Republika Turska

Post Reply
Kikibombona

#3601 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Norman wrote:Nemoj tako. I Kemal je bio istinski sekularista.

A nadimak: pravo ime mi je perzijsko pa sam ga morao maskirati, a Norman mu najviše sliči. :D

Norman je germansko ime, nord +man, čovjek sa sjevera, a ja sam na ovom forumu prije svega - navijač FK Sarajevo.
Kemal je bio ultra nacionalista.

Za Turke je uradio puno toga dobroga, ali je za manjine bio ZLO.

Al evo, vidimo sada da sve to dobro nastoji uprskati sultan muslimana.
sunceKOtepsija

#3602 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

sunceKOtepsija wrote:-Broj ruskih turista u Antaliji u odnosu na isti period prosle godine manji za 81%.-Njemaca za 16%-Nizozemaca za 20%-engleza za 16%ipak nije sve tako crno u turistickom sektoru, pojedine zemlje biljeze nevjerovatan porast tako je npr za 122% povecan broj turista iz Izraela, moglo bi se rec "baci niz vodu naci ces uz vodu".
vivaldi wrote:
sunceKOtepsija wrote:
vivaldi wrote:
turska ekonomija se nevjerovatno dobro nosila sa masom problema: rat u komsiluku, intervenicja na istoku, terosticki napadi, sukob s rusijom, zapad ga sve vise proziva...ali ekonomija je rasla vrlo lijepim tempom, ali sada pocinju da pristizu sve crnje vijesti.

turizam u 2015. je donio 3 milijarde dolara manje prihoda nego 2014, ali je zabrinjavajuca tendecija jer je pola od toga pad u IV kvartalu.

u decembru je u % i vanjsko trgovinska razmjena pala za dvocifren iznos i uvoz i izvoz, a januaru ove godine je izvoz u rusiju 300 miliona manji nego u januaru 2015..

ako se ovo nastavi, unutrasnji pritisak na erdoagana ce biti sve veci, a u tom slucaju je rat najcesce rjesenje za skretanje problema. kurdi bi mogli dobro najebat..ustvari rat bi bio katastrofa za sve, ali racunajuci u glavama, kurdi bi mogli izvuci najdeblji kraj
ovo je zanimljivo, vidicemo kako ce se razvijat
ali danas vec ima pozitivnih vijesti, izasli podaci za industriju.

rast u decembru cak 4,5%, a 2015. je zavrsena sa rastom od 3,1% sto je stvarno nevjerovatno. Doduse rast je malo slabiji nego prethodne dvije godine kada je bilo 3,5%, al u ovkavim okolnostima ovo je stvarno uspjeh.

nije mi se bas dalo da detaljno analiziram, ali imaju cini mi se da imaju vrlo pristojan rast u granama sa visokom dodanom vrjednoscu poput elektornike i masinstva.

turizam trokira, ali se industrija jos uvijek dobro drzi :thumbup:
za turiszam, citan neki dan kazu da planiraju zamjenit njemce i ruse (prije svega ruse) arapima, navodi se da jedan arapski turist vrijedi kao najmanje cetri rusa (tj trosi u prosjeku kao cetri rusa, ali kazu moze se naletit i na ultra bogate)
vivaldi

#3603 Re: Republika Turska

Post by vivaldi »

sunceKOtepsija wrote:za turiszam, citan neki dan kazu da planiraju zamjenit njemce i ruse (prije svega ruse) arapima, navodi se da jedan arapski turist vrijedi kao najmanje cetri rusa (tj trosi u prosjeku kao cetri rusa, ali kazu moze se naletit i na ultra bogate)
pa moraju traziti alterantivu to je logicno, mada mislim da arapi ne mogu popuniti rupu jer bogatase ne zanimaju destinacije masovnog turizma.

mozda moze postojati neka politicka prepruka arapskih vlasti da se ide u tursku, ali prije bi pokusao privuci kineze. mada mislim da ce turizam biti u velikom padu kako god da okrenes, ali vazno za njih je da industrija gura.

turizam jeste slatka para na guzove, al svijetom ipak vladaju industrijski najrazvije zemlje a ne turisticki najpopularnije...

ps danas procitah da ce se u turskoj sklapat i neki novi toyotin dzip jer imaju tamo fabrku
Norman

#3604 Re: Republika Turska

Post by Norman »

Od početka terorističkih napada koje sprovodi PKK, ubijeno je najmanje 5 medicinskih radnika i oštećeno više od 30 ambulantnih vozila, izjavio je ministar zdravstva Mehmet Müezzinoğlu u četvrtak. Zadnje ubistvo 2 medicinska radnika dogodilo se 9. februara u gradu Uludere, kada su pripadnici PKK podmetnuli bombu u vozilo.
"During the clashes, more than 30 of our ambulances were damaged. The number of, what we call 'health martyrs', increased to more than five when a bomb was planted in a car in the town of Uludere [by the PKK]," the minister said.

http://www.dailysabah.com/nation/2016/02/12/at-least-5-health-personnel-killed-over-30-ambulances-damaged-in-southeast-turkey
Samo dan nakon ove izjave, u petak, teroristi iz PKK su ponovo pucali na ambulantna kola u mjestu Idil. Jedan civil je ranjen.
Image

PKK terrorists opened fire on an ambulance located at a gas station in Turkey's southeastern İdil district in Şırnak on Friday.

An employee at the gas station was injured. Abdulbaki Dim was then taken to a nearby hospital by the personnel of the shot ambulance...

The terrorists then started shooting towards the ambulance with long barreled weapons, from a nearby neighborhood where they dug many ditches and set up barricades.

PKK terrorists open fire on ambulance at gas station in southeastern Turkey
Istovremeno, sve ovo vrijeme glasnogovornici terorista vode kampanju kako je ugroženima u zoni sukoba uskraćena medicinska pomoć, a ignorišu vijesti da PKK napada medicinske ekipe.
Kikibombona

#3605 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Norman wrote:
Istovremeno, sve ovo vrijeme glasnogovornici terorista vode kampanju kako je ugroženima u zoni sukoba uskraćena medicinska pomoć, a ignorišu vijesti da PKK napada medicinske ekipe.
Mozes zlocincima samo vjerovati na rijec. Zlocincima koji ubijaju, hapse i protjeruju novinare da bi se sakrila istina. Postavio sam ovdje nekoliko klipova koji pokazuju hapsenje novinara. Postavio sam izjave poljskog novinara koji kaze da je zivot novinar ugrozen u Turskoj, da je turaka vojska pucala a njih i da momentalno napustaju Tursku. Dakle, neoborivi dokazi da zlocinci ne dozvoljavaju rad novinirari.

I danas protesti Kurda u Turskoj, Evropi i cijelom svijetu.

Je li do sada igdje bio ijedan kurdski skup podrske Erdoganu?
tataćusak

#3606 Re: Republika Turska

Post by tataćusak »

Kikibombona wrote:
Norman wrote:
Mozes zlocincima samo vjerovati na rijec. Zlocincima koji ubijaju, hapse i protjeruju novinare da bi se sakrila istina. Postavio sam ovdje nekoliko klipova koji pokazuju hapsenje novinara. Postavio sam izjave poljskog novinara koji kaze da je zivot novinar ugrozen u Turskoj, da je turaka vojska pucala a njih i da momentalno napustaju Tursku. Dakle, neoborivi dokazi da zlocinci ne dozvoljavaju rad novinirari.

I danas protesti Kurda u Turskoj, Evropi i cijelom svijetu.

Evo da kažem i ja tebi da se na strani """kurda""" bore kršćani koji žele da razvale Tursku prije 2023. Nalaze kurdke borce sa istetoviranim krstovima po tijelu, i sam si vidio prije par dana da su uhapšena dva srbina kako rokaju snajperima. Znači trba sjebatt turke prije 2023. godine a naravno vidjet ćemo da li će se uspjeti u tome, ja se iskreno nadam da neće.
sunceKOtepsija

#3607 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Image
74 je dan ofanzive turske armije na Sur (Dijarbakir). Prema saopstenju vojnom u ofanzivi turske armije na Sur do sada su poginula 44 vojnika, a 60 ranjenih. Istovremeno je objavljeno da je prema procjenama turske armije ubijeno 186 pripadnika PKK.
Image
-stanje u opstini Idil napeto.
Image
Avion Turkish airlines a na liniji Trabzon Istanbul, imao je danas, na pisti u istanbulu bliski susret s Boeing 747-8- avionom Katarskog emira. Vrsi se pregled aviona zbog mogucih ostecenja, ocekuje se da ce nakon istrage Katarski emir krenuti put domovine.
Image
-zet predsjednika Republike i ministar energije, rudarstva i industrije Berat Albayrak ocitovao se povodom zalbi gradana zbog ucestalih redukcija elektricne energije te ocijenio da je uzrok navedenom problemu zastarjela infrastruktura "koja nije obnavljana zadnjih 30-40 godina. Ministar je izrazio odlucnost vlade da u narednih 5 godina dovedu razinu snadbjevanja elektricnom energijom "u 21 pokrajini na minimalno zadovoljavajuci nivo. Vlada ce u narednih pet godina uloziti znacajna sredstva u unapredenje distributivne mreze u problematicnim podrucjima".
-danas vijest o visesatnim redukccijama u dijelovima 13 istanbulskih opstina. Izdato je saopstenje u kojem se istice da je rijec o redovnim aktivnostima s ciljem unapredenja mreze.
Image
-za utorak najavljene redukcije u dijelovima pojedinih Istanbulskih opstina (dijelovi njih 12). Izdato je saopstenje u kojem se istice da je rijec o redovnim aktivnostima s ciljem unapredenja mreze.
Kikibombona

#3608 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

tataćusak wrote:
Evo da kažem i ja tebi da se na strani """kurda""" bore kršćani koji žele da razvale Tursku prije 2023. Nalaze kurdke borce sa istetoviranim krstovima po tijelu, i sam si vidio prije par dana da su uhapšena dva srbina kako rokaju snajperima. Znači trba sjebatt turke prije 2023. godine a naravno vidjet ćemo da li će se uspjeti u tome, ja se iskreno nadam da neće.
Prica sa srpskim snajperistima je izmisljena. I Turci su na kraju morali priznati.
tataćusak

#3609 Re: Republika Turska

Post by tataćusak »

Kikibombona wrote:
tataćusak wrote:
Prica sa srpskim snajperistima je izmisljena. I Turci su na kraju morali priznati.

Hajde manje- više nebitno to sam naveo samo kao primjer. Ovo ti govorim stvari koje ljudi u turskoj znaju, samo ti prenosim ono što su mi lično pričali.
A ova medijska propaganda kako Turci se miješaju u unutrašnje stvari sa Sirijom, Pa ljudi moji oni imaju 800km granice, normalno je da se u ovakvim okolnostima turci miješaju, pitanje je šta rusi hoće u siriji
Kikibombona

#3610 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

tataćusak wrote:
Kikibombona wrote:
tataćusak wrote:

Hajde manje- više nebitno to sam naveo samo kao primjer. Ovo ti govorim stvari koje ljudi u turskoj znaju, samo ti prenosim ono što su mi lično pričali.
A ova medijska propaganda kako Turci se miješaju u unutrašnje stvari sa Sirijom, Pa ljudi moji oni imaju 800km granice, normalno je da se u ovakvim okolnostima turci miješaju, pitanje je šta rusi hoće u siriji
Cuj sta hoce?

Sta hoce Turci na Kipru?
Sta hoce u Iraku gdje su poslali snage iako je Bagdad ostro osudio takav cin?

Rusi opet imaju poziv legalne vlade u Damasku.

Ako Turci udju u Siriju moze svasta biti. Veoma, veoma opasna situacija!
Norman

#3611 Re: Republika Turska

Post by Norman »

Mozes zlocincima samo vjerovati na rijec. Zlocincima koji ubijaju, hapse i protjeruju novinare da bi se sakrila istina. Postavio sam ovdje nekoliko klipova koji pokazuju hapsenje novinara.
OK, nećemo vijesti o bolničarima, hoćemo o novinarima. Evo onda da i ja postavim par vijesti o zločincima koji pucaju na novinare. :oops:

Novi napad na novinare u Turskoj! U četvrtak u Istanbulu napadnuta je redakcija dva pro-vladina lista, Yeni Şafak i Yeni Akit. Radi se o ozbiljnom terorističkom napadu, dakle ne o protestima i kamenicama. Zločinci koji ne dozvoljavaju rad novinara su prvo Molotovljevim koktelima zapalili ulaz u redakcije, potom gasom raspirili požar, a onda pucali po redakciji iz vatrenog oružja. Srećom, nije bilo žrtava. Podsećanja radi, pred izbore je napadnut i pro-vladin list Star.

Odgovornost je preuzela Freedom Force Militia, teroristička grupa povezana sa PKK i PYD:
Group linked to PKK, YPG claims responsibility for newspaper attack in Istanbul

Četiri napadača su identifikovana. Policija potvrdila da se radi o teroristima povezanim s PKK:
Assailants behind attacks on 2 Istanbul newspaper offices identified

Novinari napadnutog lista Yeni Şafak su se oglasili povodom terorističkog napada na svoju redakciju (sad slijedi traženje političke krivice, moraliziranje i patetika, dakle "font size 200, Kiki style"):

"Demirtaş, i ti si kriv za ovaj napad! Ti si nas pokazao kao mete za PKK!... Ali mi ćemo biti još glasniji! Nastupat ćemo još hrabrije! Koračati ćemo odlučnije!", poručuje hrabri novinar, žrtva terorističkog napada. :oops:
Demirtaş, you are also responsiblefor this attack!

For instance, Peoples' Democratic Party (HDP) Co-Chair Selahattin Demirtaş clearly placed a target on Yeni Şafak as well as Sabah and Star newspapers ahead of the June 7 elections. We announced this and asked, “Demirtaş, are you showing us as targets for the PKK, are you going to have bullets rain over our buildings?” Yes, our newspaper building was shot at and set on fire.

Turkey will not collapse, Yeni Şafak will not collapse
Inače, glasnogovornici terorista koji se brinu za sigurnost novinara redovno preskaču vijesti o terorističkim napadima na novinske kuće, jer je takve napade teško pomiriti s tvrdnjom da teroristi ne napadaju civile. 8)
Kikibombona

#3612 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Norman wrote:...
Norman, neozbiljan si!

Pokusavas prisiti PKK nesto sto nisu uradili.

To bi bilo isto kao da ja za svako nedjelo dzihadista u Siriji prisijem Turskoj koja ih podrzava.

Ostat ce zapamceno da su turski vojnici JEDINI koji su sa ISILovcima komunicirali bez da su se drzali na nisanu!

Za vrijeme opsade Kobanija!

Image

Cak im je i mentalitet slican. Turska vojsa vuce tijelo mrtvog Kurda ulicama grada...

Image
Co0l

#3613 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Mozes zlocincima samo vjerovati na rijec.
Jok,eto vjerovacemo teroristima i 'komentarima sa Rudawa'.

Kikibombona wrote:
Jeste,nedavno na izborima kada je veliki broj Kurda glasao za njega.Bolje podrske od toga nema.
Kikibombona wrote: Prica sa srpskim snajperistima je izmisljena. I Turci su na kraju morali priznati.
Ovo mi je promaklo,sta su priznali?
Kikibombona

#3614 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Co0l wrote:Jeste,nedavno na izborima kada je veliki broj Kurda glasao za njega.Bolje podrske od toga nema.
HDP je na istoku zemlje dobio vise glasova nego sve turske stranke zajedno!
Co0l

#3615 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote:Jeste,nedavno na izborima kada je veliki broj Kurda glasao za njega.Bolje podrske od toga nema.
HDP je na istoku zemlje dobio vise glasova nego sve turske stranke zajedno!
Ne zive Kurdi samo na istoku.
Norman

#3616 Re: Republika Turska

Post by Norman »

kikibonbona wrote:Norman, neozbiljan si!
Pokusavas prisiti PKK nesto sto nisu uradili
.
Ne pokušavam ja. Policija kaže da su to uradili teroristi bliski PKK, novinari kažu da su to uradili teroristi bliski PKK, navodno i sami teroristi bliski PKK kažu da su to oni uradili. Kiki kaže da nisu. Ok, ja sam suzdržan.
kikibonbona wrote:Mozes zlocincima samo vjerovati na rijec. 
Zvuči neobično da ti ovo kažeš, jer je većina vijesti koju ti ovdje plasiraš upravo takva: bez potvrde nezavisnih izvora, "samo riječ" i to mahom riječ terorista.

Tvoje vijesti najčešće se pozivaju na: anonimne kurdske tviteraše, saopštenja članova HDP-a koji djeluju kao glasnogovornici terorista i agenciju ANF (novinska agencija bliska PKK). Vidjeli smo svi na forumu kako izgleda kada se provjeri vjerodostojnost nekih od tih vijesti.
Kikibombona

#3617 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Co0l wrote:
Tamo gdje traju sukobi narod nije uz tursku vlast i tursku vojsku, posebno ne kurdski narod.

AKP je u predizbornoj kampanji tvrdio da je HDP politicko krilo PKK i opet je HDP pojeo sve turske stranke zajedno!
Kikibombona

#3618 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Norman wrote:
kikibonbona wrote:Norman, neozbiljan si!
Pokusavas prisiti PKK nesto sto nisu uradili
.
Ne pokušavam ja. Policija kaže da su to uradili teroristi bliski PKK, novinari kažu da su to uradili teroristi bliski PKK, navodno i sami teroristi bliski PKK kažu da su to oni uradili. Kiki kaže da nisu. Ok, ja sam suzdržan.
kikibonbona wrote:Mozes zlocincima samo vjerovati na rijec. 
Zvuči neobično da ti ovo kažeš, jer je većina vijesti koju ti ovdje plasiraš upravo takva: bez potvrde nezavisnih izvora, "samo riječ" i to mahom riječ terorista.

Tvoje vijesti najčešće se pozivaju na: anonimne kurdske tviteraše, saopštenja članova HDP-a koji djeluju kao glasnogovornici terorista i agenciju ANF (novinska agencija bliska PKK). Vidjeli smo svi na forumu kako izgleda kada se provjeri vjerodostojnost nekih od tih vijesti.
Ona policija koja vuce mrtvog covjeka po ulici?
Ona policija koja puca po ljudima koji kupe mrtve i ranjene pri tome noseci bijele zastave?

Gdje kaze PKK da su to oni uradili?
Ne izmisljaj!

Ne! Ja sam ovdje postavio video klipove koji svjedoce o kakvim se bolesncima radi!

Zlocinci pucaju na civile!

Policija hapsi novinare kako bi prikrili istinu!

Turski fasisti demoliraju urede HDP diljem Turske bez ikakve reakcije policije

I kamaru drugih stvari koje sam prenio uz video zapis. Ti prenosis lazi bez ikakvih dokaza! Isto kao sto si prenio laz za srpske snajperiste! Nijedan tvoj komentar ne prate dokazi.
sinuhe

#3619 Re: Republika Turska

Post by sinuhe »

Ako Kurdi misle stvarati drzavu to nece moci u Turskoj a sukob sa Turcima im tu najmanje treba.
Co0l

#3620 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote:
Tamo gdje traju sukobi narod nije uz tursku vlast i tursku vojsku, posebno ne kurdski narod.

AKP je u predizbornoj kampanji tvrdio da je HDP politicko krilo PKK i opet je HDP pojeo sve turske stranke zajedno!
Kakve to veze ima sa onim sto sam ja napisao? Pokusaj nekad,za promjenu,drzati se teme a ne siriti pricu na sve strane.
Norman

#3621 Re: Republika Turska

Post by Norman »

kikibonbona wrote: HDP je na istoku zemlje dobio vise glasova nego sve turske stranke zajedno
kikibonbona wrote: Tamo gdje traju sukobi narod nije uz tursku vlast i tursku vojsku, posebno ne kurdski narod.
Kiki rezonuje poput HDZ-a: pravi Hrvati su samo oni iz Zapadne Hercegovine. Problem je jedino u tome što Kurda izvan "Herceg-Bosne" (izvan 15 provincija na jugoistoku) ima 9.5 miliona!

Inače, evo malo i statistike. Prema istraživanju agencije IVEM, popularnost HDP-a pada. Da su izbori danas, dobili bi 8.4% glasova i ne bi prešli izbori prag.
The survey found that 8.4 of those polled would vote for the HDP if there were an election this Sunday, which is not enough to passed the election threshold. The poll found 52.4 percent support for the Justice and Development Party (AK Party), 25.2 percent support for the Republican People's Party (CHP) and 11.3 percent support for the Nationalist Movement Party (MHP). 

Survey: HDP below threshold with further drop in support
Co0l

#3622 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

I mene je podsjetio na posavske Hrvate i 'Alijine Srbe' al ne htjedoh spominjati :D
Kikibombona

#3623 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Norman wrote:
kikibonbona wrote: HDP je na istoku zemlje dobio vise glasova nego sve turske stranke zajedno
kikibonbona wrote: Tamo gdje traju sukobi narod nije uz tursku vlast i tursku vojsku, posebno ne kurdski narod.
Kiki rezonuje poput HDZ-a: pravi Hrvati su samo oni iz Zapadne Hercegovine. Problem je jedino u tome što Kurda izvan "Herceg-Bosne" (izvan 15 provincija na jugoistoku) ima 9.5 miliona!

Inače, evo malo i statistike. Prema istraživanju agencije IVEM, popularnost HDP-a pada. Da su izbori danas, dobili bi 8.4% glasova i ne bi prešli izbori prag.
The survey found that 8.4 of those polled would vote for the HDP if there were an election this Sunday, which is not enough to passed the election threshold. The poll found 52.4 percent support for the Justice and Development Party (AK Party), 25.2 percent support for the Republican People's Party (CHP) and 11.3 percent support for the Nationalist Movement Party (MHP). 

Survey: HDP below threshold with further drop in support
Govorim o Kurdistanu i gradjanima na tom teritoriju, ukljucujuci i Turke. Kurdi su prema sporazumu iz Sevra trebali dobiti drzavu, ali su prevareni. Sa tom prevarom se nikada nece pomiriti i nikada na nju nece pristati.

Sada im cak ne odgovara nezavisnost. Imaju duplo bolji natalitet. Vrijeme ce odraditi svoje. Na kraju ce im Turci sami dati nezavisnost da spase sto se spasiti moze.
Co0l

#3624 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

Dogodine u Ankari.
kritichar

#3625 Re: Republika Turska

Post by kritichar »

Vidim pravo dobar natalitet imaju, pun forum Kurda
Post Reply