REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post Reply
Maraschino

#3601 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Maraschino »

bhnapoleon1 wrote:
tandmand wrote:Jedno laičko pitanje. Recimo Bakir ranije predao zahtjev za reviziju presude. Nakon toga Srbija takođe predaje zahjtev za reviziju ali iz sasvim drugih razloga, nama znanih. Bilo bi to moguće, da je zahtjev bio ranije?
Ako sam ja dobro skontao ona sto su gostovale kod Senada prosle sedmice, Srbija je vecpokusala pokrenut reviziju ali nije prosla.
Iz nekih proceduralnih razloga vrlo cesto se prigovori podnose 5 do 12 pa tako i ova revizija.
Srbi iz BiH ali i Srbija sam pokusali su mnoge stvari samo da obustave ovaj postupak.

Budimo realni, od ove revizije se ne moze ocekivati nesto ali ne zato sto se nije desilo nego radi drugih razloga tako da licno ne ocekujem mnogo.

Nase je bilo da podnesemo zahtjev za reviziju zbog zrtava a sve drugo ne ovisi o nama. Taj dio je obavljen a ove druge dvije faze, na njih se ne moze uticati.

Samim podnosenjem zahtjeva za reviziju i formiranjem tima koji ce nas zastupati prestaju nase mogucnosti i uticaju.

Mi smo svoje zavrsili. Kome se ne slaze sa time neka fata slobodan aparat i trazi dozu kisika viska.
Nacionalniid_BOSANCI

#3602 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

mishic wrote:Srpska propaganda i jedinstven stav velike večine Srba pripremili su domaću i međunarodnu javnost na podršku fašističkim projektima koje su provodili s ciljem ostvarenja velikodržavnog sna. Ratovi u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Kosovu izazvali bi stotinu puta veće negodovanje i otpor međunarodne zajednice da nije bilo te propagande, laži i jedinstva velike većine Srba. Tim istim "oružjem" oni se i danas žestoko bore a naspram sebe imaju podijeljenu i međunarodnu zajednicu i exjugoslovensku (njihove žrtve) zajednicu, pa i jedan broj Bošnjaka koji bi "radi mira u kući" amnestirao počinitelje genocida koji i dan danas nijeću genocid, brane ga svim sredstvima, prijete i pomali zveckaju oružjem. Time zapravo nastavljaju genocid a njihov pritisak, prijetnje, ucjene svim i svačim, ponovo međunarodnu zajednicu plaše, čine inertnom, tolerantnom i njihovom fašizmu popustljivom.
Bojim se da ovakvim nastupom i sudovima za koje znamo da su debelo sa pravnog zakoračili i na politički teren već nisu u velikoj mjeri poslali poruku da je mir preći od prava i pravde. A bude li tako mira na Balkanu nema i nemože biti dok god se genocidaši ne obuzdaju jasnom porukom da međunarodno pravo mora da se poštuje. Onoliko prkošenja, omalovažavanja, šprdnje i ismijavanja međunarodnih sudskih institucija koliko su Srbi pokazali moglo bi postati urnek i drugima a time bi S. Koreja, Izrael i desetine drugih mogli da se okoriste i profitiraju. A međunarodna zajednica koja sama sebe sahranjuje ostati bez truna autoriteta i uticaja. A rasizama, fašizama i brojnih drugih izama sve je više... Ohrabruje ih ova situacija.
Svaka cast za ovako dobar post :thumbup: :-D
Nacionalniid_BOSANCI

#3603 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

Posto je ta Deytonska vlast u BiH takva kakva jest, znaci vrlo komplikovana i ne zna se kako ce Bosnjacibosanci proci sa revizijom tuzbe protiv druge drzave i njihovih satelita u 1/2 drzave Bosne i Hercegovine?

Postoji li mogucnost za slijedecu naknadnu privatnu tuzbu cijelog Bosnjackobosanskog naroda i nacije za agresiju i sve sto je uz to islo pred Medjunarodnim Sudom Pravde. Znaci da cijeli narod privatno tuzi preko neke medjunarodno expertne organizacije drugu drzavu privatno za Agresiju i Genocid nad njima ili samo za Agresiju u kojoj bi se navela ubistva, mucenja, silovanja, protjerivanja, pljacku, unistavanje imovine, firmi, psihickog, fizickog, ekonomskog i svakog drugog zlostavljanja od 1992 do danas? Kakve bi bile sanse za dobijanje takve tuzbe u privatnom aranzmanu?
Haman2

#3604 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Haman2 »

Prikupljanje poen kod glasaca.
crazy_diamond

#3605 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by crazy_diamond »

tandmand wrote:Jedno laičko pitanje. Recimo Bakir ranije predao zahtjev za reviziju presude. Nakon toga Srbija takođe predaje zahjtev za reviziju ali iz sasvim drugih razloga, nama znanih. Bilo bi to moguće, da je zahtjev bio ranije?
Da je ranije predan zahtjev, ranije bi bi poceli i problemi i djikani bi imali vise vremena i prostora za manevar, ovako kao sto je to cesto i obicaj u slicnim situacijama stvari se obucno iznose u 5 do 12, to je pametno odradjeno, i to je vjerovatno bio savjet ovog americkog pravnika koji je autor ove revizije, raditi u miru i sjeni i udarac zadati u zadnjoj minuti.

Kako je vrijeme odmicalo u protekloj deceniji pred tribunal su izvodjeni sve znacajniji optuzenici, danas ima vise sigurno materijala nego prije 2 godine ili prije 8 godina, danas je rs puno bliza rusiji nego prije, i odluka zapada da ih pusti niz vodu vjerovatno je laksa nego prije.

A sto se tice price stoji li amerika ili ne iza presude, ogroman je to aparat i sasvim sigurno sa amerika kao drzavni aparat ne stoji, i ne treba ss stoji, bolje i za nas da javno ne stoje, neko da nam koju egzaktan dokaz prosnjiraju onako neformalno,ispod zita, a moguce da je to ovaj amerijanac koji se prihvati revizihe vec i isposlovao svojim uticajem
LSD

#3606 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by LSD »

Stogodišnji kontiuitet srpskog zločina nad Bosnom i bošnjacima:
"Nama Drina neće biti granica. Unu ćemo popiti, Drinu ćemo preplivati" (Jovan Rašković)
" Kada naša vojska pređa granicu Drine, turcima (čitaj bošnjacima) daćemo dvadester četiri, pa makar i četrdeset osam sati sati vremena da se vrate na pradedovsku veru, a što ne bi hteli, to poseći, kao što smo u svoje vreme uradili u Srbiji." (Stojan Protić, 1917.)
" Stvoriti neposredne zajedničke granice između Srbije i Crne Gore, kao i Srbije i Slovenačke čišćenjem Raške (citaj Sandžaka) od muslimanskog življa i Bosne od muslimanskog i hrvatskog življa. U krajevim očišćenim od narodnih manjina i nenacionalnih elemenata izvršiti naseljavanje Crnogorcima, a u obzir dolaze i siromašne nacionalne ispravne i poštene porodice." (Dragoljub "Draža" Mihailović 1942.)
" Vi ste sigurno čuli za najnovije velike uspehe naših boraca u slivu Drine, oko Foče, Čajniča i Višegrada pod vodstvom samog ministra. Tamo sad nema ni jednog muslimana, a za njihova naselja i kuće se i ne zna." (Miloš Jovanović 1943, pismo upućeno D. Mihailoviću)
" JNA je svojim prisustvom na srpskim zemljama utvrdila buduće granice tih zemalja, čime je omogućila ne samo vođenje rata, nego i formiranje država u okvirima tih prostora." (Milutin Kukanjac 1994.)
Kukanjac je ovo izjavio u sred rata na TV Srna, time je ujedno razobličio sopstvenu srpsku propagandu o tobožnjem građanskom ili međuvjerskom ratu. Tim lažima su se služili i zapadni mediji.
Sara03

#3607 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Sara03 »

dragan.s wrote:
Ima neka izreka da je tužba onoga ko je finansira. Možda ne u procesno-pravnom smislu, ali jeste u realnom životu.

Da vidimo kako izgledaju aplikacije za reviziju:
1. Malezija v. Singapur: http://www.icj-cij.org/docket/files/167/19362.pdf. Aplikaciju potpisuje ambasador Malezije u Holandiji (str 20.) i istovremeno imenuju ad-hoc sudiju u sporu. Interesantno je da aplikacija nosi datum 02.02.2017, a već 03.02.2017 je sud izdao saopštenje za štampu da je aplikacija primljena kao i samu aplikaciju.
2. El Salvador v. Honduras: http://www.icj-cij.org/docket/files/127/7073.pdf. Aplikaciju potpisuje ministar spoljnih poslova El Salvadora (str 90,9) i imenuje agenta i koagente u postupku revizije.
3. SRJ v. BiH: http://www.icj-cij.org/docket/files/122/7075.pdf. Aplikaciju potpisuje ministar spoljnih poslova SRJ i istovremeno imenuje agenta u postupku. Spor se tiče međupresude u sporu po pitanju nadležnosti suda.
4. Tunis v. Libija: http://www.icj-cij.org/docket/files/71/9643.pdf. Aplikaciju potpisuje ministar spoljnih poslova Tunisa.
Dakle, u svim ovim slučajevima podnosioci zahtjeva za reviziju su organi države, a ne agenti. Nekima od njih su i sami agenti imenovani.
"Where the agent is not the ambassador, his or her signature must be formally certified."

Ali ukoliko agent nije ambasador, za onoga ko jeste mora se ishoditi njegov/njen potpis. Znajući ko je trenutno na toj poziciji, ni to nije bilo teško uraditi. A i vidimo iz prvog slučaja da potpis na samu aplikaciju može dati ambasador, ne samo MVP.
Znači, agent ima istu ulogu kao advokat na običnom sudu i ništa više. Nadam se da smo to razriješili. Revizija je ipak novi postupak.
Jesmo, sve smo razriješili i za agenta i za reviziju kao novi postupak, a nejasnoće smo naročito riješili u prvom dijelu gdje se navodi potpis ambasadora u pogledu agenta i same aplikacije u novom postupku - reviziji.
Očito da se nešto dešava u tajnosti.
Šta god da se dešava, sve i da se dešava, to je s razlogom, neće valjda javno. Time vjerojatno želiš implicirati da je sud anti-srpski, kao i "ostali" u kojima se sudi srpskim zločincima.

Bit će da se u ovim ostalim slučajevima u pogledu aplikacije i zvaničnog saopćenje MSP, čekalo nešto duže nego u ovom prvom slučaju.
Edin H.

#3608 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Edin H. »

Tomahawk11
Globalni moderator

#3609 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Tomahawk11 »

dragan.s wrote:
dogtag wrote: Imas 20 postova po mjesecu u prosjeku a ja 10! Sračunaj
Znaci duplo više :wink:
Ne znam, nisam računao. Bilo je perioda kad sam bio dosta aktivan, a onda nakon toga perioda od po pola godine i godinu da ništa ne napišem.
Naprosto me mrzi, a i kvalitet diskusija na forumu je jako pao. Niko ne priča o topic-u već se svi bave nečim desetim. Na ovoj temi ima više svega, samo ne priče o reviziji. Potrudiš se, nađeš dokumenta, braniš argumentovano svoj stav i sve što dobiješ je pokušaj spina "a što ti to radiš?".
Nemas argumente za to da se ne pokrene revizija tuzbe protiv Srbije.
To nema niko. Mozemo se mi igrati advokata, a mozemo, poput nasih politicara, ovo izpolotizirati, ali ni to nije ispravno.
Ovo je pravno, a ne politicko pitanje. Ali, nasi politicari, dijelom neuki, a dijelom sto se prave da su neuki, koriste svaku priliku da se samopromovisu.
Dakle, sva politikantska naklapanja, prica o argumentima zbog kojih nije trebalo pokrenuti reviziju su suplja prica.
Reci to onima koji su izgubili svoje najmilije u rudnicima Srbije, reci to mom amidzicu kojeg otac posla u Baosice (jer tamo nema rata), a racija ga pokupi sa nepunih 17 i nikad vise ni traga ni glasa...i onda kazes imas argumente za nepokretanje revizije....ako i imas, isti su kao i politickih ti vodja....al da su ispravni, to se ne moze reci.
Ne napadam te. Imas pravo na stav. Samo, ruzno je braniti onog ko je nanio zlo i smatrati to ispravnim. Evo, vidjeh i ovaj napis Mladicevog advokata, ''potukli smo tuzioce''...sramota...pa branis krvoloka....od takvih bi trebalo okretati glavu....nije on vise Srbin....nije ni covjek....sistem poremecenih vrijednosti...
dobojlija81

#3610 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by dobojlija81 »

kakvi mladicevi branioci i klinac,sve i jednog svjedoka su im tužioci izvrnuli iz cipela, sudiji Oriju dodijalo više opominjati i advokate i svjedoke
arzuhal

#3611 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by arzuhal »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:To se zove zabijanje glave u pijesak, ljudi ne žele ili ne smiju pogledati istini u oči. A Arzulah me samo par dana ranije tako samouvjereno ubjeđivao da se sve radi po nalogu Amerikanaca i tada sam mu rekao iz tvojih usta u Božije uši. Danas kada je izvjesno da od te priče nema ništa ostaje mu samo još patetično postiranje gluposti jer druge opcije nema.
Ja tebe ne smatram negativcem u priči i ona fotka balavog djeteta koju sam stavio ne održava tvoj stav (nisi ti taj koji dreči nego oni drugi, i baš zbog toga i pišem ovaj post), ali... Samo iz jednog jedinog razloga bi ti trebao - ako se već ne slažeš iz ovog ili onog razloga s pokretanjem revizije presude (poštujem drukčiji stav, slično sam i ja mislio kada je tek spomenuta revizija, ali sam tada i kazao, ne vjerujući u takvu mogućnost, da bih podržao reviziju samo ako je naša strana makar u tajnosti prikupljala dokaze i pripremala aplikaciju, jer nisam vjerovao da bi nešto, što bi se u/radilo u zadnje dvije hefte do isteka roka, moglo išta biti drugo do Bakirovo politikantstvo - i desilo se nemoguće: saznali smo upravo to, da se radilo u tajnosti cijelo vrijeme!), ne zbog samog pokretanja (kako si rekao) nego, kako ti reče, "pogrešnog ili loše" izabranog "geopolitičkog" trenutka da se ona pokrene - makar šutit, a ne vikat beslovesno kako je glupost pokretanje revizije, kako je sjednica PIC-a (pazi ovo: koja se ne bi ni desila da je nije, po prvi put, sazvala Rusija, što meni, obrnuto, ukazuje na veliki strah kod srpske strane, pa i zabrinutost ruske, ali sigurno ne zbog "integriteta institucija BiH i jačanja BiH kao države" nego nečeg drugog) dokaz da je Zapad okrenuo leđa Bakiru, time i reviziji, i sl.

Trebao bi makar šutit naprosto zbog toga - ne što time nećeš ispasti "realan kritičar" koji razmišlja hladno i pragmatično, neki pojedinac među nama koji, za razliku od nas koji emotivno pjenimo, razmišlja kritički i zrelo, i koji će sutra, ako bi aplikacija bila odbačena, moći kazat, slavodobitno i trijumfalno: JESAM LI VAM REK'O!? nego - što te taj tvoj stav odmah i pravo svrstava na stranu (jer isto istcato, "realno i očito" govore i iste argumente iznose) Dodika, Govedarice, Krajšnika, Vučića, Dačića, Dragana Čovića, Nikolića, Vlajkija, Ivanića, Šešelja, Stevandića, Ivancova, itd.

Zato, nemoj biti na njihovoj strani molim te, i ako se ne slažeš s pokretanjem revizije makar šuti o tome...Ima tema kamaru, piši, al' nemoj pisat na ovoj...Ili, piši, nema nikkih problema, al' onda shvati i prihvati da ću te ja nastojat "mlatit" svim i svačim k'o što bih i nekog oberčetnika koji istu priču priča kao i ti...I onda nema problema...
prog321

#3612 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by prog321 »

meni vise baca na Dzevada ovaj Drvosjeca.
kakvi Dacici i Vucici :-D
hAZNADAR

#3613 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by hAZNADAR »

LikoZeko wrote:Ovaj potez baketa je da pridobije bosnjake sa dna kace, jer to danas pali i sacuvava vlast. zasto je bilo nepotrebno, zato sto niti jedan srbin nikada nece biti osudjen za genocid, vec samo bosanski srbi, upravo iz razloga da bi se izbjeglo isplacivanje milijardi i milijardi od iste pa bi ista i bankrotirala, to se nikada nece dogoditi a to svako imalo razuman zna.

Bosnjaci sa dna kace, cetitam vam novi period vladavine zetbegovica, nek nam je Bog na pomoci.
Sta mu dodju ovdje Bosnjaci sa dna kace?
Za SDA uglavnom glasaju ljudi kojima je vjera primarni identitet i politicki polupismeni kojima se jos uvijek sve svodi da glasaju za nase. Ljudi koji su vise nabrijani na komunjare, crvenu bandu, ateiste, jugonostalgicare,... negoli na agresore - i koji su vise zaokupljeni pitanjem klanjanja na radnom mjestu, fakultetu,.. negoli revizijom.
Tako i suprotna grupacija vise ostri koplja na Bakira a zaboravlja da se ovdje radi o necemu sto je viseg ranga i nesto sto bi nam svima trebalo biti zajendicko.
Hebeni nas mahalski mentalitet.

Bakira je samo ovo sve zapalo dok je njegov vakat. Hag nije nastimao deadline za reviziju da Bakira zapadne ovaj izazov. Da je na vlasti neki drugi politicar iz ljevicarskog bloka - isto bi se nasli mnogi da diskutuju Ko je na vlasti umjesto o reviziji tuzbe. Ma hajde molim te.
hAZNADAR

#3614 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by hAZNADAR »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:

Ja nemam dileme da li je trebala revizija već smatram da je trebala biti pokrenuta ranije. Bezmuda politika je učinila svoje da revizija bude pokrenuta u najgorem mogućem geo-političkom trenutku bez priprema i bez muda. Čitamo se kada nam odbiju reviziju. :oops:

Da je revizija bila pokrenuta ranije - onda bi izbori bili blizi nego danas pa eto jace argumentacije drekavcima.

Da je revizija bila pokrenuta ranije - onda bi referendum iz prosle godine, postrojavanje vojnika, slavljenje dana, zabrana jezika, nepostivanje suda,... bili tumaceni kao logican odgovor na nase talasanje. I za to bi krivili nasu politiku.

Isto kao sto smo nekada davno zakljucili da je Dodik proizvod agresivne retorike Harisa Silajdzica. Zao mi je sto ne mogu naci te davne rasprave - ali sjecam se dobro kako smo kolektivno zakljucili da Hare previse talasa i svojim ponasanjem proizvodi Dodika. Kako bi sa Dodikom poslije Hareta - znamo i sami. Ne koristim priliku da ga promoviram - demokratski je izgubio izbore i zavrsena prica. Ali podsjecam na nas mentalitet gdje sve sve nesto bojimo reakcija i pazimo na ovo ili ono - a zaboravljamo da se srpska politika uvijek sirila koliko je mogla i nije nikada zavisila od bosnjackog ponasanja.

Dogadjaji samo iz prosle godine poput vec mnogo puta spomenutog referenduma, pisanja po ustavnom sudu, parade, zabrane jezika, hapsenje generala, ... nisu bili nicim inicirani - nisu bili nikakav odgovor na bosnjacku politicku scenu. Samo pitanje bosanskog jezika - toliko nepotrebna glupost od koje niko nema interesa - dovoljno pokazuje koliko procesi u Srba zavise od bosnjackog ponasanja.

Zato je tajming za ovo idealan. Data im je sansa do zadnjeg. Zato se ovo sve i pokrece minut do dvanaest.
Duka Dizel

#3615 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Duka Dizel »

Tomahawk11 wrote: To nema niko. Mozemo se mi igrati advokata, a mozemo, poput nasih politicara, ovo izpolotizirati, ali ni to nije ispravno.
Ovo je pravno, a ne politicko pitanje.
Ako je pravno pitanje, onda je sasvim legitimno što čovek polemiše o pravnim aspektima ove revizije.
Medjutim, upravo Bošnjaci prebacuju lopticu na politički teren i ubacuju moralnu dilemu.

Pravno gledajući, a to tvrde i bošnjački predstavnici, ovaj zahtev za reviziju u ime države BiH pokreće Sakib Softić, koji je sam za sebe rekao da je bivši agent BiH pri MSP-u.
Ali ajd, neka bude da mu punomoć još uvek važi. To znači da je Sakib Softić doneo odluku da se uloži zahtev za reviziju.

Ja sad samo ne znam čemu onda ono Savjetovanje u Vijećnici, gde su se okupili najvidjeniji bošnjački predstavnici iz političkog i verskog života, uključujući i samog Sakiba da odlučuju o podršci reviziji.
Šta ima Sakib da se savjetuje sa verskim vodjama i predstavnicima nevladinih organizacija oko pravnih pitanja, kad je on ovlašćeni agent države BiH?
Šta bi značilo da je recimo hipotetički reis Kavazović bio protiv?

Sakib Softić je sam rekao u jednoj izjavi kako on ne želi sam odlučivati o tome da li treba uložiti reviziju ili ne.
Postavlja se pitanje s kim je onda trebao da se savetuje?
Sa onima koji su mu dali ovlašćenje, a to je valjda tročlano predsedništvo BiH ili sa nekom neformalnom grupom ljudi.

Nije ovo važno pravno pitanje, samo zbog revizije kao revizije i njenog ishoda.
Zahtev za reviziju će biti odbijen ili prihvaćen.
Ali ostaje pitanje na kojim principima će BiH u budućnosti funkcionisati i kako će se odlučivati u njeno ime.
hAZNADAR

#3616 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by hAZNADAR »

prog321 wrote:meni vise baca na Dzevada ovaj Drvosjeca.
kakvi Dacici i Vucici :-D
Nemoj mi drvosjecu - on je skroz OK momak - i ima pravo na misljenje.
Bezveze je ovdje prozivati ljude za petokolonastvo, izdaju, poltronstvo,...
Radi se o nasem mentalitetu gdje smo isuvise dugo vremena vodili pasivnu politiku netalasanja, rahat patnje i trpljenja udaraca, poslusnika koje bi veliki trebali potapsati i pohvaliti,...
Svi to imamo u sebi.

Ljudi se razlogom boje krize jer znaju da moze biti gore. Znaci razlika medju nama je samo ta sto neko misli da je kriza vec pocela uveliko sa referendumima, sudom, jezikom,... a neko misli da pocinje tek sada.
Last edited by hAZNADAR on 26/02/2017 10:26, edited 1 time in total.
muha_sa

#3617 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by muha_sa »

nemojte nas sekirat brigom oko nefunkcionisanja BiH :-)

mnogi su je pokušavali uništit pa necete ni vi :-)
Tomahawk11
Globalni moderator

#3618 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Tomahawk11 »

Duka Dizel wrote:
Tomahawk11 wrote: To nema niko. Mozemo se mi igrati advokata, a mozemo, poput nasih politicara, ovo izpolotizirati, ali ni to nije ispravno.
Ako je pravno pitanje, onda je sasvim legitimno što čovek polemiše o pravnim aspektima ove revizije.
Medjutim, upravo Bošnjaci prebacuju lopticu na politički teren i ubacuju moralnu dilemu.

Pravno gledajući, a to tvrde i bošnjački predstavnici, ovaj zahtev za reviziju u ime države BiH pokreće Sakib Softić, koji je sam za sebe rekao da je bivši agent BiH pri MSP-u.
Ali ajd, neka bude da mu punomoć još uvek važi. To znači da je Sakib Softić doneo odluku da se uloži zahtev za reviziju.

Ja sad samo ne znam čemu onda ono Savjetovanje u Vijećnici, gde su se okupili najvidjeniji bošnjački predstavnici iz političkog i verskog života, uključujući i samog Sakiba da odlučuju o podršci reviziji.
Šta ima Sakib da se savjetuje sa verskim vodjama i predstavnicima nevladinih organizacija oko pravnih pitanja, kad je on ovlašćeni agent države BiH?

Sakib Softić je sam rekao u jednoj izjavi kako on ne želi sam odlučivati o tome da li treba uložiti reviziju ili ne.
Sa onima koji su mu dali ovlašćenje, a to je valjda tročlano predsedništvo BiH ili sa nekom neformalnom grupom ljudi.

Ali ostaje pitanje na kojim principima će BiH u budućnosti funkcionisati i kako će se odlučivati u njeno ime.
Realno, ni jedna strana ovo ne gleda onako kako bi trebalo, tj. obje strane su se mobilisale maskimalno politicki u ovo pitanje.
To je tako jer se ovo dozivljava kao napad Bosnjaka na Srbe, a ne tuzba BiH protiv Srbije.
Koliko god se okupljali Bosnjaci po pitanju revizije, toliko se i Srbi okupljaju po pitanju kontrareakcije na istu, a i Hrvati oformljuju neke svoje timove, jer vide priliku da i oni povuku svoja politicka pitanja.
Sto se tice odluke na drzavnom nivou, dobro znas da se Srbi nikad nece sloziti sa odlukom revizije (nebitno koliko to bilo pravicno ili ne), dok ce Hrvati drzati neutralnu poziciju koja vise naginje srpskoj strani. Nije to samo pitanje revizije, tako nam je sve. Sta god treba, jedni su za, drugi su protiv, treci plutaju izmedju. Onda neko kaze, bice kriza....isto ko da nismo u krizi cijelo vrijeme.
Revizija mozda nece promijeniti nista po pitanju onog za sto bi iskljucivo trebala biti, ali ce sigurno pomjeriti stvari s mrtve tacke u ovoj pat pozicija drzavi.
miop

#3619 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by miop »

hAZNADAR wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:

Ja nemam dileme da li je trebala revizija već smatram da je trebala biti pokrenuta ranije. Bezmuda politika je učinila svoje da revizija bude pokrenuta u najgorem mogućem geo-političkom trenutku bez priprema i bez muda. Čitamo se kada nam odbiju reviziju. :oops:

Da je revizija bila pokrenuta ranije - onda bi izbori bili blizi nego danas pa eto jace argumentacije drekavcima.

Da je revizija bila pokrenuta ranije - onda bi referendum iz prosle godine, postrojavanje vojnika, slavljenje dana, zabrana jezika, nepostivanje suda,... bili tumaceni kao logican odgovor na nase talasanje. I za to bi krivili nasu politiku.

Isto kao sto smo nekada davno zakljucili da je Dodik proizvod agresivne retorike Harisa Silajdzica. Zao mi je sto ne mogu naci te davne rasprave - ali sjecam se dobro kako smo kolektivno zakljucili da Hare previse talasa i svojim ponasanjem proizvodi Dodika. Kako bi sa Dodikom poslije Hareta - znamo i sami. Ne koristim priliku da ga promoviram - demokratski je izgubio izbore i zavrsena prica. Ali podsjecam na nas mentalitet gdje sve sve nesto bojimo reakcija i pazimo na ovo ili ono - a zaboravljamo da se srpska politika uvijek sirila koliko je mogla i nije nikada zavisila od bosnjackog ponasanja.

Dogadjaji samo iz prosle godine poput vec mnogo puta spomenutog referenduma, pisanja po ustavnom sudu, parade, zabrane jezika, hapsenje generala, ... nisu bili nicim inicirani - nisu bili nikakav odgovor na bosnjacku politicku scenu. Samo pitanje bosanskog jezika - toliko nepotrebna glupost od koje niko nema interesa - dovoljno pokazuje koliko procesi u Srba zavise od bosnjackog ponasanja.

Zato je tajming za ovo idealan. Data im je sansa do zadnjeg. Zato se ovo sve i pokrece minut do dvanaest.
GeeTnT

#3620 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by GeeTnT »

Duka Dizel wrote:

Duka mnogo je tu nejasnoca...mnogo.. Stvarno ne znam zasto nisu nasa tri predsjednika sjeli i izglasali nekog ko bi predstavljao pravni tim. Stvarno mi nije jasno takodje zasto je u Vijecnici bio Masovic i Kavazovic, a ne Galijasevic i Kacavenda... Totalna greska koju pravi bosnjacki predsjednik jeste to sto usporava put u NATO i knjizenje vojne imovine, a da ne govorimo o putu ka EU...
Duka Dizel

#3621 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Duka Dizel »

Tomahawk11 wrote: Revizija mozda nece promijeniti nista po pitanju onog za sto bi iskljucivo trebala biti, ali ce sigurno pomjeriti stvari s mrtve tacke u ovoj pat pozicija drzavi.
A u kom smeru će pomeriti?
Meni to liči na razmišljanje "kud puklo da puklo".
spreca

#3622 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by spreca »

Duka Dizel wrote:

Ivanicu &comp krivo sto nisu mogli glasati ZA :lol: :lol: :lol: da se je pitalo troclano predesjednistvo nebi bilo konsezusa niti revizije jer dzelati nebi dozvolili zrtvi da se brani .....to je srpski stav...odnosno "mi vam ne dozvoljavamo da nas tuzite"
muha_sa

#3623 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by muha_sa »

Duka Dizel wrote:
Tomahawk11 wrote: Revizija mozda nece promijeniti nista po pitanju onog za sto bi iskljucivo trebala biti, ali ce sigurno pomjeriti stvari s mrtve tacke u ovoj pat pozicija drzavi.
svoju brigu brinite
hAZNADAR

#3624 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by hAZNADAR »

bhnapoleon1 wrote:
Ako sam ja dobro skontao ona sto su gostovale kod Senada prosle sedmice, Srbija je vecpokusala pokrenut reviziju ali nije prosla.
Najvjerovatnije nece proci ni ova revizija. Jer je sve udomenu politike a ne prava. A politicki gledano - niko nema koristi od satrane Srbije.

Sa bosnjacke strane je bitno da je pokrenuta. Da se uradilo sto se moglo. Sto je i zbog nas samih a i poruka drugima.
spreca

#3625 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by spreca »

Duka Dizel wrote:
Nema vise toga ...sad je sve kontrolisano...znam da bi to neki zeljeli ali kurko nemoze
Post Reply