Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Thorgerson

#3601 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

studiorum_tuzlaensis wrote:
Thorgerson wrote:Dakle, zbog mjestana Hrasnog brda pocetak izgradnje KT je kasnio haman 4 mjeseca. :roll: Jebem ti selo. :run:
Neće tebi raskrsnica prolaziti ispod kuće već njima.

A za preprojektovanje nečeg treba vremena, nije to Sim City
Znam da treba vremana, zato sam i napisao ko je krivac za to vrijeme.

Pa sta sad? Svako naselje od nekoliko hiljada stanovnika mora imati direktne pristupe, jel? Ja zivim u dijelu grada, koje je planski gradjeno, koje ima vise nego duplo (mozda i vise) stanovnika nego hrasno brdo, pa vidi cuda imamo samo dva prikljucka na glavnu saobracajnicu. Kako to jbt? Mozda zato sto je u tome i poenta da ti ne ide kroz naselje magistrala, nego da je to ipak mirniji zatvoreni kvart. Ako hoces da izadjes iz kvarta, izvoli fino odvezi se 500m dalje. Al sta ces ti to pricati ovim gore brdjanima, ne zna se ko pije ko placa gore. Al nisu ni oni za sve krivi.

Problem su neobrazovane glave, kojima je neko utuvio u mozak da se nece moci ukljuciti na juznu i dzaba. Ti kad neobrazovanom covjeku ubacis bubicu u uho, gotovo ti je onda. Dzaba im govori da to nije tacno, da imaju prikljucke kao i hrpa drugih naselja. Jok. Hoce ljudi onako kako oni hoce i gotovo. Znaju. Sve inzinjer do inzinjera. :-)

Ali hajd, barem su pekara AS i Motorex sada mirni.
ZPP

#3602 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by ZPP »

Cossack wrote: http://www.sa-c.net/news-archive/item/4 ... -brdu.html

Odčepilo, radovi kreču sljedeće sedmice :thumbup: :bih:
"(...U toku je sanacija klizišta "Čenga"...)"

Čuo sam da su raznorazni "Plata nema" likovi dobili nazive ulica, škola i dr., ali da po tebi nazovu klizište to još nisam čuo :lol:
ciza_bliza

#3603 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by ciza_bliza »

Veće bi se gužve stvorile bez tog direktnog pristupa na kružni ja se smijem kladiti.
No-Name

#3604 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by No-Name »

Koliko dugo će trolejbuski saobraćaj biti u prekidu zbog izgradnje kružnog toka u Hrasnom
mayab

#3605 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mayab »

No-Name wrote:Koliko dugo će trolejbuski saobraćaj biti u prekidu zbog izgradnje kružnog toka u Hrasnom
Eee, nažalost, levati nisu iskoristili ove ljetnje mjeseca kad je evidentno manji promet , pa da počnu i završe taj prokleti kruzni tok, dakle ljudi, spremite se na "pakao" :run:
El_comadante

#3606 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by El_comadante »

mayab wrote:
No-Name wrote:Koliko dugo će trolejbuski saobraćaj biti u prekidu zbog izgradnje kružnog toka u Hrasnom
Eee, nažalost, levati nisu iskoristili ove ljetnje mjeseca kad je evidentno manji promet , pa da počnu i završe taj prokleti kruzni tok, dakle ljudi, spremite se na "pakao" :run:
kad završe a poznavajući rad naših firmi moglo bi potrajati jako dugo....
Logovan

#3607 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Logovan »

So What! wrote: Image
Danas prošao i uvjerio sam se da ne sanjam. :oops: Jest mi drago što je srušeno. :thumbup:
So What!

#3608 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

Južna longitudinala - 04. 08. 2017. @ xal3n (SSC)

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
So What!

#3609 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

Izgradnja spoja LOT2c sa ulicom Safeta Zajke @ Namibija (SSC)

Image

Image

Image

Image
travar

#3610 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by travar »

Uletim samo da vidim slike :thumbup:
So What!

#3611 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

travar wrote:Uletim samo da vidim slike :thumbup:
Najbolja ekipa, ako nema šta pametno reći, šuti i prati :P
cadburry

#3612 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by cadburry »

johntra wrote:
VladaFBiH wrote:
johntra wrote:Pa to je tako lako rješivo da nije normalno...zašto ne napraviti još jedan krak sa kružnog u Blažuju, koji bi se spojio sa krakom ceste prema Vlakovu, odnosno, prema zaobilaznici?
zar je to tako veliki problem? i onda bi svi, koji dolaze magistralnim putevima od Mostara ili od Kiseljaka, vrlo lako mogli biti uključeni na zaobilaznicu...
ja ipak mislim da to oni neće namjerno da rade, jer misle da će autoput preuzeti veći dio saobraćaja sa zapada...vjerovatno hoće, ali trebat će jedno 10 godina do toga...
jel' se ti šališ? pa ovo je tema stara koliko i zaobilaznica - najbolji načelnik u BiH (njegovo visočanstvo Memić) blokira radove već nekoliko godina...
ne zanima me nešto posebno ta tema, zato i nisam znao za to...prema kojoj logici općina može biti iznad kantonalnog, odnosno, federalnog značaja?
je li se iko do sada sjetio da tu situaciju preda recimo nekom sudu, poput Vrhovnog ili Ustavnog, pa da se vidi šta i kako...ne može on dovijeka to bloikrati...ali, vidim da kantonalno ministarstvo, odnosno, JP Ceste FBiH nisu za to baš zainteresovane...baš me zanima zašto...
Ne znam sve detalje koji su pratili pokušaj izgradnje ove dionice, ali se sjećam da je Memić tražio da Autoceste FBiH, potpuno neosinovano, nekoj poljoprivrednoj zadruzi uplate 1 milion KM. Pokušaj će ostati upamćen i po nekim legendarnim izjavama Memića:
- "Prošlo je vrijeme kad su komunisti oduzimali zemlju kako su htjeli" (aludirajući na SDP-ovu upravu Autocesta FBiH)
- "Mene je izabro narod, a ko je izabro inspektore" (nakon što je neka inspekcija naložila da se hitno završi eksproprijacija)

Inače, Memić je nakon toga pobijedio sa apsolutnom većinom.
cadburry

#3613 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by cadburry »

U svojim predizbornim obećanjima, Efendić je rekao da su njegovi sljedeći prioriteti do 2020. (nakon spoja IX transverzale i Sarajevske zaobilaznice 2c):
- Prosiriti Kurta Shorka (XII transverzala, jelde?) sa 2 na 4 trake od aerodroma (tj. od A transverzale) do Stupske petlje
- Izgradnja XI transverzale od Nedzarica do Dobrinje. To je cesta koja bi išla od Avaza do vrha glavnog bulevara kroz Dobrinju i kojom je planiran prolazak tramvaja.

E sad, koliko se slažem da je prvi projekt smislen i neophodan, toliko mislim da je drugi totalni promašaj u smislu trenutnih prioriteta. Ja bih, da upravljam općinom Novi Grad, dao puno veći prioritet izgradnji Južne longitudinale nego te futurističke XI transverzale. Bolje taj novac uložiti u dionicu Južne longitudinale od Aneksa do Fahdove džamije (posebno kroz Švrakino selo) i time, za mnogo manje novca, rasteretiti cestu i ubrzati protok prema Dobrinji.
neki

#3614 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by neki »

cadburry wrote:U svojim predizbornim obećanjima, Efendić je rekao da su njegovi sljedeći prioriteti do 2020. (nakon spoja IX transverzale i Sarajevske zaobilaznice 2c):
- Prosiriti Kurta Shorka (XII transverzala, jelde?) sa 2 na 4 trake od aerodroma (tj. od A transverzale) do Stupske petlje
- Izgradnja XI transverzale od Nedzarica do Dobrinje. To je cesta koja bi išla od Avaza do vrha glavnog bulevara kroz Dobrinju i kojom je planiran prolazak tramvaja.

E sad, koliko se slažem da je prvi projekt smislen i neophodan, toliko mislim da je drugi totalni promašaj u smislu trenutnih prioriteta. Ja bih, da upravljam općinom Novi Grad, dao puno veći prioritet izgradnji Južne longitudinale nego te futurističke XI transverzale. Bolje taj novac uložiti u dionicu Južne longitudinale od Aneksa do Fahdove džamije (posebno kroz Švrakino selo) i time, za mnogo manje novca, rasteretiti cestu i ubrzati protok prema Dobrinji.
Ne znam odakle si to izvadio ali ne vjerujem da je on ista od toga navedenog izjavio...
Prvo iz razloga sto obje te ceste dobrim dijelom nisu u njegovoj opstini, drugo sto je kurta sorka magistralna cesta i nije u opstinskoj nadležnosti, treće sto je izgraditi XI transferzalu u tako kratkom roku naučna fantastika s aspekta rješavanja IP odnosa...
Takodje i pravac južne long. koji si naveo nije puno lakša dionica kad su u pitanju IP odnosi i opstinski budžet jednostavno nema snage da takav projekat izvede do kraja bez pomoći viših nivoa vlasti..
Ono sto se ja sjećam je njegova izjava od prije dvije godine kad je obećao potpunu rekonstrukciju bulevara kroz dobrinju nakon završetka A transferzale...
cadburry

#3615 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by cadburry »

neki wrote:
cadburry wrote:U svojim predizbornim obećanjima, Efendić je rekao da su njegovi sljedeći prioriteti do 2020. (nakon spoja IX transverzale i Sarajevske zaobilaznice 2c):

Ne znam odakle si to izvadio ali ne vjerujem da je on ista od toga navedenog izjavio...
Prvo iz razloga sto obje te ceste dobrim dijelom nisu u njegovoj opstini, drugo sto je kurta sorka magistralna cesta i nije u opstinskoj nadležnosti, treće sto je izgraditi XI transferzalu u tako kratkom roku naučna fantastika s aspekta rješavanja IP odnosa...
Takodje i pravac južne long. koji si naveo nije puno lakša dionica kad su u pitanju IP odnosi i opstinski budžet jednostavno nema snage da takav projekat izvede do kraja bez pomoći viših nivoa vlasti..
Ono sto se ja sjećam je njegova izjava od prije dvije godine kad je obećao potpunu rekonstrukciju bulevara kroz dobrinju nakon završetka A transferzale...
Sreća Klix sve pamti:
Izgradnja dijela 12. transverzale od spoja sa A transverzalom kod Međunarodnog aerodroma Sarajevo do Stupske petlje čime se Međunarodni aerodrom Sarajevo povezuje sa autoputem, ali i A transverzala, i preko nje gravitirajući dio Novog Grada također kvalitetnije sa 4 saobraćajne trake povezuje sa autoputem. Radi se o 1,5 km saobraćajnice gdje je većina imovinsko pravnih odnosa riješena i koja se nalazi na teritoriji općina Novi Grad i Ilidža.

Izgradnja dijela 11. transverzale od Nedžarića do Dobrinje kojom je prema urbanističkom planu grada Sarajeva i regulacionim planovima planiran i tramvajski koridor. Ovo je veoma skup projekat i što se tiče imovinsko pravnih odnosa i izgradnje, ali treba početi sa aktivnostima. Prilikom izgradnje A transverzale već je izgrađen most na rijeci Dobrinjci na kojem se nalazi i planirana raskrsnica između 11. i A transverzale. U narednom četverogodišnjem periodu realno je da se izgradi prva faza 11. transverzale od Bulevara branilaca Dobrinje do A transverzale.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/nacelni ... /160907074

Ma ni A transverzala nije u opcinskoj nadleznosti, pa je pravljena opcinskim novcem. To je ćar opstinskog nivoa - imas lovu, nisi ni za sta nadlezan i mozes je trositi kako ti se cefne. I budzet od 40tak miliona KM (ako se ne varam) nije uopste mali kada nisi ni za sta nadlezan.
BadBoy

#3616 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by BadBoy »

Samo da zapratim i ovu temu :D
elk

#3617 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by elk »

A sta ce biti sa onom pijacom onda? Tamo lubenicu stalno uzimam,hladna ko led,slatka ko med 8-)
Haris.ba

#3618 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Haris.ba »

Ne kontam u čemu je problem sa XI transferzalom kao projektom. To ako Efendić uradi slobodno mu treba spomenik ispred općine podići.

Jer to znaći čistu trasu za tramvaj za Dobrinju, novi ulaz na Dobrinju i pripremu za sve probleme koji će biti kada se krene sa južnom longitudinalom.

Proširenje XII transferzale (od Stupske petlje do aerodroma) nije projekat gdje će općina davati pare, ali nek rješava eksproprijaciju brzo. I to je dovoljno od općine. Vjerovatno će nešta raditi oko servisnih okolnih cesta.

Nek još gura IX transferzalu do kraja, i puna šaka brade.

Nego, možda je offtopic, zna li iko šta se ono pravi preko puta Bitumenke na parceli uz Miljacku? Vidim da su navukli zemlju.
cadburry

#3619 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by cadburry »

Haris.ba wrote:Ne kontam u čemu je problem sa XI transferzalom kao projektom. To ako Efendić uradi slobodno mu treba spomenik ispred općine podići.

Jer to znaći čistu trasu za tramvaj za Dobrinju, novi ulaz na Dobrinju i pripremu za sve probleme koji će biti kada se krene sa južnom longitudinalom.

Proširenje XII transferzale (od Stupske petlje do aerodroma) nije projekat gdje će općina davati pare, ali nek rješava eksproprijaciju brzo. I to je dovoljno od općine. Vjerovatno će nešta raditi oko servisnih okolnih cesta.

Nek još gura IX transferzalu do kraja, i puna šaka brade.

Nego, možda je offtopic, zna li iko šta se ono pravi preko puta Bitumenke na parceli uz Miljacku? Vidim da su navukli zemlju.
Da se razumijemo, nisam ja protiv XI transverzale, nego samo smatram da je realnije i prioritetnije zavrsiti Juznu longitudinalu, nego raditi XI transverzalu (i to od bulvera na Dobrinji do A transverzale, kako Efendic najavljuje).
Haris.ba

#3620 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Haris.ba »

Pa Efendić koliko sam skotnao će sam gurati (nešta će vjerovatno i kanton uletiti) XI transferzalu.
Ja na XI gledam ko na A transferzalu. Priču koje ne bi bilo bez Efendića.

A dokle ono tačno je planirana da ide sjeverno XI transferzala? Do kasarne Safet Zajko?

Južna je druga priča. To kanton odrešuje kesu. Općina samo treba da štiti da ne bude daljnje gradnje na trasi. Sumnjam da će novčano tu Efendić iša specijalno moći. Nek administrativno brzo odradi postupke. To je nekada i najbitnije.
Trebala bi do 2018 da južna dođe na granicu općine. Hoće li nastaviti (što izgleda najlakše), ili se zakopati u Nedžariće - nek odluče. Kako god, nek ne zaboravi riješiti konačno Ivazovića promovirajući nove projekte.
So What!

#3621 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

Rekonstrukcija kolovoza u ulici Hakije Kulenovića - 08. 08. 2017. @ Mamkić (SSC)

Image

Image

Image

Image

Image

Image
mayab

#3622 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mayab »

E ja se iskreno nadam, da ce sada kad vec sredjuju prilazne ceste tunelu, srediti i taj tunel, dakle, malo srediti šahtove, i ljudski ga osvjetliti
:thumbup:
So What!

#3623 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

Izgradnja saobraćajnice obalom Željeznice - 08. 08. 2017. @ Namibija (SSC)

Image

Image
BadBoy

#3624 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by BadBoy »

Saobraćajnica za vozila ili šetnica?! Ako je saobraćajnica to je katastrofa
Logovan

#3625 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Logovan »

BadBoy wrote:Saobraćajnica za vozila ili šetnica?! Ako je saobraćajnica to je katastrofa
Za vozila.

Evo gdje će provući novu saobraćajnicu.
Image
Post Reply