Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

dr_Evil

#3601 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

kakaljin wrote: 13/01/2025 12:21
Hakiz wrote: 13/01/2025 12:03
kakaljin wrote: 13/01/2025 11:54

Bugarska, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Irska, Mađarska, Italija, Latvija, Litva, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Švedska rade nedjeljom barem dio dana.

Češka i Danska su svoja ograničenja ukinule prije više od deset godina
Ništa komentar za dva neradna dana po zakonu i nasuprot toga citiranje zakon o radu? :mrgreen:
40 radni sati sedmicno ti izadje 5 radnih dana
I opet sve moje poznanice iz butika rade 6 dana, mozda po sat manje, moguce je, ali opet 6 dana :)
Dilibus

#3602 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dilibus »

Cherry-Cherry wrote: 13/01/2025 12:20 Koji spa centar radi nedeljom? :-D

Najgore je onim muškarcima, što su u nikakvim brakovima, što im se ne mili doći kući s posla, a nemaju para za ljubavnicu, kladionicu i kafu. E oni moraju biti kući sa ženom, koju smisliti ne mogu. :mrgreen: I onda svako gleda u svoj telefon. Porodica na okupu. :mrgreen: :skoljka:
Najgore onim naprlitanim klimatericnim zenama sto su kofol sopingovale. Popila kafu u Vatri, obisla 24 kruga po SCC-u i kupila kilo blitve za zeljanika i tikve stambolke da zaslade, i govori kako je bila u shopingu. Sad takve moraju u Istocno Sarajevo.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#3603 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

Dilibus wrote: 13/01/2025 12:28 Sad takve moraju u Istocno Sarajevo.
Pa ne moraju.
Zašto svjesno jačati privredu separatista ?
Cherry-Cherry

#3604 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Dilibus wrote: 13/01/2025 12:28

Najgore je onim muškarcima, što su u nikakvim brakovima, što im se ne mili doći kući s posla, a nemaju para za ljubavnicu, kladionicu i kafu. E oni moraju biti kući sa ženom, koju smisliti ne mogu. :mrgreen: I onda svako gleda u svoj telefon. Porodica na okupu. :mrgreen: :skoljka:
Najgore onim naprlitanim klimatericnim zenama sto su kofol sopingovale. Popila kafu u Vatri, obisla 24 kruga po SCC-u i kupila kilo blitve za zeljanika i tikve stambolke da zaslade, i govori kako je bila u shopingu. Sad takve moraju u Istocno Sarajevo.
Vidi što se neko pronašao u priči o nikakvim brakovima i muževima koji ne vole da su kući sa ženom, pa se sam javlja. :lol: :lol: :lol:
Cherry-Cherry

#3605 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

dr_Evil wrote: 13/01/2025 12:22

Ništa komentar za dva neradna dana po zakonu i nasuprot toga citiranje zakon o radu? :mrgreen:
I opet sve moje poznanice iz butika rade 6 dana, mozda po sat manje, moguce je, ali opet 6 dana :)
U buticima rade po 6,5 sati 6 dana u sedmici.
Dilibus

#3606 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dilibus »

Cherry-Cherry wrote: 13/01/2025 12:33
Dilibus wrote: 13/01/2025 12:28

Vidi što se neko pronašao u priči o nikakvim brakovima i muževima koji ne vole da su kući sa ženom, pa se sam javlja. :lol: :lol: :lol:
Ja sam ti iz ove druge kategorije sto je neko spominjao, papucara sto nisu smjeli ni dok je zena radila nigdje maknut. Nego reci ti meni imal guzve kod Đurića i kakva je KaraĐorđeva u Istočnom?
dr_Evil

#3607 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

teskeredzic_22 wrote: 13/01/2025 12:32
Pa ne moraju.
Jer je vazniji komfortizam nego nacionalna svijest. Imao sam vece ove rasprave oko Neuma.. uglavnom nikad nije promijenio vec formirano misljenje.

Udjes u muzej na Kozari, platis kartu da citas kako su "muslimani" ubijali nejac po Kozari. Gledas sliku sveca, i ceskas se po glavi jer si navodno usao u muzej antifasizma. Na Kozaru cu svakako opet cim ljeto sa citavom familijom, ali cu klopu kupiti u Kozarcu pa ponijet gore.

Ja uvijek kazem, najveci cin patriotizma je preseliti familiju u BL ili Prijedor. Otici za vikend potrositi pare kod separatista je najveca patriJotska glupst. Bio Neum ili Pale.
Malisa11

#3608 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Malisa11 »

dr_Evil wrote: 13/01/2025 12:39 Ja uvijek kazem, najveci cin patriotizma je preseliti familiju u BL ili Prijedor.
Tako je. No nasi ljudi pljuju raju koja kupi stan u Istocnom. Gdje ces ti sa takvim mentalitetom napraviti bilo sta..
dr_Evil

#3609 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

Dilibus wrote: 13/01/2025 12:37
Ja sam ti iz ove druge kategorije sto je neko spominjao, papucara sto nisu smjeli ni dok je zena radila nigdje maknut. Nego reci ti meni imal guzve kod Đurića i kakva je KaraĐorđeva u Istočnom?
Shuti jedva cekam da ova moja ode na posao, da mogu daljinski dohvatit :D

A izaci iz kuce to je vec misaona imenica :D :metla:
Dilibus

#3610 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dilibus »

dr_Evil wrote: 13/01/2025 12:40
Dilibus wrote: 13/01/2025 12:37
Shuti jedva cekam da ova moja ode na posao, da mogu daljinski dohvatit :D

A izaci iz kuce to je vec misaona imenica :D :metla:
Jesil bar pospremio da te ne ruzi :lol:
Ja kako sam se ozenio, nisam znao da sam ovako uredan :lol:
dr_Evil

#3611 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

Dilibus wrote: 13/01/2025 12:43
Jesil bar pospremio da te ne ruzi :lol:
Ja kako sam se ozenio, nisam znao da sam ovako uredan :lol:
Cujes :D mozes sa wc solje jesti kako se sjaji :D

Fakat mirise bijelo :D
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#3612 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

dr_Evil wrote: 13/01/2025 12:39
Spoiler
Show
teskeredzic_22 wrote: 13/01/2025 12:32
Pa ne moraju.
Jer je vazniji komfortizam nego nacionalna svijest. Imao sam vece ove rasprave oko Neuma.. uglavnom nikad nije promijenio vec formirano misljenje.

Udjes u muzej na Kozari, platis kartu da citas kako su "muslimani" ubijali nejac po Kozari. Gledas sliku sveca, i ceskas se po glavi jer si navodno usao u muzej antifasizma. Na Kozaru cu svakako opet cim ljeto sa citavom familijom, ali cu klopu kupiti u Kozarcu pa ponijet gore.

Ja uvijek kazem, najveci cin
patriotizma je preseliti familiju u BL ili Prijedor. Otici za vikend potrositi pare kod separatista je najveca patriJotska glupst. Bio Neum ili Pale.
U ekonomskom kontekstu i teškom materijalnom položaju dijela stanovnika Bosne i Hercegovine sve je dozvoljeno i legitimno , mislim na socijalno ugrožene , nehumano je osuđivati alate borbe za preživljavanje koji su legalni i legitmni.

Već 22.11.1995 je vjerovatno bilo neke robe koju smo svi prodavali jedni drugima , sve je razumno i prihvatljivo , ekonomija ne bira ideale , zato postoji najnehumaniji i najnemoralniji savremeni društveni oblik života - kapitalizam.

No ovo o čemu pišeš si u pravu ukoliko pišeš o ljudima koji SE RETORIČKI BUSAJU u patriotizam , nepotrebno "z guza na guz" ni u SCC u nije pametno iz niza razloga a prelazak u Kort iz istih motiva jer su radnici u trgovini dobili slobodnu nedelju jer dodatno začinjen - licemjerjem.

Ljudi kojima ovo ne smeta savršeno čiste savjesti mogu trgovati gdje hoće u radnom vremenu trgovina , apsurdno je osuđivati njihovo pravo da o bilo kome misli ono što žele.

Ljudi koji vode do svojih principa i načela neće trgovati u RS-u niti će to naglašavati.

Tako je to sa svim drugim elementima.
dr_Evil

#3613 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

teskeredzic_22 wrote: 13/01/2025 12:49

U ekonomskom kontekstu i teškom materijalnom položaju dijela stanovnika Bosne i Hercegovine sve je dozvoljeno i legitimno , mislim na socijalno ugrožene , nehumano je osuđivati alate borbe za preživljavanje koji su legalni i legitmni.

Već 22.11.1995 je vjerovatno bilo neke robe koju smo svi prodavali jedni drugima , sve je razumno i prihvatljivo , ekonomija ne bira ideale , zato postoji najnehumaniji i najnemoralniji savremeni društveni oblik života - kapitalizam.

No ovo o čemu pišeš si u pravu ukoliko pišeš o ljudima koji SE RETORIČKI BUSAJU u patriotizam , nepotrebno "z guza na guz" ni u SCC u nije pametno iz niza razloga a prelazak u Kort iz istih motiva jer su radnici u trgovini dobili slobodnu nedelju jer dodatno začinjen - licemjerjem.

Ljudi kojima ovo ne smeta savršeno čiste savjesti mogu trgovati gdje hoće u radnom vremenu trgovina , apsurdno je osuđivati njihovo pravo da o bilo kome misli ono što žele.

Ljudi koji vode do svojih principa i načela neće trgovati u RS-u niti će to naglašavati.

Tako je to sa svim drugim elementima.
Ah da Koridori, kad se sjetim iza rata. Sto ce reci pijaca Kiseljak, Koridor, i pokusaj oko Nevesinja. Fin neki vakat je to bio, pun nade, snova i vjere u neku novu Jugoslaviju.

Ma ne osudjujem ja njihov izbor kupovine, makar iz pozicije Mostara to nije moguce, ekonomija je spojila grad do neke mjere. Dva-tri su tu problemcica prvi je ici tamo kupovati, a govoriti ne bih ja da radi, natjerali me - to nije moguce, to su floskule.

Drugi je pravdati svoju kupovinu pod da je i to BiH. Iz svih pogleda osim licnih to nije mudro. Uvijek jaci ekonomski entitet proguta slabiji, pogledati pod odnos susjeda i komsija prema BiH, jednostavno nemas nacin da se odbranis. Pink i Grand su morali progutati nasu produkciju.

Treci je zaista bi se ipak trebalo pazit u kakve tj. cije se objekte ulazi. Ako covjek zna da je domacin u pitanju rekao sam svakako treba, jer moramo komunicirati sa normalnim ljudima, to je jedini put.

Ne kazem ja da nisam kao omladinac isao u Daleku Obalu u Mostaru, ali cim sam malo odrastao shvatio sam da nemam ja sta traziti tu. Kad cujem klipan 30 mu godina otisao u Daleku Obalu ne mogu ga posmatrati istim ocima. Zna se ko je vlasnik. S druge strane u istoj ulici se nalaze 2 puba u koja cu rado sjesti na pivu.
dječak sa šibicama

#3614 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dječak sa šibicama »

Slazem se, isti odnos imam prema Zukinom kaficu u centru Sarajeva.

Jedino ne vidim da ga posteni gradjani zaobilaze, imaju neki cudan odnos prema ratnim zlocincima "svoje strane".
dr_Evil

#3615 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

dječak sa šibicama wrote: 13/01/2025 13:19 Slazem se, isti odnos imam prema Zukinom kaficu u centru Sarajeva.

Jedino ne vidim da ga posteni gradjani zaobilaze, imaju neki cudan odnos prema ratnim zlocincima "svoje strane".
Zaobilazim zlocince i/ili fasiste svih boja i dimenzija :)
Vjecita_zavrzlama

#3616 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Vjecita_zavrzlama »

Velkoski wrote: 13/01/2025 11:18 a je l' narod na ovoj temi fakat tvrdi da apsolutno ništa ne može obaviti od ponedjeljka do subote? baš me zanima da li se ja onda kloniram ili koji kujac

PS

Merkator bukvalno radi do 10 navečer
Sposobna zena ,danas ste vi manjina :D
Hakiz

#3617 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

kakaljin wrote: 13/01/2025 11:54

Bugarska, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Irska, Mađarska, Italija, Latvija, Litva, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Švedska rade nedjeljom barem dio dana.

Češka i Danska su svoja ograničenja ukinule prije više od deset godina
Ne izađe zbog toga što nigdje nema obaveza da se radi 8 sati dnevno. Obaveza je 40 sedmično. Pa 6 dana po 6,5 sati dnevno je 39 sati, a 6,5 sati dnevno je jedna smjena u prodavnici koja radi od 9 ujutro do 22 sata naveče ili od 8 do 21 i ima dvije smjene.

Evo ti član zakona
Puno i nepuno radno vrijeme Članak 36.
(1) Ugovor o radu može se zaključiti za rad s punim ili nepunim radnim vremenom.
(2) Puno radno vrijeme traje 40 sati tjedno, ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno u kraćem trajanju.
(3) Puno radno vrijeme za malodobne radnike ne smije biti dulje od 35 sati tjedno.
(4) Puno radno vrijeme može se rasporediti na pet, odnosno šest radnih dana sukladno kolektivnom ugovoru i pravilniku o radu.
(5) Nepunim radnim vremenom smatra se radno vrijeme kraće od punog radnog vremena.
(6) Radnik koji je zaključio ugovor o radu s nepunim radnim vremenom može zaključiti više takvih ugovora kako bi na taj način ostvario puno radno vrijeme.
(7) Radnik koji radi s nepunim radnim vremenom, prava iz radnog odnosa ostvaruje ovisno o duljini radnog vremena sukladno kolektivnom ugovoru, pravilniku o radu ili ugovoru o radu.
Obrati pažnju na boldirano, naročito stav 4.
dr_Evil

#3618 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

Hakiz wrote: 13/01/2025 14:22

Ne izađe zbog toga što nigdje nema obaveza da se radi 8 sati dnevno. Obaveza je 40 sedmično. Pa 6 dana po 6,5 sati dnevno je 39 sati, a 6,5 sati dnevno je jedna smjena u prodavnici koja radi od 9 ujutro do 22 sata naveče ili od 8 do 21 i ima dvije smjene.

Pročitaj zakon, zakon ne govori o danima, govori o satima, a raspored sati je stvar poslodavca. Osim kada zakon kaže "neprekidno".
To je to, i sad smo dosli u situaciju da mozemo izbjeci ludoriju da muz nije radio nedjeljom, a supruga pon. Malo razuma
zigson

#3619 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zigson »

dr_Evil wrote: 13/01/2025 14:27

Pročitaj zakon, zakon ne govori o danima, govori o satima, a raspored sati je stvar poslodavca. Osim kada zakon kaže "neprekidno".
To je to, i sad smo dosli u situaciju da mozemo izbjeci ludoriju da muz nije radio nedjeljom, a supruga pon. Malo razuma
Wow pomak
dr_Evil

#3620 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

zigson wrote: 13/01/2025 14:28
Wow pomak
Ogroman pomak zaista jeste. Ide u pravom smjeru. Okidac za sve pozitivne promijene je bilo masovno iseljavanje, sad je samo potrebno zaustaviti masovan uvoz snage, te sprijeciti spletke feudalaca. Vidim SDP je danas pao na testu
kakaljin

#3621 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Evo ti član zakona
(1) Ugovor o radu može se zaključiti za rad s punim ili nepunim radnim vremenom.
(2) Puno radno vrijeme traje 40 sati tjedno, ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno u kraćem trajanju.
(3) Puno radno vrijeme za malodobne radnike ne smije biti dulje od 35 sati tjedno.
(4) Puno radno vrijeme može se rasporediti na pet, odnosno šest radnih dana sukladno kolektivnom ugovoru i pravilniku o radu.
(5) Nepunim radnim vremenom smatra se radno vrijeme kraće od punog radnog vremena.
(6) Radnik koji je zaključio ugovor o radu s nepunim radnim vremenom može zaključiti više takvih ugovora kako bi na taj način ostvario puno radno vrijeme.
(7) Radnik koji radi s nepunim radnim vremenom, prava iz radnog odnosa ostvaruje ovisno o duljini radnog vremena sukladno kolektivnom ugovoru, pravilniku o radu ili ugovoru o radu.
Sve ok,

Samo radnici treba da se izbore zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu da im bude adekvatno placen rad vikendom i praznicima i da biraju hoce li tim danima da rade ili ne. Mozda nekome odgovar drugi dan da je slobodan
Hakiz

#3622 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Ispravio sam citirani post. Zakon spiminje danr u tome da se može organizovati u 5 ili 6 dana. Ne može kraće od 5 (ne može 4 dana po 10 sati) i ne može 7 dana. Može 5 ili 6.
U suštini i praktično ne mijenja ovo šta sam napisao, samo sam precizirao jer sam pogriješio kazavši da zakon ne spominje dane. Spominje, ali samo u tome da može 5 ili 6 dana.
zigson

#3623 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zigson »

dr_Evil wrote: 13/01/2025 14:31
zigson wrote: 13/01/2025 14:28
Wow pomak
Ogroman pomak zaista jeste. Ide u pravom smjeru. Okidac za sve pozitivne promijene je bilo masovno iseljavanje, sad je samo potrebno zaustaviti masovan uvoz snage, te sprijeciti spletke feudalaca. Vidim SDP je danas pao na testu
Pa de vrati se kod naske
kakaljin

#3624 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

A sta ako je suprotno pa im odgovara da obadvoje budu slobodni ponedeljkom a da rade nedeljom i da imaju veca primanja. Tako da nije sve striktno vec ima i drugih opcija
Hakiz

#3625 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

kakaljin wrote: 13/01/2025 14:32

Evo ti član zakona
Sve ok,

Samo radnici treba da se izbore zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu da im bude adekvatno placen rad vikendom i praznicima i da biraju hoce li tim danima da rade ili ne. Mozda nekome odgovar drugi dan da je slobodan
To OK, samo sam reagovao jer i ranije, nekoliko puta, je pisano da zakon kaže 2 dana slobodna, a ne kaže, kaže 24 sata neprekidno.

Da se prestane pisati nešta šta nije tačno. Pa na osnovu netačne informacije diskutovati.

To je sve.
Locked