Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
arzuhal

#3601 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

:lol:
Gojeni H

#3602 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

vatrogasac wrote:
arzuhal wrote: Najgore je kada imaš puno muslimana: hem su ratoborni, hem su vjernici pa uvijek po defaultu nastupaju s nekom zadrškom, krijući prave namjere i osjećaje (iako bi najradije pobacali u more, s bismiletom, sve ćafire, ištući pri tome milost i raj od svog boga, Alaha), hem ne razumiju neke najobičnije koncepte, isto konji kada im staviš ono na oči, samo naprijed gone...

A ja tamam krenuo da šehidim sa tekbirom na usnama dok u pozadini odjekuje ilahija:"Čvrst jemin Rabbu dajemo, Da naše vjere ne damo. Bajrak islama nosimo, Tvoji smo, Tebi se vraćamo. Šehidima Tvojim bićemo...."

:wink: :mrgreen: (Dobro si ti ovo)

Ja znam da postoji razlog sto zivim u civilizovanom svijetu, ali ja fakat ne razumijem sta cu ja ovde.

Meni je bilo mjesto sa Huseinom r.a. na Kerbeli, u osmanskoj vojsci pod Becom, ili ako bi bio kakav kaur, barem sa skotskim brdjanima ili germanskim plemenima dok jurisaju na ustogljene Rimljane.

Sto bi rek'o haver Konan: "Zar ima sta ljepse od mirisa popaljenih sela i zvuka placa zena I djece koji oplakuju pobijedjene vojnike?"
Bloo
Globalna šefica

#3603 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

arzuhal wrote: Veliš nategnute interpretacije Drugih i Drukčijih su nepotrebne? Znači ne bi trebali tumačiti Druge, govoriti šta su oni možebitno ili stvarno htjeli s ovim ili onim, otkrivati ili išaretiti na njihove skrivene agende, ukazivati na njihove zadrške i zatvorenosti, hablica-dablica, nego bismo trebali samo svoje iznositi, koncentrisati se na to i to je to? Hajde baš fino...Volio bih i takve stvari čitati :mrgreen:

Opet ne čitaš šta ti se piše. :mrgreen: Padawane, padawane...
hem ne razumiju neke najobičnije koncepte, isto konji kada im staviš ono na oči, samo naprijed gone...Još kada jednog barneš, svi mu skaču u pomoć, što je znak solidarnosti karakterističan i svojstven za grupe na vrlo niskom stepenu intelektualnog razvoja (za razliku od ateista koji svako za sebe, slobodno, odvojeno misli i nastupa...)...

Kada ljudi vide sva ta brojna ograničenja koja određuju muslimane, bude zahvalan sebi i svom zdravom, kritičkom razumu i životnom iskustvu što nije vjernik, pogotovo takav :mrgreen:

Ako ti moje forumanje i komentarisanje interpretiraš kao gore navedeno, kao što rekoh do tebe je. :mrgreen: Ja vaša pisanja (osim par izuzetaka) ne interpretiram tako. :mrgreen:

A vezano za ovo što si rekao, a mislim da ti je više puta rečeno - direktno i neuvijeno izražavanja i iznošenje vlastitih stavova i promišljanja o suprotnoj strani (koja god to bila) u diskusiji onda ne ostavlja prostora da se tvoje riječi TUMAČE. :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#3604 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

beni-bu-man wrote:Molim vas uozbiljite se
Gojeni je prvi počeo :lol:
Bloo
Globalna šefica

#3605 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Gojeni H wrote:
vatrogasac wrote:
arzuhal wrote: Najgore je kada imaš puno muslimana: hem su ratoborni, hem su vjernici pa uvijek po defaultu nastupaju s nekom zadrškom, krijući prave namjere i osjećaje (iako bi najradije pobacali u more, s bismiletom, sve ćafire, ištući pri tome milost i raj od svog boga, Alaha), hem ne razumiju neke najobičnije koncepte, isto konji kada im staviš ono na oči, samo naprijed gone...

A ja tamam krenuo da šehidim sa tekbirom na usnama dok u pozadini odjekuje ilahija:"Čvrst jemin Rabbu dajemo, Da naše vjere ne damo. Bajrak islama nosimo, Tvoji smo, Tebi se vraćamo. Šehidima Tvojim bićemo...."

:wink: :mrgreen: (Dobro si ti ovo)

Ja znam da postoji razlog sto zivim u civilizovanom svijetu, ali ja fakat ne razumijem sta cu ja ovde.

Meni je bilo mjesto sa Huseinom r.a. na Kerbeli, u osmanskoj vojsci pod Becom, ili ako bi bio kakav kaur, barem sa skotskim brdjanima ili germanskim plemenima dok jurisaju na ustogljene Rimljane.

Sto bi rek'o haver Konan: "Zar ima sta ljepse od mirisa popaljenih sela i zvuka placa zena I djece koji oplakuju pobijedjene vojnike?"
Ah, muškarci u suknjama...svakako predlažem da se okreneš tom životnom stilu...dam ti ja plave šminke. :mrgreen:
sekerbay

#3606 Re: Ateizam vs. Religija

Post by sekerbay »

ExNihilo wrote:prema Muhamedu
Mojne nam objašnjavat našu vjeru, živ i zdrav bio.
Gojeni H

#3607 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

Bloo wrote:
Da, nema razlike. Religije imaju slicne i/ili iste institute unutar sebe (da ne idemo u simbole) koji se mogu klasificirati, te isti vrse utjecaj na drustvo, zapravo su i integralni dio kulture i drustva.

Ako izades iz okvira vlastite religije, i stavis na istu ravan sve religije, onda izvlacis sablone.
Zasto je ovo problem?

Tek onda kada destiliras i kategoriziras kao npr u onoj rudimentarnoj tabeli npr., mozemo objektivno da pricamo i o fundamentima (odgovori o naravi života i smrti, razlozima stvaranja svemira i čovjeka...uloga religije kao posrednika u prijenosu vrijednosti). Sistemi simbola da udrobimo sisteme simbola.
Ne slazemo se, ali nek ostane po strani.
Ovo ce se neminovno opet spomenuti
Smrcak15

#3608 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

ExNihilo wrote:
Uživaš? Onda ne prakticiraš svoju vjeru ispravno. Jer, prema Muhamedu, za vjernika je ovaj svijet zatvor.

Zapitaj se.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

je li moguce ljudi, aaaaa svasta

znaci po tebi je prakticiranje vjere mora nuzno biti patnja i samo patnja, i jos posoli na to patnje na kvadrat i jos malo pobiberi patnje na kubik da bude bas ono pravo :thumbup:

ee eboze sacuvaj :-) sta se vise nece procitati.

to sto je zatvor zato sto ima zabrana naspram raja gdje nema nikakvih zabrana, i zato je vjerniku ovaj svijet zatvor pa makar bio u dvorcu zivio i sve mu bilo po taman, za vjernika je i takav nacin zivota zatvor sta ga ceka u Raju

dok za nevjernika ovaj svijet je Raj naspram sledeceg sta ga ceka, pa makar najveca bijeda bio u gradu, jer biti bijeda na zemlji je Raj naspram dzehennema na buducem svijetu :wink:
Last edited by Smrcak15 on 03/07/2018 12:38, edited 1 time in total.
Gojeni H

#3609 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

Bloo wrote:
Ah, muškarci u suknjama...svakako predlažem da se okreneš tom životnom stilu...dam ti ja plave šminke. :mrgreen:
U highlander-skom duhu kilt je dobar da na praktican nacin pokazes guzicu protivniku :oops:
arzuhal

#3610 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote: Veliš nategnute interpretacije Drugih i Drukčijih su nepotrebne? Znači ne bi trebali tumačiti Druge, govoriti šta su oni možebitno ili stvarno htjeli s ovim ili onim, otkrivati ili išaretiti na njihove skrivene agende, ukazivati na njihove zadrške i zatvorenosti, hablica-dablica, nego bismo trebali samo svoje iznositi, koncentrisati se na to i to je to? Hajde baš fino...Volio bih i takve stvari čitati :mrgreen:

Opet ne čitaš šta ti se piše. :mrgreen: Padawane, padawane...
hem ne razumiju neke najobičnije koncepte, isto konji kada im staviš ono na oči, samo naprijed gone...Još kada jednog barneš, svi mu skaču u pomoć, što je znak solidarnosti karakterističan i svojstven za grupe na vrlo niskom stepenu intelektualnog razvoja (za razliku od ateista koji svako za sebe, slobodno, odvojeno misli i nastupa...)...

Kada ljudi vide sva ta brojna ograničenja koja određuju muslimane, bude zahvalan sebi i svom zdravom, kritičkom razumu i životnom iskustvu što nije vjernik, pogotovo takav :mrgreen:

Ako ti moje forumanje i komentarisanje interpretiraš kao gore navedeno, kao što rekoh do tebe je. :mrgreen: Ja vaša pisanja (osim par izuzetaka) ne interpretiram tako. :mrgreen:

A vezano za ovo što si rekao, a mislim da ti je više puta rečeno - direktno i neuvijeno izražavanja i iznošenje vlastitih stavova i promišljanja o suprotnoj strani (koja god to bila) u diskusiji onda ne ostavlja prostora da se tvoje riječi TUMAČE. :mrgreen:
Meni su od vas najzanimljiviji oni koji ne žele direktno da govore vjernicima kako su strašno mutavi, kako ne koriste razum, kako su zavedeni i izmanipulisani, nego biraju riječi i iznose svoje stavove zamaskirano i taktično, s nekom zadrškom, jer ne žele da ovo pretvore u ratno područje...Ne govorim ovdje o tebi :mrgreen:

:mrgreen: :lol:
Bloo
Globalna šefica

#3611 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Gojeni H wrote: Ne slazemo se, ali nek ostane po strani.
Ovo ce se neminovno opet spomenuti
Pa teško da ćemo se i složiti. Ne moramo.
Možda bismo se i složili o pristupu da je neka druga tema u pitanju, te bismo bez problema povukli paralele i izvršili kategorizacije.
Eksperiment nije imao namjeru da vrijeđa, već da potvrdi ili pak opovrgne onu tabelu, odnosno ideju iza tabele. Nadam se da se toliko razumijemo.
Gojeni H

#3612 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

ExNihilo wrote:
Uživaš? Onda ne prakticiraš svoju vjeru ispravno. Jer, prema Muhamedu, za vjernika je ovaj svijet zatvor.

Zapitaj se.
Prepisujem od nekoga ali mu se ne mogu sjetiti imena... u islamu "ovaj zivot je jedini kojim se odredjuje kako ces provesti vjecnost."
Bloo
Globalna šefica

#3613 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Meni su od vas najzanimljiviji oni koji ne žele direktno da govore vjernicima kako su strašno mutavi, kako ne koriste razum, kako su zavedeni i izmanipulisani, nego biraju riječi i iznose svoje stavove zamaskirano i taktično, s nekom zadrškom, jer ne žele da ovo pretvore u ratno područje...Ne govorim ovdje o tebi :mrgreen:

Onda skini okove i reci to direktno toj osobi o kojoj govoriš.

Da smatram da je i jedan vjernik, teista, ateista ili bilo ko ovdje mutav, retardiran, neinteligentan, nerazuman, izmanipulisan (osim onogčijeseimenespominje), zašto bi nalazila duhovne užitke u razmjeni mišljenja i diskusiji sa takvim osobama?
Da dokažem nešto?
Da sam bolja, pametnija? Razumnija?
Da su oni glupi i da ću im ja skinuti velove sa očiju?

Bitch, please...
vatrogasac

#3614 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Bloo wrote: Možda religija= nacionalizam gdje je jedan opijum zamijenjen drugim ili je pak u takvoj simbiozi da ih je nemoguce odvojiti.
Još ako se Rusi sjete njega ima da se planetom prolama poklič praćen notama kakalinke. :wink: :mrgreen:

ExNihilo

#3615 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Smrcak15 wrote:
ExNihilo wrote:

Zapitaj se.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

je li moguce ljudi, aaaaa svasta

znaci po tebi je prakticiranje vjere mora nuzno biti patnja i samo patnja, i jos posoli na to patnje na kvadrat i jos malo pobiberi patnje na kubik da bude bas ono pravo :thumbup:

ee eboze sacuvaj :-) sta se vise nece procitati.

to sto je zatvor zato sto ima zabrana naspram raja gdje nema nikakvih zabrana, i zato je vjerniku ovaj svijet zatvor pa makar bio u dvorcu zivio i sve mu bilo po taman, za vjernika je i takav nacin zivota zatvor sta ga ceka u Raju

dok za nevjernika ovaj svijet je Raj naspram sledeceg sta ga ceka, pa makar najveca bijeda bio u gradu, jer biti bijeda na zemlji je Raj naspram dzehennema na buducem svijetu :wink:
To kaže Poslanik, ne ja. Želiš reći da poznaješ islam bolje od njega? No dobro, ostavimo po strani hadis o dunjaluku kao zatvoru.

Nije li Poslanik rekao da najbolji vjernici imaju najveće iskušenja i vice versa? Nije li rekao da, kada Allah želi dobro nekome, natovari ga dunjalučkim mukama kako bi ga očistio za ahiret?

A ti - uživaš?! Slobodno reverse engineeraj šta onda Allah želi tebi.

:D
MarlboroGold

#3616 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

arzuhal wrote: Meni su od vas najzanimljiviji oni koji ne žele direktno da govore vjernicima kako su strašno mutavi, kako ne koriste razum, kako su zavedeni i izmanipulisani, nego biraju riječi i iznose svoje stavove zamaskirano i taktično, s nekom zadrškom, jer ne žele da ovo pretvore u ratno područje...Ne govorim ovdje o tebi :mrgreen:

Ti usput opisa i sebe... samo obrnuto :)
Imam osjećaj da bi ti nekad volio biti malo direktan, ali... (kao svi mi naravno) :D
Bloo
Globalna šefica

#3617 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
Bloo wrote: Možda religija= nacionalizam gdje je jedan opijum zamijenjen drugim ili je pak u takvoj simbiozi da ih je nemoguce odvojiti.
Još ako se Rusi sjete njega ima da se planetom prolama poklič praćen notama kakalinke. :wink: :mrgreen:
]
U sekundi mi se ucini da Gojeni mi replicira...

Kaljinka je divna :mrgreen:
Ah, vjernice ljepotanu,
Zaljubi se u mene...
Bloo
Globalna šefica

#3618 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote:
arzuhal wrote: Meni su od vas najzanimljiviji oni koji ne žele direktno da govore vjernicima kako su strašno mutavi, kako ne koriste razum, kako su zavedeni i izmanipulisani, nego biraju riječi i iznose svoje stavove zamaskirano i taktično, s nekom zadrškom, jer ne žele da ovo pretvore u ratno područje...Ne govorim ovdje o tebi :mrgreen:

Ti usput opisa i sebe... samo obrnuto :)
Imam osjećaj da bi ti nekad volio biti malo direktan, ali... (kao svi mi naravno) :D
Zadnji put kad je on bio direktan je bilo godine gospodnje 2010 i tad je dobio epitet Abu Hamza :mrgreen:
Od tada nije vise direktan.
:run:
Smrcak15

#3619 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

ExNihilo wrote:
To kaže Poslanik, ne ja. Želiš reći da poznaješ islam bolje od njega? No dobro, ostavimo po strani hadis o dunjaluku kao zatvoru.

Nije li Poslanik rekao da najbolji vjernici imaju najveće iskušenja i vice versa? Nije li rekao da, kada Allah želi dobro nekome, natovari ga dunjalučkim mukama kako bi ga očistio za ahiret?

ma totalno si profulao sve ako tako razmisljas, sta drugo da ti kazem :-) to je nakaradno razmisljanje kakvo ti imas,

cuj vjera prikopcana za patnju, i svako uzivanje je pu pu pu , nedaj boze, sram te bilo :lol:
To kaže Poslanik, ne ja. Želiš reći da poznaješ islam bolje od njega?
problem je sto nisi razumio sta poslanik kaze

Nije li Poslanik rekao da najbolji vjernici imaju najveće iskušenja i vice versa?
da ali to neznaci da i drugi vjernici nece biti na visokim stepenima koji ce uspjeti svojim djelima da nadmase

Neko nemoze da dodje na visoke stepene u Raju sa svojim djelima, pa ga Allah Preko teskih iskusenja podigne na vece stepene, dok ovaj neko drugi svojim djelima moze da dostigne visoke stepene

Nije li rekao da, kada Allah želi dobro nekome, natovari ga dunjalučkim mukama kako bi ga očistio za ahiret?
da, a zaboravio si isto da Allah iskusava i u dobru i u zlu, a ja mogu biti ociscenj iz bez muka na dunjaluku, zavisi kako se postavis prema Allahu

nije poenta uvijek biti konj tegljac, samo da teglis cijeli zivot i samo da znas za muke i nista vise.

Poenta je, ako si u blagostanju zahvaljivaj Bogu pa ces dobit nagradu

a ako si iskusenjima budi strpljiv pa ce ti BOg dati nagradu i za to.
cLo

#3620 Re: Ateizam vs. Religija

Post by cLo »

ExNihilo wrote: Nije li Poslanik rekao da najbolji vjernici imaju najveće iskušenja i vice versa? Nije li rekao da, kada Allah želi dobro nekome, natovari ga dunjalučkim mukama kako bi ga očistio za ahiret?

:D Da, jeste. To čak i ja znam. :D I još je rekao da je uživanje u dunjaluku najbolji znak da je Allah od tebe digao ruke. :D
ExNihilo

#3621 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Smrcak15 wrote:
ExNihilo wrote:

ma totalno si profulao sve ako tako razmisljas, sta drugo da ti kazem :-) to je nakaradno razmisljanje kakvo ti imas,

cuj vjera prikopcana za patnju, i svako uzivanje je pu pu pu , nedaj boze, sram te bilo :lol:
To kaže Poslanik, ne ja. Želiš reći da poznaješ islam bolje od njega?
problem je sto nisi razumio sta poslanik kaze

Nije li Poslanik rekao da najbolji vjernici imaju najveće iskušenja i vice versa?
da ali to neznaci da i drugi vjernici nece biti na visokim stepenima koji ce uspjeti svojim djelima da nadmase

Neko nemoze da dodje na visoke stepene u Raju sa svojim djelima, pa ga Allah Preko teskih iskusenja podigne na vece stepene, dok ovaj neko drugi svojim djelima moze da dostigne visoke stepene

Nije li rekao da, kada Allah želi dobro nekome, natovari ga dunjalučkim mukama kako bi ga očistio za ahiret?
da, a zaboravio si isto da Allah iskusava i u dobru i u zlu, a ja mogu biti ociscenj iz bez muka na dunjaluku, zavisi kako se postavis prema Allahu

nije poenta uvijek biti konj tegljac, samo da teglis cijeli zivot i samo da znas za muke i nista vise.

Poenta je, ako si u blagostanju zahvaljivaj Bogu pa ces dobit nagradu

a ako si iskusenjima budi strpljiv pa ce ti BOg dati nagradu i za to.
Boga mi, rang lista ide ovako:

"Ebu Ubejda b. Huzejfa prenosi od svoje tetke Fatime da je rekla: “Došle smo Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, u grupi žena da ga posjetimo i ugledale smo mješinu obješenu iznad njega iz koje je na njega kapala voda od žestine temperature i vrućice koju je osjećao. Rekosmo: ‘Allahov Poslaniče, kad bi zamolio Allaha, pa da te izliječi!’ Tada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: Najvećih su iskušenja vjerovjesnici, zatim oni koji slijede, zatim oni koji slijede, zatim oni koji slijede". (Ahmed, sahih)

Dakle, hijerarhija kod Allaha je direktno proporcionalna iskušenjima. Poslanik islama bira bolest jer iskušenje donosi EXP na rang listi. A ti? Ti uživaš, jarane. :D

Hajmo još jedan.

"Enes, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kada Allah htjedne Svome robu dobro, dadne mu kaznu na ovom svijetu, a kada mu želi zlo, ne kažnjava ga za njegove grijehe dok mu na Sudnjem danu ne dadne ono što zaslužuje”.

Jesi li ti bezgrešan? Nisi. Pa kako to da uživaš?

Bloo
Globalna šefica

#3622 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Gojeni H wrote:
ExNihilo wrote:

Zapitaj se.
Prepisujem od nekoga ali mu se ne mogu sjetiti imena... u islamu "ovaj zivot je jedini kojim se odredjuje kako ces provesti vjecnost."
Da, jedini. :)
Vidis u necem se mozemo sloziti.
I bas zato sto je jedini, Fikreta, budimo vise dobri jedni prema drugima. Koliko mozemo. Bez obzira na neslaganja u svjetonazorima. A postupci jedino.
Bez obzira da li tebe ceka vjecnost, a mene nista ili nesto drugo (zabranio mi kolega da koristim izraz dzehenem mi se raduje).
vatrogasac

#3623 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

cLo wrote:
ExNihilo wrote: Nije li Poslanik rekao da najbolji vjernici imaju najveće iskušenja i vice versa? Nije li rekao da, kada Allah želi dobro nekome, natovari ga dunjalučkim mukama kako bi ga očistio za ahiret?

:D Da, jeste. To čak i ja znam. :D I još je rekao da je uživanje u dunjaluku najbolji znak da je Allah od tebe digao ruke. :D
Narode, ovi se zezaju. :mrgreen: Piše lijepo u Kur'anu:"Rabbena atina fi-d-dunja haseneten ve fi-l-ahireti haseneten ve kina ‘azabe-n-nar.” Gospodaru naš, podari nam na ovom svijetu dobro, i na Ahiretu dobro. Čak se prvo dunjaluk spominje pa onda ahiret.
arzuhal

#3624 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:

Onda skini okove i reci to direktno toj osobi o kojoj govoriš.

Da smatram da je i jedan vjernik, teista, ateista ili bilo ko ovdje mutav, retardiran, neinteligentan, nerazuman, izmanipulisan (osim onogčijeseimenespominje), zašto bi nalazila duhovne užitke u razmjeni mišljenja i diskusiji sa takvim osobama?
Da dokažem nešto?
Da sam bolja, pametnija? Razumnija?
Da su oni glupi i da ću im ja skinuti velove sa očiju?

Bitch, please...
Ok :mrgreen: :thumbup:

Nisam govorio ni o kome konkretno, stvorio sam siluetu nekog ateiste koji bi mogao tako nastupati ili stavove zastupati.

Ali kada smo kod konkretnih ljudi, da te ovo pitam: Smrcka većina ateista ovog foruma ismijava, smatra neinteligentnim, bezobraznim i pokvarenim jer se, u svojim ofanzivnim nastojanjima da dokaže kako je islam istina, kako je on sam u pravu i kako bi uvjerio ateiste u istinitost Kur'ana, koristi netačnim naučnim tvrdnjama, tobožnjim "dokazima", ne poštuje znanstvenu metodologiju, miješa namjerno kuruške i jabuke čime nervira sagovornike, poziva se na slabe i nikakve izvore i autoritete, ali i ustrajava u tome. Ovo je otprilike ta neka slika, više-manje.

Znanost, posebno egzaktna, prirodna znanost, predstavlja jedno područje djelovanja ljudskog duha ili posebnu (za sebe) regiju bitka s obzirom na predmet interesa, način djelovanja, itd. Jednako tako i umjetnost je drugo i suštinski sasvim drukčije (od znanstvenog) područje djelovanja ljudskog duha i drukčija regija bitka, i ništa nije manje vrijedno ili važno od znanstvenog, iz više razloga. Sve te regija bitka imaju predmete svog interesa, imaju svoj jezik, svoje načine...
Za Smrcka se kaže, otprilike, da on siluje područje znanosti svojim pogrešnim shvatanjima, nakaradnim tumačenjima, zlonamjernim i bezobraznim načinima da izbjegne suočavanje, poturanjem, i sl.

Pojmovi kao što su istina, vrijednost, itd. postoje ali nemaju isto značenje u području znanosti, umjetnosti ili religije.

Može li se onda tako posmatrati, poput Smrcka, i onaj koji to radi s nekom drugom regijom bitka, recimo kao kada @Hakiz uzme kroz Stari zavjet - jer je on po njemu validniji da se govori o vjeri s obzirom na hronologiju, pa time i autentičnost i originalnost - objašnjava vjeru nekom muslimanu i is/postavlja pitanja o islamu temeljeći ih na SZ, iako vrlo dobro zna da to ne ide tako?
Ili kada neko, kao maloprije @ExNihilo, uzme određeni hadis ili ajet, bilo da je uzeto iz konteksta ili ne, pa nastoji da izgradi ili podmetne neki nepostojeći ili dobrim dijelom iskrivljen narativ o islamu ili nekoj istini islama?
Možemo li ljude (ateiste, ali ne samo ili ne nužno njih) koji - jednako kao što Smrcak zloupotrebljava nauku da bi širio vjeru - na sličan ili isti (primjereno području religije) način zloupotrebljavaju određene stvari vjere, smatrati bezobraznim, neinteligentnim, pokvarenim i sl? Opet napominjem da religija i znanost nisu ista područja djelovanja ljudskog duha pa ih ne možemo uporediti na isti način, zato sam istaknuo različitost poimanja određenih pojmova, i sl. Ali govorim o obrascu ponašanja, sličnostima itd. i naveo sam dva primjera dvojice forumaša.
cendlerbing

#3625 Re: Ateizam vs. Religija

Post by cendlerbing »

Može se i kroz blagostanje ocijeniti nečiji karakter i posvećenost vjeri. Štaviše, ako stavimo na jednu stranu čovjeka koji je siromašan, bolestan i štajaznam, nema ništa na dunjaluku; nekako mogu lahko zamisliti da će se čovjek u takvoj situaciji okrenuti Bogu čak i ako dotad nije bio neki vjernik, tražeći sabur i utjehu i nadu.
Sa druge strane je neko kome su data sva blagostanja ovodunjalučka. Zar nije teže čovjeku kojem ništa ne fali u životu, ostati skroman, pokoran Bogu i ne otisnuti se u grijehe?
Pogotovo ako je pun ko brod, mnoge ljude lova kvari. :mrgreen:
Locked