Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
lijepa u dusi

#3601 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by lijepa u dusi »

pici wrote:to ti samo veterinar moze objasniti, s macadima je ono bas tesko, da mu izmjeris temparaturu mozes samo toplomjer u guzicu, to sam vidio kako veterinari rade, za paracetamol nisam siguran zavisi od dobi i tezine, ako je ne uhranjen onda samo bejbi mlijeko i kamilice al i to je odokativno... veterinaru pod hitno inace ako ode na pluca gotovo je.

to ako samo spava ne valja mozda ima temparaturu, umene je macor takav bio nista nije jeo ni pio i samo spavao, odveo ga veterinaru temparatura 42, da sam ga dva dana kasnije doveo ugino bi...
Isao je vetu i dr. Sanja mu je mjerila temperaturu, bila je ok. Mene samo zanima kako mu mogu ja provjeriti ako primijetim da bi trebalo. Mnogo mi ga je zao, jadno hropti, kise, oci mu zatvorene od krmelja. Ne znam gdje se moglo ovako razboljeti, nije hladno vani :(
SHTEVELEC

#3602 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SHTEVELEC »

Bloo wrote:
fortaleza wrote:Ja svoju ne mislim kastrirati, ako to uradim bit će u užasnom stanju, samo će ležati i biti anksiozna... Izgubit će prirodne nagone i svu energiju, a spavat će i po 16-20h sati dnevno. Ne mogu mu to napraviti.

I ovako spava 10-15h dnevno što je neki normalni ritam ako nema nekih dnevnih aktivnosti poput igranja s ukućanima, a dosta je veseo mačak. Ako izgubi sav testosteron u krvi te mišićnu masu ne želim ni pomišljati kakve će biti promjene ponašanja.

Ipak mislim da je humanije mačku tretirati kao životinju, a ne kao našu igračku (ili isključivo ukućana), a dopustio sam joj i izlaz vani, živim u mirnijem naselju.. Pa ako se što dogodi dogodilo se, barem znam da je živio punim plućima. :)
moj već skoro dvije godine kastriran i ne primjecujem da nema energije :D dapaČe
galop kroz kucu
normalne grade

ali sve zavisi od macke do macke
Bas to, od macke do macke, ja sam mislio (iskreno i nad'o) da ce se ovaj moj bar maaaaaalo smirit' al' jok, isti k'o sto je bio, nenromalan...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3603 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

lijepa u dusi wrote:
pici wrote:to ti samo veterinar moze objasniti, s macadima je ono bas tesko, da mu izmjeris temparaturu mozes samo toplomjer u guzicu, to sam vidio kako veterinari rade, za paracetamol nisam siguran zavisi od dobi i tezine, ako je ne uhranjen onda samo bejbi mlijeko i kamilice al i to je odokativno... veterinaru pod hitno inace ako ode na pluca gotovo je.

to ako samo spava ne valja mozda ima temparaturu, umene je macor takav bio nista nije jeo ni pio i samo spavao, odveo ga veterinaru temparatura 42, da sam ga dva dana kasnije doveo ugino bi...
Isao je vetu i dr. Sanja mu je mjerila temperaturu, bila je ok. Mene samo zanima kako mu mogu ja provjeriti ako primijetim da bi trebalo. Mnogo mi ga je zao, jadno hropti, kise, oci mu zatvorene od krmelja. Ne znam gdje se moglo ovako razboljeti, nije hladno vani :(

kad su macici u pitanju slabo ti ko to zna osim veterinara, ako mislis da bas je slabo i da ne jede i puno spava onda samo veterinar, kao sto rekoh toplomjer stave u guzicu, onaj vrh i to mozda desetak sekundi, ja to ne znam i nebih sam radio bez strucne pomoci...
lijepa u dusi

#3604 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by lijepa u dusi »

pici wrote:
lijepa u dusi wrote:

kad su macici u pitanju slabo ti ko to zna osim veterinara, ako mislis da bas je slabo i da ne jede i puno spava onda samo veterinar, kao sto rekoh toplomjer stave u guzicu, onaj vrh i to mozda desetak sekundi, ja to ne znam i nebih sam radio bez strucne pomoci...
Ok. Mislim da nece biti potrebe. Evo nas maltretiramo se i igramo u ova doba, ne da mi da spavam. :)
S obzirom koliko je krmeljav i slinav, prilicno je zivahan. Jedino smo imali belaj sto mi se upiskio u posteljinu, nece na pijesak i gotovo. Nosila ga 10ak puta, nista. Nadam se da ce sutra biti vise uspjeha.
commendatore

#3605 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by commendatore »

molio bih da mi neko pomogne sa efektivnim rjesenjem za krpelje za macke - sta kako gdje posto.... imamo maconija oko kuce koji je ko cuko :mrgreen: al mu svaki dan cupam po nekoliko komada neki dan je to bilo i 25 - citava 2 sata sam ga trijebio - pa rekoh da vidim da li postoji neki nacin da to rijesim permanentno.... hvala :thumbup:
lijepa u dusi

#3606 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by lijepa u dusi »

Stronghold :thumbup:

Kad smo kod njega, gdje se sve moze sigurno kupiti i koliko kosta?
negredo

#3607 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by negredo »

Ovako, odnedavno imam ljubimca- macu Cupu, drzim je u stanu vec evo 4. mjesec, i prilicno se adaptirala s obzirom da sam je samo unio s polja i udomio, doduse bila je mala, oko 3 mjeseca stara. Kao sto rekoh prilicno je sve ok samo imam jedan problem koji me prilicno iritira i sikira mogu reci. Posto zivim na 5. spratu i imam malo balkona maci sam tu smjestio pijesak i posudu za nuzdu te je balkon uvjek malo odskrinut za macu. Problem je u tome sto maca radoznala kakva i jest popne se na rub ograde i lagano hoda rubom i kulira samouvjereno ne osvrcuci se na visinu i tako posto su balkoni na zgradi prilicno blizu ona tim rubom ograde odseta i udje na komsijin balkon, a mene uvjek srcika hoce da prekine kad je vidim il cujem da tapka po ogradi i hoda sto zbog straha da ne padne sto zbog toga da ce je komsija uhvatiti na djelu. Jedina sreca u nesreci mi je sto izgleda nikog zasad u tom stanu nema, a ja ev osijedi radi Cupe.... Pokusavao sam nekeke vaspitne metode da je malo pucnem i zagalamim na nju posle al dzaba ona opet po svom.... Sta da radim pomagajte...
holowey

#3608 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by holowey »

negredo wrote:Ovako, odnedavno imam ljubimca- macu Cupu, drzim je u stanu vec evo 4. mjesec, i prilicno se adaptirala s obzirom da sam je samo unio s polja i udomio, doduse bila je mala, oko 3 mjeseca stara. Kao sto rekoh prilicno je sve ok samo imam jedan problem koji me prilicno iritira i sikira mogu reci. Posto zivim na 5. spratu i imam malo balkona maci sam tu smjestio pijesak i posudu za nuzdu te je balkon uvjek malo odskrinut za macu. Problem je u tome sto maca radoznala kakva i jest popne se na rub ograde i lagano hoda rubom i kulira samouvjereno ne osvrcuci se na visinu i tako posto su balkoni na zgradi prilicno blizu ona tim rubom ograde odseta i udje na komsijin balkon, a mene uvjek srcika hoce da prekine kad je vidim il cujem da tapka po ogradi i hoda sto zbog straha da ne padne sto zbog toga da ce je komsija uhvatiti na djelu. Jedina sreca u nesreci mi je sto izgleda nikog zasad u tom stanu nema, a ja ev osijedi radi Cupe.... Pokusavao sam nekeke vaspitne metode da je malo pucnem i zagalamim na nju posle al dzaba ona opet po svom.... Sta da radim pomagajte...
jedino rjesenje je mreza na balkonu...nikakvo vaspitanje ne moze da se bori sa instinktom pa kad vrabac zaleprsa moglo bi biti svega, stoga cim prije postavi mreze na balkon...
Banksy

#3609 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Banksy »

Upravo tako, takve priče završe tragično, mačke ne smiju na balkon...
Kal El

#3610 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Kal El »

Moj kad ne sluša, kad se upiški u kući ja ga stavim na balkon malo kao kaznu,i tako on na gornjem balkonu dvospratne kuće, otpratim ja sestru i zeta a on viri ispod ograde, ja priđem on mjauće i pokušava da skoči,brzo ispruzim ruke i uhvatim ga XD

Vraćam se ja iz grada a on na balkonu, nisam vidio da je, uđem u kuću a nakon nekih 2 minute on mjauće pred ulazom,a moji se ibrete jer je bio gore na balkonu :lol:

Nije mu ništa bilo, vješto se spustio uza zid :)
Joj kako brzo raste,pravi je lovac, ima svog plišanog slonića kojeg ganja,igra se i nosi u ustima kao plijen,morat ću postaviti video :)

A po polju ganja prdi* babe i pentra se uz sve što može
Last edited by Kal El on 24/06/2016 19:18, edited 1 time in total.
Rijeka_snova

#3611 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Rijeka_snova »

Kal El wrote:Moj kad ne sluša, kad se upiški u kući ja ga stavim na balkon malo kao kaznu,i tako on na gornjem balkonu dvospratne kuće, otpratim ja sestru i zeta a on viri ispod ograde, ja priđem on mjauće i pokušava da skoči,brzo ispruzim ruke i uhvatim ga XD

Vraćam se ja iz grada a on na balkonu, nisam vidio da je, uđem u kuću a nakon nekih 2 minute on mjauće pred ulazom,a moji se ibrete jer je bio gore na balkonu :lol:

Joj kako brzo raste,pravi je lovac, ima svog plišanog slonića kojeg ganja,igra se i nosi u ustima kao plijen,morat ću postaviti video :)

A po polju ganja prvi babe i pentra se uz sve što može
Bas je presladak, tigric :-D Nase mace je mladje od tvoga, ali isto samo skace i penje se svuda. Pravi akrobata, kako mama kaze :D
Kal El

#3612 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Kal El »

Rijeka_snova wrote:
Kal El wrote:Moj kad ne sluša, kad se upiški u kući ja ga stavim na balkon malo kao kaznu,i tako on na gornjem balkonu dvospratne kuće, otpratim ja sestru i zeta a on viri ispod ograde, ja priđem on mjauće i pokušava da skoči,brzo ispruzim ruke i uhvatim ga XD

A po polju ganja prvi babe i pentra se uz sve što može
Bas je presladak, tigric :-D Nase mace je mladje od tvoga, ali isto samo skace i penje se svuda. Pravi akrobata, kako mama kaze :D

Ovaj moj maloprije ganjao muhu i skoči na zavjesu,visi jadničak i jeca da mu oslobodimo kandže :lol:
Kal El

#3613 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Kal El »

:mrgreen:
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
bushido

#3614 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by bushido »

meni se cini da je ovom macetu pala kasika u med :-D .preporucujem grebalicu i penjalicu ,(ne znam kako se to zove) nesto uz sta se moze penjati jer macke vole biti na visini.

Image

Image

Image
pici

#3615 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

samo vi pravite macije rajeve a ti se pici jeb na tabureu... hocuuu moojjj kreeeveeee :place1: :place1: :place1: :place1:
bushido

#3616 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by bushido »

napravi i ti tvojim macama nesto Njihovo pa nece dirati tvoje :P .(a tebi k'o krivo :D , topis se od miline, PRIZNAJ ;-)
psycho19

#3617 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by psycho19 »

Gdje u Sarajevu imaju za kupiti bayerove foresto ogrlice?
_someone

#3618 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by _someone »

HITNO!!Studiram u Mostaru, stanujem ispod glavne magistrale, blizu trga Musala, Mostarci znaju gdje je to..gdje je najblizi veterinar, nema veze kakve su cijene, samo da je blizu, naime pronasao sam malo mace maloprije, ne vidi na jedno oko, mozda cak ni na drugo.Jedno oko je krvavo i skroz zatvoreno, takodjer i po tijelu ima rana, pa se muhe lijepe na te rane, lose izgleda to.Radi li uopce ijedan veterinar u ovo doba, ja cu mu probati ocistiti malo rane sam ali ne znam koliko ce mu to pomoci i kako ce do sutra izdrzati ako sad niko ne radi
fortaleza

#3619 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by fortaleza »

Veterinar sa Rudnika, uvijek ima netko dežurni...

https://www.facebook.com/Veterinarska-s ... 883347439/

Bišće polje...
http://www.ric.redah.ba/index_opcine.ph ... ICMo&TIP=3

Nadam se da će s mačetom biti sve uredu, veterinaru pod hitno..
_someone

#3620 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by _someone »

Hvala na odgovoru druze, srecom jedan komsija ovdje u Mostaru je bio spreman pomoci i odvezao je mace veterinaru jos oko 9, ne znam sad gdje tacno i kome ali nije ni bitno kome, bitno da su rane sanirane,jedno oko je i dalje zatvoreno jer mu je nateceno malo oko njega ali rana je ociscena i bice sve dobro valjda.Brinucemo se o njemu dok se ne oporavi pa ga udomiti negdje ili ga cak zadrzim ja i ponesem kuci ako ne bude nikog da ga prihvati, ne mogu ga ostaviti na ulici gdje.Uglavnom stanje je bolje i nije nista prestrasno kako se cinilo u prvi mah :)
macchiato

#3621 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by macchiato »

Samo da pitam mackare, moze li se kod "obicnih" veterinara kupiti ono protiv buha i parazita bez da macku vodim kod njih? :oops: Vodit cu ja nju na vakcinaciju kroz neko vrijeme, ali trenutno mi hitno treba nesto protiv buha jer ih je uspjela pokupiti, nemam pojma kako. :evil:

Obisla sam ove zoo shopove u Zenici i svi mi kazu da se to jedino moze preuzeti u veterinarskoj stanici, ali mi uopste nije usput jer je van grada.
shmizlica

#3622 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by shmizlica »

macchiato wrote:Samo da pitam mackare, moze li se kod "obicnih" veterinara kupiti ono protiv buha i parazita bez da macku vodim kod njih? :oops: Vodit cu ja nju na vakcinaciju kroz neko vrijeme, ali trenutno mi hitno treba nesto protiv buha jer ih je uspjela pokupiti, nemam pojma kako. :evil:

Obisla sam ove zoo shopove u Zenici i svi mi kazu da se to jedino moze preuzeti u veterinarskoj stanici, ali mi uopste nije usput jer je van grada.
pazi samo da je s nekom normalnom deklaracijom. ja prošle godine kupila kod veterinara neki šampon (kaže ovo je zakon, nećeš imat nikakvih problema). jeste mi bilo pakovanje sumnjivo al kontam pa od veterinara je... poslije dva dana mace prestale jesti, ko krepaline.....veterinaru opet, on neke inekcije, klince palce....kaže nešto pojele. jesu malo morgen
__Phoenix__

#3623 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by __Phoenix__ »

Kupiš tableticu protiv parazita(pola tabletice za odraslu mačku, trećina za malo veće mače), mislim da je 2KM i frontline combo za mačke, 16-17 KM u Sarajevu, ima to dosta pet shopova...
shmizlica

#3624 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by shmizlica »

to je to, otprilike :mrgreen: ako neko zna nešto drugo a da je efikasno protiv buha nek javi :)
pici

#3625 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

__Phoenix__ wrote:Kupiš tableticu protiv parazita(pola tabletice za odraslu mačku, trećina za malo veće mače), mislim da je 2KM i frontline combo za mačke, 16-17 KM u Sarajevu, ima to dosta pet shopova...
da to je to pod uslovom da je zdravo mace il maca... protiv buha i glista nema nista bolje od tableta i fronline kapi :thumbup:
Post Reply