Nije li tebi malo cudno da prosle godine nije postojao ovaj problem? Ljudi su uplacivali na pogresne obrasce. Meni da su dali takav obrazac ja ne bi htio uplatiti. Ne mozes mi naplatiti porez na obrascu za naplatu mlijeka ako ja prodajem jabuke. Ovo me podsjeca na naplatu RTV takse. Narod mutav pa placa uz struju iako nema zakonskog osnova. Sad su se "obuli" na malo pismeniji sloj drustva. Ne mozes meni dati obrazac koji vlasnik firme ispunjava i reci "hej, haj nema veze, de ti samo daj pare". Ili po zakonu ili nikako. Ako hoces porez od mene onda hocu da doneses zakon koji pokriva to sto radim.un1ted wrote:Da ti kazem nesto i tebi i ostalima koji odmah povlace pricu "ti si iz porezne", "ti si uhljeb", ne serite. Placali su ljudi, jer imaju, da kazem, takav stil zivota. Sve po PS-u iako su se namucili za to. Da, placali su i placaju freelanaceri.
Svi koji nisu placali, da li imate pisanu potvrdu od ministarstva da nije moguce platiti i da ne placate nista? Bilo koje drzavne institucije?
Meni samo smeta ova retroaktivna naplata (zbpg činjenice da PU nije radila posao godinama, pa sada hoće odjednom da završe sve), 4% eto kao neki vid solidarnosti moze proci, ostalo manje vise OK u ovakvom uređenju države.
Freelancing....all about
Moderator: anex
-
Matris
#3601 Re: Porez na dohodak na freelancing?
-
bedakb
#3602 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ma hajde bitno je platiti, to sto koristis neki deseti obrazac koji nije predvidjen za skupinu u koju spadas, to nije bitnoIndigont wrote:Pa de mi reci KAKO je bilo moguće uplatiti? Većina freelancera nema ugovor o djelu. AUG1031 obrazac koji je važio do prije aprila 2018. ima 2 opcije koje moraš zaokružiti na početku:
1) Vrsta prijave (označiti odgovarajuće polje)
a) Povremene samostalne djelatnosti - ugovor o djelu
b) Autorski honorari
Oni koji nisu imali ugovor o djelu, nisu mogli po tom obrascu platiti porez. AMS nije postojao tada. Dakle, prati logiku, nije bilo moguće tehnički niti legalno uplatiti porez na ovakve naknade.
To što su neke tete mesarile obrasce (jer ih program u kompjuteru nije htio prihvatiti za inostrane uplate), ručno knjižile, a neki bili sretni plaćati i lažno se izjašnjavati samo da plate, makar bilo kontradiktorno i nelegalno, ne znači da moramo svi tako. Ako ste imali ugovor o djelu ili autorske naknade možda ste i mogli bez laganja na obrascu platiti, šta ako niste imali ugovor o djelu?
- Alfons Kauders
#3603 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Fakat ih treba fino zamoliti da se ne mijesaju, jer ce na kraju samo napraviti goru pizdariju, pa se hvaliti kako su rijesili problem.ExNihilo wrote:Koliko je SDP involviran u cijelu priču pokazuje i to da nastavljaju trabunjati o 20% rashoda koje je Ministarstvo priznalo. Dakle, nisu ni pročitali dopis.
-
damsic
#3604 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Imas Pravilnik o nacinu uiplate javnih prihodaIndigont wrote:Pa de mi reci KAKO je bilo moguće uplatiti? Većina freelancera nema ugovor o djelu. AUG1031 obrazac koji je važio do prije aprila 2018. ima 2 opcije koje moraš zaokružiti na početku:
b) Autorski honorari
Oni koji nisu imali ugovor o djelu, nisu mogli po tom obrascu platiti porez. AMS nije postojao tada. Dakle, prati logiku, nije bilo moguće tehnički niti legalno uplatiti porez na ovakve naknade.
To što su neke tete mesarile obrasce (jer ih program u kompjuteru nije htio prihvatiti za inostrane uplate), ručno knjižile, a neki bili sretni plaćati i lažno se izjašnjavati samo da plate, makar bilo kontradiktorno i nelegalno, ne znači da moramo svi tako. Ako ste imali ugovor o djelu ili autorske naknade možda ste i mogli bez laganja na obrascu platiti, šta ako niste imali ugovor o djelu?
http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/z ... -tekst.pdf
Odes u banku i uplatis. na kraju godine predas GPD obrazac
Ja sam tako palcao dok sam radio kao freelancer jer sam htio da mi bude sve cisto i da me jednog dana ne ganjaju
I kada odes u poreznu, mozes otici kod pravnika koji radi u poreznoj (ne one na salteru) i on ti u sistemu moze sve vidjeti uplate koje si napravio u svrhu javnih prihoda i kako su proknjizene uplate. Ako si nesto pogresno upaltio uvjek mozes preknjiziti (taksa je 5 KM)
- Ricken
#3605 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Djelomično tačno, nije riješena na odgovorajući način mogućnost prijave i plaćanja akontacije poreza na dohodak, iako porezna obaveza po zakonu o preznoj upravi dospjeva danom isplate dohodka. Međutim, kako se konačna obaveza utvrđuje godišnje, a članom 36 Zakona je propisano eksplicitno da su ova lica obveznici podnošenja godišnje porezne prijave, imali su mogućnost prijaviti svoj porez na godišnjem nivou. Ova aktivnost je za njih vrlo bitna, jer ako nisu imali stalno zaposlenje mogli su koristiti lične odbitke, pod uslovom da posjeduju poreznu karticu. Moj zaključak je vrlo jednostavan, glupo je temeljiti odbranu na osporavanju obaveze prijave i plaćanja akontacije poreza na dohodak, ako je na kraju vrlo eksplicitno propisana obaveza podnošenja godišnje porezne prijave, što očigledno nije učinjeno. Zašto je ovo bitno, zato šo svoju snagu treba da preusmjere u jedini zakonski osnov koji imaju, a to je da je isplatilac prihoda oporezovao njihov dohodak u svojoj zemlji, jer prioritetno je ta zemlja imala pravo oporezivanja. Kako je stopa poreza u FBiH jedna od najnižih, postoji vrlo vjerovatna mogućnost da su isplatioci njihovog dohodka platili porez u svojoj zemlji po stopi većoj nego je u FBiH. Zato je ključno da u ovaj proces uključuje svoje isplatioce i pribave dokaze o plaćenom porezu, jer u FBiH imaju pravo na porezni kredit.neon-x wrote:Ricken govori o zakonu i nacelu a Indigont o tehnici i nacinu.
Zakon nikoga ne oslobadja poreza po propisanoj stopi od 10% osim u Zakonu pobrojanih lica i za pobrojane vrste dohodaka. Freelanceri i vrsta dohotka koji ostvaruju ni priblizno se ne moze podvesti pod pobrojane.
Tacno je da tehnicki nije rijesen adekvatan nacin obracunavanje i prijave poreza za freelancere jer u Ministarstvu i PU nisu radili svoj posao da to urede kako treba. Medjutim cinjenica je i da je godisnja prijava glavna i konacna obaveza utvrdjivanja poreza za proteklu godinu. Tesko da nepostojanje savrsenog obrasca jeste jednako nepostojanje porezne obaveze.
- Ricken
#3606 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa nemaš pravo na lične odbitke, po samoj uplati akontacije fino ti piše u članu 30, jer ti samo pričaš o akontaciji, već isključivo po godišnjoj poreznoj prijavi, uz uslov da imaš poreznu karticu. To ti se govori iz razloga što da bi neko pravo ostvario, ono mora biti formalno i proceduralno pokriveno. I ovo što su u mišljenju poemnuli lične odbitke, će se primjeniti samo u slučaju da si imao poreznu karticu u kojoj ti je utvrđen faktor ličnog odbitka od strane porezne uprave. Ako 2015. godine nisi imao poreznu karticu, zanima me kako ćeš retroaktivno ostvariti svoje pravo? Pogotovo što, očigledno iz tvoje priče nisi podnio godišnju poreznu prijavu.Indigont wrote:Ista ova ekipa nam je govorila i da nemamo pravo na 20% rashoda, niti lične odbitke. Znači ljudi peru protiv tebe ignorišući sve što citiraš iz zakona.
O troškovima ja nisam govorio.
- Indigont
#3607 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ricken, mi se kod tih firmi većinom u 80% slučajeva ne vodimo ko zaposlenici uopće. Npr. Upwork u uvjetima specifično ti kaže da nisi njihov zaposlenik. Tako da nema šanse da su oni uplatili ikakav porez na naše naknade.
A pri godišnjoj prijavi si dužan dostaviti i akontacije ako koristiš tu kolonu 13 koja je u vezi sa AUG1031 obrascem. Ne znam smiješ li uopće puniti tu kolonu ciframa ako nemaš akontacije da priložiš.
Eh tu onda dolazi do problema i sa 4% za zdravstveno jer:
Citirali su mi član 5 alineju 6 koja kaže da ste obveznik doprinosa ako ste lice:
- koje je zaposleno u inostranstvu kod inostranog poslodavca, ako nije obavezno osigurano kod inostranog nosioca socijalnog osiguranja;
Šta sa 80% nas koji nismo zaposleni službeno kod inostranog poslodavca ali primamo neke naknade iz inostranstva?
A pri godišnjoj prijavi si dužan dostaviti i akontacije ako koristiš tu kolonu 13 koja je u vezi sa AUG1031 obrascem. Ne znam smiješ li uopće puniti tu kolonu ciframa ako nemaš akontacije da priložiš.
Citirali su mi član 5 alineju 6 koja kaže da ste obveznik doprinosa ako ste lice:
- koje je zaposleno u inostranstvu kod inostranog poslodavca, ako nije obavezno osigurano kod inostranog nosioca socijalnog osiguranja;
Šta sa 80% nas koji nismo zaposleni službeno kod inostranog poslodavca ali primamo neke naknade iz inostranstva?
-
bosanka hercegovic
#3608 Re: Porez na dohodak na freelancing?
DAJ BA .....PLATI POREZ OFRLJATIVNO, NA OFRLJATIVNOM OBRACU, OVO JE BOSNA...OVDJE SVE MOŽE OFRLJATIVNObedakb wrote:Ma hajde bitno je platiti, to sto koristis neki deseti obrazac koji nije predvidjen za skupinu u koju spadas, to nije bitnoIndigont wrote:Pa de mi reci KAKO je bilo moguće uplatiti? Većina freelancera nema ugovor o djelu. AUG1031 obrazac koji je važio do prije aprila 2018. ima 2 opcije koje moraš zaokružiti na početku:
b) Autorski honorari
- Indigont
#3609 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Mislim da sama činjenica da se uvodi AMS-1035 obrazac u aprilu ove godine govori o neadekvatnosti prijašnjeg AUG obrasca za naknade iz inostranstva. Zašto bi uvodili uopće novi obrazac posebno za inostrane naknade ako je stari bio adekvatan?
-
PeroVelikiZdero
#3610 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Upravo ovo.Indigont wrote:Mislim da sama činjenica da se uvodi AMS-1035 obrazac u aprilu ove godine govori o neadekvatnosti prijašnjeg AUG obrasca za naknade iz inostranstva. Zašto bi uvodili uopće novi obrazac posebno za inostrane naknade ako je stari bio adekvatan?
Ako je sve bilo po PS-u prije, zasto onda mjenjanje necega u 4. mjesecu?
- Ricken
#3612 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa druže ne bitno što nisi zaposlen tamo, ako ti je odande isplatio naknadu, on je tamo tvoj porezni agent, a njegova zemlja zadržava pravo prioritenog oporezivanja. Porez na dohodak je princip balagjne. Imaš ugovore o djelu sa strancima u FBiH, ljudi nisu tvoji zaposlenici ali kad im isplatiš naknadu, po islati moraš platiti porez u FBiH.Indigont wrote:Ricken, mi se kod tih firmi većinom u 80% slučajeva ne vodimo ko zaposlenici uopće. Npr. Upwork u uvjetima specifično ti kaže da nisi njihov zaposlenik. Tako da nema šanse da su oni uplatili ikakav porez na naše naknade.
Tamo neće ganjati tebe već tvog poreznog agenta, kao solidarno odgovornog. Postoji mogućnost da je tamo primjenio DTT ugovor, ali bi to znao jer bi ti tražio potvrdu da si porezni rezident BiH. Ako ti to nije tražio, onda znači da nije primjenio sporazum, i postoji značajna šansa da je samo obustavio u svojoj zemlji recimo 30% poreza, a tebi isplatio oporezovani dohodak. Takav dohodak ne podliježe dodatnom porezu u FBiH, ali moraš dokazati. Gubiš vrijeme i snagu na dokazivanju stvari koja ne igra ulogu.
Doprinose ne bih komentarisao, jer nisam dovoljno upućen, ili ne vidim obavezu uplate. Moja je pretpostavka da su osnov našli u slijedećem, ali je ova analiza štura, naime postoji osnov da si obaveznik, ali ne i osnov da ti vršiš plaćanje:
član 5, stav 3 alineja 5 Zakona o doprinosima:
Obveznik doprinosa iz člana 4. stav 2. tačka 1. ovog zakona je fizičko lice - rezident Federacije:
koja ostvaruje primanja od drugih vrsta samostalne djelatnosti i povremenog nesamostalnog rada, u skladu sa propisima o porezu na dohodak;
U skladu sa članom 4, stav 2, tačka 1 je propisano da se doprinosi obračunavaju i plaćaju:
1. iz ličnih primanja i drugih prihoda osiguranika;
2. na isplaćena lična primanja na teret poslodavca;
U skladu sa članom 8. Zakona je propisano da je osnovica doprinosa za obveznike iz člana 5. stav 3. alineja 5. su primanja koja se isplaćuju fizičkim licima - rezidentima na osnovu drugih vrsta samostalnih djelatnosti i povremenog nesamostalnog rada.
Doprinosi iz stava 1., 2. i 3. ovog člana imaju karakter troškova poslovanja.
U članu 10a je propisano da prema osnovici iz člana 6. tačka 11. ovog Zakona obračunavaju se doprinosi:
1. na teret osiguranika, iz osnovice po stopi:
- 4,00 % za osnovno zdravstveno osiguranje;
2. na teret isplatioca primanja, na osnovicu po stopi:
- 6,00% za penzijsko i invalidsko osiguranje.
Član 25.
Doprinose iz člana 4. stav 2. tačka 1. Zakona
obračunava i uplaćuje fizičko lice - rezident
Federacije:
- koje je na teritoriji Federacije zaposleno kod
pravnog ili fizičkog lica - nerezidenta
Federacije, međunarodne organizacije ili
ustanove ili stranog diplomatskog ili
konzularnog predstavništva, ako
međunarodnim ugovorom nije drugačije
određeno. - nije ovo
Obračunavanje i uplatu doprinosa na način
propisan Zakonom i ovim Pravilnikom može
vršiti i nerezident Federacije, kod kojeg je
obveznik zaposlen;- nije ovo
- koje je zaposleno u inostranstvu kod
inostranog poslodavca, ako nije obavezno
osigurano kod inostranog nosioca osiguranja;- možda, jer nije pojašnjeno šta se misli pod terminom zaposleno,
- koje ostvaruje prihod od autorskih prava, a
koje nije obavezno osigurano po drugoj osnovi;
- vrhunski sportaši, ako nisu obavezno
osigurani po drugoj osnovi;
- druga fizička lica - rezidenti Federacije, u
skladu s propisima iz člana 1. stav 2. ovog
Pravilnika. - možda ovo, ali se ovdje govori o doprinosima koji nisu obuhvaćeni ovim zakonom, pa mislim da nije ni ovo
Član 1, stav 2 kaže:
Doprinosi koji nisu obuhvaćeni Zakonom i ovim
Pravilnikom obračunavaju se i uplaćuju u
skladu sa posebnim propisima iz oblasti
penzijskog i invalidskog osiguranja,
zdravstvenog osiguranja i osiguranja od
nezaposlenosti i ostalim propisima iz te oblasti.
Član 4 stav 2 tačka 1 Doprinosi se obračunavaju i plaćaju:
1. iz ličnih primanja i drugih prihoda osiguranika;
2. na isplaćena lična primanja na teret poslodavca;
3. iz drugih izvora, koje obezbjeđuju obveznici obračunavanja i uplate doprinosa u skladu sa propisima iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i osiguranja od nezaposlenosti.
Drugim riječima ako bi mogao dobiti potvrdu od isplatioca da nisi zaposlenik, nevidim osnov, mada uzmi sa rezervom, jer se nisam bavio detaljnim analizama.
-
Matris
#3613 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ja sto vise citam ovo, sve manje znam
Znaci u Bosni kad neko dobije posao na drzavnim jaslama recimo, ko je obveznik poreza na dohodak?
Nekako izadje kao
- obveznik je radnik
- tu obavezu radnika obavezan je da plati poslodavac
Da li radnik uopste ima pojma jel ovo uplaceno ili nije? Tj, da li poslodavac daje izvjestaj radniku ili kako to ide?
Ako sam ja radio za nekog i pretpostavljao da obavlja svoju obavezu kao poslodavac da plati moje poreze, sta ce se desiti ako ja saznam poslije da on nije ispunjavao tu obavezu da plati moje poreze?
Ako je drzava ovlastila isplatioca da je njegova duznost, da li je moja zakonska duznost da ga kontrolisem? Kako to ide?
Znaci u Bosni kad neko dobije posao na drzavnim jaslama recimo, ko je obveznik poreza na dohodak?
Nekako izadje kao
- obveznik je radnik
- tu obavezu radnika obavezan je da plati poslodavac
Da li radnik uopste ima pojma jel ovo uplaceno ili nije? Tj, da li poslodavac daje izvjestaj radniku ili kako to ide?
Ako sam ja radio za nekog i pretpostavljao da obavlja svoju obavezu kao poslodavac da plati moje poreze, sta ce se desiti ako ja saznam poslije da on nije ispunjavao tu obavezu da plati moje poreze?
Ako je drzava ovlastila isplatioca da je njegova duznost, da li je moja zakonska duznost da ga kontrolisem? Kako to ide?
- Ricken
#3614 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Taj AMS uređuje pitanje akontacije. Konačnu godišnu obavezu si imao mogućnos regulisati kroz godipnju prijavu. Samom tim nije ti pretjerano dobar argument.Indigont wrote:Mislim da sama činjenica da se uvodi AMS-1035 obrazac u aprilu ove godine govori o neadekvatnosti prijašnjeg AUG obrasca za naknade iz inostranstva. Zašto bi uvodili uopće novi obrazac posebno za inostrane naknade ako je stari bio adekvatan?
- Ricken
#3615 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Obveznik poreza je uvijek fizičko lice. Poslodavac je porezni agent. Poslodavac sa prebivalištem u FBiH dužan je izvještavati radnika. Ako poslodavac nije ispunjavao svoju obavezu postoji solidarna odgovornost, porez će bii naplaćen prioritetno od poslodavca, ali ako je on nelikvidan, nedostupan ili ne postoji, od fizičkog lica kao krajnjeg obevznika.Matris wrote:Ja sto vise citam ovo, sve manje znam![]()
Nekako izadje kao
- obveznik je radnik
- tu obavezu radnika obavezan je da plati poslodavac![]()
Faktički da, jer je propisano da je dužan da te izvještava.
-
DexterTZ
#3616 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Meni su u FMF rekli da mora biti akontacija i za svaku godinu godišnja prijava sa kojom sravnaš sve.Ne možeš samo godišnjom da to sravnaš..u samoj godišnjoj prijavi stoji "veza sa AUG-1031" znači moraš to pokrit AUG obrascem..Valjda znaju u FMF jer oni donose zakon.Ricken wrote:Taj AMS uređuje pitanje akontacije. Konačnu godišnu obavezu si imao mogućnos regulisati kroz godipnju prijavu. Samom tim nije ti pretjerano dobar argument.Indigont wrote:Mislim da sama činjenica da se uvodi AMS-1035 obrazac u aprilu ove godine govori o neadekvatnosti prijašnjeg AUG obrasca za naknade iz inostranstva. Zašto bi uvodili uopće novi obrazac posebno za inostrane naknade ako je stari bio adekvatan?
- zgiba
#3617 Re: Porez na dohodak na freelancing?
U svemu ovome zaboravljas da je clanom 9. Pravilnika definisano da se u ovom slucaju ti smatras poslodavcemIndigont wrote:U slučaju povremenih samostalnih djelatnosti u koje nas trpaju i citiraju cl12. stav 4 tačka 3. akontaciju poreza je dužan platiti isplatitelj dohotka po zakonu.Ricken wrote:(1) Ako fizičko lice iz Federacije stekne dohodak u stranoj državi ili u Republici Srpskoj ili u Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: druga teritorija Bosne i Hercegovine), ostvareni prihod se oporezuje i u Federaciji i u stranoj državi ili na drugoj teritoriji Bosne i Hercegovine. U tom slučaju porez na dohodak koji je plaćen u stranoj državi ili na drugoj teritoriji Bosne i Hercegovine odbija se od poreza na dohodak u Federaciji.
(2) Umanjenje poreza na dohodak u Federaciji za plaćene poreze u inozemstvu ili na drugoj teritoriji Bosne i Hercegovine u poreznom periodu ne može preći visinu poreza na dohodak izračunatog primjenom stopa poreza na dohodak Federacije za poreznog obveznika za taj porezni period.
(3) Obvezniku poreza na dohodak u Federaciji može se umanjiti porez na dohodak za iznos poreza koji je platio u stranoj državi ili na drugoj teritoriji Bosne i Hercegovine isključivo na osnovu validne dokumentacije koja je ovjerena od nadležnih organa strane države ili druge teritorije Bosne i Hercegovine.
Član 30. zakona o porezu na dohodak:
(2) Akontaciju poreza na dohodak po osnovi drugih samostalnih djelatnosti iz članka 12. stavak (4) toč. 2) i 3) ovoga zakona obračunavaju, obustavljaju i uplaćuju isplatitelji dohotka po stopi od 10% prilikom svake isplate.
i po članu 30 pravilnika stav 2 dostaviti sve te uplaćene akontacije primaocu naknada, na kraju godine
Član 30.
(2) Poslodavci i drugi isplatioci oporezivih prihoda po osnovu drugih samostalnih djelatnosti iz člana 12. stav (4) tač. 2) i 3) Zakona, dužni su, po isteku poreznog perioda za svako fizičko lice kojem je u proteklom poreznom periodu vršena isplata(e) naknade(a) po osnovu ugovora o djelu i autorskih honorara i dr., sačiniti zbirni godišnji pregled sa podacima o bruto i neto iznosima naknada, kao i podacima o obračunatoj, obustavljenoj i uplaćenoj akontaciji poreza na dohodak i doprinosu za zdravstveno osiguranje i isti dostaviti svakom primaocu naknade najduže do 28. februara tekuće godine.
Šta ti nije jasno?
(2) Obaveze poslodavca imaju i:
- isplatioci dohotka od druge samostalne djelatnosti iz člana 12. stav (4) tačka 1)
Zakona,
- porezni obveznici rezidenti koji su zaposleni u diplomatskom ili konzularnom
predstavništvu strane države ili međunarodnoj organizaciji koja ima diplomatski
imunitet,
- porezni obveznici koji dohodak direktno ostvaruju iz inostranstva
-
DexterTZ
#3618 Re: Porez na dohodak na freelancing?
U svemu ovome zaboravljas da je clanom 9. Pravilnika definisano da se u ovom slucaju ti smatras poslodavcem
- isplatioci dohotka od druge samostalne djelatnosti iz člana 12. stav (4) tačka 1)
Zakona,
imunitet,
[/quote]
U pravilniku stoji da je taj termin vezan za neposredno ostvarivanje dohotka iz inostranstva.Znači kad ti kao rezident BiH odeš tamo i u svojstvu nerezidenta obavljaš djelatnost.To ti stoji i za samostalnu i nesamostalnu djelatnost.Država nikad nije predvidjela da neko može da radi u BiH ali da samo uplate stižu iz inostranstva.
Zakona,
imunitet,
[/quote]
U pravilniku stoji da je taj termin vezan za neposredno ostvarivanje dohotka iz inostranstva.Znači kad ti kao rezident BiH odeš tamo i u svojstvu nerezidenta obavljaš djelatnost.To ti stoji i za samostalnu i nesamostalnu djelatnost.Država nikad nije predvidjela da neko može da radi u BiH ali da samo uplate stižu iz inostranstva.
-
Junuz_Juka
#3619 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Član 9 Pravilnika se odnosi na:DexterTZ wrote:U svemu ovome zaboravljas da je clanom 9. Pravilnika definisano da se u ovom slucaju ti smatras poslodavcem
Zakona,
imunitet,
III. UTVRĐIVANJE DOHOTKA OD NESAMOSTALNE DJELATNOSTI
Freelance-re stavljaju u kategoriju druge samostalne djelatnosti i povremene samostalne djelatnosti, prema obrascu AMS-1035.
Kako su krenuli, napravit će neki mix članova Pravilnika i Zakona koji njima odgovara a zanemariti daleko veći broj članova istog Pravilnika i istog Zakona koji njima ne ide u prilog i koji govore da ovo rade nezakonito
- phillie
#3620 Re: Porez na dohodak na freelancing?
[/quote]Matris wrote:Ja sto vise citam ovo, sve manje znam![]()
Nekako izadje kao
- obveznik je radnik
Kod obracuna plate, dobijes platnu listu, na kojem su navedeni svi odbici od bruto plate. Pa tako i ovaj porez na dohodak (uz odbitak od 300KM) prikazan je na platnoj listi iznos koji ti je odbijen za ovu svrhu. Na kraju godine dobijes GIP obrazac na kojem pise po mjesecima koliko je odbijano. Isto tako, mozes ti sam otici u Poreznu i vidjeti dal ti poslodavac izmiruje obaveze .
-
DexterTZ
#3621 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Kod obracuna plate, dobijes platnu listu, na kojem su navedeni svi odbici od bruto plate. Pa tako i ovaj porez na dohodak (uz odbitak od 300KM) prikazan je na platnoj listi iznos koji ti je odbijen za ovu svrhu. Na kraju godine dobijes GIP obrazac na kojem pise po mjesecima koliko je odbijano. Isto tako, mozes ti sam otici u Poreznu i vidjeti dal ti poslodavac izmiruje obaveze .[/quote]phillie wrote:Matris wrote:Ja sto vise citam ovo, sve manje znam![]()
Nekako izadje kao
- obveznik je radnik
Obračun odnosno platna lista nije znak da je plaćeno.To je samo lista koju dobiješ od poslodavca.Prvenstveno možeš vidjeti o čemu se radi na primjeru državnih preduzeća koji isplaćuju plate ali ne i doprinose.Što se tiče GIP-a u to isto radnik najčešće nam uvida..Da je to sve tako pokriveno onda ne bi ljudi nakon 30 godina rada imali par mejseci radnog staža.Na kraju dobiju otkaz i ni na nebu ni na zemlji.
-
tester33
#3622 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Matris wrote:Ja sto vise citam ovo, sve manje znam![]()
Znaci u Bosni kad neko dobije posao recimo, ko je obveznik poreza na dohodak?
Moj team knjigovodja kazu , ako zelis da ZNAS da li su UPLACENI DOPRINOSI svaki mjesec trazi MIP ovjeren pecatom od poreske i na kraju godine GIP isto ovjeren pecatom od poreske Za skracenice sta znaci MIP ili GIP nadji u zakonu ...
Fazon je da MIP i GIP se NE MOGU poslati poreskoj AKO NISU uplaceni DOPRINOSI.... Eto .... sad znate kako da "provjeravate".
-
damsic
#3623 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Porezna ima opciju "e-doprinos" gdje svako lice moze od 2011 do danas da vidi da li su mu palceni doprinosi i kolkko za svaki mjesec pojedinacno.tester33 wrote:Matris wrote:Ja sto vise citam ovo, sve manje znam![]()
Moj team knjigovodja kazu , ako zelis da ZNAS da li su UPLACENI DOPRINOSI svaki mjesec trazi MIP ovjeren pecatom od poreske i na kraju godine GIP isto ovjeren pecatom od poreske Za skracenice sta znaci MIP ili GIP nadji u zakonu ...
Fazon je da MIP i GIP se NE MOGU poslati poreskoj AKO NISU uplaceni DOPRINOSI.... Eto .... sad znate kako da "provjeravate".![]()
![]()
Samo moras u poreznoj traziti svoj LIB (licni identifikacioni broj) i onda imas sve na netu
- ExNihilo
#3624 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pošalji "timu knjigovođa"tester33 wrote:Matris wrote:Ja sto vise citam ovo, sve manje znam![]()
Fazon je da MIP i GIP se NE MOGU poslati poreskoj AKO NISU uplaceni DOPRINOSI.... Eto .... sad znate kako da "provjeravate".![]()
![]()
http://www.pufbih.ba/v1/stranica/35
- Indigont
#3625 Re: Porez na dohodak na freelancing?
A zna li neko da li se oporezuje novac poslan preko Paypal od fizičkog lica meni kao fizičkom licu? Kad mi pošalje prijatelj iz Njemačke 100 eura ili prijatelj iz Bosne 100 eura?