tacno. Promjene i to radikalne promjene su moguce.
One ce se dogoditi ukoliko glasaci skupe individualne hrabrosti i glasaju za nove politicke snage i ideologije. Samo tako se ova zemlja moze probuditi iz nocne more koja traje vec skoro 20 godina, a mi mislimo da je za takvo nesto doslo vrijeme.

p.k.
Corto Maltese

#3604 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Corto Maltese »

Suti i trpi wrote:Opet ispade da je SDA jedina sansa za ovu drzavu :D . Bem ti krkanluk i turbo folk, sve je ovo krivica Mileta Kitica :D . Definitivno smo omadjijani, ne moze biti da smo ovoliko glupi...
Daleko od toga da je SDA jedina šansa za ovu državu. Ukoliko Tihić uspije da reformiše stranku na način koji je zamislio, SDA će postati prihvatljiv koalicioni partner strankama centra i umjerene ljevice. Za to postoje i suštinski i formalni razlozi. Između ostalog, u odnosu na druge dvije partije "narodnog partnerstva", zahvaljujući čistoj sreći, imaju prednost da im ime nije obilježeno nacionalnim prefiksom. (što ne bi bio slučaj da su se uspjeli registrovati kao JMO, što je bila početna ideja mladomuslimanskog rukovodstva stranke). Uostalom, otkad je Tihić tu gdje jeste, na lokalnom nivou koalicije sa SDP već postoje. Nema razloga da, ubuduće, u takvim koalicijama ne učestvuju i Naša Stranka i Krsmanovićeva NSP. Naravno, to nije nimalo jednostavno, jer bi Krsmanoviću na čelo tetovirali: "Balija!", na isti način na koji mu sada prišivaju da je "Četnik".
S druge strane, ne postoje garancije da će Tihić uspjeti u svojoj namjeri da potpuno sekularizira stranku i od pro-bošnjačke je pretvori u pro-bosansku. Bjekstvo od rigidne nacionalne matrice i promjenu prioriteta nacionalnih stranaka su (svak na svoj način i mnogo slabijim intenzitetom) već pokušali Krešimir Zubak i Dragan Čavić, pa ih više na mapi nema.
To što ti, ja ili neko drugi ne bi ni u ludilu glasali za neku straku, ne znači da su svi koji su u toj stranci kreteni i/ili zločinci, i da apriori treba odbijati sve ljude i ideje koje odatle dolaze.
Last edited by Corto Maltese on 02/08/2010 12:11, edited 1 time in total.
Suti i trpi

#3605 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Suti i trpi »

Corto Maltese wrote:
Suti i trpi wrote:Opet ispade da je SDA jedina sansa za ovu drzavu :D . Bem ti krkanluk i turbo folk, sve je ovo krivica Mileta Kitica :D . Definitivno smo omadjijani, ne moze biti da smo ovoliko glupi...
Daleko od toga da je SDA jedina šansa za ovu državu. Ukoliko Tihić uspije da reformiše stranku na način koji je zamislio, SDA će postati prihvatljiv koalicioni partner strankama centra i umjerene ljevice. Za to postoje i suštinski i formalni razlozi. Između ostalog, u odnosu na druge dvije partije "narodnog partnerstva", zahvaljujući čistoj sreći, imaju prednost da im ime nije obilježeno nacionalnim prefiksom. (što ne bi bio slučaj da su se uspjeli registrovati kao JMO, što je bila početna ideja mladomuslimanskog rukovodstva stranke). U ostalom, otkad je Tihić tu gdje jeste, na lokalnom nivou koalicije sa SDP već postoje. Nema razloga da, ubuduće, u takvim koalicijama ne učestvuju i Naša Stranka i Krsmanovićeva NSP. Naravno, to nije nimalo jednostavno, jer bi Krsmanoviću na čelo tetovirali: "Balija!", na isti način na koji mu sada prišivaju da je "Četnik".
S druge strane, ne postoje garancije da će Tihić uspjeti u svojoj namjeri da potpuno sekularizira stranku i od pro-bošnjačke je pretvori u pro-bosansku. Bjekstvo od rigidne nacionalne matrice i promjenu prioriteta nacionalnih stranaka su (svak na svoj način i mnogo slabijim intenzitetom) već pokušali Krešimir Zubak i Dragan Čavić, pa ih više na mapi nema.
To što ti, ja ili neko drugi ne bi ni u ludilu glasali za neku straku, ne znači da su svi koji su u toj stranci kreteni i/ili zločinci, i da apriori treba odbijati sve ljude i ideje koje odatle dolaze.
Moram priznat da mi se svidja Tihicevo djelovanje u posljednjih godinu - dvi. Aliiiii, meni mrvica 'srece' (tacnije slatkorjecivosti, o djelima ni govora) NIKAKO ne moze izbrisat godine razocarenja. Tihic jedan zdravi list na visokom trulom stablu koje ceka jedan jaci vjetar da konacno padne na zemlju. Ta stranka je do kraja kompromitovana, tako da me u dusi boli kada je opravdava neko koga smatram elokventnim i emancipovanim (osim ako od njih nema licnu korist). Nekako razumijem da krkani padaju na njihove jeftine madjionicarske iluzije, ali ne mogu shvatit da je 'inteligencija' zaludjena. Sta onda ocekivat od nekog krkana cije je glas KUPLJEN za junicu ili 100 metara asfaltiranog puta!?? SDA je stranka krkana. Moja je teorija da krkan nikada ne moze imati osjecaj za sire narodne mase, jer to nije usadjeno u njegov mentalitet. Nije on naviko da djeli kiflu ili cokoladicu sa svojim drugarima. Jednostavno, njegov spektar interesovanja je suzen na porodicu i prijatelje, ostale ne vidi, ostali ga ne zanimaju. SDA se upravo tako pokazala. Radije bih crko od gladi nego dao glas nekome za koga ZNAM da je ojadio ovaj narod i ovu drzavu.

I da, zaboravio sam komentarisat ovo boldirano. NEMA SANSE da se SDA ISTINSKI transformise u sekularnu stranku. Oni mogu prodavat maglu koliko hoce, ali niko ko razmislja realno u to im nece povjerovati. Oni su bili i ostali 'probosnjacka stranka'.
vox-populi

#3606 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by vox-populi »

Nije tema SDA, ali moram samo jednu recenicu.

Dok god u SDA sjedi princ Bakir, ili Cengic ili Saja ili jos poprilican broj kriminalaca, ni sto Tihica (kojem svaka cast) me nece natjerati da glasam za tu stranku.

I ako nije frka, volio bih vidjeti Pedjin komentar na moj stav o podjednakoj krivnji SDP-a i ostalih manjih stranaka centra i ljevice za nepostojanje sire kolacije lijevog centra.

Hvala.
Suti i trpi

#3607 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Suti i trpi »

vox-populi wrote:I ako nije frka, volio bih vidjeti Pedjin komentar na moj stav o podjednakoj krivnji SDP-a i ostalih manjih stranaka centra i ljevice za nepostojanje sire kolacije lijevog centra.

Hvala.
Pridruzujem se. I mene zanima kako to izgleda iz ugla Nase stranke.
Pedja Kojovic

#3608 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

vox populi

Sto se tice koalicija...
Nasa stranka jee prije skoro 8 mjeseci uputila javni poziv svim progresivim patijama poziv na koaliciju.
Mnogi su se javili i sa mnogima, koji su nam programski i ideoloski bliski smo razgovarali, ali na kraju su u koaliciju stupili samo NS i NSP.
Zasto je to tako tesko je reci. Mislim da bi bilo nepravedno optuziti neku od stranaka. Arguementi za i protiv predizbornih koalicija su racionalni i mogu se braniti snaznim argumentima.
Sa strankama sa kojima smo razgovarali o predizbornoj cemo sigurno ponovo razgovarati o postizbornoj koaliciji.

Predizborna koalicija je izuzetno komplikovan pravni/finansijski odnos i stepen povjerenja izmedju partnera mora biti izuzetno visok.Sasvim je sigurno da je to jedan od najvaznijih razloga zbog cega se predizborne koalicije za sve nivoe vlasti rijetko sklapaju.
Postizborne koalicije su s druge strane vaznije jer one formiraju vlast i sprovode programe.
Siguran sam da ce u razgovorima o tim koalicijama biti vise motiva za udruzivanje ideoloski bliskih partija.

Nas princip je jednostavan : Nasa stranka nece ici u koaliciju sa strankama na vlasti i nacionalistickim partijama.

Moje je misljenje da mediji pa samim tim ni javnost jos uvijek nisu svjesni koliko je istorijski vazna i hrabra koalicija Nase i stranke i NSP Zdravka Krsmanovica.

p.k.
high_volume

#3609 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by high_volume »

Pedja Kojovic wrote:Nas princip je jednostavan : Nasa stranka nece ici u koaliciju sa strankama na vlasti i nacionalistickim partijama.p.k.
Molim da definiraš termin "nacionalističke partije" . Koje su to nacionalističke partije u BiH?
Banksy

#3611 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

high_volume wrote:
Pedja Kojovic wrote:Nas princip je jednostavan : Nasa stranka nece ici u koaliciju sa strankama na vlasti i nacionalistickim partijama.p.k.
Molim da definiraš termin "nacionalističke partije" .

Koje su to nacionalističke partije u BiH?
A koje one nacionalne? I hoće li se s njima u koaliciju?

I šta uopšte znači stranke na vlasti? Mnogi nisu na vlasti, SDS nije na vlasti, nisu ni radikali. Hoće li se s njima?

Image
vox-populi

#3612 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by vox-populi »

Pedja, hvala na odgovoru. Nije bas ono sto sam ocekivao ali hajde.

I dalje mislim da je postizborna koalicija koalicija fotelja uz opravdanje formiranja vlasti, dok bi predizborna koalcija bila koalicja zasnovana na zajednickim idejama, vizijama i planovima za bolju buducnost. Ukoliko se stranka X i stranka Y u detalje dogovore kako ce i na koji nacin napraviti autoput u BiH, potpuno je svejedno nakon izbora ko taj put pravi, i ko je odgovoran, neko iz stranke X ili iz stranke Y.

I da probam sa jos jednim pitanjem. Ne mislis li da bi i SDP i NS a i NSP bile u dosta boljoj poziciji da su na ove izbore izasle sa jedinstvenim listama, jedinstvenom platformom i jedinstvenim programom, nego da se ovdje medjusobno krve glasaci SDP-a i NS-a dok iza ledja Zgrabih, SDA i SNSD trljaju ruke od zadovoljstva?

Vjeruj mi, nebrojeno puta sam, u raznim oblicima, cuo recenicu, ko nece sa nama, ne mora i ne treba nam, i gotovo u svim slucajevima se obila o glavu onih koji su je izgovorili. Sujeta i tastina i SDP-a i NS-a (a i gotovo svih ostalih manjih stranaka) ce gradjane BiH kostati jos minimum 4 godine vladavine lopova i kriminalaca. Kazem minimum, jer sam nerealno optimistican da ce se nesto promjeniti.
Ridjobrki

#3613 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Ridjobrki »

Možda je to do te moje neke konfuzije u glavi ali ja bih rado glasao za stranku koja misli i kaže:

"....stranka TAiTA je s obzirom na tešku i složenu situaciju u zemlji kao i na ogromne izazove koji stoje pred ovom zemljom, njenim građanima i svakome onom ko bude obnašao bilo kakav vid vlasti na bilo kom nivou spremna u svakom pogledu surađivati sa svakim ko iskaže i dokaže iskrenu i čvrstu namjeru u pogledu ostvarivanja ciljeva i provedbe projekata na dobrobit naših građana...."

(nabrzinu formuliran fiktivni stav čisto radi primjera, molim ne kačiti se za bilo koji njegov dio u svrhu diskusije koja bi bila samoj sebi svrha)

O ovome dobronamjerno ali kritički govorim kada kažem da NS ne nosi zaokret u pristupu i pomak u političkoj kulturi a što je upravo ono što sam ja od nje očekivao. Isključivi stavovi i tonovi (naročito tonovi, isključive stavove možeš imati a da se za njih nešto i ne zna, za isključivi ton poruke zna svako) su nešto što si niko danas ne može priuštiti pogotovo ne u političkom životu. Zato sam ja postavljao pitanje šta će NS uraditi sa osvojenim glasovima nakon oktobra. Ako išta misli napraviti u neku koaliciju će morati a već su isključili sve relevantne potencijalne partnere.

To se može tumačiti principijelnošću i odlučnošću ali principijelnost je nas građane već previše koštala. Možda nekome to izgleda kao revolucija na političkoj sceni ali vrijeme revolucija je nepovratno prošlo i jedini način je evolucija (ja je zasad samo vidim u SDA i to je nešto što treba pozdraviti ma šta vi i ja mislili o SDA u globalu, daleko od toga da ih simpatišem - pozdravljam promjene u toj stranci, cijenim ljude koji iznose taj teret i po cijenu sopstvene sigurnosti i sviđa mi se nešto što se tamo dešava i jedva čekam da vidim to u SDP i ostalim strankama).

Ovakvim stavovima i tonovima NS sebi bitno sužava manevarski prostor i smanjuje koalicioni potencijal ali što je možda i najbitnije, kupuje sebi alibi za svaki neuspjeh (jebiga, narod ih je iznevjerio i premalo im dao na izborima, nemaju oni s kim raditi, baš je taj narod glup da ne povjeruješ a ostale stranke su sama gamad kraj njih ovakvih lijepih i pametnih - karikiram ali ovako vam je već u famoznom Bosanskom Petrovcu). Vox-populi je jako lijepo objasnio ovo a ja bih još naglasio da sebi tu isključivost više ne može priuštiti niko, pogotovo ne mala stranka nekog lijevog centra i u Bosni i Hercegovini gdje ne puca ni na trećinu rascjepkanog biračkog tijela već na trećinu od trećine!

Politički centar je ionako u krizi već decenijama, u Americi se bezuspješno redefinira još od Dukakisove nominacije a u Europi se iscrpio stvaranjem EU i ostvarivanjem svih onih silnih ljudskih prava i traži nove ciljeve i nova sredstva. Pogledajte kakve se danas koalicije sklapaju u nekima od najvećih svjetskih demokratija (Britanija, Njemačka) u cijeloj Europi lijevi centar je pred izdisajem i nema pravi put a eto kod nas ga našli i od njega ne odstupaju nipošto.

Kod nas je politička borba isključivo borba za podjelu plijena, nema tu suštinskih razlika npr između SDA i SDP. Sve se svodi na tradiciju (mi smo mi oni su oni), lične preference (vid' mu glave; ma to je lopov), trenutni zamah, naklonost (dosad) Avaza i tako dalje. NS je trebala biti ta koja će donijeti "europsku priču na europski način" ali su upali u zamku strančarenja, balkanske principijelnosti radi principijelnosti i macho-tripova (nećemo mi sa njima; poslaćemo mi javni poziv pa ko hoće sa nama nek nam dođe).

Izostala je umjerena retorika, izostalo je strpljivo zagovaranje, izostalo je obuzdavanje egoizama, izostalo je izdizanje iznad dnevne politike i sad imamo jedan mali SDP. Iako, moramo priznati znatno agresivniji i običnom glasaču znatno simpatičniji.

Ovo sve govori:
Pedja Kojovic wrote: Nasa stranka jee prije skoro 8 mjeseci uputila javni poziv svim progresivim patijama poziv na koaliciju.
Mnogi su se javili i sa mnogima, koji su nam programski i ideoloski bliski smo razgovarali, ali na kraju su u koaliciju stupili samo NS i NSP.
Od ovoga bi gore moglo jedino da ste ga uputili preko glasila Udruženja pčelara "Nektar". :roll:
Last edited by Ridjobrki on 02/08/2010 17:12, edited 1 time in total.
Banksy

#3614 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

Još jednom:
Banksy wrote:Pitanje za Danisa Tanovića,

Je li bilo prikladnijeg mjesta za iznošenje svog političkog predizbornog programa od jučerašnjeg izdanja Radončićevog Globala, uz vrišteću naslovnicu Dosta mi je protuha!,

Otkud u Globalu i zašto u Globalu pored tolikih drugih medija?

Kako su prvaci Naše stranke redovno zvijezde Avazovih izdanja, kako je visoko pozicionirani član Vjekoslav Domljan Avazov kolumnista, kako postoje i određene familijarne veze, zanima me vaš odnos s Fahrudinom Radončićem.

Vaše mišljenje o njemu i političkoj opciji koju zastupa, kao i mogućnost postizbornih koaliranja njegove i vaše stranke.
Može i Pedja, kad nema Danisa.
Pedja Kojovic

#3615 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

vox-populi

Ja razumijem vasu zelju o postojanju udruzene alternativne opozicije. I sam tako mislim i na ostvarenju te ideje sam radio mjesecima. S druge strane me je najcesce docekao racionalan argument koji kaze, neka izbori pokazu koja vam je snaga pa cemo poslije razgovarati.
U svakom slucaju, tako kako je.
Meni je drago da smo uspjeli naci partnera i napravili antinacionalisticku, proevropsku koaliciju sa NSP-om Zdravka Krsmanovica.

p.k.
Pedja Kojovic

#3616 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

banksy

Mi, dakle, niko od clanova rukovodstva Nase stranke, nikada nije odbio intervju ili izjavi za bilo koji domaci ili strani medij. Dapace. Svaku medijsku priliku, pa i one koje smo prihvatili pod krinkom politickog intervjua a u stvari su se bavile drugim stvarima, smo pokusali iskoristiti. Dakle, ne biramo mi medije, nego oi nas. Ocigledno je da mi imamo pristup medijima samo onda kada politickoj opciji koja kontrolise taj medij to odgovara. Zalosno, ali istinito.

Nas stav o SBB smo na ovom forumu iznijeli bezbroj puta.
On ukratko glasi, nase ideologije i programi su toliko razliciti da je nemoguce zamisliti okolnosti pod kojima bismo koalirali.

p.k.
Pedja Kojovic

#3617 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

banksy

Upravo zbog toga smo i rekli da necemo praviti koalicije sa strankama koje su sada na vlasti KAO NI SA ONIMA koje nisu na vlasti a nacionalisticke su stranke, poput ovih koje ste nabrojali.

p.k.
Pedja Kojovic

#3618 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

ridjobrki

Vase opuzbe nisu potkrijepljene cinjenicama i argumentima na koje bih mogao odgovoriti i pokazuju da niste "insider" i da zbog toga po prirodi stvari nemate potpune informacije.
(Razgovori o udruzenoj alternativi, ukljucujuci i razgovore sa SDP-om, su vodjeni licem u lice, a ne putem javih poziva, npr).

Osim toga, mislim da je reakcija Nase stranke u slucaju Dobrovaljacka odlica primjer nove politike i onoga sto mi nudimo. Nas stav po tom i drugim pitanjima (NTV 99, itd) je pokazala da mi principe koje zastupamo necemo zrtvovati populistickim potezima.

p.k.
Pedja Kojovic

#3619 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

vox-populi

Sto se tice odnosa SDP-a i Nase stranke i sukoba u koje upadaju njihovi i nasi glasaci...
Ako ste pratili rad Nase stranke onda vam je sigurno poznato da ja spaam u one koji taj sukob smatraju ne samo nepotrebnim nego i kontraproduktivnim. Istina je medjutim da pojedini clanovi SDP-a svojim postupcima prema NS-u i prema nasim vjecnicima u opstinskim vijecima otezavaju saradnju izmedju te dvije stranke.
Moj licni stav, za koji se zalazem u stranci od pocetka, je sljedeci.
Nas politicki neprijatelj je sadasnja vlast i nacionalne stranke.
One snose politicku - a vjerovatno i krivicnu - odgovornost za stanje u zemlji.
Ja bih nakon izbora volio vidjeti vlast sastavljenu od koalicije gradjanskih stranaka.
Mi smo - Nasa stranka - svojim glasovima omogucili SDP-u preuzme vlast u Sarajevu.
Siguran sam da bismo ukoliko se nadjemo u slicnoj situaciji na drugim nivoima vlasti ucinili isto.
To je moj stav i ja cu se to zalagati.

p.k.
Ridjobrki

#3620 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Ridjobrki »

Pedja Kojovic wrote:ridjobrki

Vase opuzbe nisu potkrijepljene cinjenicama i argumentima na koje bih mogao odgovoriti i pokazuju da niste "insider" i da zbog toga po prirodi stvari nemate potpune informacije.
(Razgovori o udruzenoj alternativi, ukljucujuci i razgovore sa SDP-om, su vodjeni licem u lice, a ne putem javih poziva, npr).

Osim toga, mislim da je reakcija Nase stranke u slucaju Dobrovaljacka odlica primjer nove politike i onoga sto mi nudimo. Nas stav po tom i drugim pitanjima (NTV 99, itd) je pokazala da mi principe koje zastupamo necemo zrtvovati populistickim potezima.

p.k.
Čudi me da jedan prijatelj riječi i neko kome je slovo životni poziv tako slabo razlikuje pojmove "optužba" i "mišljenje", "stav", "komentar" ili tako nešto slično. Ili smo možda u vrijednosnom sistemu u kojem je svako drugačije mišljenje optužba? Pitao bih Te gdje ja to iznosim optužbe ali mi nije vala do toga jer se povlačim sa ove teme, rekao sam manje-više sve što sam imao, ni na kraj pameti mi ni nije da se nadmudrujem bilo s kim a nadam se da sam neke poruke plasirao na pravo mjesto i da će doprijeti do očiju/ušiju i naročito svijesti onih kojima su namijenjene (da, tebe gledamo, Ermine Hajderu). ;-) 8-)

Ne znam zašto si se zakačio za ovaj moj komentar koji nije tražio odgovor a ni za moju osobu jer je to irelevantno imajući u vidu da mišljenje ima svako, baš kao i neke druge stvari. Najjednostavnije rečeno, jeb'o mene - o Našoj stranci i političkoj sceni u BiH pričamo. Ja sam samo citirao tebe i gdje pišeš o javnom pozivu a to što ti sam sebe sada pobijaš sa spikom o razgovorima u 4 oka (ehhh, lijepa vremena transparentnih stranačkih sijela kod Thomasa Millera... :roll: ) stvarno nema veze sa tim ko sam ja i šta sam ja. Možda sam insider, možda nisam, možda sam bio, možda sam stalno u društvu insidera a možda sam običan čoban koji čuva ovce na nekoj grmečkoj padini i gusla o neki uređaj sa 3G konekcijom.

Pročitao sam sada svoj post pažljivo i ne vidim šta trebam potkrjepljivati i argumentirati tamo jer ono je obično mišljenje o politici, strankama i političkim procesima kojima svjedočimo. Po meni bi, recimo, od Tebe onda bilo korektno da mi daš podatak koliki je to taj učetvorostručeni budžet općine Bosanski Petrovac, koji su to tamo investitori došli i koliko su radnih mjesta otvorili i koliko građani Bosanskog Petrovca konkretne koristi imaju od toga što im je načelnik na facebooku (btw, jel još neko zna za radno mjesto na kojem je pozitivna stvar visjeti na FB u toku radnog vremena osim ovog? :-D ). Ako već na argumentima inzistiramo.

Nekako mi je ofirno sa Tobom diskutirati općenito o ovoj problematici jer ne nalazim Tebe tu za odgovarajućeg sagovornika odnosno ako je riječ o polemici protivnika. Ti si čovjek koji radi nešto u šta vjeruje i ja ti pred forumskom javnosti odajem priznanje i skidam kapu na plemenitim pobudama, dobrim namjerama i velikom trudu koji u to ulažeš i želim Ti puno sreće i uspjeha u savladavanju svih prepreka na koje ćeš u tome uspjeti. Hvala Ti i u ime svih nas koji cijenimo a i onih koji ne cijene Tvoje vrijeme, Tvoj trud, energiju koju ulažeš i živce koje trošiš hrabro braneći nešto u što vjeruješ. U Našoj stranci ima dosta takvih ljudi (možda procentualno najviše u odnosu na druge stranke) i oni zaslužuju podršku birača i nadam se da će ih birači prepoznati zbog njihovih ličnih kvaliteta a ne iz zablude da je Naša stranka nešto sasvim novo i drugačije jer ona kao stranka (po defaultu heterogeni skup individua sa različitim i počesto suprotstavljenim mišljenjima, modelima djelovanja... ...interesima napose) to naprosto - nije. Jer da jeste većinu ovih diskusija ne bismo ni vodili.

Toliko od mene za kraj uz srdačan pozdrav i najbolje želje u privatnom i profesionalnom životu!

P.S. Dobronamjeran savjet za kraj: u politici ćete Ti i Tvoja stranka uspjeti kada na komentare kakve sam ja postavljao budete odgovarali sa "ridjobrki, hvala Vam za Vaše mišljenje. Cijenimo ga zanimljivim i korisnim da u svjetlu Vaših stavova preispitamo i neke vlastite. Drago nam je zbog Vašeg prisustva na ovom forumu, raduje nas Vaše zanimanje za ovu temu i nadamo se da ćemo kroz dijalog uspjeti osvojiti i Vaš glas. Ukoliko ste zainteresirani za aktivnije učešće u djelovanju Naše stranke posjetite našu web-stranicu i popunite on-line formular.", kada to ne budeš radio Ti nego za tu svrhu osnovana služba stranke sa nužnom personalnom distancom i kad ja nakon svega toga kao dio vaše prirodne target-grupe odem na izbore i glasam za vas iako ste vi dok ste to pisali mislili "ridjobrki, nabijemo na neku stvar i tebe i tvoje mišljenje".
ahuseino

#3621 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ahuseino »

Ridjobrki wrote:
Pedja Kojovic wrote:ridjobrki

p.k.
Čudi me da jedan prijatelj riječi i neko kome je slovo životni poziv tako slabo razlikuje pojmove "optužba" i "mišljenje", "stav", "komentar" ili tako nešto slično. Ili smo možda u vrijednosnom sistemu u kojem je svako drugačije mišljenje optužba? Pitao bih Te gdje ja to iznosim optužbe ali mi nije vala do toga jer se povlačim sa ove teme, rekao sam manje-više sve što sam imao, ni na kraj pameti mi ni nije da se nadmudrujem bilo s kim a nadam se da sam neke poruke plasirao na pravo mjesto i da će doprijeti do očiju/ušiju i naročito svijesti onih kojima su namijenjene (da, tebe gledamo, Ermine Hajderu). ;-) 8-)

Ne znam zašto si se zakačio za ovaj moj komentar koji nije tražio odgovor a ni za moju osobu jer je to irelevantno imajući u vidu da mišljenje ima svako, baš kao i neke druge stvari. Najjednostavnije rečeno, jeb'o mene - o Našoj stranci i političkoj sceni u BiH pričamo. Ja sam samo citirao tebe i gdje pišeš o javnom pozivu a to što ti sam sebe sada pobijaš sa spikom o razgovorima u 4 oka (ehhh, lijepa vremena transparentnih stranačkih sijela kod Thomasa Millera... :roll: ) stvarno nema veze sa tim ko sam ja i šta sam ja. Možda sam insider, možda nisam, možda sam bio, možda sam stalno u društvu insidera a možda sam običan čoban koji čuva ovce na nekoj grmečkoj padini i gusla o neki uređaj sa 3G konekcijom.

Pročitao sam sada svoj post pažljivo i ne vidim šta trebam potkrjepljivati i argumentirati tamo jer ono je obično mišljenje o politici, strankama i političkim procesima kojima svjedočimo. Po meni bi, recimo, od Tebe onda bilo korektno da mi daš podatak koliki je to taj učetvorostručeni budžet općine Bosanski Petrovac, koji su to tamo investitori došli i koliko su radnih mjesta otvorili i koliko građani Bosanskog Petrovca konkretne koristi imaju od toga što im je načelnik na facebooku (btw, jel još neko zna za radno mjesto na kojem je pozitivna stvar visjeti na FB u toku radnog vremena osim ovog? :-D ). Ako već na argumentima inzistiramo.

Nekako mi je ofirno sa Tobom diskutirati općenito o ovoj problematici jer ne nalazim Tebe tu za odgovarajućeg sagovornika odnosno ako je riječ o polemici protivnika. Ti si čovjek koji radi nešto u šta vjeruje i ja ti pred forumskom javnosti odajem priznanje i skidam kapu na plemenitim pobudama, dobrim namjerama i velikom trudu koji u to ulažeš i želim Ti puno sreće i uspjeha u savladavanju svih prepreka na koje ćeš u tome uspjeti. Hvala Ti i u ime svih nas koji cijenimo a i onih koji ne cijene Tvoje vrijeme, Tvoj trud, energiju koju ulažeš i živce koje trošiš hrabro braneći nešto u što vjeruješ. U Našoj stranci ima dosta takvih ljudi (možda procentualno najviše u odnosu na druge stranke) i oni zaslužuju podršku birača i nadam se da će ih birači prepoznati zbog njihovih ličnih kvaliteta a ne iz zablude da je Naša stranka nešto sasvim novo i drugačije jer ona kao stranka (po defaultu heterogeni skup individua sa različitim i počesto suprotstavljenim mišljenjima, modelima djelovanja... ...interesima napose) to naprosto - nije. Jer da jeste većinu ovih diskusija ne bismo ni vodili.

Toliko od mene za kraj uz srdačan pozdrav i najbolje želje u privatnom i profesionalnom životu!

P.S. Dobronamjeran savjet za kraj: u politici ćete Ti i Tvoja stranka uspjeti kada na komentare kakve sam ja postavljao budete odgovarali sa "ridjobrki, hvala Vam za Vaše mišljenje. Cijenimo ga zanimljivim i korisnim da u svjetlu Vaših stavova preispitamo i neke vlastite. Drago nam je zbog Vašeg prisustva na ovom forumu, raduje nas Vaše zanimanje za ovu temu i nadamo se da ćemo kroz dijalog uspjeti osvojiti i Vaš glas. Ukoliko ste zainteresirani za aktivnije učešće u djelovanju Naše stranke posjetite našu web-stranicu i popunite on-line formular.", kada to ne budeš radio Ti nego za tu svrhu osnovana služba stranke sa nužnom personalnom distancom i kad ja nakon svega toga kao dio vaše prirodne target-grupe odem na izbore i glasam za vas iako ste vi dok ste to pisali mislili "ridjobrki, nabijemo na neku stvar i tebe i tvoje mišljenje".
:thumbup:
Pedja Kojovic

#3622 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

ridjobrki

Moram priznati da me je ovaj vas post, ili barem neki njegovi dijelovi, iznenadio i natjerao na razmisljanje.
Ne zbog toga sto se on po sadrzaju i tonu znacajno razlikuje od vasih prethodnih postova koliko zbog racionalnosti i smirenosti u vasem misljenju, nacin komunikacije za koji se i ja, koliko god umijem i mogu, zalazem.

Ja zaista vjerujem da je Ermin Hajder najbolji prakticni primjer onoga sto nudi Nasa stranka i kritiku njegovog rada i umanjivanje njegovih zasluga dozivljavam emotivno. Vi ga, kao sto ste sami rekli poznajete, i sigurno znate da je Ermin zaista dobio grtalice za snijeg, kombi za prevoz ucenika, oko 5 miliona eura za rekonstrukciju vodovoda i kanalizacije, otvorio teretanu i skoro dovrsio dom kulture sa kino/pozorisnom salom.(Ermin je pregovarao sa mnogo investitora ali je prije neki dan potpisao ugovor o otvaranju fabrike autobusa-neka slovenaca firma, cini mi se) Sasvim sigurno znate da je stalno izlozen napadima lokalnih kriminalaca, da mu podmecu noge gdje mogu i stignu, da su mu, kad se uhvatio u kostac sa pilarsko-benzinskim lobijem upucivane i prijetnje smrcu...

U svakom slucaju...cijenim vas posljednji post i vecinu bih i sam potpisao.
Ako sam odgovarajuci na neku od vasih kritika Ermina i Nase stranke upotrijebio neadekvatnu ili prejaku rijec nemojte to primiti licno. Ako vam to nesto znaci ja vam se izvinjavam. Volio bih kada bi vas post postao norma i nacin komuniciranja ne samo na ovom forumu nego svuda i uvijek.

p.k.
convict

#3623 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by convict »

Evo sad sam detaljno pregledao izborne liste i moje impresije o listama NS su sljedeće:

Kanton Sarajevo - po meni definitivno najbolja lista, definitivno imate moj glas :thumbup:
Kanton Ze-Do - nekoliko zaista dobrih kandidata, može i bolje, ali dosta bolje nego što je izgledalo na lokalnim izborima

FBiH 7 (Novi Grad itd.) - vrlo dobra lista, i ovdje imate moj glas :thumbup:
FBiH 11 (Sarajevo ostatak) - prilično blijedo, bojim se da ovdje SDP, LDS, pa i SDU imaju kvalitetnije liste, ovdje se moralo puno bolje
FBiH 5 (Zenica, Tešanj itd.) - izuzetno blijedo

BiH 3 (Sarajevo, Goražde) - definitivno moje najveće razočarenje, cijenim rad Srđana Dizdarevića, ali ne mislim da je on prava osoba da "povuče" najznačajniju listu, dok su ostali kandidati relativno anonimni, kao da se svjesno zanemario ovaj nivo usmjeravajući snage na niže nivoe (gdje su realno veće šanse za značajniji rezultat) :x

također, mislim da je šteta što Bajić i Mustafić nisu na listama, ipak su oni prepoznatljiva lica Naše stranke
Abacija

#3624 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Abacija »

Ridjobrki wrote:Dragi moj Abacija pomirimo se već jednom da su naše želje iluzija a naši ideali utopija. Ono što bismo ti i ja možda željeli je neka nova Juga od BiH u smislu zemlje koja ima nekog samopoštovanja, diplomatiju koja koristi odnose svoje zemlje sa drugim zemljama/blokovima da bi ih iskorištavala a ne da bi nju handrio ko stigne, zemlje koja razvija svoje potencijale, racionalno iskorištava i čuva svoje resurse, ulaže u obrazovanje planski i sistematično, u euroatlantske integracije ulazi onoliko koliko i kako njoj odgovara etc etc ali toga NEMA NITI ĆE IKADA BITI i ti i ja iako znamo šta bi nam trebalo NIKAD nećemo imati stranku koja će nam to ponuditi.

E sad, varijante su dvije: gledati malo pa izabrati najmanje od ponuđenih zala ili se operisati od politike i rahatnije živjeti onoliko koliko ti ta politika dozvoli. Ja NS ne mirišem iz nekih drugih razloga koji su konkretni ali im vala ne bi ni spočitavao sve ono što im ti i još neki forumaši spočitavate (iako se ja suštinski slažem sa vama - razlika je u tome što ja tu ipak gledam na ono da je politika umijeće mogućeg).

Nadam se da me razumiješ, pišem ti ovo jer prepoznajem ono što tebe i još neke od nas handri i mislim da nam je vrijeme da se okanemo nekih iluzija i pokopamo neke nade. Jebiga.

Ako je tebe spopao defatizam mene nije. ;-)
Abacija

#3625 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Abacija »

lupp wrote:
Procitao sam prvih 30 stranica i vidio njihovo misljenje kako RS treba ostat i slazem se sa tim. Ti bi rado da zivis u nekom idealnom svijetu gdje se sve ponistava sto ti se ne svidja, gdje bi zakon vladao onako kako ti zelis, to ti mozda obecava Silajdzic ili druge "nacionalne" stranke ali to se nikad nece ispunit bez rata i zbog toga treba i realne zahtjeve imat i traziti stranke koje imaju i realne poglede.
Evo malo realnosti: prvi zahtjev je Dejton ali do balcaka tako da bi Dodi oci ispale. :mrgreen: Drugi zahtjev je prikljucenje NATO-u i prihvatanje standarda UN-a a za to se moraju ispuniti uslovi o postivanju ljudskih prava i slicno. Cim se ispuni drugi zahtjev pc se automatski ukida, kontas? ;-)
lupp wrote:Ako su promjena imena manjeg entiteta i konkretne akcije kojima bi se digla ravnopravnost Bos. i Hrv. u njoj maximum sto se trenutno moze postici zar nije i to nesto, mnogo vise nego sanjarit o ukidanju RS? Zar ne bi rado vidio da se nesto mjenja kroz iduce 4 godine, a ne samo obecava?
Promjena imena manjeg nam entieta u npr. "Entitet X" bi dovela do implozije istog. To bi bio pocetak njegovog ukidanja. Ranije sam na ovoj temi objasnio zasto je vazno da se konstitutivno-nacionalni simboli ukinu iz javnih naziva. Evo da ponovim: "Republika Srpska je glavni adut velikosrbima i bez nje bi se srpski nacionalizam sam ugasio. Mora se shvatiti da je covjek, za razliku od zivotinja, simbolicko bice i da su naziv Srpska, srpsko, zastave na svakoj drugoj banderi, 4 C i slicno simboli koji drze ideju u zivot. Ideju ciji je cilj odkidanje dijela BiH i njegovo pripajanje Srbiji. Ideju koja bi sve nas ponovo mogla gurnuti u rat. Bez tih simbola velikosrpski nacionalizam gubi vazduh koji je potreban da bi ideja ostala na snazi. "
lupp wrote:Dakle austrijske nacionalne stranke "otvoreno" pricaju protv islama i stranaca, NS nista slicno ne cini ni zatvoreno.
Oni se zalazu sa opstanak RS. Pa? Sud i medjunarodna zajednica je priznala RS kao dio BiH. Ukidanje je nerealno. Dakle ako se ne moze ukinuti barem se moze potruditi da se RS ucini boljim mjestom za sve narode.

Bih doveli u kolonijalni polozaj? haha pa de okreni se malo oko sebe, gdje su te doveli ovi sto su dosad vladali? Ispada BiH je trenutno potpuno samostalna drzavica gdje stranci nemaju nikakvu imovinu i utjecaj. Treba se sto vise zahvalit strancima, da nema njih placao bi 50km obicnu kiflu.
Inace gdje je NS naveo da zeli prodat Telekomunikacije i Elektro Federacije? Mislim da Drzava i ne posjeduje mnogo vise od ove dvije unosne grane.
Bilo je o tome ranije na ovoj temi.
Locked