Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

kolega

#3601 Re: Šta trenutno čitate?

Post by kolega »

koji je ovo žanr, diodo? :)
Nadinka

#3602 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Nadinka »

NeyDan wrote:
doticna wrote:
NeyDan wrote:Jel' traje jos uvijek sajam pred Ekonomijom, nisam ovih dana stigao da odem? :roll:
Bio je i 3. otvoren. Mislim da je još uvijek. Jedan se sajam zatvori, drugi se otvori... :D
E bas sam neke srece. :sad:

Znaci da cekam do sljedeceg velikog sajma u novembru/decembru?! :roll: :-) :-)

(knjizare su dosta skupe, ili je to tu negdje? nisam bas uporedjivao cijene)
Jel iko ovo utvrdio ? :) ja mislila da je zatvoren pa mi se nije dalo ni ici do grada ovih dana :(
Nadinka

#3603 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Nadinka »

Imam jedno poglupo pitanje, skinula sam Unu od Kapora i ima ukupno 80-tak strana, jel moguce da fali dio?
xsk

#3604 Re: Šta trenutno čitate?

Post by xsk »

Nadinka wrote:Imam jedno poglupo pitanje, skinula sam Unu od Kapora i ima ukupno 80-tak strana, jel moguce da fali dio?
imam i ja poglupo pitanje na tvoje pitanje - sa cega ti skidas?
xsk

#3606 Re: Šta trenutno čitate?

Post by xsk »

e, cool, nisam znala za ovo. ja imam ovaj - http://www.scribd.com/explore- svasta simpaticno :)
Nadinka

#3607 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Nadinka »

Na ovom Banetu ima bas dobrih stvari, iznenadila sam se i novijih cak dosta, tipa Zena vremenskog putnika :)
A sad cu ovaj tvoj pogledati :)
Dioda

#3608 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Dioda »

kolega wrote:koji je ovo žanr, diodo? :)
Autobiografija za koju je dobio Pulitzerovu nagradu :D Sinoc "docitala", odusevila me :D Izgleda da ima i nastavak, mada procitah na netu da nije ni priblizno ovako dobar :D

Obitelj siromašnih irskih imigranata u vrijeme velike ekonomske krize prije Drugoga svjetskog rata vraća se u Limerick u uzaludnoj nadi da će u domovini ipak pronaći bolje uvjete života. Sve što ih dočeka je hladnoća, glad, bijeda i arogancija vlastodržaca - situacija koja bi bila dikensovski stereotipna da je ne opisuje sjajni Frank McCourt glasom nevinog i radoznalog dječaka, zbunjenog pred stvarima koje odrasli podrazumijevaju i nikad se ne trude objasniti. Kako izgleda anđeo sa sedme stepenice? U kakvoj je vezi Katolička crkva s vremenskim prilikama u Irskoj? Kako uopće netko može ostati živ ako treba dati život za vjeru, ali istovremeno i za Irsku? - sve su to teška pitanja na koja mora pronaći odgovore.
Pronicavi izgladnjeli dječak priča o zbivanjima i ljudima oko sebe iz perspektive svojih godina, srcem i očima djeteta koje odrasla. Ravnodušnim glasom, u prolazu, komentira "kontrapunkte života" sočnim i slikovitim jezikom punim kolokvijalne melodioznosti, "dječje" mudrosti i sintakse, a prije svega s obiljem crnog humora uz koji se i najrazornije tragedije doimaju gotovo apsurdno smiješnima.
Nadinka

#3609 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Nadinka »

Image

Knjigu cini nekih 7 odvojenih prica, opet je majstor u pomjeranju ljudi, osjecaja i svih vrijednosti do granica i preko granice, gdje tragicnom daje paradoks smijeha, gdje likove vodi do sopstvenih granica, secira njih same i odnose sa drugima oko sebe.

Mislim da je vrijeme da stanem s Kunderom :)
Nadinka

#3610 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Nadinka »

Jacika85 wrote:Je li neko citao Muskarci koji mrze zene...i zna li gdje mogu zbaviti tu knjigicu :D
http://www.baneprevoz.com/e-knjige/Stie ... -zene_3290
lAzRichakl

#3611 Re: Šta trenutno čitate?

Post by lAzRichakl »

Procitala Nura Bazdulj - Hubijar - Doba nevinosti :thumbup:
kolega

#3612 Re: Šta trenutno čitate?

Post by kolega »

Dioda wrote:
kolega wrote:koji je ovo žanr, diodo? :)
Autobiografija za koju je dobio Pulitzerovu nagradu :D Sinoc "docitala", odusevila me :D Izgleda da ima i nastavak, mada procitah na netu da nije ni priblizno ovako dobar :D

Obitelj siromašnih irskih imigranata u vrijeme velike ekonomske krize prije Drugoga svjetskog rata vraća se u Limerick u uzaludnoj nadi da će u domovini ipak pronaći bolje uvjete života. Sve što ih dočeka je hladnoća, glad, bijeda i arogancija vlastodržaca - situacija koja bi bila dikensovski stereotipna da je ne opisuje sjajni Frank McCourt glasom nevinog i radoznalog dječaka, zbunjenog pred stvarima koje odrasli podrazumijevaju i nikad se ne trude objasniti. Kako izgleda anđeo sa sedme stepenice? U kakvoj je vezi Katolička crkva s vremenskim prilikama u Irskoj? Kako uopće netko može ostati živ ako treba dati život za vjeru, ali istovremeno i za Irsku? - sve su to teška pitanja na koja mora pronaći odgovore.
Pronicavi izgladnjeli dječak priča o zbivanjima i ljudima oko sebe iz perspektive svojih godina, srcem i očima djeteta koje odrasla. Ravnodušnim glasom, u prolazu, komentira "kontrapunkte života" sočnim i slikovitim jezikom punim kolokvijalne melodioznosti, "dječje" mudrosti i sintakse, a prije svega s obiljem crnog humora uz koji se i najrazornije tragedije doimaju gotovo apsurdno smiješnima.
izgleda interesantno ali po nazivu sam mislio da je neka druga tematika :roll: :D
Nadinka

#3613 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Nadinka »

Sinoc sam procitala:
Image

Zanimljiva knjiga na temu povratka, od Odiseja, preko vojnika koji se vracaju iz rata do licne price protagoniste i njegovog povratka kuci.
Peter kao djecak kojem je otac poginuo u ratu, koji ljeta provodi kod bake i djeda naidje na roman o dugom povratku njemackog vojnika iz Sibira i njegovom dolasku na kucna vrata gdje ga doceka zena sa novim muskarcem iza sebe i dvije djevojcice. Peter kao odrastao muskarac opet naidje na fragmente tog romana i pocinje traziti njegov kraj, vodjen adresom zgrade u koju se vojnik vraca...
callmethebreeeze

#3614 Re: Šta trenutno čitate?

Post by callmethebreeeze »

ja sam sinoc procitao pola knjige eseja i clanaka gore vidala, koji su prevedeni na svedski. jako zanimljivo, jako poucno.
TGwDT

#3615 Re: Šta trenutno čitate?

Post by TGwDT »

Nadinka wrote:
Jacika85 wrote:Je li neko citao Muskarci koji mrze zene...i zna li gdje mogu zbaviti tu knjigicu :D
http://www.baneprevoz.com/e-knjige/Stie ... -zene_3290
Hvala!!! :D
MontBlanc

#3616 Re: Šta trenutno čitate?

Post by MontBlanc »

Upravo završila knjigu Nevjernica od Ayaan Hirsi Ali
Knjiga je zaista dobra, toplo je preporučujem, mada je mene malo autorica razočarala svojim ličnim stavom i općenito životom koji trenutno vodi. Nekako mi je previše nagla ta njena promjena za 360° :?
Neposlusna

#3617 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Neposlusna »

MontBlanc wrote:Upravo završila knjigu Nevjernica od Ayaan Hirsi Ali
Knjiga je zaista dobra, toplo je preporučujem, mada je mene malo autorica razočarala svojim ličnim stavom i općenito životom koji trenutno vodi. Nekako mi je previše nagla ta njena promjena za 360° :?
Uhhhh, sta procita! Nju bi trebalo bojkotirati isto kao i Izrael, znaci ne kupovati njene knjige ne bi li prestala da pise i tako zaradjuje pare, sireci samo mrznju. :x :x :x

Zaboravih da kazem da ja trenutno Dan Brown-ovu knjigu citam, Izgubljeni simbol. Dobra je ali sam ocekivala da ce da bude puno bolja. Ipak sam se malo razocarala.

Sljedeca je od Ildefonsa Falkones: Ruka of Fatime. :-D
MontBlanc

#3618 Re: Šta trenutno čitate?

Post by MontBlanc »

Neposlusna wrote:
MontBlanc wrote:Upravo završila knjigu Nevjernica od Ayaan Hirsi Ali
Uhhhh, sta procita! Nju bi trebalo bojkotirati isto kao i Izrael, znaci ne kupovati njene knjige ne bi li prestala da pise i tako zaradjuje pare, sireci samo mrznju. :x :x :x

Zaboravih da kazem da ja trenutno Dan Brown-ovu knjigu citam, Izgubljeni simbol. Dobra je ali sam ocekivala da ce da bude puno bolja. Ipak sam se malo razocarala.

Sljedeca je od Ildefonsa Falkones: Ruka of Fatime. :-D
Pročitala sma i ja Izgubljeni simbol prije par mjeseci i taman kad sam pomislila kako mi i nije nešto spektakularna, svidio mi se kraj :D
A za Falkones-a sam čula samo pohvale, go for it!
Neposlusna

#3619 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Neposlusna »

Eh bas super! Znaci imam sta da ocekujem. :-D Trenutno sam na 25-oj stranici, tako da ima jos nade da se knjiga poboljsa. :-D
MontBlanc

#3620 Re: Šta trenutno čitate?

Post by MontBlanc »

Neposlusna wrote:Eh bas super! Znaci imam sta da ocekujem. :-D Trenutno sam na 25-oj stranici, tako da ima jos nade da se knjiga poboljsa. :-D
Samo ću ti reći da je meni zadnjih 20-ak strana (ako ne i manje) poboljšalo utisak cijele knjige :)
Nadinka

#3621 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Nadinka »

tech10 wrote:Image
???Utisci, ista?
Ja sma od njega procitala smao Crvenu, koja me u drugom pokusaju odusevila, onda Bijeli zamak, onako nista specijalno, a Muzej nevinosti mi je dragi u toku citanja prepricavao i tako mi se sad i ne cita, bas me zeznuo :)
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#3622 Re: Šta trenutno čitate?

Post by KatarinaKosaca »

Čitam Vedranu Rudan. Sviđa mi se
Jed1217

#3623 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Jed1217 »

doticna wrote:Image Inače, po četvrti put... :D

Me too :D
Al' prvi put :)
doticna

#3624 Re: Šta trenutno čitate?

Post by doticna »

Vjerujem da će biti prvi, ali ne i posljednji... :D Uživaj...
kolega

#3625 Re: Šta trenutno čitate?

Post by kolega »

Image

toplo preporučujem ... zanimljiva, korisna ... jednom rječju knjiga :D
Post Reply