Treba ti dobar nadzor u svakom slucaju, moja poenta je da ti firma moze sfuseriti stvar koju ces skontati za deset godina. Jedino da dogovoris neku dinamiku radova i vrsis pregled po fazama. Isto kao sto i sa majstorom moras
Cijene stanova All about
Moderator: anex
-
sabanss
#3601 Re: Cijene stanova All about
Nazalost sve se to moze primjeniti i na firmu koja je samo skup majstora 
Treba ti dobar nadzor u svakom slucaju, moja poenta je da ti firma moze sfuseriti stvar koju ces skontati za deset godina. Jedino da dogovoris neku dinamiku radova i vrsis pregled po fazama. Isto kao sto i sa majstorom moras
- Thorgerson
#3602 Re: Cijene stanova All about
Pa i ne bas.sabanss wrote:Nazalost sve se to moze primjeniti i na firmu koja je samo skup majstora
Firma je skupina majstora koja ima direktora, menadzera, odgovornog koji njima upravlja.
Majstor, jbg on je majstor, sam sebi direktor, menadzer.
Pa ga fino nazoves, on ti obeca uradit cu. I onda ide peglanje kad ce doc, kasni, vadi se, pa dodje nesta odradi, pa ga nema, ma haos. Nije mi se jednom desilo - a sve majstori po preporuci, ovo, ono.
To se desava zbog gladnih ociju, ti njega nazoves. Nikad ti nece reci ne mogu prihvatiti taj posao nemam vremena. Nego prihvati posao i onda kaze nemam vremena.
I ja mislim da je to sa firmama ipak malo drugacije.
-
sabanss
#3603 Re: Cijene stanova All about
Za vremenske rokove se donekle slazem.
Za kvalitet radova se ne slazem. Nije dzaba da se bira nadzorni organ firmi koji nije povezan sa njom. Taj koji upravlja majstorima firme nece ici na stetu firme. Pogotovo sto se dosta lose uradjenog posla u gradjevini moze sakriti u fazama da ti skontas nakon par godina.
Ukratko moras biti nadzor u obje situacije. Sa firmom je idealno da dogovoris primopredaju svake faze (npr. estrih, vodoinstalacije, zidanje, elektroinstalacije...) kako bi odmah rjesavali eventualne nedostatke. Samo sto to trazi vrijeme koje vecina nema...
Plati covjeka kojem vjerujes da ti radi nadzor
Za kvalitet radova se ne slazem. Nije dzaba da se bira nadzorni organ firmi koji nije povezan sa njom. Taj koji upravlja majstorima firme nece ici na stetu firme. Pogotovo sto se dosta lose uradjenog posla u gradjevini moze sakriti u fazama da ti skontas nakon par godina.
Ukratko moras biti nadzor u obje situacije. Sa firmom je idealno da dogovoris primopredaju svake faze (npr. estrih, vodoinstalacije, zidanje, elektroinstalacije...) kako bi odmah rjesavali eventualne nedostatke. Samo sto to trazi vrijeme koje vecina nema...
Plati covjeka kojem vjerujes da ti radi nadzor
- kritichar
#3604 Re: Cijene stanova All about
Vidim cijene (OLX), npr. dvosobnih stanova, ima ih dosta različitih, u čemu je razlika između ovih od 100.000 i preko i ovih recimo 50-80.000 KM
Kad pogledam namještaj, ne vidim logiku, a ni po lokaciji, ima li tu neka teorija zavjere koja objašnjava, komšija gura žvaku u bravu, žohari, kriminal, duhovi i sl.?
Kad pogledam namještaj, ne vidim logiku, a ni po lokaciji, ima li tu neka teorija zavjere koja objašnjava, komšija gura žvaku u bravu, žohari, kriminal, duhovi i sl.?
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#3605 Re: Cijene stanova All about
zlatno pravilo kad kupujes kucu/stan kupujes i komsiluk... sad zamisli kupis na alipasinom cetverosoban stan od 80 kvadrata (80 000KM), deseti sprat, ubio se pogled sve divno krasno i prvu noc legnes kad komsija sa strane derneci odes da ga opomenes kad balavurdija nafiksana il kakav iz KP zenica tek stigo pa mu docek priredjuju... 
-
Adoxxx
#3606 Re: Cijene stanova All about
Kakvi su ovi izvor stanovi, cujem da jos nisu uknjizeni?
- Thorgerson
#3607 Re: Cijene stanova All about
Ne znam gdje si ti nasao toliku razliku. Da je dvosoban stan na istoj lokaciji 100.000, a drugi 50.000?kritichar wrote:Vidim cijene (OLX), npr. dvosobnih stanova, ima ih dosta različitih, u čemu je razlika između ovih od 100.000 i preko i ovih recimo 50-80.000 KM
Mozda je novija zgrada, zatim nije isto 2 sprat i prizemlje. Tu su cijene razlicite.
Pusti se namjestaja, malo ko prodaje stan sa namjestajem.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3608 Re: Cijene stanova All about
prijatelj mi kaže
razlika u cijeni izmeju dvije iste kvadrature od 70 u tibri na otoci i u prvoj tibri 48 000
razlika u cijeni izmeju dvije iste kvadrature od 70 u tibri na otoci i u prvoj tibri 48 000
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3609 Re: Cijene stanova All about
Ako je karanana sex troll, kao sto imas obicaj reci (a ja ne vjerujem u to, samo da znas karanana ako citas) onda si ti Labuditju real estate troll 
-
suza81
#3610 Re: Cijene stanova All about
Trenutno najkvalitetnija novogradnjaAdoxxx wrote:Kakvi su ovi izvor stanovi, cujem da jos nisu uknjizeni?
- VladaFBiH
#3611 Re: Cijene stanova All about
zaključeno na osnovu čega? (ne trolam već i meni izgleda drugaćije od "okoline" pa me interesuje na osnovu čega je najkvalitetnija u svom okruženju)suza81 wrote:Trenutno najkvalitetnija novogradnjaAdoxxx wrote:Kakvi su ovi izvor stanovi, cujem da jos nisu uknjizeni?
-
suza81
#3612 Re: Cijene stanova All about
Reko mi coekVladaFBiH wrote:zaključeno na osnovu čega? (ne trolam već i meni izgleda drugaćije od "okoline" pa me interesuje na osnovu čega je najkvalitetnija u svom okruženju)suza81 wrote:Trenutno najkvalitetnija novogradnjaAdoxxx wrote:Kakvi su ovi izvor stanovi, cujem da jos nisu uknjizeni?
- Thorgerson
#3613 Re: Cijene stanova All about
key wordssuza81 wrote:Reko mi coekVladaFBiH wrote:zaključeno na osnovu čega? (ne trolam već i meni izgleda drugaćije od "okoline" pa me interesuje na osnovu čega je najkvalitetnija u svom okruženju)suza81 wrote:Trenutno najkvalitetnija novogradnjaa on gradj.ing. i kupismo tu stan. A otidji sam pogledaj i sve ce ti se samo reci. Ja se ne razumijem plaho u te tehnikalije, ugradjuju valjda kvalitetnije materijale nego ostali... dodatnu izolaciju izmedju stanova... imaju jedini neki eko certifikat...
-
Adi-g
#3615 Re: Cijene stanova All about
Da li je neko kupovao stan na nacin da ima npr 1/5 novca u kesu a ostatak na kredit? Interesuje me koje su banke za preporuciti po pitanju kamata(iako znam da su sve vise manje grozne). Interesuje me procedura kako to odraditi od pocetka do kraja...znam da se daje kapara za pocetak ali me zanima sama procedura u detalje. Hvalaaa
-
bucik
#3616 Re: Cijene stanova All about
Pozdrav dragi forumaši.
Kakvo je stanje na tržištu nekretnina u Sarajevu, da li se oporavlja, hoće li cijene padati ili rasti? U čemu je fazon da za memljive zgrade na Č. Vili traže istu cijenu kao za novogradnju u Novoj Otoci koja je par stanica niže?
Kakvo je stanje na tržištu nekretnina u Sarajevu, da li se oporavlja, hoće li cijene padati ili rasti? U čemu je fazon da za memljive zgrade na Č. Vili traže istu cijenu kao za novogradnju u Novoj Otoci koja je par stanica niže?
-
Fox_Fox
#3617 Re: Cijene stanova All about
Fazon je u tome da raja misli da je stara gradnja kvalitetnija od novogradnje.. Doduše postoji nekoliko primjera gdje je to tačno; tibra stup (imaš stan na 13 spratu a sa komšijom u zgradi do se rukuješ sa prozora). Ali opet tibrine zgrade u Buća Potoku vrijede svake marke.bucik wrote:Pozdrav dragi forumaši.
- Dupli_skalp
#3618 Re: Cijene stanova All about
zato što su "stara" naselja građena planski i rezonski, struka je vodila glavnu riječ... nova naselja su divlja, nezgrapna, neplanska, služe samo za obrtanje i pranje novca, nasađena gdje im nije mjesto... i na kraju, nekom vrijedi stanica-dvije bliže gradubucik wrote:Pozdrav dragi forumaši.
-
bucik
#3619 Re: Cijene stanova All about
Uredu, svjestan sam toga, zato nisam ni naveo Stup kao primjer, već Novu Otoku koja može aplicirat na postojeću infrastrukturu ( škola naprimjer, meni lično najvažniji detalj).eyesburn wrote:zato što su "stara" naselja građena planski i rezonski, struka je vodila glavnu riječ... nova naselja su divlja, nezgrapna, neplanska, služe samo za obrtanje i pranje novca, nasađena gdje im nije mjesto... i na kraju, nekom vrijedi stanica-dvije bliže gradubucik wrote:Pozdrav dragi forumaši.
-
Kapri
#3620 Re: Cijene stanova All about
Eh ovako...Moja rodica jos uvjek trazi stan aima fore do sredine oktobra.Dakle nasla je sada dva jedan je u C5 dobrinji neke nove zgrade,33 kvadrata, ispod prozora je parking mjesto,namjesten je(novogradnja),plinsko grijanje .Drugi je Hrasno malo je veci 38 kvadrata,ne znam kuda gleda ,isti sprat samo sto je za 12 hiljada skuplji.Plus trebao bi se raditi sigrno onaj bi dole dobila gotov samo da useli..Sta mislite da li vrijedi dati 12 hiljada plus jos dok se uradi i opremi nekoliko hiljada ili uci u C5 u gotov?Odbija je sto je malen(doduse trazi jednosoban ali mislim da je 33 kvadrata premalo)i sto je parking ispod balkona odmah.Najgore sto ona nije sada tu dolazi u subotu ,ali eto cisto da vas pitam sta bi vi izabrali u ovom slucaju i zasto?
-
razuman_covjek
#3621 Re: Cijene stanova All about
Pa ljudima je obicno vrlo bitna lokacija, a tvojoj rodici ocito nije cim razmatra dvije tako razlicite lokacije, Dobrinju i Hrasno. Dobrinja C5 je jedan od najboljih dijelova na Dobrinji. Sto se tice samih stanova koje si navela taj u Hrasnom ako mu treba renoviranje, onda je to oko 250-400 KM po kvadratu sto moze znaciti dodatnih 10-15 hiljada u zavisnosti od stanja. Znaci taj u Hrasnom ce kostati minimalno oko 20 hiljada vise. Zauzvrat ce dobiti 5 kvadrata sto po mom misljenju nije toliko znacajno. Zakljucak je da ako joj lokacija nije presudna onda preporucujem taj na Dobrinji.Kapri wrote:Eh ovako...Moja rodica jos uvjek trazi stan aima fore do sredine oktobra.Dakle nasla je sada dva jedan je u C5 dobrinji neke nove zgrade,33 kvadrata, ispod prozora je parking mjesto,namjesten je(novogradnja),plinsko grijanje .Drugi je Hrasno malo je veci 38 kvadrata,ne znam kuda gleda ,isti sprat samo sto je za 12 hiljada skuplji.Plus trebao bi se raditi sigrno onaj bi dole dobila gotov samo da useli..Sta mislite da li vrijedi dati 12 hiljada plus jos dok se uradi i opremi nekoliko hiljada ili uci u C5 u gotov?Odbija je sto je malen(doduse trazi jednosoban ali mislim da je 33 kvadrata premalo)i sto je parking ispod balkona odmah.Najgore sto ona nije sada tu dolazi u subotu ,ali eto cisto da vas pitam sta bi vi izabrali u ovom slucaju i zasto?
Jos jedna stvar koju preporucujem ljudima da ne kupuju nekretnine na brzinu. Bolje je potrositi par stoja na kiriju dok se ne nadje stan koji ce 100% odgovarati.
- Dupli_skalp
#3622 Re: Cijene stanova All about
slažem se s napisanim.razuman_covjek wrote:Pa ljudima je obicno vrlo bitna lokacija, a tvojoj rodici ocito nije cim razmatra dvije tako razlicite lokacije, Dobrinju i Hrasno. Dobrinja C5 je jedan od najboljih dijelova na Dobrinji. Sto se tice samih stanova koje si navela taj u Hrasnom ako mu treba renoviranje, onda je to oko 250-400 KM po kvadratu sto moze znaciti dodatnih 10-15 hiljada u zavisnosti od stanja. Znaci taj u Hrasnom ce kostati minimalno oko 20 hiljada vise. Zauzvrat ce dobiti 5 kvadrata sto po mom misljenju nije toliko znacajno. Zakljucak je da ako joj lokacija nije presudna onda preporucujem taj na Dobrinji.Kapri wrote:Eh ovako...Moja rodica jos uvjek trazi stan aima fore do sredine oktobra.Dakle nasla je sada dva jedan je u C5 dobrinji neke nove zgrade,33 kvadrata, ispod prozora je parking mjesto,namjesten je(novogradnja),plinsko grijanje .Drugi je Hrasno malo je veci 38 kvadrata,ne znam kuda gleda ,isti sprat samo sto je za 12 hiljada skuplji.Plus trebao bi se raditi sigrno onaj bi dole dobila gotov samo da useli..Sta mislite da li vrijedi dati 12 hiljada plus jos dok se uradi i opremi nekoliko hiljada ili uci u C5 u gotov?Odbija je sto je malen(doduse trazi jednosoban ali mislim da je 33 kvadrata premalo)i sto je parking ispod balkona odmah.Najgore sto ona nije sada tu dolazi u subotu ,ali eto cisto da vas pitam sta bi vi izabrali u ovom slucaju i zasto?
Jos jedna stvar koju preporucujem ljudima da ne kupuju nekretnine na brzinu. Bolje je potrositi par stoja na kiriju dok se ne nadje stan koji ce 100% odgovarati.
jedino zadnja rečenica je nekad tačna, nekad ne... desilo mi se nemali broj puta da se nećkam dva-tri dana, gledam slike stana i onda nazovem, a stan već prodat. hoću reći ne valja previše ni oklijevati.
- Dupli_skalp
#3623 Re: Cijene stanova All about
a na šta i nova otoka počinje da sliči nego na tibru2bucik wrote:Uredu, svjestan sam toga, zato nisam ni naveo Stup kao primjer, već Novu Otoku koja može aplicirat na postojeću infrastrukturu ( škola naprimjer, meni lično najvažniji detalj).eyesburn wrote:zato što su "stara" naselja građena planski i rezonski, struka je vodila glavnu riječ... nova naselja su divlja, nezgrapna, neplanska, služe samo za obrtanje i pranje novca, nasađena gdje im nije mjesto... i na kraju, nekom vrijedi stanica-dvije bliže gradubucik wrote:Pozdrav dragi forumaši.
-
Tuzla111
#3624 Re: Cijene stanova All about
Ja ne znam na osnovu cega neki ljuid traze po Sarajevu po 2700 po kvadratu u starim zgradama, recimo u Hrasnom. Ko to toliko kupuje stanove po Sarajevu da su cijene tako visoke? Pa nove zdrage idu od 2500 do 3000 po kvadratu.
- Thorgerson
#3625 Re: Cijene stanova All about
Pa taj ko trazi tu cijenu ocito zivi u nekom paralelnom svijetu. Ja takav stan prvo ne bi gledao, drugo ne bi uopste dolazio u kontakt sa takvim vlasnikom.Tuzla111 wrote:Ja ne znam na osnovu cega neki ljuid traze po Sarajevu po 2700 po kvadratu u starim zgradama, recimo u Hrasnom. Ko to toliko kupuje stanove po Sarajevu da su cijene tako visoke? Pa nove zdrage idu od 2500 do 3000 po kvadratu.
Kakvih crnih 2700, pa u Ferhadiji za te pare mozes uzet...
I nisu cijene tako visoke. Moze neko trazit i 7000 KM za kvadrat, ali ne znaci da ce dobiti cijenu. Realno za Hrasno cijena ne moze ici iznad 1900 za tip top stan. Sve preko toga ko plati je budala, jer za malo vise novca se moze uzeti novogradnja.