Arapi u BiH, dobro ili lose?

Locked
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3601 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Truba »

mi ništa nismo hjteli
moji nisu glasovali do 1996
nit su izlazili referendume a ja sam do 1999 bio maloljetan :P :P :P :P
onako

#3602 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by onako »

Potpuno se slazem sa HAVANA....Ako izdajes nekretninu apartman normalno je da je ostave u zatecenom stanju...Ja sam imao arape i dvije porodice sam istjerao....Sve je umasceno od tepiha do ugaone garniture....Ne drze se dogovora...Imaju odnos kad nesto plate ne da je to iznajmljeno vec da je to njihovo...a ti mu dodes ko sluga...Ako ih pitas kada dolaze kazu neki sat i normalno slazu....Licno sam im prestao izdavati i uveliko sam mirniji...Postoje elementarne stvari koje svi gosti a i ja sam kada sam gost odradim prije odlaska...Nenormalno je sve ostaviti masno uflekano, sude zagoreno i umasceno neoprano....Kome ne smeta devastiranje i prljanje na nacin da se stvari kompletno moraju nove kupiti neka izdaje i nalazi sebi racunici...Ja sam imao iskustva s njima nacinima rezervacije u kojima ne postuju uslove, nacinima boravka, ostavljanja apartmana i iskustva su mi negativna...ne u smislu da li sam zaradio ili nisam...ima i drugih turista:))) vec nacinom na koji oni koriste smjestaj i u kakvom stanju isti ostave....Preko boocing.com oni traze smjestaj u kojima se ne garanuje kreditnom karticom i nakon iskustva koje sam imao s njima jasno mi je zasto traze smjestaje u kojima im se ne moze naplatiti steta, ili skinuti dogovoreni iznos ukoliko ne ispostuju uslove rezervacije...Zelim naglasiti da ne generalisem stvari i da vjerujem ima i pozitivnih iskustava...Moja su nazalost ovakva....jesam da dolaze arapi eskimi ma svi, ali jesam i da na Ilidži hodaju uniformisana eko policija pa kad baci flasu ili papir ili casu u kojoj je jeo kukuruz da mu naplati na licu mjesta 50 eura kazne....
Sunca Sin
Location: Psi nam se dive, svinje nas smatraju jednakim, a mačke nas preziru.

#3603 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Sunca Sin »

onako wrote:Potpuno se slazem sa HAVANA....Ako izdajes nekretninu apartman normalno je da je ostave u zatecenom stanju...Ja sam imao arape i dvije porodice sam istjerao....Sve je umasceno od tepiha do ugaone garniture....Ne drze se dogovora...Imaju odnos kad nesto plate ne da je to iznajmljeno vec da je to njihovo...a ti mu dodes ko sluga...Ako ih pitas kada dolaze kazu neki sat i normalno slazu....Licno sam im prestao izdavati i uveliko sam mirniji...Postoje elementarne stvari koje svi gosti a i ja sam kada sam gost odradim prije odlaska...Nenormalno je sve ostaviti masno uflekano, sude zagoreno i umasceno neoprano....Kome ne smeta devastiranje i prljanje na nacin da se stvari kompletno moraju nove kupiti neka izdaje i nalazi sebi racunici...Ja sam imao iskustva s njima nacinima rezervacije u kojima ne postuju uslove, nacinima boravka, ostavljanja apartmana i iskustva su mi negativna...ne u smislu da li sam zaradio ili nisam...ima i drugih turista:))) vec nacinom na koji oni koriste smjestaj i u kakvom stanju isti ostave....Preko boocing.com oni traze smjestaj u kojima se ne garanuje kreditnom karticom i nakon iskustva koje sam imao s njima jasno mi je zasto traze smjestaje u kojima im se ne moze naplatiti steta, ili skinuti dogovoreni iznos ukoliko ne ispostuju uslove rezervacije...Zelim naglasiti da ne generalisem stvari i da vjerujem ima i pozitivnih iskustava...Moja su nazalost ovakva....jesam da dolaze arapi eskimi ma svi, ali jesam i da na Ilidži hodaju uniformisana eko policija pa kad baci flasu ili papir ili casu u kojoj je jeo kukuruz da mu naplati na licu mjesta 50 eura kazne....
Porodice sa gomilom djece su katastrofa, tačno vidiš da su to živine a ne ljudi, pobiju se žene, onda arap nalomi njih, djeca vrište, onda one nindže nalome djecu ma katastrofa, a sve uz ogromnu viku i dreku.

Sada samo izdajem po preporukama, doduše ova dva sauda su mi poslali dosta mušterija, samo vizitka, email pa vi djelite prijateljima, sve ostalo ne dolazi u obzir, samo kultura i pristojno ponašanje.

Takođe saudi vole masaže, pa ako neko ima od vas prijateljicu fizioterapeut i slično plaćaju po 100 maraka masažu, naravno ništa perverzno i ostale gluposti.
Njanjavi

#3604 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Njanjavi »

Pa ako nije nista perverzno i te gluposti, moze onda i maser, ipak je samo u pitanju ljubav prema masazi jelte :roll:
kiligonzales

#3605 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by kiligonzales »

Narod u svim kurcima, bez marke u dzepu, sere po ljudima koji hoce njihovu zemlju da posjete. To ima samo kod nas.

Doslo ih na desetine hiljada, normalno je ocekivati da nisu svi jednako dobri gosti. Nasi ljudi bi najradije da oni dodju ostave pare za najam svega i odu svojim putem, a nikakvu stetu ne naprave.

To samo kod nas ima.
HAVANA

#3606 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by HAVANA »

Pa izdaj im svoj stan,ko ti brani?Pa se onda javi.
onako

#3607 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by onako »

...kiligonzales....
Ako je mjerilo narod ti sa ovim svojim komentarom onda mi nismo uredu....Niko ne sere po njima..To sto ti cinjenicu i impresije ljudi koji ovde napisu i opisu njihovo ponasanje nazivas sranjem onda imas problem...Sa sobom...Drugo, ocito nisi nacitan...nisu ti bliski osvrti, napisi, tekstovi...Da jesi znao bi na desetine osvrta drugih zemalja na ponasanje turista u njihovim zemljama...Ovde se ne radi o tome jel neko los ili dobar gost...Ne postoji ta kategorija...Postoji civilizovano ponasanje...Zamisli on meni izdao sator...Ja prenocio i jutrom srusim sator, pocijepam ga...Pa sta ja sam platio da prenocim....Pare za najam ostave svi...i dobije uslugu smjestaja...Ali ne dobije uslugu da moze devastirati stvari....ne kazuje ovde niko o polomljenoj casi tanjuru sitnicama normalno je, ovde se kazuje o primitivnom, barbarskom van pameti ponasanju....I da slazem se to ima samo kod nas...Jer u Londonu ne devastiraju, jer ne smiju jer ne bi mogli zemlju napustiti a da ne plate i najmanju stetu...Obavjesti se carina...Samo kod nas ima da unisti devastira i mirno ode....I ja kad odem bilo gdje iznajmim smjestaj ostavim pare i na kraju se zahvalim i odem...Trebam li unistavati???? Nemoj vise lupetati o stvarima o kojima ocito zive veze nemas....
I od kad je sranje napisati kako se ponasaju???? Bi li bilo sranje da se piseda se super ponasaju????Isto je pisanje o ponasanju.....
Turizam ne znaci da te turista vazalom smatra i tako se ponasa, vec da uziva u ljepotama tvoje zemlje, raznovrsnoj ponudi u svim segmentima i gostoprimljivosti domacina....Tako da samo kod ima da insan kritikuje druge sto pisu o ponasanju turista....Mozes misliti:)))) Usvojoj zemlji na svom i u svom ja se i ostali usudil napisati iskustva sa arapima:))))I znas sta je najgore...Nista se oni za trun nece promijeniti...Hoce kad mu naplatis 50 eura kazne za bacenu flasu na trotoar na Ilidži...Ko sto mu svugdje u svijetu naplate kaznu za nered....A inace to sto mislis da dolaze kod nas...pa danas je jako malo mjesta u svijetu gdje mogu ovako u miru i ljepoti doci kao kod nas....nisu rado videni u vecini zemalja...iz poznatih razloga koje svakodnevno imas priliku na vijestima slusati...
Last edited by onako on 25/08/2017 13:05, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#3608 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by hAZNADAR »

Klanjati na po ulice u Travniku a dzamija 30 m daleko. :?:
To ne rade kao turisti na drugim mjestima u Evropi i sire. Takodjer trzni centri, parkovi,.. pored dzamija u blizini.
Pitam se zasto neki imaju potrebu da maksuz kod nas rade to.
Hakiz

#3609 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Hakiz »

Vizionar 1985 wrote:
Hakiz wrote:

Code: Select all

Naravno da pričam o ljudskim bićima. Ljubomora i zavist su gadne stvari. Kada u BiH, u kojoj je puno ljudi sirmašno, dođe odjednom relativno veliki broj ljudi sa velikom novcem za naše prilike i počnu tim novcem "mamiti" žene, samopouzdanje lokalnih siromaha padne, počinje se javljati ljubomora, zavist, pa prelazi u netrpeljivost. Polako će se doći i do mržnje, samo da malo sačekamo. Da li to znači da će sve žene potrčati za novcem tih Arapa? Naravno da ne znači. Da li neke hoće? Naravno da hoće. Da li će to kod muškaraca kojima nedostaje samopuzdanja stvoriti bijes? Naravno da hoće.

Opet se može primjeniti slijedeće: U principu, o čemu god je riječ, 10% ljudi je na jednom kraju spektra, drugih 10% je na suprotnom kraju, a 80% ljudi su oportunisti koji će se ponašati u skladu sa okolnostima. I za tih 80% je djevojka koja dobro izgleda u mini suknji dovoljan povod da je kresnu. Da li će to uspjeti, to je druga priča, ali da će poželjeti (i da će to uraditi ako mogu) to je sigurno. Čak i oni koji niti ne pokušaju iz raznih razloga (vole svoju partnericu, djevojka je premlada, oni su prestari, spolna nemoć itd) čak i oni bi voljeli, poželjeli da je kresnu. 

I skoro sve se radi uzimajući u obzir tih 80%. Zakoni se donose, proizvodi se prave, standardi se usvajaju, sve se radi uglavnom uzimajući u obzir onih 80%. Onih 20% su statistički nebitni.  

Banalan primjer. Šta misliš zašto je malo proizvoda namjenski pravljeno za ljevake? Osim muzičkih instrumenata, gdje se najveći broj, a opet mali u poređenju sa ukupnom proizvodnjom, instrumenata pravi namjenski za ljevake, skoro više nigdje se ništa ne pravi namjenski za ljevake. Ja sam bio dešnjak i nisam primjećivao te stvari. Ali, sticajem okolnosti postao mi je problem koristiti desnu ruku, tako da sam morao naučiti većinu stvari raditi lijevom. I onda sam tek shvatio da je svijet pravljen za dešnjake. Električni alati, ni jedan ne postoji ergonomski pravljen za ljevake, svi su za dešnjake (pogledati položaj zaštitnog dugmeta koje se mora aktivirati da bi se mogao pritisnuti okidač za pokretanje alata u odnosu na okidač). Posuđe, svako posuđe sa jednom drškom koje ima lijevak za izlijevanje tekućine (šerpe, džezve itd) je pravljeno tako da kada ljevak koristi to posuđe mora izlijevati iz posude "preko ruke". Miševi za kompjuter, imaju za dešnjake i imaju simetrični. Veoma malo ih je za ljevake i do njih je teško doći. Fotoaparati, svi su prilagođeni dešnjacima. Automobili, pokušaj lijevom rukom podići i spustiti ručnu kočnicu. I tako dalje.

Šta misliš zašto je tako? Jer je preskupo praviti namjenski nešto za tako malo tržište. Dakle, ljevaci su statistički nebitni.  

I to je stvar sa generalizacijom. Iako nije politički korektna, nije slučajna.
Pa ko brani tim istim nasim muskarcima da se za novac Arapkinjama nude. Zar niste culi termin zigolo. Zar niste za ravnopravnost spolova, feminizam itd.
Pobrkao si malo. Ne nude se Arapi da budu žigolo, da žene njima plaćaju. Oni plaćaju ženama. A naši to ne mogu pratiti jer nemaju novca.
Hakiz

#3610 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Hakiz »

kiligonzales wrote:Narod u svim kurcima, bez marke u dzepu, sere po ljudima koji hoce njihovu zemlju da posjete. To ima samo kod nas.

Doslo ih na desetine hiljada, normalno je ocekivati da nisu svi jednako dobri gosti. Nasi ljudi bi najradije da oni dodju ostave pare za najam svega i odu svojim putem, a nikakvu stetu ne naprave.

To samo kod nas ima.
Eno, u OBI-ju možeš iznajmiti korištenje mašine na sat. Iznajmi, recimo, stonu kružnu pilu i uništi mašinu. Da vidimo šta će se desiti.
Hakiz

#3611 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Hakiz »

hAZNADAR wrote:Klanjati na po ulice u Travniku a dzamija 30 m daleko. :?:
To ne rade kao turisti na drugim mjestima u Evropi i sire. Takodjer trzni centri, parkovi,.. pored dzamija u blizini.
Isto kao što Englezi ili Nijemci kada odu negdje rade sve ono što u svojim zemljama ne mogu jer bi platili ogromne kazne.

Ljudi su u suštini svuda isti i samo ih strah od kazne sprečava da nešto urade. I tamo gdje mogu raditi šta hoće radiće šta hoće, neće se obazirati na to da li nekome smetaju.

Tako i Arapi. Naučili da klanjaju na ulici, došli ovdje, probali, vidjeli da mogu i nastavili. Kada ih neko bude zaustavio i kaznio zbog toga, prestaće. Do tada, živi sa tim. Druga je priča to što ne poštuju našu kulturu i običaje i ne žele da se adaptiraju nego hoće da se i u ovoj zemlji ponašaju kao da je njihova. To naše poltronstvo i individualno i nacionalno, državno, je posebna tema o kojoj bi se dalo razgovarati.

Ali, nije sve to tako loše. Meni je super što u nekim drugim zemljama ljudi više žive napolju. Pa su napravili široke trgove, ulice i uobičajeno je da se puno života provede napolju, među drugim ljudima. Kod nas sve nešto usko, malo, tamno, zatvoreni po kućama.
Sunca Sin

#3612 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Sunca Sin »

Hajmo ovako da neko te arape skloni sa ceste, javne površine, javnog prostora na silu ustala bi se sva SDA i IZ kako se šikaniraju muslimani, neda im se da praktikuju vjerske običaje i slično, ja iskreno bi to sve degenečio i drakonske kazne ali se ne pitam.
onako

#3613 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by onako »

To nije do Arapa...tako isto moze sjesti nasred ulice i zaustaviti saobracaj....Imaju pravila i zakoni i oni koji se brrinu o tome da se sprovedu...ne rade svoj posao...Bijambare imaju rendzere...obilaze kompletno izletiste, reaguju na nered, nedolicno ponasanje i svako krsenje pravila u smislu paljenja vatre ostavljanja smeca...i uvijek super, sve cisto milina za otici...
Valjda i mi tek ucimo o turizmu masovnog pa cemo vremenom nauciti da se i ponasamo u skladu sa neredima koji nam se prave na vise nacina...Nadati se:)))))))))))
onako

#3614 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by onako »

Sunca Sin wrote:Hajmo ovako da neko te arape skloni sa ceste, javne površine, javnog prostora na silu ustala bi se sva SDA i IZ kako se šikaniraju muslimani, neda im se da praktikuju vjerske običaje i slično, ja iskreno bi to sve degenečio i drakonske kazne ali se ne pitam.
ma ne bi niko skocio...ali treba vremena da se i mi naucimo kako se ponasati sa masovnim turizmom kao sto je krenuo kod nas dva-tri mjeseca (arapski)...
HAVANA

#3615 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by HAVANA »

Ne jede se lubenica kasikom iz presjecene polovke u holu radon plaze,ne kupa se u haljini u bazenu,ne hoda se oko bazena u cipelama,ne klanja se na ulici,ne baca se smece,sladoled,cokolada po podu iznajmljenog auta,ne unistava se tudja imovina, bez obzira sto si platio najam duzan si da snosis troskove nastale stete...I najveci moj problem sa njima,jebem ti mater usta bahatu,i tebi i tvojim parama.Uslugu mozes kupiti, ali covjeka ne mozes.Ponizavaj mater i sestru kuci kad dodjes.Ovde ces kako ti ja kazem.Il mrs.
basicm

#3616 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by basicm »

HAVANA wrote:Ne jede se lubenica kasikom iz presjecene polovke u holu radon plaze,ne kupa se u haljini u bazenu,ne hoda se oko bazena u cipelama,ne klanja se na ulici,ne baca se smece,sladoled,cokolada po podu iznajmljenog auta,ne unistava se tudja imovina, bez obzira sto si platio najam duzan si da snosis troskove nastale stete...I najveci moj problem sa njima,jebem ti mater usta bahatu,i tebi i tvojim parama.Uslugu mozes kupiti, ali covjeka ne mozes.Ponizavaj mater i sestru kuci kad dodjes.Ovde ces kako ti ja kazem.Il mrs.
Bas ono tolerantno pisanje, demokratski!
The 51st State

#3617 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by The 51st State »

basicm wrote:
HAVANA wrote:Ne jede se lubenica kasikom iz presjecene polovke u holu radon plaze,ne kupa se u haljini u bazenu,ne hoda se oko bazena u cipelama,ne klanja se na ulici,ne baca se smece,sladoled,cokolada po podu iznajmljenog auta,ne unistava se tudja imovina, bez obzira sto si platio najam duzan si da snosis troskove nastale stete...I najveci moj problem sa njima,jebem ti mater usta bahatu,i tebi i tvojim parama.Uslugu mozes kupiti, ali covjeka ne mozes.Ponizavaj mater i sestru kuci kad dodjes.Ovde ces kako ti ja kazem.Il mrs.
ako covjek govori o svojoj privatnoj svojini, svaka mu je na mjestu.
hAZNADAR

#3618 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by hAZNADAR »

Hakiz wrote:
Isto kao što Englezi ili Nijemci kada odu negdje rade sve ono što u svojim zemljama ne mogu jer bi platili ogromne kazne.

Ljudi su u suštini svuda isti i samo ih strah od kazne sprečava da nešto urade. I tamo gdje mogu raditi šta hoće radiće šta hoće, neće se obazirati na to da li nekome smetaju.

Tako i Arapi. Naučili da klanjaju na ulici, došli ovdje, probali, vidjeli da mogu i nastavili. Kada ih neko bude zaustavio i kaznio zbog toga, prestaće. Do tada, živi sa tim. Druga je priča to što ne poštuju našu kulturu i običaje i ne žele da se adaptiraju nego hoće da se i u ovoj zemlji ponašaju kao da je njihova. To naše poltronstvo i individualno i nacionalno, državno, je posebna tema o kojoj bi se dalo razgovarati.

Ali, nije sve to tako loše. Meni je super što u nekim drugim zemljama ljudi više žive napolju. Pa su napravili široke trgove, ulice i uobičajeno je da se puno života provede napolju, među drugim ljudima. Kod nas sve nešto usko, malo, tamno, zatvoreni po kućama.
Naznam sta to sve Englezi napr rade drugdje sto ne mogu kod kuce. Mozda kupovina seksa sa maloljetnicom u Singapuru ili pusenje u zatvorenim prostorima gdje stoje pepeljare na stolu kao kod nas. Medjutim u Kardifu ili Manchesteru ti vidis na ulici istu pijanku, drugu, tucu, povracanje i istresanje fekalija, galamu, frku,... kao u turistickim destinacijama Spanije. Spanci to otrpe teskom mukom jer ti turisti donose i novac.
Tako i mi trpimo cergarsko ponasanje Arapa, njihov nacin panoramske voznje u spici, njihovo bacanje smeca i ostavljanje smjestaja, stolova u restoranima kao da je bomba pala, ne cekanje u redu na bilo sto, bahatost,... jer kao turisti donose novac.

Ali klanjanje na javnim mjestima? Sumnjam da je to u zemljama odakle dolaze zabranjeno i kaznjivo. Sila ljudi izvan grada, urbanih mjesta, gdje nema dzamija,.. uredno obavi namaz na otvorenom. Pogotovo u pustinji. Ali u gradu gdje postoje dzamije na svakom cosku - ljudi idu u dzamiju i tu nema zakona koji to striktno odredjuje - to je jednostavno stvar kulture, navike. Isto tako ne postoji zakon ni u Evropi pa i kod nas na ex YU prostoru gdje je zabranjeno klanjati na trotoaru, parku, trznom centru,... pa opet klanjaci to rade samo u mjestima sa bosnjackom vecinom. Jeli u pitanju demonstracija, egzibicionizam, dosli osloboditelji, pokazi papcima kako se to radi, zelja za aplauzom,... ne znam vise ni sam sta? Totalno je nejasan poriv tih koji to rade makzuz kod nas.
Sunca Sin

#3619 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Sunca Sin »

Nema dalje!
SmokingMan

#3620 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by SmokingMan »

Vidiš,Fahro se u svome "glasniku" ne žali na to što mu arapi jedu kašikom iz "polovki"u holu Radon plaze.Licimjer!
Šunj

#3621 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Šunj »

hAZNADAR wrote:
Hakiz wrote:

Naznam sta to sve Englezi napr rade drugdje sto ne mogu kod kuce. Mozda kupovina seksa sa maloljetnicom u Singapuru ili pusenje u zatvorenim prostorima gdje stoje pepeljare na stolu kao kod nas. Medjutim u Kardifu ili Manchesteru ti vidis na ulici istu pijanku, drugu, tucu, povracanje i istresanje fekalija, galamu, frku,... kao u turistickim destinacijama Spanije. Spanci to otrpe teskom mukom jer ti turisti donose i novac.
Tako i mi trpimo cergarsko ponasanje Arapa, njihov nacin panoramske voznje u spici, njihovo bacanje smeca i ostavljanje smjestaja, stolova u restoranima kao da je bomba pala, ne cekanje u redu na bilo sto, bahatost,... jer kao turisti donose novac.

Ali klanjanje na javnim mjestima? Sumnjam da je to u zemljama odakle dolaze zabranjeno i kaznjivo. Sila ljudi izvan grada, urbanih mjesta, gdje nema dzamija,.. uredno obavi namaz na otvorenom. Pogotovo u pustinji. Ali u gradu gdje postoje dzamije na svakom cosku - ljudi idu u dzamiju i tu nema zakona koji to striktno odredjuje - to je jednostavno stvar kulture, navike. Isto tako ne postoji zakon ni u Evropi pa i kod nas na ex YU prostoru gdje je zabranjeno klanjati na trotoaru, parku, trznom centru,... pa opet klanjaci to rade samo u mjestima sa bosnjackom vecinom. Jeli u pitanju demonstracija, egzibicionizam, dosli osloboditelji, pokazi papcima kako se to radi, zelja za aplauzom,... ne znam vise ni sam sta? Totalno je nejasan poriv tih koji to rade makzuz kod nas.
Arapi su poceli klanjati na Marienplatz-u u Minhenu, na obicnim kartonima i novinama, i onda je to policija zabranila, tako da toga nema vise. Sve se moze ako se hoce.
Hakiz

#3622 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Hakiz »

basicm wrote:
Tolerancija i demokratija ne podrazumijevaju dopuštanje neprihvatljivog ponašanja.

Tolerancija je to da ja mrzim operu, ali tebe ne sprečavam da je slušaš pored mene. I ti mržiš turbofolk ali me ne sprečavaš da ga ja slušam pored tebe.

Ali, ako ja ili ti bacimo smeće na ulicu, obojicu nas treba kazniti. To nema veze sa tolerancijom.

Ovdje kao da svako ko dođe, naročito ako je brat musliman sa novcem, može da radi šta hoće pa makar to bilo ne samo nepristojno, nego i štetno, pa i nezakonito.
hAZNADAR

#3623 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by hAZNADAR »

Šunj wrote:
Arapi su poceli klanjati na Marienplatz-u u Minhenu, na obicnim kartonima i novinama, i onda je to policija zabranila, tako da toga nema vise. Sve se moze ako se hoce.
U Kopenhagenu i Malmeu je bilo toga ranije u par navrata ali nije bilo zabrane i intervenisanja policije. Trzni centar i zeljeznicka stanica. Bilo je koliko se sjecam ismijavanje takvih od strane javnosti da su kompleksasi i sta ja znam sta sve ne psiholoski i sto je najbitnije muslimanske organizacije su se od toga ogradile.
Nije mi poznato da u Minhenu vlast to brani, ali hvala na info.

U Francuskoj se to desava cesto ali grupno i iz razloga sto nema mjesta u dzamiji za sve pa vidis vise safova na parkingu i trotoaru. U kvartovima gdje ih ima mnogo.

U BiH se Arapi uglavnom grupisu u mjestima sa bosnjackom vecinom. U Banjaluci koja isto ima mnogo toga turisticki ponuditi ih mozes samo vidjeti u i oko dzamije Ferhadije. Sto znaci da i oni znaju gdje dolaze i gdje su otprilike medju svojima ili gdje nisu. Pretpostavljam da je i klanjanje mimo dzamije u bosnjackim sredinama prije demonstracija pred Bosnjacima negoli nesto spontano i neplanirano.
zijancer

#3624 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by zijancer »

kako izlazite na kraj sa cjenjkanjem :P
basicm

#3625 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by basicm »

Hakiz wrote:
Tolerancija i demokratija ne podrazumijevaju dopuštanje neprihvatljivog ponašanja.

Tolerancija je to da ja mrzim operu, ali tebe ne sprečavam da je slušaš pored mene. I ti mržiš turbofolk ali me ne sprečavaš da ga ja slušam pored tebe.

Ali, ako ja ili ti bacimo smeće na ulicu, obojicu nas treba kazniti. To nema veze sa tolerancijom.

Ovdje kao da svako ko dođe, naročito ako je brat musliman sa novcem, može da radi šta hoće pa makar to bilo ne samo nepristojno, nego i štetno, pa i nezakonito.
Da li je tolerancija pricati ovako negativnim nabojem uz brdo psovki i siriti takvo misljenje prema odredjenoj grupi ljudi na osnovu pretpostavki i neke teorije, a manjim dijelom iz prakse, ili lakse reci iz predrasuda? Ne volim ni ja operu, ali ne jebem majku svakom ko to slusa i ostale rijeci.
Dok s druge strane kad daju pare nije problem. Taktika uzmi levata nas je i dovela gdje smo sad.
Jer ovdje svi arapi ne valjaju, svi su stoka, ali svi izdaju kuce stanove aute i sta sve ne.
Licemjernost se nanjusi, pa su je i arapi nanjusili, zato ima i kontre s njihove strane.
Dok god ne budemo gledali na svaki slucaj individualno, naplacivali stetu s osmijehom na licu, na kraju pozdravili goste kao da se nista nije desilo, stoka smo mi, a ne onaj ko nam dodje.
Locked