Sirija vol. 2

Locked
Grean

#3601 Re: Sirija vol. 2

Post by Grean »

Point. wrote:Ja bi se objesio da ovako branim ruse koji brane srbe koji bi sutra da zarati pobili sve Bosnjake ko ovaj @Challenger. Koji su tu prenosi, neshvatljivo.
Ma hajde @chellenger, on je OK, covjek fanatik, zaludjen kao onaj @kiki sa Kurdima, to su ljudi posebni i sa njima ne ulazim u diskusiju.

Ali ima ih metar koji hvale Rusiju valjda da bi tako dokazali da nisu od onih Bosnjaka koji su za Tursku. Upinju se iz petinih zila. Bila su dvojica tvojih strumfova u tom fazonu juce na temi, Nosara i jos jedan. Ma nisu mi jasni.
Challenger__

#3602 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Point. wrote:Ja bi se objesio da ovako branim ruse koji brane srbe koji bi sutra da zarati pobili sve Bosnjake ko ovaj @Challenger. Koji su tu prenosi, neshvatljivo.
Bez uvrede, za tebe nije vanjska politika. Tema je Sirija. Ja sam za Siriju (od prvog komentara) koju će od tekfirijskih koljača odbraniti SAA, Kurdi i neka umjerena opozicija sa kojom će praviti dogovor. Nemam TILT u glavi da, podržavajući Siriju, pljujem po njenim saveznicima ili da mislim da je "pobjeda Bosne", pobjeda Nusre ili ISILa.
sunceKOtepsija

#3603 Re: Sirija vol. 2

Post by sunceKOtepsija »

zivio neo liberalni kapitalizam i poltronska revolucija :lol:
evo vam tema http://forum.klix.ba/gdje-se-skupljaju- ... 25888.html
Challenger__

#3604 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Inače, nije svijet spisak ličnih želja, tipa: "najbolje bi bilo da se donese UN rezolucija, pa da desno od Eufrata sređuje Kina, a lijevo Sajonare iz Japana". Ja bih lično volio da se realizuje takav scenario, ali to jednostavno nije moguće.

Moguće je sa onima koji žele i hoće, a sve ostalo je budalasanje, protest protiv stvarnosti.
sarajevoxxxx

#3605 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

jefff wrote:
Ali pazi samo sa kojom silinom su ušli u sirijski rat.Odjednom su otvorili pet linija:Latakija, Gab, južni Haleb tu su najviše napredovali, Guta, i Dera.

Ono klasični dogovor Irana i Rusije, ono mi ćemo poslati vojnike vi iz zraka.Nešto su napravili u južnoj okolini Haleba koja je najslabije branjena.Velika linija koju je čuvalo lokalno stanovništvo, ali i kao takvo bili su ozbiljna prijetnja plaćenicima iz Iraka, irana, Afganistana, Libanona.

Zauzeli neka sela počeli napredovati uzeli al Hadir i al Ajs, kada su im došli likovi iz Gaba, vojne formacije Džundul Aksa, Nusra front, postrojili ih i pokazali im gdje im je mjesto.Sada im uzimaju jedno po jedno selo.Onaj neki komandant Nusra fronta izjavio kako bi volio vidjeti nekog vojnika Sirijca na suprotnoj strani, apsolutno im sve plaćenici i na zemlji i u zraku.
Da, ali u osnovi rat u Siriji je sukob među Muslimanima.
Rusija se upetljala ali se prvo upetljala USA, njeni saveznici u blizini i oni dalji, a u osnovi je to nesporazum među Muslimanima, odnosno između Sirijaca gdje upadaju iz drugih Muslimanskih država Iran, Irak, Jordan itd. da se bore na svim stranama.
Nije se ni moglo a niti se može očekivati da se Sirijsci međusobno zatru i sada je od prilike stalo na sektaškoj podjeli Sirije gdje SAA kontrolira većinski Šitska, Alavitska, Druska i Kršćanska podneblja a ostatak kontroliraju pobunjeničke frakcije i to gdje su većina Suniti i Kurdi.
Šta Rusija konkretno hoće?
Svi u ovome kuršlusu traže svoj interes.Muslimani i jesu najodgovorniji, u čemu je problem dogovarati se.Kakve crne razlike između šiita i sunita? Kakve crne diktature u 21. vijeku? Svi ti silni tabui, silno sektaštvo, silne diktature i policijske države, vojni udari, 5 ljudi 50 godina vlada arapskim svjetom.Jedan jezik, jedna nacija, jedna vjera a imaju 30 država, plus nasilje u Palestini u srcu arapskog svijeta koje decenijama traje.

Onaj razapinje šatore, onaj cijeli grad sravni sa zemljom, mislim sve ovo se moglo predvidjeti.Mnogo ljudi je očekivalo ovo danas što gledamo na Bliskom istoku.Elita muslimana i obični muslimani, tu decenijama postoji jaz, niko ne razgovara, svi problemi se gurali pod tepih, a kada je nastupila katastrofa za sve je kriva zavjera Zapada i Izrael.

Gdje to ima u svijetu da vojna hunta preuzima vlast? Gdje to ima u svijetu da vojska izađe i puca po narodu na ulici? Pa to su katastrofalne stvari, to su crvene linije, to je vijesnik katastrofe.Sisi nije čovjek od akcije, kako mu neki ovdje na forumu tepaju, on je udario temelje današnjem zlu, a svi koji su ga podržali podržali su te temelje.Gdje to još ima da ubijaš hiljade građana na ulici dugim cjevima rešetaš po njima i govoriš kako je to za dobrobit Egipta? To ono hajde da pobijemo 5000 da bi nam svima bilo bolje?

I u tome ga podržala ulema Azhara, prije toga Hafeza Al Asada isto tako muslimanska ulema podržala kada je ravnao Hamu, mislim, muslimani su na žalost danas upravo tu gdje treba da budu.Milijarde dolara su i jedni i drugi ulagali u širenje sektaštva i sunitskog i šiitskog.Gdje to ima sekta, čuj sekta? Mislim koliko trebaš truda, rada, da stvoriš milione bolida u svijetu koji s mržnjom gleda na drugu osobu samo zbog toga što je druge sekte.
Last edited by sarajevoxxxx on 28/11/2015 22:34, edited 1 time in total.
Škobo Habu

#3606 Re: Sirija vol. 2

Post by Škobo Habu »

Challenger__ wrote:
Pališ se bezveze na Savine spinove. Više je ubleha izgubila oko Kweirisa nego što su ovi povratili dole. Da ne pričam da treba sačekati koji dan da se vidi prava slika.
SAA je do sada bezbroj puta pokazala da je diletantska s'brda - s'dola vojska. Ne mogu IRG i Hezbollah naosvajati što to SAA može prokockati čuvajući.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3607 Re: Sirija vol. 2

Post by Truba »

mislim da je nezapazeno prosla info da je japan ponudio vojnu suradnju damasku
japan je uvijek neutralan dok se ne vidi ko ce biti pobjednik
ili kad vlada nema perspektivu da kontrolira vecinu teritorije
eh sad sto konkretno znaci ta suradnja...
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3608 Re: Sirija vol. 2

Post by japin_mutapi »

Ironmen wrote:

Pa rusi ratuju protiv terorista ISILA koji su stavili i BiH na crnu listu proglasili nas nevjernicima i objavili nam rat tako da ti na isto dodje svi bi nas bosnje opet pobili :/
gdje ovo ... u nekom paralelnom univerzumu
dimenzija X vijesti iz besvijesti
Challenger__

#3609 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Škobo Habu wrote:
Challenger__ wrote:
Pališ se bezveze na Savine spinove. Više je ubleha izgubila oko Kweirisa nego što su ovi povratili dole. Da ne pričam da treba sačekati koji dan da se vidi prava slika.
SAA je do sada bezbroj puta pokazala da je diletantska s'brda - s'dola vojska. Ne mogu IRG i Hezbollah naosvajati što to SAA može prokockati čuvajući.
2014 dokazuje da i nije baš tako. Danas su istrošeni i mogu se složiti, stoji i ta tvoja. Ali, pokušavam sagledati širu sliku, a ona će se moći naslutiti tek za mjesec, dva.

Naravno ako ne bude nekh većih globalnih karambola.
husein_kapetan

#3610 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

The 51st State wrote:Srecom sve sto ovaj zaljubljenik bacuska pise je istina, docim supacki presucuje trljanje solju bosanskih rana i direktno protektovanje rs-a od strane ruskog ambasadora.
Kakva budaletina moras biti pa ovako gorljivo braniti pozicije zemlje koja je otvoreno na strani onih koji bi sutra da ista ne postoji, ili budala ili internet placenik, treve nema.
Bez predrasuda i osjecanja iskonske nadmoci kada tipkati treba.
Vas gospodine izgleda frisko nominirali glasnogovornikom bosnjastva pa sada nesebicno svoju novu funkciju rabis.. i to ti daje za pravo etiketirati ljude bez da si mrvu misli inih shvatio..
Ja se nekakvih.. dobrano nekoc nagledah sve jaki na jeziku i puna im usta Bosne a kada je trebalo niko ih iz podruma izvuc nemoze..
sarajevoxxxx

#3611 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Strašno dobar tekst u Gardijanu od Giles Fraser:

http://baladi-news.com/%D9%85%D9%82%D8% ... 9%85/2026/
sarajevoxxxx

#3612 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Ironmen

#3613 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

japin_mutapi wrote:
Ironmen wrote:

Pa rusi ratuju protiv terorista ISILA koji su stavili i BiH na crnu listu proglasili nas nevjernicima i objavili nam rat tako da ti na isto dodje svi bi nas bosnje opet pobili :/
gdje ovo ... u nekom paralelnom univerzumu
dimenzija X vijesti iz besvijesti

De izadji napolje vidi imal me pa mi javi :lol:
Point.

#3614 Re: Sirija vol. 2

Post by Point. »

Challenger__ wrote:
Bez uvrede, za tebe nije vanjska politika. Tema je Sirija. Ja sam za Siriju (od prvog komentara) koju će od tekfirijskih koljača odbraniti SAA, Kurdi i neka umjerena opozicija sa kojom će praviti dogovor. Nemam TILT u glavi da, podržavajući Siriju, pljujem po njenim saveznicima ili da mislim da je "pobjeda Bosne", pobjeda Nusre ili ISILa.
A ti se ko umislio da znas nesto o vanjskoj politici? Supljiras u prazno, kao nesto znas sta planiraju rusi, sta planiraju amerikanci, ovi oni. Reko bi covjek da si bivsi operativac Mossada, u najmanju ruku. Bjezi tamo.

Boli me dzon i za Nusrom i Isilom, ta ce se bagra medjusobno poklati do zadnjeg, sto im zelim sto prije. Ti ne propustas ni jednu sansu da hraknes po amerikancima i da hvalis ruse, koji ono kad izglasase veto na rezoluciju o Srebrenici. Ipak ti je Srebrenica bliza od pustara Sirije, zar ne?
Point.

#3615 Re: Sirija vol. 2

Post by Point. »

Ironmen wrote:

Vidim kako ratuju, malo malo pa roknu koju na FSA.
japin_mutapi

#3616 Re: Sirija vol. 2

Post by japin_mutapi »

Ironmen wrote:
De izadji napolje vidi imal me pa mi javi :lol:
jao pazi šuk :hajmooo: :hajmooo:
japin_mutapi

#3617 Re: Sirija vol. 2

Post by japin_mutapi »

rusija vs humanitarni konvoj 1:0
nosara

#3618 Re: Sirija vol. 2

Post by nosara »

husein_kapetan wrote:
The 51st State wrote:Srecom sve sto ovaj zaljubljenik bacuska pise je istina, docim supacki presucuje trljanje solju bosanskih rana i direktno protektovanje rs-a od strane ruskog ambasadora.
Kakva budaletina moras biti pa ovako gorljivo braniti pozicije zemlje koja je otvoreno na strani onih koji bi sutra da ista ne postoji, ili budala ili internet placenik, treve nema.
Bez predrasuda i osjecanja iskonske nadmoci kada tipkati treba.
Vas gospodine izgleda frisko nominirali glasnogovornikom bosnjastva pa sada nesebicno svoju novu funkciju rabis.. i to ti daje za pravo etiketirati ljude bez da si mrvu misli inih shvatio..
Ja se nekakvih.. dobrano nekoc nagledah sve jaki na jeziku i puna im usta Bosne a kada je trebalo niko ih iz podruma izvuc nemoze..
Uf...! :lol:

Gdje ga nadje...
Challenger__

#3619 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Point. wrote:A ti se ko umislio da znas nesto o vanjskoj politici? Supljiras u prazno, kao nesto znas sta planiraju rusi, sta planiraju amerikanci, ovi oni. Reko bi covjek da si bivsi operativac Mossada, u najmanju ruku. Bjezi tamo.

Boli me dzon i za Nusrom i Isilom, ta ce se bagra medjusobno poklati do zadnjeg, sto im zelim sto prije. Ti ne propustas ni jednu sansu da hraknes po amerikancima i da hvalis ruse, koji ono kad izglasase veto na rezoluciju o Srebrenici. Ipak ti je Srebrenica bliza od pustara Sirije, zar ne?
Bogu hvala da mi je bliža. Da me pita Bog koga da potopim, sebe (BiH) ili tebe (USA), potpoio bih te u sekudni, ne sumnjaj. Pošto te ne interesuje Sirija, hajde živio i Alllahimanet.
Kikibombona

#3620 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Challenger__ wrote:
Kikibombona wrote:SAA se nastavlja brukati. Fakat su postali smijesni!

Rusi su se svojski potrudili da im pomognu, Iranci su doveli svoju ekipu... ali jednostavno ne ide. Dzaba oruzje, dzaba sve. Selefije se zaderu, SAA se uhvati noge.

Rusi ce morati drasticno pojacati napade da bi nesto postigli.
Ma kakav Savo, njemu ne vjerujem nista vec odavno...

Ova mapa sve pokazuje

Image

Ocigledno je da pobunjenici prilaze Eisu i Hadiru sa bokova. Ako zauzmu ova dva grada, okaci ofanzivu na jugu macku o rep. Kao sto kaze Kapetan, kako poslije motivisati vojsku za nova ofanzivna dejstva, kada ne mogu cuvati nista sto osvoje!??

Ne znam, jedino da se Iran dikretno angazuje i da Rusi drasticno pojacaju udare.

Pobunjenici imaju veci motiv, to je ocigledno.

Da su nesposobni pokazuje njihov okrsaj sa siitima u Nublu i Fua, te sa YPG. Svaki put su pusiona. SAA razvaljuju lako, jer ocigledno alaviti nemaju pretjeran motiv da ginuti za sunitske gradove, niti suniti imaju poseban motiv boriti se zajedno sa siitima iz cijelog svijeta. Sto je sukob vise sektaski - to je motiv sunita u SAA manji. Dobro kaze Opetja. Ne smetaju sunitima u SAA Rusi, smetaju im Iranci, te siitske milicije iz Libana, Iraka, Afganistana, Pakistana itd.

Cheli, nesto ne stima. Rusi zgazise, a SAA do sada pokrenula bruku bezuspjesnih ofanziva. Da Rusi deru po SAA, bili bi gotovi dok kazes keks.
Challenger__

#3621 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Razumijem sve, al nešto mi govori da još treba sačekati da bi se dala konačna ocjena.

8-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3622 Re: Sirija vol. 2

Post by Truba »

sve ovo skupa izgleda jadno
barem da su palmiru oslobodili :roll:
Kaligula I

#3623 Re: Sirija vol. 2

Post by Kaligula I »

Čitalac wrote:Novinar Jirgen Todenhofer koji je prošle godine obavio seriju intervjua sa pripadnicima "Islamske države" kaže da zapadni političari "ništa nisu naučili za 14 godina kontraproduktivnog rata protiv terorizma".

- Oni i dalje veruju da je najbolji način da se reše osa - razbiti im gnezdo maljem. Ono što sam naučio iz vremena koje sam proveo intervjuišući članove ID u Siriji i na severu Iraka, 'rat protiv terora' američkog predsednika Džordža Buša, pokazao se kao klasični program regrutacije terorista - piše Todenhofer.
"Sada, nakon što je 'rat protiv terora' odneo, kako neki procenjuju, čak milion iračkih života, mi se suočavamo sa oko 100.000 terorista. ID je stvoren šest meseci od početka invazije: to je Bušovo čedo", istakao je nemački novinar.

Grad Raka "prestonica" IS u Siriji, jedna je od glavnih meta francuskog predsednika Fransoa Olanda, navodi Todenhofer.
Koalicione snage koje bombarduju taj grad, ne znaju, međutim da je od "20.000 boraca ID u gradu ostalo samo oko 1.000. Većina je odavno pobegla u Mosul u Iraku ili Deir Ezor, takođe u Siriji", dodaje nemački novinar.
...što jedna budala može da pokvari to sto pametnih ne mogu da poprave...
DuckZz

#3624 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

"Podržavamo umjerenu opoziciju, ako ona postoji ali mi ne znamo gdje je"

Tokom zračnih napada Ruskih snaga na tačno određene lokacije na sjeveru Latakije, poginula jedna od 2 najviša rangiranih oficira u provinciji Latakije.

Rashid Basdhar, Brigadni General FSA (jedan od najveće rangiranih dezertera)
Image

Pukovnik Colonel Ahmed Ali
Image
Image
Last edited by DuckZz on 28/11/2015 23:01, edited 1 time in total.
sunceKOtepsija

#3625 Re: Sirija vol. 2

Post by sunceKOtepsija »

sarajevoxxxx wrote:Sisi nije čovjek od akcije, kako mu neki ovdje na forumu tepaju, on je udario temelje

I u tome ga podržala ulema Azhara

Mudar kao Gandhi
I lijep kao Nasser
General Sisi je
car Afrike i Azije
Last edited by sunceKOtepsija on 28/11/2015 23:01, edited 1 time in total.
Locked