Neka je legalno potpuno nezakonito i neopravdano dizanje cijene plina za 30% od strane Federalne Vlade. Vidis da su ih naruzili pa ce sada opet spustiti cijenu od nove godine. Prop'o fol.bunk wrote:Naravno ,to sto je subvencioniranje od strane kantona populisticki potez koji uz to nije legalan cemo previdjeti,skiljeci na jedno oko.
Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
- Styling
#3601 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
- Banksy
#3602 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
"Standard" nema nikakve veze s tim, u pitanju je javašluk,
A da bi bilo politički "nepametno" udariti na njih, bi.
A da bi bilo politički "nepametno" udariti na njih, bi.
- Banksy
#3603 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Da.Thorgerson wrote:
I ja se nadam da će ova vlast pokazati zube i uhvatiti se u koštac sa tom stokom. Jer to je za mene stoka. Neka se uvrijedi ko hoće. Imam i ja rođaka koji loži, i ponavljam - stoka. Nemam druge riječi ni opisa.
Ima kućetinu na tri sprata, kotlovnicu lik napravio, dovuče drva i uglja i udri. Jebe se njega za bilo šta.
Kaže pa neka nema narod. Ma nema moj qrac. STo nije manju kucu napravio. Ispred svake kuce vozni park, svaka kuce po mini kotlovnicu ima...daj ba. Ima se para, nego je javasluk. Pa onak koji mora placat toplane, placa. A i on bi rado pobjegao od toga, da moze, ali ne moze. Sto ce ti reci, moze se. Stisnes se i platis. Ko nema, preseli u manji stan. Aliii ne,, gdje ce on iz 300m2 kuce.
Pa tako ja pitam te koji kazu "nema narod". Kako onda moji roditelji mogu u svom stanu da placaju 130 KM toplane mjesecno. Niko ih ne pita jel imaju ili ne. To ti je racun. Plus odrzavanje i picke materine. Ovi zaposjeli po kucama (pola ilegalno sagradjene) i ne mozes im primirisat, nista za njih ne vazi, van zakona zive ljudi.
- wewa
#3604 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
fora je sto su svi problemi medjusobno povezani, gdje je korupcija ishodiste svih ostali zala.
da nije korupcije, ne bi bilo ni bespravne gradnje - da se ne gradi bespravno, ne bi se mogla priustiti 3 sprata ni 300 m2 naustrb nedovrsene fasade. ne bi gradio niko ko za to, zapravo, nema para.
da je veca sigurnost, stabilnost radnih mjesta, ljudima ne bi bio imperativ da nekretninu posjeduju nego bi je koristili...
a korupcije je toliko, na svakom mjestu, pa cemo se nacekati da dozivimo opipljive promjene nabolje, cak i ako na vlasti budu ljudi koji znaju i zele raditi za zajednicku korist.
da nije korupcije, ne bi bilo ni bespravne gradnje - da se ne gradi bespravno, ne bi se mogla priustiti 3 sprata ni 300 m2 naustrb nedovrsene fasade. ne bi gradio niko ko za to, zapravo, nema para.
da je veca sigurnost, stabilnost radnih mjesta, ljudima ne bi bio imperativ da nekretninu posjeduju nego bi je koristili...
a korupcije je toliko, na svakom mjestu, pa cemo se nacekati da dozivimo opipljive promjene nabolje, cak i ako na vlasti budu ljudi koji znaju i zele raditi za zajednicku korist.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#3605 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Treba biti ovoliko bezobrazan. 30 posto poskupljenja citavoj privredi i gradjanima i onda imati jos obraza spomenuti kako nije legalno pomagati tim istim.bunk wrote:Naravno ,to sto je subvencioniranje od strane kantona populisticki potez koji uz to nije legalan cemo previdjeti,skiljeci na jedno oko.
Cak i kad se krijes iza anonimnosti foruma, treba opet imati obraza pa makar minimalno. Kojim metodama vas sda uci da zaboravite obraz?
- Thorgerson
#3606 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Druze, vani ako nemas nista primas socijalu.Dok primas socijalu:Prpa.ba wrote:U brdskim dijelovima grada zivi skoro 90.000 stanovnika. Stvarno mislite da nije politicko samoubistvo toliki broj ljudi antagonizirati zabranom lozenja cumura i svakakvog otpada? Pored vec ljutih radnika u zdravstvu i obrazovanju i samog clanstva SDA?
Ukratko, individualna lozista se sigurno nece dirati. Vezana rjesenja poput subvencioniranja cijene plina, poboljsanja javnog transporta itd. rjesavaju po par postotaka zagadjenja, ali individualna lozista se mogu rijesiti jedino utroskom novca poreskih obveznika u privatne kuce i gasifikaciju, i onda subvenciju cijene plina. Ili drasticnim rastom standarda od 5-6% godisnje, pa da kroz 4-5 godina ljudi mogu sebi priustiti i gospodski nacin zagrijavanja.
- ne mozes putovati tipa da ti sad kupujes avio karte hodas po majorci / mislim mozes ti to al uz odredjene vratolomije
- ne mozes voziti automobil iznad neke vrijednosti
itd itd.
Ako to sve pak uradis - gubis socijalu. Dakle, ti nisi socijalni slucaj.
Ja bih prvo donio zabranu totalnu uglja i opciju da predjes ili na pelet, ili na plin. Da izaberes. Naravno, ostaviti dovoljan rok ljudima. Ne mozes im sad to reci. Moezs sad, ali za iducu godinu.
Potom onda napraviti studiozno istrazivanje kome treba dati tu subvenciju za ugradnju grijanja na plin, kome ne.
Jer nije isto da lola sa dvije mečke ispred kuće sa bazenom dobije subvenciju i neko ko je jedva sklepao sprat kuće.
Dakle, fino stavi se na papir, aha imate toliko primanja. Zao mi je. Nema subvencije, a OBAVEZNI ste da prikljucite plin. Hvala. Dovidjenja. Necete? Ne morate, ali ugalj necete loziti, pa izvolite. Onda fino ako ne slusaju, saljes im inspekciju pa nek kaznjava dok se ne nauce pameti.
Pa sta mislis, jel mene neko u stanu pita imam li ja da platim grijanje, plin, odrzavanje itd. Naravno da me ne pita, posalje mi racun i dovidjenja.
Kazem ti, ti ljudi po kucama, mahalam se MORAJU DOVESTI U RED. Zivis u kuci, ok. Ali si dio grada. Ako ti je to skupo, zao mi je onda. Prodaj kucu ili se odseli gdje ce ti biti jeftnije zivjeti.
Zbog javasluka i imamo toliki broj kuca koje su se nakotile po okolnim brdima. JEr je svako skontao racunicu da ga kuca u konacnici puno puno jeftnije dodje. Jer tu radi sta hoce.
Kakve veze ima koliko ljudi zivi u kucama, ostatak zivi u zgradama. I uostalom i tih 90.000 sto zivi u kucama, ne griju se svi na ugalj i drvo.
- Styling
#3607 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Bas tako!Thorgerson wrote:Druze, vani ako nemas nista primas socijalu.Dok primas socijalu:Prpa.ba wrote:U brdskim dijelovima grada zivi skoro 90.000 stanovnika. Stvarno mislite da nije politicko samoubistvo toliki broj ljudi antagonizirati zabranom lozenja cumura i svakakvog otpada? Pored vec ljutih radnika u zdravstvu i obrazovanju i samog clanstva SDA?
Ukratko, individualna lozista se sigurno nece dirati. Vezana rjesenja poput subvencioniranja cijene plina, poboljsanja javnog transporta itd. rjesavaju po par postotaka zagadjenja, ali individualna lozista se mogu rijesiti jedino utroskom novca poreskih obveznika u privatne kuce i gasifikaciju, i onda subvenciju cijene plina. Ili drasticnim rastom standarda od 5-6% godisnje, pa da kroz 4-5 godina ljudi mogu sebi priustiti i gospodski nacin zagrijavanja.
- ne mozes putovati tipa da ti sad kupujes avio karte hodas po majorci / mislim mozes ti to al uz odredjene vratolomije
itd itd.
Ja bih prvo donio zabranu totalnu uglja i opciju da predjes ili na pelet, ili na plin. Da izaberes. Naravno, ostaviti dovoljan rok ljudima. Ne mozes im sad to reci. Moezs sad, ali za iducu godinu.
Potom onda napraviti studiozno istrazivanje kome treba dati tu subvenciju za ugradnju grijanja na plin, kome ne.
Jer nije isto da lola sa dvije mečke ispred kuće sa bazenom dobije subvenciju i neko ko je jedva sklepao sprat kuće.
Dakle, fino stavi se na papir, aha imate toliko primanja. Zao mi je. Nema subvencije, a OBAVEZNI ste da prikljucite plin. Hvala. Dovidjenja. Necete? Ne morate, ali ugalj necete loziti, pa izvolite. Onda fino ako ne slusaju, saljes im inspekciju pa nek kaznjava dok se ne nauce pameti.
Pa sta mislis, jel mene neko u stanu pita imam li ja da platim grijanje, plin, odrzavanje itd. Naravno da me ne pita, posalje mi racun i dovidjenja.
Kazem ti, ti ljudi po kucama, mahalam se MORAJU DOVESTI U RED. Zivis u kuci, ok. Ali si dio grada. Ako ti je to skupo, zao mi je onda. Prodaj kucu ili se odseli gdje ce ti biti jeftnije zivjeti.
Zbog javasluka i imamo toliki broj kuca koje su se nakotile po okolnim brdima. JEr je svako skontao racunicu da ga kuca u konacnici puno puno jeftnije dodje. Jer tu radi sta hoce.
Kakve veze ima koliko ljudi zivi u kucama, ostatak zivi u zgradama. I uostalom i tih 90.000 sto zivi u kucama, ne griju se svi na ugalj i drvo.
-
The BEN10
#3608 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Bravo, odlična argumentacija!Thorgerson wrote:Upravo tako.Styling wrote: Najveci zagradjivaci su privatne kuce po brdima koje loze sve cega se docepaju. O tome smo vec nadugacko pisali na ovom forumu. Tom seljakluku se treba stati ukraj i zavesti red. Dzaba ogranicenja za privatna vozila i nov vozni park GRAS-a, ako seljaci na brdima loze gume, cumur i smece.
Pogledati dobro sada krene zagađenje, pa ćete vidjeti kada je najveće? Pa vikendom. Kada su svi kod kuće, loži se najviše, kuha itd. Dakle vikendom budu ubjedljivo najveca zagađenja. Tako je evo bilo i ovaj vikend.
A dodati na to da vikendom je barem 50% manje automobila u gradu, plus i gradski prevoz vozi umanjenim kapacitetom. A vidi čuda zagađenje na vrhuncu.
Zna se naravno ko je glavni zagađivač.
I ja se nadam da će ova vlast pokazati zube i uhvatiti se u koštac sa tom stokom. Jer to je za mene stoka. Neka se uvrijedi ko hoće. Imam i ja rođaka koji loži, i ponavljam - stoka. Nemam druge riječi ni opisa.
Ima kućetinu na tri sprata, kotlovnicu lik napravio, dovuče drva i uglja i udri. Jebe se njega za bilo šta.
Kaže pa neka nema narod. Ma nema moj qrac. STo nije manju kucu napravio. Ispred svake kuce vozni park, svaka kuce po mini kotlovnicu ima...daj ba. Ima se para, nego je javasluk. Pa onak koji mora placat toplane, placa. A i on bi rado pobjegao od toga, da moze, ali ne moze. Sto ce ti reci, moze se. Stisnes se i platis. Ko nema, preseli u manji stan. Aliii ne,, gdje ce on iz 300m2 kuce.
Pa tako ja pitam te koji kazu "nema narod". Kako onda moji roditelji mogu u svom stanu da placaju 130 KM toplane mjesecno. Niko ih ne pita jel imaju ili ne. To ti je racun. Plus odrzavanje i picke materine. Ovi zaposjeli po kucama (pola ilegalno sagradjene) i ne mozes im primirisat, nista za njih ne vazi, van zakona zive ljudi.
- dječak sa šibicama
#3609 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Ja mislim da je najvaznije vidjeti sta je Dodik rek`o i jel Forto proucio fatihu.
Kofol briga oko kvalitete zivota, zraka, a 20 i nesto godina svima puca kurac sto ekonomija drzave propada iz godine u godinu. Korupcija vlada, izgradjen sadakaski mentalitet, plate mizerne cijene europske. I onda kao treba zabraniti ove jeftine automobile i natjerati ljude da koriste plin.
Ma sta mi kazes.
Grijem se na struju, niko me ni ne pita imam li da platim, kamoli da ponude neke povlastice gradjanima da se sto vise ljudi preorjentise sa sumporom bogatog cumura i ostalog smeca.
Napravi ljudima preduvjete da mogu platiti i da mogu zaraditi, pa ce mozda svaki drugi prestati loziti smece. Neka ih 30% prestane, na dobitku smo.
Kofol briga oko kvalitete zivota, zraka, a 20 i nesto godina svima puca kurac sto ekonomija drzave propada iz godine u godinu. Korupcija vlada, izgradjen sadakaski mentalitet, plate mizerne cijene europske. I onda kao treba zabraniti ove jeftine automobile i natjerati ljude da koriste plin.
Ma sta mi kazes.
Grijem se na struju, niko me ni ne pita imam li da platim, kamoli da ponude neke povlastice gradjanima da se sto vise ljudi preorjentise sa sumporom bogatog cumura i ostalog smeca.
Napravi ljudima preduvjete da mogu platiti i da mogu zaraditi, pa ce mozda svaki drugi prestati loziti smece. Neka ih 30% prestane, na dobitku smo.
-
pemanapemani
#3610 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Ali kako imaš para za kuću od dva sprata, modernu kotlovnicu i passata starog 5 godina, a nemaš za pelet, plin ili struju?
Komšija ima građevinsko stovarište, kuću na tri sprata, 3 bagera, tri kamiona, bruku pomoćnih objekata, a zagadi barem 3 kvadratna kilometra sa ćumurom.
Komšija ima građevinsko stovarište, kuću na tri sprata, 3 bagera, tri kamiona, bruku pomoćnih objekata, a zagadi barem 3 kvadratna kilometra sa ćumurom.
- wewa
#3611 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
zato sto mu je, na racun naseg zdravlja, omoguceno da tako reda prioritete.pemanapemani wrote:Ali kako imaš para za kuću od dva sprata, modernu kotlovnicu i passata starog 5 godina, a nemaš za pelet, plin ili struju?
-
putokaz1
#3612 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
De mi sad pojasnite
Na elektronskom glasanju 18 ruku je za SDA
Ali pojedinačno samo 15
Gde nestadoše tri HRABRE ruke...

Na elektronskom glasanju 18 ruku je za SDA
Ali pojedinačno samo 15
Gde nestadoše tri HRABRE ruke...
- JThomas
#3613 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
na račun nas, a plaćeno glasovima i lojalnošću zna se kome...wewa wrote:zato sto mu je, na racun naseg zdravlja, omoguceno da tako reda prioritete.pemanapemani wrote:Ali kako imaš para za kuću od dva sprata, modernu kotlovnicu i passata starog 5 godina, a nemaš za pelet, plin ili struju?
-
Sociolog
#3614 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Koji je klosar ovaj Amel Mekic,sad ga kamera zoomirala,na Tvsa uzivo sjednici,kako igra igrice u toku sjednice

-
putokaz1
#3615 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
SDP-SDA-SDP-NIPSociolog wrote:Koji je klosar ovaj Amel Mekic,sad ga kamera zoomirala,na Tvsa uzivo sjednici,kako igra igrice u toku sjednice![]()
![]()
![]()
- Control panel
#3616 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Mala ispravka o kretanju ovog kloca. Koji je za svaki prelazak zaposlio bliskog clana porodice.putokaz1 wrote:SDP-SDA-SDP-NIPSociolog wrote:Koji je klosar ovaj Amel Mekic,sad ga kamera zoomirala,na Tvsa uzivo sjednici,kako igra igrice u toku sjednice![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
SDA-SDP-SDA-ko fol nezavisni-NIP
- dječak sa šibicama
#3617 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
To je jedan primjer, ima takvih koliko hoces ali ne mozes njih uzimati generalno.pemanapemani wrote:Ali kako imaš para za kuću od dva sprata, modernu kotlovnicu i passata starog 5 godina, a nemaš za pelet, plin ili struju?
Masa raje jednostavno nema para za plin i struju.
Mahala u kojoj je prije 10 i vise godina svaka kuca bila na plinu, jer je cijena bila pristupacna, danas je na plinu mozda 10% kuca i to oni koji su imali puste hiljade km da uvedu centralno plinsko grijanje.
Kod mene u zgradi evo, primjer dajem, svi su bili na plinu. Prije 15 godina u podrum je raja silazila samo da uzmu kiselog kupusa, ako dole drze kace.
Danas, bar pola stanara lozi, plinski setovi masovno zapecaceni. Nije da tu zivi sirotinja, daleko od toga, nego je plin jednostavno preskup. Kao i struja.
-
pemanapemani
#3618 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Danas ništa ne možeš uzimati generalno.dječak sa šibicama wrote:To je jedan primjer, ima takvih koliko hoces ali ne mozes njih uzimati generalno.pemanapemani wrote:Ali kako imaš para za kuću od dva sprata, modernu kotlovnicu i passata starog 5 godina, a nemaš za pelet, plin ili struju?
Masa raje jednostavno nema para za plin i struju.
Mahala u kojoj je prije 10 i vise godina svaka kuca bila na plinu, jer je cijena bila pristupacna, danas je na plinu mozda 10% kuca i to oni koji su imali puste hiljade km da uvedu centralno plinsko grijanje.
Kod mene u zgradi evo, primjer dajem, svi su bili na plinu. Prije 15 godina u podrum je raja silazila samo da uzmu kiselog kupusa, ako dole drze kace.
Danas, bar pola stanara lozi, plinski setovi masovno zapecaceni. Nije da tu zivi sirotinja, daleko od toga, nego je plin jednostavno preskup. Kao i struja.
Fazon je u tome da ako imaš za novo auto, termo fasadu, kotlovnicu, ogradu od nehrđajućeg čelika, skijanje i more, onda druže moraš imati i za plin ili struju.
Ako imaš love da sebi dva puta godišnje priuštiš obuću od 200-300 KM, onda imaš i za plin.
Mi ovdje pričamo kao da živimo u Kinšasi ili favelama J.Amerike, pa svi jedva sastavljaju kraj sa krajem. Bilo bi dobro malo fotografisati kuće i dimnjake iz koji suklja crni dim, pa da vidimo to silno siromaštvo.
Maloprije mi kolega priča kako je kupio mišelinke za auto i tri tone jeftinog ćumura. Kaže, skuplje gume, nego grijanje za čitavu zimu. Čovjek ponosan na sebe. To su ti silni siromasi, a mi ovdje postavili moralnu dilemu- da li kupiti jeftinu hranu za bebe, da nekako nejač preživi ili platiti plin
- JThomas
#3619 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
sigurno je da i toga ima dosta, auto i telefon su prioriteti a za ostalo šta ostane. uređena država bi morala uticati i na tu listu prioriteta u korist opšte koristi, i na ekonomsku dostupnost onoga što je od opšte koristi (ili od manje štete).
- addem
#3620 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Narod nema hljeba da jede a niko od gladi umro nije. Cak sto je gore jedna smo od najpretilijih nacija u Evropi.
- JThomas
#3621 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
dobrim dijelom zato što su auto i telefon veći prioriteti i od kvalitetne hrane. ipak ovo nije dio svijeta gdje je upitan fizički opstanak, i tu će siromašniji težiti da budu deblji, a ne obratno.
- Banksy
#3622 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Styling wrote:Bas tako!Thorgerson wrote:Druze, vani ako nemas nista primas socijalu.Dok primas socijalu:Prpa.ba wrote:U brdskim dijelovima grada zivi skoro 90.000 stanovnika. Stvarno mislite da nije politicko samoubistvo toliki broj ljudi antagonizirati zabranom lozenja cumura i svakakvog otpada? Pored vec ljutih radnika u zdravstvu i obrazovanju i samog clanstva SDA?
itd itd.
- madner
#3623 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Nije to pitanje para nego manjka sistema. I ko ima para nece da bude levat koji placa vise od komsija.
Sve se da rjesiti, samo ne na ho ruk. Plin trenutno nije toliko skup, ali prije desetak godina je bio totalno neisplativ. Neozbiljno je medjutim ocekivati da se neko prebaci odmah, kotlovnice imaju drugi vijek isplativosti. Ovo se moze rjesiti subvencijama ili jos bolje ekoloskom taksom. Za cumur i manje euro norme, uvesti taksu. Ove godine moze biti simbolicna, ali da znaju da ce doci do iznosa 2X,3X za 2,3,4,5 godina.
Onda ce ljudi sami preci na jeftinije, ako mogu.
Sve se da rjesiti, samo ne na ho ruk. Plin trenutno nije toliko skup, ali prije desetak godina je bio totalno neisplativ. Neozbiljno je medjutim ocekivati da se neko prebaci odmah, kotlovnice imaju drugi vijek isplativosti. Ovo se moze rjesiti subvencijama ili jos bolje ekoloskom taksom. Za cumur i manje euro norme, uvesti taksu. Ove godine moze biti simbolicna, ali da znaju da ce doci do iznosa 2X,3X za 2,3,4,5 godina.
Onda ce ljudi sami preci na jeftinije, ako mogu.
-
jefff
#3624 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Na lokalnim izborima ove strannnke ce biti gubitnici, a samo je pitanje srazmjera njihove propasti.
- AmiĐa_Idriz
#3625 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Jel realno kakav je krkan ovaj Dević?