Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ratarka wrote:gdje je sadis da uspjeva? kako je njegujes? imam sjeme, ali se ne usudjem uopste da pokusam
Sadim ih na njivu.
Pošto mi bostan ne ide od ruke zbog suše probao sam sa dinjama i ide.
A njega?
Prvo bismilu, pa posijem u posudice, oko 1.maja na njivu, par puta oplijevemo travu, ako se mora zalije se kad su velike suše.
I to je to.
Pokušaj nemaš šta izguiti osim par sjemenki i vremena. Neopisiv osjećaj kad nađeš svoju dinju na zemlji ko da si našao 20 KM na putu.
Ratarka wrote:gdje je sadis da uspjeva? kako je njegujes? imam sjeme, ali se ne usudjem uopste da pokusam
Sadim ih na njivu.
Pošto mi bostan ne ide od ruke zbog suše probao sam sa dinjama i ide.
A njega?
Prvo bismilu, pa posijem u posudice, oko 1.maja na njivu, par puta oplijevemo travu, ako se mora zalije se kad su velike suše.
I to je to.
Pokušaj nemaš šta izguiti osim par sjemenki i vremena. Neopisiv osjećaj kad nađeš svoju dinju na zemlji ko da si našao 20 KM na putu.
upravo se spremam da posijem ponovo slonovo uho, nekako mi je nestala posudica u kojoj je bilo posijano (ili neka druga ima krivu naljepnicu ), pa da prepikiram stosta, pa cu se okusati i sa dinjom (kad dodje do prenosenja na njivu otecu komad komsijine, hihihi). da li da i nju prvo okupam u kamilici?
CvjetnaOaza wrote:Kod ovog paradajza sam ja imala problem da sam mislila da je zelen, pa sam ga brala kad je bio mekan, a onda je već bio prezrel. Ove godine ću malo pripaziti.
Meni je jako aromatičan, a i izgleda lijepo u salati s ostalim "šarenim" paradajzom.
posijat cu ga onda cula sam ja da je bas takav kkao velis,al reko da cujem jos misljenja.
Ja se sjećam da je moj did rahmetli uvijek imao nekoliko biljaka dinje i da su bile jako slatke. U Jajcu su ljeta bila jako topla (a i sad su), a uz Vrbas im je klima valjda baš odgovarala.
Ja sam ih ovdje jednom sijala, ali od njih nije bilo ništa. Tad još nisam imala nikakvog iskustva s biljkama uopšte.
Nego Mumine, ne preostaje ti ništa drugo nego da se brineš za te tvoje prinove. Ja nekako ne mogu pregoriti baciti biljke, pogotovo tako male. Kad mi neko cvijeće dosadi ja ga ne bacim, nego ostavim vani da se smrzne. To mi je nekako manje bolno
Valjda raste kao drvo, do 5m visine.
Malo je podataka na netu, pa ništa sigurno ne mogu reći.
Da tako je nema puno iskustva ljudi da pisu,jer je prezahtjevno odrzati paradajz od 5 m. izvan zemlje.mene i ne privlaci radije bih nekoliko nepoznatih sorti standardne velicine.
Imam dovoljno sorti, ali volim probati uzgojiti nešto novo.
Ovo ću probati, interesuje me koliko će narasti, može li zbilja preživjeti u podrumu kao što pišu itd....volim istraživati
Valjda raste kao drvo, do 5m visine.
Malo je podataka na netu, pa ništa sigurno ne mogu reći.
Da tako je nema puno iskustva ljudi da pisu,jer je prezahtjevno odrzati paradajz od 5 m. izvan zemlje.mene i ne privlaci radije bih nekoliko nepoznatih sorti standardne velicine.
zasto li me ova konstatacija ne iznenadjuje?
doslo ti je u agricom (juce snimila) jos nekakvog sjemenja, ali sam bila nestrpljiva da idem u plastenik vidjeti desavanja pa ne pogledah ima li sta novo
CvjetnaOaza wrote:Imam dovoljno sorti, ali volim probati uzgojiti nešto novo.
Ovo ću probati, interesuje me koliko će narasti, može li zbilja preživjeti u podrumu kao što pišu itd....volim istraživati
zamisljam scenu prenosenja paradjza od 5m visine u podrum kolika li je onda kuca oazo draga
Baš ste me nasmijale, ma kakva sportska sala. Ako naraste visok skratit ću ga da ga mogu unijeti u podrum na zimovanje.
Kerima draga, nemoj i ti početi kao "onaj" s tim izrazima....mene ono smori
kerima, haj' se zakuni da si i do sada kupovala? koji si ti onda terminator paradajza!
oaza, dakle prvo ces da uzgojis pet metara, pa dva rezes, jedan pamtis i onda uguras u podrum? jesam ja to sada dobro povezala? ("kate" sam pikirala, ili kako god se zvale, deset komada, rest cuci u onoj kanti posijano i viri me ljutito sto njih nisam...suse se, a ja jedino jos po sudoperi nisam naredala...)
Ja mogu sada samo sanjariti i nadati se da moji snovi postanu stvarnost.Otac mi ima imanje koje je udaljeno oko 20 kilometara,ali koja fajde..sadimo vocke tu.
kerima1 wrote:Ja mogu sada samo sanjariti i nadati se da moji snovi postanu stvarnost.Otac mi ima imanje koje je udaljeno oko 20 kilometara,ali koja fajde..sadimo vocke tu.
kad ja mogu na njivi (buducoj, sad lici samo na nesto zbombano i blatnjavo) od 50 kvadrata i plasteniku od 30 imati snove o iks vrsta svega i sjemena za cijelo selo, sto ti ne bi sanjarila o paradajzu dovoljnom za sos? mislim, molim lijepo, snovi postoje da bi se sanjali, inace bi bili bas bez veze
kerima1 wrote:I kod mene je takvo nesto,al ne moze tu sve stati sta zelim.jedino da sadim jedno na drugo
a da ganjamo ono na spratove? krompir uzgajaju u nekim sanducima metar sa metar, pa na 15cm zemlje red , pa zemlja pa red....kazu da ne bude lose, imas ideju da idemo u biznis?