Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mu'min

#3601 Re: Bášča

Post by Mu'min »

CvjetnaOaza wrote:Bome si ti uranio s dinjama, kao ja s krastavcima :-D
Ja sam kupila onaj Gigantski paradajz, ima li ko s njim iskustva?
Šuti ne podsjećaj me. :)
ni baciti ni deverati. :)
Mu'min

#3602 Re: Dinje

Post by Mu'min »

Ratarka wrote:gdje je sadis da uspjeva? kako je njegujes? imam sjeme, ali se ne usudjem uopste da pokusam :)
Sadim ih na njivu.
Pošto mi bostan ne ide od ruke zbog suše probao sam sa dinjama i ide.
A njega?
Prvo bismilu, pa posijem u posudice, oko 1.maja na njivu, par puta oplijevemo travu, ako se mora zalije se kad su velike suše.
I to je to. :D

Pokušaj nemaš šta izguiti osim par sjemenki i vremena. Neopisiv osjećaj kad nađeš svoju dinju na zemlji ko da si našao 20 KM na putu. :)
Ratarka

#3603 Re: Dinje

Post by Ratarka »

Mu'min wrote:
Ratarka wrote:gdje je sadis da uspjeva? kako je njegujes? imam sjeme, ali se ne usudjem uopste da pokusam :)
Sadim ih na njivu.
Pošto mi bostan ne ide od ruke zbog suše probao sam sa dinjama i ide.
A njega?
Prvo bismilu, pa posijem u posudice, oko 1.maja na njivu, par puta oplijevemo travu, ako se mora zalije se kad su velike suše.
I to je to. :D

Pokušaj nemaš šta izguiti osim par sjemenki i vremena. Neopisiv osjećaj kad nađeš svoju dinju na zemlji ko da si našao 20 KM na putu. :)
upravo se spremam da posijem ponovo slonovo uho, nekako mi je nestala posudica u kojoj je bilo posijano (ili neka druga ima krivu naljepnicu :? ), pa da prepikiram stosta, pa cu se okusati i sa dinjom (kad dodje do prenosenja na njivu otecu komad komsijine, hihihi). da li da i nju prvo okupam u kamilici?
kerima1

#3604 Re: Bášča

Post by kerima1 »

CvjetnaOaza wrote:Kod ovog paradajza sam ja imala problem da sam mislila da je zelen, pa sam ga brala kad je bio mekan, a onda je već bio prezrel. Ove godine ću malo pripaziti.
Meni je jako aromatičan, a i izgleda lijepo u salati s ostalim "šarenim" paradajzom.
posijat cu ga onda cula sam ja da je bas takav kkao velis,al reko da cujem jos misljenja.
Mu'min

#3605 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ja ne kupam ništa.
Možda slijedeće godine probam ovo što vrtlar predlaže u vezi biljne kupke al ove godine je jednostavno se sve brzo odvilo da nisam. :)
kerima1

#3606 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Da li je to onaj sto raste na ljestve kao grizdje? ja jos nisam cula da ga neko sijao pa stavio slike.
CvjetnaOaza

#3607 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Ja se sjećam da je moj did rahmetli uvijek imao nekoliko biljaka dinje i da su bile jako slatke. U Jajcu su ljeta bila jako topla (a i sad su), a uz Vrbas im je klima valjda baš odgovarala.
Ja sam ih ovdje jednom sijala, ali od njih nije bilo ništa. Tad još nisam imala nikakvog iskustva s biljkama uopšte.
Nego Mumine, ne preostaje ti ništa drugo nego da se brineš za te tvoje prinove. Ja nekako ne mogu pregoriti baciti biljke, pogotovo tako male. Kad mi neko cvijeće dosadi ja ga ne bacim, nego ostavim vani da se smrzne. To mi je nekako manje bolno :-)
kerima1

#3608 Re: Bášča

Post by kerima1 »

kad dodje do prenosenja na njivu otecu komad komsijine, hihihi)
i ja sam ovo za sebe rekla ili cu morati cupati luk,cveklu i sve ostalo da bih imala gdje smjestiti sve paradajze na koje sam bacila oko. :lol:
CvjetnaOaza

#3609 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

kerima1 wrote:
Da li je to onaj sto raste na ljestve kao grizdje? ja jos nisam cula da ga neko sijao pa stavio slike.
Valjda raste kao drvo, do 5m visine.
Malo je podataka na netu, pa ništa sigurno ne mogu reći.
kerima1

#3610 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Da tako je nema puno iskustva ljudi da pisu,jer je prezahtjevno odrzati paradajz od 5 m. izvan zemlje.mene i ne privlaci radije bih nekoliko nepoznatih sorti standardne velicine.
CvjetnaOaza

#3611 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Imam dovoljno sorti, ali volim probati uzgojiti nešto novo.
Ovo ću probati, interesuje me koliko će narasti, može li zbilja preživjeti u podrumu kao što pišu itd....volim istraživati :D
Ratarka

#3612 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima1 wrote:
Da tako je nema puno iskustva ljudi da pisu,jer je prezahtjevno odrzati paradajz od 5 m. izvan zemlje.mene i ne privlaci radije bih nekoliko nepoznatih sorti standardne velicine.
zasto li me ova konstatacija ne iznenadjuje? :lol: :lol: :lol:
doslo ti je u agricom (juce snimila) jos nekakvog sjemenja, ali sam bila nestrpljiva da idem u plastenik vidjeti desavanja pa ne pogledah ima li sta novo
Ratarka

#3613 Re: Bášča

Post by Ratarka »

CvjetnaOaza wrote:Imam dovoljno sorti, ali volim probati uzgojiti nešto novo.
Ovo ću probati, interesuje me koliko će narasti, može li zbilja preživjeti u podrumu kao što pišu itd....volim istraživati :D
zamisljam scenu prenosenja paradjza od 5m visine u podrum :-) kolika li je onda kuca oazo draga :D :D :D
kerima1

#3614 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Tamam bi mu bilo sportska sala da ga se razastre po njoj. :mrgreen:
Ratarka

#3615 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima1 wrote:Tamam bi mu bilo sportska sala da ga se razastre po njoj. :mrgreen:
da nam je po jednu da razastremo ovo "obicno" :lol:
kerima1

#3616 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Ratarka wrote:
kerima1 wrote:Tamam bi mu bilo sportska sala da ga se razastre po njoj. :mrgreen:
da nam je po jednu da razastremo ovo "obicno" :lol:
Meni bi bila tamam jedna dobra njivica za moje dajzeke.tek tada ne bih nista kupovala od paradajza.
CvjetnaOaza

#3617 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Baš ste me nasmijale, ma kakva sportska sala. Ako naraste visok skratit ću ga da ga mogu unijeti u podrum na zimovanje.
Kerima draga, nemoj i ti početi kao "onaj" s tim izrazima....mene ono smori :D
kerima1

#3618 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Koje Oazice,mozel na pp? :D
Ratarka

#3619 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima, haj' se zakuni da si i do sada kupovala? koji si ti onda terminator paradajza! :P
oaza, dakle prvo ces da uzgojis pet metara, pa dva rezes, jedan pamtis i onda uguras u podrum? jesam ja to sada dobro povezala? :lol: ("kate" sam pikirala, ili kako god se zvale, deset komada, rest cuci u onoj kanti posijano i viri me ljutito sto njih nisam...suse se, a ja jedino jos po sudoperi nisam naredala...)
kerima1

#3620 Re: Bášča

Post by kerima1 »

kerima, haj' se zakuni da si i do sada kupovala? koji si ti onda terminator paradajza!
Ne kupujem stvarno friski za jesti osaburim dok dobijem svoj i mamin :P
zato se nakupujem paradajzsosa tovar. :cry:
Ratarka

#3621 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima1 wrote:
kerima, haj' se zakuni da si i do sada kupovala? koji si ti onda terminator paradajza!
Ne kupujem stvarno friski za jesti osaburim dok dobijem svoj i mamin :P
zato se nakupujem paradajzsosa tovar. :cry:
nista, onda kujemo plan unajmljivanja njiva samo za sosa :D
kerima1

#3622 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Ja mogu sada samo sanjariti i nadati se da moji snovi postanu stvarnost.Otac mi ima imanje koje je udaljeno oko 20 kilometara,ali koja fajde..sadimo vocke tu.
Ratarka

#3623 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima1 wrote:Ja mogu sada samo sanjariti i nadati se da moji snovi postanu stvarnost.Otac mi ima imanje koje je udaljeno oko 20 kilometara,ali koja fajde..sadimo vocke tu.
kad ja mogu na njivi (buducoj, sad lici samo na nesto zbombano i blatnjavo) od 50 kvadrata i plasteniku od 30 imati snove o iks vrsta svega i sjemena za cijelo selo, sto ti ne bi sanjarila o paradajzu dovoljnom za sos? mislim, molim lijepo, snovi postoje da bi se sanjali, inace bi bili bas bez veze :)
kerima1

#3624 Re: Bášča

Post by kerima1 »

I kod mene je takvo nesto,al ne moze tu sve stati sta zelim.jedino da sadim jedno na drugo :lol:
Ratarka

#3625 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima1 wrote:I kod mene je takvo nesto,al ne moze tu sve stati sta zelim.jedino da sadim jedno na drugo :lol:
a da ganjamo ono na spratove? krompir uzgajaju u nekim sanducima metar sa metar, pa na 15cm zemlje red , pa zemlja pa red....kazu da ne bude lose, imas ideju da idemo u biznis? :D
Post Reply