Avio kompanije all about
- agent_zero
#3601 Re: Avio kompanije all about
Kakve su ove charter kompanije što voze u Antaliju i Hurgadu, Corendon i Air Cairo?
- drndalo
#3602 Re: Avio kompanije all about
Pristojne...
-
žuta
#3603 Re: Avio kompanije all about
traži štelu i ulaziš 100%
- agent_zero
#3604 Re: Avio kompanije all about
A kakav je Sky Airlines iz Antalije?
Isto charter kompanija.
Isto charter kompanija.
- drndalo
#3605 Re: Avio kompanije all about
Ma isto pristojna, ne znam sta da ti kazem... Ozbiljne turisticke zemlje imaju ozbiljan broj aviona koji vozi turiste, obicno i kompaniju koja je ustrojena tako da vecina putnika iz EU nema osjecaj da leti sa "Ko to tamo peva" avionom...
- agent_zero
#3606 Re: Avio kompanije all about
Ma konam, ali evo gledam prosječna starost aviona i kod Corendona i kod Sky Airlines je preko 12god.
Sve Boeing 737 verzije. Tu i tamo pokoji Airbus kod Sky-a.
Sve Boeing 737 verzije. Tu i tamo pokoji Airbus kod Sky-a.
- drndalo
#3607 Re: Avio kompanije all about
Tebi problem 12 godina ? Sreca pa se nisi vozio BH Airlinesom...
Salu na stranu, u svijetu lete i avioni od 40 godina, rijetko doduse, ali vise zbog cijena goriva za njihove zedne motore, nego sama starost...
Ono sto bih ja recimo prije gledao je koliko koja kompanija ima aviona koje operise... Iz gledanja opet npr. BH Airlinesa, znamo da je i operisanje sa 2-3 aviona skupo, pa sama cinjenica da neko ima npr. 15 aviona, s kojima u sezoni maltene lete po 18 sati dnevno, a van sezone po 4-6 ima svoju tezinu...
Salu na stranu, u svijetu lete i avioni od 40 godina, rijetko doduse, ali vise zbog cijena goriva za njihove zedne motore, nego sama starost...
Ono sto bih ja recimo prije gledao je koliko koja kompanija ima aviona koje operise... Iz gledanja opet npr. BH Airlinesa, znamo da je i operisanje sa 2-3 aviona skupo, pa sama cinjenica da neko ima npr. 15 aviona, s kojima u sezoni maltene lete po 18 sati dnevno, a van sezone po 4-6 ima svoju tezinu...
-
jefferson
#3608 Re: Avio kompanije all about
Ja u ponedjeljak leti sa DC-9-50 kojem je minimalno 35 godina.drndalo wrote:Tebi problem 12 godina ? Sreca pa se nisi vozio BH Airlinesom...![]()
Kod nas raja slabo leti pa nije svjesna koliko su avioni kompleksni i super napravljeni proizvodi nego to gledaju po starosti automobila!
- Sunrise00
#3609 Re: Avio kompanije all about
ne znam je li se vec pricalo o ovome, ali JAT nikome ne bih preporucila
U januaru trebala letjeti nazad u skolu nakon raspusta, otkazu let bez ikakve najave prethodne, sreca pa sam otisla na stranicu aerodroma nekoliko sati prije leta. Nazvala ih da vidim sta cu kako cu, ubacili me na let 5 dana poslije, ne moze prije
SVAKI put im let kasni, pogotovo iz Beograda, fuj fuj fuj
jedva se udostoje pojaviti se na check-in stolu 5 minuta prije vremena polijetanja, da ne pricam o tome da ukrcavanje treba poceti pola sata prije
uglavnom, s razlogom su jeftini 
U januaru trebala letjeti nazad u skolu nakon raspusta, otkazu let bez ikakve najave prethodne, sreca pa sam otisla na stranicu aerodroma nekoliko sati prije leta. Nazvala ih da vidim sta cu kako cu, ubacili me na let 5 dana poslije, ne moze prije
SVAKI put im let kasni, pogotovo iz Beograda, fuj fuj fuj
-
Eborg
#3610 Re: Avio kompanije all about
Kojom logikom računaju one milje na Miles&More? Za odlazni let sam dobio određeni broj milja a za povratni let sasvim drugačiji iako su iste relacije, kompanija i klasa.
-
jefferson
#3611 Re: Avio kompanije all about
To niko ne zna. Lufthansa ima jedan od najgorih sistema racunanja milja!Eborg wrote:Kojom logikom računaju one milje na Miles&More? Za odlazni let sam dobio određeni broj milja a za povratni let sasvim drugačiji iako su iste relacije, kompanija i klasa.
- drndalo
#3612 Re: Avio kompanije all about
Bice da ti nije ista booking klasa, to ti je ono slovo u rezervaciji, tipa: M, T, Z, i tako to...Ekonomska obicno ide po 750 milja (evropa) po leg-u, ali za posebne akcijske cijene, to obicno spadne na 125...
- nOrMaLaC
#3613 Re: Avio kompanije all about
Samo da se nadovežem na temi i iskreno bih svima preporučio Czech Airlines svima vama koji letite za Prag.
Kvalitetna usluga i ljubaznosti.
Kvalitetna usluga i ljubaznosti.
- drndalo
#3614 Re: Avio kompanije all about
Jedino sto nama trebaju najcesce 2 aviona da stignemo donekle odakle leti CSA za Prag... Na zalost...
-
Eborg
#3615 Re: Avio kompanije all about
Može biti. Hvala!drndalo wrote:Bice da ti nije ista booking klasa, to ti je ono slovo u rezervaciji, tipa: M, T, Z, i tako to...Ekonomska obicno ide po 750 milja (evropa) po leg-u, ali za posebne akcijske cijene, to obicno spadne na 125...
- nOrMaLaC
#3616 Re: Avio kompanije all about
Ja letio iz Zagreba.drndalo wrote:Jedino sto nama trebaju najcesce 2 aviona da stignemo donekle odakle leti CSA za Prag... Na zalost...
- drndalo
#3617 Re: Avio kompanije all about
Da, u proslom vremenu... 28.06.2012 je obavljen zadnji let na liniji za ZAG... Inace je prvi medjunarodni let CSA ikada bio upravo za ZAG, i to da su letili jos 3 dana, napunili bi 82 godine od prvog leta... Prvi medjunarodni let CSA je dakle bi za ZAG 01.07.1930...
- macan prvi
#3618 Re: Avio kompanije all about
Posto je na ovom topicu prije nekog vremena bilo potegnuto pitanje dokle se doslo s Otvorenim nebom i je li taj ugovor uopste obavezujuci za BiH, poslao sam ponovo upit Evropskoj komisiji dokle se doslo s ratifikacijom. Evo odgovora:

I da stvar bude jos bolja, sporazum nisu potvrdila Belgija i Danska (koje bi to mogle/trebale odraditi uskoro) i Grcka koja trenutno ima daleko precih problema nego nekakvo otvoreno nebo... Sve u svemu, Austrian ce i dalje puniti avione jer ljudi njima ne zele, nego moraju letjeti...
@drndalo, posto si pitao otkud mi informacije za Niki/Air Berlin: vjeruj da ih guram i tjeram na sve moguce nacine demokratskog pritiska da polete za Sarajevo
Samo ako je Austrian poklopio frekvenciju letova izmedju Austrije i BiH, onda Niki/Air Berlin nece moci nista dok Otvoreno nebo proradi, a po sadasnjem stanju Bog zna kad ce to biti
Dakle ako imas interesenata za otvaranje novih ruta za SJJ i BHDCA im odbije izdati dozvolu, onda se bar pokusaj zhaliti Evropskoj komisiji, kabinet Siima Kallasa, jer i pored svega oni kazu da im niko nije sluzbeno javio da BHDCA odbija izdati dozvole iako Otvoreno nebo deklarativno vec sad treba funkcionisati.
Dakle: Otvoreno nebo jos nije obavezujuce, a to sto su stranke u sporazumu "potvrdile predanost" njegovom provodjenju i prije kraja ratifikacije mozemo okaciti macku o rep dok god BH Airlines odredjuje ko ce letjeti u BosnuEUROPEAN COMMISSION
DIRECTORATE GENERAL MOBILITY ANO TRANSPORT
Directorate E- Aviation and International transport affairs
E1 - International transport affairs
Dear Sir,
Thank you very much for your letter of 6 June 2012 to Vice-President Kallas raising some
queries about the application the European Common Aviation Area Agreement (ECAA), to
which the Vice-President has asked me to reply on his behalf.
With respect, first of all, to the state of ratification of the ECAA Agreement, according to
information at our disposal so far, three Member States of the European Union, namely,
Belgium, Denmark and Greece have not ratified this Agreement.
Hence, this Agreement has not entered into force and thus it is currently not mandatory for the
Contracting Parties. Nevertheless, all Parties confirmed their commitment to ensure that the
provisions of the Agreement are applied at administrative level, in order to acquire the
expected benefits deriving from its application even before its entry into force.
Finally, as regards your query about any bureaucratic hurdles placed by the Bosnian Civil
Aviation Authority to EU airlines, the services of the Commission have not been made aware
about any such hindrances.
Should you need further clarification on the matters in question, please do not hesitate to
contact us.
I da stvar bude jos bolja, sporazum nisu potvrdila Belgija i Danska (koje bi to mogle/trebale odraditi uskoro) i Grcka koja trenutno ima daleko precih problema nego nekakvo otvoreno nebo... Sve u svemu, Austrian ce i dalje puniti avione jer ljudi njima ne zele, nego moraju letjeti...
@drndalo, posto si pitao otkud mi informacije za Niki/Air Berlin: vjeruj da ih guram i tjeram na sve moguce nacine demokratskog pritiska da polete za Sarajevo
Dakle ako imas interesenata za otvaranje novih ruta za SJJ i BHDCA im odbije izdati dozvolu, onda se bar pokusaj zhaliti Evropskoj komisiji, kabinet Siima Kallasa, jer i pored svega oni kazu da im niko nije sluzbeno javio da BHDCA odbija izdati dozvole iako Otvoreno nebo deklarativno vec sad treba funkcionisati.
- agent_zero
#3619 Re: Avio kompanije all about
Da možete birati - 737/400 ili a320/21x?

- drndalo
#3620 Re: Avio kompanije all about
Kakva ti je razlika izmedju njih ? Tebi kao putniku i u jednom i u drugom slijedi sjedenje na sjedistima u 2 reda x3 sjedista... Ostalo te i ne interesuje... Kao da pitas volim li se voziti u taxiju Ford Mondeo ili VW Passat...
Nego cu li ko od vas za probleme neki dan na charter letu za povrat ranjenika u Libiju sa Sky Bosnom ? Navodno su kasnili u dolasku iz TZL zbog nerjesenih finansija s njima, pa onda na SJJ kvar zbog kojeg nije radila klima, a ukrcani putnici se kuhali nekoliko sati, dok su kvar pokusavali rijesiti, pa je na kraju navodno u avionu bilo i fizickih obracuna, da bi ih na kraju iskrcali i prevezli u hotel(e), dok se to ne popravi, a valjda su odletili uspjesno tek sutradan ?
Nego cu li ko od vas za probleme neki dan na charter letu za povrat ranjenika u Libiju sa Sky Bosnom ? Navodno su kasnili u dolasku iz TZL zbog nerjesenih finansija s njima, pa onda na SJJ kvar zbog kojeg nije radila klima, a ukrcani putnici se kuhali nekoliko sati, dok su kvar pokusavali rijesiti, pa je na kraju navodno u avionu bilo i fizickih obracuna, da bi ih na kraju iskrcali i prevezli u hotel(e), dok se to ne popravi, a valjda su odletili uspjesno tek sutradan ?
-
akcija007
#3621 Re: Avio kompanije all about
na jutrosnjem letu iz SA za Bec overbooking,isplacivali su po 250eur i prebacivali preko Minhena.Kad smo sletili u Minhen i parkirali se na gate,stjuardesa je rekla da svi pripremimo pasose zbog vanredne pasoske kontrole.Policija je bila kod izlaza iz aviona i doslovno svima gledala putna dokumenta. Zasto nemam pojma
-
Bansh
#3622 Re: Avio kompanije all about
Ajde da vratim temu iz mrtvih... sta bi sa onom pricom da od jula ove godine krecu direktni letovi Sarajevo - Pariz ?
Hvala
Hvala
- drndalo
-
Bansh
#3624 Re: Avio kompanije all about
Damn.. znala sam da je bilo predobro da bi bilo istinito. Hvala, svakako..
-
ETA_26
#3625 Re: Avio kompanije all about
Ima li neko da je kupio avionsku kartu za let sa MALEVOM, ali da je karta kupljena preko turističke agencije? Suprug i ja smo kupili kartu u januaru za let u junu, koja je naravno propala. Sada čekamo da nam vrate pare. Naša turistička agencija ne želi/navodno ne može/ da vrati novac dok njoj ne bude vracen novac, ali po logici mi nismo platili kartu MALEV-u direktno, vec agenciji i po nekakvoj mojoj logici agencija bi nam trebala vratiti novac. U agenciji su rekli da su oni prijavili naše potraživanje zajedno sa ostalim, pa su nam onda poslali da IATA ne može vracati novac zbog nekih mađarskih zakona....bla bla bla... Uglavnom, ozbiljno razmišljamo da tužimo agenciju, pa ako ima još sličnih slučajeva i ako razmatrate opciju tužbe, javite se, možda zajedno možemo nešto uraditi. Također, ako neko ima iskustva sa povratom novca za avionske karte od turističke agencije, neka se javi.