Da li smatras da je sadasnje stanje povezano sa historijom?Pandakonda wrote: Zato što su bijelci trebali robove, ali ne možeš poredit to vrijeme i ovo danas.
US presidential election - Trump vs Hillary
- jeza u ledja
#3601 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
- insomnia78
- Drvosjeca iz Dejcica
- insomnia78
- Pandakonda
#3605 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Ne znam gdje ciljaš sa ovim ali mislim da su bijelci dovoljno uradili da se iskupe crncima zbog onog što su napravili + ovi današnji crnci se ponašaju kao da su oni lično doživjeli ropstvo i zamjeraju novim bijelcima kao da su ih oni lično stavili u lance. Sad crnci koriste tu rasnu kartu da bi opravdali svoje ponašanje i svoju nezainteresovanost prema napretku svoje zajednice.jeza u ledja wrote:Da li smatras da je sadasnje stanje povezano sa historijom?Pandakonda wrote: Zato što su bijelci trebali robove, ali ne možeš poredit to vrijeme i ovo danas.
- burgundy
#3606 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Gdje je Hilary da se oglasi povodom ovih protesta? Nisam je nesto cuo,ipak su to njeni glasaci.
- Pandakonda
#3607 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
burgundy wrote:Gdje je Hilary da se oglasi povodom ovih protesta? Nisam je nesto cuo,ipak su to njeni glasaci.

- dale cooper
- burgundy
#3609 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Odvratna slika prepade me.Soros sutra da propadne uvijek moze radit kao krijumcar,moze po 50gr.koke stat u podocnjake.
- jeza u ledja
#3610 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Ne moraju bijelci uciniti nista da se iskupe, vec drzava. Drzava mora uciniti sve da se crnci ne ubijaju od strane policije, da ne dobijaju teze kazne za iste prekrsaje, da se ne diskriminiraju na poslu, u zakonima, itd...Postoji milion primjera gdje je to slucaj. Ko nije svjestan tog stanja ne zeli, nece ili ne moze da vidi ono sto mu je pred ocima.Pandakonda wrote:Ne znam gdje ciljaš sa ovim ali mislim da su bijelci dovoljno uradili da se iskupe crncima zbog onog što su napravili + ovi današnji crnci se ponašaju kao da su oni lično doživjeli ropstvo i zamjeraju novim bijelcima kao da su ih oni lično stavili u lance. Sad crnci koriste tu rasnu kartu da bi opravdali svoje ponašanje i svoju nezainteresovanost prema napretku svoje zajednice.jeza u ledja wrote:Da li smatras da je sadasnje stanje povezano sa historijom?Pandakonda wrote: Zato što su bijelci trebali robove, ali ne možeš poredit to vrijeme i ovo danas.
Ja sam u roku par sedmica od dolaska u ovu zemlju to licno iskusio i fascinira me da moze postojati neko ko zivi u ovoj zemlji 20/30/40 godina, a da to ne vidi. U najmanju ruku bezobrazno.
Dakle radi se o odnosu drzave i crnaca.
To ne znaci da crnci ne trebaju raditi na sebi, kao i bijelci, i svi ostali, no trebas i ti i svi ostali shvatiti da je jednom prosjecnom crncu teze u Americi postici isto sto i jednom prosjecnom bijelcu. Isto vazi i za zene vs. muskarci. Isto vazi i za Latinose vs. bijelce. Jednostavno je teze. Shvati sta znaci kad izgledas drukcije od vecine oko sebe. Ne mozes to sakriti.
-
Fudo387
#3611 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Pretjerujes, jeza u djale.
Sistem nije savrsen, ali je dovoljno dobar da svi imaju sansu.
Mozda mali Tajron, clan 10eroclane porodice kojeg izdrzava samohrana majka i drzava u nekom getu i nema neke strasne sanse da uspije, no nije kraj svijeta za njega. Njemu je najveci problem kultura populacije kojoj pripada, a daleko manje je to sistem. Worst case scenario, idi u vojsku, kad se vratis platice ti skolovanje i kasnije ces biti ok.
Jedan Bosanac, pao s Marsa, sa slabim ili gotovo nikakvim poznavanjem jezika, pravila, kulture zivljenja u ovoj zemlji, poceo od nule i uspio organizovati zivot, naci posao, skolovati djecu, sparati...a on ne moze, eto, jer je crn?
Ne, ne zato sto je crn, lijen je, naucio zguza na guz, pogresni ljudi su mu primjer.
Mozda mali Tajron, clan 10eroclane porodice kojeg izdrzava samohrana majka i drzava u nekom getu i nema neke strasne sanse da uspije, no nije kraj svijeta za njega. Njemu je najveci problem kultura populacije kojoj pripada, a daleko manje je to sistem. Worst case scenario, idi u vojsku, kad se vratis platice ti skolovanje i kasnije ces biti ok.
Jedan Bosanac, pao s Marsa, sa slabim ili gotovo nikakvim poznavanjem jezika, pravila, kulture zivljenja u ovoj zemlji, poceo od nule i uspio organizovati zivot, naci posao, skolovati djecu, sparati...a on ne moze, eto, jer je crn?
Ne, ne zato sto je crn, lijen je, naucio zguza na guz, pogresni ljudi su mu primjer.
- Pandakonda
#3612 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Prvio dio je već pobijen:jeza u ledja wrote:
Ne moraju bijelci uciniti nista da se iskupe, vec drzava. Drzava mora uciniti sve da se crnci ne ubijaju od strane policije, da ne dobijaju teze kazne za iste prekrsaje, da se ne diskriminiraju na poslu, u zakonima, itd...Postoji milion primjera gdje je to slucaj. Ko nije svjestan tog stanja ne zeli, nece ili ne moze da vidi ono sto mu je pred ocima.
Ja sam u roku par sedmica od dolaska u ovu zemlju to licno iskusio i fascinira me da moze postojati neko ko zivi u ovoj zemlji 20/30/40 godina, a da to ne vidi. U najmanju ruku bezobrazno.
To ne znaci da crnci ne trebaju raditi na sebi, kao i bijelci, i svi ostali, no trebas i ti i svi ostali shvatiti da je jednom prosjecnom crncu teze u Americi postici isto sto i jednom prosjecnom bijelcu. Isto vazi i za zene vs. muskarci. Isto vazi i za Latinose vs. bijelce. Jednostavno je teze. Shvati sta znaci kad izgledas drukcije od vecine oko sebe. Ne mozes to sakriti.
- Trebalo bi 40 godina da policajci ubijaju crnce da bi izjednačili broj ubijenih crnaca od strane drugih crnaca u samo jednoj godini.
- Manje od 400 ljudi je godišnje ubijeno od strane policajaca od kojih su 61% bijelci, dok su crnci tek 32%.
- 58% ljudi koji su legalno ubijeni u samoobrani su crnci.
- 52% od ukupnih ubistava u US su počinjeni od crnaca.
- 90% mrtvih crnaca je ubijeno od strane drugih crnaca.
Znači crnci su crncima najveći neprijatelji a ne policija.
Drugo kako je diskriminacija na poslu stvar države ? Država već ima zakone da se osobe koje to rade kazne, e sad to je stvar druge osobe ako ona diskriminira. Opet to nema veze sa državom već varira od osobe do osobe, po državi su jednaki.
Normalno da je teže kad majka odluči rodit 10 djece iako ona sama ima jedva za sebe da jede a otac prvi pobjegao negdje. Nije država kriva što se crnci množe iako znaju da vjerovatno ne mogu izdržavat svoju djecu a čak i da mogu to bi vjerovatno bio neki minimalac i dijete bi se opet osjećalo odbačeno jer nema para da ide na putovanja sa razredom itd. Nije država kriva jer crnci ne završavaju ni srednju kako treba a da ne pričam o fakultetu. Opet niko im ne brani da upisuju faks, njihov je izbor što neće da idu. Odavno je u crnačkom mentalitetu da je lakše živjet na food stamps i na social care nego da se zapravo bore za bolje sutra. A i roditelji tu ne pomažu jer trpaju djeci glavu sa pričama kako su bijelci krivi zbog toga a neće reći kako ona nije znala kad treba otvorit noge i ne trude se nikako da motivišu djecu.
- jeza u ledja
#3613 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Zadnjom recenicom si dokazao svoje predrasude prema crncima. Nema se tu sta dodati. Neki ljudi misle da su Bosanci lijeni ili glupi, jebiga naucili tako.Fudo387 wrote:Pretjerujes, jeza u djale.
Ti mislis da je mali Tajrone rodjen takav da bude gangsta. A to zasto je on rodjen tu, zasto su njegovi roditelji rodjeni tu, itd, to je jelte nebitno.
Shvati da ti oznacen kao crnac samo zato sto si crnac, sve i da si rodjen u svilenim pelenama. Upravo takvi kao ti doprinose daljim predrasudama. Na ulici, u radnji, na poslu....
- insomnia78
#3614 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Da i onda crnac postane predsjednik Amerike. Cool zar ne?
- jeza u ledja
#3615 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Sta?Pandakonda wrote:Prvio dio je već pobijen:jeza u ledja wrote:
Ne moraju bijelci uciniti nista da se iskupe, vec drzava. Drzava mora uciniti sve da se crnci ne ubijaju od strane policije, da ne dobijaju teze kazne za iste prekrsaje, da se ne diskriminiraju na poslu, u zakonima, itd...Postoji milion primjera gdje je to slucaj. Ko nije svjestan tog stanja ne zeli, nece ili ne moze da vidi ono sto mu je pred ocima.
- Trebalo bi 40 godina da policajci ubijaju crnce da bi izjednačili broj ubijenih crnaca od strane drugih crnaca u samo jednoj godini.
- Manje od 400 ljudi je godišnje ubijeno od strane policajaca od kojih su 61% bijelci, dok su crnci tek 32%.
Drugo kako je diskriminacija na poslu stvar države ? Država već ima zakone da se osobe koje to rade kazne, e sad to je stvar druge osobe ako ona diskriminira. Opet to nema veze sa državom već varira od osobe do osobe, po državi su jednaki.
Normalno da je teže kad majka odluči rodit 10 djece iako ona sama ima jedva za sebe da jede a otac prvi pobjegao negdje. Nije država kriva što se crnci množe iako znaju da vjerovatno ne mogu izdržavat svoju djecu a čak i da mogu to bi vjerovatno bio neki minimalac i dijete bi se opet osjećalo odbačeno jer nema para da ide na putovanja sa razredom itd. Nije država kriva jer crnci ne završavaju ni srednju kako treba a da ne pričam o fakultetu. Opet niko im ne brani da upisuju faks, njihov je izbor što neće da idu. Odavno je u crnačkom mentalitetu da je lakše živjet na food stamps i na social care nego da se zapravo bore za bolje sutra. A i roditelji tu ne pomažu jer trpaju djeci glavu sa pričama kako su bijelci krivi zbog toga a neće reći kako ona nije znala kad treba otvorit noge i ne trude se nikako da motivišu djecu.
Cuj ne idu na faks jer nece da uce.
Nemam ja vremena bolan za tvoje rasisticke bljuvotine.
-
Fudo387
#3616 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Ti si taj koji ih gleda samo kao crnce, ja sam napisao razloge zbog kojih neki od njih imaju sjebane zivote.jeza u ledja wrote:Zadnjom recenicom si dokazao svoje predrasude prema crncima. Nema se tu sta dodati. Neki ljudi misle da su Bosanci lijeni ili glupi, jebiga naucili tako.Fudo387 wrote:Pretjerujes, jeza u djale.
Ti mislis da je mali Tajrone rodjen takav da bude gangsta. A to zasto je on rodjen tu, zasto su njegovi roditelji rodjeni tu, itd, to je jelte nebitno.
Shvati da ti oznacen kao crnac samo zato sto si crnac, sve i da si rodjen u svilenim pelenama. Upravo takvi kao ti doprinose daljim predrasudama. Na ulici, u radnji, na poslu....
Za tebe je uzrok u boji njegove koze, a ja mislim da je to zbog toga sto ga boli qrac za bitnim stvarima u zivotu.
Na kraju krajeva, postoji ogroman broj uspjesnijh tako da prica kako ga sistem sputava ne pije vode.
Radi se iskljucivo o njegovom izboru.
- jeza u ledja
#3617 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Jeste, time su rijeseni svi problemi i dokazan kraj rasizma.insomnia78 wrote:Da i onda crnac postane predsjednik Amerike. Cool zar ne?
- jeza u ledja
#3618 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
To sto postoji broj uspjesnih to ne znaci da nisj sputavani. Jedan od kongresmena je izjavio da ga redovno zuastavlja policija po DC jer voza suvise fino auto. Cuj boli ga kurko za bitnim stvarima, to zakljucak zasnovan na pomnoj obzervaciji jelde?Fudo387 wrote:Ti si taj koji ih gleda samo kao crnce, ja sam napisao razloge zbog kojih neki od njih imaju sjebane zivote.jeza u ledja wrote:Zadnjom recenicom si dokazao svoje predrasude prema crncima. Nema se tu sta dodati. Neki ljudi misle da su Bosanci lijeni ili glupi, jebiga naucili tako.Fudo387 wrote:Pretjerujes, jeza u djale.
Za tebe je uzrok u boji njegove koze, a ja mislim da je to zbog toga sto ga boli qrac za bitnim stvarima u zivotu.
Na kraju krajeva, postoji ogroman broj uspjesnijh tako da prica kako ga sistem sputava ne pije vode.
Radi se iskljucivo o njegovom izboru.
Shvatas li ba da crni otac svom sinu kad pocne vozit objasnjava kako da se fino ponasa kad ga drot zaustavi?
-
Fudo387
#3619 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Ne vrijedi.
Nebitno.
Slozicemo da se ne slazemo i prica dalje nema smisla.
Nebitno.
Slozicemo da se ne slazemo i prica dalje nema smisla.
-
Fudo387
#3620 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Pa sta, objasnjavam i ja svom, ne samo kad ga drot zaustavi, vec opcenito u zivotu.jeza u ledja wrote:
Shvatas li ba da crni otac svom sinu kad pocne vozit objasnjava kako da se fino ponasa kad ga drot zaustavi?
To ti se inace zove kucni odgoj.
Sta treba, da mu ne objasnjava, da bude medvid?
- jeza u ledja
#3621 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Ne razumijes i ne zelis da razumijes i jebiga.Fudo387 wrote:Pa sta, objasnjavam i ja svom, ne samo kad ga drot zaustavi, vec opcenito u zivotu.jeza u ledja wrote:
Ja npr nemam razumijevanja za bjelacku radnicku klasu jer znam gdje sam ja poceo, gdje sam sad, a gdje su oni. A mozda bi trebao imati...tako da i tvoje neznanje donekle razumijem.
-
Fudo387
#3622 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Prvom prilikom kad te zaustavi drot iskoristi "privilegiju" sto si bijel i reci mu da ti popusi qrac. Nemoj se fino ponasati.jeza u ledja wrote:Ne razumijes i ne zelis da razumijes i jebiga.Fudo387 wrote:Pa sta, objasnjavam i ja svom, ne samo kad ga drot zaustavi, vec opcenito u zivotu.jeza u ledja wrote:
Ja npr nemam razumijevanja za bjelacku radnicku klasu jer znam gdje sam ja poceo, gdje sam sad, a gdje su oni. A mozda bi trebao imati...tako da i tvoje neznanje donekle razumijem.
- Pandakonda
#3623 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Nisam rekao da neće na faks jer neće da uce, mada ima i takvih. Svako će pronaći neki drugi razlog tipa hoće da odma počne radit da odma zarađaju pare jer je vjerovatno odrastao u siromaštvu i po prvi put ima priliku da zaradi novac. Neki neće otići na faks jer im roditelji neće imati novca (što je moguć problem kod svake rase, drugo je to što je veći problem kod crnaca), neki će otići u gang jer im je primamljivija ponuda, izgledat će opasno a dobijat će velike pare. Po meni je razlog tome manjak roditeljske brige, tipa roditelji rade čitav dan da prehrane porodicu i samim time imaju malo vremena da posvete djeci. Kad si zadnji put čuo nekog uspješnog crnca da kuka na bijelce ? Nikad, uvijek će to biti oni najljeniji kojima je lakše kukat na bijelce nego da se ugledaju na uspješne ljude (crnce u ovom slučaju) od kojih je većina krenula također iz siromaštva. I svaki od uspješnijih crnaca je iza sebe imao stroge roditelje koji su ih lupali kad im padne na pamet gang ili nešto. Opet kažem, vjerujem da postoje predrasude prema crncima ali ne vjerujem da to može utjecat na normalnu osobu koja će htjeti prkosit tim predrasudama.jeza u ledja wrote:Sta?Pandakonda wrote:Prvio dio je već pobijen:jeza u ledja wrote:
Normalno da je teže kad majka odluči rodit 10 djece iako ona sama ima jedva za sebe da jede a otac prvi pobjegao negdje. Nije država kriva što se crnci množe iako znaju da vjerovatno ne mogu izdržavat svoju djecu a čak i da mogu to bi vjerovatno bio neki minimalac i dijete bi se opet osjećalo odbačeno jer nema para da ide na putovanja sa razredom itd. Nije država kriva jer crnci ne završavaju ni srednju kako treba a da ne pričam o fakultetu. Opet niko im ne brani da upisuju faks, njihov je izbor što neće da idu. Odavno je u crnačkom mentalitetu da je lakše živjet na food stamps i na social care nego da se zapravo bore za bolje sutra. A i roditelji tu ne pomažu jer trpaju djeci glavu sa pričama kako su bijelci krivi zbog toga a neće reći kako ona nije znala kad treba otvorit noge i ne trude se nikako da motivišu djecu.Kako si ti to sebi fino objasnio.
![]()
Cuj ne idu na faks jer nece da uce.![]()
Nemam ja vremena bolan za tvoje rasisticke bljuvotine.
Ako je istina, to onda nije rasizam. Ne znam po čemu si zaključio da sam rasista ? Jel' po tome da ne želim prihvatit laž samo da ne bi povrijedio nekog ? Smatram da u borbi za društvenu "ravnopravnost" (zakonski su svi jednaki) najviše mogu uraditi sami crnci jer su oni ti koji sa sebe trebaju da skinu etiketu gangstera, kradljivaca itd. Isto kao što Njemci skidaju ljigu od Hitlera, i kao što Američki bjelci skidaju ljigu od ropstva.
Fudo je dobro rekao. To je stvar opšte kulture da se normalno ponašaš pred policijom. Slažem se da je policija prije bila grozna prema crncima i da su zloupotrebljavali položaj ali vraćanje te kulture sad (tipa NWO - Fuck the police) kad smo na vrhuncu jednakosti sigurno ne pomaže nikome.jeza u ledja wrote: Shvatas li ba da crni otac svom sinu kad pocne vozit objasnjava kako da se fino ponasa kad ga drot zaustavi?
-
jefferson
#3624 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Kakve gluposti se sve ovdje mogu procitati boze dragi.Pandakonda wrote:Prvio dio je već pobijen:jeza u ledja wrote:
1. Crnacke zajednice su nakon desegregacije na jugu unistene izgradnjom inetrstate sistema kroz gradove. Najbolji primjer toga je Houston, gdje je za razliku od bjelackih djelova grada, interstate sistem i svi prikljucni auto putevi uvijek prolazili kroz crnacke dijelove grada i time razbijali cijelinu zajednice.
2. Juzne drzave gdje taj institucionalini rasizam jos uvijk postoji, imaju vrlo male poreze na nekretnine, dok je porez na promet medju najvisima u SAD. tako npr. u Alabami u glavnom gradu na 500,000 dolara kucu porez na nekretninu je otprilike malo vise od 1000 dolara. Ustav je tako napisan da se porez na nekretninu moze mjenjati samo promjenom ustava. S druge strane, porez na promet je skoro 11%, sto je vise nego u San Diegu, Los Angelesu i San Franciscu gdje ljudi zaradjuju u procjeku 120-150% prosjecne plate u Alabami.
ZBog toga, mnoge osnovne skole u Alabami nemaju prozora i slicno. Nije zgoreg pomenuti da sve privatne skole u Alabami su mahom osnovane 1956, 57 i 58, nakon Brown vs. Topeka Board of Education, tj. nakon desegregacije.
Sta mislim kome takav regresivni sistem oporezivanja pogoduje?
O tome da je i danas 99% djece u tim skolama bijelo, da u AL imas jos uvijek country klubova koji nemaju crne clanove itd. je suvisno govoriti.
A Bosanci? Bosanci su bijeli. Glavni argument KKK je da su imigranti iz Evrope pozeljni, pa eto i bosanci.
- jeza u ledja
#3625 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
O kakvim gangovima pricas? Zasto uopste polazis od price o gangovima? Jel ti to fakat mislis da se vecini crnaca svodi izbor na to? Samo to dovoljno govori o tvom poaznavanju drustva.
Kazes kad sam zadnji put cuo uspjesnog crnca da se zali na rasizam bijelaca.... pa predsjednik ti je crnac pobogu. Doslovce svaki uspjesan crnac za kojeg znam se zalio na rasizam, a ti kazes nije ni jedan.
Pa jesi li u rupi zivio sve ovo vrijeme?
Kazem ne zelis da znas i tu se prica zavrsava.
Kazes kad sam zadnji put cuo uspjesnog crnca da se zali na rasizam bijelaca.... pa predsjednik ti je crnac pobogu. Doslovce svaki uspjesan crnac za kojeg znam se zalio na rasizam, a ti kazes nije ni jedan.
Kazem ne zelis da znas i tu se prica zavrsava.